Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-03-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

Πέμπτη 4 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Kλιμακώνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Άγκυρα. Απειλεί και πάλι για Αιγαίο και Κύπρο.
  • [02] Συνεχίζεται η δικαστική έρευνα για την υπόθεση Οτσαλάν
  • [03] Τρεις συμφωνίες υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας-Ουζμπεκιστάν
  • [04] Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί το Σάββατο ο Κ. Καραμανλής
  • [05] Ενεργοποιείται το στρατηγείο της Λάρισας από το ΝΑΤΟ
  • [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [06] Σε ρύθμιση των αγροτικών χρεών προχωρεί η κυβέρνηση
  • [07] Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προβλέπει ο Ευαγ. Βενιζέλος
  • [08] Επισκόπηση οικονομικού τύπου
  • [09] Προσφυγή κατά της Ελλάδας από την ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες
  • [10] Σημαντική πτώση στο Χρηματιστήριο
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

  • [11] Επίδομα για το τρίτο παιδί από την Ιερά Σύνοδο
  • [12] Νομοσχέδιο για την καύση των νεκρών
  • [13] Πάρκα και ... παρκόμετρα
  • [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

  • [14] Α. ¶θενς : "Η ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης".
  • [15] Τον Αμερικανό βουλευτή Ρ. Μενέντεζ τίμησε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Φλόριδας.
  • [16] ΕΕ : Δράσεις για την προστασία ελληνικών μνημείων στα Σκόπια.
  • [17] Το νέοΔ.Σ. των "Φίλων του ΣΑΕ".
  • [18] Ελληνικές ταινίες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
  • [19] Η "γιορτή της Σαρδέλας" του Συλλόγου Χαλκιδικέων της Μελβούρνης.
  • [20] Νέο ρεκόρ της Ελλάς Μελβούρνης : 64 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΔΑ
  • [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ σπορ

  • [21] Δικαιώθηκε ... καθυστερημένα ο Ολυμπιακός
  • [22] Ελπιδοφόρα φιλική νίκη στην Κύπρο
  • [23] Προσπάθησε ο Πανιώνιος αλλά δεν τα κατάφερε
  • [24] Στα παλιά του λημέρια επέστρεψε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα
  • [ΣΤ] Ο καιρός της ημέρας


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Kλιμακώνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Άγκυρα. Απειλεί και πάλι για Αιγαίο και Κύπρο.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος προειδοποίησε για δεύτερη φορά την Τουρκία να εγκαταλείψει την τακτική των προκλήσεων.

    Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μετά την συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου σε γραπτή δήλωσή του, εκτιμά ότι οι σχέσεις της Ελλάδος με την Τουρκία βρίσκονται στο πλέον επικίνδυνο σημείο των τελευταίων δεκαετιών και συνέστησε χαμηλούς τόνους, εντός και εκτός των συνόρων, στην υπόθεση του κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ενημερώνει σήμερα τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή και τον Πρόεδρο της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνη Σαμαρά, ενώ την Δευτέρα θα ενημερώσει την Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Αλέκα Παπαρήγα.

    Την ίδια ώρα, στην Άγκυρα ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Koρκμάζ Χακτανίρ σε συνέντευξη του στη Μιλλιέτ απειλεί για χειρότερες εξελίξεις στη Μεσόγειο και ισχυρίζεται ότι η 17 Νοέμβρη είναι κόμμα του ελληνικού κράτους.

    Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε ανυπόστατους και γελοίους τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη είπε ότι είναι ψύχραιμες και θετικές.

    Οι τουρκικές απειλές χαλυβδώνουν την εθνική ομοψυχία, τονίζεται σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Άρης Σπηλιωτόπουλος είπε ότι πρέπει η κυβέρνηση να στηριχθεί σε αυτή την ομοψυχία και να αντιδράσει με αποφασιστικότητα.

    [02] Συνεχίζεται η δικαστική έρευνα για την υπόθεση Οτσαλάν

    Με ένα νέο κύκλο συμπληρωματικών καταθέσεων, οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση Οτσαλάν, επιχειρούν να φωτίσουν όλες τις πλευρές, τόσο κατά τη διάρκεια της παράνομης εισόδου και παραμονής στη χώρα μας του Κούρδου ηγέτη, όσο και κατά τη διάρκεια των όσων διαδραματίστηκαν στις δώδεκα ημέρες που παρέμειναν στην πρεσβευτική κατοικία στο Ναϊρόμπι.

