Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «H ΝΔ δεν αναγνωρίζει, δεν νομιμοποιεί και δεν αποδέχεται το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες»
  • [02] Ολάντ: Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μέχρι και τον Αλ. Τσίπρα είμαστε εδώ για να υπερασπισθούμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα
  • [03] Θέλουμε ένα τραπεζικό σύστημα που να υπηρετεί την κοινωνία και την ανάπτυξη, τόνισε ο Γ. Δραγασάκης κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο
  • [04] Δ. Βίτσας: Δεν θα αλλάξει τίποτα στο θέμα των χρημάτων που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί και μετά το ενιαίο μισθολόγιο
  • [05] ΕΛΠΕ: Σημαντική αύξηση καθαρών κερδών και διπλασιασμός των εξαγωγών
  • [06] Δημιουργία «Ταμείου Συμμετοχών» για την ενίσχυση των επενδύσεων
  • [07] Με συμφωνία ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση για τον ΟΑΣΘ.Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων
  • [08] Πολλά τα ερωτήματα και οι επικρίσεις που διατυπώνονται την επομένη του φονικού σεισμού στην Ιταλία
  • [09] Τουρκία: Ένοπλη επίθεση εναντίον του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είναι ασφαλής.
  • [10] Αφγανιστάν: Στους δεκαέξι αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών της επίθεσης στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο
  • [11] Ο εικαστικός και σκηνοθέτης Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Μπιενάλε Βενετίας
  • [12] ΚΚΕ: Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν "αριστερό" άλλοθι στις αντίστοιχες κυβερνήσεις της ΕΕ που υλοποιούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική
  • [13] «Η Ευρώπη πορεύεται εδώ και πάρα πολύ καιρό σε λάθος δρόμο»
  • [14] Περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά τα voucher για παιδικούς σταθμούς, σύμφωνα με το υπ. Οικονομίας

  • [01] «H ΝΔ δεν αναγνωρίζει, δεν νομιμοποιεί και δεν αποδέχεται το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες»

    Για σχέδιο ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης και γέφυρες διαπλοκής με παλιούς και νέους καναλάρχες κατηγορεί την "κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου" η ΝΔ, με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση του πληροφοριακού συστήματος υποβολής προσφορών σε όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες .

    Η ΝΔ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας αλλά επιχειρεί τη χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης.

    Προειδοποιεί ότι η "Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε να νομιμοποιήσει, ούτε να αποδεχθεί ένα διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα. Είναι τέτοια η αγωνία του κ. Παππά που δεν περιμένει καν την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας". (ΣτΕ).

    Η ΝΔ απορρίπτει την διαδικασία που επελέγη σημειώνοντας ότι "η λογική του "όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει άδεια", χωρίς να αξιολογούνται τα πραγματικά κίνητρα της συμμετοχής των υποψηφίων και η τεχνογνωσία τους, οδηγεί σε έξαρση της διαπλοκής".

    Επαναλαμβάνει την βασική της θέση ότι " ο περιορισμός των τηλεοπτικών αδειών δημιουργεί συνθήκες ενός ολιγοπωλίου που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και δεν διασφαλίζει την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών. Οικοδομεί μια ολιγαρχία στα Μέσα Ενημέρωσης, περιορίζοντας την πολυφωνία και τον πλουραλισμό των απόψεων και στρέφεται ουσιαστικά κατά της ίδια της Δημοκρατίας.

    Τέλος σημειώνει ότι "εντύπωση προκαλεί η σιωπή των κ. Τσίπρα, Παππά και Γεροβασίλη στις δημόσιες καταγγελίες του κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου. Σύμφωνα με τις οποίες υποψήφιος καναλάρχης, "Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι..."».

    [02] Ολάντ: Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μέχρι και τον Αλ. Τσίπρα είμαστε εδώ για να υπερασπισθούμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα

    Με μήνυμα αλληλεγγύης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες προς τον ιταλικό λαό και τον Ματέο Ρέντσι, ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών στο Σατώ Σεν Κλού.

    «Θέλω να του πω, ότι εφ' όσον ζητήσει βοήθεια η Ιταλία, όλα τα μέσα που διαθέτουμε θα τεθούν στη διάθεσή τους για να σωθούν περαιτέρω ζωές».

    «Μίλησα με τον Ματέο Ρέντσι χθες το βράδυ. Πάνω από 240 είναι οι νεκροί, πολλοί τραυματίες και σίγουρα κάποιοι αγνοούμενοι ακόμα. Είναι πολύ σημαντικό επομένως να μιλήσουμε και να δείξουμε ότι υπάρχει η αλληλεγγύη» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

    Μιλώντας για την Ευρώπη και για τις απειλές που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σήμερα, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κάτι που μας φαίνεται σήμερα αυτονόητο, όπως η Ευρώπη, είναι και ευάλωτο. Υπάρχουν σήμερα γεγονότα που μπορούν να έχουν συνέπειες και να καταστρέψουν τη βάση αυτών που θεωρούμε αυτονόητα».

    Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του για τη σημερινή συνάντηση στο Παρίσι, καθώς και την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού εξήγησε πως «όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα ήταν σήμερα εδώ, και συνειδητοποιούμε ότι έχουμε κοινή ευθύνη να υπερασπισθούμε αυτό το οικοδόμημα».

    «Όλοι θελήσαμε την Ευρώπη και θα πρέπει εμείς σήμερα να ξεπεράσουμε τα όρια των εθνικών μας κρατών και να προασπισθούμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Θέλησα λοιπόν αυτήν τη συνάντηση εδώ, γιατί μετά το Brexit και ενόψει των λαϊκιστικών και των εθνικιστικών τάσεων που ενισχύονται, βλέπουμε καθημερινά τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και τα στερεότυπα, τις δημαγωγικές δηλώσεις σε όλη την Ευρώπη να αμφισβητούν τις ευρωπαϊκές αξίες» σημείωσε ο κ. Ολάντ.

    [03] Θέλουμε ένα τραπεζικό σύστημα που να υπηρετεί την κοινωνία και την ανάπτυξη, τόνισε ο Γ. Δραγασάκης κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΤΟΕ

    Στόχος και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ένα τραπεζικό σύστημα που να υπηρετεί την κοινωνία και την ανάπτυξη, συμβάλλοντας έμπρακτα, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, στην υλοποίηση του μεγάλου συλλογικού στόχου που δεν είναι άλλος από τη στήριξη της απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία συνθηκών που θα ενθαρρύνουν την επιστροφή στη χώρα μας των χιλιάδων νέων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στον προεδρείο της ΟΤΟΕ, κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης.

    Ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε τη συνδικαλιστική ηγεσία των τραπεζοϋπαλλήλων για τις εξελίξεις καθώς και για την κυβερνητική πολιτική στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

    Η κυβέρνηση με την πολιτική της επιδιώκει τη δημιουργία εκείνων ακριβώς των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να διαδραματίσει τον αναπτυξιακό και κοινωνικό του ρόλο. Μεταξύ των προϋποθέσεων αυτών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αντιπροεδρίας, είναι:

    I. Η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων». Αυτό σήμερα είναι απολύτως εφικτό, καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης διαμορφώνεται το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Με αφορμή μάλιστα τις πρόσφατες εξελίξεις στην αλυσίδα Μαρινόπουλος, ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε την ελπίδα οι σχετικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν θετικά χωρίς άλλες καθυστερήσεις, σημειώνοντας πως η περίπτωση αυτή δείχνει πως, όταν υπάρχει βούληση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, τότε μπορούν να βρεθούν λύσεις ελαχιστοποιώντας, κατά το δυνατόν, το κοινωνικό κόστος.

    II. Η ισχυροποίηση της κεφαλαιακής και καταθετικής βάσης των τραπεζών.

    III. Η αντιμετώπιση των παθογενειών, των κάθε λογής εξαρτήσεων και της γενικότερης αδιαφάνειας που επικρατούσε στον τραπεζικό χώρο, όπως καταδεικνύουν και οι τελευταίες αποκαλύψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης πολιτικών κομμάτων και εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θεσπίστηκε η υποχρέωση των τραπεζών να δημοσιοποιούν λεπτομερώς τις διαφημιστικές τους δαπάνες. Ζήτησε δε τη συνεργασία και τη στήριξη της ΟΤΟΕ ώστε, όχι μόνο να ξεπεραστούν προβλήματα του παρελθόντος, αλλά και να αποκλεισθεί η επανάληψή τους στο μέλλον, διαμορφώνοντας συνθήκες διαφάνειας και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας των τραπεζών.

    IV. Πέραν της εξυγίανσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών οι ανάγκες της ανασυγκρότησης της οικονομίας επιβάλλουν τη διαμόρφωση κι ενός συμπληρωματικού παράλληλου συστήματος χρηματοπιστωτικών φορέων και εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν αναπτυξιακούς πόρους, κυρίως σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, και θα διευκολύνουν την πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα. Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης, που αποσκοπούν στο μετασχηματισμό του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό Ταμείο με λειτουργίες αναπτυξιακής τράπεζας, και οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

    Όσον αφορά τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο και τη διαδικασία αξιολόγησης των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, με αφορμή ερωτήματα του προεδρείου της ΟΤΟΕ, ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε πως σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υπαρκτές προσπάθειες ξένων κέντρων και ομάδων συμφερόντων να ενισχύσουν τις θέσεις και την επιρροή τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως ανέφερε, που κάποιοι διεκδικούν ρόλο μεγαλύτερο από αυτόν που τους αναλογεί ή προσπαθούν να αγνοούν τη θέση της κυβέρνησης, όταν ο ελληνικός λαός έχει διαθέσει και χρεωθεί σχεδόν 50 δισεκ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών.

    Παράλληλα, όμως, τόνισε πως η επίκληση του κινδύνου του «αφελληνισμού» δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να δικαιολογούνται πρακτικές του παρελθόντος ή να μη γίνονται οι αναγκαίες αλλαγές. Αντίθετα η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις επιδιώξεις είναι η διαφάνεια, η δημόσια λογοδοσία, ο ανοιχτός δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος, καθώς και η διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει σε όλους τους παράγοντες, το Δημόσιο, τους μετόχους, τους εργαζόμενους, τις εποπτικές αρχές, να έχουν το ρόλο που τους αναλογεί. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει σταθερή θέση υπέρ της συμμετοχής των εκπροσώπων του Δημοσίου, αλλά και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων, στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζικών ιδρυμάτων.

    Σχετικά με το πρόβλημα που αφορά τους απολυμένους από τις συνεταιριστικές τράπεζες, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως όσον αφορά τις δυο συνεταιριστικές τράπεζες που έκλεισαν στη διάρκεια της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, εξασφαλίσθηκε η απασχόληση των εργαζομένων τους κυρίως από τις τράπεζες που απέκτησαν τα περιουσιακά στοιχεία τους. Δυστυχώς δεν συνέβη το ίδιο με τους εργαζόμενους σε τράπεζες που έκλεισαν πριν από το 2014 καθώς και με τους εργαζόμενους στη BNP Paribas. Για τις περιπτώσεις αυτές συμφωνήθηκε να συνεχιστούν από κοινού οι προσπάθειες ώστε σε συνεργασία και με τους ίδιους τους εργαζόμενους να διερευνηθεί κάθε δυνατότητα που θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

    [04] Δ. Βίτσας: Δεν θα αλλάξει τίποτα στο θέμα των χρημάτων που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί και μετά το ενιαίο μισθολόγιο

    Δεν θα αλλάξει τίποτα στο θέμα των χρημάτων που λαμβάνουν αυτή την περίοδο οι στρατιωτικοί και μετά τη διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου, ξεκαθάρισε εκ νέου ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Διευκρίνισε δε, ότι «η διαδικασία των επιδομάτων θα εξεταστεί με το όλο ζήτημα των ειδικών μισθολογίων. Η δική μας η γνώμη είναι πως αυτό το επίδομα - της παραμεθορίου -, όπως και ορισμένα άλλα ειδικά επιδόματα, δεν πρέπει να καταργηθούν, αντίθετα πρέπει να καταργηθούν κάποια άλλα. Τα επιδόματα είτε θα ενταχθούν στο ειδικό μισθολόγιο στις βασικές αποδοχές είτε θα υπάρχουν αυτόνομα» πρόσθεσε.

