Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Τα ζητήματα ασφάλειας έρχονται στην πρώτη γραμμή
  • [02] Ανάπτυξη 2,7% προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017
  • [03] Το θέμα το τηλεοπτικών αδειών στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ
  • [04] Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 15 νεκροί από επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος
  • [05] Μεταβατική περίοδος για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με έναρξη περιοδικών εκθέσεων
  • [06] Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αναλγητικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στους ηλικιωμένους
  • [07] Η ερευνήτρια Φωτεινή Αγραφιώτη, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το σήμερα και το αύριο της τεχνητής νοημοσύνης
  • [08] Την ύπαρξη νερού στον δορυφόρο του Δία επιβεβαιώνει στο «Πρακτορείο FM» ο αστροφυσικός Γ. Σειραδάκης
  • [09] Στο Ισραήλ ο Πρ. Παυλόπουλος για την κηδεία του Σ. Πέρες

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Τα ζητήματα ασφάλειας έρχονται στην πρώτη γραμμή

    «Τα ζητήματα του θρησκευτικού ριζοσπαστισμού έχουν μπει για τα καλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Είναι ζητήματα που δεν τα αντιμετωπίζουμε με την ανάλογη προσοχή στη χώρα μας. Βρίσκονται, όμως, στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, ειδικά σε χώρες όπως η Γαλλία, όπου διαπιστώνουμε ότι, στο πλαίσιο και της προεκλογικής εκστρατείας για τη Γαλλική προεδρική εκλογή υπάρχει σχεδόν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα, παρά για τα ζητήματα που αφορούν την ίδια την οικονομία» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με το Ίδρυμα Konrad Adenauer στο Ινστιτούτο Goethe, με θέμα: «Θρησκευτικός ριζοσπαστισμός: Μια πρόκληση για την Ευρώπη».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «τα ζητήματα ασφάλειας έρχονται στην πρώτη γραμμή» καθώς «είμαστε στην πρώτη γραμμή νέων προσφυγικών ροών» και υπογράμμισε ότι στην «Ελλάδα έχουμε ένα θετικό παράδειγμα στη Θράκη, ως ενός χώρου πολιτικής και θρησκευτικής συνύπαρξης. Ένα θετικό παράδειγμα, το οποίο πρέπει να το τονίζουμε και πρέπει να το υποστηρίζουμε, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν εκεί. Και πρέπει να κατοχυρώσουμε και να επενδύσουμε και να χτίσουμε πάνω στις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας, που μπήκαν πριν από περίπου 25 χρόνια».

    [02] Ανάπτυξη 2,7% προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017

    Ανάπτυξη 2,7% θα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, το οποίο κατατίθεται την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή.

    Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη αυτή που σηματοδοτεί την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα εναρμονίζεται ακόμη με τους στόχους του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για το πρωτογενές πλεόνασμα.

    [03] Το θέμα το τηλεοπτικών αδειών στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ

    Διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, πραγματοποιείται σήμερα για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

    Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου θα κρίνει τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

    Με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατ. ευρώ η καθεμιά, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

    Ειδικότερα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις επίμαχες προσφυγές τους, που πρόκειται να εξετάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ, στρέφονται, μεταξύ των άλλων, κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών όπως είναι η από 1.3.2016 απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής «ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

    Παράλληλα, στρέφονται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των 4 αδειών τηλεοπτικών σταθμών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

    [04] Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 15 νεκροί από επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος

    Τουλάχιστον 15 άμαχοι σκοτώθηκαν κι άλλοι 13 τραυματίστηκαν από επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος στα ανατολικά του Αφγανιστάν, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΟΗΕ, που επισημαίνει την ανάγκη διεξαγωγής ανεξάρτητης έρευνας για την υπόθεση αυτή.

    Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το πρωί, ενώ σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους είχε ως αντικειμενικό σκοπό την καταστροφή στόχου του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Νανγκαρχάρ .