    Με μία ακόμη πολύωρη κατάθεση ο ταγματάρχης Καλεντερίδης κατέθεσε χθες στην Εισαγγελία πολύτιμες λεπτομέρειες για τον ρόλο του, τις εντολές που έλαβε και την προσπάθειά του να σώσει τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    Η χθεσινή κατάθεση του Σάββα Καλεντερίδη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς ήρθη το υπηρεσιακή απόρρητο που έως τώρα τον δέσμευε.

    Χθες κατέθεσαν εξάλλου ο αστυνόμος Ιωάννης Μπόμπος, ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Θεόδωρου Πάγκαλου και ένας υπάλληλος του Πύργου Ελέγχου του Ανατολικού Αεροδρομίου.

    Εν τω μεταξύ, η συζήτηση επί της πρότασης 115 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής όσον αφορά την υπόθεση Οτσαλάν, θα διεξαχθεί πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα απόντος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας που θα βρίσκεται στις ΗΠΑ.

    Αύριο θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση εφ'όλης της ύλης για την εξωτερική πολιτική που έχει ζητήσει η Νέα Δημοκρατία.

    [03] Τρεις συμφωνίες υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας-Ουζμπεκιστάν

    Τρεις νέες συμφωνίες Ελλάδος - Ουζμπεκιστάν υπογράφηκαν στην Τασκένδη, μετά τις διαβουλεύσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και του Ουζμπέκου Προέδρου Ισλάμ Καρίμωφ, συμφωνίες με τις οποίες διευρύνονται περαιτέρω οι σχέσεις των δύο χωρών.

    Πρόκειται για μια προξενική συμφωνία, μια συμφωνία οδικών μεταφορών, καθώς και μια συμφωνία συνεργασίας των κεντρικών τραπεζών Ελλάδος - Ουζμπεκιστάν.

    Οι δύο Πρόεδροι, συζήτησαν όλο το φάσμα των διεθνών ζητημάτων, καθώς και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ εξέφρασαν την βούληση για την περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων Ελλάδος Ουζμπεκιστάν σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον οικονομικό, τον πολιτιστικό και τον εμπορικό τομέα.

    [04] Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί το Σάββατο ο Κ. Καραμανλής

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής αναχωρεί το Σάββατο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό επίσκεψή του.

    Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος θα παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες έως τις 16 Μαρτίου, θα έχει επαφές με ανώτατους αμερικανούς αξιωματούχους, εκπροσώπους της ομογένειας, και ακαδημαϊκά στελέχη, στην Ουάσιγκτον, την Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη.

    Ο εκπρόσωπός της ΝΔ κ.Σπηλιωτόπουλος αναφερόμενος στο υπερατλαντικό ταξίδι του κ.Καραμανλή, δήλωσε ότι αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να διατυπώσει στους Αμερικανούς αξιωματούχους ιδέες και απόψεις για τα εθνικά θέματα καθώς η επίσκεψη αυτή έχει τον χαρακτήρα εθνικής αποστολής.

    [05] Ενεργοποιείται το στρατηγείο της Λάρισας από το ΝΑΤΟ

    Εγκρίθηκε χθες από το Ατλαντικό Συμβούλιο σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων η νέα δομή του ΝΑΤΟ, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων, την ενεργοποίηση του στρατηγείου της Λάρισας.

    Με βάση τη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ, τέσσερις χώρες της νότιας πτέρυγας, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία, αποκτούν από ένα στρατηγείο, τα οποία θα ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα την 1η Σεπτεμβρίου.

    Η χθεσινή έγκριση είναι μια τυπική διαδικασία, προκειμένου να κλείσει το θέμα των θεσμικών οργάνων του ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής του Απριλίου.

    [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [06] Σε ρύθμιση των αγροτικών χρεών προχωρεί η κυβέρνηση

    Η κυβέρνηση προχωρεί άμεσα στη ρύθμιση των αγροτικών χρεών. Μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει εκδοθεί από την Αγροτική Τράπεζα η εγκύκλιος για τη ρύθμισή τους, ενώ η διαδικασία θα γίνει με την μέθοδο τής τραπεζικής αναχρηματοδότησης και καλύπτει σχεδόν το σύνολο τού αγροτικού κόσμου. Σε σχετικές δηλώσεις προέβη χθες ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας στην "Ώρα τού πρωθυπουργού", στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση τού βουλευτή τού Συνασπισμού Βαγγέλη Αποστόλου.

