Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Μεγάλη η συμμετοχή των νέων στη διαδικασία ηλεκτρονικής εγγραφής μελών
  • [02] Σημαντικά ζητήματα, συζητήθηκαν στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τους ανώτατους δικαστικούς
  • [03] Τρ. Αλεξιάδης: Σημαντικά μειωμένος ο ρυθμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανά μήνα
  • [04] Στην ετήσια σύνοδο ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας ο Ευ. Τσακαλώτος και ο Γ. Χουλιαράκης
  • [05] Φόρος 50- 60% για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων
  • [06] Ανακάμπτει η μετοχή της Deutsche Bank
  • [07] «Έρχεται» νομοσχέδιο για το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας
  • [08] Δ. Αβραμόπουλος: Ο νέος θεσμός αποτελεί «σύμβολο μιας Ευρώπης αποτελεσματικής και ενωμένης
  • [09] Η πολωνική Βουλή απέρριψε την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων
  • [10] «Έφυγε» ο συγγραφέας Αντώνης Σουρούνης
  • [11] Πιο κοσμοπολίτικη απ' ότι πιστευόταν η Ιαπωνία του 17ου αιώνα
  • [12] Ικανοποίηση εκ μέρους των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα
  • [13] Αλ. Τσίπρας: Προσπάθεια για διατήρηση των ισχυουσών αμοιβών των δικαστικών
  • [14] Γ. Κυρίτσης: Επιτάχυνση των ρυθμών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου επιδιώκει η κυβέρνηση
  • [15] Εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που αποκόμισε κέρδη σε βάρος του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

  • [01] ΝΔ: Μεγάλη η συμμετοχή των νέων στη διαδικασία ηλεκτρονικής εγγραφής μελών

    Κάθε προσδοκία έχει ξεπεράσει, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, η συμμετοχή των νέων ανθρώπων στη διαδικασία ηλεκτρονικής εγγραφής μελών και ανάδειξης συνέδρων, που σηματοδοτεί την επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ. Λόγω του πρωτοφανούς αριθμού εγγραφής μελών, η διοικούσα επιτροπή αποφάσισε την παράταση της διαδικασίας - που αρχικά έληγε χθες στις 22:30 - έως σήμερα το απόγευμα στις 18:00. Οι εγγραφές πραγματοποιούνται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: members.onned.gr.

    Σύμφωνα με τα τελευταία χθεσινοβραδινά στοιχεία, στο σύστημα έχουν εγγραφεί 29.861 άτομα. Εξ αυτών, οι υποψήφιοι σύνεδροι ανέρχονται σε 1.822. Ήδη, 776 είναι εκείνοι που συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες 30 μοναδικές υπογραφές και ανακηρύχθηκαν σύνεδροι. Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, ο στόχος του εγχειρήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να εισάγει μια νέα δημοκρατική κουλτούρα εξελίσσοντας την ΟΝΝΕΔ, σε σύγχρονη ευρωπαϊκή κομματική νεολαία.

    «Η θερμότατη ανταπόκριση των νέων ανθρώπων αποδεικνύει, ότι το στοίχημα της συμμετοχής κερδήθηκε. Η επιζητούμενη από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τη βάση του κόμματος ανανέωση, στην πράξη είναι γεγονός» τονίζουν στη ΝΔ επισημαίνοντας, πως ισχυρό κίνητρο για την προσέλκυση νέων ανθρώπων αποτελεί η ανοιχτή, διάφανη και δημοκρατική διαδικασία εκλογής συνέδρων, μακριά από την εσωστρέφεια του παρελθόντος.

    Όπως λένε στη ΝΔ, φοιτητές, εργαζόμενοι στο εξωτερικό, νέοι άνθρωποι ηλικίας 18 - 32 ετών που δεν λειτουργούν ως κομματικά στελέχη, έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν υποψηφιότητα και να εκλεγούν, έτσι ώστε, χωρίς στενό χρονικό περιορισμό, ενδιαφερόμενοι, με επιβαρυμένο φόρτο εργασίας, μπορούν πλέον να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική ζωή.

    [02] Σημαντικά ζητήματα, συζητήθηκαν στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τους ανώτατους δικαστικούς

    Σημαντικά λειτουργικά ζητήματα της Δικαιοσύνης, καθώς και η διαμόρφωση του ειδικού μισθολογίου του δικαστικού κλάδου, συζητήθηκαν κατά τη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα του δικαστικού κλάδου.