    Πηγές του ΟΗΕ εκτιμούν ότι από την επιδρομή είναι πιθανό να σκοτώθηκαν και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, με τα περισσότερα από τα θύματα να είναι άμαχοι. Μεταξύ των νεκρών, είναι ένας δάσκαλος, μαθητές, αλλά και μέλη οικογενειών, που υποστήριζαν την κεντρική κυβέρνηση.

    [05] Μεταβατική περίοδος για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με έναρξη περιοδικών εκθέσεων

    Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανοίγει σταδιακά για το κοινό.

    Μαζί με τα «Προλεγόμενα» - τις πρόβες για τη λειτουργία του κτιρίου που έχουν ξεκινήσει με δραστηριότητες από τον περασμένο Μάιο και συνεχίζονται, ήρθε η ώρα για την πρώτη, ανοιχτή στο κοινό, περιοδική έκθεση με την οποία εγκαινιάζεται ο εκθεσιακός χώρος στο ισόγειο του νέου κτιρίου στις 31 Οκτωβρίου.

    Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ με το φλαμανδικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας κι έχει τίτλο «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα-Αμβέρσα». Παρουσιάζει 70 έργα Ελλήνων και Βέλγων καλλιτεχνών, διαρθρωμένα σε 22 θεματικές ενότητες. Εξίσου και η συνεργασία του ΕΜΣΤ με την documenta το 2017, όπως και η διαδικτυακή έκθεση Empty Pr(oe)mises - ένα πρότζεκτ για την παρουσίαση του ΕΜΣΤ στα ψηφιακά μέσα (από τις 7 Οκτωβρίου) σκιαγραφούν τον προσανατολισμό του ΕΜΣΤ έως τα εγκαίνια του.

    «Σήμερα είναι μια ωραία ημέρα, γιατί το κτίριο ανοίγει ευρύτερα, γίνονται συνέργειες, το υπουργείο Πολιτισμού είναι κοντά στο ΕΜΣΤ, στον κόσμο των εικαστικών» χαιρέτησε ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς, στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του ΕΜΣΤ. Το ερώτημα όμως όλων παραμένει: Πότε θα γίνουν τα εγκαίνια του μουσείου; « Αν εννοείτε με φωταψίες του κτιρίου και κόψιμο κορδέλας, στην χειρότερη περίπτωση σ? ένα χρόνο. Θα μπορούσαμε να παραμένουμε κλειστά έως ότου λυθούν όλες οι γραφειοκρατίες, γίνουν όλες οι προσλήψεις του προσωπικού με ΑΣΕΠ, κ.ο.κ. Επειδή στην τέχνη το πιο σημαντικό είναι το ταξίδι, η προετοιμασία, επιλέξαμε μια ενδιάμεση λύση προκειμένου να ξεκινήσει όλο το εγχείρημα» απάντησε η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά, δίνοντας τον απολογισμό πεπραγμένων του 2015-2016 και ανακοινώνοντας τον προγραμματισμό του 2016-2017.

    Σ' αυτή τη μεταβατική περίοδο του ΕΜΣΤ, κάποιες εκκρεμότητες έχουν λυθεί, όπως η ολοκληρωτική παραλαβή του κτιρίου στο κοινό και η έγκριση, μετά από αναβολές και καθυστερήσεις, της μουσειολογικής- μουσειογραφικής μελέτης από το Συμβούλιο Μνημείων. Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του μουσείου εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και βρίσκεται στο γενικό λογιστήριο του κράτους. Τα οικονομικά του μουσείου ενισχύθηκαν με έκτακτη επιχορήγηση ύψους 4,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Με την πρώτη δόση που εκταμιεύτηκε, εξοφλήθηκαν παλαιότερες εκκρεμότητες, και ακολουθεί η εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού εντός του 2017 και εκδόθηκε η απαλλακτική για το ΕΜΣΤ απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών στην αγωγή της Εταιρείας ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ».

