Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Έμπρακτη η συμπαράσταση της ΝΔ στον δήμαρχο Ωραιοκάστρου
  • [02] Ν. Ανδρουλάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η προσπάθεια για νέο φορέα στην Κεντροαριστερά δεν περιορίζεται
  • [03] Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε στους Έλληνες ποιος είναι και τι υποστηρίζει, αναφέρει το Μαξίμου
  • [04] ΙΚΑ: Από Οκτώβριο, η εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ στις κύριες συντάξεις
  • [05] Μικροένταση στο Κερατσίνι μετά την πορεία μνήμης για τον Παύλο Φύσσα
  • [06] Δ. Κουτσούμπας:Είναι απαράδεκτο να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα
  • [07] Τουλάχιστον 30 Σύροι στρατιώτες νεκροί από αεροπορική επιδρομή
  • [08] Α. Mέρκελ: Δεν ήθελα να προκαλέσω με το "θα τα καταφέρουμε", αλλά να παροτρύνω
  • [09] Κ. Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι να οδηγήσουμε την πατρίδα έξω από την κρίση

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Έμπρακτη η συμπαράσταση της ΝΔ στον δήμαρχο Ωραιοκάστρου

    Η ΝΔ εμπράκτως «συμπαραστέκεται» στον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν φιλική συνάντηση μαζί με τον κ. Γοβότση.

    «Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, δήμαρχοι, πολιτευτές αλλά και δυο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Βορίδης, συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ο κ. Κυριαζίδης, είχαν "φιλική συνάντηση" μετά γεύματος με τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, κ. Γοβότση. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι η αθρόα προσέλευση τόσων στελεχών της ΝΔ στο πλευρό του δημάρχου ήταν τυχαία και αυθόρμητη, ούτε ότι δεν ήταν σε γνώση του κ. Μητσοτάκη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    «Η συγκεκριμένη συνάντηση, η οποία ήταν δημόσια και απαθανατίστηκε μάλιστα από φωτογράφους, είναι αδιάψευστος μάρτυρας της έμπρακτης συμπαράστασης της ΝΔ απέναντι στον κ. Γοβότση, του οποίου η συμπεριφορά και οι δημόσιες και επαναλαμβανόμενες ακραίες και ρατσιστικές δηλώσεις έχουν ήδη γίνει αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης», αναφέρει η Κουμουνδούρου.

    Διαβάστε επίσης:

    ΣΥΡΙΖΑ: Τιμούμε τη μνήμη του Παύλου Φύσσα

    [02] Ν. Ανδρουλάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η προσπάθεια για νέο φορέα στην Κεντροαριστερά δεν περιορίζεται

    «Η συμμέτοχη σε μια κυβέρνηση συνεργασίας εξαρτάται από την προγραμματική συνάφεια, τους πολιτικούς συσχετισμούς της δεδομένης στιγμής και την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της Ελιάς και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Συμπληρώνει επίσης ότι ο τρόπος που ανοίγει αυτή η συζήτηση σήμερα δείχνει ότι «κάποιοι δεν πιστεύουν ότι μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε». «Είναι ένδειξη αδυναμίας και ηττοπάθειας να δείχνεις ως αποκούμπι», αναφέρει.

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιρρίπτει ευθύνες και αποδίδει ματαιοδοξίες στις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που ενεπλάκησαν για την αποτυχία να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και προτείνει να ακολουθηθεί η αντίστροφη πορεία από τη βάση προς την ηγεσία.

    Σημειώνει ακόμη ότι η αναγκαιότητα για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων παραμένει και σύντομα θα προκύψει νέα αφορμή για να προχωρήσει.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ευρωβουλευτής της Ελιάς επικρίνει τον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παραπλανά εκτεταμένα τους πολίτες, δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για το «φλέρτ» του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια προβλεπόμενη διαδικασία, και όχι κάτι το καινούργιο που γίνεται αποκλειστικά για τον ίδιο, «συνέβαινε και πιο παλιά με τον Πρόεδρο της Κύπρου ο οποίος προερχόταν από το ΑΚΕΛ».

    Τονίζει ότι «αλλαγή πολιτικής θα έχουμε όταν αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη», στην οποία ασκεί κριτική για τη πολιτική της στο προσφυγικό όπου «αντί να θέτει τον κ. Ερντογάν προ των ευθυνών του τον ενθαρρύνει να εκμεταλλεύεται τους πρόσφυγες για τους δικούς του σκοπούς».

    Η πλήρης συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

    Το εγχείρημα, κ. Ανδρουλάκη, για τη δημιουργία ενός ευρύτερου φορέα των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας και του Κέντρου φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο μετά το ναυάγιο των πολύμηνων συζητήσεων ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Έχετε εξήγηση γιατί συνέβη;

    Δυστυχώς, δεν έχει γίνει αντιληπτό το ιστορικό βάρος των σημερινών επιλογών μας. Οι ματαιοδοξίες κατέληξαν να λειτουργήσουν παρελκυστικά. Θεωρώ ότι η επιλογή της ηγεσίας πρέπει να είναι το τελευταίο στάδιο της αναγέννησης της παράταξης μας και όχι το πρώτο. Είναι προφανές ότι μέρος της μέχρι σήμερα αποτυχίας του εγχειρήματος συγκρότησης νέου φορέα στην Κεντροαριστερά οφείλεται στην υδροκέφαλη προσπάθεια συγκρότησης του. Πρέπει να αρχίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω, ενώ μέχρι τώρα η προσπάθεια ήταν αντίστροφη. Αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική πρόταση της παράταξης να είναι σύγχρονη, η θεσμική συγκρότηση ολοκληρωμένη και με αξιόπιστα πρόσωπα. Αυτό είναι και το σημαντικό για τη χώρα αλλά και τους ψηφοφόρους μας.

    Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα πώς θα μπορούσε κατά τη γνώμη σας να αναθερμανθεί το εγχείρημα και να αποκτήσει προοπτική;

    Το θεωρώ δεδομένο ότι θα επικαιροποιηθεί και πάλι η αναγκαιότητα συγκρότησης της δημοκρατικής παράταξηςλόγω της επιδείνωσης των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών. Η χώρα έχει ανάγκη από μια σύγχρονη και ισχυρή παράταξη στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Η προσπάθεια για έναν νέο φορέα στην Κεντροαριστερά δεν περιορίζεται στα όρια των σημερινών κομμάτων του χώρου. Υπάρχουν χιλιάδες ψηφοφόροι που επέλεξαν άλλα κόμματα και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, έχοντας συνειδητοποιήσει τα τερατώδη ψέματα, αναζητούν έναν νέο λόγο που θα ακουμπήσει τους προβληματισμούς τους και θα εκφραστεί με τη γλώσσα της αλήθειας.

    Ως βασική διαφωνία καταγράφηκε η στρατηγική της κυβερνητικής συνεργασίας, και ειδικότερα το ενδεχόμενο στήριξης μιας κυβέρνησης της ΝΔ, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι αυτό το κύριο πρόβλημα; Γιατί στα προγραμματικά επήλθε συμφωνία.

    Το ζήτημα στήριξης μια υποθετικής κυβέρνησης δεν μπορεί να τίθεται σε ουδέτερο χρόνο. Η συμμέτοχη σε μια κυβέρνηση συνεργασίας εξαρτάται από την προγραμματική συνάφεια, τους πολιτικούς συσχετισμούς της δεδομένης στιγμής και την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας. Ο τρόπος που ανοίγει αυτή η συζήτηση σήμερα δείχνει ότι κάποιοι δεν πιστεύουν ότι μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε. Είναι ένδειξη αδυναμίας και ηττοπάθειας να δείχνεις ως αποκούμπι. Χωρίς μεγαλομανίες, μπορούμε να αγωνιστούμε με πάθος στη βάση της κοινωνίας και να ανατρέψουμε το σημερινό στάτους κβο που υπονομεύει τον δημοκρατικό διάλογο και συντηρητικοποιεί περισσότερο την κοινωνία.

    Εφόσον συγκροτηθεί ο ενιαίος φορέας προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί; Προς τη Κεντροδεξιά, προς τη ΝΔ ή αντιθετως προς τον ΣΥΡΙΖΑ;

    Το ιδεολογικό πλαίσιο της Σοσιαλδημοκρατίας είναι γνωστό, δεν καλούμαστε να ανακαλύψουμε τον τροχό. Το θέμα είναι πως, με βάση τις αρχές και τις ιδέες μας, και βιώνοντας παράλληλα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στη χώρα, θα προτείνουμε ένα πρόγραμμα κοινωνικά δίκαιο. Το ιστορικό βάρος και η συνείδηση τής παράταξης είναι πολύτιμα, αλλά δεν μπορούν να αποτελούν καταφύγιο απόδρασης από τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί και συντελούνται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Πώς εκτιμάτε συνολικά τη κυβερνητική θητεία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ δήλωσε ότι παρά τις δυσκολίες τα πράγματα πάνε καλύτερα.

    Ο κ. Τσίπρας είναι ο αρχιμάστορας του πολιτικού λόγου της ύστερης αλήθειας. Εάν η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στην αφήγηση του τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Ξέρετε, αυτό είναι, δυστυχώς, χαρακτηριστικό της εποχής μας. Και στο παρελθόν υπήρχαν παραδείγματα παραπλανητικού πολιτικού λόγου, όχι όμως σε τέτοια έκταση. Σήμερα το φαινόμενο είναι εμφανές σε πολλές δυτικές χώρες όπου το ψέμα παρουσιάζεται ως πραγματικότητα και η αλήθεια ως ύβρη.

    Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να σκιαγραφήσει μια πραγματικότητα που είναι στα όρια του φανταστικού, όπου η οικονομία σταθεροποιείται ενώ η ανάπτυξη θα προέλθει από τη φόρτιση του ελατηρίου της οικονομίας, όπως είπε ο ίδιος στη ΔΕΘ, χωρίς αυτός και η κυβέρνηση του να κάνουν τίποτα.

    Για να επιστρέψουμε όμως στην πραγματικότητα, μόλις τους τρεις τελευταίους μήνες είχαμε: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Στους επιμέρους δείκτες του β' τριμήνου, μείωση11,4% σημείωσαν, σε ετήσια βάση, οι εξαγωγές αγαθών και προϊόντων. Μείωση των εσόδων του Ιουλίου κατά 641 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου. Ενδεικτική είναι και η κατά 60 εκατ. απόκλιση των εσόδων του ΦΠΑ μετά την αύξηση των συντελεστών. Αδυναμία καταβολής φόρων από το 25% των υπόχρεων φορολογούμενων, που δεν κατέβαλαν ούτε καν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.Τα ελληνικά ομόλογα είχαν τις χειρότερες επιδόσεις από όλα τα ομόλογα της ΕΕ από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης αξιολόγησης μέχρικαι σήμερα. Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είναι στα 8,2%, ενώ της Πορτογαλίας στο 3% και της Κύπρου 3,2%.

