Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για «εικονικές μάχες χαρακωμάτων και εμπάθεια», κατηγορεί ο Ν. Τόσκας τη ΝΔ
  • [02] «Τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας βασικό κριτήριο για την λειτουργία της τράπεζας Πειραιώς»
  • [03] «Βουλιάζει» η Κέρκυρα από Βρετανούς τουρίστες
  • [04] Το ΥΠΕΘΑ διαψεύδει τα περί τουρκικής διείσδυσης στον ελληνικό εναέριο χώρο
  • [05] Μέρκελ για Brexit: Κανείς δεν επιθυμεί η εκκρεμότητα να διαρκέσει επ' άπειρον
  • [06] Ο Μ. Βαλς παρακάμπτει την Εθνοσυνέλευση για τον εργασιακό νόμο
  • [07] Οι τουρκικές αρχές «έκοψαν» τη σύνταξη του Φετουλάχ Γκιουλέν
  • [08] Ν. Δένδιας: Αύριο η κυβέρνηση θα υποστεί μεγάλη ήττα
  • [09] Αλ. Παπαρήγα: Όσο πιο σταθερή είναι η κυβέρνηση, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η αποτελεσματικότητα της πάλης του λαού
  • [10] Παράσταση διαμαρτυρίας βουλευτών της ΝΔ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το ΑΠΘ
  • [11] Για «εικονικές μάχες χαρακωμάτων και εμπάθεια», κατηγορεί ο Ν. Τόσκας τη ΝΔ
  • [12] «Η τρέχουσα αναταραχή στην Τουρκία κάνει πιο σημαντική την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»

  • [01] Για «εικονικές μάχες χαρακωμάτων και εμπάθεια», κατηγορεί ο Ν. Τόσκας τη ΝΔ

    «Εικονικές μάχες χαρακωμάτων» χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, τις ενέργειες βουλευτών της Ν.Δ. που τον επισκέφθηκαν σήμερα στο γραφείο του, ως παράσταση διαμαρτυρίας για την παρουσία των κατασκηνωτών στον προαύλιο χώρο του Αριστοτελέιου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και τις δηλώσεις και ανακοινώσεις που ακολούθησαν.

    Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, ο αναπληρωτής υπουργός δέχτηκε απρογραμμάτιστη επίσκεψη των βουλευτών της Ν.Δ., Γιώργο Γεωργαντά, Γιώργο Βαγιωνά, Κώστα Γκιουλέκα, Θόδωρο Καράογλου και Γιώργο Καλαφάτη, οι οποίοι μετέβησαν εκεί για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για την κατάληψη του προαυλίου του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του «No Border Camp».

    Ο Νίκος Τόσκας διέκοψε σύσκεψη που είχε την ώρα εκείνη, με ανώτατους παράγοντες του υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ. και δέχτηκε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους οποίους συζήτησε για περίπου 40 λεπτά.

    Στην συνέχεια, όμως, οι βουλευτές κατά την αποχώρηση τους, προέβησαν σε δηλώσεις κατηγορώντας την κυβέρνηση και την αστυνομία για ανοχή στην ανομία, χαρακτηρίζοντας εκτός των άλλων ξέφραγο αμπέλι το Πανεπιστήμιο.

    Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

    «Είναι φανερή η προσπάθεια της Ν.Δ. για την δημιουργία τεχνητής έντασης με στόχο την μικροκομματική εκμετάλλευση στο όνομα του δόγματος ?νόμος και τάξη?, που επιλέγει να προωθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Όμως, αυτή η στάση που ακολουθεί την ανάλυση των αποστράτων της Συγγρού, δεν είναι παρά μια προσπάθεια ψευδεπίγραφης απεικόνισης της πραγματικότητας στην χώρα. Όταν εκ των πραγμάτων περιορίζονται να αναδεικνύουν ψευδώς απολύτως ελεγχόμενες καταστάσεις ως μείζονα ζητήματα διακινδύνευσης της δημόσιας ασφάλειας, χάνουν και τα ελάχιστα δείγματα πολιτικής αξιοπιστίας που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν».

    Η Νέα Δημοκρατία απάντησε με άλλη ανακοίνωση, στην οποία κατηγορεί τον Νίκο Τόσκα για προκλητική αδράνεια και τον χαρακτηρίζει ?κατ? ευφημισμόν υπουργό?, που ανέχεται την ανομία.

