Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-03-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

Παρασκευή 5 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] ΗΠΑ- Παρέμβαση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις
  • [02] Συνάντηση Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς
  • [03] Νέος διοικητής στην ΕΥΠ
  • [04] Συζήτηση επί της προτάσεως του βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Οτσαλάν
  • [05] Ο Καραμανλής στις ΗΠΑ
  • [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [06] Δηλώσεις Σημίτη για ΟΝΕ
  • [07] Στο 3, 7% ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου
  • [08] Ανασκόπηση οικονομικού τύπου
  • [09] Στεγαστικές επιδοτήσεις και δάνεια
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

  • [10] Επιδότηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στους πολυτέκνους
  • [11] Εθνικό κτηματολόγιο
  • [12] Γενικές εξετάσεις
  • [13] Συνάντηση της ΓΣΕΕ για το 35ωρο
  • [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

  • [14] Εκδηλώσεις των προσφύγων γυναικών της Κύπρου στην Αθήνα.
  • [15] Νέα από την Ομογένεια της Αυστραλίας.
  • [16] Επιτροπή Ελληνοσουηδικής Φιλίας στο Κοινοβούλιο ης Σουηδίας.
  • [17] Παράσημο σε Εργατικούς βουλευτές από τον Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο.
  • [18] Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ασίας-Αφρικής στο Γιοχάνεσμπουργκ και τη Ζιμπάμπουε.
  • [19] Έκθεση ελληνικών θησαυρών στη Νέα Υόρκη
  • [20] 10.000 επισκέπτες στους "Θησαυρούς των Αηδονιών".
  • [21] Δωρεά κυπριακών βιβλίων σε ρωσικό ορθόδοξο πανεπιστήμιο.
  • [22] Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Γ. Νικολάου στις ΗΠΑ.
  • [23] Επίσκεψη του Κ.Καραμανλή στις ΗΠΑ.
  • [24] Νέοι άρχοντες του Oικουμενικού Πατριαρχείου.
  • [25] Νέα από την ελληνική παροικία της Ν.Αφρικής.
  • [26] «Οι Έλληνες του κόσμου» εκτίθενται στις Βρυξέλλες.
  • [27] Έλληνας ζωγράφος θα παρουσιάσει την δουλειά του στο Στρασβούργο.
  • [28] Εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Κέντρου «Προμηθέας στην Τάμπα της Φλώριδα».
  • [29] Ελληνοβουλγαρική υγειονομική σχολή στην Βόρεια Ελλάδα.
  • [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ σπορ

  • [30] Πλώρη για ... το Μόναχο έβαλε ο Ολυμπιακός
  • [31] Εκτροχιάστηκε το εξπρές του Παναθηναϊκού
  • [32] Δεν τα κατάφερε ο Πανιώνιος
  • [ΣΤ] Ο καιρός της ημέρας


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] ΗΠΑ- Παρέμβαση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις

    Αμερικανική παρέμβαση για τη μείωση της έντασης στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

    Να χαμηλώσουν οι τόνοι μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ζήτησε με διάβημα της προς το ελληνικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών η Ουάσιγκτον.

    Αργά χθες βράδυ ο αξιωματούχος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα Τέρι Σνελς μετέφερε το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνάντηση που είχε με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Παύλο Αποστολίδη.

    Αντίστοιχο διάβημα έγινε και προς την Άγκυρα.

    Η Τουρκία, πάντως, που κατά τις τελευταίες ημέρες έχει ανεβάσει ιδιαίτερα τους τόνους απειλώντας ευθέως την Ελλάδα, προέβη χθες σε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο Αιγαίο και παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν σε φωτογράφηση περιοχών της Κρήτης στις οποίες θα εγκατασταθούν οι πύραυλοι S-300.

    Σχολιάζοντας τη σχετική πληροφορία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι για την ώρα δεν είναι γνωστό αν τελικά έγιναν οι αεροφωτογραφήσεις και γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε ανάλογες διπλωματικές ενέργειες.

    [02] Συνάντηση Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς

    Ικανοποιημένος για το κλίμα ομοψυχίας που διαπιστώνει στις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Μετά τις συναντήσεις του με τους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή και της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει διπλωματική εκστρατεία, ώστε να καταλάβει η Τουρκία ότι η ευρωπαϊκή της προοπτική εξαρτάται από τη στάση της στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο κύριος Παπανδρέου συναντάται τη Δευτέρα με την Γενική Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα, ολοκληρώνοντας έτσι, τον κύκλο των συναντήσεών του με τούς πολιτικούς αρχηγούς.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος τής Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής

    ζήτησε τη σύσταση εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής.

    Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης υποστήριξε ότι εάν είχε γίνει δεκτή η θεσμική πρόταση τού κόμματός του για τη συγκρότηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, τώρα δεν θα βρισκόμαστε σ'αυτή την κατάσταση.

    [03] Νέος διοικητής στην ΕΥΠ

    Ένας έμπειρος διπλωμάτης, ο Παύλος Αποστολίδης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, αναλαμβάνει διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών(ΕΥΠ).

    Την τοποθέτηση του κυρίου Αποστολίδη στην ΕΥΠ , ο οποίος ήταν επικεφαλής της ελληνικής αποστολής για την επιχείρηση απεγκλωβισμού των τριών συνοδών του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν από το Ναϊρόμπι, εισηγήθηκε στο ΚΥΣΕΑ η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου.

    [04] Συζήτηση επί της προτάσεως του βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Οτσαλάν

    Την Παρασκευή 12 Μαρτίου, θα διεξαχθεί συζήτηση επί της προτάσεως των 116 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση Οτσαλάν.

