Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] To Εργατικό Κόμμα θα επανεκλέξει αρχηγό του τον Τζέρεμι Κόρμπιν - κι ας μην τον θέλουν οι Βρετανοί
  • [02] «Αγανάκτηση και ανησυχία στους πολίτες προκαλούν ένα χρώμα κι ένα πρόσωπο»
  • [03] Υπεκφυγές και παλινωδίες καταλόγισε στο Ποτάμι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος
  • [04] Μαύρο και Τσίπρας προκαλούν αγανάκτηση στους πολίτες, δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος
  • [05] Μειωμένος κατά 16,7% είναι ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016
  • [06] Η επανενεργοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων στο "μικροσκόπιο" κυβέρνησης - θεσμών
  • [07] Σχόλιο κύκλων του ΥΠΟΙΚ σε δημοσιεύματα περί "φοροκαταιγίδας"
  • [08] Γερμανία: Χαμηλά παραμένει το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • [09] Ερντογάν: Η Άγκυρα είναι έτοιμη να ενώσει τις δυνάμεις της με τις ΗΠΑ
  • [10] Αναβαθμίζεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ηετιώνειας Πύλης στον Πειραιά
  • [11] Μία animated όπερα από την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Animasyros
  • [12] Η documenta 14 ξεκινά στην Αθήνα με στίγμα πολιτικό από το Πάρκο Ελευθερίας
  • [13] Αγγίζουμε με στοιχεία και πολιτικά πρόσωπα σε υποθέσεις «λουκέτων» με στοιχεία εισφοροδιαφυγής, είπε Ανδρ. Νεφελούδης

  • [01] To Εργατικό Κόμμα θα επανεκλέξει αρχηγό του τον Τζέρεμι Κόρμπιν - κι ας μην τον θέλουν οι Βρετανοί

    του Steven Erlanger (*)

    Ένα πρόσφατο υποτιθέμενο σκάνδαλο για τις θέσεις σε ένα τρένο δείχνει τα βαθιά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία. Ο αρχηγός του Τζέρεμι Κόρμπιν γύρισε ένα βίντεο που τον δείχνει να κάθεται στο δάπεδο του τρένου, να διαμαρτύρεται ότι δεν υπήρχαν άδειες θέσεις και να ζητά την εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων. Η Virgin Trains, που διαχειρίζεται τους σιδηροδρόμους, έδωσε στη συνέχεια στη δημοσιότητα εικόνες που δείχνουν ότι ο Κόρμπιν πέρασε μπροστά από πολλές άδειες θέσεις και, αφού γύρισε το βίντεό του, κάθισε σε μια από αυτές για το υπόλοιπο ταξίδι.

    Το ότι επικρατεί πολυκοσμία σε πολλά από τα ιδιωτικοποιημένα τρένα της Βρετανίας, ιδιαίτερα στη νότια Αγγελία, είναι αδιαμφισβήτητο. Το επεισόδιο αυτό όμως αποτέλεσε άλλο ένα σύμπτωμα της κρίσης που αντιμετωπίζει το Εργατικό Κόμμα. Η δημοτικότητά του είναι πολύ χαμηλή και ανάμεσα στον αρχηγό και τους βουλευτές έχει ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος.

    Παρ?όλα αυτά, τα μέλη του κόμματος αυξάνονται. Τον τελευταίο χρόνο έχουν ενταχθεί στους Εργατικούς άλλα 300.000 μέλη. Το κόμμα έχει σήμερα 500.000 μέλη, περισσότερα από τα μέλη όλων των άλλων βρετανικών πολιτικών κομμάτων μαζί.

    Αυτή η αντίφαση βρίσκεται στο επίκεντρο των διλημμάτων του Εργατικού Κόμματος. Ο Κόρμπιν, ένας άνθρωπος της άκρας Αριστεράς που θέλει να επανεθνικοποιήσει τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και να καταργήσει τα πυρηνικά όπλα της χώρας, αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τις Ηνωμένες Πολιτείες και θεωρεί το ΝΑΤΟ μια επιθετική και ξεπερασμένη Συμμαχία. Με την αντισυστημική του ρητορική, έχει ξαναφέρει στο κόμμα πολλούς νέους και πολλούς σκληροπυρηνικούς της Αριστεράς που το είχαν εγκαταλείψει επί ηγεσίας Τόνι Μπλερ.

    Οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν ότι το Εργατικό Κόμμα του Κόρμπιν θα χάσει καθαρά στις επόμενες εκλογές και το ποσοστό του θα είναι μικρότερο από εκείνο του Μαϊου του 2015. Στις εκλογές εκείνες, το κόμμα σχεδόν εξαφανίστηκε στη Σκοτία, ενώ σε όλη τη Βρετανία κέρδισε μόλις 232 έδρες, έναντι 258 το 2010. Ηταν η χειρότερη επίδοση από το 1983, όταν ηγέτης του κόμματος ήταν ο Μάικλ Φουτ. Η πολιτική του τελευταίου μοιάζει πολύ μ?εκείνη του Κόρμπιν.

    Οι βουλευτές που επέζησαν της καταστροφής του 2015 βλέπουν με μεγάλη ανησυχία την πορεία του κόμματος υπό τον 67χρονο Κόρμπιν, η εκλογή του οποίου στην ηγεσία ήταν απροσδόκητη. Ο Κόρμπιν είχε αδύναμους αντιπάλους και επωφελήθηκε της ψήφου των νέων μελών του κόμματος.