    Αυτά είναι τα ευχάριστα νέα, όπως είπε η κ. Κοσκινά. Γιατί το βασικό πρόβλημα της στελέχωσης του μουσείου παραμένει και αποτελεί προαπαιτούμενο της δωρεάς του Ι. Νιάρχου για τις εκθεσιακές υποδομές των μόνιμων συλλογών του ΕΜΣΤ. Από τους 96 εργαζόμενους που χρειάζεται το μουσείο έχουν προσληφθεί 50 άτομα με απόσπαση από άλλους οργανισμούς - όχι μέσω ΑΣΕΠ - και χωρίς να καλύπτονται οι απαιτούμενες ειδικότητες.

    Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο διευθυντής του Μουσείου Τέχνης της Αμβέρσας, ο οποίος χαιρέτησε τη συνεργασία των δύο φορέων: «Το ΕΜΣΤ προσπαθεί να βρει την εγγύτητα της τέχνης, τους συσχετισμούς και τις διαφορές των καλλιτεχνών. Μπορεί ο καλλιτεχνικός και κοινωνικός διάλογος ανάμεσα σε δύο χώρες να μην είναι θεαματικός, είναι όμως ουσιαστικός» σχολίασε ο Μπαρτ Ντε Μπάερ.

    Για τον διευθυντή της documenta 14 Άνταμ Σίμτζικ, η συνεργασία της documenta του Κάσελ με το ΕΜΣΤ, που ξεκίνησε το 2014 με την πρώην διευθύντρια του μουσείου 'Αννα Καφέτση και συνεχίζεται με την Κατερίνα Κοσκινά, είναι όπως είπε «μια μοναδική ευκαιρία συμμετοχής σε μια διαδικασία να μετατραπεί το μουσείο σε χώρο συζήτησης όσο και σε ώρο μιας σημαντικής συλλογής σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς τέχνης. Το Μουσείο είναι όχημα που προβάλλει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας» .

    [06] Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αναλγητικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στους ηλικιωμένους

    Μια κατηγορία ευρέως συνταγογραφούμενων αναλγητικών, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε ηλικιωμένα άτομα, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιβεβαιώνει ευρήματα προηγούμενων ερευνών ότι αυτά τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή, ιδίως από μια ηλικία και μετά.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιταλό ειδικό στη βιοστατιστική Τζιοβάνι Κοράο του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 8,4 εκατομμύρια ανθρώπους με μέση ηλικία 77 ετών, σε τέσσερις χώρες (Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία). Από αυτούς, οι 92.163 εισήχθησαν σε νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια.

    Οι επιστήμονες συνέκριναν όσους έπαιρναν συνολικά 27 τέτοια φάρμακα (ibuprofen, naproxen, disclofenac κ.α.), με τους ανθρώπους που δεν έπαιρναν τα φάρμακα αυτά (γνωστά ως NSAID). Διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (π.χ. από όσους έχουν πόνους στις αρθρώσεις) αυξάνει κατά 19% τον κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια.

    [07] Η ερευνήτρια Φωτεινή Αγραφιώτη, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το σήμερα και το αύριο της τεχνητής νοημοσύνης

    Η Φωτεινή Αγραφιώτηήταν μόλις 25 ετών, όταν κάνοντας το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο του Τορόντο κατάφερε να ταυτοποιήσει τον χτύπο της καρδιάς του ανθρώπου ως μοναδικό βιομετρικό χαρακτηριστικό στοιχείο της ταυτότητας του. Τρία χρόνια αργότερα, η ανακάλυψη αυτή οδήγησε τη νεαρή ερευνήτρια στη δημιουργία ενός βραχιολιού, του "Nymi",που όποιος το φορά αποκτά ...ιδιαίτερες δυνατότητες: μπορεί να ξεκλειδώνει το κινητό του τηλέφωνο, να πληρώνει τους λογαριασμούς του ακουμπώντας την πιστωτική του κάρτα πάνω στο βραχιόλι, να ξεκλειδώνει τον υπολογιστή του, την πόρτα του σπιτιού του κλπ.

