Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύριο το μεσημέρι η συνάντηση Αλ. Τσίπρα με Τζακ Λιου
  • [02] Την Πέμπτη η καταβολή οικογενειακών επιδομάτων Β΄ τριμήνου 2016 από τον ΟΓΑ
  • [03] Τρία άτομα και ένα βρέφος νοσηλεύονται μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά
  • [04] Το ΥΠΕΘΑ διαψεύδει τα περί τουρκικής διείσδυσης στον ελληνικό εναέριο χώρο
  • [05] Ερντογάν: Eνδεχομένως ξένες χώρες εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος
  • [06] Μέρκελ για Brexit: Κανείς δεν επιθυμεί η εκκρεμότητα να διαρκέσει επ' άπειρον
  • [07] Ο Μ. Βαλς παρακάμπτει την Εθνοσυνέλευση για τον εργασιακό νόμο
  • [08] Συνελήφθησαν δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας
  • [09] Γ. Κατρούγκαλος: Θέλουμε να κυβερνάνε οι πολίτες και όχι οι ελίτ
  • [10] Χρ. Βερναρδάκης: Η απλή αναλογική είναι το εργαλείο για το χτύπημα της διαπλοκής
  • [11] «Η τρέχουσα αναταραχή στην Τουρκία κάνει πιο σημαντική την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»
  • [12] Ερντογάν: Eνδεχομένως ξένες χώρες εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος
  • [13] Το τουρκικό ΥΠΕΣ διαψεύδει τα περί καταδίωξης σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής στα ελληνικά χωρικά ύδατα
  • [14] Οι τουρκικές αρχές «έκοψαν» τη σύνταξη του Φετουλάχ Γκιουλέν

  • [01] Αύριο το μεσημέρι η συνάντηση Αλ. Τσίπρα με Τζακ Λιου

    Αύριο Πέμπτη, στις 2 μετά το μεσημέρι, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζακ Λιου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στις 11 το πρωίο κ.Λιου θα συναντηθεί και με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και μετά το τέλος της συνάντησης θα ακολουθήσουν οι δηλώσεις στα ΜΜΕ. Επίσης ο Αμερικανός υπουργός θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομίας ΓιώργοΣταθάκη και τον υφυπουργό ΑλέξηΧαρίτση, καθώς και με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΚυριάκοΜητσοτάκη.

    [02] Την Πέμπτη η καταβολή οικογενειακών επιδομάτων Β΄ τριμήνου 2016 από τον ΟΓΑ

    Αύριο Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016, θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα Β΄ τριμήνου 2016 (ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών) στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση Α21, μέχρι και 26-06-2016 και πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΓΑ.

    Την ίδια ημερομηνία, θα γίνει η πληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων (A21) του έτους 2015, που ελέγχθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ και πληρούν τις προϋποθέσεις.

    Η πληρωμή αυτή αφορά 476.887 δικαιούχους και η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 162.815.631,88 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες υπόκειται σε τέλος χαρτοσήμου 3,6%.

    [03] Τρία άτομα και ένα βρέφος νοσηλεύονται μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά

    Δύσκολες ώρες έζησαν το απόγευμα οι ένοικοι πενταόροφης πολυκατοικίας στον Πειραιά, στην οδό Κουντουριώτου 40, όταν υπό αδιευκρίνιστη αιτία εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ισόγειο διαμέρισμα.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες και με την χρήση κλιμακοφόρου οχήματος, κατάφερε να απεγκλωβίσει ένα βρέφος και άλλα 8 άτομα (έξι γυναίκες και έναν άνδρα) που είχαν εγκλωβιστεί σε υπερκείμενους ορόφους.

    Τρία από τα άτομα αυτά μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Τζάνειο νοσοκομείο, ενώ το βρέφος με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και με τη βοήθεια μοτοσυκλετιστών της ομάδας ΔΙΑΣ, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η υγεία των τριών ατόμων αλλά και του βρέφους δεν εμπνέει κάποια ανησυχία.

    Η φωτιά λόγω των εύφλεκτων υλικών, πήρε γρήγορα διαστάσεις, ενώ στην κατάσβεσή της συμμετείχαν 50 άνδρες της Πυροσβεστικής με 20 οχήματα και μία μονάδα της ΕΜΑΚ.

    [04] Το ΥΠΕΘΑ διαψεύδει τα περί τουρκικής διείσδυσης στον ελληνικό εναέριο χώρο

    Δεν υπάρχει καμιά τουρκική διείσδυση στον ελληνικό εναέριο χώρο, τονίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διαψεύδοντας δημοσίευμα στον ιστότοπο της Χουριέτ, στο οποίο η τουρκική εφημερίδα, επικαλούμενη τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHΑ, κάνει λόγο για επιχειρήσεις τουρκικών μαχητικών εναντίον δύο σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής που βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

    Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια φυσιολογική κινητοποίηση, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας.