    Ο ηγέτης των Εργατικών πρωτοεξελέγη βουλευτής το 1983 και βρισκόταν πάντα στο περιθώριο του κόμματος. Θερμός υποστηρικτής του Ούγκο Τσάβες και επίμονος επικριτής του Ισραήλ, ο Κόρμπιν ασκούσε πάντα πίεση για την αύξηση των δαπανών υπέρ των φτωχών. Και ενώ στην προεκλογική εκστρατεία για το πρόσφατο δημοψήφισμα το Εργατικό Κόμμα ήταν καθαρά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ο Κόρμπιν κράτησε αμφιλεγόμενη στάση.

    Σύμφωνα με τον πρώην σκιώδη υπουργό Οικονομικών Εντ Μπολς, η ηγεσία του Κόρμπιν είναι μια «αριστερή ουτοπική φαντασίωση, χωρίς καμιά σχέση με την πραγματικότητα των ανθρώπων». Όταν αρνείσαι να ακούς το εκλογικό σώμα, σημειώνει ο Μπολς στην αυτοβιογραφία του, δεν μπορείς να νικήσεις τις εκλογές. Το ίδιο συμβαίνει και όταν μπερδεύεις τις κραυγές των υποστηρικτών σου με τις απόψεις της κοινής γνώμης.

    Πολλοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος διαμαρτύρονται επίσης για την έλλειψη οργάνωσης που χαρακτηρίζει τον Κόρμπιν, καθώς και για την άρνησή του να προσεγγίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους. Στις κρίσιμες στιγμές, λένε, δεν είναι διαθέσιμος και προτιμά να ασχολείται με τα χόμπι του: να καλλιεργεί λαχανικά και να φτιάχνει μαρμελάδες.

    Φοβούμενοι τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον, πολλοί Εργατικοί βουλευτές εξεγέρθηκαν και πίεσαν τον Κόρμπιν να παραιτηθεί. Αλλοι παραιτήθηκαν από τη σκιώδη κυβέρνηση κι άλλοι αρνήθηκαν να λάβουν μέρος. Όταν ο Κόρμπιν ξεκαθάρισε ότι μόνο τα μέλη του κόμματος μπορούν να αποφασίσουν για την τύχη του, οι αντάρτες οδήγησαν το κόμμα σε νέες εκλογές για την ηγεσία του. Και συσπειρώθηκαν πίσω από τον 46χρονο Οουεν Σμιθ, που πρωτοεξελέγη βουλευτής το 2010 ύστερα από μια καριέρα ως ραδιοφωνικός παραγωγός και μέλος ενός φαρμακευτικού λόμπι.

    Ο Σμιθ θεωρείται ότι ανήκει στη «μετριοπαθή Αριστερά». Είναι όμως πιο αριστερός από τον Εντ Μίλιμπαντ, που έστρεψε το κόμμα προς τα αριστερά προτού χάσει τις περυσινές εκλογές και παραιτηθεί. Στα ντιμπέιτ με τον Κόρμπιν δεν τα πήγε άσχημα. Η εισροή νέων μελών, όμως, φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει στον Κόρμπιν μια άνετη νίκη. Και οι βουλευτές ανησυχούν ότι μετά τις 24 Σεπτεμβρίου, οπότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, θα δεχθούν πιέσεις στις περιφέρειές τους από πιο μαχητικούς υποστηρικτές του Κόρμπιν.

    Η μεγαλύτερη απειλή για το κόμμα πάντως, και ιδιαίτερα για τη μετριοπαθή του πτέρυγα, προέρχεται από τον επανασχεδιασμό των εκλογικών περιφερειών, που μειώθηκαν σε 600 από 650. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να επηρεάσει ακόμη και 200 έδρες των Εργατικών, καθώς πολλές έδρες στην Ουαλλία και τη βορειοανατολική Αγγλία έχουν μικρούς πληθυσμούς. Σε πολλές έδρες, οι υποψήφιοι θα αποφασιστούν από την αρχή. Και εκεί, οι μετριοπαθείς φοβούνται ότι θα εκτοπιστούν από τους εξτρεμιστές.

    Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι βρίσκεται στα σκαριά ένα φιλοευρωπαϊκό, κεντρώο κόμμα, που θα μπορούσε να προσελκύσει τόσο συντηρητικούς όσο και φιλελεύθερους. Το βρετανικό πολιτικό σύστημα, όμως, τιμωρεί το τρίτο κόμμα. Και όλοι θυμούνται τι συνέβη με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που ιδρύθηκε το 1981 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιπυρηνική και αντιευρωπαϊκή πολιτική του Εργατικού Κόμματος. Ξεκίνησε καλά, στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με τους Φιλελεύθερους και γρήγορα εξαφανίστηκε.

    (*) Ο Στίβεν Ερλάνγκερ είναι ανταποκριτής των New York Times στη Βρετανία

    (Πηγή: New York Times)

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] «Αγανάκτηση και ανησυχία στους πολίτες προκαλούν ένα χρώμα κι ένα πρόσωπο»

    "Ένα χρώμα κι ένα πρόσωπο προκαλούν αγανάκτηση και ανησυχία στους πολίτες. Το μαύρο είναι το χρώμα και το πρόσωπο ο Αλέξης Τσίπρας", ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    "Τα μαύρα λεφτά συγκεκριμένου υποψηφίου για τις τηλεοπτικές άδειες, για τα οποία μίλησε ο υπουργός Άμυνας και κάνει πως δεν ακούει ο κ. Τσίπρας, το μαύρο στα κανάλια που θα κλείσουν, το μαύρο στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς ένας στους δυο χρωστάει και γίνονται 800 κατασχέσεις την ημέρα. Οι πολίτες κόβουν πια και από τις βασικές τους ανάγκες και όλα αυτά πριν ολοκληρωθούν οι περικοπές συντάξεων και πριν πληρωθούν οι φόροι, φόροι, φόροι του επόμενου διαστήματος. Μαύρο στην αλήθεια", συνέχισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε συγκεκριμένα ότι πρόκειται για τον πρωθυπουργό που κάνει τα αντίθετα από όσα υπόσχεται.