    Η κυβέρνηση οφείλει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την σταθεροποίηση της οικονομίας. Εάν δεν το πράξει δεν είναι μόνο υπόλογη προς τον ελληνικό λαό, αλλά και προς την ιστορία.

    Βλέπουμε ένα διαρκές ενδιαφέρον των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και συχνές επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν σας δημιουργεί πρόβλημα;

    Όχι, καθόλου. Ο κ. Τσίπρας καλείται σε αυτές τις συναντήσεις ως παρατηρητής όπως συνέβαινε και πιο παλιά με τον Πρόεδρο της Κύπρου ο οποίος προερχόταν από το ΑΚΕΛ, το οποίο συμμετέχει στην ίδια ομάδα με του κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να παρουσιάσει στο εσωτερικό της χώρας μια προβλεπόμενη διαδικασία ως κάτι το καινούργιο, το οποίο γίνεται αποκλειστικά για τον ίδιο. Αυτό δεν ισχύει. Ελπίζουμε ότι αυτές τις συναντήσεις ο κ. Τσίπρας θα τις εκμεταλλευθεί ώστε να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και να υιοθετήσει στοιχεία σύγχρονου και υπεύθυνου πολιτικού λόγου.

    Πώς είδατε τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών των χωρών του Νότου; Από τις αντιδράσεις στη Γερμανία κι άλλες βόρειες χώρες φαίνεται να ενόχλησε.

    Οι περιφερειακές συναντήσεις Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών είναι πάντοτε καλοδεχούμενες Η συνεννόηση, η συναντίληψη και ο συντονισμός πολιτικών δράσεων είναι επιθυμητά αποτελέσματα. Ωστόσο, οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Αλλαγή πολιτικής έχουμε όταν αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη. Εμείς οφείλουμε να αγωνιστούμε και να προωθήσουμε κοινές πολιτικές σε προοδευτική κατεύθυνση στα ζητήματα τα οποία μας αφορούν όπως:

    α) Η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ώστε να εξαιρεθούν οι δαπάνες για τις υποδομές, την εκπαίδευση και την έρευνα από τους περιορισμούς του χρέους, δίνοντας προοπτική στις επόμενες γενεές.

    β) Η δημιουργία κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ώστε να μπορέσουμε και εμείς να μειώσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες, οι οποίες παραμένουν εξαιρετικά υψηλές παρά την κρίση, αλλά και να μπορέσουμε να έχουμε στήριξη στα εθνικά μας θέματα.

    γ) Η εξάλειψη του κοινωνικού και φορολογικούdumping. Πρέπει οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν ίση αμοιβή για όμοια εργασία στην ίδια χώρα. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Παράλληλα, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι ορισμένες χώρες δεν θα λειτουργούν με καθεστώς αθεμίτου φορολογικού ανταγωνίσιμου.

    Όσο περήφανοι ήμασταν όταν η επίτροπος Βεστάγκερ υποχρέωσε την Apple να καταβάλει τους φόρους, που δικαίως της αναλογούν, στο ιρλανδικό κράτος, τόσο απογοητευτήκαμε βλέποντας τον τέως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο να καταλαμβάνει θέση στο διοικητικό συμβούλιο τράπεζας, λίγο μετά τη θητεία του. Για το συγκριμένο ζήτημα, έχω καταθέσει ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας παράλληλα να υιοθετηθούν κανόνες ασυμβιβάστου και χρονικού περιορισμού όπως ισχύει και σε άλλες χώρες.

    Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η έννοια της «περισσότερης Ευρώπης» δεν είναι ένα όχημα του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου ενάντια στους πολίτες, αλλά είναι το όπλο των πολιτών ώστε να περιφρουρήσουν τα κοινωνικά δικαιώματα τους έναντι του καπιταλισμού καζίνο που οξύνει τις ανισότητες μεταξύ κρατών και τάξεων.

    Το προσφυγικό παραμένει μεγάλο πρόβλημα και το χρησιμοποιεί η Τουρκία για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης και επιβάλλει τους όρους της. Πώς εκτιμάτε τη στάση της ΕΕ;

    Η πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό σίγουρα δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Αντί να θέτει τον κ. Ερντογάν προ των ευθυνών του, τον ενθαρρύνει να εκμεταλλεύεται τους πρόσφυγες για τους δικούς του σκοπούς. Δεν μπορεί να συνεχίσει να κάνει τα στραβά μάτια η κ. Μέρκελ στο πογκρόμ που διεξάγει ο κ. Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του. Μόλις πριν από λίγες μέρες, η κ. Κάττι Πίρρι, η οποία είναι υπεύθυνη για την ετήσια έκθεση προόδου της Τουρκίας, με ενημέρωσε ότι συνολικά οι διωκόμενοι ως «φίλοι του PKK» ή και «Γκιουλένιστες» είναι περίπου 100.000. Μόνο οι εκπαιδευτικοί που έχουν χάσει τη δουλειά τους είναι 12.000. Μερίδιο ευθύνης έχουν, βέβαια, και τα κράτη του Βίζεγκραντ στα οποία επικρατεί μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για την έννοια της αλληλεγγύης και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Είναι επιβεβλημένο να υπάρξουν κυρώσεις για όσες χώρες δεν δέχονται τις κοινές αποφάσεις. Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν μπορούν να είναι α λα καρτ. Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν τρεις χώρες οι οποίες δεν έχουν δεχτεί κανέναν πρόσφυγα στο έδαφος τους.

    Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει ο αναγκαίος διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. Είναι εύλογο ότι όσοι ανήκουν στη δεύτερη κατηγόρια και δεν βρίσκουν κάποια ευρωπαϊκή χώρα να τους υποδεχθεί θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους.

    Σε βάθος χρόνου, το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω του τερματισμού του πολέμου στη Συρία και την εφαρμογή των μέτρων στήριξης που αποφασίστηκαν στη Συνοδό της Βαλέτας για την προσφορά βοηθείας προς τις αφρικάνικες χώρες ώστε να περιοριστεί η αντικειμενική ανάγκη για μετανάστευση. Το μοναδικό ενθαρρυντικό στοιχείο που έχουμε προς αυτή την κατεύθυνση είναι η, πολύ πρόσφατη, εκεχειρία στη Συρία. Ας ελπίσουμε ότι θα διατηρηθεί και θα είναι η αρχή για τον τερματισμό του πόλεμου.

    Τη συνέντευξη πήρε ο Μιχάλης Μιχαήλ

    [03] Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε στους Έλληνες ποιος είναι και τι υποστηρίζει, αναφέρει το Μαξίμου

    Ο κ. Μητσοατάκης θύμισε σήμερα ποιος είναι και τι υποστηρίζει, «ότι οι απόψεις του είναι πιο ακραία νεοφιλελεύθερες από αυτές των δανειστών», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ενώ προσθέτει ότι «με παρουσίες σαν τη σημερινή θα πηγαίνει μετά τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ για πολλά χρόνια ακόμα. Εκτός κι αν στη Νέα Δημοκρατία αποφασίσουν να στέλνουν άλλον».

    «Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μητσοτάκη που με τη σημερινή του εμφάνιση θύμισε σε όλους τους Έλληνες ποιος πραγματικά είναι και τι υποστηρίζει», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και τονίζει:

    «Θύμισε ότι οι απόψεις του είναι πιο ακραία νεοφιλελεύθερες από αυτές των δανειστών με τους οποίους άλλωστε ως κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων της καταστροφής, υπέγραφε λευκά χαρτιά βυθίζοντας την χώρα στην φτώχεια.

    Τότε που είχε δεσμευτεί για 15000 απολύσεις στο δημόσιο και για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές.

    Ο υπερασπιστής της επιχειρηματικότητας τύπου Siemens δε βρήκε σήμερα ούτε μια λέξη να πει για την προστασία των εργασιακών σχέσεων και τη 2η αξιολόγηση.

    Αντιθέτως εξήγγειλε περικοπές ύψους 3.5 δισ στην υγεία, την παιδεία και το κοινωνικό κράτος, υποσχόμενος να συνεχίσει την πολιτική που από το 2010 κατέστρεψε την χώρα και την οικονομία».

    [04] ΙΚΑ: Από Οκτώβριο, η εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ στις κύριες συντάξεις

    Από τη συνταξιοδότηση του μηνός Οκτωβρίου, η οποία θα καταβληθεί στο τέλος του Σεπτεμβρίου, ξεκινάει η επιβολή εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ σε όλες τις κύριες συντάξεις που καταβάλλει το ΙΚΑ.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ:

    1. Από 1/7/2016, η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθενείας σε είδος των συνταξιούχων που καλύπτονται για παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, καθορίζεται σε ποσοστό 6% και υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού κύριας σύνταξης, αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων.

    Επιπλέον, από 1/7/2016, καταργούνται οι διατάξεις, οι οποίες, υπό προϋποθέσεις, παρείχαν στους ασφαλισμένους δικαίωμα επιλογής οργανισμού ασφάλισης ασθενείας.

    Ειδικότερα, ορίζεται ότι, σε περίπτωση συρροής περισσότερων της μίας κύριων συντάξεων στο ίδιο πρόσωπο, η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθενείας σε είδος υπολογίζεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων, ανεξαρτήτως αιτίας (από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης) και, αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην προαναφερόμενη εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων.

    Στην περίπτωση δε που συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη (κύρια και τυχόν επικουρική - οδηγίες για την παρακράτηση εισφορών ασθενείας από τις επικουρικές συντάξεις τ. Ε.Τ.Ε.Α.Μ. θα δοθούν, αφού προηγηθεί ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Τ.Ε.Α.) και αποδοχές από μισθωτή εργασία, καταβάλλεται το προβλεπόμενο, ως ανωτέρω, ποσοστό εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης επί της συντάξεως που λαμβάνει, καθώς και το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών ή επί του μηνιαίου εισοδήματός τους.

    Ως καταβαλλόμενο ποσό κύριας σύνταξης επί του οποίου υπολογίζεται η κράτηση κλάδου ασθενείας θεωρείται:

    α) Για τις καταβαλλόμενες κατά την 12/5/2016 συντάξεις, καθώς και για όσες εφαρμόζονται ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης οι προγενέστερες του ν. 4387/2016 διατάξεις, ως καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η εισφορά 6% ορίζεται το ακαθάριστο ποσό σύνταξης, μετά των πάσης φύσεως προσαυξήσεων (επίδομα τέκνων, συζύγου), επιδόματος απόλυτης αναπηρίας ή εξωιδρυματικού επιδόματος, μετά την αφαίρεση όλων των κρατήσεων και, πριν τον υπολογισμό του φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.).

