Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες υλοποιείται σε εφαρμογή των νόμων και του συντάγματος
  • [02] "Σας ευχαριστούμε γιατί μας κάνατε όλους υπερήφανους"
  • [03] Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των εκπροσώπων των υποψηφίων του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, στα γραφεία της ΓΓΕΕ
  • [04] Ισ. Κούβελος, Μ. Κολυμπάδης και Τ. Κορακάκης μιλάνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την απουσία της Α. Κορακάκη από την εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο
  • [05] Η Ελλάδα είναι υγειονομικά ασφαλής και έχει επάρκεια σε αίμα
  • [06] Με συμφωνία ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση για τον ΟΑΣΘ. Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων
  • [07] Στο Κοιμητήριο Μεταμόρφωσης αναπαύεται πλέον ο Ανδρέας Μπάρκουλης
  • [08] Αλ. Τσίπρας:Χρειαζόμαστε νέο όραμα για την Ευρώπη και νέα στρατηγική των προοδευτικών δυνάμεων
  • [09] Στη ΓΓΕΕ, η ενημέρωση για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

  • [01] Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες υλοποιείται σε εφαρμογή των νόμων και του συντάγματος

    «Η Ν.Δ. λειτουργεί - με μικρή χρονοκαθυστέρηση - ως εκπρόσωπος όσων ιδιοκτητών καναλιών δεν επιθυμούν να γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες» αναφέρει σε δήλωσή του για την αξιωματική αντιπολίτευση, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Ο υπουργός σημειώνει ότι ο διαγωνισμός υλοποιείται σε εφαρμογή ψηφισμένων νόμων του κράτους και του συντάγματος, και εκτιμά πως είναι ξεκάθαρο σε όλους, πως η ΝΔ είναι η πολιτική δύναμη που επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα σε καθεστώς όπου οι ισχυροί μονίμως ευνοούνται και οι αδύναμοι υφίστανται τις συνέπειες των ακραίων νεοφιλελευθερών εμμονών της.

    Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Επικρατείας έχει ως εξής: «Η Ν.Δ. θέλει να γυρίσουμε στο καθεστώς της διαπλοκής με δανεικά κι αγύριστα. Ο διαγωνισμός υλοποιείται σε εφαρμογή των νόμων και του Συντάγματος»

    «Για ακόμα μία φορά, η Ν.Δ. λειτουργεί - με μικρή χρονοκαθυστέρηση - ως εκπρόσωπος όσων ιδιοκτητών καναλιών δεν επιθυμούν να γίνει ο διαγωνισμός.

    Ταυτίζεται μονότονα με το καθεστώς ανομίας το οποίο η ίδια έχτισε.

    Θέλει να γυρίσουμε στην εποχή που η χρήση των συχνοτήτων γινόταν χωρίς άδεια, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Στο καθεστώς της διαπλοκής με δανεικά κι αγύριστα.

    Την ενημερώνουμε, εκ νέου, ότι το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες των καναλιών, διότι έκρινε πως «συντρέχουν εν προκειμένω - κατά τα βασίμως προβαλλόμενα από τη Διοίκηση - επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την ταχεία ολοκλήρωση της επίμαχης διαγωνιστικής διαδικασίας».

    Σε εφαρμογή, λοιπόν, των ψηφισμένων νόμων του κράτους και του Συντάγματος ο διαγωνισμός υλοποιείται. Δεν έχει καν ανάγκη από τη νομιμοποίηση της Ν.Δ., διότι υπερψηφίστηκε ακόμα και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ. έμεινε να κλαίει με μαύρο δάκρυ, γιατί δεν κατάφερε να τον ακυρώσει μέσω της παράλυσης του ΕΣΡ.

    Είναι καθαρό σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα. Η Ν.Δ. είναι η πολιτική δύναμη που επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα σε ένα καθεστώς όπου οι ισχυροί μονίμως ευνοούνται και οι αδύναμοι υφίστανται τις συνέπειες των ακραίων νεοφιλελεύθερων εμμονών της. Η Ν.Δ. είναι σύμφυτο της διαπλοκής και της χρεοκοπίας.

    Την αφήνουμε να νοσταλγεί το παρελθόν της ασυδοσίας».

    [02] "Σας ευχαριστούμε γιατί μας κάνατε όλους υπερήφανους"

    Τους Ολυμπιονίκες τίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τους οποίους υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε όλη την ελληνική αποστολή που ήρθε κατευθείαν από το αεροδρόμιο, σχολίασε: «Σας ευχαριστούμε γιατί μας κάνατε όλους υπερήφανους. Το μετάλλιό σας ανήκει σε σας γιατί η προσπάθεια σας είναι μοναχική. Να μην ξεχνάτε ότι η ζωή για έναν αθλητή δεν είναι αγώνας δρόμου, αλλά αγώνας αντοχής. Σας ευχαριστούμε γιατί μας κάνατε όλους υπερήφανους».

    Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Ρίο, Ισίδωρος Κούβελος, χάρισε στον κ. Παυλόπουλο μία σημαία με όλες τις υπογραφές των αθλητών.

    Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο υπαρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Ρίο, Μανώλης Κολυμπάδης, και ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ, Μανώλης Κατσιαδάκης.

    [03] Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των εκπροσώπων των υποψηφίων του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, στα γραφεία της ΓΓΕΕ

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η μαραθώνια ενημέρωση των εκπροσώπων των υποψήφιων του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Οι εκπρόσωποι των υποψηφίων και οι νομικοί τους σύμβουλοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική αίθουσα της ΓΓΕΕ στις 11 το πρωί και υπέβαλαν ερωτήματα προς την αρμόδια Επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, ενώ εξέφρασαν και ενστάσεις για τη διαδικασία.

    Εκ μέρους του κυβερνητικού σχεδιασμού, όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας την ερχόμενη Τρίτη, ενώ και κατά την σημερινή μέρα, διεξάγονταν εργασίες στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, καθώς η δημοπρασία θα διεξαχθεί σε μία κλειστή και καλά φυλασσόμενη ΓΓΕΕ.

    Αύριο, ενώπιον του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας θα παρουσιαστούν οι νομικοί παραστάτες επτά τηλεοπτικών σταθμών που έχουν περάσει το στάδιο της προεπιλογής ενώ τις θέσεις τους θα παρουσιάσουν και οι συνήγοροι των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας επί των αιτήσεων προσωρινών διαταγών που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

    [04] Ισ. Κούβελος, Μ. Κολυμπάδης και Τ. Κορακάκης μιλάνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την απουσία της Α. Κορακάκη από την εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο

    Αναστάτωση στους κόλπους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής έχει δημιουργήσει η απουσία της Άννας Κορακάκη στην σημερινή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ποιός παράγοντάς της είχε την ευθύνη για την πρόσκλησή της. Τόσο η αθλήτρια όσο και ο πατέρας της εξέφρασαν έντονα παράπονα για το ατυχές περιστατικό, με την Κορακάκη με ανάρτησή της σε facebook να δηλώνει ότι ουδέποτε προσκλήθηκε και τον πατέρα της Τάσο να δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση από κανέναν.

    Όλα ξεκίνησαν όταν η χρυσή Ολυμπιονίκης σε ανάρτησή της σε Μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε μεταξύ άλλων: «Πριν την επιστροφή μου από τη Βραζιλία στην Ελλάδα και κατόπιν συνεννόησης με το αρχηγείο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ειπώθηκε ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη. Στην περίπτωση όμως που θα πραγματοποιούνταν νωρίτερα, συμφωνήσαμε στο να με ενημερώσουν μία, δύο ημέρες πριν την ημερομηνία που αποφασίστηκε η συνάντηση, ώστε να αλλάξω τα εισιτήριά μου και να επιστρέψω για να είμαι εκεί μαζί με τους υπόλοιπους αθλητές. Με απογοήτευσε τρομερά το ότι κανένας -απολύτως κανένας- τελικά δεν με ενημέρωσε -πληροφόρησε- ρώτησε καν, όπως είχε συμφωνηθεί. Και αυτό έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες ανάλογες συμπεριφορές εις βάρος μου μέχρι σήμερα. Η Κορακάκη δεν υπάρχει, δεν πήγε στο Ρίο, οι επιτυχίες της είναι φαντάσματα, δεν υπάρχουν. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά...»

    Με αυτή την αφορμή το Αθηναϊκό ? Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικοινώνησε με όλους τους εμπλεκόμενους της υπόθεσης. Μας μίλησε ο προπονητής και πατέρας της Αννας, Τάσος Κορακάκης, ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Ρίο Ισίδωρος Κούβελος και ο υπαρχηγός της ελληνικής αποστολής στη Βραζιλία Μανώλης Κολυμπάδης.

