Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ. Βαρβιτσιώτης: Ένας πολιτικός προκαλεί με τον τρόπο που πολιτεύεται και διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα
  • [02] Σε ισχύ από σήμερα τα νέα πρόστιμα της εφορίας για τις αποδείξεις
  • [03] Για τα προβλήματα του τόπου μιλάει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο δήμαρχος Κόνιτσας
  • [04] Χίος: Πάνω από 90% η καταστροφή από την πυρκαγιά στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων
  • [05] ΟΙ Turkish Airlines απέλυσαν 211 υπαλλήλους τους οποίους κατηγορούν ότι συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος
  • [06] Η Γιούροπολ στον πόλεμο κατά του ransomware
  • [07] Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αντικειμενικός και κρυστάλλινος
  • [08] ΚΚΕ - Συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ν. Καραθανασόπουλου, για τη συνταγματική αναθεώρηση
  • [09] Εξάρθρωση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης παράνομου στοιχηματισμού
  • [10] Γερμανία: Αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με τα κίνητρα του βομβιστή στο Άνσμπαχ
  • [11] Κίνα: Οι σφοδρές βροχοπτώσεις στοίχισαν τη ζωή σε 164 άτομα

  • [01] Μ. Βαρβιτσιώτης: Ένας πολιτικός προκαλεί με τον τρόπο που πολιτεύεται και διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη RealNews ο Βουλευτής Β? Αθηνών της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απάντησε, μεταξύ άλλων, και στο ζήτημα που είχε ανακύψει με αφορμή τις φωτογραφίες του από τη Μύκονο και στις διαρροές που έκαναν λόγο πως ο πρόεδρος της ΝΔ ενδεχομένως να "φωτογράφιζε" και αυτόν, όταν μιλούσε για την ανάγκη να μην προκαλούν οι βουλευτές με τη συμπεριφορά τους.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης ξεκαθάρισε πως «ένας πολιτικός προκαλεί με τον τρόπο που πολιτεύεται και με τον τρόπο που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα. Όχι με το πού και με το ποιον περνάει τις ελάχιστες στιγμές της προσωπικής του ζωής».

    «Χρόνια τώρα, πολιτεύομαι με έναν συγκεκριμένο αξιακό κώδικα: Να υπηρετώ τους πολίτες και την πατρίδα και να λειτουργώ με διαφάνεια. Δεν απουσίασα σε καμία μάχη, δε φοβήθηκα πολιτικό κόστος, διαχειρίστηκα το δημόσιο χρήμα με εντιμότητα και δεν έχω δώσει την παραμικρή αφορμή για σκάνδαλα. Θέλω να κρίνομαι για το έργο μου και την πολιτική μου στάση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει ότι οι επιθέσεις που δέχεται κατά καιρούς επικεντρώνονται όλες στην προσωπική του ζωή. «Δεν κρύφτηκα ποτέ ούτε προσπάθησα να εμφανίσω κάτι άλλο από αυτό που είμαι. Έχω επιλέξει να είμαι αυθεντικός. Να ζω τη ζωή μου ελεύθερος και χωρίς προκλήσεις. Γι? αυτό και κυκλοφορώ δημόσια», ενώ προσθέτει με νόημα: «Όταν με αξιώσει ο Θεός και παντρευτώ θα αλλάξουν οι προτεραιότητές μου».

    [02] Σε ισχύ από σήμερα τα νέα πρόστιμα της εφορίας για τις αποδείξεις

    Σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα τα νέα αυξημένα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων τα οποία ανέρχονται κατά ελάχιστο σε 250 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο για επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 500 ευρώ για επιχειρήσεις με διπλογραφικό σύστημα.

    Ειδικότερα στην εγκύκλιο που υπογράφηκε από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, για την εφαρμογή από σήμερα του νέου συστήματος επιβολής προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων ή για ανακριβή έκδοση ή λήψη φορολογικών στοιχείων ορίζεται ότι από σήμερα:

    - Επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα τοις εκατό επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς αντίστοιχα.

    - Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

    - Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, στο πλαίσιο άλλου ελέγχου και εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς φόρου λόγω έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και των 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

    [03] Για τα προβλήματα του τόπου μιλάει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο δήμαρχος Κόνιτσας

    Για την εγκατάλειψη της περιοχής και τα προβλήματα του τόπου του προειδοποιεί ο δήμαρχος Κόνιτσας, Ανδρέας Παπασπύρου. Η περιοχή με το πανέμορφο, τραχύ, κατάφυτο φυσικό τοπίο και τα απομακρυσμένα χωριά, ενώ μπορεί να αποτελέσει πυρήνα ανάπτυξης, εντούτοις είναι έξω από τον επενδυτικό χάρτη. Η Κόνιτσα κείται αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα, της οροσειράς της Πίνδου, με θέα την πεδιάδα της Κόνιτσας όπου ο ποταμός Αώος,συναντιέται με τον ποταμό Βοϊδομάτηκαι τον Σαραντάπορο. Αυτό το μοναδικό φυσικό τοπίο φιλοδοξεί, με την ανάλογη στήριξη, να εκμεταλλευθεί ο κ. Παπασπύρου, ο οποίος επισημαίνει ότι ο περιβαλλοντικός τουρισμός, ο ιαματικός και ο θρησκευτικός (στη Μονή Στομίου μόνασε ο Άγ. Παΐσιος) θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγές πλούτου για την περιοχή και να δρομολογήσουν την επιστροφή των νέων, που θα αιμοδοτήσει τον τόπο. Ο δήμαρχος της ακριτικής κωμόπολης του Νομού Ιωαννίνων, ιεραρχεί τα προβλήματα της Κόνιτσας, που έχει χειμώνα 8 μήνες το χρόνο, τοποθετώντας στην κορυφή την υποχρηματοδότηση του δήμου, τα ζητήματα ασφάλειας και τις ελλείψεις στον τομέα της υγείας.

    Ερ:Ήσαστε σε έναν τόπο που έχει πάρα πολλά χωριά, ορεινά, σκόρπια. Είναι ένας δήμος ακριτικός και δύσκολος.

    Απ: «Ήμαστε λοιπόν σε μία ακριτική περιοχή. Ο δήμος της Κόνιτσας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε έκταση δήμος του νομού. Έχω 42 χωριά, διάσπαρτα σε όλη αυτή την έκταση, και μεγάλες αποστάσεις, που για να επισκεφθεί κανένας τα απομακρυσμένα χωριά, χρειάζεται μία μέρα. Το υψηλότερο χωριό, όπως ξέρετε, της Ελλάδας είναι η Αετομηλίτσα με πολύ κακές καιρικές συνθήκες το χειμώνα, που απαιτούνται πολλά έξοδα για να καθαρίσουν και να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι, να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι και όλα τα συναφή κι αυτές οι δυσκολίες δεν περνάνε στα κριτήρια της κατανομής των ΚΑΠ κι εγώ ως δήμαρχος της ακριτικής αυτής περιοχής ερωτώ. Είναι δυνατόν να παίρνει κάποιος δήμος αστικός μεγαλύτερη ενίσχυση οικονομική για την πυρασφάλεια από τον δήμο της Κόνιτσας, που έχει, όπως βλέπετε, γύρω, τα περισσότερα δάση; Το υπάρχον σοβαρό θέμα έχει να κάνει με την επιδότηση των δήμων».

