Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημήτρης Βίτσας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνία, με την κοινωνία»
  • [02] Έλληνες επιμείνετε γιατί σας χρειαζόμαστε», τονίζει ο Μάρτιν Σίρντεβαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [03] To "λάδι στο καντήλι" της κυβέρνησης τελειώνει, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μ.Κεφαλογιάννης
  • [04] Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έξι ευρωβουλευτές
  • [05] «Η συνεχής προσφυγή στις κάλπες έχει αντικαταστήσει την ουσιαστική διακυβέρνηση», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χάρης Θεοχάρης

  • [01] Δημήτρης Βίτσας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνία, με την κοινωνία»

    Τη σημασία που έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ η κοινωνική συμμαχία,«δηλαδή»,όπως εξηγεί,«το γεγονός ότι αυτό που κάνεις να έχει την κοινωνική στήριξη και την κοινωνική αντοχή»,υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Πολιτικός στόχος», «Δημοκρατία», «Συλλογικότητα», «Ιεραρχική Ευθύνη».Αυτά είναι τα στοιχεία, οι τέσσερις έννοιες, με τις οποίες περιγράφει το σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς.«Αυτές είναι που προσδιορίζουν ένα δημοκρατικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς»,υπογραμμίζει. Προς αυτή την κατεύθυνση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει συγχρόνως«να καταπολεμήσουμε φαινόμενα πιθανού παραγοντισμού ή ιδιοτέλειας»και πως χρειάζεται να διαμορφωθεί το πολιτικό κέντρο ανθρώπων που δεν έχουν απαραίτητα τις ίδιες ακριβώς απόψεις ή αντιλήψεις, αλλά μπορούν ακόμα και τις διαφορετικές γνώμες να τις σπρώχνουν σε μια προωθητική σύνθεση. Υπογραμμίζει ότι το«"ενιαίο κόμμα"δεν σημαίνει μονολιθικό κόμμα, αλλά ζωντανό κόμμα το οποίο στη βάση των πολλών απόψεων διαμορφώνει μια ενιαία κίνησηκαι δεν έχουμε ένα άλλο κόμμα μέσα στο κόμμα».

    Στο ερώτημα του Πρακτορείου αν το Συνέδριο μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για μια διεύρυνση σε πολιτικό επίπεδο, απαντά«Βεβαίως»,κάνοντας λόγο για«ένα μέτωπο με τις διαφορετικότητες ανάμεσα στη ριζοσπαστική Αριστερά, την Οικολογία αλλά και τη δημοκρατική προοδευτική, αριστερή τελικά, Σοσιαλδημοκρατία».Ο κ. Βίτσας σημειώνει ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η κοινωνική συμμαχία,«δηλαδή το γεγονός ότι αυτό που κάνεις να έχει την κοινωνική στήριξη και την κοινωνική αντοχή».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει ο Δημήτρης Βίτσας, έχει κάνει τη«ρηξικέλευθη επιλογή»ως κόμμα να μην αρκεστεί στη διαμαρτυρία, αλλά να διεκδικεί και από θέση κυβέρνησης«να πέσει μέσα στην καθημερινή μάχη ώστε να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων». «Αν αυτό εννοούμε ως"κυβερνησιμότητα", νομίζω ότι με θάρρος και με ανιδιοτέλεια και με καθαρό μυαλό, δεν μπορούμε να κινδυνεύσουμε»,τονίζει. Κινδυνεύει όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάθε κόμμα, όταν θέλει την κυβέρνηση για την κυβέρνηση, τονίζει.

    Επισημαίνειότι από τις Θέσεις και την εισήγηση του προέδρου, προκύπτει το σαφές στίγμα, ότι«σε αυτή τη φάση εμείς παλεύουμε ώστε να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση, από την πολιτική επιτροπεία, από την κοινωνική κρίση».Σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει τις δεσμεύσεις της,«αλλά έχουμε και απαιτήσεις από τους εταίρους μας:Πρώτον, οριστική ρύθμιση για το χρέος. Δεύτερον, δυνατότητες ποσοτικής χαλάρωσης». Ο υπουργός τονίζει ότι σήμερα έχει γίνει αντιληπτή ως αναγκαία η ιδέα ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένας συνασπισμός προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη που να παίξει ενεργό ρόλο και η ριζοσπαστική Αριστερά.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα στον Νίκο Λιονάκη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

    Υπουργέ, είμαστε στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με την ιδιαιτερότητα αυτή τη φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα της Αριστεράς βρίσκεται στη θέση της διακυβέρνησης της χώρας. Ποιο είναι το αποτέλεσμα που πρέπει να βγει από αυτό το συνέδριο;

    Από τις έως τώρα εργασίες βγαίνει ένα καινούριο ποιοτικό στοιχείο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια πολιτική παράταξη που διαμορφώθηκε από διάφορες αριστερές ομάδες και κόμματα. Πέρασε ένα πολύ μεγάλο διάστημα που ήταν ενιαίο μεν κόμμα, αλλά δεν ήταν κόμμα των μελών, με ισχυρή παρέμβαση οργανωμένων τάσεων,όχι όμως σε ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο μόνο αλλά και ως μηχανισμοί,και αυτό δημιουργούσε ζητήματα στον τρόπο έκφρασης με τον καλύτερο τρόπο της γνώμης των μελών του κόμματος. Η ποιοτική διαφορά σε αυτό το Συνέδριο είναι ότι κάθε σύνεδρος έρχεται με την άποψη του, με τη γνώση του και την εκφράζει, είτε από το βήμα είτε από τις συζητήσεις που γίνονται εντός του χώρου του Συνεδρίου. Αυτή είναι μια ποιοτική διαφορά,που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντική και θα οδηγήσει στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

    Οι Θέσεις και η ομιλία του προέδρου έδωσε ένα σαφές στίγμα. Θα έλεγα, κατά την άποψη μου, ότι το σαφές στίγμα έχει πρώτο τον στόχο ότι σε αυτή τη φάση εμείς παλεύουμε ώστε να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση, από την πολιτική επιτροπεία, από την κοινωνική κρίση. Έχουμε ένα ιστορικό. Ένα ιστορικό μιας μεγάλης μάχης της διαπραγμάτευσης, ενός συμβιβασμού, δεσμεύσεων που αναλάβαμε, αλλά και δυνατοτήτων που αποκτήσαμε. Άρα, αυτό το συνέδριο γίνεται στο μέσο ή σε μια φάση μιας πολύ μεγάλης πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής μάχης. Αυτό το καινούριο που βγήκε και από τις Θέσεις και από την ομιλία είναι ότι εμείς έχουμε αναλάβει τις δεσμεύσεις μας, αλλά έχουμε και απαιτήσεις -όχι διεκδικήσεις, απαιτήσεις- από τους εταίρους μας ή τα δύο αντισυμβαλλόμενα μέρη έχουν ίδιες υποχρεώσεις.

    Ως προς αυτό που λέτε. Ο πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα ότι«η αόριστη προτροπή: "Κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε...", δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ο πρωθυπουργός ζητά από τους εταίρους, όπως έκανε η ελληνική πλευρά, έτσι κι εκείνοι να τηρούν στο ακέραιο τη συμφωνία από την πλευρά τους και ταυτόχρονα να κλέισει η αξιολόγηση μαζί με μέτρα για την απομείωση του χρέους. Αυτό το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός ξεκάθαρα τι σημαίνει; Σε αντίθετη περίπτωση τι μπορεί να συμβεί;

    Καταρχήν εγώ το αντιμετωπίζω ως την περίπτωση που παλεύουμε και πρέπει και οφείλουν όλοι να συμβεί. Άρα σε αυτή τη φάση δεν μπορώ να αντιμετωπίσω την αντίθετη περίπτωση,γιατί αν αντιμετώπιζα την αντίθετη περίπτωση τότε θα δεχόμουν εξαρχής ότι δεν πρόκειται να συμβεί. Και γιατί το κάνω αυτό; Γιατί συνυπολογίζω το γεγονός ότι οι συνθήκες σήμερα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι διαφορετικές σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών απ' ό,τι ήταν πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και ότι οι κοινωνικές και οι οικονομικές ανάγκες ενός κόσμου που πάσχει είναι διαφορετικές, αλλά και οι ανάγκες του προοδευτικού κόσμου εν συνόλω είναι διαφορετικές.

