Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ για δίωξη Σπυρόπουλου: Αναδεικνύεται το καθεστώς διαπλοκής που δημιούργησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  • [02] Συνάντηση Γιάννη Δραγασάκη με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν
  • [03] Εκταμίευση των 2,8 δισ. στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, τα εναπομείναντα δύο προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα
  • [04] ΓΓΕΕ: Άθλια προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης ότι παραποιήθηκε το πρακτικό της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [05] Σήμερα πληρώνονται οι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
  • [06] Ομπάμα και Μέρκελ καταδικάζουν τους ρωσικούς και συριακούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι
  • [07] Μία νεκρή και 108 τραυματίες, από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Χόμποκεν
  • [08] Μεγάλη διαδήλωση στις Βρυξέλλες κατά των μέτρων λιτότητας
  • [09] Κάντε δώρο το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ για δίωξη Σπυρόπουλου: Αναδεικνύεται το καθεστώς διαπλοκής που δημιούργησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    «Η ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη και απιστία που ασκήθηκε στον πρώην υπεύθυνο για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, αναδεικνύει το καθεστώς της διαπλοκής που δημιούργησαν με συστηματικό τρόπο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, και σημειώνει, ότι «το άθλιο καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς θα τερματιστεί, όσο κι αν ενοχλεί τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους νυν και αεί προστάτες τους».

    Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ΠΑΣΟΚ έλαβε δάνειο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα Αττικής, με μοναδική εγγύηση την κρατική επιχορήγηση του κόμματος, την οποία όμως είχε δώσει και σε τρεις άλλες τράπεζες από τις οποίες επίσης είχε δανειοδοτηθεί!». Επισημαίνει επίσης, πως «τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, δείχνουν πως τα θαλασσοδάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από τις τράπεζες αγγίζουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ». Αναφέρει ακόμη, ότι «ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος δεν ενεργούσε από μόνος του, εκτελούσε άνωθεν εντολές, για τις οποίες είναι συνολικά υπόλογο το κόμμα του».

    Κατόπιν αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει τα εξής ερωτήματα:

    -Σκοπεύουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να αποπληρώσουν ποτέ τα δάνεια αυτά;

    -Κατανοούν άραγε το μέγεθος της πολιτικής τους ανυποληψίας, όταν την ίδια περίοδο που εκείνοι έπαιρναν δανεικά και αγύριστα ο ελληνικός λαός μάτωνε από τις πολιτικές τους;

    -Η κ. Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης θα απολογηθούν γι αυτές τις επιλογές;

    «Να είναι σίγουροι», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, «ότι το άθλιο καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς θα τερματιστεί, όσο κι αν ενοχλεί τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους νυν και αεί προστάτες τους».

    Διαβάστε επίσης:

    Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απαγγέλθηκαν σε βάρος του πρώην υπευθύνου οικονομικών του ΠΑΣΟΚ

    «Δεν μπορούν να μας κουνούν το δάχτυλο αυτοί που μόλις πιάστηκαν στα πράσα», απαντά το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίωξη του Ρ. Σπυρόπουλου

    «Το "βρώμικο '16" που επιχειρείται να στηθεί, κάνει το "βρώμικο '89" να μοιάζει νηπιαγωγείο», απάντησε το ΚΙΔΗΣΟ στον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη δίωξη του Ρ. Σπυρόπουλου

    [02] Συνάντηση Γιάννη Δραγασάκη με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, είχεσυνάντηση, την Πέμπτη,με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Valiollah Seif, παρουσία του Ιρανού πρέσβη στη χώρα μας Majid Motallebi Shabestari.

    Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο του γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, «κατά την διάρκεια της συνάντησης, στην οποία έδωσε το παρών και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενημέρωσε την ιρανική αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τη μετάβασή της σε τροχιά ανάπτυξης, έπειτα από εννέα χρόνια ύφεσης».