    Το τουρκικό ΥΠΕΣ διαψεύδει τα περί καταδίωξης σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής στα ελληνικά χωρικά ύδατα

    Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την πληροφορία περί καταδίωξης σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, ανακοίνωσε ότι «όλα τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί περί φυγάδευσής τους», αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Νωρίτερα, τα τουρκικά μέσα, επικαλούμενα πληροφορίες του πρακτορείου Reuters και του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA, είχαν μεταδώσει την πληροφορία ότι τουρκικά μαχητικά καταδιώκουν δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.

    Σημειώνεται ότι στην Τουρκία η ακτοφυλακή υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Η εφημερίδα «Χουριέτ» πάντως, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενημερώθηκε σχετικά με δύο ύποπτα σκάφη στα ανοιχτά της Σύμης και ότι στη συνέχεια τουρκικά μαχητικά έκαναν αναγνωριστική πτήση στην περιοχή από όπου και αποχώρησαν.

    Διαβάστε επίσης:

    Έρευνες για πραξικοπηματίες καταδρομείς απέναντι από τη Σύμη

    [05] Ερντογάν: Eνδεχομένως ξένες χώρες εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι ξένες χώρες ενδεχομένως να εμπλέκονται στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της Παρασκευής, αν και αρνήθηκε να ονοματίσει κάποιες από αυτές.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο Ερντογάν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι γίνεται αυταρχικός και ότι η τουρκική δημοκρατία απειλείται.

    «Θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό», τόνισε.

    Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως δεν επιθυμεί να συνδέσει το θέμα της χρήσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής της τουρκικής αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ με το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

    Επισήμανε πως μια μειοψηφία των ενόπλων δυνάμεων ενεπλάκη στο αποτυχημένο πραξικόπημα, επισημαίνοντας όμως πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς άνθρωποι συμμετείχαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

    «Είναι σαφές ότι ήταν μια μειοψηφία (των ενόπλων δυνάμεων). Η τρομοκρατική οργάνωση επιχειρούσε η μειοψηφία αυτή να κυριαρχήσει επί της πλειοψηφίας», δήλωσε ο Ερντογάν.

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι οργάνωσε το πραξικόπημα, σημειώνοντας πως: «Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της μάχης ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν».

    Διαβάστε επίσης:

    Συνελήφθησαν δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας

    Σφίγγει ο κλοιός στα τουρκικά πανεπιστήμια

    [06] Μέρκελ για Brexit: Κανείς δεν επιθυμεί η εκκρεμότητα να διαρκέσει επ' άπειρον

    Η διαδικασία εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενεργοποιηθεί μόνο όταν η βρετανική κυβέρνηση υποβάλει επισήμως σχετικό αίτημα, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, διευκρινίζοντας αφενός ότι είναι κατανοητό πως το Λονδίνο χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα και αφετέρου ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί η εκκρεμότητα να διαρκέσει επ' άπειρον.

    «Θα συμμορφωθούμε με τις Συνθήκες και οι Συνθήκες λένε ότι ασχέτως του πότε υποβάλλεται το αίτημα, όταν υποβληθεί, πρέπει να εργαστούμε για τις κατευθυντήριες γραμμές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Για αυτό η εντολή, βάσει των Συνθηκών, λέει να περιμένουμε την υποβολή του αιτήματος και να αποκτήσουμε μια εικόνα για το πώς η Μ. Βρετανία φαντάζεται αυτή την έξοδο και τις μελλοντικές σχέσεις. Κανείς δεν θέλει αυτή η διαδικασία να εκκρεμεί επ' άπειρον, αυτό πιστεύω δεν το θέλει ούτε ο βρετανικός λαός αλλά ούτε και τα κράτη - μέλη της ΕΕ», τόνισε η κυρία Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι, στην Καγκελαρία.

    [07] Ο Μ. Βαλς παρακάμπτει την Εθνοσυνέλευση για τον εργασιακό νόμο

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς επικαλέστηκε σήμερα τις ειδικές εξουσίες που του δίνει το Σύνταγμα της χώρας για να περάσει τον αμφιλεγόμενο νόμο για τις εργασιακές σχέσεις από την Εθνοσυνέλευση χωρίς ψηφοφορία, παρά την αντίσταση που προβάλλουν αριστεροί βουλευτές.