    «Η επιδοματική πολιτική, πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκε σαν το τυράκι στη φάκα. Δίνονταν στους δημοσίους υπαλλήλους διάφορα επιδόματα, δεν ενσωματώνονταν στο μισθό τους, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή, ιδιαίτερα στην περίοδο των μνημονίων να δουν ότι ο πραγματικός τους μισθός είναι πάρα πολύ μικρός», ανέφερε περαιτέρω. Για τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών ο κ. Βίτσας σχολίασε, ότι «η κυβέρνηση καταλαβαίνει πολύ καλά ότι έχει απέναντι της, πολιτικά, οικονομικά και επικοινωνιακά συμφέροντα. Αν κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να πιέσουν την απόφαση, που αφορά τις αδειοδοτήσεις, η οποία δεν είναι πολιτική αλλά είναι διαγωνιστική, κοιμούνται ύπνο βαθύ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Χαρακτήρισε δε προβληματικό «να χρησιμοποιείται ένα δημόσιο αγαθό από ιδιώτες χωρίς την ανάλογη καταβολή της υποχρέωσής τους». Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για το θέμα, ο κ. Βίτσας παρατήρησε ότι «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι και αρχηγός πολιτικού κόμματος, είναι και πολιτικός με αρκετά χρόνια στην πολιτική. Υπάρχουν θέματα που γνωρίζει και εκφράζει την άποψή του. Στο βαθμό που κάποια δημοσιεύματα προσπαθούν να επηρεάσουν την ανεπηρέαστη, έτσι κι αλλιώς, κρίση της επιτροπής που θα κρίνει τις άδειες, ορθώς ο υπουργός λέει πως δεν πρόκειται να επηρεαστεί αυτή η διαδικασία». Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη.

    «Όσο διαρκούν αυτές οι διαδικασίες, οι οποίες υπόκεινται σαφώς στο διεθνές δίκαιο και στο εθνικό δίκαιο, νομίζω ότι περιττεύει οποιοσδήποτε άλλος σχολιασμός», πρόσθεσε. «Στα ζητήματα διεθνούς δικαίου, όπως και στα ζητήματα εθνικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν υπάρχουν πολιτικές πιέσεις, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Άλλωστε η χρονική στιγμή στην οποία βρισκόμαστε, η ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και η κατάσταση της Τουρκίας, που δεν μπορεί κανείς να την πει ομαλή, δεν θα βοηθούσαν οποιονδήποτε έχει στο μυαλό του πολιτικές ή άλλες πιέσεις», εκτίμησε περαιτέρω.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέστησε εκ νέου σαφές, ότι δεν πρόκειται να γίνουν κέντρα φιλοξενίας στη Θράκη, «για τους ειδικούς λόγους που όλοι αναγνωρίζουμε». Επανέλαβε δε, ότι στον προγραμματισμό της κυβέρνησης είναι η μείωση των κέντρων, η αύξηση της φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών σε σπίτια και η μετεγκατάσταση τους σε σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος αναφέρθηκε στην εθνική αμυντική βιομηχανική στρατηγική - που οριστικοποιήθηκε - με βάση την οποία «όλοι αυτοί που συνεργάζονταν με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, έχουν πάρει το μήνυμα ότι η συνεργασία θα συνδέεται με την αναβάθμιση και τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και την αναβάθμιση των οπλικών μας και άλλων συστημάτων».

    [05] ΕΛΠΕ: Σημαντική αύξηση καθαρών κερδών και διπλασιασμός των εξαγωγών

    Σημαντική αύξηση κερδών ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια για το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά τη μείωση στα περιθώρια διύλισης, αλλά και στην εγχώρια κατανάλωση καυσίμων.

    Συγκεκριμένα, τα συνολικά καθαρά κέρδη του ομίλου, στο Α' εξάμηνο 2016, διαμορφώθηκαν σε 104 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 57% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, εξέλιξη που αποδίδεται στην αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας των διυλιστηρίων, λόγω στις αυξημένες πωλήσεις πετροχημικών και στην αύξηση του μεριδίου στην εσωτερική αγορά πετρελαιοειδών, καθώς και των συνολικών όγκων πωλήσεων.

    Παράλληλα, ο όγκος των εξαγωγών, κατά το δεύτερο τρίμηνο, διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, (2.342 χιλ. Μ.Τ έναντι 1.113 χιλ. Μ.Τ), γεγονός που ανεβάζει το μερίδιο των εξαγωγών στο 60% των συνολικών πωλήσεων, που είναι το υψηλότερο ιστορικά.

    Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα ΕΛΠΕ σημειώνουν ακόμη την υλοποίηση της εμπορικής συμφωνίας με την κρατική ιρανική εταιρεία NIOC και τη διεύρυνση του αριθμού των κύριων προμηθευτών αργού, με πλέον σημαντική τη συμφωνία με τη Rosneft, που συνετέλεσαν στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αργού και την αριστοποίηση του μίγματος κατεργασίας με θετικές επιπτώσεις στην απόδοση των διυλιστηρίων. Επίσης, την αποπληρωμή ομολόγου ύψους 400 εκατ. δολαρίων το Μάιο.

    Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων, κατά το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σημείωσε πτώση 3,9% έναντι του 2015, ενώ στο Β΄ τρίμηνο η πτώση περιορίστηκε στο 0,4%. Η πτώση οφείλεται, κυρίως, στη μείωση της ζήτησης βενζίνης κατά 5%, ενώ η ζήτηση για ντίζελ ενισχύθηκε κατά 1%. Σημειώνεται ότι η σύγκριση με το περυσινό αντίστοιχο τρίμηνο επηρεάζεται και από την αυξημένη κατανάλωση που παρουσίασε ο Ιούνιος 2015, λόγω επιβολής capital controls, ενώ αναμένεται επίπτωση και στη συγκρισιμότητα του Γ' τριμήνου, λόγω της σημαντικής υποχώρησης στη ζήτηση τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2015.

    [06] Δημιουργία «Ταμείου Συμμετοχών» για την ενίσχυση των επενδύσεων

    Τη δημιουργία ενός «Ταμείου Συμμετοχών» (Fund of Funds) ύψους 400 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των επενδύσεων, κυρίως, μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποφάσισε το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το οποίο βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF), που θα αναλάβει τη διαχείριση του νέου Ταμείου, ώστε αυτό να ενεργοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

    Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων από δημόσιους πόρους, το EIF, ενδεχομένως άλλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς και από εξειδικευμένα ιδιωτικά funds, τα οποία θα μπορούν να αναλάβουν την αξιολόγηση των επιχειρήσεων. Το ποσό που θα συγκεντρώνεται, θα επενδύεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση (equity capital, venture capital). Παράλληλα, θα μπορούν να προσφέρονται και συμβουλευτικές υπηρεσίες, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης.