    Σήμερα όλα τα παραπάνω άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως στον Καναδά και στις ΗΠΑ,ενώ μεγάλες εταιρείες στο χώρο της ασφάλειας δεδομένων για τα data centers, έχουν υιοθετήσει το Nymi, που αναγνωρίζει τον καρδιακό παλμό για να επιτρέψει την πρόσβαση στους χώρους υψηλής ασφάλειας! Συναντήσαμε την Φωτεινή Αγραφιώτη στο πατρικό της σπίτι στο Πρωτοχώρι Κοζάνης, όπου βρέθηκε για λίγες μέρες, με αφορμή την παρουσία της στο TEDxAcademy 2016 στην Αθήνα, όπου μαζί με άλλους 18 επιστήμονες απ' όλον τον κόσμο, θα μιλήσει για τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και το όραμά της για την Ελλάδα το 2030.

    «Μετά τη δημιουργία του Nymi αποφάσισα να γυρίσω πίσω στην έρευνα εκεί απ'όπου ξεκίνησα.Υπάρχουν ξέρετε προκλήσεις όπως οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και η αναγνώριση του κόσμου των συναισθημάτων, ένα από τα πιο αγαπημένα μου θέματα, μεταξύ όσων συνάντησα στη διάρκεια της προηγουμένης ερευνάς μου και που τώρα αφιερώνω όλο τον χρόνο μου σε αυτά» ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

    "Πριν πας στον (άνθρωπο) γιατρό σου, θα μιλάς με τον Dr ...Τεχνητή Νοημοσύνη"

    Η Φωτεινή Αγραφιώτη πρόσθεσε ότι είμαστε στις αρχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που θα συνοδευτεί από έκρηξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. «Οι υπολογιστές θα αναλάβουνένα κομμάτι της ζωής μας που είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας δηλαδήένα κομμάτι ενεργειών του εαυτού μας θα γίνεται από τις μηχανές». Ουσιαστικά αυτό είναι ήδη πραγματικότητα σε έναν βαθμό, αφού αντί για γραμματέα έχουμε τον βοηθό τεχνητής νοημοσύνης, που ασχολείται ήδημε τα ραντεβού μας, συντάσσει τα e-mails μας με τον δικό μας τρόπο κιανταλλάσει μηνύματα ηλεκτρικού ταχυδρομείου. «Θα είναι πιαδεδομένο, μας εξηγεί, ότι πριν πας να δεις στο γιατρό σου θα μιλήσεις στον γιατρό τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι εγκατεστημένος στον υπολογιστή σου και εάν από κει δεν πάρεις απάντηση, τότε θα πας στον γιατρό».

    Σήμερα, προσθέτει, υπάρχουν δισεκατομμύρια συσκευές στον πλανήτη που είναι διασυνδεμένες στο Ιντερνετ και σε διάφορα δίκτυα. "Είμαστε πάρα πολύ καλοί στο να παράγουμε δεδομένα,στο να ανταλλάσσουμε δεδομένα, φωτογραφίες, e-mails, ήχο, κείμενο, φωνή, μουσική. Παράγουμεπολλή πληροφορία κι αυτό δημιούργησε πολύ προσοδοφόρο έδαφος για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Τα ρομπότ καταφέρνουν καταφέρνουν να μιλούν σαν εμάς, γιατί εκπαιδεύσαμε τον υπολογιστή με βάση τα εκατομμύρια δείγματα ομιλίας που του δώσαμε. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με τις εικόνες. Δείξαμε δισεκατομμύριαεικόνες όπου εκπαιδεύσαμε τον υπολογιστή να ξεχωρίζει αντικείμενα μέσα στις φωτογραφίες και έτσι σήμερα μπορούμε να μιλάμε για αυτοκίνηταπου οδηγούν τους εαυτούς τους" σημειώνει η Φωτεινή Αγραφιώτη.

    Ο υπολογιστής είναι πιο καλός ...ακτινολόγος, δημοσιογράφος, σεναριογράφος ή δικηγόρος;

    Κατά την Ελληνίδα επιστήμονα, η ανθρώπινη ακρίβεια δεν είναι πολύ μεγάλη σε κάποιους τομείς. Στον τομέα τής ακτινολογίας, για παράδειγμα, το ανθρώπινο λάθος έχει μετρηθεί στο 20% και αυτό είναι αρκετά μεγάλο ποσοστό για την ιατρική. "Η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα ανέλαβε να λύσει αυτό το πρόβλημα. Αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες διαβάζονται από τον υπολογιστή που ανιχνεύει όγκους και διάφορες άλλες λεπτομέρειες που δεν είναι ορατές από την ανθρώπινη παρατηρητικότητα.Βοηθός τεχνητής νοημοσύνης δεν λύνει μόνο τα χέρια του γιατρού αλλά και άλλων ειδικοτήτων".

