Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναθεώρηση του Συντάγματος: Μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ν. Κακλαμάνης, ο Σ. Φάμελλος και ο Ευ. Στυλιανίδης
  • [02] Π. Σκουρλέτης: Διορθώσαμε ένα λάθος και εμποδίσαμε να αυξηθούν τα τιμολόγια του φυσικού αερίου
  • [03] Δεν πρόκειται να κοπεί κανένα επίδομα απροστάτευτων παιδιών, διαβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας
  • [04] Μεγάλη η καταστροφή από την πυρκαγιά στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στη Χίο
  • [05] Εκκενώθηκε σταθμός του μετρό στο Μιλάνο λόγω ύποπτου πακέτου
  • [06] Σερβία: Απεργία πείνας άρχισαν 150 μετανάστες ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα με την Ουγγαρία
  • [07] Ο «κρατήρας της μάχης» από σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
  • [08] «Νέο Σύνταγμα», «Νέα Μεταπολίτευση», «Νέα Ελλάδα» τα προτάγματα του Αλ. Τσίπρα
  • [09] Γ. Κατρούγκαλος: Πρέπει να ενισχύσουμε τη Βουλή και τον απλό πολίτη
  • [10] Το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι έχει παραγραφεί το πρόστιμο των 375.329 ευρώ του Αλ. Μητρόπουλο
  • [11] Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ συγκεντρώνει ίδιο ή και λίγο μεγαλύτερο ποσοστό από τη Χίλαρι Κλίντον

  • [01] Αναθεώρηση του Συντάγματος: Μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ν. Κακλαμάνης, ο Σ. Φάμελλος και ο Ευ. Στυλιανίδης

    Εκλογή του Προέδρου από τη βάση εφόσον αδυνατεί η Βουλή είναι η πρόταση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ,Αλέξης Τσίπρας, θα παρουσιάσει απόψε τις προτάσεις για τις αλλαγές στο συνταγματικό χάρτη σε ειδική εκδήλωση στο προαύλιο της Βουλής.

    Στο πλαίσιο αυτό, καταθέτουν τις απόψεις τους για το θέμα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δ' αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΣωκράτηςΦάμελλος και ο ο πρώην βουλευτής Ροδόπης τηςΝΔ και πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Νικήτας Κακλαμάνης: Το νέο Σύνταγμα πρέπει να περιλαμβάνει προτάσεις που θα φέρουν Ανάπτυξη και Δουλειές

    Αναμφίβολα το θέμα των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο τρόπος εκλογής του, σχετικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος, είναι σημαντικό, μπορεί επικοινωνιακά να «μαγνητίζει», αλλά προσωπικά δεν το θεωρώ ως καταλυτικό.

    Για μένα το κυρίως θέμα, πάνω στο οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να τολμήσουν είναι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές, όπως π.χ. το Συνταγματικό Δικαστήριο και ο Νόμος Ευθύνης Υπουργών.

    Παράλληλα όμως, το νέο Σύνταγμα ανταποκρινόμενο στις σημερινές πολιτικοοικονομικές συνθήκες θα πρέπει να περιλαμβάνει προτάσεις, που θα ενισχύουν δύο «μαγικές» λέξεις: Ανάπτυξη και Δουλειές.

    Για να γίνω ακόμη πιο σαφής αναφέρω ενδεικτικά: Η ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων αποτελεί ένα ζήτημα, που θα πρέπει επιτέλους να λυθεί σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.

    Είναι αδιανόητο στη χώρα του Ασκληπιού και του Ιπποκράτη να μην υπάρχει μία ιδιωτική πανεπιστημιακή σχολή στην οποία να διδάσκουν επιστήμονες παγκοσμίου φήμης.

    Όπως είναι απαράδεκτο, χιλιάδες Ελληνόπουλα να καταφεύγουν στη Κύπρο ή στη Βουλγαρία συντελώντας στην οικονομική ανάπτυξη των συγκεκριμένων χωρών τη στιγμή, που στην Ελλάδα ψάχνουμε «με το κιάλι» χρήματα και επενδύσεις.