    Σήμερα η ιδέα ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένας συνασπισμός προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη που να παίξει ενεργό ρόλο και η ριζοσπαστική Αριστερά είναι μια ιδέα η οποία κατ' ελάχιστο συζητιέται, κατά το μέγιστο έχει γίνει αντιληπτή ως αναγκαία. Και αυτό ως αντίπαλο δέος στην ακροδεξιά. Δεν μιλάω μόνο για την Κεντροδεξιά, αλλά μιλάω και για την ακροδεξιά που σηκώνει κεφάλι και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, είτε προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας είτε να εκμεταλλευτεί την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

    Μιλήσατε για μια μεταβατική φάση όπου βρίσκεται αυτή την περίοδο η χώρα και αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Ο κόσμος, έξι χρόνια κρίσης, έχει κουραστεί- ανεργία, περικοπές στις συντάξεις, έχουν κλείσει επιχειρήσεις. Πιστεύετε ότι σε αυτή την προσπάθεια με εθνικά χαρακτηριστικά που επιχειρεί η κυβέρνηση, υπάρχει ανοχή από τον κόσμο, εισπράττετε εσείς αυτά τα μηνύματα;

    Καταρχήν ο κόσμος έχει πραγματικά κουραστεί. Έχει κουραστεί γιατί αντιλαμβάνεται, ιδιαίτερα σε επίπεδο Ελλάδας και Ευρώπης, ότι η υπερβολική πολιτική της οικονομικής λιτότητας αποστερεί την Ελλάδα και την Ευρώπη από ένα εργαλείο το οποίο είναι αναγκαίο στην πορεία προς την ανάπτυξη. Κι αυτό είναι το εργαλείο της εσωτερικής κατανάλωσης. Και αυτό είναι το βασικό,και το λέω και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Άρα το στοιχείο της απομείωσης του χρέους ή των μέτρων για το χρέος, όπως και της ποσοτικής χαλάρωσης, θα διευκόλυνε ώστε να αναπτυχθεί μια αντίθετη πολιτική ή ένα κομμάτι αντίθετης πολιτικής, το οποίο θα πρόσβλεπε από τη μια μεριά σε επενδύσεις -δηλαδή μαζί με τις ιδιωτικές επενδύσεις και σε δημόσιες επενδύσεις-,σε δυνατότητες μείωσης της οροφής των φόρων, χωρίς όμως να περνάμε από την άλλη μεριά σε καταπάτηση δικαιωμάτων ή σε υψηλούς βαθμούς ανεργίας ή στη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Και όλο αυτό θα ήταν ένα μείγμα το οποίο θα δημιουργούσε μια βάση πάνω στην οποία θα μπορούσες να στήσεις αυτό που εμείς ονομάζουμε«δίκαιη ανάπτυξη».

    Άρα, γι' αυτό λέμε«οι απαιτήσεις μας».Και οι απαιτήσεις μας είναι απλές: Πρώτον, οριστική ρύθμιση για το χρέος. Δεύτερον, δυνατότητες ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό θα μας δώσει και μια άλλη όψη, ότι ο ιδιώτης επενδυτής δεν θα περιμένει πότε θα παρθεί αυτή η απόφαση, αλλά θα έχει ένα σταθερό έδαφος ώστε να αποφασίσει αν θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα ή να μην έρθει. Γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι σε αυτή τη στιγμή υπάρχουν επενδυτικά κεφάλαια -αυτά που με ενδιαφέρουν εμένα είναι στην πραγματική οικονομία- εν αναμονή πολλές φορές,και έχει σημασία να καταλάβουν και οι δανειστές ότι αυτά πρέπει να ξεμπλοκαριστούν.

    Ποιο είναι για εσάς ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς; Πώς θα περιγραφόταν αυτό;

    Εγώ το περιγράφω με τέσσερις λέξεις, φράσεις ή έννοιες. Ένα είναι:«πολιτικός στόχος»,εσωτερικά στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη. Γιατί κανένας δεν μπορεί να πιστεύει ότι υπάρχουν δυνατότητες επίλυσης ζητημάτων ξεχωριστά σε κάθε χώρα. Χρειάζεται δηλαδή η Ευρώπη ως ελάχιστο πεδίο σύγκρουσης αλλά και δημιουργίας σε σχέση με τις κοινωνικές κατηγορίες,και γιατί όχι σε σχέση με τις κοινωνικές τάξεις. Άρα, το πολιτικό στίγμα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεύτερον,υπάρχουν τρεις λέξεις: Δημοκρατία, Συλλογικότητα, Ιεραρχική Ευθύνη. Αυτές είναι που προσδιορίζουν ένα δημοκρατικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Δεν τα έχουμε καταφέρει μέχρι τα τώρα.

    Τι πρέπει να γίνει;

    Θα πρέπει συγχρόνως να καταπολεμήσουμε φαινόμενα πιθανού παραγοντισμού ή ιδιοτέλειας. Αλλά σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί το κόμμα. Το πώς αυτό θα γίνει θεσμικά είναι, θα έλεγε κανένας, εύκολο να βρεθεί και χρειάζεται να το κάνουμε,και έχουμε την εμπειρία να το κάνουμε. Αλλά πάντοτε εγώ πηγαίνω και προς τα πρόσωπα, με την εξής έννοια, ότι χρειάζεται να διαμορφωθεί το πολιτικό κέντρο ανθρώπων που δεν έχουν ντε και καλά τις ίδιες ακριβώς απόψεις ή αντιλήψεις, αλλά μπορούν ακόμα και τις διαφορετικές γνώμες να τις σπρώχνουν σε μια προωθητική σύνθεση. Το έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, μπορούμε να το κάνουμε και τώρα,και ιδιαίτερα τώρα που υπάρχουν πολύ καλύτερες συνθήκες να είμαστε ένα ενιαίο κόμμα. Και«ενιαίο κόμμα»δεν σημαίνει μονολιθικό κόμμα, σημαίνει ένα ζωντανό κόμμα το οποίο στη βάση των πολλών απόψεων ή των λιγότερων απόψεων διαμορφώνει μια ενιαία κίνηση και δεν έχουμε ένα άλλο κόμμα μέσα στο κόμμα.

    Μπορεί το συνέδριο να αποτελέσει εφαλτήριο για μια διεύρυνση σε πολιτικό επίπεδο;

    Βεβαίως. Άλλωστε ένα από τα ερωτήματα που βάλαμε είναι το ζήτημα των πολιτικών συμμαχιών στη σύγχρονη κοινωνία και στη σύγχρονη Ευρώπη. Να σταθώ πρώτα σε αυτό. Για μένα είναι φανερό ότι τα πράγματα πρέπει να πάνε έτσι ώστε να υπάρξει ένα μέτωπο με τις διαφορετικότητες ανάμεσα στη ριζοσπαστική Αριστερά, την Οικολογία αλλά και τη δημοκρατική προοδευτική, αριστερή τελικά, Σοσιαλδημοκρατία. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι πολύ καθαρό και φαίνεται και από τις εξελίξεις και φαίνεται και από τον ιδεολογικό αντίπαλο.

    Δεύτερον, για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία η κοινωνική συμμαχία. Δηλαδή το γεγονός ότι αυτό που κάνεις -ξαναέρχομαι σε σχέση με την ανοχή που ρωτήσατε- να έχει την κοινωνική στήριξη και την κοινωνική αντοχή. Αλλά περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι η δυσκολία-και επανέρχομαι στο κόμμα- μόνο, αλλά είναι και η έκφραση ότι με δύσκολες συνθήκες και με περίσσεια εαυτού,αλλά και συλλογικού εαυτού κάνουμε κάτι που μας χαροποιεί, κάτι που θα διευκολύνει να διαμορφωθεί η βάση για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

    Ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται. Εσείς προσωπικά εκτιμάτε ότι χρειάζεται κάποιο«φρεσκάρισμα»στη σύνθεση της κυβέρνησης ή ακόμα και δομικός ανασχηματισμός;

    Εγώ λέω από τη μια μεριά ότι ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο ή δικαίωμα του πρωθυπουργού, γιατί είναι η ομάδα που δουλεύει στην κυβέρνηση, που κάνει πρακτική πολιτική. Το ίδιο το κόμμα χαράζει τη γενική πολιτική. Το ίδιο το κόμμα βλέπει ποιες είναι οι συμμαχίες πολιτικού χαρακτήρα, οι αναγκαίες συμμαχίες, γιατί οι αναγκαίες συμμαχίες με την έννοια ότι βρίσκουμε κοινά σημεία, μπορεί να διευρύνονται και πέραν αυτών που είπα, και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια έκφραση αυτού του πράγματος.Άρα, το βασικό πράγμα είναι κατά τη γνώμη μου αυτό.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα, κινδυνεύει από την κυβερνησιμότητα;

