Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • [02] Σ. Κεδίκογλου: Στη ΝΔ πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις και θα τις υλοποιήσουμε γρήγορα και σωστά
  • [03] Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν θα δώσει λευκή επιταγή σε κανέναν
  • [04] ΝΔ: «Μαύρες πλερέζες» στον ΣΥΡΙΖΑ για τη σύλληψη Σακκά και Σεϊσίδη
  • [05] Συλλήψεις 183 υπόπτων για συμμετοχή σε παράνομη οικονομική πυραμίδα, στην Κίνα
  • [06] Ξεκινούν οι βαρκαρόλες στην Κέρκυρα
  • [07] Την Δευτέρα η δίκη των Κ. Σακκά και Μ. Σεϊσίδη
  • [08] Διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ζητά και πάλι ο Κουρτς
  • [09] Απογοήτευση στο CERN: Διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες για ανακάλυψη νέου σωματιδίου

  • [01] Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Σε συνέχεια των προγραμματικών δεσμεύσεων της, η κυβέρνηση προωθεί την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με εμπιστοσύνη και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές, με κυβερνητικές πηγές να υπογραμμίζουν ότι "τερματίζεται, έτσι, η αδιαφορία, η απαξίωση και το ξεπούλημα που δρομολογούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αρχές σε σύμπνοια με κάθε λογής ιδιοτελή συμφέροντα".

    Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα έχουν παραχωρηθεί στις τοπικές κοινωνίες για ανάπτυξη, αξιοποίηση και απόδοση στους πολίτες, μια σειρά εκτάσεων και εγκαταστάσεων. Τονίζουν ότι, επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη προς τις αρχές της αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση:

    - προωθεί την αποκεντρωμένη και δημοκρατική διαχείριση των τοπικών ζητημάτων,

    - ενισχύει τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης

    - φέρνει τη λήψη των αποφάσεων εγγύτερα στους πολίτες.

    Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που έχει λάβει έως σήμερα η κυβέρνηση αναφορικά με παραχωρήσεις και αναπλάσεις δημόσιων χώρων, με στόχο την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία ενισχύεται.

    Λιπάσματα, Κερατσίνι-Δραπετσώνα

    Η αρχή έγινε, όπως υπενθυμίζεται, με την εξαίρεση της έκτασης των Λιπασμάτων από τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ και την απόδοσή της στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ώστε μετά από τις απαραίτητες ενέργειες ανάπλασης οι πολίτες των λαϊκών συνοικιών του Πειραιά να αποκτήσουν πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο.

    Πέραμα

    Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Δήμο Περάματος έχουν ήδη δρομολογήσει μια ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση προκειμένου να βελτιώσουν δραστικά τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών του Περάματος. Σημειώνεται ότι η δέσμη των παρεμβάσεων περιλαμβάνει την κατασκευή ή/και αναβάθμιση του οδικού δικτύου, πρόγραμμα κατάρτισης και επανένταξης για 500 ανέργους, ζεστά γεύματα για όλα τα παιδιά του Δήμου, διάνοιξη δρόμων και έργα υποδομής στο 'Ανω Πέραμα, επισκευαστικές παρεμβάσεις στο (επί εννέα χρόνια εγκαταλελειμμένο) κολυμβητήριο του Περάματος και απόδοσή του στην τοπική κοινωνία.

    Ασύρματος Αγ. Δημητρίου

    Προ δύο εβδομάδων, ικανοποιώντας ένα αίτημα πολλών ετών, η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών παραχώρησαν άνευ ανταλλάγματος στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, την υπολειπόμενη έκταση 32 στρεμμάτων του Ασυρμάτου προκειμένου να αναμορφωθεί και να αξιοποιηθεί από τον δήμο και την τοπική κοινωνία με δημιουργία χώρων άθλησης και πολιτισμού, και διαφύλαξη και επέκταση των χώρων πρασίνου.