    Ερ:Αν είχατε στο τραπέζι που καθόμαστε και δυο-τρεις υπουργούς, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον υπουργό Εσωτερικών, τον υπουργό Υγείας, τι θα τους λέγατε;

    Απ: «Στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη θα του έλεγα να έρθει να τον φιλοξενήσω, να πάμε στο Κλικάτι να κοιμηθούμε ένα βράδυ να αισθανθεί, τι αισθάνονται οι κάτοικοι εδώ, για να πάρει τα μέτρα, που πρέπει να πάρει. Εγώ πιστεύω ότι αν το κάνει αυτό θα πάει στο γραφείο του και θα δώσει τις εντολές που πρέπει να δώσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Στον υπουργό Εσωτερικών, θέλω να το σημειώσω όμως αυτό, προς τιμήν του ο κ. Κουρουμπλής δυο φορές τον ζήτησα , κάθισε με άκουσε και σε ένα από τα προβλήματα που έθεσα ανταποκρίθηκε. Και σε μία συνάντηση που είχαμε με την Επιτροπή Ορεινών Δήμων στην οποία είμαι μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο, ήρθε και παρακολούθησε και άκουσε με προσοχή αυτά που είπαμε. Θα του πω γι' αυτές τις ακριτικές περιοχές ότι θα πρέπει να λάβει ιδιαίτερη μέριμνα στην κατανομή των πιστώσεων. Θα πρέπει να λάβει υπόψη του αυτούς τους παράγοντες που ανέφερα προηγουμένως, την έκταση, την ορεινότητα του εδάφους, το δύσκολο δίκτυο, τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Κι ένα ακόμα. Στις μεγάλες πόλεις τα ανταποδοτικά είναι πολλά. Είναι πολύ περισσότερα από αυτά που χαλάει, από αυτά που ξοδεύει ο δήμος. Εδώ ξοδεύουμε περισσότερα και εισπράττουμε πολύ λίγα. Διότι σε ένα χωριό που είναι τρεις κάτοικοι ανάβουν 100 λάμπες?Άρα λοιπόν ένα είναι αυτό και ένα δεύτερο ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει ένα πρόγραμμα ειδικά για τους δήμους αυτούς τύπου «Θησέας» ας πούμε, το οποίο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη αυτών των περιοχών. Στον δε υπουργό Υγείας θα του έλεγα να μην χρειαστεί ποτέ, αλλά να έρθει εδώ να κάνουμε ένα πείραμα. Να πούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα απομακρυσμένο χωριό, ότι τραυματίστηκε κάποιος να δούμε σε πόση ώρα θα έρθει το αυτοκίνητο να μας παραλάβει και να έχει ο ασθενής, αυτός που είχε το ατύχημα, τις πρώτες ιατρικές βοήθειες».

    Ερ:Πόσα χρήματα παίρνετε;

    Απ: «Πενήντα χιλιάδες. Σαράντα έξι, 'σκάρτες' πενήντα. Με αυτά θα πρέπει να κόψεις τα κλαδιά, να καθαρίσεις τα χόρτα, να φτιάξεις τους δρόμους για να υπάρχει πρόσβαση αν χρειαστεί, να αξιοποιήσεις, να συντηρήσεις τους πυροσβεστικούς κρουνούς. Δεν φτάνουν. Εξαναγκάζεται λοιπόν ο δήμος και βάζει δικά του από τα πολύ πενιχρά έσοδά του. Και συνεχώς έτσι το πρόβλημα αντί να απαλύνεται, μεγεθύνεται. Θίξατε αυτό το πρόβλημα τώρα γιατί υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως είναι το θέμα της ασφάλειας».

    Ερ:Των κατοίκων εννοείτε;

    Απ: «Των κατοίκων. Και έχει πληγεί κατά την άποψή μου ανεπανόρθωτα, το συναίσθημα της ασφάλειας αυτών των κατοίκων που κατά την μεγαλύτερη πλειοψηφία είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι και ως εκ τούτου και περισσότερο ευαίσθητοι σε αυτό. Και πώς επηρεάζει αυτό ; Επηρεάζει πρώτα- πρώτα, αποθαρρύνει την επαγγελματική δραστηριότητα. Γιατί ο άλλος έρχεται, πού να επενδύσω, πρώτα είναι λίγος ο πληθυσμός, άρα είμαστε σε αγορά μικρή και δεύτερον υπάρχει κι αυτό το θέμα, διακινδυνεύω τα περιουσιακά μου στοιχεία».