    Εμείς μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή κάναμε μια ρηξικέλευθη επιλογή. Είπαμε ότι δεν αρκεί να διαμαρτυρόμαστε, να έχουμε αιτήματα και να παλεύουμε. Αλλά να διεκδικούμε και από θέση κυβέρνησης να ανακατευτούμε, να πέσουμε μέσα στην καθημερινή μάχη ώστε να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων. Αυτό είναι το βασικό. Αν αυτό εννοούμε ως«κυβερνησιμότητα», νομίζω ότι με θάρρος και με ανιδιοτέλεια και με καθαρό μυαλό, δεν μπορούμε να κινδυνεύσουμε. Κινδυνεύει όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάθε κόμμα, όταν θέλει την κυβέρνηση για την κυβέρνηση. Αυτό θα ήταν τραγικό,και νομίζω ότι έχουμε τόσο την εμπειρία όσο και τη διάθεση, ώστε κάθε φορά να το αποφεύγουμε. Αυτό εκδηλώνεται μερικές φορές ή γενικά από την εμπειρία μας εκδηλώνεται με τάσεις παραγοντισμού ή προσωπικών πολιτικών, αλλά γι αυτό πρέπει να είμαστε και συλλογικοί, γι αυτό πρέπει να είμαστε και δημοκρατικοί, γι αυτό πρέπει να έχουμε και ιεραρχική ευθύνη, ώστε αυτά τα πράγματα εν τη γεννέσει τους να κόβονται.

    [02] Έλληνες επιμείνετε γιατί σας χρειαζόμαστε», τονίζει ο Μάρτιν Σίρντεβαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είναι εντυπωσιακές οι προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να βελτιώσει τη ζωή των Ελλήνων, υπό τόσο αντίξοες συνθήκες για τις οποίες δεν έχουν ευθύνη, και οι οποίες αποτελούν ταυτόχρονα και έναν αποφασιστικό αγώνα για την ευρωπαϊκή Αριστερά, υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μάρτιν Σίρντεβαν, διευθυντής του γραφείου Βρυξελλών του -προσκείμενου στο γερμανικό κόμμα Η Αριστερά (Die Linke)- Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.

    Τόνισε ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απολύτως απαραίτητη, σημειώνοντας πως «υπάρχει μεν μια ισχυρή ομάδα που την υποστηρίζει στις Βρυξέλλες, αλλά δεν αποτελεί επί του παρόντος την πλειοψηφία απέναντι στην άποψη Σόιμπλε».Θεωρεί τη συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου πολύ ελπιδοφόρα και πιστεύει ότι θα έχει επιρροή στο κέντρο της Ευρώπης, οπότε και θα υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να τεθεί ένα τέλος στην πολιτική της αυστηρής λιτότητας. Ένας κοκκινο-κοκκινο-πράσινος συνασπισμός στη Γερμανία θα βοηθούσε και θα αποτελούσε ένα τεράστιο βήμα για να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν.

    Το μήνυμα του προς τους Έλληνες: Σας παρακαλούμε να επιμείνετε γιατί σας χρειαζόμαστε. Θα παραμείνουμε στο πλευρό σας, παραμείνετε στο δικό μας.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Μάρτιν Σίρντεβαν στον Αντώνη Πολυχρονάκη και στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

    Κύριε Σίρντεβαν, ήρθατε στην Αθήνα για το πρώτο συνέδριο αριστερού κόμματος στην Ευρώπη που κυβερνά, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας και τι αναμένετε από αυτό;

    Καταρχάς είμαι πολύ ευτυχής που προσκλήθηκα σε αυτό το συνέδριο, διότι πιστεύω ότι έχει μια ιδιαίτερη σημασία για την ευρωπαϊκή Αριστερά. Τόσο στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ?στο άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου- όσο και το εισαγωγικό χαιρετισμό του Παναγιώτη Ρήγα έγιναν σαφείς οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική Αριστερά υπό συνθήκες κυβερνητικής ευθύνης και υπό όρους αυστηρής λιτότητας οι οποίοι υπαγορεύτηκαν από τις Βρυξέλλες. Αναμένω ότι θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας, ένα μήνυμα για το νέο προβληματισμό της Αριστεράς και το νέο καθορισμό της πολιτικής της για τον 21ο αιώνα.

    Νομίζετε ότι έχει το περιθώριο η ελληνική κυβέρνηση υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες να εφαρμόσει μια αριστερή πολιτική;

    Αποκόμισα την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απόλυτη συνείδηση για το ποια περιθώρια έχει -έστω και υπό τις δύσκολες αυτές συνθήκες των υπαγορεύσεων από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο- να αξιοποιήσει και να εφαρμόσει πολιτικές όπως λ.χ. το πρόγραμμα καθημερινής βοήθειας μισού εκατομμυρίου ανθρώπων ώστε να μειώσει την έσχατη ένδειά τους. Επίσης είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη η δωρεάν παροχή ιατρικής περίθαλψης των ανασφάλιστων αλλά και αυτό που γίνεται στο υπουργείο Παιδείας με τη δημιουργία νέων θέσεων επαγγελματικής εκπαίδευσης και εξεύρεσης εργασίας, είναι πολύ εντυπωσιακό. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει καθημερινά έναν αποφασιστικό αγώνα για την ευρωπαϊκή Αριστερά.

    Μπορεί να πει κανείς ένα βήμα μπροστά δύο πίσω;

    Θα έλεγα μάλλον δύο βήματα μπροστά και κάπου-κάπου ένα βήμα πίσω, αλλά δεν νομίζω πως δεν έχει απόλυτη συνείδηση της κατάστασης. Νομίζω ότι -αν μιλά κανείς για ήττες τακτικής-, πρέπει να καταστήσει επίσης σαφές και υπό ποιες προϋποθέσεις κυβερνά η ελληνική κυβέρνηση. Και ότι προσπαθεί να διερευνήσει κάθε φορά τις δυνατότητες βελτίωσης της διαβίωσης των πολιτών και του κοινωνικού τομέα. Αλλά, νομίζω ότι είναι επίσης και θέμα της διεθνούς αλληλεγγύης προς την Ελλάδα το να σταθούμε στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης.

    Η ελληνική αντιπολίτευση, ιδίως η Νέα Δημοκρατία, επικρίνουν όμως τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέστρεψε την Ελλάδα. Τι γνώμη έχετε εσείς;

    Νομίζω ότι πρόκειται για τακτικισμό, για πολιτικό ελιγμό προεκλογικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα ήταν ήδη σε άθλια κατάσταση και από τότε προσπαθεί με κάθε τρόπο να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες. Καθόλου δεν συνέβαλε σε αυτήν την κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντίθετο συνέβη. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση επέκρινε τις πολιτικές οι οποίες οδήγησαν στην καταστροφή. Και από τότε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μιαν εξαιρετική πολιτική για να βελτιώσει τη διαβίωση των πολιτών. Δεν συμμερίζομαι καθόλου αυτήν την κριτική.

    Είστε ο διευθυντής του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ στις Βρυξέλλες. Τι ακριβώς κάνει ένα αριστερό ίδρυμα στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

    Προσπαθούμε να παρακολουθούμε με κριτικό μάτι, όσο είναι δυνατόν και όσο χρειάζεται, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και όπου το κρίνουμε σκόπιμο ως αριστερό ίδρυμα της Γερμανίας να επεξεργαστούμε εναλλακτικές λύσεις για την πορεία της ΕΕ, από κοινού με εταίρους όπως είναι τα πολιτικά κόμματα, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα κοινωνικά κινήματα.

