Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έξι Ευρωβουλευτές
  • [02] Κοσμοσυρροή στα πρακτορείο του ΟΠΑΠ για τα 4 εκατ. ευρώ του Τζόκερ
  • [03] Έκρηξη στην Τουρκία - Πληροφορίες για τρεις νεκρούς
  • [04] Εκτονώνεται η σεισμική ενέργεια λέει ο Ευθύμης Λέκκας

  • [01] Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έξι Ευρωβουλευτές

    «Hεπιστολή μας συνδέεται με τη συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 4 Οκτωβρίου γιατην μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και με τις απόψεις που έχει εκφράσει σχετικά με το ελληνικό χρέος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική κίνηση και παρέμβαση επί του χρέους, για να μπορέσει να ξεπερασθεί η φάση της λιτότητας και των δυσκολιών στηνοικονομική ανάπτυξη»,τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕηΕλεονόρα Φορέντσα,ευρωβουλευτίνα της ΕυρωπαϊκήςΕνωτικής Αριστεράς- Βόρειας Πράσινης Αριστεράς. Η Ε. Φορέντσα, η οποία εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ιταλικό ψηφοδέλτιο και συμμαχία κομμάτων"Μια άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα",προσθέτειότι«το θέμα του χρέους πρέπει να αντιμετωπισθεί με ειδικά μέτρα, τα οποία να αφορούν μια μακρά χρονική περίοδο». «Με την επιστολή μας θέλουμε να καταφέρουμε να ασκήσουμε πολιτική πίεση, λαμβάνονταςυπόψη καιότι από τώρα μέχρι τον Δεκέμβριο πρέπει να καταλάβουμετι πόσο θα καταβληθεί ή δεν θα καταβληθεί από τις δόσεις που απομένουν»,μαςλέει στο η Ιταλίδα αριστερή ευρωβουλευτίνα. Με αναφορά στη δράση της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προσθέτει:«Από την αρχή της νομοθετικής αυτής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουθεωρήσαμε το θέμα του χρέους κεντρικής σημασίας. Ζητήσαμε να επαληθευθείπώς έχει συσσωρευθεί καινα οργανωθεί μια ευρωπαϊκή σύνοδος για το χρέος,από τη στιγμή που θεωρούμε ότι το δημόσιοχρέος είναι, στην πραγματικότητα, ένας τρόποςγια να ασκείται πίεση στις κοινωνίες και στις κυβερνήσεις». Σχετικά με τη νέα δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη, η Ελεονόρα Φορέντσα επισημαίνει: «Την ώρα που σχεδόν όλοι-εκτός, βέβαια,από τα γεράκια-μιλούν για την ανάγκη να αφήσουμε πίσω μαςτη λιτότητα και να δοθείπερισσότερη ευελιξία, το να μπορέσει να ξεπερασθεί η ελληνική κρίση, αποτελεί κύριααπόδειξη των όλων αυτών προθέσεων».

    Στην ανάγκη στήριξης της Ελλάδας, αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο γνωστός πρώην συνδικαλιστής και πρώην δήμαρχος της ΜπολόνιαΣέρζτιο Κοφεράτι. Από τα κύρια στελέχη της ιταλικής Αριστεράς, μετά την έξοδό του από το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι μέλος -ως ανεξάρτητος ευρωβουλευτής-τηςομάδαςτης Προοδευτικής Συμμαχίας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.«Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί και να τελειώσουν οι τιμωρητικές διαθέσεις»,είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σ. Κοφφεράτικαι στη συνέχειαθέλησε να εξηγήσει:«Σεό,τι αφορά την Ελλάδα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τάχθηκαν υπέρ λύσεων που έμοιαζαν περισσότερο "τιμωρητικές" από ό,τι μεταρρυθμιστικές, κάτι που, σε έναν βαθμό,περιορίζει την αισιοδοξία μου. Θεωρώ, όμως, ότιη στάσηαυτή πρέπει, επιτέλους, να αλλάξει και να επιδειχθεί μια στοιχειώδης καλή θέληση για την ελάφρυνση του χρέους. Με τον τρόπο αυτόθα επιτρέψουμε στους Έλληνες να ολοκληρώσουν την τόσο δύσκολη και κοπιαστική πορεία που έχουν ξεκινήσει. Εκτιμώ, παράλληλα, ότι αν δεν υπάρξει αυτή η καλή διάθεση θα πρέπει να μιλήσουμε για αντίποινα, και όχι για βούληση να βοηθηθεί η Ελλάδα, ώστενα είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της».

