Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έλεγχος της Εισαγγελίας στους πλούσιους ιδιοκτήτες πτωχευμένων εταιρειών
  • [02] Ταμείο κρίσεων της Ευρωζώνης προωθεί η σλοβακική προεδρία της ΕΕ
  • [03] Αν. Πετρόπουλος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Περισσότερα από 35.000 εφάπαξ θα δοθούν μέχρι το 2017
  • [04] Επί τάπητος το προσφυγικό υπό τον Γιάννη Μουζάλα για τα προβλήματα στην Χίο
  • [05] Ληστεία στα γραφεία αλυσίδας σούπερ μάρκετ, στη Μεταμόρφωση
  • [06] Ύφεση των καιρικών φαινομένων για λίγες ώρες και νέα επιδείνωση από τα χαράματα της Πέμπτης
  • [07] Στο Ρίο η Παραολυμπιακή Φλόγα
  • [08] Ένοπλοι κατέρριψαν ελικόπτερο στο Μεξικό - Τέσσερις νεκροί
  • [09] Βούλγαρος ΥΠΕΞ: Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη συμφωνία με την ΕΕ
  • [10] Die Welt: Το τέλος της πολιτικής της λιτότητας. H Γερμανία γίνεται επικίνδυνα μόνη
  • [11] Μία animated όπερα από την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Animasyros
  • [12] Η documenta 14 ξεκινά στην Αθήνα με στίγμα πολιτικό από το Πάρκο Ελευθερίας
  • [13] Λογοτεχνικός περίπατος, το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου, στη Στοά του Βιβλίου
  • [14] Ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος θανάτου όταν τα δίδυμα γεννιούνται την 37η εβδομάδα
  • [15] Τρεις νεκροί στη Μεσσηνία και μια αγνοούμενη στη Θεσσαλονίκη
  • [16] Γ. Κατρούγκαλος: Σπέκουλα και μαύρη προπαγάνδα τα περί νέων περικοπών στις συντάξεις
  • [17] Διαβουλεύσεις Τουρκίας - Συμβουλίου της Ευρώπης ενόψει των δικαστικών διώξεων για την απόπειρα πραξικοπήματος

  • [01] Έλεγχος της Εισαγγελίας στους πλούσιους ιδιοκτήτες πτωχευμένων εταιρειών

    Φως στο φαινόμενο των«πτωχευμένων εταιρειών με πλούσιους ιδιοκτήτες»επιχειρεί να ρίξει το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου ύστερα από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Γ. Δραγάτση.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυγή», περίπου 100«κόκκινα»επιχειρηματικά δάνεια διασταυρώνονται με τις κινήσεις λογαριασμών των υπόπτων φοροδιαφυγής που έχουν παραδώσει οι τράπεζες στις ελεγκτικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν«θαλασσοδάνεια»που προορίζονταν για τις εταιρείες μετατράπηκαν σε προσωπικά. Έκαστο των δανείων που ελέγχονται ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ και το συνολικό ποσό τα 3 δισ. ευρώ.

    Οι ελεγκτικές Αρχές θα συνδυάσουν τα στοιχεία αυτών των δανείων με τις πληροφορίες από τα 65 CD με όλες τις λίστες πιθανής φοροδιαφυγής την περίοδο 2000 - 2012.Στις λίστες περιλαμβάνονται γιατροί, μηχανικοί, εργολάβοικ.ά.

    [02] Ταμείο κρίσεων της Ευρωζώνης προωθεί η σλοβακική προεδρία της ΕΕ

    Η δημιουργία ενός ταμείου της Ευρωζώνης, που θα βοηθήσει στη θωράκισή της από χρηματοπιστωτικά σοκ, θα τεθεί προς συζήτηση την Παρασκευή στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

    Η Ευρωζώνη στερείται σήμερα δύο χαρακτηριστικών, που πρέπει να έχει μία εύρυθμα λειτουργούσα νομισματική ένωση, αναφέρει η σλοβακική προεδρία της ΕΕ σε σημείωμά της για τις συζητήσεις που θα έχουν υπουργοί την Παρασκευή και το Σάββατο στη Μπρατισλάβα.

    Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι μία ασφαλιστική λειτουργία, η οποία θα μπορούσε να μετακινήσει χρήματα από τις ευημερούσες στις προβληματικές χώρες της ΕΕ. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι μία σταθεροποιητική λειτουργία που θα απορροφούσε τα εξωτερικά σοκ για το σύνολο της Ευρωζώνης. Ένα «δημοσιονομικό ταμείο» της Ευρωζώνης, θα κάλυπτε και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά.

    «Η ύπαρξη ενός δημοσιονομικού ταμείου θα? μείωνε την πίεση στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μη συμβατική νομισματική πολιτική», αναφέρει το έγγραφο της σλοβακικής προεδρίας.

    Η ιδέα ενός τέτοιου ταμείου αιωρούνταν από την κρίση κρατικού χρέους του 2012 και αποτελεί μέρος σχεδίων για την περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Μεταξύ άλλων ωφελειών, θα μπορούσε να βελτιώσει τη συμμόρφωση στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, επειδή τα χρήματά του θα ήταν διαθέσιμα μόνο για τις χώρες που σέβονται τους κανόνες και δεν έχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες, τονίζει το σημείωμα.