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, η πρόταση της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου διαμορφώνει ένα νέα δικαιότερο πλαίσιο καθορισμού των αμοιβών των κρατικών λειτουργών. Ειδικότερα, δεν υπάρχει καμία ονομαστική μείωση μισθών, ενώ θα υπάρξουν και αυξήσεις για το ένα τρίτο των λειτουργών. Επιπλέον, ενσωματώνονται όλα τα επιδόματα στον μισθό, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα του δικαστικού κλάδου, ενώ διατηρούνται τα επιδόματα ειδικών καθηκόντων και μεταπτυχιακών σπουδών.

    Σε ό,τι αφορά στην απόδοση του έτερου ήμισυ των δεδικασμένων από το ΣτΕ αναδρομικών, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν στους δικαιούχους, καθώς η Πολιτεία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, κατά τρόπο που δεν θα θέτει σε αμφισβήτηση την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

    Παράλληλα, συζητήθηκαν και ζητήματα σχετικά με την αύξηση του αριθμού των δικαστικών ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα στελέχωσης των δικαιοδοτικών οργάνων, που ανακύπτουν από την ένταση της προσφυγικής κρίσης και των απαραίτητων διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

    Όπως υπογραμμίζεται, στόχος των παραπάνω μέτρων είναι να ενισχυθεί η Δικαιοσύνη και η ανεξαρτησία αυτής στην άσκηση των κατά το Σύνταγμα καθηκόντων της, με πλήρη σεβασμόν στο ρόλο της και στη σχέση της με την Εκτελεστική και τη Νομοθετική Εξουσία της Πολιτείας.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, καθώς και η Γενική Επίτροπος της Επικράτειας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουντουλάκη και ο Γενικός Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Μιχαήλ Ζυμής. Από την πλευρά της κυβέρνησης, συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, και ο γ.γ. πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.

    [03] Τρ. Αλεξιάδης: Σημαντικά μειωμένος ο ρυθμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανά μήνα

    Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ανά μήνα, είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με άλλα έτη. Στοιχεία του οκταμήνου για το 2016 παρουσίασε σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί για τη θετική αυτή εξέλιξη, αλλά αναγνωρίζει και κατανοεί τα προβλήματα των πολιτών και γι? αυτό κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, δηλαδή τη δικαιότερη φορολογία, τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και τη διεύρυνση των φορολογικών συντελεστών.

    Όπως ειδικότερα προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που κατέθεσε ο κ. Αλεξιάδης:

    -Σε βάση οκταμήνου, η συνολική μεταβολή για το 2016 είναι 5.170.818.402 ευρώ, μειωμένη κατά 18% από τη συνολική μεταβολή για το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2015. «Τα όσα ανέφερε συνεπώς η ΝΔ σε ανακοίνωσή της περί συνολικής αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το αντίστοιχο οκτάμηνο το 2014, «χρονιά του success story», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα ληξιπρόθεσμα ήταν 7,2 δισ. και το 2015, χρονιά των capital controls, ήταν 6,3 δισ. ευρώ.

    Σήμερα λοιπόν είμαστε στο ίδιο επίπεδο με το 2013, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

    Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στα στοιχεία για την πορεία των εσόδων. «Το υπουργείο Οικονομικών σε πλήρη συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών, προσπαθούμε και έχουμε απτά αποτελέσματα. Θα καταθέσω στοιχεία για αυτή την επιτυχία, διότι ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς έχει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα», είπε ο κ. Αλεξιάδης και κατέθεσε τα προσωρινά στοιχεία του Σεπτεμβρίου που δείχνουν ότι «είμαστε πολύ πιο πάνω από το στόχο». Είπε συγκεκριμένα ότι ενώ για το μήνα Σεπτέμβριο, ο στόχος ήταν 4,7 δισ. ευρώ, οι εισπράξεις είναι 5,512 δισ. ευρώ». Σε επίπεδο εννεαμήνου, από 35,9 δισ. που ήταν ο στόχος, είμαστε κατά 1,4 δισ. πάνω από αυτόν, με εισπράξεις 37,29 δισ., συμπλήρωσε. «Είμαστε περίπου 300 εκατομμύρια πάνω από το στόχο στις επιστροφές, ακριβώς επειδή δεν ακολουθούμε την τακτική να κρατάμε τις επιστροφές χαμηλά, για να φαίνονται πολλά τα έσοδα», είπε επίσης ο κ. Αλεξιάδης.

