Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Ανδρουλάκης στο «Πρακτορείο FM»: Η συζήτηση για την εκλογή ηγεσίας της Κεντροαριστεράς έπρεπε να γίνει τελευταία
  • [02] Ο Ε. Βενιζέλος στο «Πρακτορείο 104,9 fm», απαντά στις δηλώσεις Π. Καμμένου
  • [03] Επίτροπος Γεωργίας: Η ΕΕ προστατεύει 269 ελληνικές ονομασίες γεωγραφικής ένδειξης
  • [04] Κακουργηματική ποινική δίωξη σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου
  • [05] Ένα «σχολείο» για τα παιδιά της Softex με θρανία φτιαγμένα από τους ...ξυλουργούς του κέντρου φιλοξενίας
  • [06] Ιφ. Καμτσίδου στο «Πρακτορείο FM»: Χωρίς θεσμική διάσταση ο διάλογος στην κοινωνία ,για τη συνταγματική αναθεώρηση
  • [07] Μέχρι το 2015 τα δάνεια της «Τηλέτυπος» εξυπηρετούνταν κανονικά, είπε στην Εξεταστική ο πρ. πρόεδρος της εταιρείας
  • [08] Δ. Αβραμόπουλος: «Ανθρωπιά, ανοιχτή κοινωνία αλλά και διαφύλαξη των συνόρων»
  • [09] Στους 39 οι νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα Μάθιου στην Καραϊβική
  • [10] Οι κυβερνητικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος έναντι των ανταρτών στο Χαλέπι
  • [11] Η πολωνική Βουλή απέρριψε την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων
  • [12] Ντοκιμαντέρ για τον αγιογράφο Γρηγόρη Μπαλογιάννη στο Βυζαντινό μουσείο
  • [13] Η Ιαπωνία του 17ου αιώνα ήταν πιο κοσμοπολίτικη απ' ότι πιστευόταν
  • [14] Η παράσταση της βερολινέζικης Schaubuhne «Συμπόνοια - Η ιστορία των οπλοπολυβόλων» παρουσιάστηκε στα «Δημήτρια»
  • [15] Ανάφλεξη Samsung Galaxy Note 7 σε αεροπλάνο αμερικανικής εταιρείας
  • [16] Βουλή: Στο μικροσκόπιο του ελέγχου «πόθεν έσχες» όλα τα έγγραφα που δείχνουν τη δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση
  • [17] Στ. Θεοδωράκης: Να μην περάσουν στα funds στεγαστικά δάνεια και σπίτια
  • [18] Μπαίνουν κανόνες στη χρήση των drones στην Ελλάδα
  • [19] Οι πτήσεις της Olympic Air που ακυρώνονται αύριο και μεθαύριο, λόγω της απεργίας
  • [20] Η δρ. Σάρον Στόκερ μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον «Γρύπα Πολεμιστή»

  • [01] Ν. Ανδρουλάκης στο «Πρακτορείο FM»: Η συζήτηση για την εκλογή ηγεσίας της Κεντροαριστεράς έπρεπε να γίνει τελευταία

    Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, αλλά και τα στελέχη των κομμάτων της Κεντροαριστεράς έχουν ευθύνη να βοηθήσουν, ώστε να πάρει σάρκα και οστά η προσπάθεια για έναν ενιαίο χώρο, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

    «Εξαρχής η στρατηγική συνεννοήσεων από τα πάνω δεν βοήθησε, έπρεπε η διαδικασία να έχει ξεκινήσει με όρους κοινωνίας, προγραμματικούς, μετά να γίνει θεσμική συγκρότηση και στο τέλος να συζητήσουμε για την εκλογή της ηγεσίας. Δυστυχώς ξεκίνησε αντίστροφα, δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα, ασυνεννοησίες και δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πάγωμα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, εκφράζοντας την επιθυμία «αυτό να ξεκολλήσει και στις αρχές του επόμενου έτους εκ νέου να αναθερμανθεί και να έχουμε και ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

    Ο ευρωβουλευτής διατύπωσε την εκτίμηση ότι ένα μεγάλο κομμάτι των προοδευτικών ψηφοφόρων, που «πήγαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ διότι πίστεψαν ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος εύκολος», τώρα βλέπει ότι «όλα πάνε προς μία χειρότερη κατεύθυνση, άρα αυτός ο κόσμος θέλει να ακουμπήσει κάπου, θέλει μία νέα ελπίδα, μία νέα προοπτική ένα άλλο σχέδιο».

    «Αν είμαστε αντάξιοι των ιστορικών στιγμών που ζει η χώρα μας, μετά τα χρόνια αυτής της εποχής του μνημονίου και της μεγάλης οικονομικής κρίσης, πρέπει να του προσφέρουμε αυτή τη λύση και έχουν τεράστιες ευθύνες και οι ηγεσίες και του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και όλων των κομμάτων -και εμείς ως στελέχη έχουμε ευθύνες- να βοηθήσουμε αυτή την προσπάθεια να πάρει σάρκα και οστά», επισήμανε.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος εκτίμησε ότι «λόγω της εκ νέου κλιμάκωσης του εμφυλίου στη Συρία δεν θα αντιμετωπιστεί έτσι όπως πιστεύαμε» και «θα συνεχίσουμε να έχουμε ροές σημαντικές». «Αν δε λειτουργήσει η μετεγκατάσταση αυτών που θεωρούμε πρόσφυγες και η επαναπροώθηση αυτών που δεν παίρνουν άσυλο προς τις χώρες τους, η Ελλάδα θα 'ναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση», εκτίμησε.

    [02] Ο Ε. Βενιζέλος στο «Πρακτορείο 104,9 fm», απαντά στις δηλώσεις Π. Καμμένου

    Απέρριψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στον ραδιοσταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm», ο οποίος είπε ότι είχε προσκληθεί στο σπίτι του επιχειρηματία κ. Καλογρίτσα, όπου παρουσία του κυρίου Βενιζέλου του ζητήθηκε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Σαμαρά.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξέφρασε την απορία του, λέγοντας : «το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, ζητούσε να μπει στην κυβέρνηση ένα δεξιό κόμμα, και να χάσει την επηρροή του;... εμείς θέλαμε να λειτουργήσουμε ως εγγυητές της σταθερότητας». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις ημερομηνίες συγκρότησης της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της δημιουργίας του κόμματος του κ. Καμμένου, σημειώνοντας πως οι ΑΝΕΛ είχαν δημιουργηθεί την επίμαχη χρονική στιγμή . Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέληξε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους λέγοντας: σκεφτείτε μόνοι σας τη σοβαρότητα αυτού.

