Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-03-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

Τρίτη 9 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] "Δεν επηρεάζεται από το πολιτικό κλίμα η πορεία προς την ΟΝΕ", δηλώνει ο πρωθυπουργός
  • [02] Διακομματική συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής
  • [03] Σκληρή απάντηση Κακλαμάνη - Κυπριανού προς την Άγκυρα από την Ισπανία
  • [04] Συνεχίζεται η επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στις ΗΠΑ
  • [05] Στο τελικό τους στάδιο οι προεργασίες για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
  • [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [06] Πληρεί το κριτήριο του της Συνθήκης του Μάαστριχτ το δημοσιονομικό έλλειμμα
  • [07] Επισκόπηση οικονομικού Τύπου
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

  • [08] Διορθωτικές ρυθμίσεις στην Ολυμπιακή Αεροπορία
  • [09] Διάλογος των διοικήσεων των τραπεζών με την ΟΤΟΕ για το 35ωρο
  • [10] Επανεκλογή Ρουπακιώτη - Ιγνατιάδη
  • [11] Νέος πρόεδρος στο Φεστιβάλ Αθηνών
  • [12] Βραβείο στο Θόδωρο Αγγελόπουλο
  • [13] Μονάδα υποδοχής άγαμων μητέρων εξήγγειλε ο Αρχιεπίσκοπος
  • [14] Έφυγε από κοντά μας ο Άλκης Στέας
  • [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

  • [15] Συνεδρίαση ελληνικού και τουρκικού λόμπι το Μαϊο.
  • [16] Μήνυμα ενότητας του ελληνισμού έστειλε ο πρόεδρος του ΣΑΕ από τη Βιέννη.
  • [17] Μόνιμη στέγη θα αποκτήσει το ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη.
  • [18] Επιστολή του Έλληνα πρέσβη στην "Ουάσιγκτον Πόστ".
  • [19] Το μήνυμα του προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη για τις εκδηλώσεις που οργάνωσαν στην Αθήνα οι γυναίκες από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.
  • [20] Ψήφισμα προς την τουρκική κυβέρνηση από τις πρόσφυγες γυναίκες της Κύπρου.
  • [21] Ελληνοαμερικανικό Συνέδριο τον Μάρτιο στην Νέα Υόρκη.
  • [22] Έκθεση φωτογραφίας στην Αίγυπτο.
  • [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ σπορ

  • [23] Με νίκες των γηπεδούχων έκλεισε η 22η αγωνιστική
  • [24] Επέστρεψαν οι αθλητές της Εθνικής ομάδας στίβου από το Μαεμπάσι
  • [ΣΤ] Ο καιρός της ημέρας


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] "Δεν επηρεάζεται από το πολιτικό κλίμα η πορεία προς την ΟΝΕ", δηλώνει ο πρωθυπουργός

    "Η πορεία της χώρας προς την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, δεν

    πρόκειται να επηρεαστεί από το πολιτικό κλίμα, καθώς όλα τα οικονομικά στοιχεία είναι σταθερά και βελτιώνονται", τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι μέσα στο επόμενο 15θήμερο η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει μάχη εν όψει της συνόδου κορυφής στο Βερολίνο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το θέμα των πόρων. Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του, καθώς ήδη η γερμανική προεδρία έχει πάψει να επιμένει στο θέμα της χρηματοδότησης της αγροτικής πολιτικής που θα κόστιζε στη χώρα μας ένα τρισεκατομμύριο δραχμές για τα επόμενα έξι χρόνια.

    [02] Διακομματική συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής

    Τη διακομματική συνεργασία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής προωθεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του χθες με τη γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με την οποία ολοκληρώθηκε ο κύκλος ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα είναι ο ορισμός εκπροσώπων των κομμάτων.

    Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και στο ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι φραστικές επιθέσεις της Τουρκίας δεν θα έχουν αντίκρισμα.

    Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, εκτιμώντας πως αν η Τουρκία προβεί σε τέτοια κίνηση θα απομονωθεί από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας απέδωσε τις προκλήσεις της Άγκυρας σε ανάγκες εσωτερικής κατανάλωσης εν όψει των εθνικών εκλογών στην Τουρκία που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα.