    Σύμφωνα με τον Ιταλό πρώην συνδικαλιστή, μια λογική λύση για το ελληνικό χρέοςδεν θα ήταν μόνον προς όφελος της χώρας μας, όπως εξηγεί, μιλώντας και για την στάση των ευρωπαϊκών θεσμών: «Εσείς οι Έλληνες δείξατε μεγάλο αίσθημα ευθύνης και θάρρος, και σε πολλέςπεριπτώσεις δεν σας προσφέρθηκαν εναλλακτικές λύσεις. Η Ευρώπη, κατά συνέπεια, πρέπει να αποφύγει να σας βάλει, και πάλι, σε δύσκολη θέση. Καιδεν το λέω μόνον προς όφελος της Ελλάδας, διότι κανείς δεν ξέρει αν αύριο θα βρεθεί στην ίδια θέση μια άλλη χώρα-μέλος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στις αντιδράσεις των αρμόδιων θεσμών, εκτός απόαυστηρότητα, πρέπει να επιδεικνύεται και λογική»,δηλώνει ο πρώην δήμαρχος της Μπολόνια.Κατά την άποψη του Ιταλού ευρωβουλευτή, τέλος, η προσπάθεια δεν εξαντλείται με την επιστολή προς τον Πιερ Μοσκοβισί, αφού ο κύριος στόχος πρέπει παραμένει η όσο γίνεται ευρύτερηευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα του ελληνικού χρέους:«Πρέπει να πω ότι το Ευρωκοινοβούλιο, πάνω σε αυτό το θέμα, έχει δείξειευαισθησία και ενδιαφέρον που δεν χαρακτηρίζουν, όμως, τους υπόλοιπους θεσμούς, ούτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά ούτε και την Κομισιόν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά συνέπεια,πρέπει να επιμείνει και να προσπαθήσει να αυξήσει τη γενικότερηυποστήριξη και ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά το κύριας σημασίαςαυτό θέμα»,τονίζειο Σέρζιο Κοφεράτι.

    Σύμφωνα με τη Γαλλίδα ευρωβουλευτή των Πρασίνων Εύα Ζολί, «η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία και επείγει τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για τους πιστωτές της Ελλάδας». Η Εύα Ζολί τονίζει τα εξής: «Οι πολιτικές λιτότητας απέτυχαν και το άχθος του χρέους έγινε μεγαλύτερο. Αν οι πιστωτές θέλουν πίσω τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων τους, θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, να επενδύσει στο μέλλον της, κυρίως μέσω της πράσινης επένδυσης που δημιουργεί θέσεις εργασίας και ευημερία. Οι συζητήσεις για το χρέος πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό και να διευρυνθούν στο ζήτημα του χρέους όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και όλες οι «λογικές» κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν αυτό το σχέδιο. Ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε δεν μπορεί να διακυβεύει το ευρωπαϊκό σχέδιο λόγω εθνικών εκλογών. Η θέση του για μη ελάφρυνση του χρέους δεν έχει από οικονομικής απόψεως κανένα νόημα».