    Η κίνηση αυτή, η οποία ήταν ευρέως αναμενόμενη από πολιτικούς αναλυτές, σημαίνει ότι τα μέλη της Κάτω Βουλής της Γαλλίας έχουν πλέον ελάχιστες πιθανότητες να αποτρέψουν την οριστική έγκριση του νομοσχεδίου.

    Έχουν στη διάθεσή τους 24 ώρες για να υποβάλουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά ΟλάντΒ· εάν αυτή καταψηφιστεί, το κείμενο αυτό θα γίνει νόμος του γαλλικού κράτους.

    Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει στόχο να καταστήσει τις προσλήψεις και τις απολύσεις πολύ ευκολότερες, πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων και απεργιών από τα συνδικάτα που διήρκεσε τρεις μήνες.

    [08] Συνελήφθησαν δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας

    Δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας συνελήφθησαν σήμερα, μετέδωσε το ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, καθώς συνεχίζεται το κύμα των εκκαθαρίσεων στο δικαστικό σώμα, στις ένοπλες δυνάμεις, στον δημόσιο τομέα και στην παιδεία, στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της Παρασκευής.

    Μέχρι σήμερα περίπου 60.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, έχουν συλληφθεί ή αντιμετωπίζουν έρευνα σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

    Τα δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας συμπεριλαμβάνονται σε μια ομάδα 113 δικαστικών που συνελήφθησαν σήμερα, σύμφωνα με το NTV. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης επίσημα σε έναν υπασπιστή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ίδια πηγή.

    [09] Γ. Κατρούγκαλος: Θέλουμε να κυβερνάνε οι πολίτες και όχι οι ελίτ

    Έντονη κριτική στην Ν.Δ. και την Κεντροαριστερά, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

    Ο υπουργός Εργασίας καταλόγισε στην "συντηρητική παράταξη" ότι ιστορικά ήταν πάντα υπέρ ενισχυμένης αναλογικής και αναφέρθηκε στο "τριφασικό εκλογικό σύστημα" το οποίο είχε εφαρμόσει η ΕΡΕ το 1956 με αποτέλεσμα, ενώ είχε το 47% των ψήφων να καταλάβει το 55% των εδρών.

    Παράλληλα, κατηγόρησε την Κεντροαριστερά για καιροσκοπισμό και σύμπλευση με την συμπαράταξη, με συντηρητική παράταξη, παρά το ότι είχε καταθέσει ανάλογο σχέδιο νόμου λίγους μήνες πριν, και ενώ όπως είπε, το Κέντρο παραδοσιακά ήταν υπέρ του συστήματος της απλής αναλογικής.

    [10] Χρ. Βερναρδάκης: Η απλή αναλογική είναι το εργαλείο για το χτύπημα της διαπλοκής

    Η απλή αναλογική είναι το εργαλείο για το χτύπημα στις δομές της διαπλοκής και με την έννοια αυτή θα πρέπει να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης και πρόσθεσε ότι «τα 200 εκατ. ευρώ που οφείλει στις τράπεζες το ΠΑΣΟΚ και άλλα τόσα η Ν.Δ., είναι το αποτέλεσμα των καλπονοθευτικών εκλογικών συστημάτων».

    Απαντώντας στο επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κυβερνησιμότητα, ο κ. Βερναρδάκης είπε ότι το επιχείρημα ίσχυε όταν υπήρχαν ισχυρά πολιτικά κόμματα, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο όταν «οι δομές διαλύονται σε συνθήκες πολυδιάσπασης της πολιτικής αντιπροσώπευσης».

    [11] «Η τρέχουσα αναταραχή στην Τουρκία κάνει πιο σημαντική την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»

    Η αναταραχή στην Τουρκία καθιστά πιο σημαντική από ποτέ την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, ώστε να μπορεί η χώρα να αποτελέσει μια άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times.

    Ο κ. Λιου χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία για να ενισχύσει το εδώ και χρόνια επιχείρημα των ΗΠΑ ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να επιτρέψουν την αναδιάρθρωση του χρέους της στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για να σταθεί η οικονομία της σε στερεή βάση.

    «Θα ήλπιζα (ότι η πρόσφατη αναστάτωση στην περιοχή) θα άλλαζε το κλίμα, στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ακριβώς επειδή είναι σωστό να γίνει αυτή ούτως ή άλλως, και σε μία περίοδο που η Ελλάδα είναι σε μία θέση με γεωπολιτική σημασία, είναι η κατάλληλη ώρα να ενισχύσουν το δημοσιονομικό τους μέλλον», δήλωσε ο κ. Λιου, εν όψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

    Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι ακόμη και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας ως χώρας διέλευσης των μεταναστών που κινούνται προς την Ευρώπη από τη Συρία, το Ιράκ και αλλού, είχε οδηγήσει σε μία νέα έμφαση στη γεωπολιτική σημασία της χώρας. «Πρέπει να σταθεροποιηθούν τα θεμέλια για να είναι ισχυρή η Ελλάδα», δήλωσε, καλώντας τους Έλληνες ηγέτες να γίνουν πιο δραστήριοι στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μαζί με το όποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους.