    Εν τω μεταξύ, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αργά χθες προέβη σε ρηματική διακοίνωση προς το αντίστοιχο της Τουρκίας σχετικά με την κράτηση του Έλληνα επιτετραμένου στην Άγκυρα Μιχάλη Χριστίδη.

    [03] Σκληρή απάντηση Κακλαμάνη - Κυπριανού προς την Άγκυρα από την Ισπανία

    "Δεν μπορούμε να ταυτίζουμε με την τρομοκρατία κάθε αγώνα λαών για ελευθερία και ανεξαρτησία, κάθε αγώνα ατόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να νομίζουμε ότι έτσι εξοφλούμε με το πρόβλημα". Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης μιλώντας κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των προέδρων των ευρω - μεσογειακών Κοινοβουλίων που πραγματοποιείται στη Μαγιόρκα τής Ισπανίας.

    Με αυτή την παρέμβασή του ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής απάντησε στην προσπάθεια κλιμάκωσης των εντυπώσεων σε βάρος τής χώρας μας, με αιχμή την υπόθεση Οτσαλάν, που επεχείρησε ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

    Στο ίδιο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος χαρακτήρισε παραλογισμό την αναφορά περί "τρομοκρατίας", την ώρα που επί 25 χρόνια συνεχίζεται με τη βία των όπλων από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής η κατοχή τού 40% τής Κύπρου.

    [04] Συνεχίζεται η επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στις ΗΠΑ

    Οι εξελίξεις στις ελληντουρκικές σχέσεις, η υπόθεση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το Κυπριακό, αλλά και η οικονομία, ήταν το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, στην Ουάσιγκτον κατά τη δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στις συναντήσεις του, που είχαν στόχο την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και της κοινής γνώμης, ο κύριος Καραμανλής κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του, ότι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από την αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, η οποία συμπεριφέρεται με όρους τρομοκρατίας.

    Σήμερα, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να συναντηθεί με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Αλ Γκορ.

    [05] Στο τελικό τους στάδιο οι προεργασίες για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

    Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την διεξαγωγή του πέμπτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και οι διεργασίες εντείνονται στο κυβερνών κόμμα. Χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Κώστα Σκανδαλίδη και το Γεράσιμο Αρσένη, ενώ το Σάββατο συνεδριάζει η κεντρική Επιτροπή του Κινήματος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στη δήλωση του Άκη Τσοχατζόπουλου ότι εάν στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώσει ποσοστό μικρότερο από το 30% θα τεθεί θέμα ηγεσίας, είπε ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και τότε θα κριθεί το έργο της. Αισιοδοξία για το επικείμενο συνέδριο εξέφρασε και η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου.

    [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [06] Πληρεί το κριτήριο του της Συνθήκης του Μάαστριχτ το δημοσιονομικό έλλειμμα

    Στο 2,4% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος διαμορφώθηκε το 1998 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Ελλάδα πληρεί για πρώτη φορά το κριτήριο του δημοσιονομικού ελλείμματος που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ και σύμφωνα με το οποίο, για να ενταχθεί μια χώρα στο Ευρώ, θα πρέπει το δημοσιονομικό της έλλειμμα να βρίσκεται κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της.

    Ο ρυθμός μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ελλάδα υπήρξε στο διάστημα αυτό ο μεγαλύτερος μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [07] Επισκόπηση οικονομικού Τύπου

    Στις θετικές εξελίξεις τής ελληνικής οικονομίας επικεντρώνουν τα κύρια πρωτοσέλιδα τους θέματα οι περισσότερες από τις εφημερίδες του οικονομικού Τύπου σήμερα.

    Ειδικότερα, η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ δημοσιεύει έκθεση τής Credit Suisse First Boston προβλέπει κέρδη ρεκόρ για τις εισηγμένες μετοχές στο χρηματιστήριο το 1999. Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα τής εφημερίδας είναι τα συμπεράσματα τής συνόδου "Τζι-10" και μια ανάλυση για τα μυστικά που κρύβουν τα κέρδη των τραπεζών.