    β) Για τις συντάξεις που θα υπολογισθούν με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού του ν. 4387/2016, (δηλαδή θα αποτελούνται από το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων των άρθρων 30 και 94, του ν. 4387/2016 και προσωπική διαφορά), συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας εξωιδρυματικού επιδόματος, ως καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η εισφορά 6% ορίζεται το συνολικό ποσό που προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους ποσών. Από το συνολικό αυτό ακαθάριστο ποσό αφαιρούνται τα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και, πριν τον υπολογισμό του φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.).

    Διευκρινίζεται ότι επί των προνοιακών επιδομάτων κοινωνικής αλληλεγγύης ηλικιωμένων και υπερηλίκων του άρθρου 91, καθώς και επί των επιδομάτων τέκνων της παρ.1, του άρθρου 10, του ν. 4387/2016 (αφορά τις συντάξεις που θα υπολογισθούν με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης), δεν γίνεται παρακράτηση υπέρ υγειονομικής περίθαλψης.

    Ομοίως, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του κλάδου ασθενείας.

    Οι ανωτέρω διατάξεις δεν εφαρμόζονται σε συνταξιούχους εξ ιδίου δικαιώματος ή θανάτου (κύριας και επικουρικής ασφάλισης), καθώς και σε απασχολούμενους συνταξιούχους, οι οποίοι υπάγονται για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε φορείς, εκτός του ΕΟΠΥΥ και για τους οποίους εξακολουθούν να ισχύουν τα προβλεπόμενα από τους οικείους κανονισμούς των Ταμείων Υγείας που διατήρησαν αυτοτέλεια.

    Τέλος, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η παρακράτηση εισφοράς κλάδου ασθενείας συνταξιούχων, σε εφαρμογή των ανωτέρω νομοθετικών μεταβολών, θα διενεργείται με ενέργειες αρμοδιότητας της αρμόδιας Διεύθυνσης Εκμετάλλευσης της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής - Τμήμα Παραγωγής και Διακίνησης Αναφορών Συντάξεων - αρχής γενομένης της συντάξεως του μηνός Οκτωβρίου 2016, το ποσό δε της εισφοράς που προκύπτει, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις από 1/7/2016 θα παρακρατηθεί σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, με την πρώτη δόση να παρακρατείται μαζί με τη σύνταξη του μηνός Νοεμβρίου 2016.

    Επιπλέον, τα ανωτέρω ποσά παρακρατούνται με την υποχρέωση χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και ΕΟΠΥΥ.

    Επίσης, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι, από 1/8/2016 έως 31/12/2016, απαλλάσσονται από την παρακράτηση εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη όλοι όσοι έχασαν άνω των 30 ευρώ, μηνιαίως, της παροχής ΕΚΑΣ.

    [05] Μικροένταση στο Κερατσίνι μετά την πορεία μνήμης για τον Παύλο Φύσσα

    Μικροένταση σημειώθηκε το απόγευμα στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη και Τσαλδάρη από ομάδα ατόμων, μετά την πορεία μνήμης για τον Παύλο Φύσσα στο Κερατσίνι.

    Άγνωστοι στην οδό Παύλου Φύσσα πέταξαν πέτρες σε υποκατάστημα τράπεζας προκαλώντας φθορές. Άλλη ομάδα νεαρών έβαλε φωτιά σε κάδους σκουπιδιών, ενώ εκτόξευσαν φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

    Νωρίτερα μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων φωνάζοντας συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο μνημείο του Παύλου Φύσσα, ενώ για σήμερα το βράδυ έχει προγραμματιστεί βουβή διαμαρτυρία στην οποία θα συμμετέχουν και οι γονείς τού αδικοχαμένου μουσικού.

    Στην περιοχή υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ σε πολλούς δρόμους γύρω από το μνημείο του Παύλου Φύσσα έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία των οχημάτων

    Αύριο Κυριακή στις 19:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ραπ συναυλία «Rap Monster Fest», στο Καστράκι -Δραπετσώνα (πλησίον ΗΣΑΠ).

    [06] Δ. Κουτσούμπας:Είναι απαράδεκτο να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα

    «Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις άλλες εγκληματικές ενέργειες της ΧΑ, κατά συνδικαλιστών, κατά μεταναστών, είναι απαράδεκτο να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι δολοφόνοι, όπως και όσοι τους καθοδήγησαν ιδεολογικά, πολιτικά, επιχειρησιακά σ? αυτές τις δολοφονίες και τις εγκληματικές πράξεις, είναι απαράδεκτο να μην έχει ολοκληρωθεί η δίκη της ΧΑ», τόνισε ο γγ της ΚΕ το ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δηλώσεις του στην αντιφασιστική συναυλία που οργάνωσε η ΚΝΕ, και επισήμανε τις «τεράστιες πολιτικές ευθύνες» των κυβερνήσεων «και η σημερινή για τους 20 μήνες που κυβερνά, αλλά και η προηγούμενη για τους αντίστοιχους μήνες που κυβερνούσε, μετά από αυτά τα τραγικά επεισόδια».

    «Αυτή τη στιγμή, αυτό που θέλουμε να δώσουμε ως μήνυμα, είναι ότι εξακολουθούν να είναι επίκαιρα τα λόγια του ποιητή Φώντα Λάδη, που τα έκανε τραγούδι ο Θάνος Μικρούτσικος "το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον"», κατέληξε ο γγ του ΚΚΕ.