    Γενικά, πάντως, άποψη μου για το θέμα του Προέδρου κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή, που είχε κάνει παλιότερα, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος αλλά και πρόσφατα, ο Βαγγέλης Μειμαράκης. Οι λόγοι είναι δύο:

    Πρώτος, ότι έτσι δεν παρακάμπτεται η Βουλή ως ο ανώτατος θεσμικός παράγοντας.

    Δεύτερος, ότι (σ.σ. ο τρόπος εκλογής) αποσυνδέεται από εκλογικούς «εκβιασμούς» προκειμένου η χώρα να μην οδηγείται σε περιόδους ακυβερνησίας .

    Εν κατακλείδι, εκτιμώ, ότι η προαναφερόμενη πρόταση θα αποτελέσει, πιθανότατα, τη κοινή φόρμουλα Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ώστε να αποκτήσει «σάρκα και οστά»?

    Σωκράτης Φάμελλος: Η ενίσχυση της Δημοκρατίας, μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να δώσει έναν άλλο ρόλο στην κοινωνία

    Η δέσμευσή μας για την αποκατάσταση και την ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα ήταν βασικό στοιχείο του προγράμματός μας και τον Ιανουάριο του 2015 και τον Σεπτέμβριο. Θεωρούμε ότι η ενίσχυση της Δημοκρατίας που μπορεί να γίνει μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να δώσει έναν άλλο ρόλο στην κοινωνία, πρακτικά να συμμετέχει και να αποφασίζει ο πολίτης για την πολιτική, να ενισχύσει το μέτωπο απέναντι στο λαϊκισμό, τη βία και τον φανατισμό και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Ταυτόχρονα μας δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε και το Κοινοβούλιο, να περιορίσουμε την αυθαιρεσία και να αντισταθούμε στην επίθεση του νεοφιλελευθερισμού.

    Η πρόταση ενίσχυσης της συμμετοχής της κοινωνίας, των αποφάσεων των πολιτών και του περιορισμού του καθεστωτισμού και του παραγοντισμού σε όλα τα επίπεδα ενισχύει τη δημοκρατία της κοινωνίας μας, γιατί κάνει τη χώρα μας πιο σταθερή και στο γεωπολιτικό επίπεδο. Η δυνατότητα επίσης να καθιερωθεί μέσα από το Σύνταγμα η προστασία των δημόσιων αγαθών, παράλληλα δηλαδή με την υγεία, την παιδεία και την πρόνοια, να συζητήσουμε για το νερό και την ενέργεια ολοκληρώνει τα χαρακτηριστικά της δημόσιας ευθύνης και του δημόσιου χώρου. Στο επίπεδο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόταση, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων όσον αφορά τις ανεξάρτητες αρχές, αλλά και η εκλογή του, αν δεν επιτυγχάνεται η μέγιστη συναίνεση στη Βουλή, να μην συνδυάζεται με διάλυση της Βουλής, αλλά με τη συμμετοχή των πολιτών.

    Ευριπίδης Στυλιανίδης: Είναι μια έξυπνη πρόταση

    «Νομίζω ότι είναι μια συμβιβαστική πρόταση η οποία εξισορροπεί τις δύο διαφορετικές απόψεις οι οποίες έχουν ακουστεί το προηγούμενο διάστημα. Δηλαδή την παλιά παραδοσιακή μέθοδο εκλογής, η οποία πολλές φορές κατέστησε την εκλογή προέδρου εργαλείο στα χέρια της αντιπολίτευσης για να ανακόπτει την κυβερνητική θητεία και την άλλη νέα πρόταση που μιλάει για άμεση εκλογή και ενισχυμένες ρυθμιστικές αρμοδιότητες. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά η βουλή επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και σύνθεση για να εκλέξει Πρόεδρο και όταν αυτό δεν το επιτύχει γνωρίζει η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ότι την απόφαση την παίρνει ο λαός χωρίς να διαταραχθεί ή να ανακοπεί η κυβερνητική θητεία της εκλεγμένης κυβέρνησης. Νομίζω ότι είναι μια έξυπνη πρόταση.