    [05] Ο Καραμανλής στις ΗΠΑ

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής θα βρίσκεται μέχρι και τις 16 Μαρτίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό επίσκεψή του.

    Ο κ. Καραμανλής, θα έχει επαφές με ανώτατους αμερικανούς αξιωματούχους, εκπροσώπους της ομογένειας, και ακαδημαϊκά στελέχη, στην Ουάσιγκτον, την Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη.

    [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [06] Δηλώσεις Σημίτη για ΟΝΕ

    Η οικονομία αντιστέκεται, οι ξένες επενδύσεις εισρέουν με αυξανόμενους ρυθμούς και η κυβέρνηση κερδίζει το στοίχημα για την ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), υποστήριξε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, εγκαινιάζοντας το Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας.

    "Ο πληθωρισμός ελέγχεται και τα επιτόκια πέφτουν. Για τους εργαζόμενους και τους απλούς πολίτες η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα μια νέα κοινωνική πορεία, προκειμένου να απολαύσουν τα αγαθά της οικονομικής ευημερίας", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

    [07] Στο 3, 7% ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου κυμαίνεται στα επίπεδα του Ιανουαρίου, στο 3, 7%. Η μείωση του τιμάριθμου αποτελεί βασικό μέλημα της κυβέρνησης καθώς αποτελεί βασικό κριτήριο της ένταξης στην ΟΝΕ και στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται η συμβολή του επιχειρηματικού κόσμου για συγκράτηση των τιμών.

    Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που γίνεται στη Φραγκφούρτη, προέβλεψε ότι τον προσεχή Ιούνιο ο πληθωρισμός θα πέσεις στο 2%.

    [08] Ανασκόπηση οικονομικού τύπου

    Στη σημασία του κριτηρίου του πληθωρισμού για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ και στις θετικές εκθέσεις ξένων οίκων για την ελληνική οικονομία επικεντρώνουν τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού τύπου σήμερα.

    Η εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ στο κύριο πρωτοσέλιδό της θέμα αναφέρει ότι οι ξένες αγορές δεν ανησυχούν για την ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα με αφορμή την ένταση στα ελληνοτουρκικά, διαδίδονται φήμες επικίνδυνες και υστερόβουλες, καθώς η δημιουργία του όποιου αρνητικού κλίματος εξυπηρετεί μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα. Από τα άλλα θέματα της πρώτης σελίδας ξεχωρίζουν ο "καλπασμός" του δολαρίου σε βάρος του ευρώ και του γιέν και η ελληνική πρωτιά στην κορυφή της λίστας των κακοπληρωτών της Ευρώπης.

    Τις εκθέσεις τριών διεθνών οικονομικών οίκων που συστήνουν στους επενδυτές την αγορά ελληνικών ομολόγων και μετοχών φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ. Δεύτερο και τρίτο θέμα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι ο διάλογος για το 35ωρο που αρχίζει με την πρώτη συνάντηση ΓΣΕΕ-ΣΕΒ στις 15 Μαρτίου, και το ρεκόρ των αιτήσεων για νέες βιομηχανικές επενδύσεις.

    Στο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ σημειώνει ότι "Χωρίς απόκλιση από την ουσία της συνθήκης αλλά με ρεαλιστική προσέγγιση του κριτηρίου του πληθωρισμού η Ελλάδα είναι σε θέση να ενταχθεί στην ΟΝΕ το 2001".

    Αλλά θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι οι θετικές εκθέσεις ξένων οίκων για την ελληνική οικονομία και η συνεχιζόμενη θετική πορεία της Γουώλ Στρήτ.

    Η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ τέλος, στο πρωτοσέλιδό της θέμα φιλοξενεί δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίμ Ντουίζενμπεργκ σύμφωνα με την οποία επιμένει για ερμηνεία των κριτηρίων ένταξης στην ΟΝΕ, ενώ ξένοι τραπεζικοί όμιλοι αξιολογούν θετικά τα ελληνικά χαρτιά. Αλλά θέματα στην πρώτη σελίδα της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ είναι η νέα Τράπεζα του Ομίλου Γιούρομπανκ, η μετατροπή της ΔΕΛΤΑ σε εταιρεία holding και η αμφισβήτηση του εικοσαήμερου διαστήματος διαπραγμάτευσης της κοινής πώλησης της Ιονικής Τράπεζας από τους επίδοξους μνηστήρες.

    [09] Στεγαστικές επιδοτήσεις και δάνεια

    Στεγαστικές επιδοτήσεις και δάνεια , χορηγεί ο Οργανισμός Εργατικής κατοικίας (OEK)σε χαμηλόμισθους εργατοϋπαλλήλους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να αποκτήσουν στέγη. Το ύψος των δανείων του ανακυκλούμενου κεφαλαίου κυμαίνεται από 7 εκατ. δρχ. για άγαμο έως και 12 εκατ. δρχ. για ζευγάρι που έχει τρία παιδιά. Το κυμαινόμενο επιτόκιο για τον άγαμο θα επιδοτείται με ποσοστό 17% τα πρώτα 8 χρόνια και με ποσοστό 41, 25% τα επόμενα τέσσερα. Η κλιμάκωση της επιδότησης φτάνει στο ποσοστό του 41,5% όταν πρόκειται για ζευγάρι με τρία παιδιά για τα πρώτα 8 χρόνια και το 80% τα υπόλοιπα 4 χρόνια.

    [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

    [10] Επιδότηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στους πολυτέκνους

    Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε μια προσπάθεια επίλυσης του σοβαρού δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση των οικογενειών που αποκτούν τρίτο παιδί.