    Ο αναπληρωτής υπουργός απαντώντας στις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέφερε πως «από αυτούς που με κατηγορούν για φορομπήχτη και φοροεισπράκτορα, και πήραν το φόρο στα ακίνητα στα 600 εκατομμύρια το χρόνο και τον πήγαν στα 3,4 δισ., [η κατηγορία] μάλλον δεν είναι ψόγος αλλά έπαινος είναι».

    Σχολίασε επίσης ότι για τα περί πληρωμής του φόρου του ΕΝΦΙΑ μέσω πιστωτικής κάρτας τον Σεπτέμβριο, δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών και αν κάποιος τα έχει, όπως είπε, ας τα καταθέσει.

    Ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας στην Ολομέλεια για την κύρωση της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών, είπε ότι με το περιεχόμενο της συμφωνίας, διευρύνεται ακόμη περισσότερο η δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών, δεδομένου ότι 84 κράτη-δικαιοδοσίες την έχουν υπογράψει, και ως εκ τούτου θα αποτελέσει ένα επιπλέον εργαλείο στη δράση κατά της φοροδιαφυγής, της φορολογικής απάτης και του λαθρεμπορίου. Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε δε και χαρακτηριστικά παραδείγματα των χωρών-δικαιοδοσιών που έχουν υπογράψει τη σύμβαση (Ανδόρα, Αγκουίλα, Νήσοι Καϊμάν, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μονακό, Ελβετία, Νήσοι Φερόες). «Είναι σαφέστατο ότι πλέον θα έχουμε δυνατότητα αυτόματης, και όχι γραφειοκρατικής, ανταλλαγής πληροφοριών», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

    Ο κ. Αλεξιάδης είπε επίσης ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα έχει γίνει η πρώτη αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών από τη χώρα προέλευσης των εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων, στη χώρα της φορολογικής κατοικίας, «και αυτό από μόνο του είναι ένα εργαλείο, το οποίο, συνδυαζόμενο με τον αγώνα για την οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων και την προσπάθεια για διασταυρώσεις, θα βοηθήσει πολύ τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες». Υπογράμμισε δε ότι η διαδικασία κινείται κάτω από το πρίσμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς επίσης και ότι η χώρα μας έχει αξιολογηθεί επαρκώς από τον ΟΟΣΑ για την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών.

    Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι η ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της συμφωνίας θα συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση των δημοσίων εσόδων και άρα θα οδηγήσει σε δικαιότερη πολιτική.

    Υπέρ του νομοσχεδίου που κυρώνει την εν λόγω συμφωνία τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

    [04] Στην ετήσια σύνοδο ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας ο Ευ. Τσακαλώτος και ο Γ. Χουλιαράκης

    Σειρά σημαντικών επαφών- μεταξύ των οποίων η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ομόλογοί τους, όπως ο Τζακ Λιού και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- θα έχουν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

    Στο επίκεντρο των συναντήσεων αναμένεται να βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα του χρέους και η υλοποίηση των δεσμεύσεων των εταίρων για τη διευθέτησή του.

    Η ελληνική αποστολή μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στη σύνοδο (7- 9 Οκτωβρίου) και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το πρόγραμμα (σε τοπική ώρα) του κ. Τσακαλώτου έχει ως εξής:

  • Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου

    09:00 Συνάντηση με τον Τζακ Λιου, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.

    09:45 Συνάντηση με τον Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    10:45 Συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

    13:00 Γεύμα με τον Γουόλι Αντεγιέμο, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Οικονομικά Θέματα.

    14:20 Ομιλία στο σεμινάριο επενδυτών το οποίο διοργανώνει η JPM.

    16:05 Συνάντηση με τον Πιέρ Κάρλο Παντοάν, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.

  • Σάββατο, 8 Οκτωβρίου

    12:45 Συναντήσεις με στελέχη της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών & Επενδύσεων (ΑΙΙΒ).

    13:45 Συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup.

    14:30 Συναντήσεις με στελέχη στο Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ.

    15:30 Συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

    17:00 Συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

    [05] Φόρος 50- 60% για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων το οποίο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή ως το τέλος του μήνα.

    Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης και των θεσμών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έχει επιτευχθεί συμφωνία η οποία προβλέπει την καταβολή φόρου από 50% έως 60% για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων του παρελθόντος. Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει την καταβολή φόρου 50% για τις υποθέσεις που δεν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος, 55% για τις υποθέσεις που ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και 60% για τους φορολογούμενους με υποθέσεις για τις οποίες ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.