    Φαληρικός Όρμος και Προσφυγικά Λ. Αλεξάνδρας

    Η συνέχεια των ενεργειών αξιοποίησης εκ μέρους της κυβέρνησης ήρθε χθες με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, με την παραχώρηση δύο εμβληματικών για την Αθήνα χώρων.

    - Έκταση 487.393 τ.μ. στον Φαληρικό Όρμο με τα υφιστάμενα κτίσματα και εγκαταστάσεις παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση στην Περιφέρεια Αττικής για σαράντα έτη χωρίς αντάλλαγμα προς αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση. Έτσι γίνεται το πρώτο βήμα προκειμένου ο χώρος εγκαταλελειμμένος και οι αθλητικές εγκαταστάσεις που από το 2004 ρημάζουν ή υπολειτουργούν να αναπλαστούν αλλάζοντας την εικόνα ολόκληρης της περιοχής του φαληρικού θαλάσσιου μετώπου.

    - Με το ίδιο σ/ν παραχωρούνται, επιτέλους, τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Περιφέρεια Αττικής και έτσι δικαιώνεται ένα πολυετές αίτημα των τοπικών κινημάτων. Με την παραχώρηση αυτή θα διαφυλαχθεί και θα αναδειχθεί ο πολύτιμος ιστορικός χαρακτήρας των Προσφυγικών, η ιστορική μνήμη της Αθήνας από μια μακρά περίοδο ιστορικών γεγονότων στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν τα προσφυγικά. Παράλληλα, δρομολογείται η αναστήλωση και η αξιοποίησή τους για κοινωνικές και πολιτιστικές χρήσεις, όπως η ίδρυση μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης, η στέγαση κοινωνικών οργανώσεων και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, φοιτητών, απόρων και συγγενών ασθενών του παρακείμενου νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

    [02] Σ. Κεδίκογλου: Στη ΝΔ πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις και θα τις υλοποιήσουμε γρήγορα και σωστά

    Δεν αποκλείει προσφυγή στις κάλπες, εντός του 2016, ο τομεάρχης Ναυτιλίας της ΝΔ, βουλευτής Ευβοίας, Σίμος Κεδίκογλου, καθώς όπως εκτιμά, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Η Αξία", «η κατάρρευση των εσόδων που ήδη διαπιστώνεται και αναμένεται να επιδεινωθεί», θα κάνει ελκυστικότερο το "στρίβειν δια των εκλογών" για τον κ. Τσίπρα». «Τίποτα δεν αποκλείεται», λέει, ενώ κάνει επίσης λόγο για «φανφάρες και ανούσια εγκαίνια, νέες υποσχέσεις παροχών» εκ μέρους του πρωθυπουργού.

    Παράλληλα τονίζει ότι «στη ΝΔ έχουμε υποχρέωση να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, και αυτό κάνουμε».

    Επικρίνει επίσης την κυβέρνηση ότι ψηφίζει μεταρρυθμίσεις που δεν εφαρμόζει και γι' αυτό «δεν θα υπάρξουν τα προσδοκομενα θετικά αποτελέσματα», προσθέτοντας ότι «οι δανειστές φρόντισαν και επέβαλαν στον κ. Τσίπρα τον "αυτόματο κόφτη"», επειδή «ξέρουν ότι δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

    Αντίθετα, συμπληρώνει, ο κ. Κεδίκογλου, «εμείς πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις και θα τις υλοποιήσουμε γρήγορα και σωστά». Σε ερώτηση δε πώς μπορούν οι πολίτες να εμπιστευθούν εκ νέου τη ΝΔ απαντά «γιατί θα παρουσιάσουμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα αναλυτικό και κοστολογημένο» και τονίζει: «Σε κάθε περίπτωση, είναι εντολή μας να μην ξαναπούμε τίποτα που δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε».