    Αναλαμβάνει ρόλο δημοσιογράφου να γράψει άρθρα με απόλυτη συνοχή για μια εφημερίδα, φτιάχνει σενάρια για ταινίες στον κινηματογράφο, ενώ οι δικηγόροι, όλο και περισσότερο, θα αναθέτουν στον ιδιαίτερο βοηθό τους να κάνει άπειρους συνδυασμούς σε λεπτομέρειες νομικών κειμένων που ξεφεύγουν από την ανθρώπινη δυνατότητα.

    "Όπως βλέπετε οι τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης επηρεάζουν τα επαγγέλματα και την μορφή τους στο μέλλον, είναι ένα είδος εξέλιξης που έρχεται, καιείναι ήδη στην πόρτα μας. Η εξέλιξη αυτή είναι καλή και πρέπει και εδώ στην Ελλάδα να είμαστε προετοιμασμένοι" σημειώνει.

    Η Φωτεινή Αγραφιώτηέχει -μεταξύ άλλων- αναλάβει τη διεύθυνση της έρευνας τεχνητής νοημοσύνης για τη Royal Bank of Canada, τη μεγαλύτερη τράπεζα του Καναδά. "Κάνουμε έρευνα και ετοιμάζουμε το περιβάλλον σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, που θα χρησιμοποιούνταιμετά από είκοσι χρόνια σε όλο το βάθος των χρηματοπιστωτικών συναλλαγώνκαι κάθε άλλου είδους τραπεζικής εργασίας" σημειώνει.

    Η μεγάλη της όμως αγάπη -και δεν το κρύβει- είναι ο κόσμος των συναισθημάτων η αναγνώριση τουςαπό τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.Αυτό στάθηκε και η αιτία, όπως μας εξομολογείται, κάποια στιγμή να σκεφθεί να παρατήσει όλα όσα έκανε και να ασχοληθεί με τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα αναγνώριζε τα ανθρώπινα συναισθήματα. "Ευτυχώς", λέει γελώντας, "με συγκράτησε τότε ο καθηγητής μου στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, που απαίτησε να ολοκληρώσω την έρευνα με την ταυτοποίηση του παλμού της καρδιάς ως βιομετρικού χαρακτηριστικού".

    Το τελευταίο πράγμα που δεν γνωρίζουν οι υπολογιστές είναι το πώς νιώθουμε

    "Όταν είχα σχεδόν ολοκληρώσει την έρευνα μου στο εργαστήριο με δεκάδες καρδιογραφήματασε ανθρώπους", λέει και προσθέτει: "έδωσα φορητές συσκευές στους φοιτητές του πανεπιστημίου του Τορόντο να τις φορούν κάτω από τα ρούχα τους όπου θα κατέγραφαν το καρδιακό τους παλμό και το βράδυ θα μου τις επέστρεφαν.Όταν πήρα αυτά τα σήματα και τα έβαλα στοναλγόριθμο που είχα δημιουργήσει δεν δούλευε τίποτα. Επανέλαβα το πείραμα για να βεβαιωθώ ότι δεν έχει γίνει κάποιο λάθος και ο αλγόριθμος μου πάλι δεν δούλευε. Στο πρόβλημα αυτόκολλήσαμε για αρκετούς μήνες και αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει, ώσπου αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότιένα πράγμα που δεν είχαμε δοκιμάσει ποτέ να ελέγξουμε έξω από το εργαστήριο είναι το πως νοιώθουν οι άνθρωποι. Ο εγκέφαλος μας εξηγεί έχει νευρικέςκαταλήξεις πάνω στο μυ της καρδιάς και κάθε φορά που έχουμε ένα συναίσθημα το καρδιογράφημα αλλάζει μορφή. Δεν φαίνεται με το μάτι αλλά στην ανάλυση μας στο εργαστήριο εντοπίσαμε την αλλαγή και διαπιστώσαμε ότι διαφορετικά «γράφει» το συναίσθημα της χαράς και διαφορετικά το συναίσθημα της λύπης.

