Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκινά σήμερα η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ, για εξεταστική για την οικονομία
  • [02] Τρ. Αλεξιάδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Εκτός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια
  • [03] Eμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ: Πολύ νωρίς, για διμερείς εμπορικές συνομιλίες με τη Βρετανία
  • [04] Πόσες και ποιες δράσεις του ΕΣΠΑ πρόκειται να προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους
  • [05] Ερντογάν στο ARD: Η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της
  • [06] Ιαπωνία: 19 νεκροί, από επίθεση με μαχαίρι από πρώην υπάλληλο κέντρου ατόμων με αναπηρίες
  • [07] Ο Σ. Λαβρόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα ήταν πίσω από τις υποκλοπές των e-mails των Δημοκρατικών
  • [08] Μπ. Γιλντιρίμ: Το κυβερνών κόμμα και η αντιπολίτευση συμφώνησαν για αναθεώρηση του Συντάγματος
  • [09] Αλ. Τσίπρας: Ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο για το Σύνταγμα της νέας Ελλάδας

  • [01] Ξεκινά σήμερα η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ, για εξεταστική για την οικονομία

    Ξεκινά στις 10 το πρωί στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ, με ονομαστική ψηφοφορία.

    Στην σημερινή συζήτηση αναμένεται, μετά τις 6 το απόγευμα, να μιλήσουν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

    [02] Τρ. Αλεξιάδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Εκτός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια

    Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών, δήλωσε μιλώνταςστο Πρακτορείο FM 104,9 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.Παράλληλα ο κ.Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο 2017.

    Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι:

    "1) Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους.

    2) Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις και όχι σε 4, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα δημοσιεύματα που μιλούν για Αύγουστο δεν ισχύουν.

    3) Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει, βέβαια, ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες.

    4) Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους.

    5) Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν", καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, δηλώνει ο Τρ. Αλεξιάδης

    [03] Eμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ: Πολύ νωρίς, για διμερείς εμπορικές συνομιλίες με τη Βρετανία

    Ο επικεφαλής εμπορικών σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικλ Φρόμαν είπε στον νέο Βρετανό ομόλογό του χθες ότι οι δύο χώρες δεν μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για οποιαδήποτε διμερή συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων μέχρι να γνωστοποιηθούν περισσότερα για την μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο της αμερικανικής αντιπροσωπείας δήλωσε ότι ο Φρόμαν είπε στον Βρετανό υφυπουργό Εμπορίου Λίαμ Φοξ, σε συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, «ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τη σχέση εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ μας με τον καλύτερο τρόπο την κατάλληλη στιγμή».

    [04] Πόσες και ποιες δράσεις του ΕΣΠΑ πρόκειται να προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους

    Στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, τα χρήματα που θα κατευθυνθούν στην οικονομία μέχρι το τέλος του έτους αλλά και στον νέο αναπτυξιακό φορέα, αναφέρθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.

    "Για το 2016, στόχος μας είναι να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία 6,75 δισ. συνολικά μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αυτό σημαίνει μια απορρόφηση της τάξης του 7% ως ελάχιστο (απόλυτα εφικτό) ετήσιο στόχο δαπανών." Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός ο οποίος αναφέρθηκε και στις νέες δράσεις που πρόκειται να προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους.

    Όπως είπε, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει ο β' κύκλος υποβολής προτάσεων για τις τέσσερις δράσεις του ΕΠΑΝΕΚ, ήδη έχει εκδοθεί η πρόσκληση για την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων, ενώ έπεται η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων και το πρόγραμμα για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους. Σύντομα θα δημοσιευτεί μια επιπλέον δράση για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ στον άμεσο σχεδιασμό βρίσκεται η προκήρυξη ενός προγράμματος για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας, και ενός προγράμματος για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας, ενώ θα ενισχυθούν συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

    Ανέφερε επίσης πως μέσα σε αντίξοες συνθήκες, η πορεία υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο από ό,τι την αντίστοιχη χρονική στιγμή της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. Σημείωσε ακόμη, πως καθίσταται επιτακτική η ανάγκη μόχλευσης των διαθέσιμων πόρων, ώστε να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία, αλλά και η αναζήτηση νέων πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων.