    Ερ:Δηλαδή, υπάρχει εγκληματικότητα;

    Απ: «Ναι, υπάρχει παραβατική, θα έλεγα, δραστηριότητα».

    Ερ:Από ντόπιο ή ξένο στοιχείο;

    Απ.: «Ανάμικτο».

    Ερ:Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την παραβατική δραστηριότητα; Με δυνάμεις της αστυνομίας;

    «Κοιτάξτε, υπάρχουν οι δυνάμεις εδώ. Δεν έχουμε κανένα παράπονο από τη διοίκηση των τοπικών δυνάμεων και τους άνδρες, αλλά δεν επαρκούν. Θα σας πω τι συμβαίνει. Ενώ έχουν προσληφθεί ας πούμε για τον δήμο της Κόνιτσας ένας συγκεκριμένος αριθμός συνοριοφυλάκων, πολλοί απ' αυτούς παίρνουν αποσπάσεις για άλλες υπηρεσίες. Με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται αυτός ο αριθμός. Ο αριθμός δεν επαρκεί, δεν έχουν εφοδιαστεί με τα κατάλληλα μέτρα. Τα έχω ζητήσει αυτά με έγγραφα και με παραστάσεις και στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στον Αρχηγό της Αστυνομίας και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, γιατί και εκεί έχει συρρικνωθεί η παρουσία του στρατού με το επιχείρημα ότι έχει αναλάβει αυτή την αποστολή της φύλαξης των συνόρων, το έχουν αναλάβει οι συνοριοφύλακες. Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν περισσότερα στρατιωτικά φυλάκια απ' ότι είναι, διότι αυτή η ύπαρξη των φυλακίων δίνει κουράγιο, έτσι έχουν συνδεθεί στη συνείδηση των απλών ανθρώπων η ύπαρξή τους για την ασφάλειά τους. Και δεύτερον αυτό που είπα. Να σταματήσει αυτό αυτοί που έχουν προσληφθεί να μένουν εδώ, τα καθήκοντά τους να είναι εδώ. Και να ενισχυθούν με μέσα, μέσα νυχτερινής όρασης, παρατήρησης, με θερμικές κάμερες κτλ. Τα έχω πει όλα αυτά τα πράγματα. Δυστυχώς, αντί να γίνουν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση ακούμε ανακοινώσεις ότι θα καταργηθεί και το αστυνομικό τμήμα της Πυρσόγιαννης. Έχω κάνει παρεμβάσεις, έχουμε πάρει αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, έχουμε κάνει ψηφίσματα, πήγα και είδα και τον υπουργό, τα είπαμε, τα εκθέσαμε, δεν ξέρω φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Και μέσα σε αυτή την απελπισία εγώ έχω έρθει σε επαφή με συναδέλφους, έξι-επτά συναδέλφους που ακριτικοί δήμοι της Κόνιτσας, ξεκινάμε από Καστοριά για τον δήμο των Πρεσπών, πάμε εδώ Κόνιτσα, Φιλιάτες, Πωγώνι κτλ. Στόχοςνα καλέσουμε τους εκπροσώπους των φορέων στην Κόνιτσα, να δούμε τι θα μας πουν. Να τους εκθέσουμε το πρόβλημα, να δούμε τι μέτρα θα πάρουν».