    Δηλαδή τα συναισθήματα μας «μεταφορικά» έχουν το χρώμα τους, καταγράφονται διαφορετικά; ρωτήσαμε την επιστήμονα. "Ναι", λέει η Φωτεινή Αγραφιώτη. Οι αλλαγές που καταγράφονταιείναι ανεπαίσθητες και δεν έχουν να κάνουν με αύξηση των παλμών. «Εάν καταγράψω σε κάμερα το πρόσωπο σας θα διαπιστώσουμε ότι κάθε φορά που έχουμε έναν καρδιακό παλμό το πρόσωπο μας γίνεται ροζ μπαίνει αίμα και μετά άσπρο. Με έναν ειδικό αλγόριθμο μπορούμε να επεξεργαστούμε την πληροφορίακαι να δούμε τη διαφορά στο χρώμα του προσώπου σας που αλλάζει».

    Δηλαδή μια κάμερα στο σπίτι μπορεί να καταγράφει αυτές τις αλλαγές; «Ναι, μπορεί να τις καταγράφει και με την ανάλυση αυτής της πληροφορίαςνα διαπιστώνουμετην αλλαγή του χρώματος στο πρόσωπο ανάλογα πως είναι οι καρδιακοί παλμοί και αυτό που θα μας δείχνει θα είναιμια ένδειξη για το πώς νοιώθετε. Οι αλλαγές που καταγράφονται στον παλμό της καρδιάς και που προέρχονται από το συναίσθημα μας φαίνονται στην ανάλυση των «χρωμάτων» που διαβάζουμε στο πρόσωπο».Πρόκειται για μια ισχυρή τεχνολογία που θα αναγνωρίζει τα συναισθήματα αλλά όχι με βάση τις εκφράσεις του προσώπου. "Το τελευταίο πράγμα που δεν ήξεραν οι υπολογιστές είναι το πώς νιώθουμε" λέει.

    Στο ερώτημα εάν είναι ασφαλή η αν εμπεριέχει κινδύνουςηχρήση αυτής της τεχνολογίας η νεαρή ερευνήτρια τόνισε ότι«μπορεί να μηνέχω τον έλεγχο του πώς θα χρησιμοποιηθεί μια εφαρμογή που έρχεται στην αγορά αλλά έχω το έλεγχο του πώς δουλεύει. Προσπαθούμεη νέα τεχνολογίανα προστατεύει την ανθρώπινη προσωπικότητα, ώστε σε οποιαδήποτε χέρια και να πέσει, ο χρήστης να μην έχει την επιλογή να την καταχραστεί».Επισήμανε ότι το ορόσημο για το πόσα πράγματα αφήνουμε την τεχνολογία να ξέρει για μας σιγά σιγά ανοίγει και με το πέρασμα του χρόνου οορισμός που δίνουμε στο τι είναι προσωπικό και τι όχι φαίνεται ότι αλλάζει.Η Φωτεινή Αγραφιώτη από το Τορόντο τουΚαναδάπροσπαθεί επίσης να βοηθήσει ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις (start- ups) και να τις συνδέσει με ξένες εταιρίες στις ΗΠΑ και αλλού.

    "Ο πατέρας μου μού μάθαινε τα μαθηματικά σαν παιχνίδι"

    Αλλάζει η χροιά της φωνής της όταν μιλά για τον πατέρα της και τον τρόπο που έμαθε τα μαθηματικά. «Τις προάλλες βρήκα στην αποθήκη του σπιτιού ένα παλιό τραπέζι, που το κάτω μέρος του ήταν γεμάτο μαθηματικές πράξεις. Ξαπλώναμε κάτω από το τραπέζι και μου μάθαινε τα μαθηματικά σαν παιχνίδι. Θυμάμαι στιςπανελλήνιες αφού έλυσα τις ασκήσεις στα μαθηματικά έμεινα με μια άσκηση που με δυσκόλευε πολύ.Κι όταν τηνκοιτούσαέλεγααπό μέσα μου εάν ήταν εδώ τώρα ο μπαμπάς τι θα έκανε,και βάζοντας το μυαλό μου να σκεφθώ έτσι, βρήκα την απάντηση στο πρόβλημα».