    [07] Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προβλέπει ο Ευαγ. Βενιζέλος

    Προτεραιότητα στις συγκράτηση των τιμών με στόχο την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μέσα στο έτος 1999,δίνει ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο κύριος Βενιζέλος είχε χθες συναντήσεις με εκπροσώπους των βιομηχάνων και των καταστημάτων ευρείας κατανάλωσης (σούπερ μάρκετ), ενώ σε δηλώσεις του προανήγγειλε παρέμβαση στις τράπεζες, με στόχο τη μείωση του κόστους των τραπεζικών εργασιών.

    [08] Επισκόπηση οικονομικού τύπου

    Στο κρίσιμο κριτήριο του πληθωρισμού για την ένταξη της χώρας μας

    στην ΟΝΕ, στην προσφορά υπερβολικού χρήματος από τις τράπεζες και στην στάση αναμονής των επενδυτών στη Σοφοκλέους επικεντρώνουν τα πρωτοσέλιδα κύρια θέματα των οικονομικών εφημερίδων.

    Ειδικότερα:

    Το πρώτο θέμα στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ είναι η προσφορά υπερβολικού χρήματος από τις εμπορικές τράπεζες για τοποθέτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και η εισροή 100 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ που προκάλεσε ελαφρά ανατίμηση της δραχμής και ως προς το ΕΥΡΩ και ως προς το δολάριο. Αλλά θέματα στην ίδια εφημερίδα είναι η συνάντηση Βενιζέλου επιχειρηματιών και οι υποσχέσεις των τελευταίων για συγκράτηση των τιμών και οι θετικές εξελίξεις του '98 στη βιομηχανική παραγωγή και την οικοδομική δραστηριότητα.

    Η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ στο πρωτοσέλιδό της σχολιάζει τη στάση αναμονής και τις ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις των επενδυτών του Χρηματιστηρίου που χαρακτηρίζονται από έντονη επιφυλακτικότητα. Άλλο θέμα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι η προτροπή του Ευάγγελου Βενιζέλου προς τους επιχειρηματίες για αυτοσυγκράτηση στα κέρδη και προς τους τραπεζίτες για φθηνότερα δάνεια.

    Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ εστιάζει στις εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου ότι η Ελλάδα θα καλύψει εγκαίρως το κριτήριο του πληθωρισμού για την είσοδό της στην ΟΝΕ και στην πρόβλεψή του ότι ο πληθωρισμός θα κατέβει στο επίπεδο του 2% τον Ιούνιο και ακόμη χαμηλότερα κατά τους επόμενους μήνες. Αλλά θέματα της εφημερίδας είναι η ανάκαμψη στην αγορά ομολόγων και συναλλάγματος και η νέα αύξηση κεφαλαίου από την Τράπεζα Αττικής.

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ τέλος, στο πρωτοσέλιδό της αναφέρεται στην ανησυχία με την οποία οι αγορές περιμένουν το στίγμα για το κριτήριο του πληθωρισμού που αποτελεί και το διαβατήριο για την είσοδό μας στην ΟΝΕ. Δεύτερο θέμα στην πρώτη σελίδα της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ είναι η συγκέντρωση ενάμιση δισεκατομμυρίου δολαρίων από την ΙΝΤΡΑΚΟΜ προκειμένου να μετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλης αμερικανικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας.

    [09] Προσφυγή κατά της Ελλάδας από την ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες

    Προσφυγή κατά της Ελλάδας αποφάσισε να κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί δεν έχει άρει περιορισμούς στη λειτουργία των υπηρεσιών κινητής τηλεπικοινωνίας και δεν έχει απελευθερώσει τις δορυφορικές υπηρεσίες και τα εναλλακτικά δίκτυα.

    Σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι από τον έλεγχο για τη συμμόρφωση των κρατών-μελών στις οδηγίες σχετικά με την απελευθέρωση του τηλεπικοινωνιακού τομέα, διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει πληροφορήσει την Επιτροπή για τα σχετικά μέτρα που έπρεπε να λάβει.