    Ερ:Σε σχέση με τη νέα γενιά εγώ έχω μία εμπειρία από τα Μαστοροχώρια, περιοχές όπου είναι ελάχιστοι οι νέοι, είναι ελάχιστα τα παιδιά που πάνε σχολείο. Υπάρχει κάποιο σχέδιο, κάποιο πρόγραμμα να γυρίσουν πίσω τα παιδιά, που έχουν φύγει για τα μεγάλα αστικά κέντρα;

    Απ: «Κοιτάξτε, η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό και να πετύχουμε σε αυτή την προσπάθεια είναι να γίνει ανάπτυξη της περιοχής και από την ανάπτυξη να προκύψουν θέσεις εργασίας. Πώς έχουμε σκεφθεί ότι μπορεί να γίνει αυτό; Μα, με το να εκμεταλλευθούμε αυτά ταπλεονεκτήματα που έχει η περιοχή. Η περιοχή έχει, όπως βλέπετε, ένα απίθανο φυσικό περιβάλλον. Άρα να αναπτύξουμε αυτό που λέγεται περιβαλλοντικός τουρισμός. Για να λειτουργήσουμε προς αυτή τηνκατεύθυνση, έχουμε έρθει σε επαφή με Γερμανούς εμπειρογνώμονες γιατί έχουν σε αυτό το θέμα μεγάλη εμπειρία. Ήδη βρισκόμαστε στην αρχή της οργάνωσης, της σήμανσης των μονοπατιών, γι' αυτό ενδιαφέρονται, να αναπτυχθεί ο λεγόμενος περιβαλλοντικός τουρισμός, έχουμε δημιουργήσει δύο θέσεις στάθμευσης των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, με αποτέλεσμα να δώσουμε ώθηση και σε αυτή την κατεύθυνση της τουριστικής κίνησης. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ο ιαματικός τουρισμός. Ενδεικτικά θα αναφέρω τα Λουτρά Αμαράντου. Υπάρχουν αυτές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που μας δυσκολεύουν σε αυτή την προσπάθεια, όμως εμείς θα το παλέψουμε και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της θητείας να έχω κάποιο αποτέλεσμα. Επίσης, έχουμε τον θρησκευτικό τουρισμό. Έχουμε πάρα πολλές Μονές αξιόλογες, δηλαδή θρησκευτικά μνημεία όπως τη Μονή Στομίου και εδώ θα ήθελα να πω ότι είναι η μονή που μόνασεο Άγιος Παΐσιος. Προσπαθούμε να αναδείξουμε ότι μεγάλωσε εδώ, είναι το πατρικό του σπίτι εδώ, πάντα με απόλυτο σεβασμό σε δύο στοιχεία που ότι προβάλουμε με σεμνότητα και ταπεινότητα είναι χαρακτηριστικά της ζωής του Αγίου στον τρόπο ώστε να μην υπάρξει σε καμία περίπτωση η τάση της εμπορευματοποίησης. Μακριά από αυτό γιατί θα χάσουμε αυτό το πλεονέκτημα, όσοι έρχονται εδώ έρχονται για να προσκυνήσουν τον Άγιο και τα χώματα στα οποία ο Άγιος μεγάλωσε, έζησε, αποφοίτησε από το σχολείο και 'περπάτησε' στα πρώτα χρόνια του μοναχικού του βίου».

    Ερ:Άρα λοιπόν μιλάμε, τουρισμός, ανάπτυξη, ασφάλεια, επιχορήγηση, αύξηση του κράτους. Αυτά είναι τα τρία μεγάλα προβλήματα του δήμου.

    Απ: «Και υγεία. Είναι και η περίθαλψη. Έχουμε ένα κτίριο θαυμάσιο, ήταν παλιά νοσοκομείο εδώ».