    "Λέει ψέματα πριν ακόμα μιλήσει. Ας τον ακούσουμε", συμπλήρωσε και ακολούθησε προβολή ενός βίντεο με αποσπάσματα ομιλίας του κ. Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, κατά την οποία μιλούσε μεταξύ άλλων για διαγραφή του χρέους, αντικατάσταση του μνημονίου, χορήγηση δωρεάν ρεύματος σε νοικοκυριά, παροχή στέγης, επαναφορά του δώρου των Χριστουγέννων, κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για οφειλές στο Δημόσιο, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, νέα σεισάχθεια για τα κόκκινα δάνεια, κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.

    "Αυτά ήταν μόνο μερικά από αυτά που έχει υποσχεθεί. Τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει. Τα ψέματα του θα τον ακολουθούν στο ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έχουν ενταφιασθεί σε τόνους ψευδών", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, σημειώνοντας πως "η μόνη αξιόπιστη λύση είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτακης", κάτι που είπε, θα επιβεβαιώσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζοντας οδικό άξονα εξόδου της χώρας από την κρίση.

    [03] Υπεκφυγές και παλινωδίες καταλόγισε στο Ποτάμι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος

    Μήνυμα προς το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη, έστειλε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά fm 90.1}.

    Ο κ.Θεοχαρόπουλος υπενθύμισε πως κόμματα και Κινήσεις Πολιτών έχουν ήδη από το καλοκαίρι συγκροτήσει Επιτροπή Διαλόγου, με τη συμμετοχή και του Ποταμιού. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε πως για πρώτη φορά υπάρχει ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο όλων, το οποίο συμφωνήθηκε έπειτα από τρίμηνη δουλειά.

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε να μείνουν στην άκρη συλλογικές και προσωπικές ανασφάλειες, περιχαρακώσεις και εγωισμοί, τονίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσουν όλοι, με στόχο μια ισχυρή προοδευτική παράταξη.

    «Τόνισα και την προηγούμενη εβδομάδα, ότι χρειάζεται ενότητα, να προχωρήσουμε όλοι μαζί για τον ενιαίο φορέα της προοδευτικής παράταξης. Αυτό που χρειάζεται ο χώρος είναι ενότητα και ανανέωση, για αυτό πρώτα να πετύχουμε την ενωτική δράση. Χωρίς ατελείωτα διαδικαστικά σχέδια και προσχηματικές δικαιολογίες» πρόσθεσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

    Υποστήριξε ότι στόχος είναι ο αυτόνομος πόλος της κεντροαριστεράς, που δεν θα αποτελεί συμπλήρωμα ούτε της ΝΔ ούτε τουΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμπλήρωσε πως χρειάζεται ένας ισχυρός εκπρόσωπος της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας: «Δυστυχώς, βλέπουμε ότι υπάρχουν σε ορισμένους και άλλες αντιλήψεις» συμπλήρωσε.

    Σχολιάζοντας την επιστολή του Ποταμιού είπε: «Διέκρινα πολιτικές υπεκφυγές, παλινωδίες, σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Και βλέπω και σε αυτό το θέμα ότι δεν δέχεται, για παράδειγμα, την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, που και ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης την είχε ζητήσει δημόσια πολλές φορές, λέγοντας τώρα ότι θέλει κυβέρνηση μόνο με τη ΝΔ. Αυτή η λογική των παλινωδιών δεν μπορεί να βγάλει πέρα τη χώρα και τον χώρο» επισήμανε.

    [04] Μαύρο και Τσίπρας προκαλούν αγανάκτηση στους πολίτες, δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος

    Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των καναλιών, αλλά και για την οικονομία, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    «Ένα χρώμα και ένα πρόσωπο προκαλούν αγανάκτηση στους πολίτες» είπε ο κ. Κουμπουτσάκος και εξήγησε: το χρώμα είναι το μαύρο, τα μαύρα λεφτά συγκεκριμένου υποψηφίου, για τα οποία μίλησε υπουργός, το μαύρο στην καθημερινότητα των πολιτών, ένας στους δύο χρωστά στην εφορία, τα χρέη έφθασαν στα ενενήντα δις ευρώ. Και βέβαια μαύρο στην αλήθεια. Το πρόσωπο που προκαλεί αγανάκτηση στους πολίτες είναι ο κ. Τσίπρας, ο πρωθυπουργός που κάνει τα αντίθετα από όσα υπόσχεται, που λέει ψέματα πριν ακόμη μιλήσει.

    Ο κ. Κουμουτσάκος πρόβαλε ένα βίντεο με παλαιότερες υποσχέσεις του πρωθυπουργού από το "Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης" που ήδη κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Μετά την προβολή συνέχισε, λέγοντας: Αυτά ήταν μερικά από αυτά που έχει υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας, είναι τα ψέματα που θα τον ακολουθούν στο ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη. Απέναντι στο μαύρο και στην αναξιοπιστία, η μόνη λύση είναι η ΝΔ και ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα το επιβεβαιώσει στη Θεσσαλονίκη όπου θα παρουσιάσει οδικό χάρτη, εξόδου της χώρας από την κρίση.