    Πριν από λίγο, εκδόθηκε και νέα ανακοίνωση με δήλωση του Νίκου Τόσκα, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η οποία αναφέρει: «Την ώρα που η κυβέρνηση ασχολείται με σοβαρά εθνικά θέματα, οι βουλευτές της ΝΔ επιδίδονται σε εικονικές μάχες χαρακωμάτων με αντίληψη μικροπολιτικής υστεροβουλίας και εμπάθειας την οποία, λυπάμαι, αλλά δεν προτίθεμαι να ακολουθήσω».

    [02] «Τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας βασικό κριτήριο για την λειτουργία της τράπεζας Πειραιώς»

    Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην τράπεζα Πειραιώς κύκλοι της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης επισημαίνουν πως ο Μιχάλης Σάλλας είχε από καιρό ενημερώσει για την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο, σε χρόνο που οι συνθήκες θα ήταν ώριμες και ο ίδιος θα έκρινε ως ενδεδειγμένο.

    Για την κυβέρνηση, πρωτεύον ήταν και είναι, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, η τράπεζα Πειραιώς να έχει μια ισχυρή διοίκηση που να λειτουργεί με βασικό κριτήριο τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

    [03] «Βουλιάζει» η Κέρκυρα από Βρετανούς τουρίστες

    Ανεπηρέαστο φέρεται πως είναι το νησί των Φαιάκων από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αεροδρομίου «Ι. Καποδίστριας», αυξήθηκαν οι αφίξεις των Βρετανών τουριστών στο νησί κατά 19,2%.

    Συγκεκριμένα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου αφίχθησαν στην Κέρκυρα με πτήσεις εξωτερικού 47.828 Βρετανοί επιβάτες έναντι 40.099 πέρυσι. Οι Βρετανοί ανέβασαν έτσι τα ποσοστά επισκεψιμότητας και κρατούν τα σκήπτρα της πρωτιάς στον τουρισμό στο νησί.

    Την ίδια χρονική περίοδο στο αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας» έφτασαν συνολικά 135.069 επιβάτες, έναντι 120.618 πέρυσι, ανεβάζοντας το ποσοστό στο 12%. Μετά τους Βρετανούς τη σκυτάλη της επισκεψιμότητας στο νησί παίρνουν οι Γερμανοί, ακολουθούν οι Πολωνοί, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι, ενώ αξιοσημείωτος είναι ο αύξων αριθμός από πτήσεις του εσωτερικού της χώρας με τους Έλληνες να βάζουν υψηλά στις προτιμήσεις τους την Κέρκυρα, καθώς μέχρι αυτή την ώρα μόνο κατά τον μήνα Ιούλιο έφτασαν 9.446 επιβάτες, έναντι 6.874 που είχαν έρθει πέρυσι.

    Αυξητική τουριστική κίνηση σημειώθηκε και στις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων καθώς το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου έδεσαν στο λιμάνι της Κέρκυρας 36 κρουαζιερόπλοια έναντι 27 πέρυσι, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένονται ακόμα 31 κρουαζιερόπλοια με τους επισκέπτες να ξεπερνούν τους 100.000 συνολικά.

    [04] Το ΥΠΕΘΑ διαψεύδει τα περί τουρκικής διείσδυσης στον ελληνικό εναέριο χώρο

    Δεν υπάρχει καμιά τουρκική διείσδυση στον ελληνικό εναέριο χώρο, τονίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διαψεύδοντας δημοσίευμα στον ιστότοπο της Χουριέτ, στο οποίο η τουρκική εφημερίδα, επικαλούμενη τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHΑ, κάνει λόγο για επιχειρήσεις τουρκικών μαχητικών εναντίον δύο σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής που βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

    Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια φυσιολογική κινητοποίηση, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας.

    Διαβάστε επίσης:

    Έρευνες για πραξικοπηματίες καταδρομείς απέναντι από τη Σύμη

    [05] Μέρκελ για Brexit: Κανείς δεν επιθυμεί η εκκρεμότητα να διαρκέσει επ' άπειρον

    Η διαδικασία εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενεργοποιηθεί μόνο όταν η βρετανική κυβέρνηση υποβάλει επισήμως σχετικό αίτημα, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, διευκρινίζοντας αφενός ότι είναι κατανοητό πως το Λονδίνο χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα και αφετέρου ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί η εκκρεμότητα να διαρκέσει επ' άπειρον.