    Με την καταβολή του φόρου οι φορολογούμενοι θα κλείνουν τις υποθέσεις τους και θα απαλλάσσονται από ποινικές διώξεις για πράξεις φοροδιαφυγής. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται περιθώριο δύο μηνών εντός του οποίου οι φορολογούμενοι θα κληθούν, εφόσον το επιθυμούν, να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων τους. Μετά το πέρας της προθεσμίας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η συμπλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογούμενους.

    Το νομοσχέδιο για τη οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων όπως και αυτό για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελούν προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου και όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός πρόκειται να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή.

    [06] Ανακάμπτει η μετοχή της Deutsche Bank

    Πάνω από τα 12 ευρώ αυξήθηκε σήμερα η μετοχή της Deutsche Bank, για πρώτη φορά μετά την απειλή της με πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. Η μετοχή σημειώνει τώρα άνοδο 25% από την περασμένη Παρασκευή, λόγω των προσδοκιών ότι η γερμανική τράπεζα θα πληρώσει τελικά πρόστιμο περί τα 5 δισ. δολάρια για παραπλανητική πώληση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στήριξε χθες την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να αρχίσουν να προσαρμόζονται στον νέο κόσμο των χαμηλών επιτοκίων, της τεχνολογικής αλλαγής και των ρυθμίσεων, ώστε να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Ο Peter Dattels, αναπληρωτής διευθυντής αγορών χρήματος και κεφαλαίου του ΔΝΤ, τόνισε την περίπτωση της Deutsche ως μίας τράπεζας που «πρέπει να συνεχίσει να προσαρμόζεται για να πείσει τους επενδυτές ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο είναι βιώσιμο στο μέλλον».

    Ο δείκτης τραπεζικών μετοχών του Europe Stoxx 300 αυξανόταν 2% σήμερα το πρωί, με τη μετοχή της ιταλικής τράπεζας UniCredit να σημειώνει τα μεγαλύτερα κέρδη (3,4%).

    [07] «Έρχεται» νομοσχέδιο για το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας

    Σχέδιο νόμου για την καθιέρωση και διεύρυνση του προγράμματος διδασκαλίας ξένων γλωσσών με την κατοχύρωση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση και θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να σταματήσει η οικονομική επιβάρυνση των μαθητών και των οικογενειών τους για να πιστοποιηθεί το επίπεδο της γλωσσομάθειάς τους.

    Ο κ. Φίλης έκανε τη σχετική ανακοίνωση, με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Ιωάννη Δελλή, σχετικά με τα ξενόγλωσσα βιβλία που είναι επί πληρωμή στα δημόσια λύκεια.

    «Δεν είναι μόνο τα βιβλία των τάξεων του λυκείου που επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειες, είναι και ο κύκλος της αναγνώρισης, της πιστοποίησης του επιπέδου ξενόγλωσσης εκπαίδευσης που γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια έξω από το δημόσιο σύστημα, που επιβαρύνει, δυστυχώς, με ακόμη μεγαλύτερα έξοδα τις ελληνικές οικογένειες», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας και ενημέρωσε: «Εμείς έχουμε προχωρήσει -και θα φέρουμε σύντομα, το επόμενο διάστημα, στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο- στην καθιέρωση και διεύρυνση του προγράμματος διδασκαλίας ξένων γλωσσών με την κατοχύρωση ενός κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, έτσι ώστε, χωρίς να πληρώνουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους, να πιστοποιείται το επίπεδο της γλωσσομάθειάς τους».

    [08] Δ. Αβραμόπουλος: Ο νέος θεσμός αποτελεί «σύμβολο μιας Ευρώπης αποτελεσματικής και ενωμένης

    Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και χαρακτήρισε τη νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή σύμβολο για την ΕΕ.

    «Είναι σύμβολο μιας Ευρώπης που μπορεί να είναι αποτελεσματική και ενωμένη. Είναι σύμβολο μιας Ευρώπης που μπορεί να αντιμετωπίζει αποφασιστικά, σε συνεργασία με τους γείτονές μας, τις προκλήσεις που δημιουργούν η μεταναστευτική κρίση και οι απειλές για την ασφάλειά μας», επισήμανε, και προσέθεσε: «Είναι σύμβολο της κοινής ευθύνης που έχουμε, να προστατεύουμε τα κοινά ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορά μας. Είναι σύμβολο της αποφασιστικότητάς μας να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελεύθερα, χωρίς εσωτερικά σύνορα».

    Η παρουσίαση της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής γίνεται αυτή την ώρα στο μεθοριακό σταθμό Καπετάν Αντρέεβο στα σύνορα Βουλγαρίας- Τουρκίας.