    Για το θέμα των συνεργασιών, σημειώνει πως υπάρχει βάση σύμπλευσης με κάθε κόμμα του δημοκρατικού τόξου που πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και συμφωνεί με τις προτεραιότητες της ανάπτυξης της οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και επισημαίνει ότι «με το ΠΑΣΟΚ έχει αποδειχθεί ότι μπορούμε να συνεργαστούμε» και «με το Ποτάμι έχουμε βρεθεί στο ιδιο μήκος κύματος σε μια σειρά ζητημάτων στη Βουλή».

    Αναφέρει επίσης πως «χάνεται άλλη μια ευκαιρία για την ουσιαστική αναθεώρηση που χρειάζεται το Σύνταγμα», και σημειώνοντας την πρόταση της ΝΔ, να εγκριθούν απ' αυτή τη Βουλή τα αναθεωρητέα άρθρα που επιθυμεί κάθε κόμμα, και η κυβερνητική πλειοψηφία των επόμενων εκλογών να ψηφίσει τα άρθρα «που ουσιαστικά θα έχουν εγκρίνει οι πολίτες», θέτει το ερώτημα γιατί «ενοχλεί» τον κ. Τσίπρα, που «του αρέσουν τόσο πολύ τα δημοψηφίσματα», «να έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα οι επόμενες βουλευτικές εκλογές».

    Ο βουλευτής Εύβοιας μιλά επίσης για την πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή της Λίμνης και τονίζει ότι αυτό που προέχει τώρα δεν είναι η απόδοση ευθυνών, αλλά η αντιμετώπισης των συνεπειών της καταστροφής. Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι άμεσα πρέπει να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα, να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ρητινοσυλλέκτες, «που έχασαν την πηγή εισοδήματός τους όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα είκοσι και πλέον χρόνια», αλλά και για τους επαγγελματίες της περιοχής, «που βλέπουν τα προσδοκόμενα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται- για παράδειγμα, σχεδόν όλες οι κρατήσεις για τον Αύγουστο ακυρώθηκαν». Υπογραμμίζει δε ότι η Λίμνη παραμένει πανέμορφη και πως πρέπει να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να συνεχίσει να την επισκέπτεται, και ζητά να στηριχτεί η διαδικτυακή καμπάνια που έχει ξεκινήσει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, «γιατί παρά τη ζημιά ο τόπος μας έχει πλούσιες ομορφιές».

    [03] Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν θα δώσει λευκή επιταγή σε κανέναν

    «Έχουμε ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα δεσμευτεί για τις μεγάλες αλλαγές. Κανείς δεν θα πάρει από εμάς λευκή επιταγή», τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Παρασκήνιο", και προέθεσε ότι χρειάζεται «πρόγραμμα, δεσμεύσεις και συμφωνία για τα πρόσωπα».

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε, επίσης, ότι «η προτεραιότητα σήμερα είναι να αντιμετωπίσουμε τα λάθη και τις επιπολαιότητες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». «Τα άλλα, μετά τις εκλογές. Πάντως, η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη και να πηγαίνει από εκλογές σε εκλογές», σημείωσε.

    Χαρακτήρισε «μύθο» το ότι το Ποτάμι είναι ευνοημένο από την προβολή του στα ΜΜΕ, καθώς όπως ανέφερε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ, δεν είχε ποτέ παραπάνω προβολή από αυτήν που του αναλογούσε. «Αντιθέτως, επειδή δεν είμαστε των παζαριών και των συναλλαγών πολλές φορές, ακόμη και τα μέσα που κάποτε δούλευα, μας πολεμούσαν», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «κατ? εντολή, βέβαια, του ΣΥΡΙΖΑ, που υπήρξε για δύο τουλάχιστον χρόνια ο απόλυτος έρωτας για καναλάρχες και μιντιάρχες».