    [03] Επίτροπος Γεωργίας: Η ΕΕ προστατεύει 269 ελληνικές ονομασίες γεωγραφικής ένδειξης

    "Την περίοδο 2014-2020, οι Έλληνες αγρότες θα λάβουν περίπου 15 δισ. ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις", ανέφερε ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, μιλώντας στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, με θέμα την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

    Ο κ. Χόγκαν σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με σημαντική γεωργική παράδοση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: "Τα προϊόντα σας, από το ελαιόλαδο μέχρι τη φέτα και τα φρούτα-λαχανικά, είναι πασίγνωστα σε όλον τον κόσμο. Ως Ευρωπαίος Επίτροπος αυτό θέλω να το υποστηρίξω και να επενδύσουμε σε αυτό, ώστε να συνεχίσουν να ανθούν οι παραδόσεις και τον 21ο αιώνα». Υπογράμμισε, δε, ότι αυτό θα το τονίσει και στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    Ο κ. Χόγκαν αναφέρθηκε εκτενώς και στα σχέδια της Επιτροπής για το 2017. Όπως σημείωσε, "στην ομιλία του Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Γιούνκερ διατύπωσε ένα σχέδιο για το πώς η Ευρώπη μπορεί να περάσει από τους καιρούς της αβεβαιότητας, για να βρει έναν νέο σκοπό και όραμα. Και πάνω από όλα τόνισε την ανάγκη να επιδείξουμε στους πολίτες μας ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία είναι το καλύτερο στοίχημα για τη μελλοντική μας ευημερία και ασφάλεια". "Ο πρόεδρος", συμπλήρωσε, "έκανε έκκληση για την επέκταση του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη, το οποίο έχει αρχίσει να αποδίδει πραγματικά οφέλη για πολλές εθνικές οικονομίες, αναβιώνοντας τις επενδύσεις σε στρατηγικά project σε ολόκληρη την Ευρώπη". Σύμφωνα με τον κ. Χόγκαν, πάνω από 200.000 μικρές εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη έλαβαν δάνεια, ενώ περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βρήκαν θέση εργασίας. Ο Επίτροπος Γεωργίας, στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τον Μάρτιο του 2016, υπέγραψε μία συμφωνία χρηματοδότησης 15 εκατ. ευρώ με την Creta Farms.

    "Όσον αφορά στα επενδυτικά σχέδια, για τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια, σκοπεύουμε να διπλασιάσουμε τις επενδύσεις, διότι, όπως είπα, πάνω από 200.000 είναι οι μικρές επιχειρήσεις που έχουν πάρει δάνεια και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει νέες θέσεις εργασίας", διευκρίνισε ο κ. Χόγκαν. Και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναδεικνύει αυτήν τη δέσμευση της Επιτροπής να προσδίδει αξία στα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, δίνοντας προτεραιότητα πάνω από όλα στη δημιουργία θέσεων εργασίας. "Ο πρόεδρος Γιούνκερ", όπως είπε, "πρότεινε να διπλασιαστεί η διάρκεια του Ταμείου και να διπλασιαστεί και η οικονομική του δυνατότητα. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι το πλαίσιο της πολιτικής, το οποίο οι Έλληνες αγρότες μοιράζονται με τους ομολόγους τους στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    [04] Κακουργηματική ποινική δίωξη σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου

    Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε η Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου και ακόμα 14 στελεχών της τράπεζας ΜΑΡΦΙΝ, αλλά και σε βάρος εφοπλίστριας για υπόθεση επισφαλούς δανειοδότησης περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η δικογραφία που σχηματίστηκε από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς αφορά δάνειο ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ που χορήγησε η τράπεζα χωρίς εξασφαλίσεις, κατά την εισαγγελική κρίση, στην επενδυτική εταιρεία IRF συμφερόντων της εφοπλίστριας Αγγελικής Φράγκου. Η δίωξη που ασκήθηκε στον κ. Βγενόπουλο και τα στελέχη της τράπεζας αφορά την κατηγορία της απιστίας, ενώ στην κ. Φράγκου απαγγέλθηκε κατηγορία για ηθική αυτουργία στην απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Η δίωξη ασκήθηκε μετά από έρευνα που που διενέργησαν με εντολή της Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ράικου, οι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Γιάννης Δραγάτσης, σχετικά με την επίμαχη δανειοδότηση η οποία ξεκίνησε ως πρώτη πίστωση το 2006 με ποσό 75 εκατομμύρια ευρώ και μετά από αναχρηματοδοτήσεις έφτασε τα 200 εκατομμύρια. Το δάνειο, σύμφωνα με τα στοιχεία των εισαγγελέων φαίνεται να είχε χορηγηθεί για να αγοραστούν από την επενδυτική εταιρεία μετοχές του ομίλου MIG και ΜRB, στον οποίο ανήκε η τράπεζα που ενέκρινε και χορήγησε το δάνειο.

    Οι εισαγγελείς θεωρούν ότι η τράπεζα δεν εξασφαλίστηκε από την συγκεκριμένη πίστωση και σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν η επενδυτική δεν έχει αποπληρώσει το δάνειο. Κατά τη δίωξη για τη χορήγησή του δεν υπήρχαν εξασφαλίσεις, ενώ φέρεται να μην έχει αποπληρωθεί. Η δίωξη αφορά και την κ. Φράγκου, για ηθική αυτουργία στην απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανδρέας Βγενόπουλος: Δεν έχω διαπράξει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη

    [05] Ένα «σχολείο» για τα παιδιά της Softex με θρανία φτιαγμένα από τους ...ξυλουργούς του κέντρου φιλοξενίας

    «Αυτό ήταν το σπίτι μας στη Συρία. Έτσι θα είναι και το σπίτι μας στη Γερμανία. Το ζωγραφίζω συχνά για να μην ξεχάσω πώς ήταν» λέει η μικρή Νουρ και απευθυνόμενη στον δάσκαλό της του ζητά ξυλομπογιές για να δώσει «ζωή» στη ζωγραφιά της. Η Νουρ είναι ένα από τα παιδιά του σχολείου που έχει στηθεί από εθελοντές στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Softex, στη δυτική Θεσσαλονίκη, και το «τρέχουν» οι ίδιοι οι πρόσφυγες της δομής.

    Για τέσσερις ώρες την ημέρα, περίπου 60 παιδιά από 6 έως 13 ετών, αφήνουν για λίγο τις σκοτούρες και τις δυσκολίες της ζωής σ' ένα προσφυγικό καμπ και κάθονται και πάλι στα θρανία, απολαμβάνοντας τη διαδικασία της μάθησης, αλλά και του παιχνιδιού, όταν σημάνει η ώρα του διαλείμματος.

    «Το σχολείο λειτουργεί εδώ και κάποιους μήνες και τα παιδιά διδάσκονται την αραβική γλώσσα, μαθηματικά, επιστήμη, μουσική, ζωγραφική, ενώ αναπτύσσουμε και αθλητικές δραστηριότητες» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας από τους «δασκάλους» του αυτοσχέδιου αυτού σχολείου, ο Άχμεντ Χάιελ, «ένοικος» και ο ίδιος του προσφυγικού καταυλισμού.

    «Θέλαμε να δώσουμε σ' αυτά τα παιδιά την ευκαιρία να επιστρέφουν για λίγες ώρες σε μία... κανονική ζωή, αναπόσπαστο μέρος της οποίας αποτελεί το σχολείο» σημειώνει και προσθέτει πως τα παιδιά δεν βλέπουν την ώρα να ενταχθούν σε μία πιο δομημένη εκπαιδευτική δομή, «όπως έχουν δικαίωμα όλα τα παιδιά είτε αυτά που ζουν στα σπίτια τους είτε αυτά που ο πόλεμος έκανε πρόσφυγες».