    [09] Η πολωνική Βουλή απέρριψε την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων

    Το πολωνικό Κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση νόμου που απαγόρευε ουσιαστικά πλήρως τις αμβλώσεις.

    Το κείμενο απορρίφθηκε από 352 βουλευτές της συντηρητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης. Πενήντα οκτώ βουλευτές ψήφισαν υπέρ της έγκρισής του ενώ 18 τήρησαν αποχή.

    [10] «Έφυγε» ο συγγραφέας Αντώνης Σουρούνης

    Στις 4 το απόγευμα, στην Αγία Αναστασία Θεσσαλονίκης, θα γίνει η κηδεία του πολυβραβευμένου πεζογράφου Αντώνη Σουρούνη, που πέθανε χθες το βράδυ σε ηλικία 74 ετών, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια.

    Ο Σουρούνης γεννήθηκε το 1942 στη Θεσσαλονίκη και το 1960, με την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών, εγκαταστάθηκε στη Γερμανία, όπου είχαν ήδη μεταναστεύσει συγγενείς του. Σπούδασε κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια της Κολωνίας, του Σααρμπρύκεν και του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία. Στη συνέχεια εργάστηκε σε ποικίλα επαγγέλματα: από τραπεζικός υπάλληλος μέχρι ναυτικός και από ξενοδοχειακός υπάλληλος μέχρι επαγγελματίας παίκτης ρουλέτας. Έζησε στη Φρανκφούρτη έως το 1970. Δημοσίευσε τα μυθιστορήματα «Ένα αγόρι γελάει και κλαίει» (1969), «Οι συμπαίχτες» (1977), «Οι πρώτοι πεθαίνουν τελευταίοι» (1985), «Πάσχα στο χωριό» (1991), «Υπ? όψιν της Λίτσας» (1992), «Ο χορός των ρόδων» (1994), «Γκας ο γκάνγκστερ (2000)» και «το μονοπάτι στη θάλασσα» (2006). Στα έργα του περιλαμβάνονται επίσης το αφήγημα «Το μπαστούνι» (2007) και οι συλλογές διηγημάτων «Μερόνυχτα Φραγκφούρτης» (1982), «Τα τύμπανα της κοιλιάς και του πολέμου» (1983), «Μισόν αιώνα άνθρωπος» (1996), «Κυριακάτικες ιστορίες» (2002) και «Νύχτες με ουρά» (2010). Ο Σουρούνης άντλησε τα θέματά του από την περιπετειώδη επαγγελματική του ζωή ως μετανάστη στη Γερμανία, διακωμωδώντας με ένα γλυκόπικρο χιούμορ τις καθημερινές του ιστορίες.

    Από το 1987 ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών, ζώντας από το συγγραφικό του επάγγελμα, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε επιστρέψει στη γενέτειρά του.

    Το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για τον «Χορό των ρόδων». Το 2006 βραβεύτηκε από το περιοδικό «Να ένα μήλο» ενώ έναν χρόνο αργότερα πήρε το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω» για το έργο του «Το μονοπάτι στη θάλασσα».

    [11] Πιο κοσμοπολίτικη απ' ότι πιστευόταν η Ιαπωνία του 17ου αιώνα

    Η Ιαπωνία πριν από χίλια χρόνια ήταν πιο κοσμοπολίτικη απ' ότι πιστευόταν, αποκαλύπτουν αρχαιολόγοι βάσει πρόσφατων αποδείξεων για την παρουσία ενός Πέρση που εργαζόταν στην υπηρεσία της ιαπωνικής κυβέρνησης στην αρχαία πρωτεύουσα Νάρα.

    Πιο προωθημένα τεστ που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε ένα κομμάτι ξύλου το οποίο ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1960 οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα αυτό.

    Η υπέρυθρη απεικόνιση επέτρεψε να αποκαλυφθούν χαρακτήρες που παλαιότερα ήταν δυσανάγνωστοι πάνω στο ξύλο (υλικό που χρησιμοποιείτο ευρέως στην Ιαπωνία πριν από την του χαρτιού) που κατονομάζουν έναν πέρση αξιωματούχο που ζει στη χώρα.

    Ο άνδρας αυτός εργαζόταν σε μια Ακαδημία που κατάρτιζε τους δημοσίους λειτουργούς. Είναι πιθανό να δίδασκε μαθηματικά, εξήγησε ο Ακιχίρο Ουατανάμπε, επιστήμονας του Ινστιτούτου Έρευνας Πολιτιστικής Ιδιοκτησίας υπογραμμίζοντας τις γνώσεις των Περσών σε αυτόν τον τομέα.