    Ερ:Στο Ιατρικό Κέντρο αναφέρεστε;

    «Ναι, τώρα έγινε Κέντρο Υγείας. Λείπουν οι ειδικότητες. Λείπουν οι εξειδικευμένοι γιατροί. Να φανταστείτε, δεν θα αναφερόμουν, δεν έχω καμία πρόθεση συγκρουσιακή με άλλα κέντρα υγείας, ούτε εγώ το βλέπω ανταγωνιστικά. Θα το αναφέρω έτσι ότι σε Κέντρο Υγείας που είναι κοντά στα Γιάννενα, που, μιλάμε σε 2-3-4 χιλιόμετρα μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα νοσοκομεία, υπάρχουν 17 γιατροί. Στο Κέντρο Υγείας της Κόνιτσας είναι τρεις γιατροί. Δεν μπορούν να κάνουν ούτε τις εφημερίες τους. Ως δήμος τι μπόρεσα να κάνω; Υπήρχε σε αδράνεια ένα κληροδότημα το οποίο έχει ένα σεβαστό ποσό γύρω στις 300 χιλιάδες και ήταν σε αδράνεια γιατί δεν είχαν κατορθώσει να συγκροτήσουν διοικητικό συμβούλιο. Εγώ με προσπάθεια κατόρθωσα να συγκροτήσω το διοικητικό, να το βάλω σε μία πορεία κάναμε προϋπολογισμό σε τρόπο ώστε από αυτά, γιατί είναι μέσα στις προβλέψεις του καταστατικού του η ενίσχυση και κάλυψη των αναγκών του Κέντρου Υγείας. Λείπουν μηχανήματα. Έχουν πανάρχαια ακτινολογικά εργαστήρια τα οποία λειτουργούν με υγρά τα οποία είναι τοξικά και τα οποία μπορεί και να μολύνουν και το περιβάλλον».

    Ερ:Για το παραμικρό πρέπει να πάτε στα Γιάννενα. Με το παραμικρό οι κάτοικοι, και δεν μιλάμε για τους κατοίκους των 42 χωριών, μιλάμε και για τους κατοίκους της Κόνιτσας.

    Απ: «Αναφερόμαστε σε 3 με 3,5 χιλιάδες κατοίκους. Αλλά κοιτάξτε να δείτε, δεν έχουμε πρόβλημα με το προσωπικό, παλεύει αλλά είναι λίγο. Και δεν έχουν τα μέσα. Αυτό πρέπει να προσέξουν. Έχω κάνει πέντε έγγραφες παρεμβάσεις. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Τα έχω κοινοποιήσω τα έγγραφα αυτά και στους βουλευτές υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις από τους βουλευτές προς το αρμόδιο υπουργείο αλλά θα δούμε αν θα υπάρχει αποτέλεσμα»

    Ερ:Τι γίνεται με την Παιδεία;

    Απ: «Βρίσκεται καταρχάς σε πολύ καλό επίπεδο κι αυτό φαίνεται από το επίπεδο των μαθητών, αλλά και των καθηγητών. Κρίνεται από τα αποτελέσματα. Έχουμε ένα λύκειο-γυμνάσιο έχουμε και ένα ΕΠΑΛ. Και βέβαια υπάρχουν τρία δημοτικά σχολεία κι ένα στο Δίστρατο κι ένα στο Κεφαλοχώρι».

    Ερ:Τα παιδιά από τα ακριτικά χωριά πώς έρχονται;

    Απ: «Έρχονται με ταξί και με μέσα τα οποία καθορίζει η Περιφέρεια. Γατί αυτό το έργο το έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου. Δεν δημιουργούνται προβλήματα πάνω σε αυτό, τα κτίρια είναι σε καλή κατάσταση και θέλουν συντήρηση, προσπαθούμε με τα μέσα τα οικονομικά που έχουμε να ανταποκριθούμε, πιστεύουμε ότι θα δώσουνε περισσότερα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών».

    Ερ:Είστε δήμαρχε σε ένα δήμο οοποίος ουσιαστικά έχει χειμώνα περίπου 8 μήνες το χρόνο. Στη διάρκεια του χειμώνα αυτού παρουσιάζονται πολλά προβλήματα. Έχετε ανάγκες για εκχιονιστικά μηχανήματα για να προσεγγίσετε τους κατοίκους των κοινοτήτων;

    Απ: «Να ξέρετε ότι σε αυτό το θέμα έχουμε τη συνδρομή της Περιφέρειας. Εμείς έχουμε την ευθύνη για τους δημοτικούς δρόμους και εντός των κατοικημένων χώρων, η Περιφέρεια έχει για το εθνικό οδικό δίκτυο. Η συνεργασία είναι άψογη, δεν έχουμε προβλήματα διότι υπάρχει αυτή η άριστη θα έλεγα συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου».