    Το σχολείο στήθηκε με τη βοήθεια της μη κυβερνητικής οργάνωσης InterVolve, εθελοντές της οποίας έφτασαν ως τη Θεσσαλονίκη και τη Softex από διάφορα σημεία του πλανήτη, προκειμένου να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται «μετέωροι», εξηγεί από την πλευρά του ο Μοχάμεντ, ο οποίος εκτελεί χρέη διερμηνέα για την οργάνωση.

    Ένας πίνακας και θρανία φτιαγμένα με περισσή αγάπη και μεράκι από την... ομάδα των ξυλουργών του καμπ συνθέτουν το σκηνικό μέσα στα ξύλινα σπιτάκια που λειτουργούν ως αίθουσες διδασκαλίας. Εκεί που τα παιδιά της Softex κάνουν όνειρα για τη ζωή μετά το καμπ ... «στη ...Γερμανία», όπως λένε όλα «μ' ένα στόμα, μία φωνή», όταν η κουβέντα πηγαίνει στον επόμενο -και τελικό- σταθμό του ταξιδιού τους.

    Λίγο πιο πέρα, σε έναν σχεδόν ημιυπόγειο χώρο, μία ομάδα νέων έχει στήσει ένα ξυλουργείο. Ο Μαχμούντ, ο Τάρεκ, ο Σαΐντ, ο Άλι και ο Αΐμαν -όλοι από τη Συρία- αποφάσισαν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο της αναμονής στο καμπ και με τη βοήθεια προσφορών σε υλικά από την InterVolve έστησαν ένα μικρό ξυλουργείο, όπου εκτός από τα θρανία για το σχολείο έχουν φτιάξει παγκάκια, τα οποία έχουν τοποθετηθεί ήδη στο κέντρο φιλοξενίας της Softex και σ' αυτό των Βασιλικών, αλλά και ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Δείγμα της δουλειάς τους -κάποια τραπέζια και ξύλινα παιδικά παιχνίδια- είχαν παρουσιάσει και κατά την πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    «Μόνο ο Τάρεκ δούλευε ως ξυλουργός από τα δέκα του χρόνια στην πατρίδα μας, τη Συρία. Όλοι οι άλλοι είμαστε αυτοδίδακτοι και θέλαμε να κάνουμε κάτι για να μην μας "τρελάνει" η αναμονή» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μαχμούντ και προσθέτει: «όταν το μυαλό δεν είναι απασχολημένο με κάτι δημιουργικό ...ξεφεύγει».

    Το ...ξυλουργείο των προσφύγων θα μπορούσε να δεχθεί και παραγγελίες από κάποιον που θα ενδιαφερόταν να ενισχύσει το όνειρο αυτών των παιδιών για μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. «Αρκεί κάποιος να μπει στη σελίδα της οργάνωσής μας στο facebook και να στείλει μήνυμα» εξηγεί, από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ.

    [06] Ιφ. Καμτσίδου στο «Πρακτορείο FM»: Χωρίς θεσμική διάσταση ο διάλογος στην κοινωνία ,για τη συνταγματική αναθεώρηση

    Κρίσιμο εγχείρημα, το οποίο όμως έχει μόνο πολιτική και όχι θεσμική διάσταση, χαρακτήρισε τον διάλογο στην κοινωνία για τη συνταγματική αναθεώρηση, η αν. καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου.

    «Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι τα αποτελέσματα αυτής της προδιαβούλευσης δεν δεσμεύουν τα συντεταγμένα όργανα, τα οποία θα προχωρήσουν στην αναθεώρηση, αλλά αναμένεται να δώσουν πολιτικές κατευθύνσεις» εξήγησε η καθηγήτρια στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού ? Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» ενόψει της ανακοίνωσης της Οργανωτικής Επιτροπής του Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

    «Το έργο της Επιτροπής είναι να οργανώσει τον διάλογο στην κοινωνία σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση. Το Σύνταγμα είναι ένας νόμος πολιτικός, είναι αυτός που ρυθμίζει την οργάνωση και τη λειτουργία της Πολιτείας και για τον λόγο αυτόν η συμμετοχή των πολιτών στο περιεχόμενο των ρυθμίσεων του Συντάγματος είναι σημαντική. Έτσι έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός τη διενέργεια ενός διευρυμένου διαλόγου σχετικά με τα διακυβεύματα της αναθεώρησης» είπε η κ. Καμτσίδου.

    «Δυσκολεύομαι να καταλάβω οποιονδήποτε νομικό αλλά και πολίτη που αρνείται τον διάλογο για κρίσιμα θέματα στην κοινωνία. Πρόκειται για μία προδιαβούλευση» σημείωσε η κ. Καμτσίδου, διευκρινίζοντας ότι στη συνέχεια «προφανώς και θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 110 του Συντάγματος».

    Ως διακύβευμα του διαλόγου η κ. Καμτσίδου ανέφερε την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής της κοινωνίας σε αυτόν και την άρθρωση των διαφορετικών απόψεων που θα εκφραστούν.

    [07] Μέχρι το 2015 τα δάνεια της «Τηλέτυπος» εξυπηρετούνταν κανονικά, είπε στην Εξεταστική ο πρ. πρόεδρος της εταιρείας

    «Τα δάνεια ύψους 98 εκατ. ευρώ, που είχε πάρει η εταιρεία "Τηλέτυπος", εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι τα τέλη του 2015 και ως προς τους τόκους και ως προς τα τοκοχρεολύσια και δεν υπήρχε πρόβλημα αποπληρωμής τους». Αυτό υποστήριξε στην κατάθεσή του, η οποία συνεχίζεται, στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα των δανείων που χορήγησαν οι τράπεζες σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Τηλέτυπος», Ηλίας Τσίγκας.

    Όπως ανέφερε ο κ. Τσίγκας, από τον Απρίλιο του 2016 υπάρχει ρήξη ανάμεσα στις τράπεζες και την εταιρεία, μετά την άρνηση των μετόχων της να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, όπως ήταν ο όρος για να γίνει αναδιάρθρωση του δανείου.

    [08] Δ. Αβραμόπουλος: «Ανθρωπιά, ανοιχτή κοινωνία αλλά και διαφύλαξη των συνόρων»

    «Η Ευρώπη δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε απομονωτισμό, αντίθετα είναι η ώρα να δοκιμάσει την αντοχή των αξιών της στο εσωτερικό», ξεκαθάρισε ο Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του σε ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης.

    «Η έννοια Ευρώπη-φρούριο μας παραπέμπει σε αλλοτινούς καιρούς. Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ήταν το 1939. Δεν είναι αυτό η Ευρώπη που φτιάχτηκε τα τελευταία 70 χρόνια. Η Ευρώπη χτίστηκε με πολύ όνειρο, αλλά και με τις δραματικές εμπειρίες της γενιάς που πήρε την απόφαση να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Με την προσφυγική κρίση, συνέχισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, «δοκιμάζονται οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε η Ευρώπη. Ανθρωπιά, πολιτισμός, ανοιχτή κοινωνία, δημοκρατία, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, αντιμετώπιση όλων αυτών των ανθρώπων με αξιοπρέπεια. Βέβαια όλα αυτά είναι η μία όψη του θέματος. Η άλλη είναι ότι κάποτε η Ευρώπη έπρεπε να βάλει τάξη σε αυτό που ήταν και η βασική της αδυναμία δηλαδή τη διαχείριση των συνόρων της».