    "Αν και προγενέστερες μελέτες έφεραν στο φως ανταλλαγές με την Περσία που χρονολογούνταν στον 7ο αιώνα, αυτή είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνουμε ότι ένας πολίτης μιας τόσο μακρινής περιοχής όπως η Περσία εργάστηκε στην Ιαπωνία", εκείνη την εποχή. "Και αυτό οδηγεί στη σκέψη ότι η Νάρα ήταν μια κοσμοπολίτικη πόλη όπου οι ξένοι αντιμετωπίζονταν ως ίσοι προς ίσους".

    Η Νάρα ήταν η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας από το 710 σχεδόν έως το 784, όταν η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Τόκιο.

    [12] Ικανοποίηση εκ μέρους των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα

    Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου δήλωσε ικανοποίηση για τη συνάντηση. «Θεωρούμε ότι δόθηκαν οι βάσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων των δικαστών» τόνισε και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες.

    Β. Θάνου: «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση, θεωρούμε ότι δόθηκαν οι βάσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων των δικαστών».

    «Η συνάντηση έγινε μετά από δικό μας αίτημα γιατί θέλαμε να τεθούν προς συζήτηση, επ' ευκαιρία της ενάρξεως του δικαστικού έτους, διάφορα θεσμικά ζητήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης. Επίσης, θέλαμε, ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, να θέσουμε προς συζήτηση ορισμένα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της δικαιοσύνης, όπως η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των δικαστών, η διασφάλιση του μισθολογίου που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών και διάφορα άλλα θέματα», είπε η κ. Θάνου, αναφερόμενη στην ατζέντα της συνάντησης.

    Για το εάν υπάρχει συμφωνία στα μισθολογικά ζητήματα και εαν υπάρχει θέμα αυξήσεων, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου είπε ότι «δεν τίθεται θέμα μειώσεως του μισθολογίου των δικαστών». «Ούτε αυξήσεως βεβαίως», απάντησε, ερωτηθείσα σχετικά, υπογραμμίζοντας ότι «σε μία τέτοια περίοδο δεν θα ζητούσε ποτέ κανείς αύξηση» και συμπλήρωσε: «Θέλουμε, απλώς, να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του μισθολογίου μας». Επίσης, σημείωσε πως ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι το μισθολόγιο των δικαστών παραμένει ως έχει.

    Σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός είπε κάτι για το πρόσφατο «επεισόδιο» στο ΣτΕ και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, η κ. Θάνου απάντησε ότι «καμία τέτοια αναφορά δεν έγινε», παραπέμποντας στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, εφόσον ήθελε να δώσει εκείνος κάποια απάντηση επί αυτού του ζητήματος.

    Ν. Σακελλαρίου: «Όσοι επιχειρούν να διαταράξουν το κλίμα ενότητας και ηρεμίας, το οποίο επικρατεί στο δικαστήριο, προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στη δικαιοσύνη».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου, επεσήμανε ότι «το δικαστήριο και οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ δεν χειραγωγούνται από τους διαδίκους, ούτε χρησιμοποιούνται ως όχημα ικανοποίησης πολιτικών επιδιώξεων». «Εμείς είμαστε τεταγμένοι στο υπηρεσιακό μας καθήκον, προσπαθούμε να το επιτελούμε κατά τρόπο άψογο, σε ένα κλίμα ενότητας και ηρεμίας, που είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά της ομαλής λειτουργίας ενός ανωτάτου δικαστηρίου», πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει: «Όσοι επιχειρούν να διαταράξουν αυτό το κλίμα ενότητας και ηρεμίας, το οποίο επικρατεί στο δικαστήριο προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στη δικαιοσύνη και τη βλάπουν, σε μία καίριας σημασίας χρονική περίοδο για την πατρίδα μας».

    Ο κ. Σακελλαρίου τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή η υπόθεση των τηλεοπτικών μέσων δεν είναι η μόνη υπόθεση που έχει να δικάσει το δικαστήριο και παραδέχθηκε ότι είναι μία σοβαρή υπόθεση, όπως εξίσου σοβαρές υποθέσεις είναι εκκρεμείς στο δικαστήριο, παραπέμποντας στα θέματα των μισθών, των συντάξεων, της κρίσης της ελληνικής κοινωνίας. «Και το καθήκον το δικό μας ως δικαστών είναι να πιάσουμε τον σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας και να μπορέσουμε με τις αποφάσεις μας και την άψογη τήρηση της διαδικασίας, ώστε μήπως τυχόν δώσουμε κάποια ελπίδα, μία ώθηση της κοινωνίας προς τα εμπρός να λύσει κάποια από τα προβλήματά της».