    Και σε σχέση με την Ελλάδα;

    Στο γραφείο μας των Βρυξέλλες ανήκει και το γραφείο του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ της Αθήνας. Είμαι πολύ ευτυχής διότι έχουμε μια πολύ δραστήρια ομάδα, η οποία ασχολείται πολύ ενεργά με διάφορους τομείς. Προσπαθούμε να υποστηρίξομε τον ελληνικό λαό στις διάφορες αντιπαραθέσεις, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τους όρους διαβίωσής του και ασχολούμαστε επίσης με την επίλυση του προσφυγικού, το οποίο αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την ελληνική κοινωνία. Σε αυτά τα θέματα είμαστε πολύ προσηλωμένοι και βρισκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας των πολιτών. Κάνουμε επίσης προσπάθειες και σε άλλους τομείς, όπως είναι η κοινωνική πολιτική και η υγεία. Νομίζω πως είμαστε πραγματικά ένας εταίρος με κύρος, απολαμβάνουμε μιας άριστης φήμης και αυτό οφείλεται στους εδώ συνεργάτες μας, αλλά και στο γεγονός ότι έχουμε εξαιρετικούς εταίρους σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

    Η διαμάχη μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σας είναι γνωστή. Θεωρείτε ότι είναι αναγκαία και δυνατή η ελάφρυνση στο ορατό μέλλον; Τι αίσθηση υπάρχει στις Βρυξέλλες;

    Είναι λίγο δύσκολο να πει κανείς τι αίσθηση υπάρχει στις Βρυξέλλες. Καταρχάς πιστεύω ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι επιβεβλημένη για να καταστούν δυνατές οι περαιτέρω γενικές εξελίξεις και να διαμορφωθούν τα περιθώρια για επενδύσεις στην οικονομία, στα κοινωνικά και ασφαλιστικά συστήματα, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ελάφρυνση του χρέους είναι απολύτως απαραίτητη. Το εάν είναι αυτή τη στιγμή ρεαλιστική λόγω της διαμάχης μεταξύ του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε δεν μπορώ να το εκτιμήσω επακριβώς. Έχω όμως την εντύπωση ότι υπάρχει μια ισχυρή ομάδα που υποστηρίζει εν τω μεταξύ την ελάφρυνση, αλλά φαίνεται πως δεν αποτελεί επί του παρόντος την πλειοψηφία στις Βρυξέλλες απέναντι στην άποψη Σόιμπλε.

    Μετά από πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου. Νομίζετε ότι διαμορφώνεται ένα μέτωπο κατά της αυστηρής λιτότητας το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί και στην πέραν των Άλπεων Ευρώπη; Μήπως όμως έτσι βρεθούμε προ της διάσπασής της;

    Προ της διάσπασης της Ευρώπης δεν νομίζω ότι θα βρεθούμε τόσο γρήγορα εξαιτίας και μόνον της συνάντησης των Ευρωπαίων το Νότου. Νομίζω ότι η συμμαχία του Νότου είναι πολύ ελπιδοφόρα. Συναντιούνται οι ηγέτες διαφορετικών κομμάτων και διατυπώνουν κοινές απόψεις. Αυτές οι απόψεις χαρακτηρίζονται εμφανώς από την αντίθεσή τους στην αυστηρή πολιτική λιτότητας η οποία διαμορφώνεται από το κέντρο της Ευρώπης και πραγματικά επιβάλλεται στον Νότο, και από την πρόθεση να αντιπαραταχθούν εναλλακτικές. Αυτό λειτουργεί πολύ καλά. Και θέλω να πιστεύω, θεωρώ ότι θα έχει επιρροή και στο κέντρο της Ευρώπης και ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να τεθεί ένα τέλος στην πολιτική της αυστηρής λιτότητας.

    Θα βοηθούσε ένας κοκκινο-κοκκινο-πράσινος συνασπισμός (μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών-Αριστερών-Πρασίνων) στη Γερμανία μετά τις εθνικές εκλογές ;

    Οπωσδήποτε θα βοηθούσε ένας κοκκινο-κοκκινο-πράσινος συνασπισμός, πρέπει όμως να πω ότι υπάρχουν διφορούμενα μηνύματα από τους ενδεχόμενους εταίρους της Αριστεράς. Ιδίως οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν διατυπώσει μια ενιαία θέση για το θέμα αυτό, οι Πράσινοι επίσης δεν έχουν ενιαία θέση, αλλά και εντός της Αριστεράς (Die Linke) υπάρχουν διφορούμενα μηνύματα εν τω μεταξύ. Είναι μια πορεία η οποία πρέπει ακόμα να ξεκαθαριστεί, αλλά η δυνατότητα υπάρχει. Είμαι σχετικά σίγουρος ότι λόγω της θετικής πρώτης εμπειρίας την οποία έχουμε στο κρατίδιο της Θουριγγίας, όπου υφίσταται μια κοκκινο-κοκκινο-πράσινη κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Αριστεράς, θα μπορούσε να μεταφερθεί και στο Βερολίνο. Με βάση αυτήν τη θετική εμπειρία μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι γίνονται πάρα πολύ σοβαρές συζητήσεις, πρέπει όμως να σταθμίσουμε αν υπάρχει και η βάση ως προς το περιεχόμενο. Το ελπίζω πολύ, και αν συνέβαινε θα αποτελούσε ένα τεράστιο βήμα για να τεθεί ένα τέλος στην αυστηρή πολιτική της λιτότητας.

    Το μήνυμά σας προς τους Έλληνες συντρόφους σας και τους Έλληνες γενικά;

    Καταρχάς θα ήθελα να εκφράσω την βαθύτατη εκτίμηση μου στους Έλληνες συντρόφους για την καθημερινή προσπάθεια την οποία καταβάλλουν ώστε να βελτιώσουν συνθήκες ζωής των Ελλήνων και μάλιστα υπό τόσο αντίξοες συνθήκες στις οποίες βρίσκονται και για τις οποίες δεν έχουν ευθύνη. Επομένως το μήνυμα μου για να το διατυπώσω με δύο λόγια είναι: Σας παρακαλούμε να επιμείνετε γιατί σας χρειαζόμαστε. Θα παραμείνουμε στο πλευρό σας, παραμείνετε στο δικό μας.

    [03] To "λάδι στο καντήλι" της κυβέρνησης τελειώνει, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μ.Κεφαλογιάννης

    «Το λάδι στο καντήλι της κυβέρνησης Τσίπρα τελειώνει γρήγορα και η χώρα πολύ σύντομα θα οδηγηθεί σε εκλογές», υποστηρίζει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης, στην συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και προσθέτει ότι«οι εκλογές θα δώσουν ένα τελειωτικό χτύπημα στον λαϊκισμό και στους λαϊκιστές».

    Υποστηρίζει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέκοπτε βίαια την πορεία της κυβέρνησης Σαμαρά με πρόσχημα την προεδρική εκλογή, η χώρα θα είχε βγει από τα Μνημόνια και συμπληρώνει ότιη ειλικρινής συγνώμη θα είναι το πρώτο βήμα για να υπάρξει συναίνεση και συμφωνία σε βασικά σημεία για την έξοδο από την κρίση.

    Όσον αφορά το θέμα του ελληνικού χρέους εκτιμά ότι η ρύθμισή του θα γίνει μετά το πέρας του υφιστάμενου προγράμματος το 2018.

    Αναφερόμενος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αφορά μόνο τις εσωκομματικές ισορροπίες και όχι την κοινωνία ή την παραγωγή πολιτικής.

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Κεφαλογιάννη στον Σπύρο Γκουτζάνη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεωνέχει ως εξής:

    Πώς είδατε την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή την εβδομάδα που πέρασε;

    Το χιλιοπαιγμένο έργο«διαφθορά και διαπλοκή».Ήταν όμωςστόχος η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής; Ασφαλώς όχι. Στόχος, ο διαρκής αποπροσανατολισμός της ελληνικής κοινωνίας. Από τα προβλήματα που του συσσώρευσε και του συσσωρεύει η επικίνδυνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Ωστόσο ο πρωθυπουργός απηύθυνεκάποια ερωτήματα -που είχαν και προσωπική διάσταση-, τα οποία έμειναν αναπάντητα.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε σε όλα, αλλά ήταν και ο μόνος που παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την Διαφάνεια. Προτάσεις που έχουν στόχο την ενδυνάμωση και την ενεργοποίηση της Πολιτείας, της δικαστικής εξουσίας, των πολιτών, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε ένα κοινόμέτωπο κατά της διαφθοράς και στην απαίτηση για διαφάνεια και λογοδοσία στην άσκηση δημόσιας εξουσίας.

    Ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε για τη νέα διαπλοκή, τις άδειες των καναλιών, τις off shore στην "Αυγή", τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

    Το χρέος της ΝΔ είναι ένα ερώτημα. Το ότι οκ. Μητσοτάκης είναι νέος αρχηγός δεν απαλλάσσει τη ΝΔ, τοκόμμα έχει συνέχεια, ή μήπως όχι;

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην τοποθέτησή του στη Βουλή ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός. Η Νέα Δημοκρατία θα αποπληρώσει όλες τις οφειλές της. Και προχώρησε και παρακάτω σημειώνοντας ότι όλη η κρατική επιχορήγηση που θα λαμβάνει πλέον η Νέα Δημοκρατία θα πηγαίνει αποκλειστικά στην αποπληρωμή των χρεών που έχει λάβει.

    Μετά και τη συζήτηση στη Βουλή την εβδομάδα που μας πέρασε, τι περιθώριο συνεννόησης υπάρχει μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων;

    Με την ερώτησή σας μου δίνεται την ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε όλα τα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος υπάρχει όχι μόνο συναίνεση μεταξύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών του δημοκρατικού τόξου αλλά και συνεργασία.