    [04] Χίος: Πάνω από 90% η καταστροφή από την πυρκαγιά στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων

    Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί, από τη μεγάλη σημερινή δασική πυρκαγιά.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης» η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

    Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

    Ο Αποστόλου στη Χίο

    Αύριο Τρίτη θα μεταβεί στη Χίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά.

    Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

    [05] ΟΙ Turkish Airlines απέλυσαν 211 υπαλλήλους τους οποίους κατηγορούν ότι συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος

    Η κρατική αεροπορική εταιρία της Τουρκίας, η Turkish Airlines, ανακοίνωσε σήμερα ότι απέλυσε 211 υπαλλήλους, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, είχαν σχέσεις με το θρησκευτικό κίνημα το οποίο ο πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν κατηγορεί ότι επιχείρησε ανεπιτυχώς να ανατρέψει την κυβέρνησή του στις 15 Ιουλίου.

    Σε ανακοίνωσή της η αεροπορική εταιρία ανέφερε πως τα συμβόλαια των εργαζομένων τερματίστηκαν λόγω επιχειρησιακής αναγκαιότητας, ανεπάρκειας, χαμηλής επίδοσης, καθώς και επειδή παρείχαν υποστήριξη στο κίνημα του εξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

    [06] Η Γιούροπολ στον πόλεμο κατά του ransomware

    Τις δυνάμεις της με εταιρείες ασφαλείας στο διαδίκτυο ενώνει η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία, Γιούροπολ, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας για την πάταξη της αυξανόμενης μάστιγας που αποτελεί τα τελευταία χρόνια το ransomware.

    Το ransomware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού, το οποίο χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες προκειμένου να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από τα θύματά τους. Εάν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής προσβληθεί από το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, κλειδώνονται όλα τα αρχεία που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν και προκειμένου ο χρήστης να πάρει πίσω τον έλεγχο του μηχανήματός του αναγκάζεται να καταβάλει το χρηματικό ποσόν που απαιτούν οι χάκερς.

    [07] Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αντικειμενικός και κρυστάλλινος

    «Το μόνο που στέκεται μεταξύ ενός τηλεοπτικού σταθμού που λειτουργεί και μιας νόμιμης άδειας είναι το πορτοφόλι του ιδιοκτήτη, δηλαδή η διάθεσή του να πληρώσει για την άδεια», ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την ασφάλεια τις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς και τόνισε ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες «είναι κρυστάλλινος αντικειμενικός και πρότυπο για άλλες διαδικασίες».

    Είναι πολύ σύνηθες, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας όταν έρχεται η πολιτεία να ρυθμίσει μια αγορά και κάποιοι θίγονται, ο τρόπος σκέψης των επιχειρηματιών να τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται για να ευνοηθούν οι ανταγωνιστές τους.

    «Ουδέν ψευδέστερον», υπογράμμισε ο κ. Παπάς και κάλεσε «τους πάντες να μην παίζουν με την τύχη των εργαζομένων».

    [08] ΚΚΕ - Συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ν. Καραθανασόπουλου, για τη συνταγματική αναθεώρηση

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, σε συνέντευξή του στο "Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ", ερωτηθείς για τη συνταγματική αναθεώρηση, έκανε λόγο για κινήσεις με χαρακτήρα «αντιπερισπασμού και αποπροσανατολισμού» από τα σοβαρά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα, ενόψει και ενός «πογκρόμ φοροεπιδρομής στα χαμηλά λαϊκά εισοδήματα με τα φορολογικά ζητήματα, τις εκκαθαρίσεις στις φορολογικές δηλώσεις, και τον ΕΝΦΙΑ». Πρόσθεσε, ότι ταυτόχρονα το ΚΚΕ εντάσσει τη συζήτηση τόσο για τον εκλογικό νόμο, όσο και για την συνταγματική αναθεώρηση, «σε μια λογική αναπαλαίωσης, συντηρητικοποίησης και ακόμη πιο αυταρχικών επιλογών όσον αφορά το ίδιο το πολιτικό σύστημα».