    [05] Ερντογάν στο ARD: Η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της

    «Ανειλικρινείς» χαρακτήρισε τους Ευρωπαίους ηγέτες έναντι της Τουρκίας στο προσφυγικό ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και κατηγόρησε τηΓερμανία ότι δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία. Σε ό,τι αφορά τη χώρα του, τόνισε ότι ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπεραμύνθηκε των απολύσεων δεκάδων χιλιάδων δημόσιων λειτουργών και τόνισε ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής θα αποτελέσει απόφαση του τουρκικού λαού και όχι του ιδίου, καθώς, όπως είπε, δεν είναι βασιλιάς για να αποφασίζει μόνος του.

    «Η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν το πιο κρίσιμο σημείο της πολιτικής μου ζωής», δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε συνέντευξή του, το βράδυ της Δευτέραςστο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, η οποία δόθηκε στο προεδρικό παλάτι, στην 'Αγκυρα. «Εκφράζω τη λύπη μου για την επίθεση εναντίον του λαού. Μια τέτοια κατάσταση δεν είχε ξαναζήσει το παλάτι», πρόσθεσε, και χαρακτήρισε τον αντίπαλό του, ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, «τρομοκράτη». Αιτιολόγησε δε την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης λέγοντας ότι υπάρχει μια οργάνωση που πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και ότι η ταυτότητα των μελών της είναι γνωστή. «Επειδή ήταν γνωστοί, μπορούσαμε και να αντιδράσουμε γρήγορα. Εναντίον του Γκιουλέν αντέδρασε το κράτος», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί για τρεις μήνες, διευκρίνισε ότι αυτό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα εξομαλυνθεί η κατάσταση. «Πρέπει να δούμε. Αν υπάρξει εξομάλυνση, δεν χρειαζόμαστε άλλους τρεις μήνες», δήλωσε, ενώ όταν ρωτήθηκε τι σημαίνει για το μέλλον της χώρας του το γεγονός ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα περισσότεροι από 45.000 δημόσιοι λειτουργοί, ενώ 21.000 δάσκαλοι σε ιδιωτικά σχολεία έχουν χάσει την άδειά τους, ο κ. Ερντογάν απέρριψε την υπόθεση ότι η κατάσταση απειλεί το μέλλον της Τουρκίας. «Το υπουργείο Παιδείας θα διορίσει σύντομα 20.000-30.000 δασκάλους», εξήγησε, ενώ απέρριψε και τις εκτιμήσεις για οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

    Κληθείς να απαντήσει εάν σκοπεύει να επαναφέρει τη θανατική ποινή, ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι μόνο στην Ευρώπη έχει καταργηθεί και ότι υπάρχει σχεδόν παντού στον κόσμο. Τόνισε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν έχει τη δικαιοδοσία να την επαναφέρει. «Δεν είμαι βασιλιάς, Είμαι μόνο ένας πρόεδρος. Η Τουρκία δεν είναι βασίλειο. Έχουμε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου και ένα τέτοιο κράτος πρέπει να ακούει τις επιταγές του λαού. Το να είναι κανείς ένας ισχυρός πρόεδρος δεν σημαίνει ότι δρα εναντίον του συντάγματος», δήλωσε, αλλά υπογράμμισε ότι ο λαός θέλει την επαναφορά της ποινής του θανάτου και για αυτό θα πρέπει να αποφασίσει η Βουλή.

    Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση και στην συμφωνία του με την ΕΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ειλικρινείς, καθώς έχουν δώσει υποσχέσεις τις οποίες δεν τηρούν. Η Τουρκία, συνέχισε, έχει δαπανήσει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τα τρία εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί, ενώ δεν έχει λάβει σχεδόν καμία βοήθεια από την ΕΕ, παρά μόνο συμβολικά ποσά, 1-2 δισεκατομμύρια, ενώ του έχουν υποσχεθεί τρία δισεκατομμύρια ευρώ. «Εμείς τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Αλλά έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους οι Ευρωπαίοι;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος και ζήτησε εκ νέου την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους.