    Από την πλευρά του ο Φάμπιο Ντε Μάσι, Γερμανός ευρωβουλευτής της Ενωτικής Αριστεράς αναφέρει: « Όσο περισσότερο κυβερνά η τρόικα την Ελλάδα, τόσο περισσότερο θα διαρκεί η ύφεση. Οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες διασώθηκαν μέσω της Ελλάδας. Το ελληνικό χρέος αυξάνεται παρά τους γελοίους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις το χρέος σου αν το εισόδημά σου δεν είναι αρκετό. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και δημόσιες επενδύσεις. Ακόμα και το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πιστωθεί περαιτέρω για να εξυπηρετήσει το παλαιό χρέος της και ζητά την άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει το θέμα του ελληνικού χρέους κάτω από το τραπέζι, ως τον επόμενο χρόνο που είναι οι γερμανικές εκλογές».

    Στο ίδιο μήκος κύματος, η ευρωβουλευτής από την Ενωτική Αριστερά, η Πορτογαλέζα Μαρίζα Ματίας υποστηρίζει ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να αποφασιστούν τώρα. «Εντός της ΕΕ υπάρχουν τεράστιες μακροοικονομικές ανισορροπίες και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το χρέος, σε συνδυασμό με τα μέτρα λιτότητας. Αν η ΕΕ θέλει να έχει μέλλον πρέπει να ξεκινήσει να συζητά το ζήτημα του χρέους. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, παρά την αντίθετη άποψη του κ. Σόιμπλε. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα και ελπίζω ότι θα γίνει εγκαίρως, διότι η ευρωπαϊκή οικονομία κινδυνεύει να καταρρεύσει. Οι χώρες του νότου, οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν πια τη δυνατότητα να παρέμβουν στην οικονομία τους, ούτε να κάνουν δημόσιες επενδύσεις, αφού το δημόσιο χρήμα πηγαίνει για την αποπληρωμή του χρέους. Πρέπει να ασκήσουμε τεράστια πίεση να αναγάγουμε τη συζήτηση για το χρέος στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας», αναφέρει η Μ. Ματίας.

    Ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Έρνεστ Ουρτασόν τονίζει: «Είναι κατανοητό από όλους τους οικονομικούς αναλυτές ότι χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η χώρα δε θα μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ευημερία αν δεν διευθετηθεί το ζήτημα αυτό. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όλα τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση γι? αυτό το ζήτημα».

    [02] Κοσμοσυρροή στα πρακτορείο του ΟΠΑΠ για τα 4 εκατ. ευρώ του Τζόκερ

    Στα 4 εκατομμύρια ευρώ έχει ανέβει το ποσό του Τζόκερ που κληρώνει σήμερα το βράδυ. Το γεγονός έχει προκαλέσει κοσμοσυρροή στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και οι στήλες συμπληρώνονται η μια μετά την άλλη.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη που μας πέρασε τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ γέμισαν από κόσμο, κάτι που οδήγησε στον πολύ μεγάλο αριθμό των 6 εκατομμυρίων στηλών, για τα δεδομένα της κλήρωσης, που συμπληρώθηκαν.Σύμφωνα τα στατιστικά στοιχεία του παιχνιδιού, το Τζόκερ από την αρχή της χρονιάς έχει μοιράσει 83 εκατομμύρια ευρώ και έχει αναδείξει 17 εκατομμυριούχους στην πρώτη κατηγορία.

    Την Πέμπτη, 4 τυχερά δελτία έφτασαν μια ανάσα πριν το μεγάλο έπαθλο, καθώς μάντεψαν σωστά το πεντάρι, αλλά δεν προέβλεψαν τον μαγικό αριθμό τζόκερ. Έτσι περιορίστηκαν στο ποσό των 66.420,31 ευρώ ανά δελτίο.

    [03] Έκρηξη στην Τουρκία - Πληροφορίες για τρεις νεκρούς

    Τρεις αστυνομικοί είναι νεκροί από την έκρηξη στην πόλη Γκαζιαντέπ στα νότια της Τουρκίας, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ηέκρηξηέγινε στη διάρκεια αστυνομικής επιδρομής κατά κρησφύγετου υπόπτων για τρομοκρατία. Ο ένας από τους δύο υπόπτους βομβιστές, ανατινάχθηκε, όπως μεταδίδει το Haberturk.Το πρακτορείο ειδήσεων DOGAN έχει μεταδώσει ότι υπάρχουν και τραυματίες.