    Το οικονομικό βοήθημα θα είναι μηνιαίο, και θα ανέρχεται στις 35 χιλ. δραχμές.

    Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις παραμεθόριες περιοχές και ειδικότερα από τη Θράκη και το επίδομα θα δίδεται μετά από οικονομικές μελέτες που θα κάνει η κάθε Μητρόπολη.

    Επίσης, το επίδομα θα χορηγείται και για τα επόμενα παιδιά που ενδεχόμενα αποκτήσει η οικογένεια.

    Το μέτρο αυτό συνδέεται με την απόφαση τής Εκκλησίας να προχωρήσει στη δημιουργία 11 πρώτων παιδικών σταθμών σε παραμεθόριες μητροπόλεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

    [11] Εθνικό κτηματολόγιο

    Στις 5 Απριλίου αρχίζει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας του εθνικού κτηματολογίου για ενάμισι εκατομμύριο πολίτες που βρίσκονται σε 276 Δήμους από τους οποίους 24 είναι στην Αττική.

    Οι κάτοικοι του εσωτερικού πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις σε τρεις μήνες και του εξωτερικού σε έξη μήνες, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις που θα εκδικασθούν από τριμελή επιτροπή.

    [12] Γενικές εξετάσεις

    Οι υποψήφιοι των φετινών γενικών εξετάσεων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, θα μπορούν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία συμμετοχής από τις 16 έως και τις 26 Μαρτίου.

    Στα μηχανογραφικά δελτία περιλαμβάνονται 43 νέα τμήματα, ενώ, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, φέτος αναμένεται αύξηση του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά 10%.

    Οι γενικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Ιουνίου και οι πανελλαδικές εξετάσεις της δευτέρας τάξης λυκείου μετά τις Ευρωεκλογές.

    [13] Συνάντηση της ΓΣΕΕ για το 35ωρο

    Για τις 15 Μαρτίου ορίστηκε η πρώτη συνάντηση της ΓΣΕΕ και των -εργοδοτικών φορέων, προκειμένου να συζητηθεί το αίτημα των εργαζομένων για μείωση του χρόνου εργασίας.

    Η συνάντηση των δύο μερών θα γίνει στα γραφεία της ΓΣΕΕ και η εργατική πλευρά δεν αποκλείει τη σταδιακή εφαρμογή του 35ώρου μέσα στην επόμενη πενταετία.

    [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

    Αθήνα, 5/03/1999

    [14] Εκδηλώσεις των προσφύγων γυναικών της Κύπρου στην Αθήνα.

    ( της Διαμαντένιας Ριμπά )

    Πέρασαν σχεδόν εικοσιπέντε χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. 25 ολόκληρα χρόνια οι κατοχικές δυνάμεις παραβιάζουν βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα στο 38 % του εδάφους της Κύπρου. Παραβιάζουν τις συνθήκες που οι ίδιοι έχουν υπογράψει για προστασία του πληθυσμού στα κατεχόμενα όπως αυτή της 3ης Βιέννης . Τα αλλεπάλληλα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι καταδίκες από διεθνείς οργανισμούς , η κατακραυγή του κόσμου όλα αυτά τα χρόνια δεν στάθηκαν ικανά να συνετίσουν τις απαράδεκτες ενέργειες του ψευδοκράτους του Ντενκτάς . Ενέργειες που έτρεψαν σε φυγή ακόμη και τους ίδιους τους Τουρκοκυπρίους . Πάνω από 80.000 τουρκοκύπριοι έχουν μεταναστεύσει όλα αυτά τα χρόνια της βάρβαρης τουρκικής κατοχής στο νησί της Αφροδίτης .Οι γυναίκες – πρόσφυγες της Κύπρου δεν ξεχνούν και διοργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού . Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Αθήνα από τις 6 μέχρι τις 8 Μαρτίου , Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας . Το Σάββατο 6 Μαρτίου οι γυναίκες της Κύπρου εκπρόσωποι των γυναικείων σωματείων της Αμμοχώστου , της Κερύνειας , της Κυθραίας και της Μόρφου ,θα διανέμουν έντυπο ενημερωτικό υλικό στο κέντρο της Αθήνας . Το ίδιο βράδυ θα έχουν συναντήσεις στο Σπίτι της Κύπρου με εκπροσώπους γυναικείων και άλλων οργανώσεων στην Ελλάδα .Την Κυριακή 7 Μαρτίου θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών μνημόσυνο Κυπρίων και Ελλαδιτών Πεσόντων και δέηση για την ανεύρεση των Αγνοουμένων και την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους . Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Αγνοουμένων στο Πολεμικό Μουσείο . Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας , η επιτροπή των ελληνοκυπρίων θα επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας στην Τουρκική Πρεσβεία .Επίσης θα έχουν συνάντηση στη Βουλή με τις ελληνίδες ευρωβουλευτίνες και τις βουλευτίνες όλων των κομμάτων .Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη εκδήλωση καταδίκης της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα ,εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων , των Ελληνίδων βουλευτών , της Ομοσπονδίας Κυπρίων Ελλάδος κ.α.

    [15] Νέα από την Ομογένεια της Αυστραλίας.

    ΕΡΑ 5 - Σίδνεϊ

    Επιτείνονται τα προβλήματα στο ΣΑΕ Ωκεανίας, μετά τη διαφαινόμενη οριστική ρήξη στις σχέσεις του με την ΕΛληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας.

    Ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γιώργος Φουντάς, μετά την αποχώρηση από την συνεδρίαση του ΣΑΕ το περασμένο Σάββατο, απειλεί τώρα με μόνιμη απομάκρυνση, εάν ο πρόεδρος κ. Κώστας Βερτζάγιας δεν ζητήσει συγγνώμην για ορισμένους χαρακτηρισμούς που απηύθυνε εναντίον αυτών που διαφωνούν με την τακτική του.

    Κοντολογίς ο κ. Φουντάς κατηγορεί τον κ. Βερτζάγια ότι λειτουργεί αντιδημοκρατικά και κατάφωρα αγνοεί την Κοινότητα Μελβούρνης, τόσο στην λήψη των αποφάσεων όσο και στην ανάληψη διάφορων πρωτοβουλιών.

    Ο κ. Βερτζάγιας απαντά ότι η Κοινότητα είναι αυτή που τον πολεμά και δεν θέλει συνεργασία μαζί του, επειδή με την εκλογή προέδρου του ΣΑΕ από το Σϊδνεϊ απώλεσε τον έλεγχο του οργάνου.

    Επίσης χαρακτήρισε ύπουλη και άνανδρη", την ενέργεια των συνέδρων της Κοινότητας να συγκαλέσουν συνάντηση τον περασμένο Νοέμβριο και να υπογράψουν επιστολή εναντίον του προεδρείου.

    Στην ομγένεια προβάλλεται έντονα τώρα το ερώτημα κατά πόσον και με ποιο τρόπο θα επηρεασθεί η ύπαρξη και λειτουργία του ΣΑΕ Ωκεανίας, από την δημόσια αυτή αντιπαράθεση και από την απουσία της μόνης εκ των μεγάλων και κεντρικών κοινοτήτων από τους κόλπους του.

    Σημειώνεται ότι δεν συμμετέχουν οι Ενορίες-Κοινότητες της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας ούτε οι κεντρικές Κοινότητες της Αδελαίδας, του Σίδνεϊ και άλλων πόλεων.

    Με στόχο την προσέγγιση της ευρύτερης πολυεθνικής και πολυπολιτιστικής αυστραλιανής κοινωνίας, η οργανωτική επιτροπή του 17ου Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϊ δημοσιοποίησε χθες το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει αρκετά νέα στοιχεία.

    Από τις αλλαγές που ξεχωρίζουν είναι η εναρκτήρια εκδήλωση, η οποία για 16 χρόνια ελάμβανε χώρα στο προαύλιο του φημισμένου Όπερα Χάουζ του Σίδνεϊ, συγκεντρώνοντας χιλιάδες ομογενείς.

    Φέτος το άνοιγμα θα γίνει την Κυριακή 14 Μαρτίου σε κεντρική λεωφόρο του αδελφοποιημένου με την Γλυφάδα, παραλιακού προαστείου του Σίδνεϊ, Rockdale, το οποίο χαρακτηρίζεται σαν μια από τις πλέον πολυεθνικές περιοχές της πόλης.

    Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας, κ. Μπομπ Καρρ, ενώ το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 18 Απριλίου με ολοήμερο ελληνικό γλέντι σε μεγάλο πάρκο, του πάλαι ποτέ "ελληνικού προαστίου" Μαρρκβιλ.

    Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, απονομή μαθητικών βραβείων, προβολή κινηματογραφικών ταινιών, μουσικές συναυλίες, και άλλες εκδηλώσεις.

    Μεταξύ των άλλων, θα έρθουν από την Γενέτειρα ο ηθοποιός-συγγραφέας Βασίλης Κολοβός και η ερμηνεύτρια Ξανθίππη Καραθανάση.

    Από χθες το βράδυ βρίσκεται στην Αυστραλία αποστολή ιερομονάχων από το ¶γιον Όρος, για μια παναυστραλιανή περιοδεία και με πρώτο σταθμό το Σίδνεϊ.

    Επικεφαλής της αποστολής, είναι ο Ηγούμενος της Μονής Ιβήρων, αρχιμανδρίτης π. Βασίλειος, ο οποίος σύμφωνα με πηγές της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας της Αυστραλίας, είναι μια από τις πλέον ευλαβικές μορφές της αγιορείτικης κοινότητας με πνευματική ακτινοβολία που απλώνεται σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο.

    Οι επισκέπτες ιερομόναχοι, κατά την παραμονή τους σε πόλεις της Αυστραλίας θα δώσουν ομιλίες, στα ελληνικά και αγγλικά, θα αποδώσουν βυζαντινούς ύμνους, θα συμμετάσχουν σε αγρυπνίες και λειτουργίες, ενώ θα εξομολογήσουν σε κεντρικούς ναούς της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

    [16] Επιτροπή Ελληνοσουηδικής Φιλίας στο Κοινοβούλιο ης Σουηδίας.

    (της Διαμαντένιας Ριμπά)

    Δημιουργία επιτροπής Ελληνοσουηδικής Φιλίας, με την ονομασία : «Κοινοβουλευτική Ελληνική Πολτιστική Ένωση», προωθείται στο κοινοβούλιο της Σουηδίας. Ψυχή της πρότασης, ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος κ.Νίκος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

    «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα σαν μικρό κράτος, χρειάζεται φίλους για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ο Έλληνας βουλευτής μιλώντας στην ΕΡΑ5 και την εκπομπή : «Οι Έλληνες Παντού». Πέρυσι, κατά την παγκόσμια συνάντηση των ομογενών βουλευτών, πάρθηκε απόφαση να προσπαθήσουμε ο καθένας ξεχωριστά, να αναπτύξει στην περιφέρειά του, μια ομάδα κοινοβουλευτική, για να βοηθήσουμε στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.»