    Αντίθετα, ο πρωθυπουργός,ο κύριος εκφραστής της κομματικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε ομιλία του,είτε αυτή γίνεται σε στενό κομματικό ακροατήριο είτε στη Βουλή ενώπιον όλων των Ελλήνων ακολουθεί και συντηρεί έναν ακραίο διχαστικό λόγο. Σας θυμίζω κάποιες από τις ρήσεις του,«ή εμείς ή αυτοί», «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

    Διχάζει όταν αυτοδηλώνεται σαν ο μόνος γνήσιος εκφραστής του ελληνικού λαού και κατηγορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους σαν εκπροσώπους των δανειστών.

    Διχάζει όταν πυροδοτεί κοινωνικούς αυτοματισμούς βάζοντας τη μία κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα απέναντι στην άλλη για μικροκομματικά οφέλη.

    Άρα το ερώτημα αυτό σας παρακαλώ να το απευθύνετε στον Αλέξη Τσίπρα.

    Μπορεί όμως να υπάρξει έξοδος από την κρίση δίχως μία μεγάλη συνεννόηση, και δεν εννοώ συγκυβέρνηση ή οικουμενική, αλλά συναίνεση σε κάποια βασικά ζητήματα;

    Η συγκυβέρνηση του ακραίου λαϊκισμού οφείλει μία μεγάλη και ειλικρινή συγνώμη από τον ελληνικό λαό. Για τα τεράστια ψέματα που είπε. Νομίζω πια όλοι τα ξέρουν, τα έχουν βιώσει γιατί τα έχουν πληρώσει. Δυσβάστακτους φόρους,έμμεσους και άμεσους,και υπέρμετρα αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων. Κλείσιμο τραπεζών. Περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων.

    Οφείλει μία συγνώμη γιατί με τη«σκληρή διαπραγμάτευση που θα άλλαζε και την Ελλάδα και την Ευρώπη»η αυταπάτη κόστισε στην ελληνική οικονομία μέσα σε έξι μήνες περίπου 90 δισ.ευρώ. Και την κράτησε ακίνητη και δεμένη στο σφιχταγκάλιασμα της ύφεσης.

    Σήμερα, όλοι πια το παραδέχονται. Φίλοι και αντίπαλοι. Ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέκοπτε βίαια την πορεία της κυβέρνησης Σαμαρά,με πρόσχημα την προεδρική εκλογή, η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια και την κρίση και θα πορευόταν με ασφάλεια στην ανάπτυξη.

    Αυτή η ειλικρινής συγνώμη θα είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσουμε. Να συμφωνήσουμε στα βασικά για τη χώρα. Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, Ελεύθερη Οικονομία, Ευρωπαϊκός Προσανατολισμός. Με αυτά παρακαταθήκη μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρα στην επόμενη μέρα.

    Επιμένετε στο αίτημα για εκλογές. Βλέπετε να γίνονται σύντομα, ας πούμε μέσα στο2017;

    Η ελληνική κοινωνία είναι η επισπεύδουσα. Σας θυμίζω τα ποιοτικά στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιευθεί τον τελευταίο καιρό- μηδέ της δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε στην κομματική "Αυγή". Το 90% των συμμετεχόντων στο ερώτημα για την αποδοχή ή μη της κυβέρνησης απαντούν αβίαστα ότι δεν την αποδέχονται. Πιστεύουν ότι η παραμονή της στην εξουσία είναι ζημιογόνα για τη χώρα. Αλλά ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι δημοσκοπήσεις,όλοι εμείς που κινούμαστε μέσα στον κόσμο πιάνουμε το σφυγμό του.

    Ευτυχώς, το«λάδι στο καντήλι»της κυβέρνησης Τσίπρα τελειώνει γρήγορα. Και η χώρα πολύ σύντομα θα οδηγηθεί σε εκλογές.Εκλογές που θα δώσουν ένα τελειωτικό χτύπημα στον λαϊκισμό και στους λαϊκιστές. Που θα αναδείξουν τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Για να ξεκινήσει το δύσκολο έργο της ανόρθωσης της χώρας.

    Εάν γίνετε κυβέρνηση γιατί νομίζετε ότι θα διαχειριστείτε με καλύτερο τρόπο μία πολύ δύσκολη κατάσταση στην οικονομία και στην κοινωνία;

    Η ελληνική κοινωνία στο τέλος του 2014 ήταν κουρασμένη αλλά έβλεπε με πιο αισιόδοξη ματιά το μέλλον της. Οι πρώτες μειώσεις φόρων ήταν πια όχι υπόσχεση αλλά πραγματικότητα. Ο ΦΠΑ στην εστίαση είχε πέσει δέκα μονάδες από το 23% στο 13%. Στον προϋπολογισμό του 2015 η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εγγράψει και θα έκανε πράξη και άλλες μειώσεις, στην εισφορά αλληλεγγύης, στον ΕΝΦΙΑ.

    Σήμερα, αφού τον Ιανουάριο του 2015 παρασύρθηκε από τις σειρήνες του λαϊκισμού,είναι οργισμένη και απαισιόδοξη. Και απαιτεί μόνο αλήθειες. Αξιοπιστία από τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα. Σχέση πραγματικής εμπιστοσύνης.

    Και αυτή την εμπιστοσύνη οφείλει και πρέπει να αποκαταστήσει η Νέα Δημοκρατία. Γι΄ αυτό ο πρόεδρός της έχειδεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό σε μία Συμφωνία Αλήθειας. Και αυτή τη δέσμευση την τήρησε στο έπακρο με την ομιλία του στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Η έξοδος από την κρίση απαιτεί ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις. Μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις που θα παράξουν νέο πλούτο. Περιστολή δαπανών.

    Όλα αυτά που δεν μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το αποδεικνύει κάθε μέρα. Από ιδεοληπτική αγκύλωση κρατισμού.

    Πώς βλέπετε την εξέλιξη της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών που έχει φθάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει απόφαση για ακύρωση του διαγωνισμού; Τι συνέπειες θα έχει μία τέτοια εξέλιξη;

    Επειδή βρισκόμαστε επιτέλους προ των πυλών της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά δεν θα ήθελα να αναφερθώ εκτενώς στο θέμα αυτό. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στους Έλληνες δικαστές. Η συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελεί τους φυσικούς κληρονόμους του Μιχαήλ Στασινόπουλου. Του εμβληματικού προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας που έβαλε απέναντι στις βουλήσεις της δικτατορίας την τήρηση των νόμων. Και τιμωρήθηκε με κατ' οίκον περιορισμό.

    Απλά, δύο προσωπικές επισημάνσεις. Πιστεύω ότι θα ήταν προς όφελος της διαφάνειας η τελεσίδικη απόφαση να είχε εκδοθεί πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού. Και εξακολουθώ να πιστεύω στην ανάγκη ύπαρξης των ανεξάρτητων αρχών με τις δικαιοδοσίες που έχουν όπως αυτές ορίζονται από το Σύνταγμα.

    Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι αναφέρεστε συνεχώς στη Δικαιοσύνη και ότι αυτό συνιστά προσπάθεια παρέμβασης στις υποθέσεις που διερευνά, με πρώτη την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

    «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

    Πρώτη προσπάθεια παρέμβασης. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στα πλαίσια της ΔΕΘ μας δήλωσε ανερυθρίαστα ότι δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρώσει το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες ως αντισυνταγματικό.

    Δεύτερη προσπάθεια παρέμβασης.Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου εξερχόμενη του Μαξίμου μετά τη συνάντηση των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι συζητήθηκε το μισθολογικό των δικαστών και έλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα υποστούν μειώσεις.

    Για να καταλάβουμε. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία της Δικαιοσύνης εξαντλήθηκε σε συντεχνιακή συζήτηση;Γιατί δεν μπορεί να αποτελεί το μισθολογικό αντικείμενο συζήτησης μεταξύ τους. Αφορά τις ενώσεις των δικαστών. Όχι της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που η στάση της προβληματίζει.

    Τρίτη προσπάθεια παρέμβασης. Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε και η αύξηση του ορίου παραμονής των δικαστών. Κατά παράβαση του άρθρου 88 παρ. 5του Συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι οι δικαστές αποχωρούν από την υπηρεσία τους όταν συμπληρώσουν το 65ο έτος, ενώ οι ανώτατοι δικαστές όταν συμπληρώσουν το 67ο έτος.Σύμπτωση, ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου συμπληρώνει το συντάξιμο όριο στις 30 Ιουνίου 2017;

    Να σας θυμίσω και κάτι ακόμη. Ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του τον Φεβρουάριο του 2015 είχε κλείσει με στόμφο λέγοντας,«είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος».Πριν από αυτή την έκρηξη βερμπαλισμού ο πρωθυπουργός όφειλε να είχε διαβάσει το Σύνταγμα.

