Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Όταν η συλλογική διεκδίκηση δίνεται με σχέδιο, φέρνει νίκες
  • [02] Φωτιά με εκρήξεις σε σπίτι στη Μηλίνα Πηλίου - Με σοβαρά εγκαύματα ο 56χρονος ιδιοκτήτης
  • [03] Εξερράγη εμπρηστικός μηχανισμός σε ΑΤΜ, στην Πεντέλη
  • [04] Ανασύρθηκαν από το αρχείο οι δικογραφίες για τον Ανδρέα Βγενόπουλο
  • [05] Τουρκία: Έως 30 ημέρες η προφυλάκιση για τα άτομα που θεωρούνται ύποπτα
  • [06] Στους 26 οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Κίνα
  • [07] Το Ιράν καταδικάζει την επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου
  • [08] Πένθος στη Γερμανία, μετά το αιματοκύλισμα στο Μόναχο

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Όταν η συλλογική διεκδίκηση δίνεται με σχέδιο, φέρνει νίκες

    Τη μεγάλη του χαρά, γιατί με την παραχώρηση της έκτασης 32 στρεμμάτων του Ασύρματου από το Δημόσιο στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, δικαιώνεται ένας «αγώνας για το αυτονόητο που κρατάει» από τη δεκαετία του "80", εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση του Δήμου, στο πάρκο του Ασυρμάτου.

    Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, και ανέφερε ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους πολίτες στην ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος. Είπε ότι με τη σημερινή εκδήλωση που παραδίδονται τα εναπομείναντα 32 στρέμματα του Ασυρμάτου στον Δήμο του Αγ. Δημητρίου, κλείνει ένας κύκλος αγώνων 30 ετών - και ευχαρίστησε το υπουργείο Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη για την ολοκλήρωση της παράδοσης. Σημείωσε ότι αυτό ήταν μια απλή διοικητική πράξη για την κυβέρνηση, αλλά για τους πολίτες ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή τέτοια πράξη. Γιατί, όπως τόνισε, δημιουργούνται νέα δεδομένα στην περιοχή, καθώς ο χώρος θα είναι χώρος πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής και άλλων δραστηριοτήτων. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι υπάρχει ήδη σχεδιασμός για την αξιοποίηση του πάρκου που μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς υπερβάσεις και σπατάλες.

    Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα «γιατί τόσα χρόνια δεν γινόταν το αυτονόητο» και πρόσθεσε ότι δεν έχει έρθει με διάθεση αντιπολιτευτική, αλλά με διάθεση αυτοκριτικής «για όσα συνολικά έχουμε πράξει ως πολιτεία». Πέρα από τη μάχη για τα μεγάλα προβλήματα -τόνισε ο Πρωθυπουργός - υπάρχει και η μάχη της καθημερινότητας, η οποία πολλές φορές πρέπει να δίνεται ακόμα και ενάντια στην ανοησία και τη γραφειοκρατία.

    «Πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη», υπογράμμισε, «γιατί αυτή είναι η εντολή της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

    Ο κ. Τσίπρας επισήμανε δύο ακόμα σημεία τα οποία, όπως είπε, έχουν μεγάλη σημασία: Το πρώτο είναι η συλλογική διεκδίκηση σε τοπικό επίπεδο, η οποία, όπως είπε, όταν δίνεται με σχέδιο και προτάσεις, τότε φέρνει και νίκες, όπως η σημερινή. Το δεύτερη σημείο είναι η ευθύνη της Πολιτείας να αφουγκράζεται τους πολίτες και να δίνει λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα.

    [02] Φωτιά με εκρήξεις σε σπίτι στη Μηλίνα Πηλίου - Με σοβαρά εγκαύματα ο 56χρονος ιδιοκτήτης

    Φωτιά ξέσπασε στις 4.30 τα ξημερώματα σε αγροικία κοντά στην Μηλίνα του νοτίου Πηλίου, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρά και να υποστεί εγκαύματα βαρέως τύπου σε ποσοστό 80% ο 56χρονος ιδιοκτήτης του σπιτιού.Από την φωτιά προκλήθηκαν και εκρήξεις, προφανώς από αποθηκευμένες φιάλες υγραερίου, που αναστάτωσαν τους κατοίκους της περιοχής και που έσπευσαν να παράσχουν βοήθεια.

    Ο 56χρονος, από τις εκρήξεις, βρέθηκε από τον πρώτο όροφο όπου κοιμόταν να κείτεται στο έδαφος σε απόσταση 25 μέτρων από το φλεγόμενο σπίτι του.