    Ο ίδιος προσέθεσε: «Η Ευρώπη δεν απειλείται από εχθρούς, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι, κυρίως εκείνοι που περνάνε από την Ελλάδα, είναι πολιτικοί πρόσφυγες και έχει υποχρέωση και η χώρα και η Ευρώπη να τους αντιμετωπίζει με ευαισθησία και αξιοπρέπεια δημιουργώντας όμως και τους αντίστοιχους όρους. Είναι όμως ξεκάθαρο το μήνυμα ότι οι παράτυποι μετανάστες θα βρίσκουν τις πόρτες κλειστές.

    Ο κ. Αβραμόπουλος έστειλε ένα πολιτικό μήνυμα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της ΕΕ, κυρίως στα θέματα της μετεγκατάστασης, λέγοντας ότι «γνώριζαν και γνωρίζουν ότι για να είναι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας πρέπει να σέβονται και να τηρούν τη νομοθεσία, τις αρχές και τις πολιτικές που από κοινού αποφασίζουμε».

    Τέλος, υπογράμμισε ότι διατηρείται ξεκάθαρα η εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. «Ξεκαθαρίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας. Χρειάζεται απλώς η συναίνεση του κράτους- μέλους ή να υποβληθεί το αίτημα. Και οι συνεννοήσεις που έγιναν για να φτάσουμε εδώ σήμερα, έγιναν σε επίπεδο κρατών. Αφού κοινά αποφασίστηκε, κοινά θα εφαρμοστεί», κατέληξε.

    [09] Στους 39 οι νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα Μάθιου στην Καραϊβική

    Ο κυκλώνας Μάθιου έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 39 ανθρώπων, με τον απολογισμό των θανάτων μόνο στην Αϊτή να φθάνει τους 35, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι, καθώς η τροπική καταιγίδα κατευθυνόταν βόρεια σήμερα πλήττοντας τις Μπαχάμες καθ΄οδόν προς τη Φλόριντα.

    Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Αϊτής ανέφερε πως ο απολογισμός από το πέρασμα του κυκλώνα από τη φτωχή χώρα της Καραϊβικής είναι 23 νεκροί, πολλοί από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους από πτώσεις δέντρων, αντικείμενα που είχαν παρασυρθεί από τους ανέμους και υπερχείλιση ποταμών. Το υπουργείο Εσωτερικών και ένας δήμαρχος επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι έχουν καταγραφεί άλλοι 12 θάνατοι σε όλη την Αϊτή.

    Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους νωρίτερα στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία.

    Ο Μάθιου είναι ο ισχυρότερος κυκλώνας στην Καραϊβική μετά τον Φέλιξ που έπληξε την περιοχή το 2007. Την Τρίτη και την Τετάρτη (χθες) σάρωσε την Κούβα και την Αϊτή με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 225 χλμ/ώρα και καταρρακτώδεις βροχές, πλήττοντας πόλεις και καταστρέφοντας ζωικό κεφάλαιο, σοδειές και σπίτια.

    Εξαιτίας του κυκλώνα οι αρχές στην Αϊτή ανέβαλαν τις προεδρικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν την Κυριακή.

    [10] Οι κυβερνητικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος έναντι των ανταρτών στο Χαλέπι

    Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν σήμερα περίπου τη μισή έκταση μιας ελεγχόμενης από τους αντάρτες συνοικίας προωθώντας και πάλι τις θέσεις τους έναντι των ανταρτών ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

    Το Παρατηρητήριο, που έχει την έδρα του στη Βρετανία, ανακοίνωσε πως μάχες μαίνονται στη συνοικία Μπουστάν αλ-Μπάσα, κοντά στο κέντρο της πόλης, ένα από τα μέτωπα στο Χαλέπι που είναι εδώ και χρόνια διαιρεμένο σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες και άλλες που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

    Ο συριακός στρατός ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή του πως οι δυνάμεις του προωθήθηκαν στην Μπουστάν αλ-Μπάσα.

    Τις τελευταίες εβδομάδες οι κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη αεροπορικών επιδρομών, έχουν περικυκλώσει τον ανατολικό τομέα του Χαλεπιού που ελέγχεται από τους αντάρτες και επιδιώκουν να ανακαταλάβουν πλήρως την πόλη.

    Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με αξιωματούχους των ανταρτών για να σχολιάσουν τις αναφορές περί προώθησης των κυβερνητικών δυνάμεων.

    [11] Η πολωνική Βουλή απέρριψε την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων

    Το πολωνικό Κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση νόμου που απαγόρευε ουσιαστικά πλήρως τις αμβλώσεις.

    Το κείμενο απορρίφθηκε από 352 βουλευτές της συντηρητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης. Πενήντα οκτώ βουλευτές ψήφισαν υπέρ της έγκρισής του ενώ 18 τήρησαν αποχή.

    Θορυβημένο από την κινητοποίηση των πολωνών γυναικών κατά μιας σχεδόν πλήρους απαγόρευσης της άμβλωσης, το κυβερνών συντηρητικό κόμμα αναγκάστηκε να επανεξετάσει τη θέση του.

    Σαράντα οκτώ ώρες μετά τις διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν περίπου 100.000 "γυναίκες σε απεργία" ντυμένες στα μαύρα για να διαμαρτυρηθούν κατά της πρότασης νόμου που στάλθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή, η τελευταία ψήφισε χθες βράδυ υπέρ της απόρριψης του σχεδίου.

    Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα "μας έκαναν να σκεφθούμε και μας έδωσαν ένα μάθημα ταπεινότητας", παραδέχθηκε ο υπουργός Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Γιάροσλαβ Γκοβίν.

    Ο νόμος ο οποίος ισχύει σήμερα επιτρέπει την άμβλωση σε τρεις περιπτώσεις: όταν κινδυνεύει η ζωή ή η υγεία της μητέρας, όταν η προγεννητική εξέταση δείχνει μια μεγάλη μη αναστρέψιμη πάθηση του εμβρύου και η όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

    Το σχέδιο νόμου προέβλεπε ότι η άμβλωση θα επιτρεπόταν μόνο σε περίπτωση που κινδύνευε η ζωή της μητέρας. Όριζε ανώτατη ποινή φυλάκισης για τη γυναίκα που κάνει άμβλωση τα πέντε χρόνια, δίνοντας ωστόσο τη δυνατότητα στον δικαστή να αρνηθεί να την τιμωρήσει.

    Η απόρριψη της πρότασης νόμου χθες βράδυ ήταν σχεδόν ομόφωνη, με τους συντηρητικούς και την αντιπολίτευση να ψηφίζουν στην ίδια πλευρά.