    Όταν ερωτήθηκε από ποιόν περιμένει τη χρηματοδότηση, επισημαίνει ότι πρόκειται για υποχρέωση που έχει αναλάβει συνολικά η ΕΕ, και αναφέρει: «Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Ήδη υπήρξε μια στήριξη 400 εκατομμυρίων. Ποιός τα πήρε; Το ελληνικό κράτος. Εμείς δεν θέλουμε αυτή τη βοήθεια για το δικό μας κράτος, αλλά για τους πρόσφυγες οι οποίοι ζουν στην Τουρκία. Και δεν έχουμε πρόβλημα με το αν μας έδωσαν ή όχι αυτά τα χρήματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους Σύρους και τους Ιρακινούς πρόσφυγες», υπογράμμισε και έκανε λόγο για ηθικό ζήτημα των Ευρωπαίων που κλείνουν τα σύνορά τους, διερωτώμενος τί θα συνέβαινε αν η Τουρκία επέτρεπε να φύγουν οι πρόσφυγες που φιλοξενεί.

    Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες επιθέσεις στην Γερμανία, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον γερμανικό λαό, κατηγόρησε ωστόσο την Γερμανία ότι δεν κάνει κάτι εναντίον της τρομοκρατίας και ανέφερε ενδεικτικά ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) αφήνεται να κινείται ελεύθερα. Ο ίδιος, είπε, έχει παραδώσει στην Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ 4.000 αρχεία με ονόματα. «Αυτοί οι άνθρωποι ζουν σήμερα στο Βέλγιο, στη Γαλλία και στην Ολλανδία. Μεταφέρουμε τις πληροφορίες, αλλά αν δεν αγωνιστούμε από κοινού, τότε θα έχουν προβλήματα η Γερμανία και άλλες χώρες», πρόσθεσε και εξέφρασε την έντονη αντίρρησή του για την χρήση του όρου «ισλαμιστική τρομοκρατία», καθώς, όπως εκτιμά, παραπέμπει σε υποθέσεις ότι όλοι οι μουσουλμάνοι είναι τρομοκράτες, ενώ κανείς δεν μιλάει π.χ. για «χριστιανική τρομοκρατία».

    [06] Ιαπωνία: 19 νεκροί, από επίθεση με μαχαίρι από πρώην υπάλληλο κέντρου ατόμων με αναπηρίες

    Δεκαεννιά άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 24 νοσηλεύτηκαν μετά από επίθεση με μαχαίρι από πρώην υπάλληλο σε κέντρο για άτομα με αναπηρίες στην Ιαπωνία νώρίς σήμερα, σύμφωναμε το εθνικό ειδησειογραφικό πρακτορείο NHK.Η αστυνομία στην Σαγκαμιχάρα, της περιφέρειας Καναγκάουα, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο, συνέλαβε τον Σατόσι Ουεμάτσου, 26 ετών, πρώην υπάλληλο στο κέντρο, ανέφεραν τα ιαπωνικά ΜΜΕ.

    Είπαν ότι το προσωπικό του κέντρου κάλεσε την αστυνομία, λέγοντας ότι ένας άντρας οπλισμένος με μαχαίρι βρισκόταν στον χώρο του κέντρου Tsukui Yamayuri-En.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi Shimbun, ο ύποπτός είπε στην αστυνομία:«Θέλω να απαλλάξω τον κόσμο αυτό από τους ανάπηρους».Από τα 19 άτομα που πέθαναν, τα τέσσερα έπαθαν ανακοπή καρδιάς, σύμφωνα με τα ΜΜΕ. Οι τραυματισμένοι διακομίστηκαν σε τουλάχιστον έξι νοσοκομεία στο δυτικό Τόκιο.