    Τάσος Κορακάκης: «Δεν με πήραν, ούτε να μου ζητήσουν συγγνώμη»

    Ο πατέρας και προπονητής της Αννας, Τάσος Κορακάκης μιλώντας στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ περιέγραψε όλα όσα έχουν συμβεί από την Τετάρτη το βράδυ: «Δεν μας ενημέρωσε κανείς. Αν θα πάμε στο Προεδρικό Μέγαρο και πότε θα πάμε. Το μάθαμε από 3-4 δημοσιογράφους που με πήραν τηλέφωνο. Εως τις 22:00 δεν με είχε πάρει κανείς. Αργά το βράδυ πήρα τον κ. Καπράλο και μου είπε ότι έπρεπε να είχα ειδοποιηθεί και ότι δεν έκανε αυτός τις προσκλήσεις», τόνισε ο Τάσος Κορακάκης και συνέχισε:

    «Πριν φύγουμε από τη Βραζιλία, είχαμε μιλήσει με το αρχηγείο της Ολυμπιακής Επιτροπής. Τους εξηγήσαμε ότι η Αννα θα πάει διακοπές. Αν η επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γινόταν πριν τις 30 του μηνός θα θέλαμε να μας ενημερώσουν 1-2 μέρες πριν, για να αλλάξει η Αννα τα εισιτήρια. Δεν με πήρε τηλέφωνο ούτε ο κ. Κούβελος, ούτε ο κ. Κολυμπάδης».

    Οσον αφορά την επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο προπονητής της Αννας είπε: «Στις 12 το βράδυ με πήρε ο Πρόεδρος. Κατάλαβε ότι αυτό που έγινε ήταν λάθος. Ένα λάθος που δεν εμπλέκεται ο ίδιος. Μας είπε ότι όταν επιστρέψει η Αννα θα μας υποδεχτεί στο Προεδρικό Μέγαρο».

    Ο Τάσος Κορακάκης επεσήμανε πως έπεσαν από τα σύννεφα: «Πραγματικά πέσαμε από τα σύννεφα. Δεν μας έχουν πάρει ούτε να μας ζητήσουν μία συγγνώμη. Ακόμη και στην περίπτωση που ήταν ανθρώπινο λάθος-όσο μεγάλο κι αν είναι- δεν μας πήρε κανείς να μας ζητήσει συγγνώμη. Εκτός από τον κ. Καπράλο δεν μας πήρε κανείς τηλέφωνο».

    Ισίδωρος Κούβελος: «Δεν ενημέρωσα εγώ τους αθλητές»

    Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Ρίο, Ισίδωρος Κούβελος μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναφέρθηκε στο θέμα. «Ενημερώθηκα για την εκδήλωση όταν έμπαινα στο αεροπλάνο. Πώς να πάρω κάποιον τηλέφωνο και ποιον να ενημερώσω; Εστειλα μήνυμα στο γραμματέα της ΕΟΕ να προσκαλέσει όλους τους αθλητές. Τους ανέφερα ονομαστικά. Εγώ ενημέρωσα μόνο τους αθλητές που ήμασταν μαζί στο αεροπλάνο. Πώς να έπαιρνα τηλέφωνο μέσα από το αεροπλάνο. Μην τρελαθούμε τελείως. Εχουμε προηγούμενα με την κοπέλα; Είναι τρελό πράγμα αυτό»

    Μανώλης Κολυμπάδης: «Δεν μου δόθηκε καμία τέτοια εντολή»

    Ο υπαρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Ρίο Μανώλης Κολυμπάδης τόνισε στο ΑΠΕ ?ΜΠΕ πως δεν πήρε καμία εντολή να ενημερώσει αθλητές: «Η συνάντηση οριστικοποιήθηκε την Τετάρτη 7:30- 8:00 το βράδυ. Από το αρχηγείο δεν πήρα καμία εντολή να ενημερώσω τους αθλητές. Δεν ανέλαβα καμία τέτοια ευθύνη. Αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι η συνάντηση κανονίστηκε χθες το βράδυ».

    [05] Η Ελλάδα είναι υγειονομικά ασφαλής και έχει επάρκεια σε αίμα

    Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής, όπως προκύπτει από τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και αξιολογήσεις, η αιμοδοσία είναι απολύτως ασφαλής και έχουμε επάρκεια σε αίμα, τονίστηκε κατά την σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, για τις αυξημένες απαιτήσεις σε αίμα που παρατηρούνται αυτή την περίοδο, λόγω της μειωμένης προσέλευσης αιμοδοτών -όπως κάθε καλοκαίρι- σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πρόληψη κρουσμάτων ελονοσίας.

    Στην σύσκεψη, συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

    Αναφερόμενος στο θέμα της ελονοσίας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε ότι «είναι ελεγχόμενα τα σποραδικά κρούσματα, τα οποία δεν δημιουργούν κίνδυνο Δημόσιας Υγείας», υπογραμμίζοντας ότι η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής, «ούτε υγειονομική βόμβα υπάρχει στη χώρα, ούτε υγειονομικό ναρκοπέδιο».