    Ερωτηθείς για την πρόσφατη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ ο κ. Κουμουτσάκος είπε: «Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει τη διψήφια διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνει, επίσης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του κ. Τσίπρα και είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι πρωτοφανή, εδώ και δεκαετίες. Πρώτη φορά στη μέση των πολιτικών εξελίξεων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίνεται καταλληλότερος από τον παρόντα πρωθυπουργό. Τέλος, 85% των πολιτών δηλώνουν βαθιά απογοητευμένοι από την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό, αλλά και τις προοπτικές της χώρας και των οικογενειών τους. Αυτά επιβεβαιώνουν την ορθότητα της θέσης μας, για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής στην χώρα».

    [05] Μειωμένος κατά 16,7% είναι ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016

    Σημαντικά μειωμένος κατά 16,7% είναι ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο πέρυσι, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αξιολογώντας την πορεία των οφειλών αυτών.

    Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ιουλίου το 42,26%% προέρχεται από οφειλές που βεβαιώθηκαν σε τέσσερεις μόνο εταιρίες στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο.

    Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί ικανοποίηση και για την πορεία των εσόδων κατά το οκτάμηνο, καθώς και για την αύξηση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ στα νησιά, ενώ επισημαίνουν ότι οι επιστροφές φόρου είναι υψηλότερες κατά 18% συγκριτικά με τον στόχο του προϋπολογισμού.

    Αναλυτικά τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι:

    - Η συνολική αύξηση της μεταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο για το 7μηνο Ιανουάριος- Ιούλιος 2016 ανέρχεται στα 4.283.638.037 Ευρώ.

    [06] Η επανενεργοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων στο "μικροσκόπιο" κυβέρνησης - θεσμών

    H επανενεργοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων για τους φορολογούμενους και τους ασφαλισμένους που την απώλεσαν λόγω των πολύ αυστηρών κριτηρίων που προβλέπει η νομοθεσία αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των Θεσμών.

    Μάλιστα είναι ένα από τα βασικά αιτήματα που έχουν υποβάλλει οι φορείς της αγοράς (έμποροι κα) ζητώντας την επανενεργοποίηση της ρύθμισης ως το τέλος του 2017.

    Ωστόσο μέχρι να διευθετηθεί οριστικά το θέμα, φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα σε σχέση με τις δυνατότητες που προσφέρει η ισχύουσα νομοθεσία για την επανένταξη στη ρύθμιση.

    - Για οφειλέτες του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και Κ.Ε.Α.Ο. προβλέπεται επανένταξη σε περίπτωση όπου διαπιστώνεται απώλεια ρύθμισης, παρά την αποδεδειγμένη πρόθεση του οφειλέτη για τη διατήρησή της και η οποία οφείλεται σε γεγονός για το οποίο δεν ευθύνεται ο ίδιος, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση των επιβληθέντων προστίμων. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται με αίτησή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες.

    - Για οφειλέτες του Ο.Α.Ε.Ε. προβλέπεται η επανένταξη σε περίπτωση αποδεδειγμένης πρόθεσης εμπρόθεσμης καταβολής της εισφοράς ή δόσης που προκάλεσαν την διακοπή και η αιτία που προκάλεσε το διακοπτικό γεγονός, συνδέεται με λάθη, παραλείψεις ή δυσλειτουργίες του εισπρακτικού μηχανισμού για τις οποίες δεν έχει άμεση ευθύνη ο ασφαλισμένος - οφειλέτης.

    Το αίτημα επανένταξης θα πρέπει να υποβάλλεται εντός τριών μηνών από την ημερομηνία απώλειας της ρύθμισης και να συνοδεύεται από δικαιολογητικά - παραστατικά που αποδεικνύουν την εμπρόθεσμη ενέργεια καταβολής και την ανάληψη, ενδεχομένως, της ευθύνης για την μη πραγματοποίησή της από τρίτους (π.χ. Βεβαίωση Τραπεζικού Ιδρύματος, αποδεικτικά κατάθεσης κ.τ.λ.).

    Για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προβλέπεται η επανένταξη σε περίπτωση που ο φορολογούμενος εκ παραδρομής δεν έχει καταβάλει το ποσό επιβάρυνσης εκπρόθεσμης καταβολής δόσης ή εξαιτίας ποσών μικρού ύψους που έχουν παραμείνει ανεξόφλητα από παραδρομή. Οι προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. - Ελεγκτικών Κέντρων - Τελωνείων, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων εξετάζουν τα γεγονότα και ενεργούν, ώστε τα εκ παραδρομής μη καταβληθέντα ποσά να καλύπτονται από το φορολογούμενο, οι δε ρυθμίσεις να μην θεωρούνται απωλεσθείσες.

    [07] Σχόλιο κύκλων του ΥΠΟΙΚ σε δημοσιεύματα περί "φοροκαταιγίδας"

    Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί φορολογικών αυξήσεων, χαρακτήριζαν ως "ανύπαρκτη" την σχετική είδηση.

    Συγκεκριμένα, όπως επεσήμαιναν "σήμερα η «παράσταση» δίνεται με κατασκευασμένες, αναληθείς, «ειδήσεις» για αυξήσεις φόρων σε καύσιμα, καφέ και τσιγάρα. Είδηση ανύπαρκτη.