    «Το λέμε αυτό γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που λαμβάνονται τόσο σοβαρά μέτρα σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και όχι μόνο αυτά που αφορούν τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά συνολικότερα ζητήματα, που εμπεριέχουν πολύ σημαντικές ανατροπές, στην αγορά εργασίας για παράδειγμα, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, όλα αυτά τα ζητήματα θα σημαδέψουν τα επόμενα χρόνια τη ζωή της εργατικής τάξης και πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

    [09] Εξάρθρωση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης παράνομου στοιχηματισμού

    Διεθνή εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν συστηματικά στην παροχή παράνομων υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχηματισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο, εξάρθρωσε, μετά από πολύμηνες έρευνες, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

    Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί 127 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και 18 αρχηγικά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ασιατικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει «δίκτυο επιχειρήσεων» παράνομου στοιχηματισμού σε πολυτελείς κατοικίες στην Αττική, χρησιμοποιώντας σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την εγκληματική τους δραστηριότητα, τουλάχιστον από το 2014.

    «Με τη συγκεκριμένη εξάρθρωση καταφέραμε ένα ακόμα καίριο πλήγμα κατά του παράνομου στοιχηματισμού και των τυχερών παιχνιδιών και μάλιστα από ένα κύκλωμα με διεθνικό χαρακτήρα, που είχε εξαπλώσει τη δράση του σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, μέσω του διαδικτύου», τόνισε ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, κατά τη σημερινή παρουσίαση της υπόθεσης.

    [10] Γερμανία: Αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με τα κίνητρα του βομβιστή στο Άνσμπαχ

    Συγκλονισμένη είναι η γερμανική κυβέρνηση από τα χθεσινά περιστατικά βίας στο 'Ανσμπαχ και στο Ρόιτλινγκεν, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ και, ειδικά για την επίθεση στο 'Ανσμπαχ, κάλεσε όλους να αναμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με τα κίνητρα του δράστη. Ζήτησε δε να μην συνδέονται τα περιστατικά με το προσφυγικό ζήτημα.

    Στην περίπτωση του Ρόιτλινγκεν, όπου νεαρός Σύρος τραυμάτισε θανάσιμα με ματσέτα μια γυναίκα, επρόκειτο, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, για προσωπική διαφορά και, όπως δήλωσε η κυρία Ντέμερ, «δεν υπάρχει ζήτημα έλλειψης μέτρων προστασίας». Για την περίπτωση του 'Ανσμπαχ, η κυρία Ντέμερ, κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις Βαυαρών πολιτικών περί «ισλαμιστικής επίθεσης αυτοκτονίας», τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και ότι θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματά τους.

    [11] Κίνα: Οι σφοδρές βροχοπτώσεις στοίχισαν τη ζωή σε 164 άτομα

    Οι σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περασμένη εβδομάδα τη βόρεια και βορειοανατολική Κίνα άφησαν πίσω τους 164 νεκρούς και 125 αγνοούμενους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων.

    Μέχρι σήμερα ο πρωί, τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν πλήξει περισσότερους από 14,76 εκατ. ανθρώπους σε 10 επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων των Χενάν και Χεμπέι, αναγκάζοντας 514.000 άτομα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Σχεδόν 125.000 άτομα χρήζουν άμεσης βοήθειας για τη διαβίωσή τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 July 2016 - 14:32:39 UTC