    Η συνεισφορά του ελληνικού Δημοσίου στο Ταμείο μπορεί να ανέλθει μέχρι το ποσό των 200 εκατ. ευρώ. Ο στόχος είναι, με τη συνεισφορά του EIF και των άλλων πηγών χρηματοδότησης, το ποσό αυτό να διπλασιαστεί.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε σχετικά τα εξής: «Το Ταμείο Συμμετοχών έρχεται να καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, θα συμβάλει στη μετατόπιση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις μη επιστρεπτέες επιδοτήσεις σε πιο σύγχρονες και αποδοτικές μορφές χρηματοδότησης. Στόχος είναι η αξιοποίηση των επενδυτικών κεφαλαίων που θα συγκεντρωθούν στον ύψιστο βαθμό, μέσω της μόχλευσης (leverage) ιδιωτικών πόρων που θα προκληθεί, αλλά και της ανακύκλωσης (revolving) των επενδυμένων πόρων. Η δημιουργία του Ταμείου μπορεί ακόμη να εξασφαλίσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για επιχειρήσεις που, αυτή τη στιγμή, αδυνατούν να αντλήσουν πόρους με άλλο τρόπο, π.χ. από τις τράπεζες.

    Με τη διασφάλιση της πολιτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας, μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, έχουν τεθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη. Το κλίμα αποεπένδυσης των τελευταίων χρόνων μπορεί σταδιακά να αντιστραφεί και να μετατραπεί σε επιχειρηματική ευκαιρία. Ειδικά, στον τομέα των συνεπενδύσεων, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Η δημιουργία του Ταμείου Συμμετοχών μπορεί, λοιπόν να δώσει μία αποφασιστική ώθηση στην ελληνική οικονομία μέσα από υγιείς και μακρόπνοες ιδιωτικές επενδύσεις».

    [07] Με συμφωνία ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση για τον ΟΑΣΘ.Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων

    Με επίτευξη συμφωνίας που αποκαθιστά τη δημόσια υπηρεσία μεταφοράς στη συμπρωτεύουσα, ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση μεταξύ των εργαζομένων του ΟΑΣΘ και εκπροσώπων της διοίκησης του Οργανισμού, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, του γενικού γραμματέα Ανδρέα Νεφελούδη και της γενικής γραμματέως του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Θεοπίστη Πέρκα.

    H συμφωνία περιλαμβάνει τέσσερα σημεία:

    - Η διοίκηση του ΟΑΣΘ δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει μίνιμουμ το 18% των μηνιαίων εσόδων από τα κόμιστρα έναντι της αποπληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

    - Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα προκαταβάλει, μαζί με την επιδότηση του Σεπτεμβρίου και τα αντίστοιχα ποσά του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, με την προϋπόθεση ότι με τα ποσά αυτά θα εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζόμενους, πράγμα που συμφωνήθηκε από τα δύο μέρη (εργοδοσία, εργαζόμενοι).

    - Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα καταβάλει σε σύντομο χρονικό διάστημα το ποσό των 2.400.00 ευρώ για την κάλυψη της μετακίνησης πολυτέκνων και άλλων κοινωνικών κατηγοριών για το 2016.

    - Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα οργανώσει άμεσα διαδικασίες διαλόγου με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (διοίκηση ΟΑΣΘ, εργαζόμενων ΟΑΣΘ και υπουργεία) για το μέλλον του ΟΑΣΘ, ο οποίος διάλογος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι τις 31.10.2016.

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, μετά τη συνάντηση, δήλωσε: «Επιδιώκαμε να βγει λευκός καπνός σήμερα, νομίζω βγήκε ο πιο όμορφος λευκός καπνός, γιατί νομίζω ότι ήταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία με τις παρούσες συνθήκες που μπορούσε να επιτευχθεί. Αυτό περιλαμβάνει τέσσερα μέρη: Το πρώτο είναι η δέσμευση της διοίκησης του ΟΑΣΘ να καταβάλλει από τώρα και στο εξής μίνιμουμ το 18% των εσόδων από τα κόμιστρα, για να εξοφλήσει σταδιακά και συστηματικά τα δεδουλευμένα που χρωστάει. Το δεύτερο με τη δέσμευση που αναλήφθηκε από το υπουργείο Υποδομών να γίνουν προκαταβολές σε σύντομο χρονικό διάστημα των δόσεων για τις αντισταθμιστικές εισφορές του υπουργείου προς τον ΟΑΣΘ, με την προϋπόθεση ότι αυτά θα πάνε στους εργαζόμενους. Το τρίτο είναι ότι και εμείς από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας δεσμευθήκαμε για την άμεση καταβολή περίπου 2,5 εκατ. ευρώ για τη μετακίνηση πολυτέκνων και άλλων που έχουν ανάγκες. Και το τέταρτο, πιο σημαντικό, μπήκε ένα χρονοδιάγραμμα, για να γίνει μία σε βάθος συζήτηση που θα λύσει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τη μετακίνηση των ανθρώπων και το μέλλον του ΟΑΣΘ. Είναι η σημερινή ημέρα μία πολύ καλή ημέρα, γιατί διασφαλίζουμε το μέλλον, τη διάρκεια και τη συνέχεια του συγκοινωνιακού έργου στη Θεσσαλονίκη, για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες».

    Η γενική γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Θεοπίστη Πέρκα, υπογράμμισε: «Έγινε μία αρκετά αναλυτική συζήτηση για όλα τα θέματα. Το μείζον θέμα ήταν τα δεδουλευμένα, τα οποία, βεβαίως, πρέπει να πάρουν οι εργαζόμενοι. Με αυτή την έννοια, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε σε αυτό το σημείο. Εμείς ως υπουργείο θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, θα προσπαθήσουμε να δοθεί ως προκαταβολή η τακτική επιχορήγηση δύο μηνών, βεβαίως με την προϋπόθεση ότι αυτά θα πάνε για την πληρωμή των εργαζομένων. Από εκεί και πέρα, έχουμε να κάνουμε αρκετές κουβέντες και, βεβαίως, ως αρμόδιο υπουργείο θα πάρουμε τις πρωτοβουλίες εκείνες, ώστε να ανοίξει αυτή η κουβέντα, για να μπει ένα πλαίσιο στη λειτουργία του ΟΑΣΘ, για το δημόσιο συμφέρον και για το καλό της πόλης, η οποία είναι πολύ εξαρτημένη από τα λεωφορεία, το μοναδικό μέσο μεταφοράς που έχει».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσερμενίδης, σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα κινητοποιήσεων στις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης, «εφόσον αυτά τα οποία δεσμευθήκαμε και υπογράψαμε, γίνουν πράξη».