    «Θα συμμορφωθούμε με τις Συνθήκες και οι Συνθήκες λένε ότι ασχέτως του πότε υποβάλλεται το αίτημα, όταν υποβληθεί, πρέπει να εργαστούμε για τις κατευθυντήριες γραμμές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Για αυτό η εντολή, βάσει των Συνθηκών, λέει να περιμένουμε την υποβολή του αιτήματος και να αποκτήσουμε μια εικόνα για το πώς η Μ. Βρετανία φαντάζεται αυτή την έξοδο και τις μελλοντικές σχέσεις. Κανείς δεν θέλει αυτή η διαδικασία να εκκρεμεί επ' άπειρον, αυτό πιστεύω δεν το θέλει ούτε ο βρετανικός λαός αλλά ούτε και τα κράτη - μέλη της ΕΕ», τόνισε η κυρία Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι, στην Καγκελαρία.

    [06] Ο Μ. Βαλς παρακάμπτει την Εθνοσυνέλευση για τον εργασιακό νόμο

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς επικαλέστηκε σήμερα τις ειδικές εξουσίες που του δίνει το Σύνταγμα της χώρας για να περάσει τον αμφιλεγόμενο νόμο για τις εργασιακές σχέσεις από την Εθνοσυνέλευση χωρίς ψηφοφορία, παρά την αντίσταση που προβάλλουν αριστεροί βουλευτές.

    Η κίνηση αυτή, η οποία ήταν ευρέως αναμενόμενη από πολιτικούς αναλυτές, σημαίνει ότι τα μέλη της Κάτω Βουλής της Γαλλίας έχουν πλέον ελάχιστες πιθανότητες να αποτρέψουν την οριστική έγκριση του νομοσχεδίου.

    Έχουν στη διάθεσή τους 24 ώρες για να υποβάλουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά ΟλάντΒ· εάν αυτή καταψηφιστεί, το κείμενο αυτό θα γίνει νόμος του γαλλικού κράτους.

    Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει στόχο να καταστήσει τις προσλήψεις και τις απολύσεις πολύ ευκολότερες, πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων και απεργιών από τα συνδικάτα που διήρκεσε τρεις μήνες.

    [07] Οι τουρκικές αρχές «έκοψαν» τη σύνταξη του Φετουλάχ Γκιουλέν

    Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο ιεροκήρυκας που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ κι αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος τον κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, δεν θα δικαιούται πλέον να λαμβάνει την σύνταξή που του κατέβαλε το τουρκικό Κράτος, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος το Σάββατο, το τουρκικό ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων (SGK) «διέκοψε την καταβολή της σύνταξης του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης FET? Φετουλάχ Γκιουλέν και τον διέγραψε από τα μητρώα κοινωνικής ασφάλισης» επισήμανε το Ανατολή.

    H αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sozc? έγραψε ότι ο Γκιουλέν εισέπραττε 1.283 τουρκικές λίρες (περίπου 380 ευρώ) από τον Οκτώβριο του 2014, δηλαδή την υψηλότερη σύνταξη που μπορεί να λαμβάνει κανείς στην Τουρκία. Το τελευταίο ποσό που έλαβε ήταν την Τρίτη κι ενώ βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη η ευρεία επιχείρηση καταστολής των «γκιουλενιστών», τέσσερις ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

    [08] Ν. Δένδιας: Αύριο η κυβέρνηση θα υποστεί μεγάλη ήττα

    «Από αύριο το βράδυ η κυβέρνηση θα υποστεί μεγάλη ήττα. Γιατί αν δεν ισχύσει ο εκλογικός νόμος που προτείνει σε αυτές τις εκλογές δεν πρόκειται να ισχύσει ποτέ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει καταστήσει σαφές. Αυτό το νόμο θα τον καταργήσουμε αμέσως μετά τις εκλογές, όταν θα γίνουμε κυβέρνηση».

    Αυτό δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, που πήρε το λόγο κατά τη συζήτηση του εκλογικού νόμου στην Ολομέλεια, αμέσως μετά τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή.

    Ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι σταθερή στην θέση της για ενισχυμένη αναλογική γιατί η χώρα χρειάζεται κυβερνησιμότητα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκοπιμότητες, και ότι προτείνει ένα παράλογο εκλογικό σύστημα που είναι ενάντια στο εθνικό συμφέρον.