    [07] Ο Σ. Λαβρόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα ήταν πίσω από τις υποκλοπές των e-mails των Δημοκρατικών

    Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψετους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα ήταν πίσω από τις υποκλοπές των ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ.«Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω απρεπές λεξιλόγιο»δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για την υποκλοπή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

    Η δήλωση αυτήέγινε στην αρχή της συνομιλίας του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, στο περιθώριο της διάσκεψης του Οργανισμού των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που πραγματοποιείται στο Λάος.

    [08] Μπ. Γιλντιρίμ: Το κυβερνών κόμμα και η αντιπολίτευση συμφώνησαν για αναθεώρηση του Συντάγματος

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε το βράδυ της Δευτέραςότι τα πολιτικά κόμματα της χώρας του συμφώνησαν πως είναι ανάγκη να υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος.«Όλα τα μεγάλα κόμματα είναι έτοιμα για να αρχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε ένα νέο Σύνταγμα», είπε ο Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, έπειτα από μήνες πολιτικού αδιεξόδου στο ζήτημα αυτό.

    Η πρόθεση όλων των κομμάτων είναι πλέον να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, συνέχισε ο Γιλντιρίμ, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα μέσα ενημέρωσης πλέον συμφωνούν, εκτίμησε. Η στρατοχωροφυλακή και το λιμενικό σώμα, που τελούσαν υπό τη διοίκηση του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, θα αναφέρονται στο εξής στο υπουργείο Εσωτερικών, είπε ακόμη ο Γιλντιρίμ στους δημοσιογράφους.

    [09] Αλ. Τσίπρας: Ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο για το Σύνταγμα της νέας Ελλάδας

    Χαρακτήρα προοδευτικής επανεκκίνησης του πολιτικού συστήματος προσέδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη θεσμική πρωτοβουλία που άμεσα αναλαμβάνει η κυβέρνηση για προοδευτικές τομές και αλλαγές στο Σύνταγμα.

    «Μία ημέρα μετά την επέτειο για τα 42 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στη χώρα»,ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σε ειδική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο της Βουλής τα βήματα για έναν πλατύ διάλογο με την κοινωνία για τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναιη πλατιά συμμετοχή των πολιτών, ιδίως της νέας γενιάς, αλλά και των τοπικών κοινωνιών, φορέων και κομμάτων στη διαμόρφωση της πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    «Σας καλώ να γυρίσουμε σελίδα και να γίνουμε όλοι μαζί η πρόοδος που έχουμε ανάγκη, να γίνουμε εμείς, οι Έλληνες πολίτες, η αλλαγή που επιθυμούμε και για πρώτη φορά ο λαός να αποφασίσει για το Σύνταγμα, να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του, να πάρει το μέλλον στα χέρια του. Για πρώτη φορά η δημοκρατία στην εξουσία», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατέστησε σαφή την πρόθεσή του ο διάλογος για την αναθεώρηση του συντάγματος, αυτή τη φορά, να μην αφορά μόνο με τα κόμματα, τους τεχνοκράτες και τους ειδικούς, αλλά τους ίδιους τους πολίτες.

    Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τους γενικούς άξονες πάνω στους οποίους θα ανοίξει ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση και ξεκαθάρισε πως μολονότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει συναινέσεις, όπου αυτό είναι εφικτό, δεν θα διστάσει και να συγκρουστεί με τις δυνάμεις που θέλουν τη χώρα καθηλωμένη στο παρελθόν.

    Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τους πέντε βασικούς άξονες με τους οποίους εκκινεί τον διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Δηλαδή άξονες με δέσμη αλληλοσυνδεόμενων μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, ενίσχυση των θεσμών άμεσης δημοκρατίας, ενίσχυση του κράτους δικαίου, σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας και κοινωνικά δικαιώματα. Έσπευσε ωστόσο εκ προοιμίου να διευκρινίσει ότι η συζήτηση που ξεκινά μπορεί να εμπλουτιστεί κατά το δημόσιο διάλογο και να αναδειχθούν και άλλα ζητήματα.

    ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ

    Κομβικό σημείο των προτάσεων που παρουσίασε απόψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός βρίσκεται η ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και η διεύρυνση της εμπλοκής των πολιτών στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων.