    Ο πρόεδρος του ΣτΕ υπενθύμισε «πόση μάχη έδωσε αυτό το δικαστήριο για να μη μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις» και συμπλήρωσε ότι «το κοινωνικό του πρόσωπο έδειξε μέχρι τώρα το δικαστήριο και θα συνεχίσει να το επιδεικνύει αυτό». «Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται», σημείωσε.

    Σε σχόλιο ότι «δύο, όμως, συνάδελφοί σας δικαστικοί έχουν κάνει καταγγελίες», (σσ η πρόσφατη εξέλιξη με τους δύο δικαστικούς που παραιτήθηκαν από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ διατυπώνοντας ορισμένες καταγγελίες), ο κ. Σακελλαρίου, ανέφερε: «Σας απήντησα ότι αυτοί, οι οποίοι πράττουν αυτά είναι οι ελάχιστοι, μία μειοψηφία, η οποία προσφέρει πολύ κακή υπηρεσία στο κλίμα ενός ανώτατου δικαστηρίου».

    Ερωτηθείς πότε θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, απάντησε: «Λέτε να σας πει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, να εξαγγείλει πότε θα κάνει διάσκεψη μίας υποθέσεως;». «Εγώ έχω μία ευθύνη, έχω μία ευθύνη να μη χειραγωγούνται οι δικαστές μου, προπαραμονή της διασκέψεως, να καθίσουν ήρεμοι σε ένα τραπέζι να πάρουν μία απόφαση, εγώ αυτά τα τίμια πράγματα ξέρω και πηγαίνω σπίτι μου και κοιμάμαι ήσυχος, έχω ήσυχη τη συνείδηση μου», σημείωσε.

    Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση από ποιούς γίνεται αυτή η χειραγώγηση, επεσήμανε: «Νομίζω ότι είναι τόσο σαφές, ώστε δεν χρειάζεται να σας δώσω καμία εξήγηση».

    Επίσης, ο κ. Σακελλαρίου υποστήριξε ότι το δικαστήριο κινήθηκε με πολύ γρήγορες κινήσεις και από τον Μάιο συνεχίζει να ασχολείται με ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία τα εκδικάζει και εκδίδει αποφάσεις τάχιστα.

    [13] Αλ. Τσίπρας: Προσπάθεια για διατήρηση των ισχυουσών αμοιβών των δικαστικών

    Η πρόταση της κυβέρνησης για τα ειδικά μισθολόγια παρουσιάστηκε σε συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων, Βασιλική Θάνου (πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου), Νίκο Σακελλαρίου (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας), καθώς επίσης και τους Ξένη Δημητρίου (εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) και Ευτυχία Φουντουλάκη (γενικός επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων), στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους «και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε». Είναι, τόνισε, «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας». Ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στους δικαστικούς, αλλά έκανε αναφορά και στα μισθολόγια των ενστόλων, των πανεπιστημιακών, των γιατρών, του διπλωματικού σώματος κ.ά.

    Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο γγ (δημοσιονομικής πολιτικής) του ΥΠΟΙΚ, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος παρουσιάζει την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια. Αυτό είναι και το θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα των δικαστικών και έχει προγραμματιστεί εδώ και μέρες.

    «Θα ήθελα να απολογηθώ που καθυστέρησα να ανταποκριθώ στο αίτημά σας για συνάντηση εδώ και μια εβδομάδα, αλλά, όπως βλέπετε, οι εξελίξεις τρέχουν και καθημερινά το πρόγραμμά μας είναι πολύ γεμάτο αυτές τις μέρες», είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων.

    Εντούτοις, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ καλή επεξεργασία αναφορικά με την πρόταση που αφορά τα ειδικά μισθολόγια, «όπου πιστεύω γίνεται μια προσπάθεια ουσιαστική να μπορέσουμε να διατηρήσουμε χωρίς καμία μείωση τις ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης, με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε». Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας». «Και νομίζω», συνέχισε, «ότι είναι αναγκαίο αυτό να γίνει υπό την έννοια ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα χρόνια τα 5 χρόνια της κρίσης, υπήρξαν πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις που απαξιώνουν το ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα».