    Όσο για το άλλο εφεύρημα ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων για το μήνα Αύγουστο επαναλαμβάνουμε ότι η μείωση ήταν της τάξης των 65 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο. Θυμίζουμε ότι ο στόχος περιελάμβανε και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ 2016, εκτιμώμενου ύψους 738 εκατ. ευρώ, η οποία θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο.

    Ενημερώνουμε ότι πλήρη και σαφή εικόνα για αύξηση ή μείωση εσόδων θα έχουμε με την έκδοση του οριστικού δελτίου σε λίγες ημέρες.

    Λίγη μεγαλύτερη προσοχή δεν θα έβλαπτε προκειμένου να μην τρομοκρατούνται και οι πολίτες. Θυμίζουμε ότι «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»", σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι του οικονομικού επιτελείου.

    [08] Γερμανία: Χαμηλά παραμένει το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Μόνο το 33% των Γερμανών θα ψήφιζε το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ, αν οι εθνικές εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή. Το ποσοστό αυτό ποτέ δεν ήταν τόσο χαμηλό από το 2012, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του περιoδικού Stern και του ραδιοτηλεoπτικού σταθμού RTL.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ 29 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου για λογαριασμό του Ινστιτούτου Forsa, πριν δηλαδή από τις πρόσφατες τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, τo κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία λαμβάνει το 12% των ψήφων. Οι Πράσινοι διατηρούν το ποσοστό τους, επίσης 12%, ενώ η Αριστερά (Die Linke) χάνει 1% και βρίσκεται έτσι στο 8%. Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP), το οποίο δεν εκπροσωπείται σήμερα στη γερμανική βουλή, θα το ψήφιζε το 7% των ψηφοφόρων.

    Η αρνητική πορεία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μόνο το 24% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μπορεί να επιλύσει προβλήματα της Γερμανίας, δηλαδή 1% λιγότερο από την προηγούμενη δημοσκόπηση. Μικρή μόνο παρηγοριά για τους χριστιανοδημοκράτες αποτελεί το γεγονός ότι τους σοσιαλδημοκράτες τους εμπιστεύεται το 10%, δηλαδή μόλις 1% περισσότερο από την τελευταία δημοσκόπηση (Stern-RTL).

    Οπως και στις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων εβδομάδων, η δυσφορία για τα κόμματα είναι μεγάλη. Το 56% των ερωτηθέντων δεν εμπιστεύεται κανένα.

    Παρά τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά για τους χριστιανοδημοκράτες, το αρνητικό κλίμα της εβδομάδας, πριν από τις εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία , δεν έχει επηρεάσει την ίδια την καγκελάριο. Το 44% απάντησε ότι θα ψήφιζε την Μέρκελ σε περίπτωση απ΄ευθείας εκλογής, ενώ μόνο το 16% θα ψήφιζε τον σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δηλαδή ποσοστό 1% μικρότερo από την τελευταία δημοσκόπηση (Stern-RTL), βρίσκεται δηλαδή 28% πίσω από την καγκελάριο.

    Πηγή: Stern

    [09] Ερντογάν: Η Άγκυρα είναι έτοιμη να ενώσει τις δυνάμεις της με τις ΗΠΑ

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διατύπωσε την ιδέα για την ανάληψη κοινής δράσης με την Τουρκία με στόχο την κατάληψη της πόλης Ράκα στη Συρία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν είναι αντίθετη σε κάτι τέτοιο.

    Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους κατά το ταξίδι της επιστροφής του τη Δευτέρα από την Κίνα, όπου μετείχε στη σύνοδο κορυφής της G20, ο Ερντογάν σημείωσε ότι ο τουρκικός στρατός προτίθεται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επίθεση στη Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους.

    "Ο Ομπάμα θέλει να κάνουμε κάποια πράγματα μαζί, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ράκα", δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με σχόλιά του που δημοσιεύονται στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, έπειτα από τις συναντήσεις που είχε στην Κίνα με τον Ομπάμα, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλους αρχηγούς κρατών.

    "Είπαμε ότι αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα από τη δική μας πλευρά. Είπαμε: 'Ας πάνε μαζί οι στρατιώτες μας, θα γίνει ο,τιδήποτε χρειάζεται", πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι οποιοσδήποτε τουρκικός ρόλος θα πρέπει να καθοριστεί σε περαιτέρω συνομιλίες.

    "Αλλά σε αυτό το στάδιο πρέπει να δείξουμε την παρουσία μας στην περιοχή. Δεν ρισκάρουμε να κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Αν κάνουμε ένα τέτοιο βήμα, οργανώσεις όπως το ΙΚ, το PKK, το PYD και το YPG θα εγκατασταθούν εκεί", πρόσθεσε.

    [10] Αναβαθμίζεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ηετιώνειας Πύλης στον Πειραιά

    Ένας αναβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος με αναστηλωμένα μνημεία, διαδρομές, πλάτωμα θέασης, ενημερωτικές πινακίδες και φύτευση, αναμένεται να είναι ως τον ερχόμενο Ιούλιο ο αρχαιολογικός χώρος της Ηετιώνειας Πύλης του Πειραιά.