    [03] Αν. Πετρόπουλος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Περισσότερα από 35.000 εφάπαξ θα δοθούν μέχρι το 2017

    Περισσότερα από 35.000 εφάπαξ θα δοθούν έως το 2017, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

    Εξηγώντας τον τρόπο προσδιορισμού και καταβολής των εφάπαξ, αφού διευκρίνισε πως για περισσότερα από τρία χρόνια δεν δίνονταν καθόλου εφάπαξ, σημείωσε ότι «εδώ και δύο μήνες καταβάλλονται» χάρη στις διατάξεις που τέθηκαν σε ισχύ και ήδη σ' αυτό το διάστημα το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων έχει καταβάλει πάνω από 3.500 εφάπαξ.

    «Δημιουργήσαμε μία διάταξη, η οποία σε όλους δίνει το δικαίωμα καταβολής εφάπαξ και μάλιστα με ισονομία, με τρόπο που όλοι θα πάρουν αυτό που τους αντιστοιχεί, ενώ με τις προηγούμενες διατάξεις άλλοι θα έπαιρναν πολλά και άλλοι καθόλου» είπε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η πραγματική εικόνα και μάλιστα με έναν τρόπο δίκαιο που όλοι λαμβάνουν εφάπαξ, ενώ μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να λάβουν σε καμία περίπτωση».

    Αναφορικά με τις μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις, ο κ. Πετρόπουλος εξήγησε -μεταξύ άλλων- πως αυτό που έγινε ήταν να τεθούν «όρια προστασίας για να μην υπάρχει κατώτερη από τα 1.300 ευρώ σύνταξη -κύρια και επικουρική- σε κανέναν" δικευκρινίζοντας πως κάποιοι θα πάρουν περισσότερα από 2.000 κύρια και επικουρική και πολλοί θα πάρουν 1.300 ευρώ και άνω.

    «Η περικοπή στις επικουρικές συντάξεις επέρχεται σ' έναν βαθμό. Από το 1.236.000 των συντάξεων επηρεάζονται αρνητικά με κάποια μείωση περίπου 20% απ' αυτές. Αυτή είναι η εικόνα και στην πραγματικότητα οι περισσότερες απ' αυτές, περίπου 46.000 που δόθηκαν τον Αύγουστο, είχαν ισοσταθμική μείωση περίπου 8%, λιγότερο από 20 ευρώ μηνιαίως» επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας.

    Παραδέχθηκε πως «κάποιες θα έχουν μεγαλύτερη και σημαντική μείωση, αλλά δεν μπορούσε να λυθεί αλλιώς το πρόβλημα των ταμειακών ελλειμμάτων», προσθέτοντας:«αν πηγαίναμε στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση, τότε τα πράγματα θα ήταν δραματικά, θα πηγαίναμε σε εξαφάνιση πολλών συντάξεων».

    Ο κ. Πετρόπουλος εξήγησε ακόμη πως οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι δομικές και στόχο έχουν να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο σύστημα. «Τα μέτρα που παίρνουμε για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και της μαύρης εργασίας είναι μέτρα που θα ενισχύσουν και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, θα ενισχύσουν και την αγορά» είπε.

  • Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Μπλιάτκας

    [04] Επί τάπητος το προσφυγικό υπό τον Γιάννη Μουζάλα για τα προβλήματα στην Χίο

    Σύσκεψη στην Αθήνα για να εξεταστούν τα τοπικά ζητήματα που έχουν προκύψει και οι τρόποι για την άμεση αντιμετώπισή του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος στην Χίο, πραγματοποιείται την ερχόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.

    Σε αυτήν που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Μουζάλα, έχουν κληθεί να πάρουν μέρος οι συναρμόδιοι τοπικοί φορείς και οργανισμοί και συγκεκριμένα οι δυο βουλευτές του νομού, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ο τοπικός αντιπεριφερειάρχης, ο δήμαρχος Χίου, καθώς και εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

    Στην σύσκεψη, λέει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Χίου Μανόλης Βουρνούς, θα θέσουμε για μια ακόμα φορά το αίτημα της άμεσης εκκένωση της Χίου από τους υπεράριθμους πρόσφυγες και μετανάστες. Αίτημα επίσης, της τοπικής κοινωνίας που θα προβάλλουμε και ζητά αντιμετώπιση είναι η εξεύρεση άμεσων λύσεων για την μεταφορά δομής στη Σούδα και του υπαίθριου καταυλισμού στην περιοχή του ΔΗΠΕΘΕ στο κέντρο της πόλης, σε άλλη προτεινόμενη περιοχή με την συμβολή και του υπουργείου».

    [05] Ληστεία στα γραφεία αλυσίδας σούπερ μάρκετ, στη Μεταμόρφωση

    Στόχος ληστών έγιναν τα ξημερώματα τα γραφεία αλυσίδας σούπερ μάρκετ, στην οδό Σωρού, στη Μεταμόρφωση.Συγκεκριμένα, στις 04:00, πέντε άτομα, με την απειλή μαχαιριών και ληστών, ακινητοποίησαν τον φύλακα της επιχείρησης, εισέβαλαν στα γραφεία και απέσπασαν άγνωστο χρηματικό ποσό.

    Οι δράστες αμέσως μετά έφυγαν με κλεμμένο Ι.Χ αυτοκίνητο, ενώ η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

    [06] Ύφεση των καιρικών φαινομένων για λίγες ώρες και νέα επιδείνωση από τα χαράματα της Πέμπτης

    Για ύφεση μέχρι το βράδυ στα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή της Καλαμάτας κάνει λόγο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Λάλος, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, υπογραμμίζοντας όμως, ότι θα υπάρξει εκ νέου επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες από τα χαράματα της Πέμπτης. Ο ίδιος τονίζει ότι έπεσε μεγάλη ποσότητα νερού σε λίγες ώρες - υπολογίζεται πάνω από 100 χιλιοστά στην Καλαμάτα για 6-12 ώρες - και είναι αναμενόμενο να δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα, που σε συνδυασμό με την ύπαρξη καμένων περιοχών και παρεμβάσεων ή παραλείψεων του ανθρώπινου παράγοντα δημιούργησαν τα προβλήματα.

    Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Λάλο «στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, όπου επλήγησαν κυρίως οι περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε ένας μέρος της Θεσσαλίας θα συνεχιστούν τα φαινόμενα όλη μέρα με μικρή ύφεση το βράδυ».

    Αναλυτικά, «αυτές τις ώρες έχουν μετατοπιστεί οι καταιγίδες στην περιοχή της Λακωνίας, και του Αργολικού Κόλπου. Υπάρχει ύφεση στις δυτικές περιοχές ακόμη και στην Καλαμάτα που είχε σοβαρά προβλήματα. Η ύφεση θα διαρκέσει έως το βράδυ απόψε και θα ξαναρχίσει χαράματα να επιδεινώνεται ο καιρός με βροχές και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα» εξηγεί ο κ. Λάλος και συμπληρώνει: « Η επιδείνωση θα ξεκινήσει από τα δυτικά και θα συνεχιστεί η κακοκαιρία σχεδόν όλη μέρα αύριο σε μια ζώνη από το Ιόνιο, τη δυτική και βόρεια Πελοπόνησο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Στην Αττική αύριο θα σημειωθούν κάποιες βροχές και καταιγίδες αλλά φαίνεται ότι η περιοχή δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα».

    [07] Στο Ρίο η Παραολυμπιακή Φλόγα

    Στο Ρίο βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η Παραολυμπιακή Φλόγα, η οποία τα ξημερώματα της Πέμπτης για την Ελλάδα, θ` ανάψει στο θρυλικό Μαρακανά σηματοδοτώντας την έναρξη των 15ων Θερινών Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Η Λαμπαδηδρομία που πέρασε ήδη από τις πόλεις Μπραζίλια, Μπελέμ, Ζοϊβίλ , Νατάλ και Σάο Πάουλο, θα συνεχιστεί μέσα στο Ρίο για να καταλήξει στο Μαρακανά για την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων. Κάθε μία από τις πόλεις που πέρασε, αντιπροσώπευε και κάτι: η Μπραζίλια την ισότητα, το Μπελέμ τον προσδιορισμό, το Νατάλ την έμπνευση, το Σάο Πάουλο την μεταμόρφωση, το Ζοϊβίλ το θάρρος και το Ρίο ντε Τζανέιρο το πάθος.

    Στο Ρίο και σ` ένα σύντομο τελετουργικό που πραγματοποιήθηκε στο Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή, η φλόγα μεταλαμπαδεύτηκε από την Ολυμπιονίκη του τζούντο, Ραφαέλα Σίλβα στον Παραολυμπιονίκη Τόμαζ Μαγκαλχάες. Η Φλόγα διανυκτέρευσε το βράδυ στο «Μουσείο του Αύριο» και την Τετάρτη με τη βοήθεια και των χρηστών των... social media (#ParalympicFlame) θα μπει στην τελική ευθεία με τελικό προορισμό την βασική έδρα των Παγκοσμίων Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 1950 και του 2014.

    Στο μεγάλο αθλητικό «ραντεβού» θα συμμετέχουν 4.300 αθλητές από 162 χώρες.

    [08] Ένοπλοι κατέρριψαν ελικόπτερο στο Μεξικό - Τέσσερις νεκροί

    Άγνωστοι ένοπλοι, πιθανότατα σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές μέλη συμμοριών, κατέρριψαν χθες ένα ελικόπτερο κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής επιχείρησης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, γνωστοποίησε ο κυβερνήτης της πολιτείας Μιτσοακάν.

    Ο κυβερνήτης Σιλβάνο Αουριόλες Κονέχο ανέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι διεξήχθη μια επιχείρηση της αστυνομίας κοντά στην πόλη Απατσινγκάν της πολιτείας Μιτσοακάν, όπου το πρόβλημα της εγκληματικότητας είναι ιδιαίτερα έντονο, με σκοπό τη σύλληψη «ηγετών πυρήνων εγκληματιών».

    «Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ένα κρατικό ελικόπτερο το οποίο υποστήριζε μια περίπολο σε μια δυσπρόσιτη περιοχή καταρρίφθηκε», σύμφωνα με τον κυβερνήτη. «Θρηνούμε τον θάνατο του πιλότου και τριών αστυνομικών», ενώ άλλος ένας αστυνομικός «τραυματίστηκε», διευκρίνισε ο ίδιος.

    Δεν είναι σαφές ποια συμμορία ευθύνεται για την κατάρριψη.

    [09] Βούλγαρος ΥΠΕΞ: Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη συμφωνία με την ΕΕ

    Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη συμφωνία που συνήψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεισδοχή των μεταναστών και των προσφύγων πριν δοθεί στους τούρκους υπηκόους το δικαίωμα να ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίου, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ντανιέλ Μίτοβ.

    «Η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να ισχύσει, να εφαρμοστεί», επέμεινε ο Μίτοβ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να σωθούν από τους πολέμους, κυρίως Σύροι, έφθασαν στην Ευρώπη πέρυσι, πολλοί μέσω της επικράτειας της Τουρκίας, και πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Βουλγαρία, εκφράζουν φόβους περί νέας μαζικής έλευσης προσφύγων και μεταναστών εάν η συμφωνία ακυρωθεί.