    Για το ενδεχόμενο να προκύψει διαρχία ο πρώην υπουργός τόνισε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ανακτήσει ένα κομμάτι των χαμένων αρμοδιοτήτων ως ρυθμιστικός παράγων του πολιτεύματος, γιατί τα προηγούμενα χρόνια αποδείχθηκε ότι ο απόλυτος πρωθυπουργοκεντρισμός του συστήματος δεν οδήγησε οπωσδήποτε και σε θετικά αποτελέσματα σε κάθε περίπτωση. Θα πρέπει λοιπόν να επαναφέρουμε το σύστημα ελέγχων και ισορροπιών που προβλέπεται συνήθως από τα προηγμένα Συντάγματα. Ο Πρόεδρος μπορεί να έχει κάποιες αυξημένες ρυθμιστικές αρμοδιότητες και η κυβέρνηση να έχει τις απαιτούμενες εκτελεστικές αρμοδιότητες για να πηγαίνει ισορροπημένα το σύστημα προς τα εμπρός».

    [02] Π. Σκουρλέτης: Διορθώσαμε ένα λάθος και εμποδίσαμε να αυξηθούν τα τιμολόγια του φυσικού αερίου

    «Διορθώσαμε ένα λάθος, το οποίο θα είχε σαν αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι αυξήσεις των τιμολογίων κατά 3-4% σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια και κατά 3% έως 4,7% στα επαγγελματικά», είπε στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στην τροπολογία για την ανακτήσιμη διαφορά στον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την ασφάλεια στις έρευνες υδρογονανθράκων.

    Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε πως η τροπολογία προβλέπει, να μην ενσωματώνονται στα πάγια στοιχεία του ΔΕΣΦΑ οι κρατικές ενισχύσεις των 200 εκατομμυρίων, που είχαν δοθεί και σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, κακώς είχαν ενσωματωθεί. Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για μείωση των παγίων του ΔΕΦΑ, αφού τα 200 εκατ. είναι μια κρατική ενίσχυση που τελικά δεν θα ενσωματωθεί ως πάγιο στοιχείο για τον ΔΕΣΦΑ.

    Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε «ανατριχιαστική» την πρόταση για δημιουργία Μητρώου Ιδιωτών Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και προσέθεσε ότι είναι «εντελώς αντίθετος στην τροϊκανή λογική να εκχωρούνται αρμοδιότητες του κράτους σε ιδιώτες».

    Γνωστοποίησε, επίσης, ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία που θα δίνει λύση στο θέμα του πάρκου Τρίτση, με τη δημιουργία καινούργιου οργανισμού, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομική του βιωσιμότητα.

    «Με την τροπολογία μειώνεται η περιουσιακή βάση της ΔΕΣΦΑ κατά 200 εκατ. ευρώ» υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ Κωσταντίνος Σκρέκας και επισήμανε ότι χάνει και η ΔΕΠΑ η οποία είναι μέτοχος και τα ΕΛΠΕ που συμμετέχουν στη ΔΕΠΑ. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι οι ενέργειες της υποκρύπτουν ρεβανσισμό και ακύρωση των προσπαθειών της προηγούμενης κυβέρνησης και κάλεσε την κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι δεν έχει σχέδιο συνένωσης και πώλησης ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ.

    [03] Δεν πρόκειται να κοπεί κανένα επίδομα απροστάτευτων παιδιών, διαβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας

    «Κανένα επίδομα απροστάτευτων παιδιών δεν πρόκειται να κοπεί» διαβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι η αναπληρώτρια Κοινωνικής Αλληλεγγύης «κόβει τα επιδόματα» σε ευάλωτες ομάδες. «Ουδέν ψευδέστερον» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση.

    Όπως τονίζει, «το περιεχόμενο των επιστολών που στάλθηκαν στις 14 Ιουνίου 2006 σε ορισμένους δήμους από το Διευθυντή Προστασίας Οικογένειας του υπουργείου, σύμφωνα με τις οποίες για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος αθροίζονται πραγματικό και τεκμαρτό εισόδημα, είναι εσφαλμένο. Άθροιση πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος δεν νοείται ούτε στη φορολογική νομοθεσία ούτε, βέβαια, στη νομοθεσία που διέπει τα προνοιακά επιδόματα».