    Την απόρριψη του σχεδίου νόμου είχε ζητήσει ένας βουλευτής του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), ο Βίτολντ Τσαρνέτσκι, όπως και οι φιλελεύθεροι κεντρώοι της Πλατφόρμας Πολιτών (PO), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης

    Το κυβερνών κόμμα, που διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, είχε ψηφίσει στις 23 Σεπτεμβρίου υπέρ της εξέτασης του κειμένου στην επιτροπή και κατά μιας φιλελεύθερης αντιπρότασης, έδωσε την εντύπωση ότι ενήργησε υπό το κράτος έκτακτης ανάγκης.

    [12] Ντοκιμαντέρ για τον αγιογράφο Γρηγόρη Μπαλογιάννη στο Βυζαντινό μουσείο

    Στο ταλέντο αλλά και την προσωπικότητα του Γρηγόρη Μπαλογιάννη, ο οποίος έχει αγιογραφήσει εξήντα ναούς στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, είναι αφιερωμένο το ντοκιμαντέρ που παρουσιάζεται σήμερα, 6 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Την ταινία για τη ζωή και το έργο του αγιογράφου, μαθητή και συνεργάτη του Φώτη Κόντογλου την περίοδο 1961-1965, υπογράφει ο δημοσιογράφος και ιστορικός τέχνης, Χρήστος Κωνσταντόπουλος.

    Μέσα από την αφήγηση του ίδιου του Μπαλογιάννη, ακολουθούμε τα βήματα της διαδρομής του. Από την Τρικουκιά Γρεβενών και τα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας, μέσα στον εμφύλιο πόλεμο, στα ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στην Αθήνα και στη Σχολή Καλών Τεχνών.

    «Ο Μπαλογιάννης έχασε και τους δυο γονείς του μέσα στις φλόγες του πολέμου» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος. «Έμεινε μόνος με τα πέντε αδέλφια του στη μέση του πουθενά, προσπαθώντας χωρίς καμιά βοήθεια να επιβιώσει. Βοσκός, κρυμμένος στα βουνά, επιστρέφει με το τέλος του εμφύλιου στο χωριό του, για να μπει σε ορφανοτροφείο, στα Γρεβενά αρχικά και ακολούθως στο Παπάφειο της Θεσσαλονίκης».

    Εκεί σπουδάζει ηλεκτρολογία, αλλά δεν είναι αυτό που θέλει να κάνει. Εξαιρετικό ταλέντο στη ζωγραφική, δεν αργεί να έρθει σε επαφή με τον κόσμο της αγιογραφίας, υπό την καθοδήγηση του Νίκου Γεωργιάδη, γνωστού αγιογράφου στην Θεσσαλονίκη, στον οποίο αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ.

    «Λίγους ανθρώπους έχω δει να μιλούν με τόση ευγνωμοσύνη για όσους ανθρώπους τους βοήθησαν στη ζωή τους», επισημαίνει ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος. «Πρόκειται για έναν άνθρωπο απλό, όχι απλοϊκό και ένα κολοσσιαίο ταλέντο» σχολιάζει ο ιστορικός τέχνης. «Στην τέχνη του ακολουθεί τη μακεδονική σχολή. Έχει ως πρότυπο τον Μανουήλ Πανσέληνο, τον μεγάλο αγιογράφο του 11ου αιώνα και τις αγιογραφίες του στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους.

    [13] Η Ιαπωνία του 17ου αιώνα ήταν πιο κοσμοπολίτικη απ' ότι πιστευόταν

    Η Ιαπωνία πριν από χίλια χρόνια ήταν πιο κοσμοπολίτικη απ' ότι πιστευόταν, αποκαλύπτουν αρχαιολόγοι βάσει πρόσφατων αποδείξεων για την παρουσία ενός Πέρση που εργαζόταν στην υπηρεσία της ιαπωνικής κυβέρνησης στην αρχαία πρωτεύουσα Νάρα.

    Πιο προωθημένα τεστ που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε ένα κομμάτι ξύλου το οποίο ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1960 οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα αυτό.

    Η υπέρυθρη απεικόνιση επέτρεψε να αποκαλυφθούν χαρακτήρες που παλαιότερα ήταν δυσανάγνωστοι πάνω στο ξύλο (υλικό που χρησιμοποιείτο ευρέως στην Ιαπωνία πριν από την του χαρτιού) που κατονομάζουν έναν πέρση αξιωματούχο που ζει στη χώρα.

    Ο άνδρας αυτός εργαζόταν σε μια Ακαδημία που κατάρτιζε τους δημοσίους λειτουργούς. Είναι πιθανό να δίδασκε μαθηματικά, εξήγησε ο Ακιχίρο Ουατανάμπε, επιστήμονας του Ινστιτούτου Έρευνας Πολιτιστικής Ιδιοκτησίας υπογραμμίζοντας τις γνώσεις των Περσών σε αυτόν τον τομέα.

    "Αν και προγενέστερες μελέτες έφεραν στο φως ανταλλαγές με την Περσία που χρονολογούνταν στον 7ο αιώνα, αυτή είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνουμε ότι ένας πολίτης μιας τόσο μακρινής περιοχής όπως η Περσία εργάστηκε στην Ιαπωνία", εκείνη την εποχή. "Και αυτό οδηγεί στη σκέψη ότι η Νάρα ήταν μια κοσμοπολίτικη πόλη όπου οι ξένοι αντιμετωπίζονταν ως ίσοι προς ίσους".

    Η Νάρα ήταν η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας από το 710 σχεδόν έως το 784, όταν η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Τόκιο.

    [14] Η παράσταση της βερολινέζικης Schaubuhne «Συμπόνοια - Η ιστορία των οπλοπολυβόλων» παρουσιάστηκε στα «Δημήτρια»

    «Είμαι η Αντιγόνη και η Ηλέκτρα είμαι... δεν θα δω ποτέ τους τάφους των δικών μου... Δεν μπόρεσα να τους θάψω... ήμουν τριών ετών... δεν ξέρω πώς κατάφερα να το σκάσω, όταν οι Χούτου σκότωναν τους δικούς μου. Εμείς ήμασταν Τούτσι. Ένα από τα δύο έπρεπε να είσαι... Δεν ξέρω ποιες είναι οι διαφορές... Κρύφτηκα... Τα παιδιά είναι παντού ίδια... Δεν ξέρω πώς κρύφτηκα πίσω από τους θάμνους, ούτε πώς βρέθηκα σ? ένα ίδρυμα, ούτε ύστερα πώς με διάλεξαν από έναν..."κατάλογο ΙΚΕΑ για παιδιά" οι θετοί γονείς μου σε μια επαρχία του Βελγίου, ούτε πώς έγινα η... ατραξιόν του χωριού, γιατί με φωνάζαν "ο μπαμπούλας...".

    Είμαι η Consolate Sip?rius (Κοσνσολά Σιπέριους), γεννήθηκα στις 30 Μαρτίου του 1989, στο Μπουρουντί, είμαι ηθοποιός, 27 χρόνων, έπαιξα την Αντιγόνη -αυτή του Σοφοκλή- στην Κολωνία, μια μαύρη Αντιγόνη, τον χειμώνα θα παίξω την Ηλέκτρα στις Βρυξέλλες. Είμαι η Αντιγόνη και η Ηλέκτρα...