    «Εξέφρασε, επίσης, τη βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής σχέσης, στη βάση συγκεκριμένων έργων και σχεδίων».

    «Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, από την πλευρά του επισήμανε τις τεράστιες προοπτικές στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη των δύο χωρών. Ο Valiollah Seif έθεσε την έναρξη των ελληνοϊρανικών σχέσεων στον τραπεζικό τομέα, ως βάση μελλοντικών οικονομικών συνεργασιών».

    Τέλος «και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την προσδοκία να είναι καρποφόρο το διήμερο των επαφών της ιρανικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, αξιοποιώντας περαιτέρω τη διάθεση των ελληνικών τραπεζών για συνεργασία με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Ιράν».

    Διαβάστε επίσης:

    Συνάντηση Π. Σκουρλέτη με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν

    [03] Εκταμίευση των 2,8 δισ. στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, τα εναπομείναντα δύο προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα

    Την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. συζήτησαν σε θετικό κλίμαοι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημέρωσαν για την εφαρμογή των 12 προαπαιτούμενων ενώ παράλληλα έγινε σαφές από την ελληνική πλευρά πως τα υπολειπόμενα δύοπροαπαιτούμενα θα εκπληρωθούν πριν τις 10 Οκτωβρίου, ώστε τοEurogroup που είναι προγραμματισμένο για την ημερομηνία αυτήθα μπορέσει νααποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ.

    Επιπλέον, στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος ενημέρωσε το EWG για την πορεία των τεχνικών εργασιών σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο λόγος για τα μέτρα που στόχο έχουν να καταστήσουν πιο διαχειρίσιμες τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, όσο βρίσκεται σε πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει αποφασιστούν πριν από το τέλος του χρόνου και να τεθούν σε εφαρμογή αρχής γενομένης από το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση.

    Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου, με τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα να επιστρέφουν για να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις.

    [04] ΓΓΕΕ: Άθλια προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης ότι παραποιήθηκε το πρακτικό της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες

    Για άθλια προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης κάνει λόγο η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τις ειδήσεις που μεταδόθηκαν σύμφωνα με τις οποίες σκοπίμως παραποιήθηκε το πρακτικό της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

    «Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης παραπληροφόρησης για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, μεταδόθηκε από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα συμφερόντων του κ.Κοντομηνά, ότι σκοπίμως παραποιήθηκε το πρακτικό της δημοπρασίας, στο οποίο αναφέρεται το ποσό της τελευταίας προσφοράς του πρώτου επιλαχόντα (DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED), κατά τη διαδικασία κατακύρωσης της 4ης άδειας» αναφέρει ανακοίνωση της ΓΓΕΕ.

    «Πρόκειται για μια ακόμη άθλια προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης. Προς αποκατάσταση της αλήθειας σημειώνουμε τα εξής: Ενώ η τελευταία έγκυρη προσφορά της εταιρείας «DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED», στην ολοκλήρωση του Σταδίου 1 της 4ης φάσης, ανήλθε στο ποσό των 61.500.000 ευρώ, λόγω τυπογραφικού σφάλματος, μεταφέρθηκε σε δύο σημεία του πρακτικού το ποσό των 61.600.000 ευρώ, ενώ η ορθή αποτύπωση της προσφοράς, δηλαδή το ποσό των 61.500.000 ευρώ, προκύπτει τόσο από το ηλεκτρονικό σύστημα, όσο και από τις υπογεγραμμένες έντυπες προσφορές της εταιρείας, που τηρούνται στο αρχείο της ΓΓΕΕ και ρητά αναγράφεται στον τελικό πίνακα επιλαχόντων».