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «οι επιστολές που απαντούν σε ερωτήματα των Διευθύνσεων Πρόνοιας των δήμων, ερμηνεύοντας εσφαλμένα τη σχετική νομοθεσία, συντάχθηκαν και στάλθηκαν, χωρίς να υπάρχει σχετική υπηρεσιακή εισήγηση και χωρίς να ζητηθεί η γνώμη της αρμόδιας Γενικής Διευθύντριας και πολύ περισσότερο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου».

    «Ήδη, αποστέλλεται εγκύκλιος που αποκαθιστά τα πράγματα, ώστε κανείς και καμία δικαιούχος να μην χρειάζεται να ανησυχεί. Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι δεν διανοείται να κόψει τα επιδόματα για τα απροστάτευτα παιδιά ούτε να μειώσει, γενικά, την προστασία των παιδιών», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    [04] Μεγάλη η καταστροφή από την πυρκαγιά στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στη Χίο

    Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί, από τη μεγάλη σημερινή δασική πυρκαγιά.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης» η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

    Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

    Ο Αποστόλου στη Χίο

    Αύριο Τρίτη θα μεταβεί στη Χίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά.

    Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

    [05] Εκκενώθηκε σταθμός του μετρό στο Μιλάνο λόγω ύποπτου πακέτου

    Τριάντα οκτώ περιπολικά, καραμπινιέροι και άνδρες του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού έσπευσαν στον κεντρικό σταθμό του μετρό του Μιλάνου, όπου σήμανε συναγερμός μετά τον εντοπισμού ύποπτου δέματος.

    Εκατοντάδες πολίτες εξήλθαν των συρμών και την ώρα αυτή η αστυνομία, μαζί με πυροτεχνουργούς, αποφασίζουν αν πρέπει να προχωρήσουν σε ελεγχόμενη έκρηξη ή αν δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

    Οι επιβάτες απομακρύνθηκαν από τον σταθμό του μετρό όταν ήχησε ο ήχος της σειρήνας του συναγερμού, χωρίς να υπάρξει πάντως καμιά εκδήλωση πανικού.

    [06] Σερβία: Απεργία πείνας άρχισαν 150 μετανάστες ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα με την Ουγγαρία

    Περίπου 150 μετανάστες, στην πλειονότητά τους Αφγανοί και Πακιστανοί, ξεκίνησαν σήμερα απεργία πείνας σε ένα χωράφι στη Σερβία, στα σύνορα με την Ουγγαρία, ζητώντας να τους επιτραπεί να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η ομάδα αυτή των μεταναστών αποτελείτο αρχικά από 300 άτομα. Όλοι μαζί ταξίδεψαν το Σαββατοκύριακο από το Βελιγράδι για τα σύνορα, όπου εγκαταστάθηκαν σε έναν αγρό, περίπου 100 μέτρα από το συρματόπλεγμα που χωρίζει τη Σερβία από την Ουγγαρία.

    "Μας φέρνουν φαγητό εδώ αλλά κανείς δεν θέλει να το φάει. Τα σύνορα παραμένουν κλειστά κι έτσι εμείς θα καθίσουμε εδώ, πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα", είπε ένας 40χρονος Αφγανός. ο Άμπντουλ Μάλεκ.

    Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν, είπε ότι οι αρχές θα αποτρέψουν τυχόν επεισόδια, ενώ οι μετανάστες διαβεβαίωσαν ότι η διαμαρτυρία τους θα είναι ειρηνική.

    [07] Ο «κρατήρας της μάχης» από σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Ένα ακόμα εύρημα, από τα πιο σημαντικά που έχουν εκτεθεί στο πλαίσιο του «Αθέατου Μουσείου», της πετυχημένης δράσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «αναδύθηκε» σήμερα, από τον μη ορατό κόσμο των αποθηκών του.

    Πρόκειται για τον «κρατήρα της μάχης», ένα μεγάλο αργυρό αγγείο που εκτίθεται για πρώτη φορά και το οποίο ανακαλύφθηκε σε τάφο πρίγκιπα, στο πλαίσιο των ανασκαφών του Ερρίκου και της Σοφίας Σλήμαν στις Μυκήνες, το 1876. Ήταν ένας από τους βασιλικούς τάφους του περίφημου Ταφικού Κύκλου Α, όπου για πρώτη φορά εντοπίστηκαν αντικείμενα και ταφικά έθιμα απολύτως άγνωστα ως τότε στην αρχαιολογική έρευνα και τα οποία χρονολογούνται στον 16ο αι. π.Χ.