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει δύο μήνες προθεσμία να απαντήσει στις αιτιολογημένες γνώμες. Αν δεν απαντήσει ή οι απαντήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας.

    [10] Σημαντική πτώση στο Χρηματιστήριο

    Με απώλειες της τάξης του 3, 24% έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών της Αθήνας, στις 3232, 02 μονάδες. Συνολικά διακινήθηκαν 126.495.114.634 δισεκατομμύρια δραχμές.

    [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

    [11] Επίδομα για το τρίτο παιδί από την Ιερά Σύνοδο

    Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του σοβαρού δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, αποφάσισε την ενίσχυση των οικογενειών που αποκτούν τρίτο παιδί.

    Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Συνόδου Μητροπολίτης Ξάνθης κ.Παντελεήμων, η εφαρμογή του μέτρου θα αρχίσει από τις παραμεθόριες περιοχές και ειδικότερα από αυτές της Θράκης.

    [12] Νομοσχέδιο για την καύση των νεκρών

    Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχει κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την καύση των νεκρών.

    Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός εσωτερικών Γιώργος Φλωρίδης, προσερχόμενος στην ημερίδα που διοργάνωσε χθες για το θέμα αυτό η Εκκλησία της Ελλάδας.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, στην ομιλία του τάχθηκε, για ακόμα μία φορά, κατά της καύσης των νεκρών.

    [13] Πάρκα και ... παρκόμετρα

    Τον ευπρεπισμό της πόλης των Αθηνών καθώς και την εφαρμογή μικτών περιπολιών μεταξύ αστυνομικών της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας, συζήτησαν χθες ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Το σχετικό προεδρικό διάταγμα που σύντομα θα υπογραφεί, έχει στόχο να ενδυναμώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

    Ο κύριος Αβραμόπουλος δήλωσε επίσης ότι από το τέλος του καλοκαιριού θα επανέλθουν νομότυπα τα παρκόμετρα -υπό δημοτικό καθεστώς- και αρχικά στο κέντρο της Αθήνας, γιατί οπως υποστήριξε "τα θέλουν οι πολίτες".

    [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

    Αθήνα, 4/03/1999

    [14] Α. ¶θενς : "Η ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης".

    Η ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ τάσσεται στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουν την τουρκική προπαγάνδα για την υπόθεση Oτσαλάν, δήλωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς.

    Όταν ρωτήθηκε αν βλέπει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ο κ. ¶θενς είπε : "η Αμερική δεν θέλει κάτι τέτοιο, δεν επιθυμεί ένα ακόμα πρόβλημα σ'αυτή την περιοχή".

    O κ. Αθενς συναντήθηκε χθες το πρωί με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννη Μαγκριώτη και συζήτησαν θέματα που αφορούν στο ΣΑΕ αλλά και την βοήθεια του ελληνισμού της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

    Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης δήλωσε την συμπαράσταση της κυβέρνησης προς το ΣΑΕ και ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων ημερών σε συνεργασία με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γ. Νιώτη, την νομαρχία και το δήμο, θα λυθεί το θέμα της μόνιμης στέγασης του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη. Ανακοίνωσε ακόμα ότι το καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη διακοινοβουλευτική συνέλευση του ελληνισμού.

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ αναφερόμενος στο θέμα Oτσαλάν, για το οποίο πάντως δήλωσε πως δεν θέλει να πάρει θέση για το τί θα γίνει και αν υπήρξαν λάθη, είπε : "Η Αμερική πρέπει να καταλάβει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που υποστήριζε πάντοτε τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    O κ. Αθενς επιστρέφοντας την άλλη βδομάδα στην Αμερική θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της έντασης και σύμφωνα με συνεργάτες του θα συναντηθεί με υψηλούς αξιωματούχους των ΗΠΑ και πιθανότατα με την Μ. Oλμπραϊτ.

    Στις αρχές Απριλίου ο πρόεδρος του ΣΑΕ μαζί με τον Σύλλογο Φίλων του ΣΑΕ, που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, θα μεταβεί στην Μαριούπολη για να προωθήσουν το θέμα της δημιουργίας εκεί ενός ιατρικού κέντρου.

    [15] Τον Αμερικανό βουλευτή Ρ. Μενέντεζ τίμησε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Φλόριδας.