    [07] Τουλάχιστον 30 Σύροι στρατιώτες νεκροί από αεροπορική επιδρομή

    Τουλάχιστον 30 Σύροι στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο από αεροπορική επιδρομή κατά θέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας σήμερα, μεταδίδει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

    «Από την αεροπορική επιδρομή στο αεροδρόμιο Ντέιρ Εζόρ βρήκαν τον θάνατο 30 με 35 Σύροι στρατιώτες, αλλά ως τώρα δεν έχει σταθεί δυνατόν να αναγνωρισθούν τα μαχητικά αεροσκάφη που πραγματοποίησαν τα πλήγματα», αναφέρει ο επικεφαλής της ΜΚΟ, που διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών πληροφόρησης εντός του εδάφους της Συρίας.

    Από την πλευρά της η Δαμασκός κι η σύμμαχός της Ρωσία κατηγορούν για την επιδρομή τις δυνάμεις της υπό αμερικανική διοίκηση διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους

    Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, από την επιδρομή έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 60 στρατιώτες.

    «Τα αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών πραγματοποίησαν σήμερα τέσσερις επιδρομές κατά των συριακών δυνάμεων που βρίσκονται περικυκλωμένες από τον Ισλαμικό Στρατό στο αεροδρόμιο Ντέιρ Εζόρ. 62 στρατιώτες είναι νεκροί και περίπου εκατό έχουν τραυματισθεί από τα αεροπορικά πλήγματα », σημειώνεται στο ρωσικό ανακοινωθέν.

    [08] Α. Mέρκελ: Δεν ήθελα να προκαλέσω με το "θα τα καταφέρουμε", αλλά να παροτρύνω

    Για πρώτη φορά η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάνει αυτοκριτική για την -περίφημη πλέον- φράση της «Θα τα καταφέρουμε» στο προσφυγικό και την σχετικοποιεί. Λυπάται που η πρότασή της αυτή ακούγεται κάπως υπερβολική και στη πορεία του χρόνου έγινε ένας τύπος κενός περιεχομένου. Πριν ένα χρόνο οι τρεις αυτές λέξεις είχαν την έννοια της παρότρυνσης, αλλά εν τω μεταξύ αντιλαμβάνεται ότι πολώνουν, είπε απολογητικά σε συνέντευξη της στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

    Ας σημειωθεί ότι παίρνει τις αποστάσεις της από την φράση αυτή, η οποία προκαλεί το αίσθημα πολλών πολιτών λόγω της πολιτικής της των ανοικτών θυρών για τους πρόσφυγες, μία μέρα πριν τις εκλογές για τη Γερουσία του Βερολίνου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του δεύτερου δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα θα πέσει στο 18% στην πρωτεύουσα, δηλαδή τα χειρότερο ποσοστό από ποτέ.

    Η φράση αυτή είναι «μέρος της πολιτικής μου δουλειάς, διότι είμαι πεπεισμένη ότι είμαστε μια ισχυρή χώρα και ότι μπορούμε να βγούμε ενδυναμωμένοι και από αυτήν την φάση», είπε συγκεκριμένα η Γερμανίδα καγκελάριος.

    Η φράση αυτή την οποία χρησιμοποίησε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης «είναι η έκφραση μιας στάσης την οποία μετά βεβαιότητας γνωρίζουν πολλοί από την επαγγελματική και ιδιωτική τους ζωή», είπε η Α. Μέρκελ. Λυπάται, πάντως, που έχει αποκτήσει από τα τέλη Αυγούστου 2015 ένα τέτοιο βάρος.

    «Μερικές φορές σκέφτομαι όμως ότι αυτή η φράση ακούγεται υπερβολική», παραδέχτηκε. «Τόσο που θα προτιμούσα να μην την επαναλάβω. Έχει γίνει ένα είδος απλού συνθήματος, σχεδόν ένας τύπος κενού περιεχομένου», προσέθεσε.

    «Ορισμένοι αισθάνονται να προκαλούνται από τη φράση αυτή. Δεν το εννοούσα όμως έτσι, αλλά ως παρότρυνση, ως αναμφισβήτητη αναγνώριση. Και μάλιστα διότι γνωρίζω καλά ότι όλοι μας σε αυτή τη χώρα επωμιζόμαστε από κοινού πάρα πολλά, κάτι όμως το οποίο δεν περιγράφεται αμέσως από τις υπερβολικά συχνά επαναλαμβανόμενες τρεις λέξεις».

    [09] Κ. Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι να οδηγήσουμε την πατρίδα έξω από την κρίση

    Χαρούμενος που βρίσκεται στην 81η ΔΕΘ ως πρόεδρος της ΝΔ, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας στην ομιλία του ενώπιον των παραγωγικών φορέων

    Είμαι εδώ να μοιραστώ μαζί σας, αντιλαμβάνομαι την ιστορική ευθύνη, δεσμεύομαι να κάνω τα πάντα για να οδηγήσουμε την πατρίδα μας έξω από την κρίση, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Η παροχολογία δεν έχει καμιά θέση από το βήμα της ΔΕΘ, δεν θα δώσω ψεύτικές υποσχέσεις δεν θα δώσω χρήματα που δεν υπάρχουν, τόνισε.

    Είμαι εδώ για να υπογράψουμε μια συμφωνία αλήθειας με τον κάθε Έλληνα κι την κάθε Ελληνίδα ξεχωριστά, προσέθεσε.

    Ο Τσίπρας συνεχίζει αμετανόητος και προκλητικός

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Τσίπρας δεν διδάχτηκε τίποτα, συνεχίζει αμετανόητος και προκλητικός, διχάζει, δίνει ανεύθυνες υποσχέσεις, δεν θέλει να αλλάξει κατεύθυνση, υπονομεύει βάναυσα τη λειτουργία των θεσμών. Όσο και να προσπαθεί να βάλει το κουστούμι του μεταρρυθμιστή έχει μόνο στο μυαλό του την εξουσία, συνέχισε, και συμπλήρωσε: ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει φτώχεια.

    Ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του. Για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, να φύγει ο Τσίπρας το συντομότερο, δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

    Ήρθε η ώρα να τραβήξουμε μια γραμμή με το χθες. Επτά χρόνια κάποιοι πίστεψαν ότι ήταν η ευκαιρία να κλείσουμε τους λογαριασμούς με όσους δεν συμφωνούν μαζί τους, σημείωσε και προσέθεσε: 'Η τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας.

    Λέμε σήμερα τέλος στον φαύλο κύκλο του λαϊκισμού

    Για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση, υπονόμευσε και υπονομεύει τους θεσμούς. Προτείνω ένα σχέδιο για το μέλλον και δεν αναλύω το παρελθόν. Κανείς δεν περισσεύει από τον αγών για ένα καλύτερο αύριο, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Καταθέτω τον οδικό χάρτη για το μέλλον. Προτείνω μια συμφωνία αλήθειας, ανάμεσα μας, για να πιστέψουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα καλύτερα, συμπλήρωσε και υπογράμμισε:

    Σήμερα δίνουμε ένα τέλος στον φαύλο κύκλο του λαϊκισμού. Σας ζητώ να με αντιμετωπίσετε ως κάποιον που δουλεύει πολύ σκληρά για τα συμφέροντα των πολλών και όχι τα λίγα. Με συνέπεια για την ανάταση της χώρας.

    Χρειαζόμαστε όραμα για την μεταμνημονιακή εποχή

    Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες του 2016, θυμίζει ρημαγμένη χώρα, η φορολογική επίθεση της κυβέρνησης οδηγεί σε ύφεση. Η κυβέρνηση πλήττει τους ίδιους και τους ίδιους. Η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται. Η ελληνική κοινωνία έχασε κάθε αίσθηση προσανατολισμού, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε:

    Η Ελλάδα χρειάζεται αναγέννηση. Χρειαζόμαστε όραμα για την μεταμνημονιακή πολιτική. Να επιδιώκει την Αριστεία και την επιβράβευση, να δημιουργεί συλλογικά πρότυπα.

    Δουλειές για τους πολλούς και όχι για τους κολλητούς

    Μόνο η οικονομία της αγοράς μπορεί να δημιουργήσει πλούτο, δίκαια ανακατανομή του πλούτου. Η επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο, να επιστρέψουμε στις αξίες της ζωής, στην αξιοκρατία και στη διαφάνεια, στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε:

    Οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η μείωση της ανεργίας θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα, με επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από κρατικές προσλήψεις. Δουλειές για τους πολλούς και όχι για το κόμμα και τους κολλητούς, τόνισε.

    Καμία έκπτωση στην αξιοκρατία

    Στόχος θα είναι οι εξαγωγές να αγγίξουν το 40% του ΑΕΠ, από 30% που είναι σήμερα, χρειάζονται νέες πολιτικές, χρειάζεται επιχειρηματικότητα και ρίσκο. Μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες από 170 χιλιάδες θέσεις εργασίες. Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ

    Είπε πως χρειάζεται μια κυβέρνηση αποτελεσματική, ομοιογενής, «η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι η κυβέρνηση των καλύτερων», τόνισε και δεσμεύτηκε «δεν θα κάνω καμία έκπτωση στην αξιοκρατία». «Ως πρωθυπουργός δεν θα ανεχτώ καμία έλλειψη μεταρρυθμιστικού έργου. Θα εφαρμόσουμε πλήρως και εγκαίρως το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο».

    Θα θέσουμε νέο πλαίσιο με τους πιστωτές μας, θα προωθήσουμε μεταρρυθμιστικό πλαίσιο και θα περιόρισουμε την απαίτηση των πλεονασμάτων, από 3,5 σε 2%, ανέφερε αναλύοντας τον πρόγραμμα της ΝΔ και μίλησε για μείωση στη φορολογική πολιτική. Το σύστημα σήμερα έχει αποτύχει, υπάρχουν απώλειες εισόδων και φοροδιαφυγή πολλών δισ., ανέφερε.

    Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά δεν θα δοθούν και οι προβλεπόμενες αυξήσεις

    Η ανάσα των 2 δισ. από τα πλεονάσματα και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα μας βοηθήσουν να πάρουμε ανάσα. Χρειάζεται όμως να μην διαταραχτεί η δημοσιονομική ισορροπία, επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο περικοπών, στο Δημόσιο, τονίζοντας όμως ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, μόνο αξιολογήσεις. Καταργούνται φορείς του Δημοσίου. Δεν θα γίνουν οι προβλεπόμενες αυξήσεις στους υπαλλήλους του Δημοσίου.

    Μέτρα άμεσης μείωσης της φορολογίας, υπό την προϋπόθεση της μείωσης των πλεονασμάτων

    Η αύξηση των φόρων αποδείχτηκε κοινωνικά άδικη και αναποτελεσματική. Κανένας Έλληνας δεν μπορεί να υπερφορολογείται για να στηρίζεται ένα πελατειακό κράτος, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Εξήγγειλε μέτρα άμεσης μείωσης της φορολογίας, υπό την προϋπόθεση της μείωσης των πλεονασμάτων: Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος δύο ετών, 20% τον πρώτο χρόνο και 10% τον δεύτερο, στο 24% η φορολόγηση των επιχειρήσεων τον πρώτο χρόνιο, στο 20% τον δεύτερο. Στο 13% επανέρχεται ο φόρος για τα αγροτικά προϊόντα. Καταργείται ο φόρος των καυσίμων.