    Τι νοσταλγείτε σας λείπει κάτι από την Ελλάδα; την ρώτησα.Η απάντηση "ζεστή": Μου λείπουν οι μυρωδιές, οι ήχοι της Ελλάδας,οι έντονες εκφράσεις, οι ζωντανές κουβέντες των ανθρώπων, μου λείπουν πάρα πολύ οι ήχοι της γειτονιάς και κάθε φορά που έρχομαι όλα αυτά φορτίζουν τις μπαταρίες μου..

    [08] Την ύπαρξη νερού στον δορυφόρο του Δία επιβεβαιώνει στο «Πρακτορείο FM» ο αστροφυσικός Γ. Σειραδάκης

    Την επιβεβαίωση της ύπαρξης νερού στον δορυφόρο του πλανήτη Δία, την Ευρώπη, μετέφερε ο καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο FM 104,9», στην εκπομπή του Σωτήρη Κυριακίδη, καθώς -όπως επισήμανε- ύστερα από πολύχρονη χρήση των δυνατοτήτων του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χάμπλ» (Hubble) «φαίνεται να υπάρχουν κάποιοι πίδακες» στον δορυφόρο του εν λόγω πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

    «Τέτοιοι πίδακες έχουν παρατηρηθεί και στον Εγκέλαδο, έναν άλλο δορυφόρο, του Κρόνου» σημείωσε ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας, σχολιάζοντας πως με τις ανακαλύψεις αυτές «γνωρίζουμε πως υπάρχουν δορυφόροι πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, οι οποίοι πρέπει να έχουν έναν ολόκληρο ωκεανό από νερό» κάτω από την επιφάνεια τους.

    Για τη νέα ανακάλυψη στην Ευρώπη, ο κ. Σειραδάκης, σημείωσε πως η ύπαρξη του νερού έγινε γνωστή «από τότε που παρατηρήθηκε ότι το μαγνητικό της πεδίο συνεχώς προσανατολίζεται στο ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο του Δία». Μια παρατήρηση που έχει ως μοναδική εξήγηση ένα ρευστό και «τέτοιο ρευστό είναι ένας μεγάλος ωκεανός κάτω από την επιφάνεια της» τόνισε ο Έλληνας αστροφυσικός. Πρόσθεσε πως η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει και στην αποκάλυψη ύπαρξης ζωής στον δορυφόρο του Δία.

    [09] Στο Ισραήλ ο Πρ. Παυλόπουλος για την κηδεία του Σ. Πέρες

    Στο Ισραήλ μεταβαίνειο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κηδεία του Σιμόν Πέρες,του πρώην Προέδρου, του τελευταίου της γενιάς των ιδρυτών του κράτους του Ισραήλ, που πέθανε τα ξημερώματα της Τετάρτης σε ηλικία 93 ετών.

    Η κηδεία του Πέρεςθα δώσει την ευκαιρία να συγκεντρωθούν σήμερα στην Ιερουσαλήμ πολλοί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, οι ομόλογοί του της Γαλλίας και της Γερμανίας, ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας, ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας αλλά και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ένας από τους ελάχιστους εκπροσώπους του αραβικού κόσμου. Η Αίγυπτος θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

    Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ μεγάλη επιχείρηση ασφάλειας, ενώ για προληπτικούς λόγους έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις υπόπτων για την αποφυγή ταραχών.

    Στην τελετή, θα εκφωνήσει λόγο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με τα τρία παιδιά του Σιμόν Πέρες, αλλά και τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του Ισραήλ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 September 2016 - 6:32:21 UTC