    [09] Αλ. Παπαρήγα: Όσο πιο σταθερή είναι η κυβέρνηση, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η αποτελεσματικότητα της πάλης του λαού

    Έντονη κριτική στο κυβερνών κόμμα έκανε από το βήμα της Βουλής η πρώην γραμματέας του Κ.Κ.Ε., Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα ανέφερε μεταξύ άλλων, πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει εξελιχθεί σε ένα νέο πολιτικό τζάκι και τσακώνεται με τη ΝΔ για το νέο εκλογικό νόμο, ενώ και οι δύο συμφωνούν στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, ψήφισαν όλοι μαζί το τρίτο μνημόνιο, ενώ συμφωνούν απόλυτα και στηρίζουν την επιθετική πολιτική του ΝΑΤΟ, όπως επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής».

    Αναφερόμενη στα άλλα πολιτικά κόμματα, η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «ανεξάρτητα αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τον εκλογικό νόμο, συναντιούνται σε ένα πράγμα: Την κυβερνητική σταθερότητα, η οποία πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρχει κυβέρνηση μονοκομματική ή συνεργασίας, που θα διασφαλίζει τη διατήρηση ή και ανάπτυξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, θα καθιστά πιο βαθιά την ενσωμάτωση της Ελλάδας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, στις ανάγκες του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος».

    Το ΚΚΕ, τόνισε η πρώην γραμματέας του κόμματος, «δεν συμμετέχει σε καμία κυβέρνηση, είτε καθαρά αστική, είτε διαχείρισης του αστικού συστήματος. Η κοινωνία είναι ταξική, από τη μία είναι το κεφάλαιο και από την άλλη ο λαός» - και το ΚΚΕ το λέει καθαρά, ότι «τα όρια του Κοινοβουλίου είναι πολύ περιορισμένα για τη λαϊκή αποτελεσματικότητα».

    [10] Παράσταση διαμαρτυρίας βουλευτών της ΝΔ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το ΑΠΘ

    Παράσταση διαμαρτυρίας για την κατάσταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την οποία χαρακτηρίζουν «πανηγύρι ανομίας», πραγματοποίησαν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κλιμάκιο βουλευτών της ΝΔ.

    Η κίνηση των βουλευτών έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος όπως αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος «εξέφρασε υπεύθυνα και ξεκάθαρα, τις ανησυχίες για την κατάληψη του προαύλιου χώρου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου από ακραία στοιχεία».Η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης «προειδοποίησε ότι το πανηγύρι αυτό που γίνεται με την ανοχή της κυβέρνησης, προσβάλλει τη Θεσσαλονίκη, την ακαδημαϊκή κοινότητα και όλους τους φορολογούμενους, που πληρώνουν τις συνέπειες της ανομίας - και υπογράμμισε ταυτόχρονα, την ανάγκη να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να υπάρξει σεβασμός στην ασφάλεια του πολίτη».

    Στο πλαίσιο αυτό, το κλιμάκιο της ΝΔ, αποτελούμενο από τους βουλευτές Γεώργιο Γεωργαντά, Κωνσταντίνο Π. Γκιουλέκα, Σταύρο Καλαφάτη, Θεόδωρο Καράογλου, Γεώργιο Κ. Βαγιωνά, στην παράστασή τους «κάλεσαν τον υπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του, προκειμένου να μπει τέλος στη συντελούμενη αθλιότητα και τη μετατροπή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε καταυλισμό ανομίας των αυτοαποκαλούμενων αλληλέγγυων».

    [11] Για «εικονικές μάχες χαρακωμάτων και εμπάθεια», κατηγορεί ο Ν. Τόσκας τη ΝΔ

    «Εικονικές μάχες χαρακωμάτων» χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, τις ενέργειες βουλευτών της Ν.Δ. που τον επισκέφθηκαν σήμερα στο γραφείο του, ως παράσταση διαμαρτυρίας για την παρουσία των κατασκηνωτών στον προαύλιο χώρο του Αριστοτελέιου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και τις δηλώσεις και ανακοινώσεις που ακολούθησαν.

    Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, ο αναπληρωτής υπουργός δέχτηκε απρογραμμάτιστη επίσκεψη των βουλευτών της Ν.Δ., Γιώργο Γεωργαντά, Γιώργο Βαγιωνά, Κώστα Γκιουλέκα, Θόδωρο Καράογλου και Γιώργο Καλαφάτη, οι οποίοι μετέβησαν εκεί για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για την κατάληψη του προαυλίου του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του «No Border Camp».