    Ερωτώμενος για την αντιπαράθεση κυβέρνησης-καναλαρχών, είπε πως «οι έρωτες κάποτε τελειώνουν και αρχίζει η μάχη για τη μοιρασιά», προσθέτοντας ωστόσο ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης, «παρά την μάχη που λέτε, απολαμβάνουν ακόμη μια ασυλία στα σημαντικά θέματα σε όλα σχεδόν τα κανάλια». «Φοβούνται κιόλας μήπως τους "κόψει" την άδεια. Και, βέβαια, έχουν και την ΕΡΤ που, αν εξαιρέσεις 2-3 δημοσιογράφους, είναι σαν να ακούς "τα νέα του Κρεμλίνου"», συμπληρώνει.

    Αναφερόμενος στις διεργασίες στην Κεντροαριστερά και το Κέντρο είπε, μεταξύ άλλων: «Προσπαθούμε για κάτι καινούργιο. Να πάρουμε τη χρήσιμη εμπειρία του παρελθόντος, χωρίς όμως τα λάθη και τις αρρώστιές του. Να δημιουργήσουμε, δηλαδή, ένα νέο κίνημα το οποίο θα υπερασπιστεί τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Σύγκρουση με το κομματικό κράτος. Απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων. Παραγωγή- ανάπτυξη- εξαγωγές»

    Σε ό,τι αφορά την πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για «περιοδεύοντες θιάσους», «προκλητική διαδικασία» και «εκτονώσεις». «Όπως είπε ο κ. Μανιτάκης, η διαδικασία που προτείνει ο πρωθυπουργός προκαλεί από τη φύση της: Μιλάει για μια δωδεκάμηνη διαβούλευση με τους "πολίτες", υπό την εποπτεία μιας 15μελούς οργανωτικής επιτροπής -αγνώστων λοιπών στοιχείων-, "συνελεύσεις" πολιτών σε πλατείες, με "σκοπό τη διεξαγωγή μιας πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου", με Κινήσεις Πολιτών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλους φορείς της κοινωνίας. Εν ολίγοις: "Έχετε προβλήματα με τους φόρους, τα λουκέτα και την ανεργία; Εκτονωθείτε με το... Σύνταγμα"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.

    [04] ΝΔ: «Μαύρες πλερέζες» στον ΣΥΡΙΖΑ για τη σύλληψη Σακκά και Σεϊσίδη

    «Φαίνεται ότι κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν "μαύρες πλερέζες" μετά τη σύλληψη από την Αστυνομία των καταζητούμενων Κ. Σακκά και Μ. Σεϊσίδη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, κατηγορώντας τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κυρίτση.

    «Εκφραστής τους ο βουλευτής του κόμματος κ. Γ. Κυρίτσης, που υιοθετεί τις απόψεις αναρχικών -όπως ο ίδιος λέει- και επαναλαμβάνει: "Ή δείχνουμε αλληλεγγύη στους συντρόφους ακόμα και όταν παρανομούν ή απλά ζητάμε δίκαιη δίκη". Η προσπάθεια του κ. Κυρίτση να ηγηθεί σε παλιές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δική τους υπόθεση. Η στήριξή του, όμως, σε κατηγορούμενους για τρομοκρατία, "η αλληλεγγύη σε συντρόφους ακόμα και όταν παρανομούν", ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας και προκαλεί ανησυχία σε κάθε πολίτη. Πολύ περισσότερο όταν η Κυβέρνηση συχνά υποκύπτει και κάνει πράξη τις θέσεις του», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [05] Συλλήψεις 183 υπόπτων για συμμετοχή σε παράνομη οικονομική πυραμίδα, στην Κίνα

    Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις 183 υπόπτων-μελών συμμορίας στην αυτόνομη περιοχή Γκουανσί Ζουάνγκ, στα νότια της Κίνας.

    Τα μέλη της συμμορίας πραγματοποιούσαν μονοήμερα ταξίδια στις πόλεις της αναφερόμενης επαρχίας και κατόρθωναν να πείσουν τα θύματά τους, να επενδύσουν σε μηχανισμό παράνομης οικονομικής πυραμίδας, σύμφωνα με τα στοιχεία των αστυνομικών αρχών.