    Με το βραβείο "Man of the year" τίμησε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Φλόριδας τον Αμερικανό βουλευτή και σταθερό φίλο της Κύπρου Ρόμπερτ Μενεντέζ.

    Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, αποδεχόμενος της τιμητική διάκριση που του απονεμήθηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου χορού του Συνδέσμου, ο Αμερικανός βουλευτής καταδίκασε την τουρκική εισβολή και στρατιωτική κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους και υποστήριξε ένθερμα την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, για αποστρατικοποίηση και εγκατάσταση πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο.

    Επικρίνοντας την τουρκική αδιαλλαξία στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ο Αμερικανός βουλευτής τόνισε ότι επιτέλους η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει ποιοι ευθύνονται για την έλλειψη προόδου.

    Είναι καιρός, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις στενές σχέσεις τους με την Τουρκία και ιδιαίτερα με τις στρατιωτικές αρχές για προώθηση της λύσης.

    Καταλήγοντας, ο κ. Μενεντέζ υπογράμμισε ότι η διαίρεση που επιβάλλεται δια της βίας και η παράνομη κατοχή της Κύπρου είναι απαράδεκτες εξελίξεις και συνεχείς πηγές έντασης και αστάθειας σε μια περιοχή που είναι ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Μια λύση στην Κύπρο, τόνισε, θα είναι προς όφελος όλων αλλά κυρίως θα επιτρέψει στο λαό της Κύπρου ένα δικαίωμα που του έχει στερηθεί για τα τελευταία 24 χρόνια, το δικαίωμα να ζήσει ειρηνικά σε μια επανενωμένη Κύπρο.

    Από την πλευρά της, η Πρέσβης της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή εξήρε την εξέχουσα προσωπικότητα του βουλευτή και εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για τις ακούραστες προσπάθειες του βουλευτή στην προώθηση του Κυπριακού.

    [16] ΕΕ : Δράσεις για την προστασία ελληνικών μνημείων στα Σκόπια.

    Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλλει μέσω του προγράμματος PHARE στην προστασία των ελληνικών μνημείων στην ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.

    Όπως μεταδίδει το ΜΠΕ, ο Κοινοτικός Επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή Νικήτα Κακλαμάνη τόνισε ότι η Επιτροπή ΕΕ "έλαβε γνώση των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στην ΠΓΔΜ" αναφερόμενος στην καταστροφή ενός μνημείου ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο κ. Κακλαμάνης στην ερώτησή του κατήγγειλε την κατεδάφιση ιστορικού αρρεναγωγείου όπου από το 1800 φοιτούσαν οι Έλληνες μαθητές της Πελαγονίας και όπου δίδαξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, αλλά και την εξαφάνιση ελληνικών επιγραφών από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Ρέσεν.

    "Η κατεδάφιση του ιστορικού αρρεναγωγείου έγινε με συνοπτική διαδικασία από τις αρχές της πόλης Ρέσεν κατόπιν άδειας του υπουργού Παιδείας της ΠΓΔΜ και προστίθεται σε μια σειρά προκλητικών ενεργειών εναντίον μνημείων ελληνικού πολιτισμού στη χώρα αυτή", τονίζει ο κ. Κακλαμάνης στην ερώτησή του, ενώ ζητά να μάθει πως θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "ώστε να ευθυγραμμιστεί η ΠΓΔΜ με πρότυπα που συνάδουν σε ένα πραγματικό ευρωπαϊκό κράτος", ενώ ήδη έχει αρχίσει να χρηματοδοτείται από την ΕΕ μέσω του προγράμματος PHARE ως και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος επεσήμανε ότι "πρόκειται για διμερή υπόθεση", προσθέτοντας ότι η Επιτροπή ΕΕ δεν ενήργησε άμεσα προς στα Σκόπια "μέσω του εκεί απεσταλμένου της" αλλά ήλθε σε επαφή με τον τότε επικεφαλή της ελληνικής διπλωματικής αποστολής κ. Μαλλιά που την ενημέρωσε για ένα διάβημα στο οποίο αυτός προέβη.

    [17] Το νέοΔ.Σ. των "Φίλων του ΣΑΕ".