    Παράλληλα με τη μεγάλη αρχαιολογική αξία του, το αντικείμενο έχει να επιδείξει, με την εύρεσή του, και μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία. Τα αργυρά ελάσματα που το αποτελούσαν (χωρίς κανείς να ξέρει το μυστικό τους), μεταφέρθηκαν στο Μουσείο, αριθμήθηκαν κι έμειναν οριστικά στις αποθήκες του.

    Την ίδια στιγμή τα πολύτιμα κτερίσματα του Ταφικού Κύκλου Α - μεταξύ των οποίων το χρυσό «Κύπελλο του Νέστορα», που ήταν στο εσωτερικό του κρατήρα όπως και άλλα εντυπωσιακά χρυσά και αργυρά κύπελλα - είχαν μία εντελώς διαφορετική διαδρομή, καθώς έγιναν από τα πιο διάσημα εκθέματα της μόνιμης συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

    [08] «Νέο Σύνταγμα», «Νέα Μεταπολίτευση», «Νέα Ελλάδα» τα προτάγματα του Αλ. Τσίπρα

    «Νέο Σύνταγμα», «Νέα Μεταπολίτευση», «Νέα Ελλάδα», είναι τα τρία συνθήματα που αναγράφονται πίσω από το βήμα από το οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει απόψε τα βασικά σημεία της πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Στο νότιο προαύλιο της Βουλής, στον χώρο που βλέπει το εντευκτήριο των βουλευτών, οι προετοιμασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Ο τρόπος που έχουν τοποθετηθεί τα καθίσματα για τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης παραπέμπει σε διάταξη αντίστοιχη με ενός βουλευτηρίου. Παρά την προγραμματισμένη εκδήλωση, τα μέτρα αστυνόμευσης είναι τα συνήθη και η παρουσία της φρουράς είναι διακριτική.

    Στη σημερινή εκδήλωση έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας. Ειδικότερα έχουν προσκληθεί οι αρχηγοί των κομμάτων, το προεδρείο της Βουλής, βουλευτές, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, εκπρόσωποι εργοδοτικών, συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    [09] Γ. Κατρούγκαλος: Πρέπει να ενισχύσουμε τη Βουλή και τον απλό πολίτη

    Υπέρ της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας τάχθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος εκφράζοντας όπως είπε την προσωπική του άποψη.

    Μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Αθήνα 984" είπε πως «το σκεπτικό είναι ότι σε αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση -για να είναι πιο δημοκρατικό το πολίτευμα- πρέπει να ενισχύσουμε τη Βουλή και τον απλό πολίτη, με αυτά που λέμε τα αμεσοδημοκρατικά, τα δημοψηφίσματα λαϊκής αρνησικυρίας κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε και την κυβερνησιμότητα της χώρας. Ακριβώς επειδή θέλουμε την απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει αδυναμία αυτοδύναμων κυβερνήσεων- και είναι σωστό να υπάρχει, όταν ένα κόμμα δεν είναι αυτοδύναμο στον λαό.

    Από εκεί και πέρα, θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -που από το πολίτευμά μας είναι αυτός που ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων λειτουργιών-, να έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει, ώστε να εξασφαλίζεται ο σχηματισμός κυβερνήσεων, να λειτουργεί σαν διαιτητής ανάμεσα στις διάφορες εξουσίες. Δεν έχω στο μυαλό μου κάτι παραπάνω από τις αρμοδιότητες που είχε το 1975, και ορισμένες από αυτές πράγματι ήταν υπερβολικές και ορθώς καταργήθηκαν».

    Συμπλήρωσε δε πως «επειδή θα είναι ισχυρότερος ο Πρόεδρος από ό,τι είναι ο σημερινός, θα πρέπει να εκλέγεται άμεσα, και γνώμη μου είναι ότι πρέπει και να ανακαλείται από τον λαό. Ακριβώς επειδή δεν πρέπει να υπάρχει κανένα όργανο -που ασκεί εξουσία-, στο οποίο να μην έχει δυνατότητα να ασκεί ένα άλλο σώμα -εν προκειμένω το εκλογικό-, έλεγχο».