    «Αυτό στο οποίο θέλουμε να δώσουμε έμφαση είναι ότι η συμφωνία επανεισδοχής πρέπει να εφαρμοστεί πριν καταργηθούν οι βίζες», είπε ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας.

    Οι βουλγαρικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση 14.000 μετανάστες το πρώτο εξάμηνο του 2016. Ο αριθμός τους το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα ανερχόταν σε 21.000.

    [10] Die Welt: Το τέλος της πολιτικής της λιτότητας. H Γερμανία γίνεται επικίνδυνα μόνη

    Σημαντικοί εταίροι απομακρύνονται από τη Μέρκελ σε θέματα οικονομικής πολιτικής. H λιτότητα θεωρείται από την Ουάσινγκτον μέχρι το Παρίσι, τη Ρώμη και την Αθήνα ως λανθασμένος δρόμος. Ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίζεται μάλιστα ότι η πολιτική της λιτότητας οδηγεί την «υπνοβατούσα Ευρώπη στα βράχια». Kυρίως Γερμανοί οικονομολόγοι και πολιτικοί επικρίνουν με δριμύτατα ως μοιραία τα σχέδια των αντιπάλων της λιτότητας. Η Γερμανία απομονώνεται.

    Ο Τζακ Λιού προσποιήθηκε ότι μιλά εξ ονόματος όλου του κόσμου όταν στην συνάντηση κορυφής των 20 βιομηχανικών χωρών και αναδυομένων οικονομιών στην Κίνα δήλωσε ότι "οι G-20 δεν συζητούν πλέον για ανάπτυξη ή αυστηρή λιτότητα, αλλά για το πώς θα μπορούν να εφαρμόσουν καλύτερα την δημοσιονομική τους πολιτική ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη".

    Με άλλα λόγια, η διεθνής κοινότητα δεν θέλει πλέον να κάνει οικονομίες, αλλά προτιμά να δημιουργεί (νέα) χρέη, ώστε να λύσει τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν από τα (παλαιά) πολλά χρέη. Ομως δεν είναι τόσο σύμφωνες όλες οι χώρες όπως τις παρουσίασε ο Τζακ Λιου, σημειώνει η Die Welt.

    H έριδα για το ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για την έξοδο από την κρίση της παραλυμένης παγκόσμιας οικονομίας υφίσταται εδώ και καιρό. Από τη μια μεριά βρίσκονται δύο χριστιανοδημοκράτες, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός της των Οικονομικών Σόϊμπλε, οι οποίοι, εν ονόματι του σταθερού ευρώ και των βιώσιμων προϋπολογισμών καλούν τους Γερμανούς να κάνουν σκληρές οικονομίες. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται κυβερνήσεις, οι οποίες αντιτίθενται επειδή θέλουν να θέσουν σε κίνηση την οικονομία τους και υψώνουν δυνατότερα τη φωνή τους.

    Το γερμανικό μάντρα των δομικών μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με την μείωση του ελλείμματος, το οποίο έμοιαζε ως η επιταγή των καιρών, χάνει συνεχώς υποστηρικτές. Αντίθετα μεγαλώνει το στρατόπεδο των αντιπάλων, για τους οποίους κάθε μορφή δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι εκτός συζήτησης και μόνο η αλόγιστη σπατάλη χρήματος υπόσχεται την πολυπόθητη ανάπτυξη. Η Γερμανία βρίσκεται σ΄ αυτήν την ομάδα των μεγάλων βιομηχανικών κρατών όλο και πιο μόνη.

    Συγχρόνως, η επί χρόνια ντοπαρισμένη με μίνι επιτόκια παγκόσμια οικονομία βυθίζεται εδώ και καιρό στα χρέη. Σύμφωνα με τις προγνώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) τα χρέη των βιομηχανικών χωρών θα φτάσουν φέτος το 107% των ετήσιων οικονομικών τους επιδόσεων. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο χρέους από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Η τάση αυτή είναι σαφής στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Ακόμα και στην Μ. Βρετανία μετά το Brexit η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα δώσει προληπτικά μια "δημοσιονομική απάντηση" στο θέμα των χρεών, παρατηρεί η Welt.

    Η ρητορική κατά της λιτότητας γίνεται ολοένα και πιο οξεία και στον οικονομικά πιο αδύναμο νότο της Ευρώπης . Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν χάνει καμιά ευκαιρία να επιτεθεί στην πολιτική του Βερολίνου: «Η λιτότητα έχει προκαλέσει μόνο ζημιές», δήλωσε αυτή τη βδομάδα. Αυτό το οποίο χρειάζεται η Ευρώπη είναι περισσότερη ευελιξία στην ερμηνεία των όρων για το έλλειμμα από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ευελιξίας, κατά τον Ματέο Ρέντσι.

    Από δίπλα και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, με την απαίτησή του να χαλαρώσουν οι κανόνες του ελλείμματος. Και στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η πολιτική της λιτότητας οδηγεί την «υπνοβατούσα Ευρώπη στα βράχια».

    Καθόλου διαφορετική δεν είναι η κατάσταση και σε αναπτυσσόμενες χώρες ή σε αναδυόμενες οικονμίες, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ρωσία. Μόνο η Κίνα διαφοροποιείται δημοσίως, αλλά το Πεκίνο χρησιμοποιεί την ευκαιρία για να συγκεντρώσει αφανώς χρήματα μέσω χρεών τα οποία αναλαμβάνουν οι κρατικές επιχειρήσεις.