    ... Τώρα, ο Milo Rau μ?έβαλε να παίξω τον εαυτό μου. "Παίζω" την Κοσνσολά Σιπέριους. Δεν είναι κατασκευασμένο θέατρο αυτό... Είναι η αλήθεια μας. Αυτό που δεν καταγράφουν τα ΜΜΕ στην Ευρώπη. Κι επιτέλους μιλάω "καθαρά". Δεν είναι τόσο η φρίκη του σφαγιασμού των γονιών μου, που με στοιχειώνει.. Αυτό σχεδόν το ξέχασα, οι άνθρωποι ξεχνούν -αυτό που με κυνηγά ακόμη είναι το βλέμμα, είναι η απαξίωση των άλλων- των Ευρωπαίων Βέλγων χωρικών- ο κυνισμός τους... Ήταν άνθρωποι χωρίς συμπόνια... Τώρα ζω στις Βρυξέλλες. Έχει κι εκεί πολλούς μαύρους. Δεν έρχονται στο θέατρο. Ούτε κι εγώ πάω στη γειτονιά των μαύρων. Πάντα ήθελα να είμαι λευκή... Πίστευα πάντα πως είμαι μαύρη, αλλά από μέσα μου είμαι ...κατάλευκη

    ...Είμαι η Consolate Sip?rius... επέζησα από τη γενοκτονία στην Αφρική... Τη γενοκτονία που προκάλεσαν οι Ευρωπαίοι μπουρζουάδες για τον χρυσό της, για να τον πάρουν και τον χρησιμοποιήσουν στην οικονομία σας, στον πολιτισμό σας...».

    «Compassion. The History of the Machine Gun» (Συμπόνια. Η ιστορία των οπλοπολυβόλων) είναι ο τίτλος της ιδιότυπης παράστασης - θεατρικού ντοκιμαντέρ που «έστησε» ο 40χρονος Ελβετός σκηνοθέτης Milo Rau με τη θρυλική βερολινέζικη σκηνή Schaub?hne Berlin Theatre (λειτουργεί από το 1962 υπό τη διεύθυνση, την τελευταία εικοσαετία, του Thomas Ostermeier).

    Με «υλικό» (κείμενα βασισμένα σε συνεντεύξεις από μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, κληρικούς, στρατιωτικούς, θύματα πολέμου στην Αφρική και την Ευρώπη) ο Milo Rau επιχειρεί μέσω της θεατρικής πράξης να ανιχνεύσει τα όρια της «συμπόνιας» και του... ευρωπαϊκού ανθρωπισμού.

    «Είμαι ο Οιδίποδας... (έπαιξα κάποτε τον Οιδίποδα στο παιδικό θέατρο στην Ελβετία)... Μετά πήγα με τους δασκάλους χωρίς σύνορα στο Κογκό... Ήταν δεκάδες ΜΚΟ εκεί με γελοία ονόματα... Δεν μπόρεσα να συνεισφέρω σε τίποτα. Όταν γύρισα δεν μπορούσα να επικοινωνήσω με τους φίλους μου. Τι να τους πεις; Αυτοί παθαίνουν στη θέα ενός νεκρού παιδιού (δείχνει τη φωτογραφία του μικρού Αϊλάν). Είναι όλοι τους καθίκια. Ο πόλεμος δεν τέλειωσε ποτέ. Θα πάω σπίτι μου, θα κάνω γιόγκα και stretching για να ηρεμήσω... Σημασία έχει ποιος έχει στα χέρια του τα πολυβόλα...

    Εγώ είμαι ένοχη για όλα αυτά... Και για τους βιασμούς και για τους παλουκωμένους ανθρώπους. Σαν τον Οιδίποδα στο θέατρο... Το ήξερε απ΄την αρχή... Έκανε πως δεν το ήξερε... Για τους εκατομμύρια νεκρούς στο Κογκό, για τους βιασμούς, για τα πνιγμένα παιδιά... Είμαι ο Οιδίποδας...»

    Είναι αποσπάσματα μόνο από τον «αντίλογο» - τον «άλλο» μονόλογο της Ελβετίδας δασκάλας Ursina Lardi που μοιράζεται τη σκηνή του θεάτρου αλλά και του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτικο-πολεμικού σκηνικού στο οποίο εντάσσει την παράστασή του ο Milo Rau.

    Από τον λόγο της Ελβετίδας -μέλους ΜΚΟ- «περνούν» ο δυτικός καθολικισμός, ο θεός που «τα πανθ΄ορά», οι τύψεις, ο Μπετόβεν κι ο Στράους, η «κυτταρική σχέση» των Ευρωπαίων με την «ελευθερία» του πνεύματος, οι ιμπεριαλιστικές δομές και τα οικονομικά συμφέροντα, η υποκριτική ευαισθησία. Η συμπόνια...

    Στη σκηνή του κατάμεστου, χθες βράδυ, θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (η μοναδική παράσταση δόθηκε στο πλαίσιο των «Δημητρίων» σε συνδιοργάνωση με το Goethe Institut Thessaloniki), εναλλάσσονταν πίσω από ένα βουνό σκουπιδιών (πλαστικές καρέκλες, βρώμικα ρούχα, άδεια μπουκάλια, ένα οπλολυβόλο, και δυο κάμερες που πρόβαλαν τα πρόσωπα των δυο πρωταγωνιστριών - πόλων των δυο σύγχρονων «κόσμων», αλλά και της διαχρονίας στη σχέση εξουσίας -εξουσιαζόμενου) βασικός πρωταγωνιστής αναδείχτηκε ο σκληρός λόγος - περιγραφή της αέναης ανθρώπινης περιπέτειας.

    Από τον Οιδίποδα τύραννο, ως την ευρωπαϊκή «συμπόνια», από την Αντιγόνη και την Ηλέκτρα ως τους άταφους νεκρούς γονείς της μελαμψής μικρόσωμης Consolate Sip?rius από το Μπουρουντί ως αυτόν της λευκής ψιλόλιγνης ξανθιάς Ελβετίδας καθολικής Ursina Lardi που ...κατούρησε όρθια (επί σκηνής) μέσα απ τις εκρού ζαρτιέρες της στο πρόσωπο της «Μerci-bien» (ευχαριστώ πολύ!), της Κογκολέζας με το "αστείο" όνομα...

    «Για τον ευρωπαϊκό κυνισμό μιλάει η παράσταση. Όχι για τη συμπόνια. Για το πού αρχίζει και πού τελειώνει η Ευρώπη; Για την αθλιότητα, τη δυστυχία του κόσμου... Για τις ευθύνες και τις ενοχές όλων μας» έλεγε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγο πριν από την παράσταση σε συνέντευξη που παραχώρησε η νεαρή Consolate Sip?rius.

    Κι ήταν αυτή η μικρόσωμη μελαψή «μάρτυρας» που έκλεισε την παράσταση της γερμανικής πρωτοποριακής σκηνής με τους ήχους από τα παιδιά που παίζουν: «παιδιά υπάρχουν παντού και παίζουν πάντα. Εκτός από τις γειτονιές των λευκών... είναι λίγο κίτς, αλλά όμορφο...FIN».