    «Η αναγόρευση ενός οφθαλμοφανώς τυπογραφικού σφάλματος σε υποτιθέμενη προσπάθεια παραποίησης του πρακτικού των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας, εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο εκφοβισμού και άσκησης ψυχολογικής βίας στους δημόσιους λειτουργούς, μέλη της Επιτροπής του Διαγωνισμού, με στόχο να πληγεί το κύρος του διαγωνισμού και να επωφεληθούν αθέμιτα όσοι υποψήφιοι δεν κατόρθωσαν να ανακηρυχθούν υπερθεματιστές» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές και υπενθυμίζουμε ότι η προκήρυξη 1/2016, στον όρο 3.3.2 εδάφιο (δ), προβλέπει την κύρωση του αποκλεισμού και την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής στο διαγωνισμό σε περίπτωση «απόπειρας επηρεασμού των μελών της Επιτροπής Διεξαγωγής του Διαγωνισμού, ως προς τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τη δημοπρασία».

    [05] Σήμερα πληρώνονται οι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

    Σήμερα 30 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πληρωμή των δικαιούχων του προγράμματος ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύς. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την εφαρμογή του προγράμματος και την πρώτη πληρωμή στους δικαιούχους παρουσίασε την Πέμπτη,μεταξύ άλλων, η ίδια η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, σε σχετική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Οι δικαιούχοι που υπέβαλαν αιτήσεις το μήνα Ιούλιο, θα λάβουν την εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό τους για δύο μήνες (Αύγουστο και Σεπτέμβριο), ενώ οι δικαιούχοι που υπέβαλαν αιτήσεις το μήνα Αύγουστο, θα λάβουν την εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό τους για το μήνα Σεπτέμβριο. Το ποσό των 5.399.005,65 ευρώ θα καταβληθεί σε 21.433 δικαιούχους (πληρωμές Αυγούστου) και το ποσό 8.339.909,03 ευρώ θα καταβληθεί σε 32.862 δικαιούχους (πληρωμές Σεπτεμβρίου).

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, επειδή αριθμός δικαιούχων, για μία σειρά λόγους, δεν έχει παραλάβει ακόμη την προπληρωμένη κάρτα αγορών (λ.χ. δεν προσήλθαν ακόμη σε καταστήματα τραπεζών ή των ΕΛ.ΤΑ., για να παραλάβουν την κάρτα ή τον προσωπικό μυστικό κωδικό-ΡΙΝ, δεν πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν την κάρτα, κ.ά.), η συγκεκριμένη πρώτη πληρωμή του ΚΕΑ, κατ? εξαίρεση, θα πραγματοποιηθεί με πίστωση όλου του ποσού που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει και όχι μισό σε λογαριασμό και μισό στην προπληρωμένη κάρτα αγορών.

    Για πληρέστερη ενημέρωση, στον επισυναπτόμενο πίνακα υπενθυμίζονται οι διαδικασίες παραλαβής της προπληρωμένης κάρτας αγορών ανά Τράπεζα.

    [06] Ομπάμα και Μέρκελ καταδικάζουν τους ρωσικούς και συριακούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και οι δύο ηγέτες «καταδίκασαν δριμύτατα τις βαρβαρικές αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος εναντίον του ανατολικού Χαλεπιού», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    «Συμφώνησαν ότι η Ρωσία και το συριακό καθεστώς φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη για τον τερματισμού του πολέμου στη Συρία και για την έκδοση άδειας στα Ηνωμένα Έθνη για ανθρωπιστική πρόσβαση σε πολιορκημένες και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές στη Συρία», ανέφερε η δήλωση.

    [07] Μία νεκρή και 108 τραυματίες, από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Χόμποκεν

    Ο μηχανοδηγός του τρένου που προκάλεσε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στον σταθμό του Χόμποκεν την Πέμπτη, έχει τραυματιστεί σοβαρά αλλά συνεργάζεται με τις αρχές προκειμένου να διευκρινιστούν τα αίτια της τραγωδίας, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι.

    Σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε ο Κρις Κρίστι, από την πρόσκρουση του τρένου σε έναν τοίχο σκοτώθηκε μία γυναίκα και τραυματίστηκαν άλλοι 108 άνθρωποι.