    «Βεβαίως», επισήμανε ο πρωθυπουργός, «αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα βρισκόμαστε σε μια περίοδο προσαρμογής και οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες», για να τονίσει ότι «εντούτοις προσπαθούμε με δικαιοσύνη, με αίσθηση δικαίου και με προσπάθεια να κατανεμηθούν με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και οι όποιες δυνατότητες προκύπτουν να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα». Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρόταση που παρουσιάζεται, θα κριθεί κι από τους ίδιους και φυσικά από τις ενώσεις και τους ίδιους τους λειτουργούς στο χώρο της δικαιοσύνης και όχι μόνο, καθώς, όπως επισήμανε, τα ειδικά μισθολόγια αφορούν και στρατιωτικούς, ενστόλους με την ευρύτερη έννοια, αστυνομικούς αλλά και τους πανεπιστημιακούς και άλλους καθηγητές, το διπλωματικό σώμα και γιατρούς.

    Διαβάστε επίσης:

    Ικανοποίηση εκ μέρους των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα

    [14] Γ. Κυρίτσης: Επιτάχυνση των ρυθμών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου επιδιώκει η κυβέρνηση

    Επιτάχυνση των ρυθμών εξέτασης των αιτημάτων παροχής ασύλου επιδιώκει η κυβέρνηση με την ενίσχυση του προσωπικού και των επιτροπών ώστε να προχωρήσει και η αποσυμφόρηση στα νησιά, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε πως πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία ασύλου με πιο γρήγορους ρυθμούς αλλά σημείωσε πως πρόκειται για μια περίπλοκη, σκληρή νομική διαδικασία. Υπενθύμισε ότι οι χώρες της ΕΕ είχαν υποσχεθεί ότι θα στείλουν 400 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό αλλά δεν το έπραξαν όλες, παρά την πίεση που ασκούν η Κομισιόν και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Τόνισε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την απορροφητικότητα των κονδυλίων από την ΕΕ, ενώ σημείωσε πως, καθώς δεν υπήρχαν διαδικασίες, πρωτόκολλα και προγράμματα στην ΕΕ για τους πρόσφυγες, γίνονται προσαρμογές σε υπάρχοντα προγράμματα βοήθειας και φύλαξης των συνόρων για να εκταμιευθούν κονδύλια.

    Τόνισε πως, πέραν της αποσυμφόρησης των νησιών με τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων και όσων λαμβάνουν άσυλο στην ηπειρωτική χώρα, προτεραιότητα είναι να πάνε παιδιά προσφύγων στα σχολεία -κάτι που θα γίνει από τη Δευτέρα- και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης για την αντιμετώπιση του χειμώνα.

    Ανέφερε, τέλος, πως οι αιτήσεις ασύλου που εγκρίνονται μέχρι τώρα αφορούν περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων.

    [15] Εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που αποκόμισε κέρδη σε βάρος του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

    Εγκληματική οργάνωση, που κατάφερε να αποκομίσει κέρδη τουλάχιστον 180.000 ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Συνελήφθησαν συνολικά εννέα άτομα, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι υπάλληλοι Ι.Κ.Α, σε περιοχή της Αττικής, το ένα υπάλληλος της Βουλής και τα άλλα τέσσερα ιδιώτες.

    Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και άμεση συνέργεια στα αδικήματα της πλαστογραφίας κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, της ψευδούς βεβαίωσης - νόθευσης και της απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία.

    Παράλληλα, στην υπόθεση εμπλέκονται μία ακόμα υπάλληλος και δύο συνταξιούχοι του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, που κατηγορούνται για ψευδή βεβαίωση - νόθευση. Μετά από ενδελεχή έρευνα της αστυνομίας, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από το 2012 και κατάφεραν με ιδιαίτερα τεχνάσματα να αποκομίσουν, σε βάρος του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, τουλάχιστον 180.000 ευρώ.

    Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιώντας τα προσωπικά τους στοιχεία, ως ασφαλισμένοι καθώς και τα προσωπικά στοιχεία άλλων ασφαλισμένων και ενός θανόντα, στα οποία είχαν πρόσβαση λόγω της ιδιότητάς τους, κατόρθωσαν να εκδόσουν παράτυπα, τουλάχιστον 219 παροχές ασθενείας, που αφορούσαν κυρίως αναλώσιμα υλικά. Στη συνέχεια παρέμβαιναν στο Ηλεκτρονικό Σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αντικαθιστώντας τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του ασφαλισμένου με δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους πιστώνονταν τα χρήματα. Αμέσως μετά την πίστωση επενέβαιναν εκ νέου επαναφέροντας τον αριθμό λογαριασμού του ασφαλισμένου.

    Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 October 2016 - 10:32:35 UTC