    Η αγροικία καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ από τις εκρήξεις και το ωστικό κύμα που προκλήθηκε, υπέστη ζημιές και γειτονικό σπίτι. Στον οικισμό Κουκουλέικα, όπου από άγνωστη αιτία προκλήθηκε η φωτιά στην αγροικία, υπάρχουν πολλές εξοχικές κατοικίες όπου διαμένουν Γερμανοί.Ο τραυματίας με τα πολλαπλά εγκαύματα μεταφέρθηκε στο "Αχιλλοπούλειο" νοσοκομείο του Βόλου και η κατάστασή του κρίνεται πολύ σοβαρή.

    Στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 4 οχήματα και 10 πυροσβέστες.

    [03] Εξερράγη εμπρηστικός μηχανισμός σε ΑΤΜ, στην Πεντέλη

    Εκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού, που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι σε μηχάνημα ΑΤΜ υποκαταστήματος τράπεζας στην πλατεία Χαραυγής, στην Πεντέλη, σημειώθηκε στις 5.00 το πρωί. Από την έκρηξη καταστράφηκε ολοσχερώς το ΑΤΜ.

    Η αστυνομία πραγματοποιεί έρενες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [04] Ανασύρθηκαν από το αρχείο οι δικογραφίες για τον Ανδρέα Βγενόπουλο

    Με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου ανασύρθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από το αρχείο οι δικογραφίες για τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, που είχαν τεθεί από τις εισαγγελείς Γεωργία Τσατάνη και Αθηνά Θεοδωροπούλου.

    Οι εν λόγω δικογραφίες παραδόθηκαν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου, προκειμένου να εξεταστεί το περιεχόμενο τους από αρχή.

    Η ανάσυρση από το αρχείο έγινε λόγω των νέων στοιχείων που ανέκυψαν και τέθηκαν υπόψη της κυρίας Δημητρίου. Μεταξύ των στοιχείων αυτών είναι αναφορές και έγγραφα πολιτικών προσώπων, του Νίκου Σηφουνάκη κ.ά., η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης σε βάρος της Γεωργίας Τσιρώνη από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σχετικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση του κ. Βγενόπουλου, δημοσιεύματα του Τύπου, όπως και το γεγονός ότι η έρευνα για τον επίμαχο επιχειρηματία σχετικά με την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας και τα ομόλογα είχε ξεκινήσει με αυτοκαταγγελία του ίδιου.

    [05] Τουρκία: Έως 30 ημέρες η προφυλάκιση για τα άτομα που θεωρούνται ύποπτα

    Η προφυλάκιση μπορεί να διαρκεί έως 30 ημέρες για τα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

    "Η διάρκεια προσωρινής κράτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημέρες από τη σύλληψη του υπόπτου", σύμφωνα με το διάταγμα. Η νόμιμη διάρκεια είναι τέσσερις ημέρες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ είχε κάνει λόγο χθες για παράτασή της κατά "7-8 ημέρες" ή και περισσότερο στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει από την Πέμπτη.

    Χθες, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι 11.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή 265 ανθρώπων, ανάμεσά τους 24 πραξικοπηματίες.

    Εξάλλου, το διάταγμα διαλύει αρκετές χιλιάδες δομές και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που θεωρούνται ότι έχουν σχέση με τον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα ότι υποκίνησε το πραξικόπημα, κάτι το οποίο αυτός αρνείται.

    Οι δομές που έκλεισαν βάσει του διατάγματος είναι 1.043 ιδιωτικά σχολεία, 1.229 ενώσεις και ιδρύματα, 19 συνδικάτα, ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες και 35 εγκαταστάσεις παροχής ιατρικής περίθαλψης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

    Σύμφωνα με το διάταγμα, "διαπιστώθηκε ότι (οι οργανισμοί αυτοί) ανήκουν ή συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση" του Γκιουλέν "ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια".

    [06] Στους 26 οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Κίνα

    Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες έχουν στοιχίσει τη ζωή 26 ανθρώπων, ενώ άλλοι 34 αγνοούνται στην επαρχία Χεμπέι της βόρειας Κίνας, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές, όπως μεταδίδει το Xinhua.Στην περιφέρεια Τζινγκσίνγκ που βρίσκεται στα δυτικά της επαρχίας η μέση ολική ποσότητα βροχόπτωσης ανήλθε στα 545,4 χιλιοστά μέσα σε διάστημα 19 ωρών, μεταξύ 13:00 της 19ης Ιουλίου και 08.00 της 20ης Ιουλίου, ξεπερνώντας τον όγκο νερού που είχε πέσει στην ίδια περιφέρεια καθ΄όλη τη διάρκεια του 2015.