    Με την εμπειρία σας του Ευρωκοινοβουλίου, βλέπετε προοπτική ρύθμισης του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του έτους όπως προσπαθεί η κυβέρνηση;

    Μιλάμε φαντάζομαι για την ίδια κυβέρνηση που θα κούρευε το χρέος μονομερώς κατά 80%. Και ύστερα ήρθε η οδυνηρή πραγματικότητα. Και η κορυφή στην οποία στοχεύει είναι η υλοποίηση της απόφασης που είχε πάρει το Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012. Μία απόφαση για την οποία κατηγορούσε τουλάχιστον σαν προδοτική την τότε κυβέρνηση. Όλοι, επίσης θυμόμαστε τις άναρθρες κραυγές για το καταστροφικό PSI. Καλό θα ήταν να διαβάσουμε όλοι το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση. Στο κεφάλαιο"Δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους"αναφέρει:«Οι δαπάνες για τόκους του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης μετά το 2012 διαμορφώνονται στα επίπεδα των 5.500-6.000 εκατ. ευρώ μειωμένες το 2013 κατά 50% σε σχέση με το 2012. Αντίστοιχες μειώσεις παρουσιάζουν και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η μείωση αυτή οφείλεται στη μείωση του ύψους του δημοσίου χρέους μετά την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI) του Μαρτίου του 2012 και την επαναγορά του Δεκεμβρίου του 2012, τη μείωση των επιτοκίων των δανείων του μηχανισμού στήριξης και την αναβολή καταβολής τόκων για τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

    Για να έρθουμε λοιπόν στο ερώτημά σας. Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους είναι ένα και μόνο: Η εξυπηρέτησή του. Και κυρίως μετά το 2022. Αυτό το πρόβλημα έλυνε η απόφαση του 2012, που μιλούσε για επιμήκυνση καταβολής και πιθανή μείωση επιτοκίων. Και αυτή η ρύθμιση θα γίνει μετά το πέρας του υφιστάμενου προγράμματος το 2018.

    Με δύο εκλογές στις μεγάλες χώρες της ΕΕ, πρώτα στην Γαλλία και μετά στην Γερμανία, τι περιθώριο έχει η Ελλάδα να πετύχει καλύτερες προϋποθέσεις διαχείρισης της κρίσης;

    Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με γρήγορα βήματα στους τομείς των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και των επενδύσεων. Που θα παράξουν νέο πλούτο, θα μειώσουν την ανεργία και θα την βοηθήσουν να αφήσει πίσω της την ύφεση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αυτό θα την βοηθήσει να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση. Ή μάλλον, θα την βγάλει από την κρίση.

    Οι μεγαλοστομίες της σημερινής κυβέρνησης ότι θα αλλάξει την Ευρώπη ακόμη ηχούν στα αυτιά μας. Και αν κάποτε προκαλούσαν γέλιο τώρα γίνονται επικίνδυνες.

    Συνολικότερα, το πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση και το οποίο έχουν επιβάλλει οι θεσμοί, νομίζετε ότι είναι βιώσιμο; Ότι εάν υποθέσουμε ότι εφαρμοστεί πλήρως θα δώσει λύση στο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας;

    Οι θεσμοί έχουν επιβάλλει στόχους. Τα μέτρα που υλοποιούν αυτούς τους στόχους έχουν αποφασιστεί και ψηφιστεί από την κυβέρνηση. Έχω κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τον επίτροπο Οικονομικών κ. Πιερ Μοσκοβισί για το αν οι θεσμοί επέβαλλαν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα, την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου με αυτό της κίνησης και την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Και οι τρεις απαντήσεις ίδιες. Όλα τα παραπάνω αποτελούν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Και όσο θα παίρνει μέτρα με κατεύθυνση αύξησης φόρων, ασφαλιστικών εισφορών,ασφαλώς το πρόγραμμα δεν θα βγει.

    Σας το είπα ήδη. Απαιτείται αλλαγή. Μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, επενδύσεις. Που θα μειώσουν την ανεργία και θα παράξουν νέο πλούτο. Απαιτείται μείωση φόρων, περιστολή δαπανών.

    Αλλά η σημερινή κυβέρνηση είναι αλλεργική στις επενδύσεις και στις αποκρατικοποιήσεις. Τις υπονομεύει. Έχει μία και μόνη στρεβλή αντίληψη. Τον κρατισμό.

    Σας βρίσκει σύμφωνο η φιλελεύθερη στροφή της ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη;

    Η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερά προσηλωμένη από την ίδρυσή της,μεταξύ άλλων,στην ελεύθερη οικονομία, στην πολιτική των ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες, στην ανάγκη για ευημερία και ασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας, στην προστασία των κοινωνικά αδυνάτων. Τα υπόλοιπα κόμματα στρέφονται προς την ιδεολογία μας.

    Βλέπετε ενδεχόμενο ίδρυσης νέων κομμάτων στο κεντροδεξιό φάσμα;

    Τα κόμματα ιδρύονται μέσα από την κοινωνία. Για να καλύψουν πραγματικές της ανάγκες. Με σαφέςιδεολογικοπολιτικό στίγμα. Όχι από προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων επίδοξων προέδρων.

    Πώς βλέπετε το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που άρχισε την Πέμπτη;

    Αφορά μόνο τις εσωκομματικές ισορροπίες των συνιστωσών και των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Τη σειρά εκλογής τους στην Κεντρική Επιτροπή του. Δεν αφορά την ελληνική κοινωνία. Δεν αφορά την πραγματική Πολιτική. Και ασφαλώς δεν θα είναι κανένας καταλύτης εξελίξεων σε Ελλάδα και Ευρώπη όπως με στόμφο μας δήλωσε ο γραμματέας του.

    Σας ανησυχούν οι εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό; Υπάρχει κίνδυνος επανάληψης των μαζικών ροών προς τα ελληνικά νησιά;

    Η Τουρκία,δυστυχώς,συνεχίζει να βλέπει το τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού σαν τη χρυσή της ευκαιρία. Να ενταχθεί στην Ευρώπη χωρίς να έχει συμμορφωθεί με τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Να μετακινούνται χωρίς βίζα ελεύθερα οι Τούρκοι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα. Να λάβει χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ χωρίς να ικανοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει πάρει με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο. Και σαν μοχλό πίεσης χρησιμοποιεί την ανάσχεση ή μη των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Και αυτό ασφαλώς είναι ανησυχητικό για εμάς ως πρώτης χώρας εισόδου των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη.

    [04] Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έξι ευρωβουλευτές

    «Hεπιστολή μας συνδέεται με τη συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 4 Οκτωβρίου γιατην μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και με τις απόψεις που έχει εκφράσει σχετικά με το ελληνικό χρέος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική κίνηση και παρέμβαση επί του χρέους, για να μπορέσει να ξεπερασθεί η φάση της λιτότητας και των δυσκολιών στηνοικονομική ανάπτυξη»,τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕηΕλεονόρα Φορέντσα,ευρωβουλευτίνα της ΕυρωπαϊκήςΕνωτικής Αριστεράς- Βόρειας Πράσινης Αριστεράς. Η Ε. Φορέντσα, η οποία εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ιταλικό ψηφοδέλτιο και συμμαχία κομμάτων"Μια άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα",προσθέτειότι«το θέμα του χρέους πρέπει να αντιμετωπισθεί με ειδικά μέτρα, τα οποία να αφορούν μια μακρά χρονική περίοδο». «Με την επιστολή μας θέλουμε να καταφέρουμε να ασκήσουμε πολιτική πίεση, λαμβάνονταςυπόψη καιότι από τώρα μέχρι τον Δεκέμβριο πρέπει να καταλάβουμετι πόσο θα καταβληθεί ή δεν θα καταβληθεί από τις δόσεις που απομένουν»,μαςλέει στο η Ιταλίδα αριστερή ευρωβουλευτίνα. Με αναφορά στη δράση της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προσθέτει:«Από την αρχή της νομοθετικής αυτής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουθεωρήσαμε το θέμα του χρέους κεντρικής σημασίας. Ζητήσαμε να επαληθευθείπώς έχει συσσωρευθεί καινα οργανωθεί μια ευρωπαϊκή σύνοδος για το χρέος,από τη στιγμή που θεωρούμε ότι το δημόσιοχρέος είναι, στην πραγματικότητα, ένας τρόποςγια να ασκείται πίεση στις κοινωνίες και στις κυβερνήσεις». Σχετικά με τη νέα δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη, η Ελεονόρα Φορέντσα επισημαίνει: «Την ώρα που σχεδόν όλοι-εκτός, βέβαια,από τα γεράκια-μιλούν για την ανάγκη να αφήσουμε πίσω μαςτη λιτότητα και να δοθείπερισσότερη ευελιξία, το να μπορέσει να ξεπερασθεί η ελληνική κρίση, αποτελεί κύριααπόδειξη των όλων αυτών προθέσεων».