    Σήμερα στο κοινοβούλιο της Σουηδίας υπάρχει ομάδα που αποτελείται από 55 βουλευτές και υπουργούς και αναμένεται ο αριθμός να αυξηθεί κατά την πρώτη γενική συνέλευση τον Μάϊο του 1999. Από την Ελλάδα έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Νιώτης κ.α.

    Η δημιουργία αυτής της ένωσης φιλελλήνων Σουηδών βουλευτών, θα προωθήσει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις φιλίας των δύο χωρών και όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, οι συνάδελφοί του θα παρέχουν μεγάλη στήριξη στην κατάθεση προτάσεων, όπως αυτή της αναβίωσης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που θα θέσει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    «Επίσης, στοχεύουμε στην καλύτερη ενημέρωση των Σουηδών συναδέλφων πάνω στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πιστεύω ότι η επιτροπή αυτή θα παίξει σημαντικό ρόλο στην Σουηδία, λέει ο κ. Παπαδόπουλος. Τώρα σκοπεύω, ως Πρόεδρος των Έλλήνων ομογενών Ευρώπης, να δημιουργήσουμε τέτοιες κοινοβουλευτικές ομάδες ή ενώσεις φιλίας στην Γερμανία, την Αγγλία κα την Γαλλία. Ελπίζω αυτό να γίνει σε όλες τις χώρες όπου υπάρχουν Έλληνες βουλευτές, ώστε να έχουμε και την ανάλογη στήριξη όταν η Ελλάδα το χρειάζεται.

    Για τις παραποιημένες δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ.Θεόδωρο Πάγκαλο ο Νίκος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι με τέτοιου είδους ενέργειες βάλουν όχι μόνο την κυβέρνηση Σημίτη, αλλά την Ελλάδα. Τόνισε επίσης, ότι με τα ΜΜΕ Σουηδίας υπάρχει γενικά πρόβλημα. «Σκεφτείτε», λέει ο κ. Παπαδόπουλος, «ότι πολλές φορές δυσκολευόμαστε να περάσουμε προτάσεις της Σουηδικής κυβέρνησης».

    [17] Παράσημο σε Εργατικούς βουλευτές από τον Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο.

    Πραγματοποιήθηκε χθες στην ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου ειδική τελετή κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρέσβης κ. Βασίλης Ζαφειρόπουλος απένειμε εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας τον ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στους βρετανούς βουλευτές, Εντι Οχάρα και Τομ Κόκς.

    Το παράσημο απονέμεται στους Εργατικούς βουλευτές σε αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς τους στη συνεχή προαγωγή των καλών σχέσεων των δυο χωρών και των δυο λαών, της ουσιαστικής συμβολής τους στο πλαίσιο του Βρετανικού κοινοβουλίου σε θέματα αρχών

    που αφορούν την Ελλάδα, ιδιαίτερα δε στο κυπριακό, καθώς και στην προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Ο βουλευτής Εντι Οχάρα είναι και πρόεδρος της Ελληνοβρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Φιλίας στο Αγγλικό Κοινοβούλιο.

    [18] Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ασίας-Αφρικής στο Γιοχάνεσμπουργκ και τη Ζιμπάμπουε.

    Ο Περιφερειακός Πρόεδρος του ΣΑΕ Ασίας-Αφρικής Στέφανος Ταμβάκης, κατά τη διάρκεια του "Ελληνικού Πολιτιστικού Μήνα" που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, στη Ν. Αφρική, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Γιοχάνεσμπουργκ και στη Ζιμπάμπουε.

    Ο κ. Ταμβάκης θα έχει επαφές με την Ομογένεια του Γιοχάνεσμπουργκ από την Παρασκευή 19 έως και την Κυριακή 21/3/99. Στη συνέχεια, θα έχει σειρά συναντήσεων με την Ομογένεια του Ζιμπάμπουε κατά το διήμερο 22-23 Μαρτίου, ενώ την επομένη θα επιστρέψει στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου θα παραμείνει μέχρι και την Πέμπτη 25/3/99 για τον εορτασμό της εθνικής επετείου.

    [19] Έκθεση ελληνικών θησαυρών στη Νέα Υόρκη

    Από τις 20 Απριλίου ο ελληνικός πολιτισμός αποκτά τη δική του ξεχωριστή θέση, σ' ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία, στον κόσμο, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

    Ο Φίλιπ ντε Μοντεμπέλο, διευθυντής του Μουσείου, μίλησε χθες, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, για την ανακαίνιση των αιθουσών και την επανέκθεση των θησαυρών της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

    "Αυτές οι αίθουσες όχι μόνο ξανανοίγουν στο κοινό κάποιους από τους πιο μεγαλοπρεπείς και αγαπημένους χώρους του Μουσείου, όπως ο μεγαλειώδης θολωτός χώρος, αλλά μας δίνουν και την ευκαιρία να εκθέσουμε μια εκτενή σειρά έργων, από την αρχαία ελληνική τέχνη των συλλογών μας" τόνισε ο κ. Μοντεμπέλο, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για επτά αίθουσες κεντρικές του Μουσείου (συνολικής έκτασης 6.000 τ.μ.) που θα φιλοξενούν τα αριστουργήματα της αρχαϊκής και κλασσικής εποχής. Το κόστος της ανακαίνισης έφθασε στα 8 εκατ. δολάρια. Χορηγός η οικογένεια Κωστόπουλου. Σκοπός των επιστημόνων και ειδικών στο Μουσείο είναι με τις νέες εκθέσεις να παρουσιάσουν την προέλευση της τέχνης.