    [08] Πολλά τα ερωτήματα και οι επικρίσεις που διατυπώνονται την επομένη του φονικού σεισμού στην Ιταλία

    Τα ερωτήματα και οι επικρίσεις πολλαπλασιάζονται την επομένη του σεισμού που έπληξε την κεντρική Ιταλία προκαλώντας 250νεκρούς και ο ιταλικός Τύπος διερωτάται, όχι χωρίς αγανάκτηση, γιατί αυτή η προβλέψιμη ανθρώπινη καταστροφή δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθεί.

    Μετά την καταστροφή, ο αριθμός των νεκρών δεν έπαψε να αυξάνεται καθώς η χώρα διαπίστωνε την έκταση των ζημιών, σημειώνει στο ρεπορτάζ του από τη σεισμόπληκτη περιοχή το γαλλικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM. Και τίποτε δεν δείχνει πως ο απολογισμός των 250νεκρών δεν θα αυξηθεί.

    Ο ιταλικός Τύπος κάνει λόγο σήμερα για εικόνες πολέμου και οι ανταποκριτές στον τόπο της καταστροφής συγκρίνουν τα σεισμόπληκτα χωριά με βομβαρδισμένες πόλεις. Τέτοια είναι η καταστροφή που δείχνουν οι φωτογραφίες ώστε οι αναγνώστες τούς συγχωρούν τις υπερβολές αυτές. Αματρίτσε, Ακουμόλι, Πεσκάρα ντελ Τρόντο... Τα ονόματα των χωριών που σχεδόν σβήστηκαν από τον χάρτη επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά στους ενημερωτικούς ιστότοπους και τα τηλεοπτικά κανάλια.

    Όμως πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν. Στα κύρια άρθρα των εφημερίδων, τους τίτλους των άρθρων και τις συνεντεύξεις των ειδικών διακρίνεται μια αναμφισβήτητη αγανάκτηση, ιδιαίτερα για τον μεγάλο αριθμό των νεκρών. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις επικρίσεις, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ερωτήθηκε χθες για το θέμα, αναφέρθηκε κατ' αρχάς στο μεγάλο αριθμό των τουριστών που επισκέπτονταν τα μικρά γραφικά χωριά όταν αυτά επλήγησαν από την καταστροφή. Στο Αματρίτσε, για παράδειγμα, οι τουρίστες είχαν φθάσει μαζικά τις τελευταίες ημέρες, ενόψει του 50ού φεστιβάλ της Αματριτσιάνα, αυτής της χαρακτηριστικής της ιταλικής γαστρονομίας συνταγής για μακαρόνια που προέρχεται από το χωριό. Στη συνέχεια ο ιταλός πρωθυπουργός υπενθύμισε πως όλα αυτά τα χωριά είναι κτισμένα γύρω από ιστορικά κέντρα περασμένων αιώνων, "πολύ ωραία, αλλά τα οποία κινδυνεύουν πολύ περισσότερο" να καταρρεύσουν από έναν σεισμό.

    Για πολλούς σχολιαστές, οι φτωχές αυτές εξηγήσεις δεν αρκούν και ο πολύ βαρύς απολογισμός ήταν κάτι που μπορούσε να προβλεφθεί, αντίθετα από τον ίδιο τον σεισμό. Η Ιταλία είναι μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες της Ευρώπης και αυτή η ιδιαιτερότητά της είναι πασίγνωστη.

    "Η Ιταλία είναι κατά κάποιον τρόπο προορισμένη να έχει σεισμούς και αυτό το ξέραμε ανέκαθεν", γράφει η ηλεκτρονική εφημερίδα Linkiesta. "Περισσότεροι από το ένα τρίτο των 1.300 πιο καταστροφικών σεισμών που έχουν σημειωθεί κατά τη δεύτερη χιλιετία στη Μεσόγειο έχουν καταγραφεί στην Ιταλία", συνεχίζει ο ενημερωτικός ιστότοπος. Το ζήτημα δεν είναι να γίνουμε μοιρολάτρες, εξηγεί, αλλά να επισημάνουμε το γεγονός ότι διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν να εμφυσήσουν στη χώρα μια αληθινή κουλτούρα για την πρόληψη των καταστροφών από τους σεισμούς. "Απέχουμε πολύ ακόμη απ' αυτό", επιβεβαίωσε ο Φραντσέσκο Περντούτο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιταλών Γεωλόγων.

    Για να εξηγηθεί αυτή η τρομερή διαπίστωση, πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες. Υπάρχει κατ' αρχάς η ίδια η γεωγραφική θέση της Ιταλίας, ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες, που έχει ως αποτέλεσμα, όπως υπενθυμίζει η Il Fatto Quotidiano, 24 εκατ. άνθρωποι να ζουν σε σεισμική ζώνη 1, που έχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο (η κλίμακα πηγαίνει από το 1 έως το 4). Αυτή η επικίνδυνη ζώνη διασχίζει ολόκληρη τη χώρα από τον βορρά στον νότο (από τη βόρεια Τοσκάνη έως τη Σικελία).

    Παρά τα στοιχεία αυτά, εξακολουθεί να μην υπάρχει ένας χάρτης που να καταγράφει τα κτίρια τα οποία βρίσκονται σ' αυτές τις επικίνδυνες περιοχές. Έναν τέτοιο χάρτη ζητούν επίμονα οι γεωλόγοι, αλλά η κυβέρνηση ουδέποτε ανταποκρίθηκε, υπενθυμίζει η Il Fatto Quotidiano, η οποία δημοσιεύει σήμερα έναν φάκελο για τις πολιτικές ευθύνες στην ανθρώπινη καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός.

    "Το 80% των κτιρίων στις ζώνες υψηλού κινδύνου δεν θα άντεχαν σ' έναν σεισμό όπως αυτός της περασμένης νύκτας", τονίζει από τις στήλες της εφημερίδας ο Αλεσάντρο Μαρτέλι, πολιτικός μηχανικός εξειδικευμένος στη σεισμική μηχανική και ερευνητής.