    Στην ανάγκη στήριξης της Ελλάδας, αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο γνωστός πρώην συνδικαλιστής και πρώην δήμαρχος της ΜπολόνιαΣέρζτιο Κοφεράτι. Από τα κύρια στελέχη της ιταλικής Αριστεράς, μετά την έξοδό του από το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι μέλος -ως ανεξάρτητος ευρωβουλευτής-τηςομάδαςτης Προοδευτικής Συμμαχίας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.«Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί και να τελειώσουν οι τιμωρητικές διαθέσεις»,είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σ. Κοφφεράτικαι στη συνέχειαθέλησε να εξηγήσει:«Σεό,τι αφορά την Ελλάδα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τάχθηκαν υπέρ λύσεων που έμοιαζαν περισσότερο "τιμωρητικές" από ό,τι μεταρρυθμιστικές, κάτι που, σε έναν βαθμό,περιορίζει την αισιοδοξία μου. Θεωρώ, όμως, ότιη στάσηαυτή πρέπει, επιτέλους, να αλλάξει και να επιδειχθεί μια στοιχειώδης καλή θέληση για την ελάφρυνση του χρέους. Με τον τρόπο αυτόθα επιτρέψουμε στους Έλληνες να ολοκληρώσουν την τόσο δύσκολη και κοπιαστική πορεία που έχουν ξεκινήσει. Εκτιμώ, παράλληλα, ότι αν δεν υπάρξει αυτή η καλή διάθεση θα πρέπει να μιλήσουμε για αντίποινα, και όχι για βούληση να βοηθηθεί η Ελλάδα, ώστενα είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της».

    Σύμφωνα με τον Ιταλό πρώην συνδικαλιστή, μια λογική λύση για το ελληνικό χρέοςδεν θα ήταν μόνον προς όφελος της χώρας μας, όπως εξηγεί, μιλώντας και για την στάση των ευρωπαϊκών θεσμών: «Εσείς οι Έλληνες δείξατε μεγάλο αίσθημα ευθύνης και θάρρος, και σε πολλέςπεριπτώσεις δεν σας προσφέρθηκαν εναλλακτικές λύσεις. Η Ευρώπη, κατά συνέπεια, πρέπει να αποφύγει να σας βάλει, και πάλι, σε δύσκολη θέση. Καιδεν το λέω μόνον προς όφελος της Ελλάδας, διότι κανείς δεν ξέρει αν αύριο θα βρεθεί στην ίδια θέση μια άλλη χώρα-μέλος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στις αντιδράσεις των αρμόδιων θεσμών, εκτός απόαυστηρότητα, πρέπει να επιδεικνύεται και λογική»,δηλώνει ο πρώην δήμαρχος της Μπολόνια.Κατά την άποψη του Ιταλού ευρωβουλευτή, τέλος, η προσπάθεια δεν εξαντλείται με την επιστολή προς τον Πιερ Μοσκοβισί, αφού ο κύριος στόχος πρέπει παραμένει η όσο γίνεται ευρύτερηευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα του ελληνικού χρέους:«Πρέπει να πω ότι το Ευρωκοινοβούλιο, πάνω σε αυτό το θέμα, έχει δείξειευαισθησία και ενδιαφέρον που δεν χαρακτηρίζουν, όμως, τους υπόλοιπους θεσμούς, ούτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά ούτε και την Κομισιόν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά συνέπεια,πρέπει να επιμείνει και να προσπαθήσει να αυξήσει τη γενικότερηυποστήριξη και ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά το κύριας σημασίαςαυτό θέμα»,τονίζειο Σέρζιο Κοφεράτι.

    Σύμφωνα με τη Γαλλίδα ευρωβουλευτή των Πρασίνων Εύα Ζολί, «η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία και επείγει τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για τους πιστωτές της Ελλάδας». Η Εύα Ζολί τονίζει τα εξής: «Οι πολιτικές λιτότητας απέτυχαν και το άχθος του χρέους έγινε μεγαλύτερο. Αν οι πιστωτές θέλουν πίσω τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων τους, θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, να επενδύσει στο μέλλον της, κυρίως μέσω της πράσινης επένδυσης που δημιουργεί θέσεις εργασίας και ευημερία. Οι συζητήσεις για το χρέος πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό και να διευρυνθούν στο ζήτημα του χρέους όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και όλες οι «λογικές» κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν αυτό το σχέδιο. Ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε δεν μπορεί να διακυβεύει το ευρωπαϊκό σχέδιο λόγω εθνικών εκλογών. Η θέση του για μη ελάφρυνση του χρέους δεν έχει από οικονομικής απόψεως κανένα νόημα».

    Από την πλευρά του ο Φάμπιο Ντε Μάσι, Γερμανός ευρωβουλευτής της Ενωτικής Αριστεράς αναφέρει: « Όσο περισσότερο κυβερνά η τρόικα την Ελλάδα, τόσο περισσότερο θα διαρκεί η ύφεση. Οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες διασώθηκαν μέσω της Ελλάδας. Το ελληνικό χρέος αυξάνεται παρά τους γελοίους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις το χρέος σου αν το εισόδημά σου δεν είναι αρκετό. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και δημόσιες επενδύσεις. Ακόμα και το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πιστωθεί περαιτέρω για να εξυπηρετήσει το παλαιό χρέος της και ζητά την άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει το θέμα του ελληνικού χρέους κάτω από το τραπέζι, ως τον επόμενο χρόνο που είναι οι γερμανικές εκλογές».

    Στο ίδιο μήκος κύματος, η ευρωβουλευτής από την Ενωτική Αριστερά, η Πορτογαλέζα Μαρίζα Ματίας υποστηρίζει ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να αποφασιστούν τώρα. «Εντός της ΕΕ υπάρχουν τεράστιες μακροοικονομικές ανισορροπίες και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το χρέος, σε συνδυασμό με τα μέτρα λιτότητας. Αν η ΕΕ θέλει να έχει μέλλον πρέπει να ξεκινήσει να συζητά το ζήτημα του χρέους. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, παρά την αντίθετη άποψη του κ. Σόιμπλε. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα και ελπίζω ότι θα γίνει εγκαίρως, διότι η ευρωπαϊκή οικονομία κινδυνεύει να καταρρεύσει. Οι χώρες του νότου, οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν πια τη δυνατότητα να παρέμβουν στην οικονομία τους, ούτε να κάνουν δημόσιες επενδύσεις, αφού το δημόσιο χρήμα πηγαίνει για την αποπληρωμή του χρέους. Πρέπει να ασκήσουμε τεράστια πίεση να αναγάγουμε τη συζήτηση για το χρέος στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας», αναφέρει η Μ. Ματίας.

    Ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Έρνεστ Ουρτασόν τονίζει: «Είναι κατανοητό από όλους τους οικονομικούς αναλυτές ότι χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η χώρα δε θα μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ευημερία αν δεν διευθετηθεί το ζήτημα αυτό. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όλα τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση γι? αυτό το ζήτημα».

    [05] «Η συνεχής προσφυγή στις κάλπες έχει αντικαταστήσει την ουσιαστική διακυβέρνηση», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χάρης Θεοχάρης

    Αποστάσεις από τη Δημοκρατική Ευθύνη παίρνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δηλώνει ότι υπήρχαν δύο απόψεις ως προς την πορεία του κινήματος, η μια «ήθελε την απόλυτη καθαρότητα, δηλαδή καμιά συζήτηση με πρόσωπα και φορείς από το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό» και η δεύτερη που έλεγε «ότι όταν το αίτημα από παντού είναι να δούμε πώς θα φέρουμε τη σύνθεση ώστε να δημιουργηθεί ένας μεταρρυθμιστικός πόλος αλλαγής, δεν μπορεί να κινούμαστε σε παλαιοκομματικές λογικές αποκλεισμού δυνάμεων, στη λογική του "εμείς, εμείς οι μόνοι συνεπείς"». Σε ερώτηση αν θα συνεργαζόταν με την ΝΔ υποστήριξε ότι πρέπει να δημιουργηθεί το Κέντρο «γιατί πραγματικά φέρνει μια διαφορετική λογική μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σε πάρα πολλούς τομείς».