    H «Compassion. The History of the Machine Gun» έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Ιανουάριο στο Βερολίνο, παίχτηκε σε 50 ευρωπαϊκές πόλεις και επιστρέφει την επόμενη εβδομάδα στη βερολινέζικη Schaub?hne, όπου θα παρουσιάζεται ως τα τέλη του χρόνου.

    Β. Χαρισοπούλου

    [15] Ανάφλεξη Samsung Galaxy Note 7 σε αεροπλάνο αμερικανικής εταιρείας

    Κινητό τηλέφωνο Samsung Galaxy Note 7 ανεφλέγη χθες στο εσωτερικό αεροπλάνου αμερικανικής εταιρείας. Το κινητό είχε αντικατασταθεί όταν η εταιρεία είχε κάνει ανάκληση του συγκεκριμένου μοντέλου επειδή είχε παρουσιαστεί πρόβλημα στην μπαταρία.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC, η αεροπορική εταιρεία Southwest Airlines επιβεβαίωσε ότι ένα από τα αεροπλάνα της, με δρομολόγιο από το Κεντάκι προς το Μέριλαντ, εκκενώθηκε πριν από την απογείωση.

    Σε ανακοίνωσή της η Samsung αναφέρει ότι διερευνά την υπόθεση.

    «Συνεργαζόμαστε με τις αρχές και την Southwest προκειμένου να πάρουμε στα χέρια μας τη συσκευή και να επιβεβαιώσουμε την αιτία», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. «Μόλις εξετάσουμε τη συσκευή θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες».

    Εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας δήλωσε στο BBC ότι ένας πελάτης ανέφερε ότι καπνός έβγαινε από μια ηλεκτρονική συσκευή.

    «Όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα του αεροπλάνου αποβιβάστηκαν με ασφάλεια μέσω της κύριας πόρτας» .

    Ο κάτοχος της συσκευής Μπράιαν Γκριν, δήλωσε στην ιστοσελίδα The Verge ότι είχε αγοράσει τη συσκευή στις 21 Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πάνω στη συσκευασία του κινητού τηλεφώνου υπήρχε ένα μαύρο τετράγωνο εικονίδιο, ένα σύμβολο που η Samsung προσθέτει με σκοπό να διαχωρίζει τις παλιές, μη ασφαλείς συσκευές, από τα μοντέλα αντικατάστασης.

    [16] Βουλή: Στο μικροσκόπιο του ελέγχου «πόθεν έσχες» όλα τα έγγραφα που δείχνουν τη δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση

    Τροπολογία που υποχρεώνει στην υποβολή όλων των εγγράφων, από τα οποία προκύπτει η δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση ενώπιον της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής και της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

    Η σχετική διάταξη, περιλαμβάνει τους υποχρεωτικώς (σ.σ. και όχι τους δειγματοληπτικώς) ελεγχόμενους σύμφωνα με τον νόμο για το πόθεν έσχες. Σημειώνεται, ότι στον υποχρεωτικό έλεγχο εμπίπτει ένας ευρύς κύκλος κρατικών λειτουργών, καθώς και προσώπων που δραστηριοποιούνται σε τομές που σχετίζονται με τον δημόσιο βίο ή συναλλάσσονται με το Δημόσιο. Μεταξύ αυτών, είναι και ο πρωθυπουργός, τα μέλη της κυβέρνησης, ευρωβουλευτές, βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, εισαγγελείς και δικαστές των ανωτάτων δικαστηρίων, τα ανώτατα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, και ιδιοκτήτες και μέτοχοι, αλλά και διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων ΜΜΕ (τηλεοπτικοί σταθμοί και έντυπα πανελλήνιας κυκλοφορίας).

    Ειδικότερα, με την τροπολογία, στόχος είναι, για τα πρόσωπα των οποίων οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ελέγχονται υποχρεωτικώς (ν.3213/2013 και 3691/2008), να επισυνάπτουν σε κάθε περίπτωση αντίγραφα των αναγκαίων εγγράφων, από όπου προκύπτει η δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση.

    Με αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και η επιτάχυνση του ελέγχου των υποχρεωτικώς ελεγχόμενων προσώπων. Μέχρι σήμερα, η εν λόγω υποβολή δεν ήταν υποχρεωτική (απλώς δυνητική και κατόπιν ειδικού αιτήματος).

    Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί απόψε στο νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και εξασφαλίζει τη θετική ψήφο και της ΝΔ.

    Υπενθυμίζεται, ότι οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης όλων των υπόχρεων θα υποβληθούν φέτος, για πρώτη φορά, ηλεκτρονικά. Το σύστημα για την υποβολή τους θα ανοίξει την 15η Οκτωβρίου 2016, ενώ τελευταία προθεσμία υποβολής τους ορίστηκε η 15η Ιανουαρίου 2017.

    Σε αυτές τις δηλώσεις, σύμφωνα με την τροπολογία, οι παραπάνω υπόχρεοι θα υποβάλλουν επισυναπτόμενα και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ώστε να αποδεικνύεται η δηλωθείσα περιουσία τους.

    Η οριστική εξειδίκευση των δικαιολογητικών που πρέπει να υποβάλλουν οι υπόχρεοι θα καθοριστεί με την ΚΥΑ και την απόφαση του προέδρου της Βουλής.

    [17] Στ. Θεοδωράκης: Να μην περάσουν στα funds στεγαστικά δάνεια και σπίτια

    «Οι πλειστηριασμοί και η συζήτηση για το τι θα γίνει με τα σπίτια του κόσμου που είναι καταχρεωμένος, είναι το πρώτο θέμα αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει όμως απάντηση. Υπάρχουν κάποιες επιμέρους προτάσεις -και τραπεζιτών- που έχουν ενδιαφέρον, αλλά στο σύνολο δεν υπάρχει απάντηση από τον πολιτικό κόσμο, γιατί δεν είναι ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής συζήτησης», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στον «Real fm».

    Πρότεινε να ισχύσει ό,τι ισχύει και στην Κύπρο, που δίνει τη δυνατότητα στις Τράπεζες και τον χρεωμένο πολίτη να συζητήσουν για να βρουν λύση μεταξύ τους και όχι να πάνε τα δάνεια με εξευτελιστικές τιμές στα funds».

    Σχολιάζοντας στη συνέχεια, τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας με την ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την αναταραχή που δημιουργήθηκε σε σχέση με το μάθημα των Θρησκευτικών, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε:

    «Είναι προσβλητική για τη Δημοκρατία η συνάντηση του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου με την ηγεσία της Εκκλησίας. Προφανώς με την Εκκλησία θα πρέπει να κάνουμε διάλογο, αλλά η εικόνα μιας χώρας όπου τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποφασίζονται από τον υπουργό Αμύνης, δεν είναι εικόνα σύγχρονης εποχής. Είναι δυνατόν να αποφασίζεται, σε νυχτερινές συναντήσεις, αν θα διδαχθούν τα παιδιά μας αυτά, ή τα άλλα Θρησκευτικά; Είναι κάτι πρωτάκουστο και τέτοιες κινήσεις πλήττουν το ευρωπαϊκό προφίλ της χώρας».