    Οι προτάσεις της ΝΔ είναι μετρημένες και απολύτως κοστολογημένες

    Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα υπάρξει 1,5 δισ. ευρώ εξοικονόμηση από τις στοχευμένες παρεμβάσεις του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ τον πρώτο χρόνο.

    Εξάλλου, έκανε λόγο για μείωση 50% στο τέλος της ΕΡΤ, ενώ είπε ότι η κρατική τηλεόραση πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως ένα όργανο προπαγάνδας.

    Έκανε λόγο για εύλογα ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή.

    Τόνισε ότι οι προτάσεις της ΝΔ είναι μετρημένες και απολύτως κοστολογημένες.

    «Αρκετά με τους λαϊκιστές που μικραίνουν τη χώρα μας», είπε και τόνισε: «Δεν έχουν το θάρρος να πληροφορήσουν τον ελληνικό λαό για τις ευθύνες που και αυτός πρέπει να αναλάβει. Ας τους δείξουμε την έξοδο, ας τους στείλουμε σπίτι τους να αναπνεύσουμε επιτέλους ελεύθερα».

    Παρεμβάσεις στις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια

    Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για παρεμβάσεις στις τράπεζες για να καθαρίσουν τα κόκκινα δάνεια, να ανακουφιστούν οι οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να έχουν δεύτερη ευκαιρία, όσες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους.

    Είπε ότι θα προχωρήσουν και παρεμβάσεις σχετικά με τις προσαυξήσεις για χρέη στο Δημόσιο.

    Γενναία φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις με ίδια κεφάλαια

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, σε γενναία φορολογικά κίνητρα σε όσους επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται με ίδια κεφάλαια και στη δημιουργία νομικού πλαισίου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιχειρήσεων, και για χωροταξικό σχεδιασμό για να μην αμφισβητούνται εκτάσεις.

    «Η μεταρρύθμιση του ίδιου του κράτους είναι η απαραίτητη μεταρρύθμιση για την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και προσέθεσε: Χρειαζόμαστε ένα κράτος που θα σέβεται τα χρήματα του πολίτη, ένα κράτος που θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό του με ευελιξία. Θα επιβάλλει παντού την ηλεκτρονική υπογραφή για να μπορούν οι πολίτες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους από το σπίτι.

    Ελλάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη

    Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για την κρίση, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Πρέπει όλοι τώρα να βάλουμε πλάτη. Δεν επιτρέπεται να λείπε κανείς από αυτή την προσπάθεια είναι το καθήκον σας, είπε συνεχίζοντας την ομιλία του στη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης.

    Ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας ήταν μέχρι χθες απέναντι σε όλα τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης, είτε πρωτοστατούσε σε κινητοποιήσεις είτε τα καταψήφιζε στη Βουλή και τόνισε: Καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη εάν δεν δίνει ευκαιρίες σε εκείνους που η κρίση έπληξε σκληρά.

    Η κρίση έπληξε την οικογένεια με εξαρτώμενα μέλη, επισήμανε και είπε πως πρώτη προτεραιότητα για τη ΝΔ είναι η μέση ελληνική οικογένεια, «είναι για μένα στοίχημα», είπε και εξήγγειλε ανάμεσα σε άλλα, κουπόνι 180 ευρώ τον μήνα σε όσες οικογένειες δεν μπορούν να βάλουν το παιδί του σε παιδικό σταθμό.

    Επίσης, ελλάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη. «Θα δίνουμε στους δικαιούχους ρευστό και όχι κουπόνια για να αποφασίζουν οι ίδιοι για τις προτεραιότητες τους».

    Τέλος στους μπαχαλάκηδες

    Το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να είναι φυτώριο για τους άριστους. Δεσμεύομαι για αλλαγές σε όσα έχει φέρει μια ιδεοληπτική κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να ανεχτώ φαινόμενα, όπου μερικοί μπαχαλάκηδες διέλυσαν την πόλη της Θεσσαλονίκης. Τέλος στην ανοχή σε όσους μετατρέπουν σε άβατο ολόκληρες γειτονιές, σε όσους κάνουν καταλήψεις, τα δικαιώματα των πολλών δεν θα συνθλίβονται από τους λίγους.

    Πρώτη φορά τίθεται ζήτημα ποιότητας της Δημοκρατίας

    Πρώτη φορά τίθεται ζήτημα ποιότητας της Δημοκρατίας, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Αναφερόμενος στο ζήτημα της αδειοδότητης των καναλιών είπε ότι «οι τηλεοπτικές άδειες έχουν μόνο ένα σκοπό την κατάργηση της πολυφωνίας και της δημιουργίας μιας νέας διαπλοκής, ελεγχόμενη από την κυβέρνηση». Προσέθεσε ότι η λειτουργία της Βουλής είναι στα όρια της συνταγματικότητας.

    Επιστροφή στην κανονικότητα, είμαστε ανάχωμα στις δυνάμεις του λαϊκισμού. Δεν θα ανεχτούμε άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς, δεν θα ανεχτούμε την αμφισβήτηση της αστικής δημοκρατίας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Βουλή των Ελλήνων θα κρίνει τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης». «Λειτουργούμε μέσα το κτίριο της Βουλής και όχι στο περιστύλιο της».

    Διαβάστε επίσης:

    Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε στους Έλληνες ποιος είναι και τι υποστηρίζει αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 September 2016 - 20:32:19 UTC