    Ειδικά για το πολίτευμα η κυβέρνηση προτείνει

    -Συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής.

    -Εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας. «Η υποχρέωση δηλαδή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, να συνοδεύεται και από πρόταση για νέο πρωθυπουργό, πράγμα που εξυπηρετεί το σκοπό της κυβερνητικής σταθερότητας.

    -Δυνατότητα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο, μόνο αν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων της Βουλής στο πρόσωπό του σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες. Αν αποβούν άκαρπες, τότε η τρίτη ψηφοφορία θα ανήκει στο εκλογικό σώμα, που θα αποφασίζει την εκλογή του Προέδρου με καθολική ψηφοφορία που θα διεξάγεται ανάμεσα στους δύο πλειοψηφήσαντες υποψηφίους της τελευταίας ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.

    -Παράλληλα ανοίγει η συζήτηση για τις αρμοδιότητές του με πρόταση για μια λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του. «Με στόχο να ενισχύσουμε το ρυθμιστικό, σταθεροποιητικό και εγγυητικό του ρόλο, αλλά και για να εμπλέξουμε όποτε είναι αναγκαίο, τον ίδιο το λαό στη διαδικασία της εκλογής του, χωρίς όμως να διακόπτεται η θητεία της κυβέρνησης και να διαλύεται η Βουλή», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων μπορεί να ενισχύσει τον ρυθμιστικό ρόλο του Προέδρου χωρίς να αγγίζεται ο πυρήνας του Πολιτεύματος. Για παράδειγμα: Το δικαίωμα του Προέδρου να απευθύνεται στη Βουλή για σπουδαίο λόγο, να συγκαλεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, αλλά και να παραπέμπει ψηφισμένο νόμο σε ειδικό γνωμοδοτικό όργανο, αποτελούμενο αποκλειστικά από δικαστές για να κρίνει επί της συνταγματικότητας του.

    -Προτείνονται θητείες για τους βουλευτές, έτσι ώστε κανένας βουλευτής να μην μπορεί να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για οκτώ συνεχόμενα έτη και

    -πρωθυπουργός, εκτός φυσικά των υπηρεσιακών, να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός από το λαό, δηλαδή μόνο εν ενεργεία βουλευτής.

    ΘΕΣΜΟΙ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Στο σκέλος της ενίσχυσης των θεσμών άμεσης δημοκρατίας, η κυβέρνηση προτείνει

    -Υποχρέωση κύρωσης με δημοψήφισμα, οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους.

    -Δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω των 500.000 υπογραφών για εθνικά θέματα.

    -Δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών, για ψηφισμένο νόμο, με εξαίρεση νόμους που αφορούν τα δημοσιονομικά.

    -Δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών γιανομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες.

    ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

    Αναφερόμενος στην ενίσχυση του κράτους δικαίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος είναι να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, της ταχύτητας στην απονομή της δικαιοσύνης, της ασφάλειας δικαίου αλλά και του σεβασμού των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