    Η συνέπεια είναι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ότι τα χρέη μεταξύ 2014 και 2015 αυξήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο στα 2.668 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι πολύ μεγαλύτερα δηλαδή από τα χρόνια πριν από την κρίση. Και για πρώτη φορά στην ιστορία, τα μισά είναι χρέη των αναπτυσσομένων χωρών και των αναδυομένων οικονομιών.

    Στους αντιπάλους της χαλάρωσης της πολιτικής της αυστηρής λιτότητας ανήκει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Oικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo) Κλέμενς Fist, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt: «H απομάκρυνση από την προσπάθεια εξυγίανσης των κρατικών προϋπολογισμών θέτει σε κίνδυνο την σταθερότητα της ευρωζώνης», όπωε είπε.

    Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ: «Το να επιτραπούν μεγαλύτερα χρέη σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η Ιταλία είναι ο λάθος δρόμος, διότι διακυβεύεται η σταθερότητα του ευρώ. Η βιώσιμη ανάπτυξη επιτυγχάνεται μόνο με την σταθεροποίηση των δημοσιονομικών, τη μείωση των ελλειμμάτων και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η Γερμανία αποτελεί την καλύτερη απόδειξη γι ΄αυτό».

    Και ο οικονομολόγος του Φράιμπουργκ (σημ. και ένας εκ των πέντε σοφών της Γερμανίας) Λαρς Φέλντ είναι επίσης απορριπτικός "σε προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης μέσω της υπερχρέωσης?.

    Η Γερμανία συγκαταλέγεται στις λίγες χώρες οι οποίες θα έχουν πλεόνασμα το 2016 και το 2017. Το αίτημα ορισμένων πολιτικών να αξιοποιήσουν πλήρως τα περιθώρια για μια πιο ελαστική δημοσιονομική πολιτική, εν όψει εθνικών εκλογών, δεν βρίσκουν σύμφωνο τον Φελντ: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει η εντύπωση στο Βερολίνο ότι έχουν επιτευχθεί ήδη πολλά για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Συγχρόνως όμως πρέπει να λεχθεί ότι αυτό οφείλεται στα χαμηλά επιτόκια. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε και να αυξήσουμε τις παροχές δημιουργώντας ελλείμματα».

    [11] Μία animated όπερα από την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Animasyros

    «Έναπαιδί κλεισμένο τιμωρία στο δωμάτιό του, το κάνει άνω-κάτω.Προς έκπληξή του, τα αντικείμενα του δωματίου ζωντανεύουν κι έρχονται να το επιπλήξουν: η πολυθρόνα κι η μπερζέρα, το ρολόι κι η τσαγιέρα, το κινέζικο φλυτζανάκι, τα μπιμπελό, η γάτα... 'Αψυχα αντικείμενα και ζώα θα ζητήσουν από το παιδί να πληρώσει για όσα υπέφεραν εξαιτίας του. Το παιδί θα συμφιλιωθεί σταδιακά μαζί τους, πριν γυρίσει στη ζεστή αγκαλιά της μαμάς του».

    Αυτή είναι η υπόθεσησε ταινία animation που ετοιμάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) με τοAnimasyros, και βασίζεται σε αποσπάσματα της όπερας του Μωρίς Ραβέλ «Το παιδί και τα μάγια». Η ταινία βρίσκεται σε εξέλιξη και το πρώτο δείγμα της κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίουστο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης, κηρύσσοντας την έναρξη του «Animasyros 9.0». Η ολοληρωμένη μορφή τής ταινίας θα παρουσιαστεί προσεχώς στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

    Πρόκειται για τη δεύτερη σύμπραξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνήςμε το Animasyros -η πρώτη τους ταινία animation ήταν ένα καινοτόμο «διάβασμα» αποσπασμάτων της οπερέτας του Γιόχαν Στράους «Η Νυχτερίδα».

    Για τη νέα τους παραγωγή, οι δύο φορείς αναφέρουν σχετικά: «Το παιδικό δωμάτιο είναι το εργαστήριο της φαντασίας,που αναπτύσσεται στα σκοτάδια της παιδικής ηλικίας. Στον αρχετυπικό αυτόν χώρο εξελίσσεται η «λυρική φαντασία» που συνέθεσαν δύο εξέχουσες μορφές της γαλλικής τέχνης του 20ού αιώνα, ο συνθέτης Μωρίς Ραβέλ και η ποιήτρια Κολέτ.

    [12] Η documenta 14 ξεκινά στην Αθήνα με στίγμα πολιτικό από το Πάρκο Ελευθερίας

    Με πολιτικές και κοινωνικές «Ασκήσεις Ελευθερίας» σε έναν χώρο που η ιστορία του συνδέθηκε με τα βασανιστήρια της χούντας των συνταγματαρχών, στο Πάρκο Ελευθερίας, ανοίγουν στο κοινό από τις 14 -24 Σεπτεμβρίου οι δημόσιες δράσεις της documenta 14. Η διάσημη έκθεση Σύγχρονης Τέχνης θα διεξαχθεί την ερχόμενη άνοιξη όχι μόνο στο Κάσελ της Γερμανίας αλλά, για πρώτη φορά και εκτός έδρας, στην ελληνική πρωτεύουσα, με μότο «Μαθαίνοντας από την Αθήνα».