    [04] Εκτονώνεται η σεισμική ενέργεια λέει ο Ευθύμης Λέκκας

    Να παραμείνουν κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί και να μην λειτουργήσουν τα σχολεία στους Δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου και Ιωαννιτών, αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη που είχε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, το πρωί στα Ιωάννινα.Επίσης συζητείται η αναβολή του αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα- Λεβαδειακός για τη Super League που είναι προγραμματισμένος για σήμερα το απόγευμα στο Στάδιο Ζωσιμάδων. Ο κ. Λέκκας μαζί με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων, τον διευθυντή Πολιτικής Προστασίας και αυτοδιοικητικούς, επισκέπτονται αυτή την ώρα παλιό μοναστήρι στους Αστραγγέλους του Ζαγορίου που έχει υποστεί ζημιές.Νωρίτερα, αμέσως μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια, επισκέφτηκαν την ιερατική σχολή Βελλάς, όπου έχουν υποστεί ζημιές πολλές αίθουσες και το παρεκκλήσι.Εξάλλου, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, και όπως είπε ο κ. Λέκκας βρίσκονται επιφυλακή οι επιστήμονες, ενώ οι κάτοικοι στα χωριά που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς οι μετασεισμικές δονήσεις είναι έντονες.

    Ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις τουπριν τη σύσκεψη είχε δώσειπληροφορίες για την σεισμική δραστηριότητα, η οποία συνεχίζεται στην περιοχή και -όπως είπε- διατάσσεται συνολικά σε μια διεύθυνση ΒΔ/ΝΑ κατά μήκος μιας ρηξηγενούς ζώνης η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και εκτείνεται μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα .

    Χθες το βράδυ στις 11:15 σημειώθηκε σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ακολούθησαν εκατοντάδες μικροδονήσεις στην περιοχή, μεταξύ των οποίων, οι 0 είχαν μέγεθος 4 -5 Ρίχτερ. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξηγεί πως η σεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται, προέρχεται ουσιαστικά από ένα ρήγμα βορειοδυτικής- νοτιοανατολικής διεύθυνσης. Το εστιακό βάθος, είναι περίπου 10 χιλιόμετρα, ενώ οι μετασεισμοί έχουν ένα εστιακό βάθος της τάξεως των 4 μέχρι 15 χιλιομέτρων. Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη, και διευκρίνισε πως προς το παρόν «δεν είναι δυνατόν να προδιαγράψουμε εάν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός ή εάν ο πρώτος σεισμός είναι ο κύριος».

    «Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη», είπε και προσέθεσε: «Για να εκτιμήσουμε εάν ο μεγαλύτερος είναι και ο κύριος θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε 48 ώρες, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία. Πάντως όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 5.3 βαθμών ο οποίος θα ήθελα να πω κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να είναι και ο κύριος».

    Ανέφερε επίσης ότι τα ρήγματα στην περιοχή των Ιωαννίνων ακολουθούν ένα περίπλοκο ιστό. Δεν είναι το ίδιο ρήγμα που έδωσε το σεισμό το 1996 στην Κόνιτσα, ούτε αυτά τα οποία έδωσαν μικρότερους σεισμούς κατά διαστήματα. Είναι ένα ρήγμα το οποίο προϋπήρχε, το οποίο ακόμη περιμένει -αν θέλετε- την ονοματολογία του, γιατί δεν του είχαμε δώσει και τόσο μεγάλη σημασία, είναι ένα ρήγμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς αποτελείται από πολλά επιμέρους τμήματα -μικρά ευτυχώς-, τα οποία ενεργοποιούνται σταδιακά και δίνουν μικρούς σεισμούς, σημείωσε ο κ. Λέκκας και τόνισε:

    «Είμαι κατηγορηματικός. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών στην Ιταλία και στην Ελλάδα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 16 October 2016 - 12:31:53 UTC