    Με θέμα την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε χθες η γενική συνέλευση του "Συλλόγου Φίλων Απόδημου Ελληνισμού", που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Τα 22 ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου μετά από ψηφοφορία εξέλεξαν το νέο διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τους εξής:

    Πρόεδρος-Δούδος Αντώνης, Αντιπρόεδροι-Μπακατσέλος Δημήτρης και Τακάς Βασίλης, Γενικός Γραμματέας-Πύρζας Κώστας, Ταμίας-Δημητριάδης Δημήτρης, Εφορος Δημοσίων Σχέσεων-Φώλιας Χρήστος, Μέλη-Ζάνας Δημήτρης, Κούρτης Αντώνης, Μάμαλης Παναγιώτης, Μιχαηλίδης Ιωάννης και Κανέβας Κρείτων.

    [18] Ελληνικές ταινίες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

    Από τις 5 μέχρι τις 7 Μαρτίου το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κολούμπια. διοργανώνει στο Μανχάταν Φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου.

    Πιο συγκεκριμένα στις 5 Μαρτίου ημέρα Παρασκευή στις 7 και 30 μ.μ. θα γίνει η προβολή της ταινίας "Από το Χιόνι" του Σωτήρη Γκόριτσα. Την μεθεπόμενη (Κυριακή) την ίδια ώρα θα προβληθεί ο "Oργασμός της Αγελάδας" της Oλγας Μαλέα και τέλος τη Δευτέρα 8 Μαρτίου επίσης στις 7 και 30 θα προβληθεί η ταινία "Αυγή " του Αλέξη Μπίστικα.

    [19] Η "γιορτή της Σαρδέλας" του Συλλόγου Χαλκιδικέων της Μελβούρνης.

    Για πέμπτη συνεχή χρονιά, ο Σύλλογος Χαλκιδικέων της Μελβούρνης "Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης", διοργάνωσε, με πολλή μεγάλη επιτυχία, τη πατροπαράδοτη "Γιορτή της Σαρδέλας".

    Πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο που ξεκίνησε από τα Μουδανιά της Μικράς Ασίας και μεταφέρθηκε στα Νέα Μουδανιά της Χαλκιδικής.

    [20] Νέο ρεκόρ της Ελλάς Μελβούρνης : 64 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΔΑ

    Γνωστά είναι τα τρία πρωταθλήματα της "Ελλάς Μελβούρνης", γνωστοί επίσης και οι πάμπολλοι τίτλοι στη διάρκεια της πολύχρονης ιστορίας της.

    Να, όμως, που από την περασμένη Κυριακή ήλθε να προστεθεί ένας ακόμη.

    Όπως αναφέρει η ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας "Νέος Κόσμος", η Ελλάς Μελβούρνης "έσπασε" το παναυστραλιανό ρεκόρ παραμονής στην εξάδα του εθνικού πρωταθλήματος όπου βρίσκεται για 64 σ υ ν ε χ ό μ ε ν ε ς εβδομάδες.

    Κοντά σ΄ αυτό το ρεκόρ η κυανόλευκη πρωταθλήτρια είναι έτοιμη να πετύχει ένα ακόμη αν κατακτήσει και το φετινό πρωτάθλημα, αφού θα είναι η μόνη ομάδα στην ιστορία του αυστραλιανού πρωταθλήματος που θα έχει κερδίσει δύο πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο.

    Πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας με διαφορά ασφαλείας από την δεύτερη Πέρθη και την τρίτη Κροάτια Σ. η Ελλάς θα ξεκουραστεί αυτό το Σαββατοκύριακο αφού ο αγώνας της της 23ης αγωνιστικής με αντίπαλο την Πέρθη μετατέθηκε για την Τετάρτη 31 Μαρτίου (BJS-7.30 μ.μ.), λόγω του Γκραν Πρι.

    Οι υπόλοιποι αγώνες θα γίνουν κανονικά.

    Υπεύθυνη Ύλης : Δ. Ριμπά

    Επιμέλεια Δελτίου : Α. Ηλιάδης - Κ. Θανασούλα

    [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ σπορ

    [21] Δικαιώθηκε ... καθυστερημένα ο Ολυμπιακός

    Εστω και στο 97ο λεπτό, ο Ολυμπιακός κατάφερε να πετύχει το γκολ που του δίνει τον πρώτο λόγο στη ρεβάνς της Αθήνας με τη Γιουβέντους. Το τελικό 2-1 υπέρ των Ιταλών αφήνει ανοιχτή την υπόθεση πρόκριση σε δύο εβδομάδες.