    Σε τι συνίστανται οι «Ασκήσεις Ελευθερίας»; Πρόκειται για μια δέσμη από περφόρμανς, δημόσιες συζητήσεις, προβολές, ομάδες ανάγνωσης, εργαστήρια, ιστορικές ξεναγήσεις , ενταγμένες στην «Βουλή των Σωμάτων» όπως τιτλοφορείται το δημόσιο πρόγραμμα της documenta 14. Κι όσο πλησιάζουν τα κοινά εγκαίνια της έκθεσης σε Κάσελ και Αθήνα, τον Απρίλιο του 2017, οι δράσεις θα εντείνονται .

    Ποιο είναι το νόημα των «Ασκήσεων Ελευθερίας» ; Πάντως ούτε έκθεση ούτε συνέδριο, ούτε χώρος διασκέψεων, διευκρινίζουν οι διοργανωτές.

    Προσκάλεσαν στο πρότζεκτ 45 συμμετέχοντες από διάφορες ειδικότητες- εικαστικούς, σκηνοθέτες, ιστορικούς, ηθοποιούς-, φιλοδοξώντας να μεταμορφώσουν το Πάρκο Ελευθερίας σε μια πειραματική, δημόσια σφαίρα, μέσα από τον λόγο, την κίνηση και τη ζωντανή παρουσία. Σταθερή έμπνευσή τους είναι η αντίληψη του Γάλλου φιλόσοφου Μισέλ Φουκώ για την ελευθερία, όχι ως ατομική ιδιοκτησία ούτε ως φυσικό δικαίωμα αλλά ως πρακτική. «Η δημοκρατία και η ελευθερία δεν είναι δεδομένες στον δημόσιο χώρο . Είναι αξίες πολύτιμες για την κοινωνία που φαίνεται ότι υποχωρούν και πρέπει να τις προστατεύουμε» έλεγε νωρίτερα σήμερα στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος ,ο ακτιβιστής εικαστικός, συγγραφέας, Πολ Πρεσιάδο, υπεύθυνος για το πρόγραμμα της documenta 14 σε δημόσιους χώρους. Ισπανικής καταγωγής ο ίδιος, με συνείδηση της Ιστορίας στην μετάβαση από την δικτατορία στην δημοκρατία, σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και την εξέλιξή τους από το 1974 στην οικονομική και κοινωνική κρίση της εποχής μας.

    Εξάλλου η « Βουλή των Σωμάτων» αφήνεται στο ρεύμα της Ιστορίας. Περνά από το παρελθόν και την ιστορική μνήμη στο παρόν, και αναζητά τρόπους για την αναδιοργάνωση της δημόσιας σφαίρας.

    Στο Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης (το παλιό αρχηγείο της στρατιωτικής αστυνομίας ΕΑΤ-ΕΣΑ) ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Αγγελιδάκης, δημιούργησε για την documenta το... κτίριο της «Βουλής των Σωμάτων», το Demos (Δήμος): μια μαλακή κατασκευή από 68 μπλοκ ερειπίων που μπορούν να συναρμολογηθούν με διαφορετική διάταξη για πολλαπλές εφήμερες αρχιτεκτονικές. «Σαν σκαλοπάτια που παραπέμπουν στην Βουλή της Πνύκας, επειδή μ' αυτά χτίστηκε η δημοκρατία. Το χρώμα και το σχέδιο τους θυμίζει τσιμεντένιο σκελετό , όπως η οικιστική ανάπτυξη της Αθήνας που εξασφάλισε την δεκαετία του 50 και 60 την δημοκρατία στους Έλληνες καθώς απέκτησαν σπίτι αφήνοντάς την όμως αυθαίρετη και ημιτελή» παρατήρησε ο Ανδρέας Αγγελιδάκης. Χωρίς ατομικά καθίσματα , χωρίς σταθερή αρχιτεκτονική, μακριά από τη λογική του καταναλωτικού πολιτισμού, οι διοργανωτές της documenta προσκαλούν το κοινό να συμμετάσχει σε 34 Ασκήσεις Ελευθερίας, που έχουν στόχο , όπως λένε οι ίδιοι «να συνθέσουν μια queer αντιαποικιακή ευρωπαϊκή συμφωνία με αφετηρία τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα, εμπλέκοντας στον διάλογο και φέρνοντας στο προσκήνιο αντιφρονούσες, ετερογενείς και αποσιωπημένες αφηγήσεις».

    Τις δράσεις της documenta σε κτίριο του Δήμου της Αθήνας, χαιρέτησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης : «Η documenta 14 αποτελεί πέραν της πολιτιστικής της διάστασης, την αφορμή για κρίσιμες ζυμώσεις, συμμετοχή στα κοινά και στη δημόσια σφαίρα, πεδίο αναζήτησης των παραμέτρων των δομικών αλλαγών, αλλά και το έναυσμα για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα» τόνισε ο κ. Καμίνης.

    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14, 'Ανταμ Σίμτσικ, δήλωσε ότι «ανοίγοντας αυτό το κτίριο που ευγενικά μας παραχώρησε ο δήμος Αθηναίων, επιτελούμε ουσιαστικά την πρώτη Δημόσια Πράξη της documenta 14 και ως τα εγκαίνια της έκθεσης, τον Απρίλιο του 2017 θα ακολουθήσουν και άλλες. Επιδίωξη μας από την αρχή ήταν » δήλωσε ο κ. Σίμτσικ. « να δουλέψουμε μαζί με δημόσιους φορείς και οργανισμούς της πόλης. Έχουμε ήδη συνάψει πολλές τέτοιες συνεργασίες και η συνεργασία αυτήν παραμένει ανοιχτή» σημείωσε κατά τη συνέντευξη τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14.