    Η εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ στο πρωτοσέλιδο κεντρικό θέμα της αναφέρεται

    στις ανησυχίες κυβερνητικών στελεχών σχετικά με το φόβο αποτυχίας του στόχο τής ΟΝΕ εάν υπάρξουν σημαντικές πολιτικές ανακατατάξεις μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα τής εφημερίδας είναι το οικονομικό χάσμα ΗΠΑ-Ευρώπης, η επιστροφή των επενδυτών στα μπλου τσιπς και ο ευκαιριακός τρόπος - σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Δρυ - που λειτουργούν τα εισπρακτικά φορολογικά συστήματα.

    Η εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ στο κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα της δημοσιεύει το ενδιαφέρον του Διεθνή Ελεγκτικού Οίκου Μόντι για την θετική πορεία τής ελληνικής οικονομίας και την θετική εκτίμηση στελεχών του για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Ευάγγελου Βενιζέλου για τα μεγάλα περιθώρια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού αν και εφόσον τηρηθεί" η συμφωνία κυρίων" από τους επιχειρηματίες.

    Βελτίωση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας εμφανίζουν και τα στοιχεία της ΚΟΜΙΣΙΟΝ που κατατάσσουν τη χώρα μας δεύτερη στο δημοσιονομικό στίβο τής Ευρώπης όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό είναι και το πρωτοσέλιδο κεντρικό θέμα τής ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ η οποία στην πρώτη σελίδα της περιλαμβάνει ακόμα ρεπορτάζ για" τη συμμαχία του σωλήνα", υπουργική παρέμβαση

    για τη φρεσκάδα του γάλακτος, και την αναδρομική φορολογική απαλλαγή στα κέρδη κεφαλαίου εξωτερικού.

    [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

    [08] Διορθωτικές ρυθμίσεις στην Ολυμπιακή Αεροπορία

    Ρυθμίσεις ύψους 27 δισεκατομμυρίων δραχμών για να καλυφθούν οι οφειλές του δημοσίου και άλλες παλαιών χρεών προς την Ολυμπιακή δεσμεύτηκε να προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών.

    Ταυτόχρονα οι εκπρόσωποι της ΟΣΠΑ, στην συνάντηση που είχαν χθες με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αναστάσιο Μαντέλη, ζήτησαν να αναβληθεί για μία εβδομάδα η συζήτηση για την περικοπή του προγράμματος πτήσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αίτημα που ο υπουργός έκανε δεκτό.

    Την ίδια ώρα απομακρύνεται το ενδεχόμενο να περιοριστεί το πρόγραμμα των θερινών δρομολογίων της Ολυμπιακής Αεροπορίας μετά την χθεσινή απόφαση τού διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, σύμφωνα με την οποία, εάν έως την ερχόμενη Παρασκευή δεν βρεθεί λύση με τους πιλότους της εταιρίας, τότε ένα τμήμα του έργου της θα δοθεί στην θυγατρική "Μακεδονικές Αερογραμμές", η οποία θα ενισχυθεί με τέσσερα επιπλέον αεροσκάφη και με προσωπικό.

    Ήδη, οι "Μακεδονικές Αερογραμμές" έχουν δύο αεροσκάφη και το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει την πρόσληψη 30 πιλότων.

    [09] Διάλογος των διοικήσεων των τραπεζών με την ΟΤΟΕ για το 35ωρο

    Αρχίζει σήμερα, μεταξύ των διοικήσεων των Τραπεζών και της ΟΤΟΕ, ο διάλογος για την εφαρμογή του 35ώρου,ενώ παρόμοιες συζητήσεις ξεκινούν σύντομα και στον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ.

    Σχετικά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος απηύθυνε έκκληση προς τις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΕΣΑΚ, και Αυτόνομη Παρέμβαση για τη διαμόρφωση όρων συνεργασίας ώστε να μη διαταραχθεί η συνοχή στη ΓΣΕΕ, πάνω στο θέμα αυτό.

    [10] Επανεκλογή Ρουπακιώτη - Ιγνατιάδη

    Ο Αντώνης Ρουπακιώτης και ο Γιώργος Ιγνατιάδης επανεξελέγησαν πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, κατά τις χθεσινές επαναληπτικές εκλογές.

    Συγκεκριμένα, στην Αθήνα, ο Αντώνης Ρουπακιώτης, που πρόσκειται στο Συνασπισμό, συγκέντρωσε το 60,45% των ψήφων, έναντι 39,55% που έλαβε ο Δημήτρης Παξινός, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία.

    Στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Ιγνατιάδης, που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, συγκέντρωσε το 50,4%, ενώ ο ανεξάρτητος Γιάννης Παπαδόπουλος το 49,6%.

    [11] Νέος πρόεδρος στο Φεστιβάλ Αθηνών

    Ο Γιώργος Κουρουπός είναι από χθες ο νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ανώνυμης Εταιρείας Φεστιβάλ Αθηνών, ύστερα από την παραίτηση του Θάνου Μικρούτσικου.

    Το διοικητικό συμβούλιο του Φεστιβάλ Αθηνών απεδέχθη την παραίτηση του κ. Μικρούτσικου, δίνοντας ταυτόχρονα στον Γιώργο Κουρουπό και τη θέση του Γενικού διευθυντή του Φεστιβάλ.

    Η κενή θέση του Διοικητικού Συμβουλίου καλύπτεται από την πρώην σύμβουλο του Ευάγγελου Βενιζέλου Σοφία Χηνιάδου.

    [12] Βραβείο στο Θόδωρο Αγγελόπουλο

    Στον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο, απενεμήθη χθες το μετάλλιο του αξιωματούχου της Λεγεώνας της Τιμής από τον πρέσβη της Γαλλίας Μπερνάντ Κεσετζιάν, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.

    [13] Μονάδα υποδοχής άγαμων μητέρων εξήγγειλε ο Αρχιεπίσκοπος

    Μονάδα υποδοχής άγαμων μητέρων δημιουργεί η Εκκλησία της Ελλάδας με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου.

    Αυτό εξήγγειλε χθες ο κ. Χριστόδουλος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με την ευκαιρία τού εορτασμού τής Παγκόσμιας Ημέρας τής Γυναίκας.

    Ήδη, όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, έχει βρεθεί και το κτίριο όπου θα στεγαστεί η μονάδα υποδοχής άγαμων μητέρων.

    Όσον αφορά το άβατο και την ιεροσύνη των γυναικών, αίτημα που έθεσαν πρόσφατα τα μέλη του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι τέτοιο πράγμα δεν απασχολεί τις γυναίκες που βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία.

    [14] Έφυγε από κοντά μας ο Άλκης Στέας

    Πέθανε χθες το βράδυ, νικημένος από την επάρατη νόσο, ένας από τους δημοφιλέστερους ανθρώπους της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, ο Άλκης Στέας.

    Ο εκλιπών έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο ελληνικό κοινό από την παρουσίαση επί σειρά ετών του Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης και του Πατρινού Καρναβαλιού.

    [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

    Αθήνα, 9/03/1999

    [15] Συνεδρίαση ελληνικού και τουρκικού λόμπι το Μαϊο.

    Κοινή συνεδρίαση του ελληνικού και του τουρκικού λόμπι θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά τον Μάιο στη Oυάσιγκτον με πρωτοβουλία της ελληνικής ομογένειας αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ¶ντριου ¶θενς.

    "Πρέπει πια να μιλήσουμε για ειρήνη και γι αυτό έχουμε θέσει σε εφαρμογή την "Πρωτοβουλία για την Ειρήνη". Όσοι το είδαν στην Βουλή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάρκ Γκρόσμαν, η Μαντλίν Oλμπράιτ ενθουσιάστηκαν. Oι Τούρκοι είναι οι γείτονές μας είτε το θέλουμε είτε όχι. Δεν επιθυμούμε ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία να υποφέρει από έναν πόλεμο. Δεν πρέπει όμως η Ελλάδα αφού η Τουρκία συνεχώς εξοπλίζεται να μείνει πίσω σε αυτό τον τομέα".

    O κ ¶θενς θεωρεί σημαντικό βήμα την απόφαση της Ελλάδας και της Κύπρου για την μη εγκατάσταση των πυραύλων S-300 και τονίζει ότι τώρα είναι δυνατό να ζητηθεί από την Τουρκία να προβεί σε αντίστοιχες κινήσεις. "Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε ειρήνη ή πόλεμο . Μας λένε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί το διάλογο. Τι θέλει επιτέλους η Τουρκία; Όλη την Ελλάδα, την Ιταλία;" συνεχίζει ο κ. ¶θενς.