    Σε ό,τι αφορά τον συνταγματικό έλεγχο και αναφορικά με το ζήτημα της συγκρότησης Συνταγματικού Δικαστηρίου προκειμένου να αντικαταστήσει τον διάχυτο και παρεμπίπτοντα συνταγματικό έλεγχο των δικαστηρίων κάθε βαθμού, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι χρειάζεταιπροσοχή και σε βάθος συζήτηση, «διότι δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τον δικαστή σε νομοθέτη. Την ίδια στιγμή όμως δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για ασφάλεια δικαίου αλλά και για ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης σε έναν κόσμο που διαρκώς μετασχηματίζεται». «Πρέπει, λοιπόν, να βρεθεί η χρυσή τομή. Η θεσμοθέτηση ενός ειδικού γνωμοδοτικού οργάνου, αποτελούμενου αποκλειστικά από δικαστές των Ανώτατων Δικαστηρίων που σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από πρόταση του ΠτΔ ή της Κυβέρνησης ή 120 Βουλευτών θα γνωμοδοτεί επί ψηφισμένου νομοσχεδίου εντός συντομότατης μάλιστα προθεσμίας, βρίσκει το απαιτούμενο σημείο ισορροπίας μεταξύ των αρχών που θέλουμε να υπηρετήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι ενίσχυση του Κράτους Δικαίου σημαίνει και απαρέγκλιτη τήρηση της αρχής της ισότητας μεταξύ των πολιτών, «σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ρυθμίσεις που έχουν μετατρέψει Υπουργούς και Βουλευτές σε κάστα που απολαμβάνει ειδικά προνόμια και λειτουργεί ανεξέλεγκτα». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη για κατάργηση βουλευτικής ασυλίας και ίδια ποινική αντιμετώπιση με τους πολίτες, με δυνατότητα εξαίρεσης μόνο για σχετικές με την άσκηση των καθηκόντων κατηγορίες. Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί ριζικά «η κατάπτυστη διάταξη που ρυθμίζει τα περί της ευθύνης των υπουργών».

    Για τις ανεξάρτητες αρχές, ο πρωθυπουργός είπε ότι η τεχνοκρατική ιδεολογία έχει αποθεώσει τη λειτουργία τους και επιθυμεί διακαώς την διαρκή διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών τους. «Με δεδομένη βέβαια την ολοένα και πιο τεχνική φύση της άσκησης της εξουσίας δεν αμφισβητώ την αναγκαιότητα ύπαρξης Ανεξάρτητων Αρχών. Ανεξαρτησία δεν σημαίνει όμως και πλήρης απουσία κοινοβουλευτικού ελέγχου», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι αντικείμενο του διαλόγου πρέπει να αποτελέσει ο τρόπος ελέγχου των ανεξάρτητων αρχών και υπογράμμισε ότι πρέπει να είμαστε σκεπτικοί με τον πολλαπλασιασμό τους. Με δεδομένο δε το προηγούμενο με το ΕΣΡ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι ανεξάρτητες αρχές θα πρέπει να συγκροτούνται με μικρότερες πλειοψηφίες σε περίπτωση που τα 4/5 δεν συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένη προθεσμία.

    ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, για θέμα στο οποίο πρέπει να αποφευχθούν οι συγκρούσεις και να αναζητηθούν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, μεταξύ της πολιτείας, της εκκλησίας και των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσε, «είναι ώριμο το αίτημα για ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας». «Περιμένουμε και στο θέμα αυτό να κατατεθούν απόψεις ώστε μέσα από εξαντλητική διαβούλευση να ανοίξει ο δρόμος για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των σχετικών ρυθμίσεων, χωρίς να θίγεται το θρησκευτικό συναίσθημα κανενός», είπε και προσέθεσε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με την αναγκαία συναίνεση και στην κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού όρκου, στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των υπόλοιπων δημόσιων λειτουργών, όπου απαιτείται».

    ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Αναφορικά με τις προτάσεις για τα κοινωνικά δικαιώματα ο πρωθυπουργός πρότεινε:

    -Ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου των αγαθών του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας.

    -Σαφή και αποτελεσματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως του μοναδικού μέσου για τον προσδιορισμό του μισθού.

    -Συνταγματική κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας της διαιτησίας.

    Η διαβούλευση

    Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ομιλία του στη διαδικασία διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σημειώνοντας μάλιστα πως όση σημασία έχει το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης άλλη τόση, ίσως και περισσότερη, έχει η διαδικασία μέσα από την οποία θα φθάσουμε σ' αυτή.