    Στην πυραμίδα συμμετείχαν 3.000 άτομα, με το συνολικό (παράνομο) οικονομικό κεφάλαιο να φτάνει στα 114 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τις αρχές.

    [06] Ξεκινούν οι βαρκαρόλες στην Κέρκυρα

    Αναβιώνουν από σήμερα το βράδυ οι «βαρκαρόλες» της Κέρκυρας. Πρόκειται για ένα μοναδικό παραδοσιακό έθιμο που ξετυλίγει την ιστορία του νησιού συνδέοντας τη με την αρχαία μυθολογία και τις περιπέτειες του Οδυσσέα, αλλά και τη σωτηρία του νησιού από τον Άγιο Σπυρίδωνα, όταν οι Οθωμανοί προσπάθησαν το 1716 να το πολιορκήσουν.

    Την αυλαία της «βαρκαρόλας» ανοίγει σήμερα το βράδυ η Παλαιοκαστρίτσα. Κάτω από το φως των αστεριών, θα ξεδιπλωθεί όλη η ιστορία του Ομήρου που θέλει τον Οδυσσέα να φτάνει κατάκοπος και ταλαιπωρημένος στο νησί των Φαιάκων. Η σχεδία του καίγεται μέσα στη θάλασσα. Οι νύμφες της Ναυσικάς τον εντοπίζουν και η πριγκίπισσα τού δίνει ρούχα, τον περιποιείται και τον οδηγεί στον πατέρα της βασιλιά Αλκίνοο, όπου τον φιλοξενεί και τον στέλνει πίσω στην Ιθάκη με τις τιμές που του αρμόζουν...

    Κάθε καλοκαίρι, από το 1996, η Παλαιοκαστρίτσα κρατά τα σκήπτρα της κερκυραϊκής «βαρκαρόλας», με τη ιστορία να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια χιλιάδων παρευρισκόμενων, που κρατάνε θέση στην παραλία από νωρίς το απόγευμα, για να παρακολουθήσουν τη χοροθεατρική παράσταση που θα εξελιχθεί μέσα στη θάλασσα, με τη συμμετοχή των κερκυραϊκών πολιτιστικών συλλόγων, των ψαράδων και των λεμβούχων και των κατοίκων του χωριού.

    Η θάλασσα γεμίζει χρώματα και φως, ενώ ο ουρανός «σκίζεται» από τα χιλιάδες πυροτεχνήματα που αφήνουν τα δικά τους πολύχρωματα αποτυπώματα. Πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό σκηνικό που εκπλήσσει κάθε χρόνο όλους όσοι το παρακολουθούν.

    [07] Την Δευτέρα η δίκη των Κ. Σακκά και Μ. Σεϊσίδη

    Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί τελικά η δίκη του Κώστα Σακκά και του Μάριου Σειϊσίδη ενώπιον του Β'Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για σειρά πλημμεληματικών πράξεων. Οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν και έβαλαν σήμερα τριήμερη αναβολή της δίκης τους.

    Σε βάρος τους έχει ασκηθεί, το απόγευμα της Παρασκευής, ποινική δίωξη για τα αδικήματα της κλοπής (αφορά στο αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορούσαν στην περιοχή της Λακωνίας), της πλαστογραφίας (αφορά στις ταυτότητες και τις πινακίδες κυκλοφορίας), της αντίστασης κατά της αρχής, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και δύο παραβάσεων του ΚΟΚ.

    Διαβάστε επίσης:ΝΔ: «Μαύρες πλερέζες» στον ΣΥΡΙΖΑ για τη σύλληψη Σακκά και Σεϊσίδη

    [08] Διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ζητά και πάλι ο Κουρτς

    Την απαίτησή του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία επανέλαβε, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, προβλέποντας ταυτόχρονα πως δεν πρόκειται να "κρατήσει" η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και ζητώντας από την ΕΕ να κάνει αυτά που πρέπει για να γίνει ανεξάρτητη και να μην εκβιάζεται.