    Αναφερόμενος στην υπόθεση Oτζαλάν ο πρόεδρος του ΣΑΕ δηλώνει ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και ότι θα έχει την υποστήριξη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού ενώ παράλληλα προσθέτει ότι η Τουρκία θα θελήσει να επωφεληθεί πολιτικά συνεχίζοντας να κατηγορεί την Ελλάδα ότι υποθάλπει την τρομοκρατία. Όσον αφορά τη στάση της Αμερικής στο θέμα Oτζαλάν ο κ ¶θενς δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν κλιμάκωση της έντασης. "Η Αμερική χρειάζεται την Τουρκία, χρειάζεται όμως και την Ελλάδα την οποία και αγαπάει όπως και το λαό της. Δεν θα κάνει πόλεμο για να διώξει την Τουρκία από την Κύπρο , αλλά θα την πιέσει. Τον τελευταίο καιρό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει υιοθετήσει μια πιο σοβαρή θέση, κατηγορώντας για παράδειγμα τις παραβιάσεις των Τούρκων στον εναέριο χώρο της Ελλάδας.

    Σχολιάζοντας τις αλλαγές στην ηγεσία του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών ο κ ¶θενς χαρακτηρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου έξυπνο, καλό ακροατή και γνώστη της κατάστασης στην Ευρώπη και την Αμερική και εκφράζει την εκτίμησή του για τον Γρηγόρη Νιώτη που συνέβαλε στην ίδρυση του ΣΑΕ.

    [16] Μήνυμα ενότητας του ελληνισμού έστειλε ο πρόεδρος του ΣΑΕ από τη Βιέννη.

    Μήνυμα ενότητας ολόκληρης της ανά τον κόσμο Ελληνικής Ομογένειας απέστειλε από τη Βιέννη, όπου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Ανδρέας Αθενς.

    "Δεν έχουμε δικαίωμα να υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας, γιατί η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει επικίνδυνες καταστάσεις που θα διαρκέσουν μερικά χρόνια ακόμη", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. ¶θενς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους ομογενειακών φορέων στην Αυστρία. Μόνον ενωμένοι, όπως είπε, μπορούμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων - από τις προκλήσεις της Τουρκίας, το Κυπριακό, το Πατριαρχείο - ή των μεγάλων αναγκών που έχουν οι Έλληνες στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Θα πρέπει επίσης να βοηθηθεί η ομογενειακή νεολαία, η οποία δεν επιτρέπεται να εγκαταλειφθεί, και το ΣΑΕ αγκαλιάζει τη νεολαία, που είναι το αυριανό μέλλον και η ελπίδα της Ομογένειας, και στο πνεύμα αυτό θα είναι και το επόμενο Συνέδριο της ομογενειακής νεολαίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

    Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την υπόθεση Οτσαλάν, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού τόνισε, πως η κατάσταση είναι δύσκολη και η Τουρκία εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία. Όμως και ο Ελληνισμός στις ΗΠΑ με το ΣΑΕ, βρίσκεται σε ετοιμότητα και έχει πρόσφατα ενεργοποιηθεί απέναντι στο αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών, ώστε να υπάρξουν οι θετικές για την Ελλάδα τοποθετήσεις.

    Στις δηλώσεις του ο κ. ¶θενς τόνισε, ότι το θέμα πρέπει να κλείσει, ίσως έγινε κάποιο λάθος, "αλλά ότι έγινε έγινε". Ο ίδιος, όπως είπε, όταν ερωτάται ποιος έκανε το λάθος, αρνείται καν να συζητήσει κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας στους συνομιλητές του, ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι, το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από αυτή την υπόθεση, που πρέπει να τελειώσει, και που θα τελειώσει, κατά τη γνώμη του, σε μερικές εβδομάδες.

    Ο κ. ¶θενς εξέφρασε την εξαιρετική χαρά του, που βρέθηκε το περασμένο διήμερο για πρώτη φορά στη Βιέννη, η οποία αποτελεί, όπως σημείωσε, ιστορικό κέντρο του Ελληνισμού με παράδοση αιώνων, ενώ δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τις συνομιλίες του με τους εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων.