    Ο Νίκος Τόσκας διέκοψε σύσκεψη που είχε την ώρα εκείνη, με ανώτατους παράγοντες του υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ. και δέχτηκε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους οποίους συζήτησε για περίπου 40 λεπτά.

    Στην συνέχεια, όμως, οι βουλευτές κατά την αποχώρηση τους, προέβησαν σε δηλώσεις κατηγορώντας την κυβέρνηση και την αστυνομία για ανοχή στην ανομία, χαρακτηρίζοντας εκτός των άλλων ξέφραγο αμπέλι το Πανεπιστήμιο.

    Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

    «Είναι φανερή η προσπάθεια της Ν.Δ. για την δημιουργία τεχνητής έντασης με στόχο την μικροκομματική εκμετάλλευση στο όνομα του δόγματος ?νόμος και τάξη?, που επιλέγει να προωθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Όμως, αυτή η στάση που ακολουθεί την ανάλυση των αποστράτων της Συγγρού, δεν είναι παρά μια προσπάθεια ψευδεπίγραφης απεικόνισης της πραγματικότητας στην χώρα. Όταν εκ των πραγμάτων περιορίζονται να αναδεικνύουν ψευδώς απολύτως ελεγχόμενες καταστάσεις ως μείζονα ζητήματα διακινδύνευσης της δημόσιας ασφάλειας, χάνουν και τα ελάχιστα δείγματα πολιτικής αξιοπιστίας που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν».

    Η Νέα Δημοκρατία απάντησε με άλλη ανακοίνωση, στην οποία κατηγορεί τον Νίκο Τόσκα για προκλητική αδράνεια και τον χαρακτηρίζει ?κατ? ευφημισμόν υπουργό?, που ανέχεται την ανομία.

    Πριν από λίγο, εκδόθηκε και νέα ανακοίνωση με δήλωση του Νίκου Τόσκα, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η οποία αναφέρει: «Την ώρα που η κυβέρνηση ασχολείται με σοβαρά εθνικά θέματα, οι βουλευτές της ΝΔ επιδίδονται σε εικονικές μάχες χαρακωμάτων με αντίληψη μικροπολιτικής υστεροβουλίας και εμπάθειας την οποία, λυπάμαι, αλλά δεν προτίθεμαι να ακολουθήσω».

    [12] «Η τρέχουσα αναταραχή στην Τουρκία κάνει πιο σημαντική την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»

    Η αναταραχή στην Τουρκία καθιστά πιο σημαντική από ποτέ την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, ώστε να μπορεί η χώρα να αποτελέσει μια άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times.

    Ο κ. Λιου χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία για να ενισχύσει το εδώ και χρόνια επιχείρημα των ΗΠΑ ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να επιτρέψουν την αναδιάρθρωση του χρέους της στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για να σταθεί η οικονομία της σε στερεή βάση.

    «Θα ήλπιζα (ότι η πρόσφατη αναστάτωση στην περιοχή) θα άλλαζε το κλίμα, στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ακριβώς επειδή είναι σωστό να γίνει αυτή ούτως ή άλλως, και σε μία περίοδο που η Ελλάδα είναι σε μία θέση με γεωπολιτική σημασία, είναι η κατάλληλη ώρα να ενισχύσουν το δημοσιονομικό τους μέλλον», δήλωσε ο κ. Λιου, εν όψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

    Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι ακόμη και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας ως χώρας διέλευσης των μεταναστών που κινούνται προς την Ευρώπη από τη Συρία, το Ιράκ και αλλού, είχε οδηγήσει σε μία νέα έμφαση στη γεωπολιτική σημασία της χώρας. «Πρέπει να σταθεροποιηθούν τα θεμέλια για να είναι ισχυρή η Ελλάδα», δήλωσε, καλώντας τους Έλληνες ηγέτες να γίνουν πιο δραστήριοι στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μαζί με το όποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους.

    Ο κ. Λιου εξέφρασε την ανακούφισή του ότι η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ φαίνεται να έχουν συμφωνήσει τώρα, τουλάχιστον κατ' αρχήν, σε μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία δεν θα μειώσει το ποσό που θα αποπληρωθεί στους πιστωτές. «Νομίζω ότι διαβήκαμε το κατώφλι ως προς το ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία πως πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους», δήλωσε, προσθέτοντας: «Οι λεπτομέρειες θα έχουν προφανώς μεγάλη σημασία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 July 2016 - 18:32:33 UTC