    Όπως αναφέρθηκε χτες στο ΚΑΣ, όπου παρουσιάστηκε -και πέρασε ομόφωνα- η μελέτη εφαρμογής για τη διαμόρφωση και ανάδειξη της Ηετιώνειας Πύλης, ο χώρος πρόκειται να αναδειχθεί με τρόπο που θα διευκολύνει την κατανόηση των οχυρωματικών τμημάτων του. Επιπλέον, μέσα από ήπιες διαδρομές και σημεία θέασης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν όχι μόνο τα αποκατεστημένα μνημεία (σσ: αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης σε δυο πύργους βάσει υπουργικών αποφάσεων, με πιο πρόσφατη αυτή που αφορά την αποκατάσταση του νότιου προμαχώνα), αλλά και το λιμάνι του Πειραιά.

    Μετά την είσοδο, η οποία παραμένει στα βόρεια, από την οδό Κανάρη, θα κατασκευαστεί μικρό πολυγωνικό φυλάκιο, ενώ μια σκιασμένη γωνία με καθιστικό θα επιτρέπει στους επισκέπτες να βλέπουν τον αποκατεστημένο ανατολικό πύργο και την εντυπωσιακή τάφρο. Τα τμήματα της οχύρωσης που δεν διατηρούνται θα υποδηλωθούν διακριτικά, το ίδιο θα συμβεί και με τα ίχνη του αρχαίου λατομείου και του «Αφροδίσιου» που βρίσκονται στον χώρο. Φυτά που θα είναι συμβατά με το παραθαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής και, όσο δυνατόν, με την ιστορική τεκμηρίωση θα φυτευτούν σε συστάδες διάσπαρτα και κατά τόπους πιο οργανωμένα, ώστε να αναδεικνύονται οι διαδρομές. Όπου χρειάζεται, θα γίνει εξομάλυνση των κλίσεων του εδάφους, θα προστεθούν κιγκλιδώματα για λόγους ασφαλείας και η περίφραξη κατά τόπους θα διατηρηθεί.

    Ο χώρος βρίσκεται κοντά στην περιοχή του ΣΙΛΟ, όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, ενώ γειτνιάζει άμεσα με πάρκο του δήμου Δραπετσώνας που βρίσκεται στη φάση του εξωραϊσμού και με το οποίο θα έχει σύνδεση. Το έργο είναι ενταγμένο σε προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη το 2010 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά), η οποία ενεργοποιήθηκε το 2012, με λήξη τον Ιούλιο του 2017.

    Η Ηετιώνεια Πύλη είναι ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος της πειραϊκής ακτής, με έκταση περίπου 20 στρέμματα. Βρίσκεται στα δυτικά του κεντρικού λιμανιού, το οποίο προστάτευε στην αρχαιότητα. Η σημασία της είναι διττή, όχι μόνο επειδή ήταν ο προμαχώνας του λιμανιού και μία από τις δυο εισόδους του τειχισμένου Πειραιά (η δεύτερη ήταν στις Αστικές Πύλες), αλλά και γιατί μπορεί κανείς να «διαβάσει» σε αυτήν τις οχυρωματικές τεχνικές που αναπτύχθηκαν από τον 5ο ως τον 3ο αι. π. Χ.

    [11] Μία animated όπερα από την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Animasyros

    «Έναπαιδί κλεισμένο τιμωρία στο δωμάτιό του, το κάνει άνω-κάτω.Προς έκπληξή του, τα αντικείμενα του δωματίου ζωντανεύουν κι έρχονται να το επιπλήξουν: η πολυθρόνα κι η μπερζέρα, το ρολόι κι η τσαγιέρα, το κινέζικο φλυτζανάκι, τα μπιμπελό, η γάτα... 'Αψυχα αντικείμενα και ζώα θα ζητήσουν από το παιδί να πληρώσει για όσα υπέφεραν εξαιτίας του. Το παιδί θα συμφιλιωθεί σταδιακά μαζί τους, πριν γυρίσει στη ζεστή αγκαλιά της μαμάς του».

    Αυτή είναι η υπόθεσησε ταινία animation που ετοιμάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) με τοAnimasyros, και βασίζεται σε αποσπάσματα της όπερας του Μωρίς Ραβέλ «Το παιδί και τα μάγια». Η ταινία βρίσκεται σε εξέλιξη και το πρώτο δείγμα της κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίουστο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης, κηρύσσοντας την έναρξη του «Animasyros 9.0». Η ολοληρωμένη μορφή τής ταινίας θα παρουσιαστεί προσεχώς στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

    Πρόκειται για τη δεύτερη σύμπραξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνήςμε το Animasyros -η πρώτη τους ταινία animation ήταν ένα καινοτόμο «διάβασμα» αποσπασμάτων της οπερέτας του Γιόχαν Στράους «Η Νυχτερίδα».

    Για τη νέα τους παραγωγή, οι δύο φορείς αναφέρουν σχετικά: «Το παιδικό δωμάτιο είναι το εργαστήριο της φαντασίας,που αναπτύσσεται στα σκοτάδια της παιδικής ηλικίας. Στον αρχετυπικό αυτόν χώρο εξελίσσεται η «λυρική φαντασία» που συνέθεσαν δύο εξέχουσες μορφές της γαλλικής τέχνης του 20ού αιώνα, ο συνθέτης Μωρίς Ραβέλ και η ποιήτρια Κολέτ.

    [12] Η documenta 14 ξεκινά στην Αθήνα με στίγμα πολιτικό από το Πάρκο Ελευθερίας

    Με πολιτικές και κοινωνικές «Ασκήσεις Ελευθερίας» σε έναν χώρο που η ιστορία του συνδέθηκε με τα βασανιστήρια της χούντας των συνταγματαρχών, στο Πάρκο Ελευθερίας, ανοίγουν στο κοινό από τις 14 -24 Σεπτεμβρίου οι δημόσιες δράσεις της documenta 14. Η διάσημη έκθεση Σύγχρονης Τέχνης θα διεξαχθεί την ερχόμενη άνοιξη όχι μόνο στο Κάσελ της Γερμανίας αλλά, για πρώτη φορά και εκτός έδρας, στην ελληνική πρωτεύουσα, με μότο «Μαθαίνοντας από την Αθήνα».