    Το σκορ άνοιξε ο Ινζάγκι στο 38ο λεπτό, ενώ τα τέρματα της Γιουβέντους διπλασίασε ο Κόντε στο 79ο. Το τελικό 2-1 διαμορφώθηκε στις καθυστερήσεις του αγώνα, με πέναλτι που κέρδισε ο Αλεξανδρής σε ανατροπή του από τον Περούτζι, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Νινιάδης.

    Ηρωας από πλευράς ερυθρολεύκων ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος, που έδειξε την κλάση του σε αρκετές φάσεις.

    Στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε του αγώνα, ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς τόνισε ότι τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα πλέον στην Αθήνα, γιατί η Γιουβέντους ξέρει και παίρνει το αποτέλεσμα που θέλει, ανεξαρτήτως έδρας.

    Ο Κάρλο Αντσελότι δήλωσε πως η ομάδα του έκανε το καλύτερό της παιχνίδι από τη στιγμή που την ανέλαβε και πως η πρόκριση θα κριθεί στην Αθήνα, με τον Ολυμπιακό να έχει τον πρώτο λόγο.

    [22] Ελπιδοφόρα φιλική νίκη στην Κύπρο

    Φιλικό αγώνα έδωσε χθες η Εθνική μας ομάδα των Ελπίδων στο ποδόσφαιρο με την αντίστοιχη της Κύπρου. Η χώρα μας επικράτησε τελικά με 0-1, με γκολ που πέτυχε τρία λεπτά πριν από τη λήξη ο άσος της Ρόμα, Λάμπρος Χούτος.

    [23] Προσπάθησε ο Πανιώνιος αλλά δεν τα κατάφερε

    Ενα εκπληκτικό δεύτερο ημίχρονο δεν αρκούσε στον Πανιώνιο για να πάρει τη νίκη απέναντί στην Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί επιβλήθηκαν των κυανέρυθρων στη Νέα Σμύρνη με 71-80 και πλέον η πρόκριση είναι πολύ δύσκολη στη ρεβάνς της Βαρκελώνης.

    Η διαφορά των 21 πόντων στο α' ημίχρονο (30-51) δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να ανατραπεί στην επανάληψη. Ωστόσο, ο Πανιώνιος, με έναν εκπληκτικό Σιμς, κατάφερε να φέρει τη διαφορά στον πόντο (60-61), χωρίς όμως τελικά να καταφέρει το θαύμα, καθώς η κούραση από την υπερπροσπάθεια οδήγησε σε λάθη και αστοχία του παίκτες του Μαντζόν.

    Καλύτεροι των νικητών οι Ρεντζιάς και Γκούροβιτς, ενώ από τον Πανιώνιο ξεχώρισαν οι Σιμς και Καράγκουτης.

    [24] Στα παλιά του λημέρια επέστρεψε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα

    Ο προπονητής των μεγάλων επιτυχιών στο Τσάμπιονς Λιγκ πριν τρία χρόνια για τον Παναθηναϊκό Χουάν Ραμόν Ρότσα ανέλαβε και πάλι τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας στους πράσινους. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε χθες την εκ νέου συνεργασία της με το Ρότσα, χωρίς να όμως να αναφέρει τους όρους της. Ο νέος τεχνικός των πράσινων θα βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας στο κρίσιμο παιχνίδι με τον Ιωνικό. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η ομάδα είναι μέσα στους στόχους της και πρώτο του μέλημα είναι η ψυχολογική ανάταση των παικτών.

    [ΣΤ] Ο καιρός της ημέρας

    Νεφώσεις με παροδικές βροχές, τοπικές καταιγίδες και πολύ ισχυρούς νοτιάδες προβλέπονται μετά το απόγευμα και αύριο στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα.

    Τοπικά, μάλιστα, οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι θυελλώδεις.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σήμερα στην Αθήνα από 7 έως 19 βαθμούς, στα βόρεια από έναν έως 19, στα νησιά από 9 έως 18 και στην υπόλοιπη Ελλάδα από 5 έως 20 βαθμούς Κελσίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 March 1999 - 13:54:11 UTC