    "Η τιμητική θέση της Ελλάδας θα συνεχιστεί και το 2003 θα οργανώσουμε νέα έκθεση για τη δόξα του Βυζαντίου". Η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη χαιρέτισε με ενθουσιασμό την επανέκθεση και τη χαρακτήρισε ως μια ιδιαίτερη στιγμή.

    Πολλές προσωπικότητες από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού παραβρέθηκαν στην χθεσινή παρουσίαση.

    Πάντως όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον κ. Μοντεμπέλο αν είναι υπέρ ή κατά της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, στη γενέτειρά τους, εκείνος περιορίστηκε να δηλώσει : "Δεν είμαι ούτε Βρετανός, ούτε Έλληνας".

    [20] 10.000 επισκέπτες στους "Θησαυρούς των Αηδονιών".

    Περίπου 10.000 άτομα επισκέφθηκαν την αρχαιολογική έκθεση "Θησαυροί των Αηδονιών", που παρουσιάστηκε το τελευταίο τετράμηνο στο Μουσείο Ελληνικών Αρχαιοτήτων Μελβούρνης.

    Αν και οι υπεύθυνοι του μουσείου ανέμεναν μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στην έκθεση, εντούτοις δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν, σε τακτά χρονικά διαστήματα, αρχαιολογικούς θησαυρούς από την Ελλάδα.

    Η επόμενη έκθεση αναμένεται να περιλαμβάνει θησαυρούς του Αγίου Όρους.

    Η έκθεση "Θησαυροί των Αηδονιών", η οποία περιελάμβανε 200 πολύτιμα αντικείμενα της Μυκηναϊκής τέχνης, είχε εγκαινιαστεί τον περασμένο Νοέμβριο από τον τότε υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο και από τον πολιτειακό πρωθυπουργό της Βικτώρια, Τζεφ Κένετ.

    [21] Δωρεά κυπριακών βιβλίων σε ρωσικό ορθόδοξο πανεπιστήμιο.

    Ο πρέσβης της Κύπρου στη Μόσχα, Πλάτων Κυριακίδης, παρέδωσε προχθές κατά τη διάρκεια τελετής στον Πρύτανη του Ρωσικού Ορθόδοξου Πανεπιστημίου Αγίου Ιωάννου Θεολόγου κυπριακά βιβλία για εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου και για χρήση από μέρους των φοιτητών.

    Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, μετά την παράδοση των βιβλίων ο κ. Κυριακίδης ανέφερε ότι η δωρεά αυτή αποτελεί σεμνή συμβολή της Κύπρου στο αξιόλογο έργο που επιτελεί το μοναδικό αυτό ορθόδοξο Πανεπιστήμιο μέσα σε δύσκολες οικονομικές και άλλες συνθήκες.

    Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ηγούμενος Ιωάννης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς την κυπριακή κυβέρνηση και τον κ. Κυριακίδη, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη συμπάθεια που τρέφουν οι καθηγητές και οι φοιτητές του Ρωσικού Ορθόδοξου Πανεπιστημίου Μόσχας προς την Κύπρο και τον κυπριακό λαό.

    Σημείωσε επίσης ότι στο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο δίδεται μεγάλη σημασία στη διδασκαλία της Αρχαίας και της Νεοελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας και ιστορίας και ότι τα δωρηθέντα βιβλία θα συνδράμουν σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους καθηγητές και τους φοιτητές όλων των Σχολών του Πανεπιστημίου.

    [22] Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Γ. Νικολάου στις ΗΠΑ.

    Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από χθες ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, Γιάννης Νικολάου.

    Στη Νέα Υόρκη, ο κ. Νικολάου, θα έχει μια σειρά επαφών στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της διεθνούς εικόνας της χώρας μας και ιδιαίτερα στους νευραλγικούς τομείς των ΜΜΕ της Ευρώπης και Βορείου Αμερικής.

    Σήμερα ο κ. Νικολάου θα δώσει συνέντευξη τύπου στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης.

    [23] Επίσκεψη του Κ.Καραμανλή στις ΗΠΑ.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου. Ο δύο σημαντικότερες συναντήσεις που θα έχει ο κ. Καραμανλής κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον είναι αυτές με τον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, στις 9 Μαρτίου και την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ την προηγούμενη στις 8 Μαρτίου. Αναμένεται να επισκεφθεί, επίσης, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και το Σικάγο.

    [24] Νέοι άρχοντες του Oικουμενικού Πατριαρχείου.

    Το γραφείο τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ανακοινώνει ότι κάθε χρόνο σε ειδική τελετή ο Αρχιεπίσκοπος χειροθετεί τους νέους ¶ρχοντες του Oικουμενικού Πατριαρχείου. O τίτλος του ¶ρχοντα δίνεται από το Oικουμενικό Πατριαρχείο, σε καταξιωμένους Oρθοδόξους που έχουν προσφέρει με κάθε τρόπο στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα.