    Ο ίδιος εκτιμά ως σκόπιμο έναν τερματισμό των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Άγκυρα καθώς, όπως λέει, η Τουρκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και «ειδικότερα μέσα στις τελευταίες εβδομάδες η χώρα είχε ολοένα και μία πιο δραματική εξέλιξη».

    Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών εκτιμά πως «τώρα απειλείται με κατάρρευση ο χάρτινος πύργος της εσφαλμένης προσφυγικής πολιτικής στην Ευρώπη», η οποία έχει μεταβιβάσει αυτή την αποστολή στην Τουρκία, έχει δώσει οικονομικές επιχορηγήσεις στην Άγκυρα και της έχει υποσχεθεί απελευθέρωση της βίζας και άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Κατά την άποψή του, η Τουρκία δεν εκπληρώνει τα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας και δεν είναι δεδομένες οι προϋποθέσεις για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, γι'αυτό και ο ίδιος εκτιμά πως μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα θα αποτύχει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

    Την απάντηση σε αυτό, ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας τη "βλέπει" αφενός σε "συντεταγμένες επαφές" με την Τουρκία και αφετέρου στην ενισχυμένη υλοποίηση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της επιστροφής όσων έχουν εισέλθει παράνομα, διότι, κατά την άποψή του, «εάν δεν το κατορθώσουμε τότε είμαστε αδύναμοι και ευάλωτοι στη συζήτηση με την Τουρκία».

    Για σημερινές σχέσεις ανάμεσα στην Αυστρία και στην Τουρκία, λέει ότι είναι «φυσικά τεταμένες» και πως έπειτα από τις πρόσφατες εξελίξεις δεν μπορεί να υπάρξει απλά μία επιστροφή στην ημερήσια διάταξη και για τον λόγο αυτό είχε κληθεί χθες, Παρασκευή, στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις, ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αυστρία, έπειτα και από τις κατηγορίες από πλευράς του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι η Αυστρία αποτελεί «κέντρο ριζοσπαστικού ρατσισμού».

    [09] Απογοήτευση στο CERN: Διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες για ανακάλυψη νέου σωματιδίου

    Οι νέες σαμπάνιες δεν θα ανοίξουν ακόμη και τα νέα Νόμπελ θα πρέπει να περιμένουν, καθώς διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες των φυσικών για την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN), τέσσερα χρόνια μετά την ανίχνευση του σωματιδίου Χιγκς.

    Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015 είχε εντοπισθεί μια «ανωμαλία» στα δεδομένα που προέρχονταν από τις συγκρούσεις σωματιδίων στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC). Επειδή την ανωμαλία είχαν εντοπίσει και οι δύο μεγάλοι ανεξάρτητοι πειραματικοί ανιχνευτές ATLAS και CMS, οι επιστήμονες είχαν ελπίσει ότι επρόκειτο για την «υπογραφή» ενός άγνωστου έως τώρα σωματιδίου, πιθανώς ένα πολύ βαρύτερο «ξαδερφάκι» του μποζονίου Χιγκς ή κάτι ακόμη πιο «εξωτικό» και σημαντικό, όπως το σωματίδιο της βαρύτητας.

    Όμως καθώς φέτος προστέθηκαν νέα στοιχεία από τις πιο πρόσφατες συγκρούσεις σωματιδίων, η «ανωμαλία» (περισσότερα από τα αναμενόμενα ζεύγη φωτονίων με συνδυασμένη ενέργεια 750 GeV), τελικά εξαφανίσθηκε, προς μεγάλη απογοήτευση της κοινότητας των φυσικών διεθνώς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 August 2016 - 12:32:32 UTC