    Σε τι συνίστανται οι «Ασκήσεις Ελευθερίας»; Πρόκειται για μια δέσμη από περφόρμανς, δημόσιες συζητήσεις, προβολές, ομάδες ανάγνωσης, εργαστήρια, ιστορικές ξεναγήσεις , ενταγμένες στην «Βουλή των Σωμάτων» όπως τιτλοφορείται το δημόσιο πρόγραμμα της documenta 14. Κι όσο πλησιάζουν τα κοινά εγκαίνια της έκθεσης σε Κάσελ και Αθήνα, τον Απρίλιο του 2017, οι δράσεις θα εντείνονται .

    Ποιο είναι το νόημα των «Ασκήσεων Ελευθερίας» ; Πάντως ούτε έκθεση ούτε συνέδριο, ούτε χώρος διασκέψεων, διευκρινίζουν οι διοργανωτές.

    Προσκάλεσαν στο πρότζεκτ 45 συμμετέχοντες από διάφορες ειδικότητες- εικαστικούς, σκηνοθέτες, ιστορικούς, ηθοποιούς-, φιλοδοξώντας να μεταμορφώσουν το Πάρκο Ελευθερίας σε μια πειραματική, δημόσια σφαίρα, μέσα από τον λόγο, την κίνηση και τη ζωντανή παρουσία. Σταθερή έμπνευσή τους είναι η αντίληψη του Γάλλου φιλόσοφου Μισέλ Φουκώ για την ελευθερία, όχι ως ατομική ιδιοκτησία ούτε ως φυσικό δικαίωμα αλλά ως πρακτική. «Η δημοκρατία και η ελευθερία δεν είναι δεδομένες στον δημόσιο χώρο . Είναι αξίες πολύτιμες για την κοινωνία που φαίνεται ότι υποχωρούν και πρέπει να τις προστατεύουμε» έλεγε νωρίτερα σήμερα στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος ,ο ακτιβιστής εικαστικός, συγγραφέας, Πολ Πρεσιάδο, υπεύθυνος για το πρόγραμμα της documenta 14 σε δημόσιους χώρους. Ισπανικής καταγωγής ο ίδιος, με συνείδηση της Ιστορίας στην μετάβαση από την δικτατορία στην δημοκρατία, σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και την εξέλιξή τους από το 1974 στην οικονομική και κοινωνική κρίση της εποχής μας.

    Εξάλλου η « Βουλή των Σωμάτων» αφήνεται στο ρεύμα της Ιστορίας. Περνά από το παρελθόν και την ιστορική μνήμη στο παρόν, και αναζητά τρόπους για την αναδιοργάνωση της δημόσιας σφαίρας.

    Στο Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης (το παλιό αρχηγείο της στρατιωτικής αστυνομίας ΕΑΤ-ΕΣΑ) ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Αγγελιδάκης, δημιούργησε για την documenta το... κτίριο της «Βουλής των Σωμάτων», το Demos (Δήμος): μια μαλακή κατασκευή από 68 μπλοκ ερειπίων που μπορούν να συναρμολογηθούν με διαφορετική διάταξη για πολλαπλές εφήμερες αρχιτεκτονικές. «Σαν σκαλοπάτια που παραπέμπουν στην Βουλή της Πνύκας, επειδή μ' αυτά χτίστηκε η δημοκρατία. Το χρώμα και το σχέδιο τους θυμίζει τσιμεντένιο σκελετό , όπως η οικιστική ανάπτυξη της Αθήνας που εξασφάλισε την δεκαετία του 50 και 60 την δημοκρατία στους Έλληνες καθώς απέκτησαν σπίτι αφήνοντάς την όμως αυθαίρετη και ημιτελή» παρατήρησε ο Ανδρέας Αγγελιδάκης. Χωρίς ατομικά καθίσματα , χωρίς σταθερή αρχιτεκτονική, μακριά από τη λογική του καταναλωτικού πολιτισμού, οι διοργανωτές της documenta προσκαλούν το κοινό να συμμετάσχει σε 34 Ασκήσεις Ελευθερίας, που έχουν στόχο , όπως λένε οι ίδιοι «να συνθέσουν μια queer αντιαποικιακή ευρωπαϊκή συμφωνία με αφετηρία τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα, εμπλέκοντας στον διάλογο και φέρνοντας στο προσκήνιο αντιφρονούσες, ετερογενείς και αποσιωπημένες αφηγήσεις».

    Τις δράσεις της documenta σε κτίριο του Δήμου της Αθήνας, χαιρέτησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης : «Η documenta 14 αποτελεί πέραν της πολιτιστικής της διάστασης, την αφορμή για κρίσιμες ζυμώσεις, συμμετοχή στα κοινά και στη δημόσια σφαίρα, πεδίο αναζήτησης των παραμέτρων των δομικών αλλαγών, αλλά και το έναυσμα για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα» τόνισε ο κ. Καμίνης.