    Η τοπική κυβέρνηση έχει απομακρύνει 38.750 ανθρώπους από τις εστίες τους. Έχουν σημειωθεί διακοπές ρεύματος, προβλήματα στις επικοινωνίες και σε άλλες υποδομές, όπως και το κλείσιμο δρόμων σε όλη την Τζινγκσίνγκ.Σφοδρές βροχοπτώσεις σαρώνουν αυτή την εβδομάδα τη βόρεια και βορειοανατολική Κίνα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά θύματα και πολλές υλικές ζημιές.

    Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται κινεζικά μέσα ενημέρωσης, 16 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους σε όλη τη χώρα.

    [07] Το Ιράν καταδικάζει την επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου

    Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες από έναν 18χρονο Γερμανο-ιρανό σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου, στη νότια Γερμανία, κατά τη διάρκεια της οποίας εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκαέξι τραυματίστηκαν.

    Το Ιράν "καταδικάζει" αυτήν την ενέργεια και "εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό και στην κυβέρνηση της Γερμανίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων Irna και Isna.Ο Γασεμί καταδίκασε "τη δολοφονία ανυπεράσπιστων αθώων" και δήλωσε ότι "δεν υπάρχουν άλλες επιλογές παρά η απόλυτη και χωρίς διακρίσεις μάχη" κατά της τρομοκρατίας.

    [08] Πένθος στη Γερμανία, μετά το αιματοκύλισμα στο Μόναχο

    Στα πιθανά κίνητρα του 18χρονου Ιρανογερμανού δράστη της χθεσινοβραδινής αιματηρής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο «Olympia» στην περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου, όπου έχασαν τη ζωή τους εννέα άτομα και 16 τραυματίστηκαν, εστιάζονται τώρα οι έρευνες της Αστυνομίας του Μονάχου, η οποία ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει επισήμως απαντήσει αν επρόκειτο για «τρομοκρατική ενέργεια» ή για «κατάσταση αμόκ ενός μεμονωμένου ατόμου».

    Όπως μεταδίδεται από τα τοπικά ΜΜΕ, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ταυτότητα του δράστη, ο οποίος εκτιμάται ότι αυτοκτόνησε, δυνάμεις της Αστυνομίας εισέβαλαν στο σπίτι του, όπου από νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιούν έρευνες οι Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας (SEK). Στο αρχηγείο της Αστυνομίας βρίσκεται εδώ και ώρες ο πατέρας του δράστη. Ο νεαρός, ο οποίος ενήργησε μόνος του, ζούσε, σύμφωνα με την Bild, στο προάστιο Μάξφορστατ με τους γονείς του, και γείτονάς του, ο οποίος τον αναγνώρισε από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν ήδη χθες, δήλωσε στην εφημερίδα ότι κάποιος φίλος του που ήταν συμμαθητής του έκανε λόγο για έναν «πραγματικά ήρεμο τύπο».

    Στο μεταξύ, και ενώ η πόλη του Μονάχου ξαναβρίσκει τους κανονικούς τους ρυθμούς, αποκλεισμένη παραμένει η περιοχή του εμπορικού κέντρου όπου πραγματοποιήθηκε η ένοπλη επίθεση, καθώς και ο αντίστοιχος σταθμός του μετρό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιτόπου έρευνα της Αστυνομίας για δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα στοιχεία.

    Στις 12:30 (ώρα Ελλάδος) αναμένεται νέα συνέντευξη Τύπου από την Αστυνομία, ενώ για ο μεσημέρι έχει συγκληθεί και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. Σε αυτό, εκτός από τους κορυφαίους υπουργούς, συμμετέχουν και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, της Υπηρεσίας κατά του Εγκλήματος και της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος.

    Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, οι σημαίες σε όλη τη χώρα κυματίζουν μεσίστιες, σε ένδειξη πένθους για τα γεγονότα του Μονάχου.

    Διαβάστε επίσης:Φρ. Ολάντ: Η αιματηρή επίθεση στο Μόναχο είναι μια «αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια»

    Το Ιράν καταδικάζει την επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 July 2016 - 8:32:46 UTC