    Όπως είπε ο υπουργός «διαχειριστήκαμε ένα τεράστιο, πρωτοφανές για τα μεταπολεμικά χρονικά, ρεύμα μετακίνησης πληθυσμών», παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπήρξαν και «είπαμε από την αρχή ότι δεν θα επιτρέψουμε το προσφυγικό ζήτημα να μετατραπεί σε ζήτημα δημόσιας υγείας. Και αυτό το πράγμα το έχουμε καταφέρει».

    Η δημόσια υγεία, συνέχισε ο Ανδρέας Ξανθός, δεν μπορεί να είναι «αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, δεν μπορεί να μπαίνει στο πεδίο της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης», υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και πρέπει να μένει απ? έξω από τις φωνές του «ακραίου λαϊκισμού και της ανεύθυνης αντιπολίτευσης». Εξέφρασε επίσης, την στήριξη της ηγεσίας του υπουργείου, στο γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει δεχθεί τα πυρά του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

    Εθνικό σχέδιο ενίσχυσης εθελοντικής αιμοδοσίας

    Ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ένα πιο συστηματικό σχέδιο εξορμήσεων και εξωστρεφών δράσεων των αιμοδοσιών, ώστε να ενισχυθεί η εθελοντική αιμοδοσία και το εθνικό απόθεμα της χώρας να καλύπτεται κυρίως από εκεί και όχι μόνο από τους συγγενείς. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε ένα επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της εθελοντικής αιμοδοσίας, καλύτερου συντονισμού των αιμοδοσιών με το ΕΚΕΑ, ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος που περιλαμβάνει το εθνικό μητρώο εθελοντών αιμοδοτών και την ιχνηλασιμότητα των ομάδων αίματος από τη φλέβα του δότη στη φλέβα του λήπτη». Όπως είπε, είναι ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο είναι σε εξέλιξη και με την ολοκλήρωσή του θα μπορεί το ΕΚΕΑ, να ξέρει σε real time χρόνο, τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις ελλείψεις και να παρεμβαίνει και να καλύπτει τα κενά σε ολόκληρη την χώρα.

    Ελονοσία και αυστηρά μέτρα πρόληψης για την ασφάλεια του αίματος

    «Βεβαίως, υπάρχει σχέδιο στο θέμα του αίματος και μάλιστα με ακραία συνέπεια, γιατί η πρόληψη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Δημόσιας Υγείας», δήλωσε ο Γιάννης Μπασκόζος, υπογραμμίζοντας όμως, ότι «κανένα μέτρο πρόληψης δεν δικαιολογεί ακραίες εκφράσεις, όπως ο όρος ?καραντίνα?. Είναι απαράδεκτο επιστήμονες να χρησιμοποιούν τη λέξη ?καραντίνα?». Πρόκειται όπως είπε για προσωρινό αποκλεισμό αιμοδοσίας και τίποτε άλλο.

    Ένα από τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται είναι ο αποκλεισμός από αιμοδοσία των λεγόμενων ?επηρεαζόμενων περιοχών?, δηλαδή περιοχών όπου έχει ανιχνευθεί τουλάχιστον ένα κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, καθώς η ασθένεια ?είναι δυνατόν να μεταδοθεί μέσω μετάγγισης αίματος από ασθενή που φέρει στο αίμα το παράσιτο της ελονοσίας?.

    Επιπλέον, για την ακόμα πιο σχολαστική ασφάλεια του αίματος, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, η διάρκεια του χαρακτηρισμού της κάθε ?επηρεαζόμενης περιοχής? είναι πάνω από ένα έτος και ο ?αποχαρακτηρισμός? γίνεται εφόσον δεν υπάρχουν περαιτέρω ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης για δύο περιόδους κυκλοφορίας κουνουπιών.

    «Τα μέτρα που λαμβάνονται στην αιμοδοσία ενόψει μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων δια του αίματος -και πιο συγκεκριμένα για τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια όπως η ελονοσία- είναι μέτρα πολύ αυστηρότερα σε σχέση με τον πραγματικό κίνδυνο που υπάρχει για τη διασπορά του νοσήματος», δήλωσε η πρόεδρος του ΕΚΕΑ Χάρις Ματσούκα. Πρόσθεσε δε, ότι η αιμοδοσία είναι απολύτως ασφαλής και έχουμε επάρκεια σε αίμα. Ακόμα, όπως είπε και μέσα στον Αύγουστο, που είναι πολύ δύσκολος για την αιμοδοσία, δεν είχαμε καμία έλλειψη. Ωστόσο, τόνισε, επειδή τα μέτρα αποκλεισμού θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα στο μέλλον, πραγματοποιήθηκε αυτή η σύσκεψη προληπτικού χαρακτήρα «για να είμαστε απολύτως έτοιμοι, εφόσον παραστεί ανάγκη να τα αντιμετωπίσουμε». Αυτά τα μέτρα δεν θέτουν σε ?καραντίνα? -είναι απόλυτα λανθασμένος ο όρος- αλλά αποκλείουν από την αιμοδοσία κάποιες περιοχές.