    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14, 'Ανταμ Σίμτσικ, δήλωσε ότι «ανοίγοντας αυτό το κτίριο που ευγενικά μας παραχώρησε ο δήμος Αθηναίων, επιτελούμε ουσιαστικά την πρώτη Δημόσια Πράξη της documenta 14 και ως τα εγκαίνια της έκθεσης, τον Απρίλιο του 2017 θα ακολουθήσουν και άλλες. Επιδίωξη μας από την αρχή ήταν » δήλωσε ο κ. Σίμτσικ. « να δουλέψουμε μαζί με δημόσιους φορείς και οργανισμούς της πόλης. Έχουμε ήδη συνάψει πολλές τέτοιες συνεργασίες και η συνεργασία αυτήν παραμένει ανοιχτή» σημείωσε κατά τη συνέντευξη τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14.

    Στις δημόσιες δράσεις της documenta συμμετέχουν οι εξής :

    Αδέσποτες Σκύλες, AMOQA (Athens Museum of Queer Arts), Ανδρέας Αγγελιδάκης, 'Αννα Αποστολλέλη, Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), Hawzhin Azeez, 'Αντζελα Μπρούσκου, R?zg?r Bu?ki, Cl?mentine Deliss, Linnea Dick, Maria F. Dolores, Θέατρο Δωματίου, Bonita Ely, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Daniel Garc?a And?jar, Macarena G?mez-Barris, Στάθης Γουργουρής, Irena Haiduk, Jack Halberstam, Candice Hopkins, Regina Josι Galindo, Αρχηγός Robert Joseph, Νέλλη Καμπούρη, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Κωστής Καρπόζηλος, Κωστής Κορνέτης, Sevval K?l??, Κατερίνα Λαμπρινού, Quinn Latimer, Πράσινη Λεσβία, Ana Longoni, MiniMaximum ImproVision, Naeem Mohaiemen, Antonio Negri, Gizem Oru?, Νένη Πανουργιά, 'Αννα Παπαέτη, J?rgen Flindt Pedersen, Paul B. Preciado, Judith Revel, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Γεωργία Σαγρή, Niillas Somby, Annie Sprinkle και Beth Stephens, Erik Stephensen, Adam Szymczyk, Diana Taylor, Πρόδρομος Τσινικόρης, Μαργαρίτα Τσώμου, Ειρήνη Βακαλοπούλου, Ιωάννα Βόγλη, Τίνα Βορεάδη, Παντελής Βούλγαρης, Sergio Zevallos.

    [13] Αγγίζουμε με στοιχεία και πολιτικά πρόσωπα σε υποθέσεις «λουκέτων» με στοιχεία εισφοροδιαφυγής, είπε Ανδρ. Νεφελούδης

    Το υπουργείο Εργασίας δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει ανεξέλεγκτη και να βάλει «κάτω από το χαλί» οποιαδήποτε υπόθεση κλεισίματος επιχείρησης, που εμπεριέχει στοιχεία δόλιας εγκατάλειψης εργαζομένων και εισφοροδιαφυγής, τόνισε, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ανδρέας Νεφελούδης.

    «Έχουν ...σκάσει όλες οι περιπτώσεις ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και ενός διεφθαρμένου επιχειρηματικού συστήματος» ανέφερε ο κ. Νεφελούδης και πρόσθεσε:«αρχίζουμε να αγγίζουμε με συγκεκριμένα πια στοιχεία και πολιτικά πρόσωπα, που εμπλέκονται στις ιστορίες αυτές».

    «Δε μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι γουστάρει, όποια στιγμή γουστάρει, αξιοποιώντας όπως γουστάρει τα δάνειά του από τις τράπεζες, όπως γουστάρει τη ζωή των εργαζομένων που μένουν στον δρόμο. Πρέπει να εδραιωθεί στην Ελλάδα αυτό που λέμε η δημοκρατική επανάσταση του αυτονόητου και της διαφάνειας σε βάρος αυτής της δικτατορίας, της διαπλοκής και της ασυδοσίας και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, σε επικοινωνία και με τον οικονομικό εισαγγελέα και με την οικονομική αστυνομία» είπε χαρακτηριστικά ο γγ του υπουργείου Εργασίας.

    Ο κ. Νεφελούδης αναφέρθηκε σε δύο χαρακτηριστικές, όπως είπε, περιπτώσεις «λουκέτων» υπό διερεύνηση, σημειώνοντας:«τέτοιες υπάρχουν δεκάδες, να μην πω κι εκατοντάδες».

    Η πρώτη αφορά την εταιρεία Πυρσός Security, η οποία, όπως εξήγησε, «έχει έναν πολύ καλό τζίρο μηνιαίο και κάποια στιγμή έκλεισε αναιτιολόγητα και έμειναν στον δρόμο 500 άνθρωποι».

    Η δεύτερη υπόθεση αφορά το Athens Ledra (πρώην Ledra Marriot), όπου όπως είπε ο γγ «κάποια στιγμή η επιχείρηση παρά το ότι διοικείται από μία από τις πιο πλούσιες οικογένειες του ελλαδικού χώρου, κυπριακή εταιρεία, αποφάσισε ότι πρέπει να κλείσει, παρά το ότι είχε 90-95% πληρότητα το ξενοδοχείο, αφήνοντας στον δρόμο 200 άνθρωποι, με χρέη σε δεδουλευμένα περίπου 300.000 ευρώ, δηλαδή τίποτε γι αυτούς».

    Ο κ. Νεφελούδης γνωστοποίησε ότι περισσότερα στοιχεία και υποθέσεις θα παρουσιαστούν και στο πλαίσιο ανακοινώσεων στη ΔΕΘ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 September 2016 - 10:32:59 UTC