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ παρακολούθησε προχθές τη θεία λειτουργία στον αρχαιότερο ελληνοορθόδοξο ναό της Βιέννης, του Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Μιχαήλ, ενώ παραβρέθηκε και στον ετήσιο χορό της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας.

    [17] Μόνιμη στέγη θα αποκτήσει το ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη.

    Σε αναζήτηση μόνιμης στέγης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη, βρίσκονται οι αρμόδιοι παράγοντες και φορείς.

    Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του προέδρου του ΣΑΕ Αντριου Αθενς, με τη συμμετοχή του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, του υφυπουργού Εξωτερκών Γ. Νιώτη, βουλευτών, εκπροσώπων της νομαρχίας και του δήμου.

    Στη σύσκεψη συγκροτήθηκε επιτροπή, η οποία εντός 20ημέρου θα συγκεντρώσει και αξιολογήσει όλες τις πιθανές λύσεις και θα προτείνει συγκεκριμένο χώρο όπου θα στεγάζεται στο εξής το ΣΑΕ και οι υπηρεσίες του.

    Μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζήτησε ο κ. Αθενς κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη, είναι η οργάνωση για το καλοκαίρι της παγκόσμιας κοινοβουλευτικής συνέλευσσης του ελληνισμού, το θέμα της προώθησης της βοήθειας στους ομοεθνείς που ζουν στις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

    Ο Γιάννης Μαγκριώτης, υπουργός Μακεδονίας-Θράκης μίλησε στην ΕΡΑ 5 για την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του στην Θεσσαλονίκη για το θέμα της στέγασης του ΣΑΕ.

    «Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για να συντονίσει τις δυνάμεις της η Θεσσαλονίκη και να ανταποκριθεί στις μεγάλες τις ευθύνες απέναντι στο ΣΑΕ, απέναντι στην ομογένεια, αφενός μεν με την απόκτηση μόνιμης στέγης λιτής αλλά λαμπρής ταυτοχρόνως για το ΣΑΕ λειτουργικής. Και βεβαίως να δούμε εκείνες τις προϋποθέσεις για την υποστήριη των δραστηριοτήτων τουΣΑΕ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

    Η σύσκεψη ήταν ιδιαίτερα καρποφόρος. Καταρχάς καταγράφηκαν οι χώροι, τα κτίρια που ανταποκρίνονται στους στόχους και τις ανάγκες του ΣΑΕ.

    Η συζήτηση των αρμόδιων φορέων περιστράφηκε και γύρω από θέματα στελέχωσης και χρηματοδότησης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού: «Επίσης, συζητήσαμε, την στελέχωση του ΣΑΕ, γιατί όλη αυτή η δραστηριότητα χρειάζεται υποστήριξη. Κια εδώ καταλήξαμε και στην μεθοδολογία και στον χρόνο, στον αριθμό και στις ειδικότητες που χρειάζονται. Και βεβαίως οι σταθεροί πόροι χρηματοδότησης που χρειάζονται για να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες του ΣΑΕ.

    Γιατί το ΣΑΕ δεν έχει σταθερούς πόρους. Και εδώ υπήρξαν προτάσεις από φορείς, να διαθέτουν ένα μέρος του προϋπολόγισμού τους για την χρηματοδότηση του ΣΑΕ. Τον επόμενο μήνα ελπίζω αυτές οι προσπάθειες να υλοποιηθούν, δεδομένου ότι υπάρχουν και τα κτίρια για να στεγάσουν το ΣΑΕ.

    Ο κ. Μαγκριώτης για το θέμα της αποκατάστασης των παλλινοστούντων και του σχετικού νομοσχεδίου που αφορά στην πλήρη ένταξή τους στον ελλαδικό χώρο,το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στην βουλή, είπε ότι οι συναντήσεις που πρόσφατα έγιναν δίνουν ένα μήνυμα θετικό: «Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, θα μελετήσει τις προτάσεις και στον επόμενο μήνα θα δώσει λύσεις. Είμαστε αισιόδοξοι πώς η πολιτεία θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα αυτήν την φορά», κατέληξε ο κ.Μαγκριώτης.

    [18] Επιστολή του Έλληνα πρέσβη στην "Ουάσιγκτον Πόστ".