    Τα ονόματα των νέων Αρχόντων είναι : John Bartholomew (Hartoularios), Carl Cantonis (Primikirios), Gus Cherevas (Kastrinsios), George Danis (Hartoularios), Harry Demas (Aktouarios), Devid M. Dutko (Primikirios), Eustace Frederick (Maestor), Gary Grysiak (Aktouarios), Stephen E. Hall (Patriachal Interpreter), John Charles Hrapchak (Ekdikos), Stratos Inglesis (Depoutatos), Stamatis Kartalopoulos (Exarchos), Kadant Johnson (Orphanotrophos), John Malatras (Notarios), Louis Mihalko (Hartoularios), Daniel John Mucisko (Kastrinsios), Justice Nicholas Papadakos (Ekdikos), William Jesse Oldham (Laosynacte), Fotios Papamichael (Depoutatos), Lee Rallis (Ostiarios), Pericles Rizopoulos (Aktouarios), Nickolas Shevchenko (Laosynakte), George Andrew Smisko (Maestor), Michael Andrew Smisko (Aktouarios), Raymond Eugene Speicher (Notarios), George Tenet (Exarchos), William Tenet (Primikirios), George Tita (Hartoularios), Andreas Tzakis (Notarios), Peter Venetis (Ekdikos), Dimitri Ververelli (Depoutatos), Nicholas Vourlas (Ostiarios) και Peter G. Lagen (Hartoularios).

    [25] Νέα από την ελληνική παροικία της Ν.Αφρικής.

    Στην διάρκεια της «Πολιτστικής Εβδομάδας» που διοργανώνεται στο Γιοχάννεσμουργκ, ο πιανίστας Δημήτρης Σγούρος θα δώσει ρεσιτάλ Σοπέν στις 18 Μαρτίου στην αίθουσα του Πανεπιστημίου ΓΙΟΥΝΙΣΑ της Πρετόριας. Ενώ στις 20 Μαρτίου, ο Δημήτρης Σγούρος υα παρουσιαστεί με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα στην αίθουσα Λίντερ στο Γιοχάννεσμπουργκ.

    Στις 24 και τις 25 Μαρτίου, θα παρουσιαστεί στο θέατρο του Αφρικανικού Πανεπιστημίου ΟΥΪΤΣ στο Γιοχάννεσμπουργκ, και το θέατρο της πόλης Ρούντεπουρτ, η «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη, προσαρμοσμένη σε θεατρικό έργο.

    Ο Σύλλογος Έλληνων Εκπαιδευτικών Νότιας Αφρικής, διοργανώνει έρανο προς όφελος των Ελληνόπουλων αλλά του χριστιανικού λαού της Αιθιοπίας, που δοκιμάζεται από τα δεινά του πολέμου.

    Τα έπαθλα του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου του Γιοχάννεσμπουργκ, «¶νδρας της Χρονιάς» και «Γυναίκα της Χρονιάς», απονεμήθηκαν για το 1998. Συγκεκριμένα : το βραβείο για το «Διακεκριμένο Πρόσωπο της Τράπεζας Αθηνών», απονεμήθηκε στον κ.¶ρη Ταπανλή.

    Το βραβείο για το «Διακεκριμένο Πρόσωπο σε εταιρείες, δώθηκε στην κ.Μαρίνα Κωνσταντάρα.

    Το βραβείο για το «Διακεκριμένο Πρόσωπο σε επιχειρήσεις» δόθηκε στον κ.Γιώργο Αργυρόπουλο.

    Το βραβείο για το «Διακεκριμένο πρόσωπο σε ειδική κατηγορία» δόθηκε στην Δρ.Κορίννα Ματσούκη. Η κ.Ματσούκη διδάσκει Νεοελληνικά στο Αφρικανικό πανεπιστήμιο.

    Τέλος, ο τίτλος για το «Διακεκριμένο Πρόσωπο σε κοινωνικές δραστηριότητες» απονεμήθηκε στον κ.Χριστόφορο Γεροντούδη.

    [26] «Οι Έλληνες του κόσμου» εκτίθενται στις Βρυξέλλες.

    «Οι Έλληνες του κόσμου» συγκεντρώνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της ομώνυμης έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στις Βρυξέλλες από τις 15 Μαρτίου έως και τις 26 Μαρτίου.

    Η έκθεση, που παρουσιάστηκε και στο Ζάππειο Μέγαρο τον Ιούνιο του 1998, βασίζεται στην παρουσίαση του ομώνυμου βιβλίου της «¶ποψης», που κυκλοφόρησε σε ελληνική και αγγλική έκδοση. Στο βιβλίο παρουσιάζονται κορυφαίες προσωπικότητες της καλλιτεχνικής, πολιτικής και πνευματικής ζωής του τόπου μας που έγιναν γνωστοί για την δράση τους παγκοσμίως.

    Η αποστολή της έκθεσης στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται με την υποστήριξη Ελλήνων χορηγών.

    [27] Έλληνας ζωγράφος θα παρουσιάσει την δουλειά του στο Στρασβούργο.

    Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ο Βασίλης Θεοχαράκης θα παρουσιάσει, στις 9 Μαρτίου, 25 ελαιογραφίες με θέμα : «¶γιο Όρος: 1.000 χρόνια παράδοσης».

    Ο ζωγράφος, με την σειρά αυτή των έργων του πραγματοποιεί ένα σεβάσμιο προσκύνημα σ' ενα μοναδικό μνημείο της φύσης, στο μαγευτικό και υπερβατικό τοπίο του ¶θωνα.

    Μέσα από μοναδικά παράλια,πυκνά δάση, μαλακούς λόφους και απότομες αετοφωλιές εικόνισε τη μοναστική πολιτεία με πολλές παραλλαγές μορφών και αρχιτεκτονικών στοιχείων.

    Έργα του Βασίλη Θεοχαράκη βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, σε πινακοθήκες δήμων, στα υπουργεία Πολιτισμού και Εξωτερικών, στην Πινακοθήκη Πιερίδη, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Βορρέ, σε τράπεζες και ιδιωτικές συλλογές.

    [28] Εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Κέντρου «Προμηθέας στην Τάμπα της Φλώριδα».