    Σ' ολόκληρη την Ιταλία, 80% των κτιρίων είναι ιστορικές κατασκευές που χρονολογούνται πριν από το 1981, υπενθυμίζει ο Μαρτέλι στο BFM. Το 1981 ήταν μια σημαντική χρονιά διότι τότε, μετά τον καταστροφικό σεισμό της Ιρπίνια, τον Νοέμβριο του 1980, που είχε στοιχίσει τη ζωή σχεδόν 3.000 ανθρώπων στην Καμπανία, ήταν που επιβλήθηκαν υποχρεωτικά οι αντισεισμικές προδιαγραφές σε όλες τις κατασκευές. Κατά συνέπεια σήμερα κινδυνεύουν πολλά δημόσια κτίρια, όπως σχολεία ή νοσοκομεία, επειδή, μόνο από τα σχολεία, για παράδειγμα, το 50% έχει κατασκευαστεί πριν από το 1981.

    Ο σεισμολόγος Μάσιμο Κόκο υπογραμμίζει στο άρθρο της Fatto Quotidiano πως η νομοθεσία δεν επιβάλλει την προσαρμογή αυτών των κτιρίων στις αντισεισμικές προδιαγραφές πέραν των δομικών μερών τους. Οι δήμοι και οι περιφέρειες οφείλουν μόνο να πραγματοποιήσουν μελέτες για το κατά πόσο είναι ευάλωτα τα κτίρια που διαθέτουν. Και μετά μπορούν, αν θέλουν, να τα ενισχύσουν ή όχι.

    Η Corriere della Sera επισημαίνει, σαν για να αμφισβητήσει το επιχείρημα του Ματέο Ρέντσι περί των κινδύνων που απειλούν τα ιστορικά κέντρα ως εκ της φύσεώς τους, πως στη Λ' Άκουιλα το 2009 είχαν καταρρεύσει εξίσου παλιά και νέα κτίρια. Δεν είναι λοιπόν τόσο η ηλικία τους που μετράει, όσο το αν έχουν επισκευαστεί ή όχι.

    Μετά τον σεισμό στη Λ' Άκουιλα, 2 εκατ. ευρώ είχαν διατεθεί για την ανακαίνιση του νοσοκομείου του Αματρίτσε, ένα ίδρυμα που η στρατηγική θέση του, μέσα στη σεισμογενή ζώνη, το είχε εξάλλου σώσει από το κλείσιμο. Όμως τα κεφάλαια αυτά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν, αποκαλύπτει η Il Fatto Quotidiano. Και τη νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, το νοσοκομείο απλούστατα κατέρρευσε.

    Αντίθετα πολλές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η La Repubblica, χαιρετίζουν σήμερα τα έργα που έγιναν στη Νόρτσα, πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, και επέτρεψαν στην πόλη να γλιτώσει το χειρότερο.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές που ερωτήθηκαν από την Il Fatto Quotidiano, η προτεραιότητα είναι να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις και η εκπαίδευση στην πρόληψη.

    "Η κυβέρνηση θα έπρεπε να διαθέτει κάθε χρόνο ένα ποσό στον προϋπολογισμό της με στόχο να επιτευχθεί η ασφάλεια από τους σεισμούς σε διάστημα μιας δεκαετίας", λέει ο Αλεσάντρο Μαρτέλι. "Αντιθέτως κάθε χρόνο μας λένε πως δεν υπάρχουν χρήματα, πράγμα που επιδεινώνει την κατάσταση".

    Σύμφωνα με τη Linkiesta, τα κεφάλαια που προορίζονται για την αντισεισμική πρόληψη μειώθηκαν από τα 145 εκατ. ευρώ το 2015 στα 44 εκατ. ευρώ φέτος.

    "Θα πρέπει να αρχίσουμε μια σοβαρή επιχείρηση εκπαίδευσης που θα κάνει τον πληθυσμό να συνειδητοποιήσει περισσότερο τους κινδύνους που υπάρχουν στα εδάφη που κατοικεί", καταλήγει από την πλευρά του ο Φραντσέσκο Περντούτο, απαντώντας στην Il Fatto Quotidiano.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιταλών Γεωλόγων προσθέτει πως, σύμφωνα με πολλές μελέτες, 20% έως 50% των θανάτων στη διάρκεια ενός σεισμού στις σεισμογενείς ζώνες οφείλονται σε εσφαλμένες συμπεριφοράς.

    Διαβάστε ακόμη:

    Στους 250 οι νεκροί από το σεισμό στην Ιταλία

    [09] Τουρκία: Ένοπλη επίθεση εναντίον του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είναι ασφαλής.

    Στο ΡΚΚ αποδίδει η τουρκική κυβέρνηση την επίθεση που δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή στην οποία βρισκόταν ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στο οδικό δίκτυο από το Καρς προς το 'Αρτβιν της ανατολικής Τουρκίας.

    Η επίθεση έγινε εναντίον των τριών στρατιωτικών οχημάτων που προπορεύονταν, ενώ σε απόσταση περίπου τριακοσίων μέτρων ακολουθούσε και το όχημα στο οποίο επέβαινε ο Κιλιτσντάρογλου. Κατά τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν τρεις στρατιωτικοί.

    Ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου σε δηλώσεις του προς τα τηλεοπτικά κανάλια είπε πως ένας από τους στρατιωτικούς είναι νεκρός. Είπε επίσης πως ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα και ότι έχει μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά είπε πως συνεργάτες του τον ενημέρωσαν λέγοντας ότι είναι ενέργεια του ΡΚΚ.

    Αμέσως μετά το επεισόδιο τον Κιλιτσντάρογλου κάλεσαν τηλεφωνικά ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπιναλί Γιλντιρίμ.

    [10] Αφγανιστάν: Στους δεκαέξι αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών της επίθεσης στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο

    Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση εναντίον του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Αφγανιστάν στην Καμπούλ η οποία διήρκεσε πάνω από δύο ώρες τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, με πολλούς φοιτητές να απευθύνουν σπαρακτικές εκκλήσεις για βοήθεια και άλλους να πηδούν απελπισμένοι από παράθυρα.