    «Θέλουμε μια διαδικασία που θα εμπλέκει, θα οργανώνει, θα κινητοποιεί τους πολίτες. Μια διαδικασία ενεργού συμμετοχής των πολιτών και όχι μια διαδικασία περιορισμένη, στους τέσσερις τοίχους της Ολομέλειας της Βουλής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Στο πλαίσιο αυτό τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η σύνθεση μιας οργανωτικής επιτροπής που θα αναλάβει τη διεξαγωγή μιας πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε πανεθνική κλίμακα. Σε πρώτη φάση οι συζητήσεις για την αναθεώρηση θα γίνουν σε όλους τους δήμους της χώρας με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων αλλά και μεμονωμένων πολιτών. «Σε αυτή την προσπάθεια προσβλέπουμε στη βοήθεια και τη στήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι σε δεύτερη φάση τα συμπεράσματα να συγκεντρωθούν με τη διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Εξάλλου θα προχωρήσει η δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας, στην οποία όλοι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, τις συμφωνίες και τις αντιρρήσεις τους.

    Μετά το τέλος της μεγάλης αυτής διαβούλευσης, την 'Άνοιξη του 2017, η Οργανωτική Επιτροπή θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και θα παραδώσει την έκθεσή της σε όλα τα πολιτικά κόμματα, που από κει και πέρα θα πάρουν τη σκυτάλη για να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως ακριβώς ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον κανονισμό της Βουλής.

    Το δημοψήφισμα

    Ειδικά για τη σημασία που αποδίδει στη διεξαγωγή ενός πλούσιου και γόνιμου διαλόγου με τους πολίτες, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι το νέο Σύνταγμα δεν μπορεί μονάχα να είναι υπόθεση των πολιτικών και των ειδικών, αλλά πρωτίστως υπόθεση των ίδιων των πολιτών. Γι' αυτό, όπως τόνισε, η κυβέρνηση ανοίγει το διάλογο με στόχο οι αποφάσεις να ληφθούν, σε ένα χρόνο από σήμερα με την προβλεπόμενη διαδικασία, αφού λάβουν υπόψη τη γνώμη των πολιτών και ανάλογα με τη δυναμική που θα λάβει αυτός ο διάλογος και τα διλήμματα που θα προκύψουν από την ίδια την κοινωνία, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός: «Δεν αποκλείουμε να απευθυνθούμε στους ίδιους τους πολίτες για κρίσιμα διλήμματα ώστε να εκφράσουν γνήσια τη θέλησή τους με τον πιο αυθεντικό τρόπο. Δεν αποκλείουμε δηλαδή, αν κριθεί σκόπιμο, ακόμη και διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όπως δίνει τη δυνατότητα το ίδιο το σύνταγμα». Διευκρίνισε δε ότι αυτό με αυτό το πιθανό δημοψήφισμα, δεν θα ζητείται η έγκριση συγκεκριμένης συνταγματικής διάταξης αλλά η απόφαση για μεγάλα πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα ζητήματα που ενδέχεται να περιληφθούν στη διαδικασία της αναθεώρησης.

    Οι συναινέσεις και οι συγκρούσεις

    «Για να αλλάξουμε την Ελλάδα, για να αλλάξουμε το σύνταγμα δεν αρκούν μόνο οι συναινέσεις, θα τις αναζητήσουμε όπου είναι εφικτό. Ξέρουμε όμως ότι είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν και συγκρούσεις γιατί το παλιό ποτέ δεν είναι διατεθειμένο να δώσει με συναίνεση χώρο στο καινούργιο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν θα φοβηθούμε τις συγκρούσεις αρκεί να γνωρίζουμε πάντα ότι έχουν τη νομιμοποίηση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας».

    Ανέφερε δε στο σημείο αυτό ότι οι επιλογές που έχουμε ως κοινωνία είναι είτε να μείνουμε προσκολλημένοι στο χτες είτε να προχωρήσουμε μπροστά. «Σε αυτό το δίλημμα ο λαός έδωσε τρεις φορές απάντηση πέρυσι. Αποφάσισε να προχωρήσουμε μπροστά και να αφήσουμε πίσω οτιδήποτε εμποδίζει την πρόοδο της χώρας, να συγκρουστούμε με το παρελθόν», είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα του 2021 θα πρέπει να είναι μια χώρα πραγματικά ελεύθερη, αληθινά δημοκρατική που για όλα τα μεγάλα θέματα θα αποφασίζει ο λαός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 July 2016 - 4:32:32 UTC