    «Όσον αφορά τα μέτρα, στο αίμα είμαστε ακραία σχολαστικοί. Ο αποκλεισμός των περιοχών είναι έκφραση της ακραίας σχολαστικότητας για την ασφάλεια του αίματος. Δεν αφορά δήμους, αλλά ορισμένες κοινότητες και έχει γίνει παρανόηση ότι αφορά ολόκληρους τους δήμους. Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση θέμα ?καραντίνας?, είναι μέτρα ρουτίνας που λαμβάνονται από το 2009», ανέφερε σε δηλώσεις του ο καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) Τάκης Παναγιωτόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Εξέφρασε παράλληλα, την απορία του για το θόρυβο που έχει ξεσπάσει για τα 4 περιστατικά εγχώριας μετάδοσης, επισημαίνοντας ότι από το 2009 και μετά έχουμε κάθε χρόνο κρούσματα. Υπήρχαν χρονιές με 20 ή και 40 περιστατικά, είπε και πρόσθεσε: «Αναμένουμε να αυξηθούν, να είμαστε ξεκάθαροι. Στο επόμενο διάστημα ενδέχεται να έχουμε περισσότερα κρούσματα, είναι στην αναμενόμενη εξέλιξη των πραγμάτων». Ξεκαθάρισε ότι τα εισαγόμενα κρούσματα- αυτά δηλαδή που προέρχονται από άλλες χώρες και διαγνώστηκαν στην Ελλάδα -δεν έχουν καμία σημασία και επίπτωση στην Δημόσια Υγεία, καθώς αυτός που διαγιγνώσκεται, λαμβάνει την φαρμακευτική αγωγή και δεν μπορεί να μεταδώσει την νόσο, δηλαδή να μολύνει κουνούπια (η ελονοσία όπως είναι γνωστό δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο).

    Ψεκασμοί

    «Οι ψεκασμοί έγιναν με μεγαλύτερη επάρκεια φέτος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, όμως δεν είμαστε στο σημείο που πρέπει να είμαστε», δήλωσε ο Γιάννης Μπασκόζος, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ο συντονισμός να είναι καλύτερος με τις περιφέρειες.

    «Η περιφέρεια έχει την ευθύνη και βλέπετε ότι και η περιφέρεια έχει την ευαισθησία να απαντήσει και δια του κ. Μπακογιάννη και δια του κ. Αγοραστού. Δεν λέω ότι έγιναν όλα τέλεια. Γιατί υπάρχουν και εταιρείες που κάνουν ενστάσεις η μια στην άλλη και εμποδίζουν τις περιφέρειες. Επίσης, θα μπορούσαν τα προγράμματα αεροψεκασμού να είναι πιο μακροχρόνια, για δύο ή τρία έτη, έτσι ώστε να μην έχουμε διαγωνισμούς κάθε χρόνο», κατέληξε.

    [06] Με συμφωνία ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση για τον ΟΑΣΘ. Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων

    Με επίτευξη συμφωνίας που αποκαθιστά τη δημόσια υπηρεσία μεταφοράς στη συμπρωτεύουσα, ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση μεταξύ των εργαζομένων του ΟΑΣΘ και εκπροσώπων της διοίκησης του Οργανισμού, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, του γενικού γραμματέα Ανδρέα Νεφελούδη και της γενικής γραμματέως του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Θεοπίστη Πέρκα.

    H συμφωνία περιλαμβάνει τέσσερα σημεία:

    - Η διοίκηση του ΟΑΣΘ δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει μίνιμουμ το 18% των μηνιαίων εσόδων από τα κόμιστρα έναντι της αποπληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

    - Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα προκαταβάλει, μαζί με την επιδότηση του Σεπτεμβρίου και τα αντίστοιχα ποσά του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, με την προϋπόθεση ότι με τα ποσά αυτά θα εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζόμενους, πράγμα που συμφωνήθηκε από τα δύο μέρη (εργοδοσία, εργαζόμενοι).

    - Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα καταβάλει σε σύντομο χρονικό διάστημα το ποσό των 2.400.00 ευρώ για την κάλυψη της μετακίνησης πολυτέκνων και άλλων κοινωνικών κατηγοριών για το 2016.

    - Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα οργανώσει άμεσα διαδικασίες διαλόγου με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (διοίκηση ΟΑΣΘ, εργαζόμενων ΟΑΣΘ και υπουργεία) για το μέλλον του ΟΑΣΘ, ο οποίος διάλογος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι τις 31.10.2016.

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, μετά τη συνάντηση, δήλωσε: «Επιδιώκαμε να βγει λευκός καπνός σήμερα, νομίζω βγήκε ο πιο όμορφος λευκός καπνός, γιατί νομίζω ότι ήταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία με τις παρούσες συνθήκες που μπορούσε να επιτευχθεί. Αυτό περιλαμβάνει τέσσερα μέρη: Το πρώτο είναι η δέσμευση της διοίκησης του ΟΑΣΘ να καταβάλλει από τώρα και στο εξής μίνιμουμ το 18% των εσόδων από τα κόμιστρα, για να εξοφλήσει σταδιακά και συστηματικά τα δεδουλευμένα που χρωστάει. Το δεύτερο με τη δέσμευση που αναλήφθηκε από το υπουργείο Υποδομών να γίνουν προκαταβολές σε σύντομο χρονικό διάστημα των δόσεων για τις αντισταθμιστικές εισφορές του υπουργείου προς τον ΟΑΣΘ, με την προϋπόθεση ότι αυτά θα πάνε στους εργαζόμενους. Το τρίτο είναι ότι και εμείς από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας δεσμευθήκαμε για την άμεση καταβολή περίπου 2,5 εκατ. ευρώ για τη μετακίνηση πολυτέκνων και άλλων που έχουν ανάγκες. Και το τέταρτο, πιο σημαντικό, μπήκε ένα χρονοδιάγραμμα, για να γίνει μία σε βάθος συζήτηση που θα λύσει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τη μετακίνηση των ανθρώπων και το μέλλον του ΟΑΣΘ. Είναι η σημερινή ημέρα μία πολύ καλή ημέρα, γιατί διασφαλίζουμε το μέλλον, τη διάρκεια και τη συνέχεια του συγκοινωνιακού έργου στη Θεσσαλονίκη, για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες».

    Η γενική γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Θεοπίστη Πέρκα, υπογράμμισε: «Έγινε μία αρκετά αναλυτική συζήτηση για όλα τα θέματα. Το μείζον θέμα ήταν τα δεδουλευμένα, τα οποία, βεβαίως, πρέπει να πάρουν οι εργαζόμενοι. Με αυτή την έννοια, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε σε αυτό το σημείο. Εμείς ως υπουργείο θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, θα προσπαθήσουμε να δοθεί ως προκαταβολή η τακτική επιχορήγηση δύο μηνών, βεβαίως με την προϋπόθεση ότι αυτά θα πάνε για την πληρωμή των εργαζομένων. Από εκεί και πέρα, έχουμε να κάνουμε αρκετές κουβέντες και, βεβαίως, ως αρμόδιο υπουργείο θα πάρουμε τις πρωτοβουλίες εκείνες, ώστε να ανοίξει αυτή η κουβέντα, για να μπει ένα πλαίσιο στη λειτουργία του ΟΑΣΘ, για το δημόσιο συμφέρον και για το καλό της πόλης, η οποία είναι πολύ εξαρτημένη από τα λεωφορεία, το μοναδικό μέσο μεταφοράς που έχει».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσερμενίδης, σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα κινητοποιήσεων στις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης, «εφόσον αυτά τα οποία δεσμευθήκαμε και υπογράψαμε, γίνουν πράξη».

    [07] Στο Κοιμητήριο Μεταμόρφωσης αναπαύεται πλέον ο Ανδρέας Μπάρκουλης

    Κρατώντας λουλούδια στα χέρια και πολλές αναμνήσεις στο μυαλό και την καρδιά, φίλοι και συνάδελφοι του Ανδρέα Μπάρκουλη, αποχαιρέτησαν σήμερα τον ζεν πρεμιέ της ελληνικής οθόνης, στην τελευταία του κατοικία στο Κοιμητήριο Μεταμόρφωσης.