    Στις δημόσιες δράσεις της documenta συμμετέχουν οι εξής :

    Αδέσποτες Σκύλες, AMOQA (Athens Museum of Queer Arts), Ανδρέας Αγγελιδάκης, 'Αννα Αποστολλέλη, Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), Hawzhin Azeez, 'Αντζελα Μπρούσκου, R?zg?r Bu?ki, Cl?mentine Deliss, Linnea Dick, Maria F. Dolores, Θέατρο Δωματίου, Bonita Ely, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Daniel Garc?a And?jar, Macarena G?mez-Barris, Στάθης Γουργουρής, Irena Haiduk, Jack Halberstam, Candice Hopkins, Regina Josι Galindo, Αρχηγός Robert Joseph, Νέλλη Καμπούρη, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Κωστής Καρπόζηλος, Κωστής Κορνέτης, Sevval K?l??, Κατερίνα Λαμπρινού, Quinn Latimer, Πράσινη Λεσβία, Ana Longoni, MiniMaximum ImproVision, Naeem Mohaiemen, Antonio Negri, Gizem Oru?, Νένη Πανουργιά, 'Αννα Παπαέτη, J?rgen Flindt Pedersen, Paul B. Preciado, Judith Revel, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Γεωργία Σαγρή, Niillas Somby, Annie Sprinkle και Beth Stephens, Erik Stephensen, Adam Szymczyk, Diana Taylor, Πρόδρομος Τσινικόρης, Μαργαρίτα Τσώμου, Ειρήνη Βακαλοπούλου, Ιωάννα Βόγλη, Τίνα Βορεάδη, Παντελής Βούλγαρης, Sergio Zevallos.

    [13] Λογοτεχνικός περίπατος, το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου, στη Στοά του Βιβλίου

    Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου, από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα, ο Ευρωπαϊκός Λογοτεχνικός Περίπατος, που διοργανώνει το δίκτυο EUNIC (Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) με προσκεκλημένους συγγραφείς από χώρες της Ευρώπης. Αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα θα διαβάσουν ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, αλλά και οι ίδιοι οι συγγραφείς. Οι αναγνώσεις θα γίνουν σε διάφορα σημεία της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο). Κάθε ανάγνωση θα ακολουθεί συζήτηση του συγγραφέα με το κοινό.

    Ο φετινός κεντρικός προσκεκλημένος είναι ο Βρετανός ποιητής Ahren Warner, ο οποίος θα διαβάσει αποσπάσματα από τα βιβλία του «Confer» (2011) και «Pretty» (2013). Τη συζήτηση με το κοινό θα συντονίσει η ποιήτρια και μεταφράστρια Λένα Καλλέργη, η οποία επίσης θα διαβάσει έργα της.

    [14] Ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος θανάτου όταν τα δίδυμα γεννιούνται την 37η εβδομάδα

    Η ιδανική εβδομάδα της κύησης για να γεννηθούν δίδυμα χωρίς επιπλοκές, είναι η 37η, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος θανάτου τους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

    Είναι ήδη γνωστό ότι ο κίνδυνος θανάτου για τα δίδυμα μωρά είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τα μοναδικά. Με βάση προηγούμενες μελέτες, στις κυήσεις διδύμων, όταν αυτά έχουν κοινό πλακούντα, ο κίνδυνος γέννησης νεκρού παιδιού είναι 13 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τη γέννηση ενός μοναδικού παιδιού. Όταν τα κυοφορούμενα δίδυμα έχουν ξεχωριστούς πλακούντες, ο κίνδυνος θανάτου τους είναι πενταπλάσιος.

    Έως τώρα ήταν ασαφές ποια διάρκεια κύησης είναι η καλύτερη, ώστε ο κίνδυνος να είναι ο μικρότερος. Μέχρι σήμερα, οι συστάσεις για τον ιδανικό τοκετό ποικίλουν από την 34η έως την 37η εβδομάδα για τα δίδυμα με κοινό πλακούντα (πρόωρος τοκετός για να αποφευχθούν τυχόν επικίνδυνες επιπλοκές στην τελική φάση της κύησης) και από την 37η έως την 39η εβδομάδα για αυτά με ξεχωριστούς πλακούντες.

    Η νέα μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι για τα δίδυμα με ξεχωριστό πλακούντα η 37η εβδομάδα είναι η ιδανική, ενώ μια παράταση του τοκετού κατά μια εβδομάδα (38η) αυξάνει τους θανάτους κατά εννέα ανά 1.000 γεννήσεις. Για τα δίδυμα με κοινό πλακούντα ο τοκετός πρέπει να αποφεύγεται πριν την 36η εβδομάδα της κύησης.

    [15] Τρεις νεκροί στη Μεσσηνία και μια αγνοούμενη στη Θεσσαλονίκη

    Τρεις νεκροί στη Μεσσηνία και μια αγνοούμενη στη Θεσσαλονίκη, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της θεομηνίας που πλήττει τη χώρα και σύμφωνα με τις προβλέψεις θα συνεχιστεί.

    Όπως έγινε γνωστό απο το κέντρο της Πυροσβεστικής, νεκρές είναι μια 63χρονη με κινητικά προβλήματα και μια 80χρονη στην πόλη της Καλαμάτας, οι οποίες ανασύρθηκαν απο πλημμυρισμενα υπόγεια, ενώ ένας 90χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του στη Θουρία, το οποίο όμως δεν έχει πλημμυρίσει και εκτιμάται οτι πιθανότατα πέθανε απο άλλη αιτία.

    Στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης γίνονται αναζητήσεις απο σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό μιας 60χρονης που αγνοείται και για την οποία είχε δηλώσει ο σύζυγός της ότι έχασε την επαφή μαζί της. Το αυτοκίνητο της γυναίκας βρέθηκε σε βενζινάδικο με τα αλάρμ αναμμένα, αλλά η ίδια παραμένει άφαντη.

    Η Πυροσβεστική υπηρεσία και όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη επιφυλακή, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, τη Μεσσηνία, την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όπου εντοπίζονται κυρίως τα φαινόμενα, ενώ στην Καλαμάτα, για την άντληση υδάτων έχουν μεταβεί ενισχύσεις και συγκεκριμένα 20 αντλίες απο την Αθήνα και 12 απο την Τρίπολη.

    Διαβάστε επίσης:

    Ύφεση των καιρικών φαινομένων για λίγες ώρες και νέα επιδείνωση από τα χαράματα της Πέμπτης

    [16] Γ. Κατρούγκαλος: Σπέκουλα και μαύρη προπαγάνδα τα περί νέων περικοπών στις συντάξεις

    Για σπέκουλα και μαύρη προπαγάνδα, έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στα περί νέων περικοπών στις συντάξεις. Τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις είτε κύριες, είτε επικουρικές, εφόσον έχουν ήδη γίνει. Ανακοίνωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα ενημερωθούν με επιστολή για τις μειώσεις που έγιναν, που θα εξηγεί τη λογική του νέου συστήματος επανυπολογισμού των συντάξεων τους.

    Ξεκαθάρισε πως οι κύριες δεν μειώνονται, ενώ οι επικουρικές μειώνονται αν το άθροισμά τους με την κύρια σύνταξη ξεπερνά τα 1300 ευρώ. Όπως ανέφερε, υπήρξαν μειώσεις σε επικουρικές έως και 40%, καθώς η σχέση εισφορών -παροχών δεν ήταν ισορροπημένη. Εξήγησε ότι με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού η ισορροπία εισφορών - παροχών παίζει σημαντικό ρόλο και συμβάλλει στην κοινωνική δικαιοσύνη, αφού δεν γίνονται οριζόντιες περικοπές.

    Τόνισε ότι θα υπάρξει όριο να μην ξεπερνούν το 10% οι αναδρομικές κρατήσεις, ενώ όπως είπε η έκπτωση για την εξαγορά πλασματικών αντί του 15% θα είναι 2% κατά έτος.

    Για την ασφάλιση στον ΟΓΑ, σε περιοχές με κάτω από 2000 κατοίκους, είπε ότι θα εξαιρεθούν μόνον οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, που δεν είναι αγρότες. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με την κριτική της λειτούργησε ως μεγάφωνο και απαίτησαν αλλαγές οι δανειστές. Μίλησε και για κουκουλοφόρους - όχι κοινοβουλευτικοί, όπως διευκρίνισε- που εξυπηρετούν συμφέροντά τους και δίνουν πληροφορίες στην τρόικα για να αρθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις.

    Για τις οφειλές στα ταμεία είπε ότι επιδιώκεται στη διαπραγμάτευση να παγώσουν οι οφειλές και να ρυθμιστούν με κάποιον τρόπο υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά οι εισφορές.

    Ανέφερε ότι και τα τρία προαπαιτούμενα του υπουργείου έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, ανάμεσα στα οποία και η ομογενοποίηση της εισφοράς υγείας από τις αρχές Ιανουαρίου του 2017.

    Πάντως, επανέλαβε ότι για τα εργασιακά η κυβέρνηση έχει θέσει κόκκινες γραμμές για τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις και το«λοκ αουτ».

    Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους σε τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν πήραν άδεια είπε πως αν υπάρξουν άνεργοι - καθώς οι ιδιοκτήτες των σταθμών μπορούν να αποφασίσουν να εκπέμπουν δορυφορικά ή και στο ίντερνετ το πρόγραμμά τους- η πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους.

    Ερωτηθείς σε ποιους σταθμούς είχε εντοπιστεί μαύρη εργασία είπε πως το Σώμα Επιθεωρητών είχε εντοπίσει παραβάσεις στους σταθμούς ΣΚΑΪ και MEGA και πως θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία όταν τα έχει στη διάθεσή του.

    [17] Διαβουλεύσεις Τουρκίας - Συμβουλίου της Ευρώπης ενόψει των δικαστικών διώξεων για την απόπειρα πραξικοπήματος

    Μια αντιπροσωπεία του υπουργείου Δικαιοσύνης της Τουρκίας συναντήθηκε προ ημερών με αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης για συζητήσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τους κανόνες της, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται να προσαγάγει ενώπιον της δικαιοσύνης αυτούς που θεωρεί υπεύθυνους για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του ΣτΕ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με υπουργούς χωρών του 47μελούς οργανισμού στο Στρασβούργο της Γαλλίας σήμερα, πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ, ο Τόρμπγερν Γιάγκλαντ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο περιθώριο ενός φόρουμ που οργάνωσε το ΥΠΕΞ της Γερμανίας.

    «Συνεργαζόμαστε μαζί τους. Θέλουμε να φροντίσουμε να υπάρξουν νομικές εξασφαλίσεις», εξήγησε ο Γιάγκλαντ. «Έχουν κατά νου ότι εάν δεν υπάρξουν εξασφαλίσεις, πολλές από τις υποθέσεις θα καταλήξουν στο δικαστήριο του Στρασβούργου», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 September 2016 - 8:32:50 UTC