    Ο ανεξάρτητος βουλευτής σημειώνει ότι «η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί επιτέλους» και προσθέτει «δυστυχώς παρακολουθούμε μια διαδικασία κατά την οποία η συνεχής προσφυγή στις κάλπες έχει αντικαταστήσει την ουσιαστική διακυβέρνηση που αποσκοπεί στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας», ενώ δεν θεωρεί ότι μια οικουμενική κυβέρνηση θα έλυνε το πρόβλημα της χώρας.

    Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Θεοχάρης τονίζει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αν θέλει να έχει σύμμαχο το ΔΝΤ για μια ουσιαστική, βιώσιμη και μόνιμη διευθέτηση του χρέους, θα πρέπει να αποδεχτεί -φυσικά και μετά από κάποια διαπραγμάτευση- τις βαθιές τομές που ζητάει ώστε να μπορέσει η χώρα μας να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της» και εκτιμά ότι «πριν τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές τα περιθώρια σε πολιτικό επίπεδο για μια ουσιαστική και μόνιμη διευθέτηση του χρέους είναι ελάχιστα».

    Ακολουθεί η συνέντευξη του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη στη Φωτεινή Γιαννούλη και στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

    Πιστεύετε ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές ή πρέπει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της;

    Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί επιτέλους. Δυστυχώς παρακολουθούμε μια διαδικασία κατά την οποία η συνεχής προσφυγή στις κάλπες έχει αντικαταστήσει την ουσιαστική διακυβέρνηση που αποσκοπεί στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, θα έλεγα ότι και θεσμικά θα έπρεπε επιτέλους κάποια στιγμή να κατοχυρώσουμε ότι δε μπορεί -πλην πολύ εξαιρετικών περιστάσεων- να έχουμε εκλογές πριν την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης.

    Είστε υπέρ της σύστασης οικουμενικής κυβέρνησης;

    Η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό σχέδιο και μια κυβέρνηση αποφασισμένη να το υλοποιήσει. Το ότι δε βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ διατεθειμένο να κάνει τις αλλαγές που είναι αναγκαίες για τη χώρα, δεν σημαίνει ότι αυτό θα συμβεί μέσω μια οικουμενικής κυβέρνησης.Η χώρα χρειάζεται ένα σοκ, μια επανάσταση σε πάρα πολλούς τομείς ώστε να μπορέσει να φύγει γρήγορα από την κρίση και να πείσει τους εταίρους, τις αγορές αλλά και τους πολίτες ότι υπάρχει ένα νέο όραμα και πως υπάρχουν δυνάμεις ικανές να το υλοποιήσουν.

    Αν σας καλούσε ο πρωθυπουργός να συμμετάσχετε σε ένα διευρυμένο κεντροαριστερό σχήμα θα το κάνατε;

    Για να συμμετάσχει κάποιος σε ένα κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να υφίστανται πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ και υποθέτω ότι στο σχήμα που αναφέρεστε αυτό θα συνεχιστεί. Από μόνο του το γεγονός αυτό αποτρέπει κάποιον από το να δει σοβαρά τη συμμετοχή του σε μια τέτοια προσπάθεια. Η στάση μου είναι και ήταν πάντοτε να έχω έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια της χώρας μας να βγει από την κρίση μέσω μιας σωστής διακυβέρνησης.

    Παρουσιάσατε τη Δημοκρατική Ευθύνη πριν λίγους μήνες και αυτές τις ημέρες διαβάζουμε ότι έχετε αποστασιοποιηθεί από το εγχείρημα. Γιατί;

    Η Δημοκρατική Ευθύνη είναι μια συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε από τη βάση. Από την αρχή εξέφρασα την υποστήριξή μου, θεωρώντας ότι η κίνηση αυτή πρέπει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια ενότητας του χώρου. Στη ΔΗΜΕ καταγράφηκαν εξαρχής δύο διαφορετικές απόψεις. Η πρώτη θέλει την απόλυτη καθαρότητα, δηλαδή καμιά συζήτηση με πρόσωπα και φορείς από το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό. Και η δεύτερη άποψη που λέει ότι όταν το αίτημα από παντού είναι να δούμε πώς θα φέρουμε τη σύνθεση ώστε να δημιουργηθεί ένας μεταρρυθμιστικός πόλος αλλαγής, δε μπορεί να κινούμαστε σε παλαιοκομματικές λογικές αποκλεισμού δυνάμεων, στη λογική του «εμείς, εμείς οι μόνοι συνεπείς».Τέτοια σοβαρά πολιτικά ζητήματα πρέπει να συζητούνται και αποφασίζονται δημοκρατικά, σε νομιμοποιημένα κομματικά όργανα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Και με αυθαίρετο τρόπο, η πρώτη άποψη περί απόλυτης καθαρότητας παρουσιάζεται δημόσια ως η άποψη συνολικά της ΔΗΜΕ, γεγονός που με κάνει να εκφράσω τον προβληματισμό μου.Ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος που πρωτοστατούσε στην προσπάθεια παραμένει στο κίνημα ή όχι;Αυτή η ερώτηση θα πρέπει να απευθυνθεί στον ίδιο τον Αλέκο Παπαδόπουλο σε σχέση με τις προθέσεις του.

    H Δημοκρατική Ευθύνη θα κατέβει αυτόνομη στις εκλογές;

    Είναι μια απόφαση που υποθέτω ότι θα ληφθεί από τα όργανα, όταν τεθεί βέβαια ένα τέτοιο ζήτημα.

    Πώς αντιμετωπίζετε το σενάριο να συνεργαστείτε προεκλογικά με την ΝΔ;

    Κανέναν δεν ενδιαφέρουν τέτοιου είδους υποθετικά σενάρια. Έχω πει σε όλους τόνους ότι η προσπάθεια που πρέπει να γίνει είναι η δημιουργία του Κέντρου, γιατί πραγματικά φέρνει μια διαφορετική λογική μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σε πάρα πολλούς τομείς. Για παράδειγμα πρέπει να κινηθούμε πέρα από τις μανιχαϊστικές λογικές μεταξύ ιδιωτικοποίησης και κρατικοποίησης, με διατήρηση της δημόσιας ιδιοκτησίας σε πάρα πολλούς φορείς αλλά με ιδιωτικοποίηση του μάνατζμεντ, της διοίκησης, ώστε να λειτουργήσουν με εμπορικά- ιδιωτικά κριτήρια. Έτσι, θα έρθουν μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος, τα οποία με τα σειρά τους θα χρησιμοποιηθούν στη στήριξη του κοινωνικού κράτους και τη μείωση της υπέρμετρης φορολογίας.

    Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια ρύθμισης του χρέους πριν το 2018 που υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας;

    Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί το χρέος ως ένα απλό επικοινωνιακό παιχνίδι και αποσιωπά το γεγονός ότι πριν τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές τα περιθώρια σε πολιτικό επίπεδο για μια ουσιαστική και μόνιμη διευθέτηση είναι ελάχιστα. Το μόνο που θα μπορούσαμε να περιμένουμε είναι μια επιφανειακή στήριξη από τους Ευρωπαίους ώστε κάποιες αλλαγές που δεν θα έχουν ουσιαστική σημασία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι.

    Ποιο μήνυμα λάβατε από τη συνάντησή σας στο ΔΝΤ με τον κ. Πολ Τόμσεν; Το ΔΝΤ θέλει να φύγει από την Ελλάδα ή θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα;

    Το ΔΝΤ φαίνεται διατεθειμένο να βοηθήσει και χρηματοδοτικά και με τη γνώση που έχουν τα κλιμάκιά του, αρκεί να τηρηθούν οι κανόνες του. Η εποχή του Ντομινίκ Στρος Καν με τις αλλαγές στο καταστατικό έχει πια παρέλθει και είναι μια εποχή για την οποία το ίδιο το Ταμείο θεσμικά έχει μετανιώσει. Άρα, η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αν θέλει να έχει σύμμαχο το ΔΝΤ για μια ουσιαστική, βιώσιμη και μόνιμη διευθέτηση του χρέους, θα πρέπει να αποδεχτεί -φυσικά και μετά από κάποια διαπραγμάτευση- τις βαθιές τομές που ζητάει ώστε να μπορέσει η χώρα μας να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 16 October 2016 - 14:31:55 UTC