    Το τρένο, που μετέφερε συνολικά 250 επιβάτες, έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα και προκάλεσε σημαντικές ζημιές στον σταθμό του Χόμποκεν, πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

    "Οι εικόνες από τον εκτροχιασμό του τρένου στο Νιου Τζέρσι είναι τρομακτικές. Προσεύχομαι για εκείνους που έχασαν αγαπημένα πρόσωπά του καθώς και για τους δεκάδες τραυματίες", ανακοίνωσε μέσω του Twitter η υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο, Χίλαρι Κλίντον.

    Ο αντίπαλός της, ο μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ, συλλυπήθηκε επίσης "όσους εμπλέκονται στο φρικτό δυστύχημα" και χαιρέτισε τις προσπάθειες που κατέβαλαν τα σωστικά συνεργεία για να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες.

    [08] Μεγάλη διαδήλωση στις Βρυξέλλες κατά των μέτρων λιτότητας

    Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι (45.000 κατά την αστυνομία, 75.000 κατά τα συνδικάτα) διαδήλωσαν την Πέμπτη στο κέντρο των Βρυξελλών κατά των πολιτικών λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση συμμαχίας τεσσάρων δεξιών κομμάτων στο Βέλγιο, με την αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη συγκρότησή της.

    Στην διαδήλωση έλαβαν μέρος όλα τα βελγικά συνδικαλιστικά κινήματα και τα βασικά αιτήματα ήταν σχετικά με τη διατήρηση του κράτους πρόνοιας και των βασικών εργατικών δικαιωμάτων.

    Η πόλη των Βρυξελλών ήταν κομμένη στα δύο αφού η διαδήλωση έγινε στους κεντρικούς δρόμους. Απεργίες έγιναν στις δημόσιες μεταφορές αλλά και στον χώρο της παιδείας με αποτέλεσμα η εικόνα των Βρυξελλών να είναι η εικόνα μιας πόλης που υπολειτουργεί.

    [09] Κάντε δώρο το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν

    Να γίνουμε δωρητές ηλεκτρικής ενέργειας μας καλεί μέσα από την καινοτόμα εφαρμογή του, ένας νέος Έλληνας επιστήμονας ο Γιώργος Κουτίτας, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο για το πώς σχεδίασε την Gridmates.

    «Η Gridmates είναι μία εφαρμογή για δωρεές ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ενώνει τους δωρητές ενέργειας με τους ευαίσθητους(μη έχοντες) καταναλωτές», μας εξηγεί ο κ. Κουτίτας.

    «Οποιοσδήποτε και από όλον τον κόσμο, μπορεί να είναι δωρητής ενέργειας, καθώς η Gridmates μετατρέπει το ποσό της δωρεάς από την πιστωτική/χρεωστική κάρτα του δωρητή σε ενεργειακές μονάδες στο λογαριασμό του παραλήπτη. Δηλαδή, ο δωρητής πληρώνει ένα μικρό ποσοστό του λογαριασμού του ευαίσθητου καταναλωτή κι έτσι, με αυτόν τον τρόπο, μπορεί ο καθένας να δωρίσει ενέργεια για να παρέχει φωτισμό, ζεστασιά, ζεστό νερό και φαγητό στα παιδιά».

    Στην ουσία η Gridmates αποτελεί το πρώτο σύστημα στον κόσμου που στοχεύει στο να θέσει τέρμα στην ενεργειακή φτώχεια με ένα σύστημα πληρωμής, ένα «Paypal της ηλεκτρικής ενέργειας», που επιτρέπει σε οποιονδήποτε επιθυμεί, να δώσει ένα μέρος της ενέργειάς του σε οποιονδήποτε άλλον έχει ανάγκη.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Κουτίτας, παραλήπτες ενέργειας μπορούν να είναι ΜΚΟ ή ευαίσθητοι καταναλωτές. α) ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις), οι οποίες θα λάβουν τις δωρεές και θα τις χρησιμοποιήσουν για κάλυψη ηλεκτρικών εξόδων τους ή θα πληρώσουν λογαριασμούς για άπορες οικογένειας β) Ευαίσθητοι καταναλωτές που είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικά προγράμματα των παρόχων ενέργειας. Η Gridmates στοχεύει να συνεργάζεται επίσημα με τον πάροχο, ώστε να επιτρέψει την δωρεά απευθείας σε ευαίσθητο καταναλωτή.