    Το πολιτιστικό κέντρο «Προμηθέας» που εδρεύει στην Τάμπα της Φλώριδα, καλεί τα μέλη του για να πραγματοποιήσει της τακτική του συνέλευση στις 7 Μαρτίου. Μόνο τα μέλη που έχουν πληρώσει την συνδρομή τους έχουν δικαίωμα ψήφου.

    Ο «Προμηθέας» πήρε μια αξιόλογη πρωτοβουλία, έτσι κάθε Τρίτη σερβίρει δείπνο για όλα τα μέλη του και τους φίλους τους με την πολύ μικρή επιβάρυνση των πέντε δολαρίων.

    Στο θέατρο «Tarpon Springs Performing Arts Center», ο μόνιμος θίασος του θεάτρου παρουσιάζει στις 5,6,7,12,13,14 Ματίου την θεατρική κωμωδία «It runs in the family».

    [29] Ελληνοβουλγαρική υγειονομική σχολή στην Βόρεια Ελλάδα.

    (από την εφημερίδα "Sofia Times")

    Τη δημιουργία ελληνοβουλγαρικής υγειονομικής σχολής στη βόρεια Ελλάδα επιθυμεί η βουλγαρική κυβέρνηση.

    Όπως ανέφερε η βουλγαρική εφημερίδα "Στάνταρντ" στην τελευταία συνεδρίασή του το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας, ενέκρινε σχέδιο συνεργασίας με την Ελλάδα, στον τομέα της υγείας, που αν υλοποιηθεί θα έχει σαν αποκορύφωμα την ίδρυση και λειτουργία της κοινής σχολής.

    Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Σόφια. Είναι ο κ. Δεικτάκης Νικόλαος, ο οποίος αντικατέστησε τον κ. Λάκατζη και βρίσκεται πάντα στη διάθεση του κάθε Έλληνα πολίτη που θα χρειαστεί τη βοήθεια του Γενικού Προξενείου.

    Τελικά το όνειρο πολλών ετών έγινε πραγματικότητα. Μέσω της ψηφιακής τηλεόρασης οι Έλληνες φοιτητές στηνΒουλγαρία, μπορούν να παρακολουθούν 11 τηλεοπτικά κανάλια και έτσι οι δεσμοί με την πατρίδα συσφίκτηκαν ακόμη πιο πολύ. Η τεχνολογία για μία ακόμη φορά έκανε το θαύμα της....

    Υπεύθυνη Ύλης : Δ. Ριμπά

    Επιμέλεια Δελτίου : Α. Ηλιάδης - Κ. Θανασούλα

    [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ σπορ

    [30] Πλώρη για ... το Μόναχο έβαλε ο Ολυμπιακός

    Τη δεύτερη νίκη επί της Βαρέζε πέτυχε ο Ολυμπιακός, αυτή τη φορά σε ιταλικό έδαφος, με 77-83, στη δεύτερη παράταση και προκρίθηκε στην οκτάδα της Ευρωλίγκα. Ο αντίπαλος των ερυθρολεύκων θα γίνει γνωστός την επόμενη εβδομάδα, καθώς το ζευγάρι Βιλερμπάν-Τσιμπόνα βρίσκεται στο 1-1. Καλύτερος από τον Ολυμπιακό ο Αντονι Γκόλντγουάϊρ, ο οποίος πέτυχε 30 πόντους.

    [31] Εκτροχιάστηκε το εξπρές του Παναθηναϊκού

    Τη συντριβή γνώρισε στη Μπολόνια ο Παναθηναϊκός από την Τιμσίστεμ με 88-64 και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση. Από τον πολύ κακό Παναθηναϊκό διασώθηκαν μόνο οι Ράτζα και Κοχ.

    Εφιαλτικές στιγμές γνώρισε η αποστολή στην επιστροφή της στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, όταν περίπου 20 οπαδοί αποδοκίμασαν τους παίκτες, κυρίως τους Αλβέρτη και Οικονόμου.

    Στο ΤΑΚ ΠΑΟ αναμένονται εξελίξεις με την επιστροφή του προέδρου του Παύλου Γιαννακόπουλου από τις ΗΠΑ, όπου και πληροφορήθηκε το άσχημο αποτέλεσμα.

    [32] Δεν τα κατάφερε ο Πανιώνιος

    Μπροστά σε περίπου 13. 000 φιλάθλους του, ο Πανιώνιος γνώρισε τη συντριβή από την πανίσχυρη Λάτσιο με 0-4 για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Ωστόσο, και τα τέσσερα γκολ των Ρωμαίων προήλθαν από επιπόλαια λάθη των γηπεδούχων.

    Σε δηλώσεις του μετά το παιχνίδι, ο προπονητής του Πανιωνίου Ρόνι Γουίλαν, τόνισε πως η ομάδα του γνώριζε ότι δεν έχει πολλές ελπίδες απέναντι στη Λάτσιο, προσδοκούσε όμως σε μία καλή εμφάνιση, ωστόσο, δεν είχε κανένα παράπονο από τους παίκτες του.

    Ο τεχνικός της ιταλικής ομάδας Σβεν Γκόραν Ερικσον τόνισε ότι έμεινε πολύ ευχαριστημένος από τους παίκτες του και πως η πρόκριση στους «4» του Κυπέλλου Κυπελλούχων τον απασχολεί το ίδιο όσο και το «σκουντέτο».

    [ΣΤ] Ο καιρός της ημέρας

    Παροδικές βροχές, και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται για σήμερα και το σαββατοκύριακο στην Αττική στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 12 έως 17 βαθμούς, στα βόρεια από 8 έως 15, στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 20 και στην υπόλοιπη Ελλάδα από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 March 1999 - 12:10:54 UTC