    Η ευθύνη για την επίθεση στο εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου φοιτούν 1.700 σπουδαστές δεν έχει αναληφθεί μέχρι τώρα. Δύο καθηγητές του πανεπιστημίου, ένας Αυστραλός κι ένας Αμερικανός, είχαν απαχθεί στις αρχές του μήνα, χωρίς να αναληφθεί η ευθύνη ούτε για εκείνη την ενέργεια.

    Η ενέργεια αυτή σημειώθηκε ενώ οι Ταλιμπάν έχουν περάσει στην επίθεση εναντίον της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης. Η προεδρία του Αφγανιστάν έκανε λόγο για μια «άνανδρη επίθεση» κι υποστήριξε ότι «ενορχηστρώθηκε» από το Πακιστάν, καθώς η Καμπούλ κατηγορεί όλο και πιο συχνά το Ισλαμαμπάντ πως προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους αφγανούς Ταλιμπάν.

    «Δεκαέξι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων οκτώ φοιτητών, σκοτώθηκαν, και άλλοι 53 τραυματίστηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, διευκρινίζοντας πως ορισμένοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι κι ένας καθηγητής.

    Ο αριθμός των δραστών δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι τώρα. Η αστυνομία της Καμπούλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τους δύο από αυτούς στην επιχείρησή της στο κτιριακό συγκρότημα του πανεπιστημίου τα ξημερώματα.

    [11] Ο εικαστικός και σκηνοθέτης Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Μπιενάλε Βενετίας

    Ο εικαστικός και σκηνοθέτης Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας, τον Μάϊο του 2017, με επιμελητή τον διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστη Ανδρεαδάκη, ανακοίνωσε σήμερα και επίσημα το υπουργείο Πολιτισμού. Η εικαστική εγκατάσταση του Γιώργου Δρίβα με τίτλο «Εργαστήριο Διλημμάτων» είναι μια αφηγηματική εγκατάσταση, βασισμένη στην τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες», η οποία επιχειρεί - με αφορμή το δίλημμα που η τραγωδία θέτει μεταξύ της σωτηρίας του Ξένου και της διατήρησης της όποιας ασφάλειας του Εγχώριου - να εκθέσει την αγωνία, την απορία και τη σύγχυση ατόμων και κοινωνικών ομάδων όταν καλούνται να διαχειρισθούν παρόμοια διλήμματα. Πόσο έτοιμοι είμαστε να αποδεχθούμε στο πολιτικό και κοινωνικό μας σύστημα κάποιον που έξω από αυτό κινδυνεύει με αφανισμό; Και μέχρι πού θα φθάναμε για να τον διασώσουμε;

    Την ευθύνη για την υλοποίηση της ελληνικής συμμετοχής θα έχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την ιδιότητα του Επιτρόπου της εθνικής εκπροσώπησης. Η πρόταση επελέγη ανάμεσα σε 30, συνολικά, υποψηφιότητες, από την συγκροτηθείσα γνωμοδοτική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού κατά πλειοψηφία και, όπως τονίζει στην ανακοίνωση του το υπουργείο «για πρώτη φορά οι καλλιτέχνες είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν και απευθείας τις προτάσεις τους χωρίς τη διαμεσολάβηση επιμελητών» ενώ η επταμελής γνωμοδοτική επιτροπή συγκροτήθηκε «με κριτήριο τα μέλη της να εκπροσωπούν θεσμούς των εικαστικών τεχνών».

    Τέλος, «αποφασίστηκε οι εργασίες προετοιμασίας και παρουσίασης της εκάστοτε ελληνικής συμμετοχής να ανατίθενται εκ περιτροπής σε εποπτευόμενους μουσειακούς φορείς του ΥΠ.ΠΟ.Α. που έχουν ως αντικείμενο τη σύγχρονη τέχνη. Το υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του, θα έχουν την ευθύνη για τη διαδικασία επιλογής, τον ορισμό συντελεστών και φορέα υλοποίησης, καθώς και την έγκριση του προϋπολογισμού της ελληνικής συμμετοχής». Η 57η Διεθνής Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας, θα πραγματοποιηθεί από 13 Μαΐου έως 26 Νοεμβρίου 2017.

    [12] ΚΚΕ: Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν "αριστερό" άλλοθι στις αντίστοιχες κυβερνήσεις της ΕΕ που υλοποιούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική

    «Ο Τσίπρας κι ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να πάρουν ολοκληρωτικά τη θέση του ΠΑΣΟΚ, εξελίσσονται στα πιο αγαπημένα παιδιά της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και είναι απόλυτα λογικό, αφού δίνουν "αριστερό" άλλοθι στις αντίστοιχες κυβερνήσεις της ΕΕ, που υλοποιούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική μ' αυτήν που υλοποιεί στην Ελλάδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» αναφέρει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ «για την σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών και τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα».

    «Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο οικοδεσπότης της σύναξης Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, του οποίου η κυβέρνηση πριν λίγο καιρό πήρε πολύ σκληρά μέτρα σε βάρος των Γάλλων εργαζομένων, επικαλούμενη κι αυτή τις "βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ", όπως κάνει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του νέου γύρου επίθεσης της β' αξιολόγησης» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

    [13] «Η Ευρώπη πορεύεται εδώ και πάρα πολύ καιρό σε λάθος δρόμο»

    «Είχαμε την ευκαιρία σήμερα, εκπρόσωποι προοδευτικών, αριστερών, σοσιαλιστικών κυβερνήσεων από όλη την Ευρώπη να κουβεντιάσουμε για την πορεία της Ευρώπης σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία ήταν ένα καμπανάκι κινδύνου, που μπορεί ενδεχομένως να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι αφύπνισης διότι η Ευρώπη πορεύεται εδώ και πάρα πολύ καιρό σε λάθος δρόμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχε ως παρατηρητής.

    «Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για την δυνατότητα μιας κοινής θέσης, κοινής τοποθέτησης των προοδευτικών ηγετών στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα. Από την πλευρά μου έθεσα επί τάπητος την ανάγκη να υπάρξει μια συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής σύγκλισης στην Ευρώπη για την αναπτυξιακή προοπτική, για την ατζέντα της ανάπτυξης και της τόνωσης της απασχόλησης» προσέθεσε.

    «Ζήτησα συγκεκριμένα», συνέχισε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός «εφόσον δεν είναι εύκολο με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς οι προοδευτικές κυβερνήσεις να διεκδικήσουν την πλήρη κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας που είναι μια από τις αιτίες της κρίσης, τουλάχιστον να δούμε πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σταδιακά στην αναθεώρησή του μέσα από παρεμβάσεις διορθωτικές, μέσα από εξαιρέσεις».