    «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να παράγουν ενέργεια από φωτοβολταϊκά, να διαχειριστούν ενέργεια, αλλά και να «αποθηκεύσουν» ενέργεια. Ταυτόχρονα, δυστυχώς, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι (ευαίσθητοι καταναλωτές) που δεν μπορούν να πληρώσουν για την κατανάλωση ενέργειάς τους», αναφέρει ο κ. Κουτίτας και εξηγεί ότι «ηGridmates προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες που επιτρέπουν τους χρήστες να εξοικονομήσουν ενέργεια στο σπίτι τους και να την δωρίσουν σε κάποιον που έχει ανάγκη. Προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της κοινότητας μαζί».

    Οι σπουδές του κ. Κουτίτα, όπως λέει χαρακτηριστικά, τον βοήθησαν στην υλοποίηση του project του, καθώς είναι «απόφοιτος Φυσικού του ΑΠΘ και Διδακτορικός σε Electrical Engineering, University of Surrey», αλλά και ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Δηλώνει ότι «το 70% της ομάδας της Gridmates είναι στην Ελλάδα όπου και γίνεται η ανάπτυξη του λογισμικού. Είμαστε μικροί αλλά μεγαλώνουμε. Έχουμε τέσσερις προγραμματιστές σε Θεσσαλονίκη και Διδυμότειχο. Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει δωρητής ενέργειας και να βοηθήσει την Ελλάδα. Στην παρούσα φάση συνεργαζόμαστε με την Μετάδραση και παρέχουμε δωρεές ενέργειας για το κτίριο που φιλοξενεί ασυνόδευτα παιδιά», και συμπληρώνει ότι η εφαρμογή είναι δωρεάν και μπορεί να γίνει χρήση της μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου.

    «Η θετική κοινωνική αλλαγή είναι στο χέρι μας»

    Για τους «επιχειρηματίες της αλλαγής» μίλησε και η Χριστίνα Φίλη, εκπρόσωπος τη μη κυβερνητικής οργάνωσης Ashoka στην Ελλάδακαι συνοδιοργανώτρια στην εκδήλωση σχετικά με την περιβαλλοντική καινοτομία: «Η νεολαία που καινοτομεί» στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

    «Στόχος μας», όπως τονίζει η κ. Φίλη, «είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να συνειδητοποιούν ότι η θετική κοινωνική αλλαγή είναι στο χέρι μας και είναι υπόθεση όλων μας. Για αυτόν το λόγο, συνεργαζόμαστε και συμπράττουμε με φορείς του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου αφενός να διαδώσουμε το μήνυμα, αφετέρου να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός ευνοϊκού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για την ενθάρρυνση και την υποστήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών».

    Η κ. Φίλη, λέει, χαρακτηριστικά ότι «ζούμε σε μία εποχή ραγδαίων αλλαγών. Για παράδειγμα, ποτέ άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία ο ρυθμός της τεχνολογικής ανάπτυξης δεν ήταν τόσο ταχύς. Ταυτόχρονα, ζούμε σε μία εποχή έντονων κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων, όπως εμείς ως Έλληνες γνωρίζουμε καλύτερα, βιώνοντας την οικονομική και την προσφυγική κρίση», ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις, μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για όσο το δυνατόν περισσότερους νέους να αναλάβουν δράση για τον επανασχεδιασμό μια κοινωνίας πιο συνεργατικής, πιο αλληλέγγυας και με σεβασμό στο περιβάλλον».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 September 2016 - 4:32:24 UTC