    Ο γόης του ελληνικού σινεμά, για τον οποίον γεννήθηκε το διαχρονικό σλόγκαν «κορίτσια, ο Μπάρκουλης» απεβίωσε την Τρίτη, λίγες μέρες μετά τα 80α του γενέθλια, στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» όπου νοσηλευόταν με σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

    «Ήσουν σπουδαίος, αποτύπωσες την ομορφιά χωρίς να την προδώσεις. Κι αν είπαν ότι στα στερνά σε ξέχασαν όλοι, δεν είναι αλήθεια... Πάλεψες με αξιοπρέπεια ως την ύστατη ώρα, κέρδισες την καρδιά πολλών ανθρώπων» είπε ο Κώστας Πρέκας αποχαιρετώντας τον φίλο και συνάδελφό του, στον επικήδειο που εκφώνησε.

    Εκ μέρους του κοινωφελούς ιδρύματος «Σπίτι του Ηθοποιού», που στήριξε τον Ανδρέα Μπάρκουλη σε δύσκολες στιγμές, ο ηθοποιός Τρύφων Παπουτσής είπε στον επικήδειο του με συγκίνηση: «Αγαπήθηκες και από τον κόσμο και από τους ηθοποιούς, αγαπημένε φίλε, μέχρι και σύνθημα έγινες. Ήσουν πολύ προσεκτικός στους ρόλους σου γιατί πάντα σεβόσουν το κοινό σου. Θα μας λείψει το ταλέντο σου, η λάμψη σου, η ευθύτητα του χαρακτήρα σου».

    Στην κηδεία του Ανδρέα Μπάρκουλη παραβρέθηκε η Άννα Φόνσου, η Ζωή Λάσκαρη, ο Ανέστης Βλάχος, ο Ντίνος Καρύδης, η Μαίρη Βιδάλη, ο Νίκος Βερλέκης, ο δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης. «Πολύ σημαντικός άνθρωπος και ηθοποιός, τα τελευταία χρόνια δεν του άξιζε αυτή τύχη. Ελπίζω στην αγκαλιά του Θεού να βρει την γαλήνη» είπε ο Γιώργος Μεσσάλας.

    Σε κλίμα οδύνης η σύζυγος του Ανδρέα Μπάρκουλη, Μαίρη, είπε στους δημοσιογράφους: «Είναι κρίμα στον θάνατο του Ανδρέα να τον εκμεταλλεύονται κάποιοι και να τον ξεφτιλίζουν. Είναι ψέμα αισχρό ότι έκανα έρανο για την κηδεία του Ανδρέα Μπάρκουλη. Το ΥΠΠΟ έχει αναλάβει να καλύψει τα έξοδα του τάφου. Η τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στον Πειραιά επειδή ήταν Πειραιώτης. Επικοινώνησα με τον δήμαρχο Πειραιά Γ. Μώραλη αλλά εκείνος αντιπρότεινε να ταφεί στο Σχιστό. Όχι ένας Μπάρκουλης στο Σχιστό».

    [08] Αλ. Τσίπρας:Χρειαζόμαστε νέο όραμα για την Ευρώπη και νέα στρατηγική των προοδευτικών δυνάμεων

    Σε μια νέα πολιτική ατζέντα για την εργασία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη συνάντηση των Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Παρίσι και πρότεινε τη δημιουργία ενός forum διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς, με στόχο να διατυπωθούν εναλλακτικές απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    «Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο όραμα για την Ευρώπη, μια νέα στρατηγική των προοδευτικών δυνάμεων και την προώθηση μιας ατζέντας εναλλακτικής προς τη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη, η οποία ευθύνεται για την κρίση. Μια νέα πολιτική ατζέντα για την εργασία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    «Χρειαζόμαστε, όμως, και μια πολιτική αποτίμηση της μέχρι σήμερα πορείας της σοσιαλδημοκρατίας: η συνεργασία της με τις συντηρητικές δυνάμεις σε κυβερνητικό επίπεδο έβλαψε και τη σοσιαλδημοκρατία και την Ευρώπη.

    Το στρατηγικό αδιέξοδο της Ευρώπης είναι εν πολλοίς αντανάκλαση και του στρατηγικού αδιεξόδου της ευρωπαϊκής Αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό που χρειαζόμαστε, λοιπόν, δεν είναι ούτε συμπόρευση με τη δεξιά, ούτε κατακερματισμό και εθνική αναδίπλωση, αλλά πρωτοβουλίες για στρατηγική ανασύνταξη και ανασυγκρότηση» υπογράμμισε και πρότεινε «τη δημιουργία ενός forum διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θα εκτείνεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά, στην πολιτική οικολογία και τη σοσιαλδημοκρατία, με στόχο να διατυπώσουμε εναλλακτικές απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την έξοδο από την κρίση με κοινωνική δικαιοσύνη».