    [18] Μπαίνουν κανόνες στη χρήση των drones στην Ελλάδα

    Κανόνες μπαίνουν από 1ης Ιανουαρίου του 2017 στη χρήση των drones στην Ελλάδα, καθώς προ ολίγων ημερών δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο πρώτος κανονισμός, που ορίζει όσα θα ισχύουν στο εξής για τις πτήσεις Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, των γνωστών σε όλους, πλέον, drones.

    Σύμφωνα με τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας Επαμεινώνδα Αμωράτη, τμηματάρχη γενικής οργάνωσης και αποτελεσματικής εκμετάλλευσης εναερίου χώρου, που μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο 104,7 FM, η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), όπως και όλες οι υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, «βρέθηκε μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο αίνιγμα που έπρεπε να λυθεί», καθώς τα drones, κυρίως τα λεγόμενα πολυκόπτερα, είναι ευρύτατα διαδεδομένα σε όλο τον κόσμο.

    Τι θα ισχύσει

    Στη δημιουργία του νέου κανονισμού η ΥΠΑ έλαβε υπόψη της, όπως τόνισε ο κ. Αμωράτης, πως τα drones «μπορεί να είναι εργαλεία επαγγελματικά ή μέσα ψυχαγωγίας». Στη δε περίπτωση που «χρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές για ψυχαγωγικούς σκοπούς, για να βγάλουν φωτογραφίες ή να βιντεοσκοπήσουν την οικογένεια τους και τον εαυτό τους» ή βρίσκονται στην κατοχή ενός τουρίστα που θα τα χρησιμοποιήσει για τους άνωθεν ψυχαγωγικούς σκοπούς, ο χειριστής ή κάτοχος του drone δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια, σύμφωνα με τον κ. Αμωράτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις «μπορεί να το χρησιμοποιήσει σε απόσταση και ακτίνα 50 μέτρων από το σημείο του τηλεχειρισμού, όπου βρίσκεται, χωρίς να έχει την υποχρέωση να το δηλώσει και στη συνέχεια να καταθέσει τα στοιχεία της διαδρομής του».

    [19] Οι πτήσεις της Olympic Air που ακυρώνονται αύριο και μεθαύριο, λόγω της απεργίας

    Σε ακυρώσεις πτήσεων προχωρά η Olympic Air, αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο, λόγω της απεργίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ.

    Συγκεκριμένα, την Παρασκευή ακυρώνονται:

    ΟΑ 030 Αθήνα - Λέρος

    ΟΑ 031 Λέρος - Αθήνα

    ΟΑ 056 Αθήνα - Κύθηρα

    ΟΑ 057 Κύθηρα - Αθήνα

    ΟΑ 062 Αθήνα - Πάρος

    ΟΑ 063 Πάρος - Αθήνα

    ΟΑ 064 Αθήνα - Πάρος

    ΟΑ 065 Πάρος - Αθήνα

    ΟΑ 096 Ρόδος - Καστελλόριζο

    ΟΑ 097 Καστελλόριζο - Ρόδος

    Το Σάββατο ακυρώνονται:

    ΟΑ 018 Αθήνα - Ικαρία

    ΟΑ 019 Ικαρία - Αθήνα

    ΟΑ 062 Αθήνα - Πάρος

    ΟΑ 063 Πάρος - Αθήνα

    ΟΑ064 Αθήνα - Πάρος

    ΟΑ 065 Πάρος - Αθήνα

    ΟΑ 092 Κως - Κάλυμνος - Λέρος - Αστυπάλαια

    ΟΑ 093 Αστυπάλαια - Λέρος - Κάλυμνος - Κως

    ΟΑ 098 Αθήνα - Κάρπαθος

    ΟΑ 099 Κάρπαθος - Αθήνα

    Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες όπως επισκέπτονται το site της Olympic Airwww.olympicair.comή καλούν στα κάτωθι τηλέφωνα 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)

    [20] Η δρ. Σάρον Στόκερ μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον «Γρύπα Πολεμιστή»

    Ένας όμορφος άνδρας, με μακριά μαύρα μαλλιά, ήταν πιθανόν ο «Γρύπας Πολεμιστής», όπως αποκαλείται ο «ένοικος» του τάφου του 1.500 π. Χ., που αποκαλύφθηκε πέρσι στον 'Ανω Εγκλιανό της Πύλου, δίπλα από το μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορος. Το πρόσωπό του, που ανασυστάθηκε από τα οστά του κρανίου του, όπως και τα νέα ερευνητικά δεδομένα, θα παρουσιαστούν σήμερα στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, ώρα 19:00, από τους αρχαιολόγους Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, οι οποίοι το καλοκαίρι του 2015 βρήκαν κάτι μοναδικό: Έναν ασύλητο, λακκοειδή τάφο με τον σκελετό άνδρα, ηλικίας 30 με 35 ετών, καθώς και περισσότερα από 1.400 μοναδικά αντικείμενα ως κτερίσματα για τη μετά θάνατο ζωή του.

    «Από ό,τι φαίνεται ήταν ένας όμορφος άνδρας. Τον έχουμε αποκαταστήσει με μακριά μαύρα μαλλιά, με βάση την αναπαράσταση πολεμιστή που βρέθηκε σε μία σφραγίδα στον τάφο και η οποία θα δημοσιευτεί του χρόνου. Θα δείξουμε την εικόνα του κατά τη διάρκεια της ομιλίας μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ. Στόκερ, η οποία μαζί με τον άνδρα της, καθηγητή Τζακ Ντέιβις, θα δώσουν διάλεξη με θέμα «Lord of the Gold Rings: The Grave of the Griffin Warrior of Pylos» («Ο 'Αρχοντας των Χρυσών Δαχτυλιδιών: Ο Τάφος του Γρύπα Πολεμιστή της Πύλου»). Η ανασύσταση του προσώπου του έγινε από τους Lynne Schepartz και Tobias Houlton του Πανεπιστημίου του Ουιτγουότερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ.

    Πέρσι, η συγκλονιστική ανακάλυψη είχε χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως «η πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία 65 χρόνια». Τα ευρήματα συνηγορούσαν και με το παραπάνω σε αυτό: Χρυσά σφραγιστικά δαχτυλίδια και κύπελλα, ένα χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, μια σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα -ορισμένα με χρυσά χείλη-, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, ένας χάλκινος αμφορέας, χάλκινες πρόχοι και λεκανίδες, 50 και πλέον σφραγιδόλιθοι, περισσότερες από 1.000 ψήφους από πολύτιμους λίθους και άλλα εντυπωσιακά.

    Η κ. Στόκερ, μαζί με τον άνδρα της, θα συνεχίσουν τις ανασκαφές στην Πύλο τουλάχιστον για άλλα τρία χρόνια. Η μετάδοση της ομιλίας θα γίνει ζωντανά από την ιστοσελίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (http://www.ascsa.edu.gr/index.php/about/livestream).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 October 2016 - 12:32:36 UTC