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απολύσεων στον δημόσιο τομέα είπε: «Δεν πρόκειται να απολύσουμε κανέναν από το Δημόσιο, για τον απλό λόγο ότι σήμερα έχουμε λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους κατά το 1/3, σε σχέση με το 2010. Το 2010 ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εάν απολύαμε σήμερα δημοσίους υπαλλήλους, θα σήμαινε ότι θα είχαμε ακόμα λιγότερες νοσοκόμες... Αυτή τη στιγμή, δεν περισσεύει κανείς στο Δημόσιο. Έχουμε τεράστιες ελλείψεις παντού».

    Ανέφερε ότι το εφάπαξ θα αρχίσει και πάλι να καταβάλλετε από αυτόν το μήνα, σημειώνοντας πως ο «μαθηματικός τύπος που είχαν προβλέψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν εφαρμοζόταν. Ήδη από αυτό τον μήνα θα καταβληθούν τα πρώτα εφάπαξ. Θα βγουν τον Ιούλιο και θα αρχίσουν να καταβάλλονται τον Αύγουστο. Ένα μεγάλο ποσό από τα χρήματα που θα πάρουμε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, θα καταβληθούν στο εφάπαξ».

    [10] Το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι έχει παραγραφεί το πρόστιμο των 375.329 ευρώ του Αλ. Μητρόπουλο

    Η επταμελής σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. με την υπ΄ αριθμ. 1623/2016 απόφασή της. έκρινε αμετάκλητα ότι έχει παραγραφεί το πρόστιμο των 375.329,08 ευρώ που έχει επιβληθεί στον τέως αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο.

    Το περιεχόμενο της εν λόγω απόφασης αφορά χιλιάδες φορολογούμενους πολίτες οι οποίοι έχουν δεχθεί φορολογικούς ελέγχους (είτε επειδή περιλαμβάνονται τα ονόματά τους σε διάφορες «λίστες», είτε δεν δήλωσαν κάποιο εισόδημά τους) και τους έχουν επιβληθεί ήδη υψηλά πρόστιμα.

    Ειδικότερα, ο κ. Μητρόπουλος είχε προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσε να αναιρεθούν δύο αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου (677/2015 και 3792/2015), με τις οποίες είχε απορριφθεί η προσφυγή του κατά της υπ΄ αριθμ. 482/2013 πράξης του προϊσταμένου της Δ΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών με την οποία του επιβλήθηκε το επίμαχο πρόστιμο των 375.329,08 ευρώ για παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κατά το έτος 1999.

    Αρχικά το πρόστιμο ανερχόταν σε 942.136,60 ευρώ, αλλά με απόφαση της επιτροπής διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών του άρθρου 70Α του ν. 2238/94, το πρόστιμο περιορίσθηκε στο ποσό των 375.329,08 ευρώ.

    [11] Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ συγκεντρώνει ίδιο ή και λίγο μεγαλύτερο ποσοστό από τη Χίλαρι Κλίντον

    Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, έφτασε ή και ξεπέρασε οριακά την αντίπαλό του των Δημοκρατικών σε δύο δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν αφού πήρε επισήμως το χρίσμα και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Αυτού του είδους η εκτόξευση των ποσοστών θεωρείται αναμενόμενη για έναν υποψήφιο που βρέθηκε επί μία εβδομάδα στο επίκεντρο της προσοχής των μέσων ενημέρωσης. Είναι όμως ταυτόχρονα και αξιοσημείωτη στην περίπτωση του Τραμπ, καθώς το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στιγματίστηκε από επεισόδια όπως η αποκάλυψη της λογοκλοπής στην ομιλία της συζύγου του και η άρνηση του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ να στηρίξει την υποψηφιότητά του.

    Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN ο Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 48% στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, έναντι 45% για τη Χίλαρι Κλίντον. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το τριήμερο 22-24 Ιουλίου και το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο 3,5%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 July 2016 - 16:32:37 UTC