    «Το ερώτημα δεν είναι περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, αλλά ποια Ευρώπη. Τι έχουμε σήμερα; Μια Ευρώπη παράλυτη από την κρίση, μια ΕΚΤ που δεν παίζει το ρόλο κεντρικής τράπεζας, έναν ευρωπαϊκό Βορρά με παγωμένους μισθούς και υπερβολικά πλεονάσματα που λειτουργούν ως ευρωπαϊκό ταμιευτήριο μεταφοράς πόρων από το Νότο στο Βορρά, και έναν ελλειμματικό Νότο με έκρηξη ανισοτήτων και ανεργίας. Και απέναντι σε αυτά έχουμε αδύναμα αναπτυξιακά εργαλεία» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρότεινε την ενίσχυση αυτών των εργαλείων, μεταφέροντας πόρους προς το Νότο και την περιφέρεια.

    Πιο συγκεκριμένα, στην Μπρατισλάβα, όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει κατά προτεραιότητα:

    -Να έχουμε κοινή στάση με έναν νομικά δεσμευτικό ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

    -Να απαιτήσουμε το διπλασιασμό του ταμείου Γιούνκερ, την υποχρεωτική κατανομή των πόρων του με προτεραιότητα στις πιο αδύναμες χώρες και περιοχές, και, αφού δεν είμαστε σε θέση να καταργήσουμε τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, τουλάχιστον ας απαιτήσουμε εποικοδομητικές εξαιρέσεις για τις επενδύσεις, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Και, πιο συγκεκριμένα, εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της εθνικής συμμετοχής στα επενδυτικά σχέδια που συγχρηματοδοτούνται από το ταμείο Γιούνκερ και το ΕΣΠΑ. Επίσης, για τις χώρες με υψηλή ανεργία, εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος των εθνικών δαπανών σε προγράμματα απασχόλησης και κοινωφελούς εργασίας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο προσφυγικό υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να ενισχύσουμε την αξιοπιστία των αποφάσεών μας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Με μηχανισμό διασφάλισης του επιμερισμού των βαρών και της ευθύνης στο επίπεδο της ΕΕ».

    Ασφάλεια, επενδύσεις, αρμονική συνύπαρξη, χωρίς προκλήσεις και στιγματισμό, τα βασικά συμπεράσματα των σοσιαλδημοκρατών

    Το τρίπτυχο, «Ασφάλεια, Προστασία και Άμυνα» για την Ευρώπη, αποτελεί τον πρώτο άξονα των επιδιώξεων των σοσιαλδημοκρατών, όπως εξήγησε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης στο Σατώ Σελ Σεν - Κλού.

    Οι επενδύσεις για το μέλλον, και ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης είναι τα δύο άλλα μεγάλα κεφάλαια που απασχόλησαν τους σοσιαλδημοκράτες.

    Σχετικά με την ασφάλεια, ο Φρανσουά Ολάντ μίλησε για την ασφάλεια των συνόρων της Ένωσης, και την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες με ανταλλαγή πληροφοριών.

    Έκανε ειδική αναφορά στην συμφωνία για ανταλλαγή αρχείων ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία.

    «Το να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια, ισοδυναμεί με το να παράσχουμε στην Ευρώπη τις ικανότητες δράσης σε διπλωματικό επίπεδο» υπογράμμισε.

    «Η ασφάλεια οφείλει να είναι και οικονομική» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις πολυεθνικές που θα πρέπει να σέβονται το γαλλικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Ο Φρ. Ολάντ υποστήριξε ότι θα πρέπει να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, μέσω νέων επενδύσεων απαραίτητων για το μέλλον. Οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να είναι στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και των υποδομών στις μεταφορές. Πρόσθεσε επίσης, ότι θα πρέπει να διπλασιασθούν οι επενδύσεις του πακέτου Γιούνκερ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τέσσερις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα στη συνάντηση των ηγετών των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στο Παρίσι

    Ολάντ: Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μέχρι και τον Αλ. Τσίπρα είμαστε εδώ για να υπερασπισθούμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα

    [00]

    [09] Στη ΓΓΕΕ, η ενημέρωση για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

    Την επίσημη διαδικασία που θα ακολουθηθεί την ερχόμενη Τρίτη 30 Αυγούστου κατά τη δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες καναλιών εθνικής εμβέλειας παρουσίασεη Επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, στην κεντρική αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

    Στην συνάντησηπαρευρέθηκανμόνο οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, ενώ λίγο πριν την έναρξη της ενημέρωσης, αποχώρησαν από την αίθουσα κάμερες, φωτογράφοι και δημοσιογράφοι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 August 2016 - 18:32:38 UTC