    Ο κ. Λιου εξέφρασε την ανακούφισή του ότι η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ φαίνεται να έχουν συμφωνήσει τώρα, τουλάχιστον κατ' αρχήν, σε μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία δεν θα μειώσει το ποσό που θα αποπληρωθεί στους πιστωτές. «Νομίζω ότι διαβήκαμε το κατώφλι ως προς το ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία πως πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους», δήλωσε, προσθέτοντας: «Οι λεπτομέρειες θα έχουν προφανώς μεγάλη σημασία».

    Διαβάστε επίσης:

    Αύριο το μεσημέρι η συνάντηση Αλ. Τσίπρα με Τζακ Λιου

    [12] Ερντογάν: Eνδεχομένως ξένες χώρες εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι ξένες χώρες ενδεχομένως να εμπλέκονται στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της Παρασκευής, αν και αρνήθηκε να ονοματίσει κάποιες από αυτές.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο Ερντογάν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι γίνεται αυταρχικός και ότι η τουρκική δημοκρατία απειλείται.

    «Θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό», τόνισε.

    Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως δεν επιθυμεί να συνδέσει το θέμα της χρήσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής της τουρκικής αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ με το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

    Επισήμανε πως μια μειοψηφία των ενόπλων δυνάμεων ενεπλάκη στο αποτυχημένο πραξικόπημα, επισημαίνοντας όμως πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς άνθρωποι συμμετείχαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

    «Είναι σαφές ότι ήταν μια μειοψηφία (των ενόπλων δυνάμεων). Η τρομοκρατική οργάνωση επιχειρούσε η μειοψηφία αυτή να κυριαρχήσει επί της πλειοψηφίας», δήλωσε ο Ερντογάν.

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι οργάνωσε το πραξικόπημα, σημειώνοντας πως: «Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της μάχης ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν».

    Διαβάστε επίσης:

    Συνελήφθησαν δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας

    Σφίγγει ο κλοιός στα τουρκικά πανεπιστήμια

    [13] Το τουρκικό ΥΠΕΣ διαψεύδει τα περί καταδίωξης σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής στα ελληνικά χωρικά ύδατα

    Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την πληροφορία περί καταδίωξης σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, ανακοίνωσε ότι «όλα τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί περί φυγάδευσής τους», αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Νωρίτερα, τα τουρκικά μέσα, επικαλούμενα πληροφορίες του πρακτορείου Reuters και του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA, είχαν μεταδώσει την πληροφορία ότι τουρκικά μαχητικά καταδιώκουν δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.

    Σημειώνεται ότι στην Τουρκία η ακτοφυλακή υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Η εφημερίδα «Χουριέτ» πάντως, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενημερώθηκε σχετικά με δύο ύποπτα σκάφη στα ανοιχτά της Σύμης και ότι στη συνέχεια τουρκικά μαχητικά έκαναν αναγνωριστική πτήση στην περιοχή από όπου και αποχώρησαν.

    [14] Οι τουρκικές αρχές «έκοψαν» τη σύνταξη του Φετουλάχ Γκιουλέν

    Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο ιεροκήρυκας που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ κι αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος τον κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, δεν θα δικαιούται πλέον να λαμβάνει την σύνταξή που του κατέβαλε το τουρκικό Κράτος, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος το Σάββατο, το τουρκικό ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων (SGK) «διέκοψε την καταβολή της σύνταξης του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης FET? Φετουλάχ Γκιουλέν και τον διέγραψε από τα μητρώα κοινωνικής ασφάλισης» επισήμανε το Ανατολή.

    H αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sozc? έγραψε ότι ο Γκιουλέν εισέπραττε 1.283 τουρκικές λίρες (περίπου 380 ευρώ) από τον Οκτώβριο του 2014, δηλαδή την υψηλότερη σύνταξη που μπορεί να λαμβάνει κανείς στην Τουρκία. Το τελευταίο ποσό που έλαβε ήταν την Τρίτη κι ενώ βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη η ευρεία επιχείρηση καταστολής των «γκιουλενιστών», τέσσερις ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 July 2016 - 20:32:37 UTC