    «Ζήτησα να δούμε τη δυνατότητα κατάθεσης πρότασης για διπλασιασμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Πρόγραμμα Γιούνκερ και ταυτόχρονα την προτεραιοποίηση του Προγράμματος Γιούνκερ στις χώρες εκείνες με χαμηλό ΑΕΠ, στις χώρες εκείνες που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πληγές της κρίσης στις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης. Πράγμα που σημαίνει μεταφορά πόρων από το κέντρο προς την περιφέρεια από τον βορρά προς τον νότο», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    «Ταυτόχρονα ζήτησα να δούμε τη δυνατότητα να προτείνουμε εξαιρέσεις από το στενό αυτό δημοσιονομικό πλαίσιο, εξαιρέσεις από τον υπολογισμό του ελλείμματος, για τις δαπάνες που αφορούν αναπτυξιακά κονδύλια είτε σε σχέση με την εθνική συμμετοχή στο Πρόγραμμα Γιούνκερ, είτε με την εθνική συμμετοχή στα διαρθρωτικά προγράμματα σε ό,τι αφορά τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων», είπε ο κ. Τσίπρας.

    «Και βεβαίως» ανέφερε ο πρωθυπουργός, «έθεσα στο τραπέζι τη ιδέα, ανάλογη εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος να υπάρχει και σε ό,τι αφορά χρηματοδοτικά προγράμματα, ενεργητικά προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας».

    «Διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης όταν έχουμε χώρες με ανεργία πάνω από 20% και ιδιαίτερα, αυτό αφορά όλη την Ευρώπη, όταν έχουμε εκατομμύρια νέους ανθρώπους, άνεργους και χωρίς ελπίδα και προοπτική. Εάν δεν ξαναβάλουμε την Ευρώπη σε μια τροχιά κοινωνικής σύγκλισης, τότε οι δυνάμεις της ακραίας Δεξιάς θα είναι αυτές που θα υπερισχύσουν και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ίδια την συνοχή της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

    «Ακριβώς επειδή θεωρώ πως η κρίση στρατηγικής, το στρατηγικό αδιέξοδο της Ευρώπης σήμερα, αντανακλά και το στρατηγικό αδιέξοδο της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, κατέθεσα και την πρόταση για ένα φόρουμ διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας πάνω στα κρίσιμα ερωτήματα σήμερα για την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την πολιτική ενοποίηση και εμβάθυνση αλλά και την έξοδο από την κρίση μέσα από πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής σύγκλισης. Και η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή, νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε πάνω στα μεγάλα αυτά ζητήματα, συγκλίνοντας όλο και περισσότερο σε μια εναλλακτική κοινωνική ατζέντα», κατέληξε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

    Ασφάλεια, επενδύσεις, αρμονική συνύπαρξη, χωρίς προκλήσεις και στιγματισμό, τα βασικά συμπεράσματα των σοσιαλδημοκρατών

    Το τρίπτυχο, «Ασφάλεια, Προστασία και Άμυνα» για την Ευρώπη, αποτελεί τον πρώτο άξονα των επιδιώξεων των σοσιαλδημοκρατών, όπως εξήγησε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης στο Σατώ Σελ Σεν - Κλού.

    Οι επενδύσεις για το μέλλον, και ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης είναι τα δύο άλλα μεγάλα κεφάλαια που απασχόλησαν τους σοσιαλδημοκράτες.

    Σχετικά με την ασφάλεια, ο Φρανσουά Ολάντ μίλησε για την ασφάλεια των συνόρων της Ένωσης, και την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες με ανταλλαγή πληροφοριών.

    Έκανε ειδική αναφορά στην συμφωνία για ανταλλαγή αρχείων ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία.

    «Το να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια, ισοδυναμεί με το να παράσχουμε στην Ευρώπη τις ικανότητες δράσης σε διπλωματικό επίπεδο» υπογράμμισε.

    «Η ασφάλεια οφείλει να είναι και οικονομική» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις πολυεθνικές που θα πρέπει να σέβονται το γαλλικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Ο Φρ. Ολάντ υποστήριξε ότι θα πρέπει να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, μέσω νέων επενδύσεων απαραίτητων για το μέλλον. Οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να είναι στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και των υποδομών στις μεταφορές. Πρόσθεσε επίσης, ότι θα πρέπει να διπλασιασθούν οι επενδύσεις του πακέτου Γιούνκερ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τέσσερις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα στη συνάντηση των ηγετών των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στο Παρίσι

    Ολάντ: Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μέχρι και τον Αλ. Τσίπρα είμαστε εδώ για να υπερασπισθούμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα

    [00]

    [14] Περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά τα voucher για παιδικούς σταθμούς, σύμφωνα με το υπ. Οικονομίας

    Περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά είναι φέτος τα παιδιά που έλαβαν «voucher» για παιδικούς σταθμούς, ενώ υψηλότερος είναι και ο προϋπολογισμός που καλύφθηκε κατά μεγάλο μέρος από εθνικούς πόρους.

    Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, για την φετινή χρόνια έλαβαν «voucher» 84.800 παιδιά, έναντι 81.270 και 80.326 κατά τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές, ενώ ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 193 εκατ. ευρώ, έναντι 176,5 και 186 για τις σχολικές περιόδους 2015-2016 και 2014-2015.

    Σημειώνεται ακόμη ότι φέτος έλαβαν «voucher» όλα τα παιδιά ΑΜΕΑ (2.903) και όλα τα παιδιά από οικογένειες κάτω από το όριο φτώχειας (52.797).

    Για το σκοπό αυτό αναλώθηκαν 18,5 εκατ. ευρώ παραπάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό (ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 174,5 εκατ. ευρώ και ο τελικός υπερέβη τα 193 εκατ.), που σημαίνει, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, ότι διατέθηκαν τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη χρονιά. Η χρηματοδότηση από την ΕΕ διαμορφώθηκε εφέτος σε 99,3 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένη σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, αυξήθηκε η χρηματοδότηση από τους εθνικούς πόρους κατά 80% περίπου, καθώς διατέθηκαν 93,7 εκατ. ευρώ από 52 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 August 2016 - 16:32:46 UTC