    Με επιχειρήματα που καταρρίπτουν τις κατηγορίες της Τουρκίας οτι η Ελλάδα υποθάλπει την τρομοκρατία απάντησε ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Φίλων στο κύριο άρθρο της εφημερίδας "Ουάσιγκτον Πόστ" που ζητούσε από την Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της στην υπόθεση Οτσαλάν και άφηνε σαφείς υπαινιγμούς περί υποστήριξης της τρομοκρατίας από την Ελλάδα.

    Σε επιστολή του που δημοσίευσε η αμερικανική εφημερίδα ο κ. Φίλων τονίζει μεταξύ άλλων ότι: "η Ελλάδα καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές και έχει αναπτύξει μια μακρόχρονη συνεργασία με πολλές χώρες και ειδικότερα τους εταίρους στην ΕΕ και τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η κατηγορία ότι η Ελλάδα υποθάλπει τρομοκρατικές ενέργειες είναι εντελώς αβάσιμη, αλλά παραμένει ένα σταθερό σύνθημα της τουρκικής προπαγάνδας".

    Ο κ. Φίλων επισημαίνει ότι το κύριο άρθρο της εφημερίδας "σωστά εκφράζει αμφιβολίες" για το αληθές των "ομολογιών" του Αμπντουλάχ Οτσαλάν που διέρρευσαν στον τουρκικό Τύπο. Και τονίζει ότι "προηγούμενες κατηγορίες της ¶γκυρας έχουν εξετασθεί σε βάθος και αποδείχθηκαν αβάσιμες, ενώ και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε ότι δεν έχει δει αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν τέτοιες κατηγορίες". Προσθέτει δε ότι πρόσφατα και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες απέρριψε τις κατηγορίες της Τουρκίας ότι τρομοκράτες εκπαιδεύονταν στο κέντρο προσφύγων του Λαυρίου καθώς το κέντρο αυτό βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο από τον Ερυθρό Σταυρό και τα Ηνωμένα Έθνη.

    "Σε ο,τι αφορά τον χειρισμό της υπόθεσης Οτσαλάν από τις ελληνικές αρχές θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο κ. Οτσαλάν εισήλθε στην Ελλάδα παράνομα παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε καταστήσει απόλυτα σαφές ότι δεν θα έπρεπε να έλθει στην Ελλάδα και ότι δεν θα του προσέφερε πολιτικό άσυλο. Εξάλλου, είχε ήδη κάνει αίτηση για πολιτικό άσυλο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα που βρισκόταν υπό εξέταση. Οι ελληνικές δικαστικές αρχές ερευνούν την παράνομη είσοδό του στην Ελλάδα. Για να μην καταστεί η υπόθεση Οτσαλάν ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε στην αναχώρησή του από την Ελλάδα αλλά του προσέφερε, για ανθρωπιστικούς λόγους, προσωρινό καταφύγιο στην Κένυα έως ότου θα του προσφερόταν άσυλο από κάποια άλλη χώρα".

    Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον συμπληρώνει ότι "η Ελλάδα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα όλων των χωρών και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στην ταλαιπωρημένη περιοχή μας, και ως εκ τούτου είναι εναντίον αποσχιστικών κινημάτων".

    Και ο κ. Φίλων ολοκληρώνει τη μακροσκελή επιστολή επισημαίνοντας ότι "αποτελεί το λιγότερο ειρωνεία το γεγονός ότι η Τουρκία, μια χώρα που υποστηρίζει ότι τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και καταδικάζει αποσχιστικές προσπάθειες, εισέβαλε στο κράτος της Κύπρου το 1974 και συνεχίζει μια παράνομη κατοχή, επιχειρώντας να επιβάλει την απόσχιση σε ένα ανεξάρτητο κράτος που είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών".

    [19] Το μήνυμα του προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη για τις εκδηλώσεις που οργάνωσαν στην Αθήνα οι γυναίκες από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

    Με αληθινή στοργή και συγκίνηση σας καλωσορίζουμε εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, στο νέο σας προσκύνημα στη Μητέρα Ελλάδα και στο πρόσωπό σας τιμούμε όλες τις εκτοπισμένες γυναίκες από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, που καθαγιάσανε με τους αγώνες και τις θυσίες τους για την ελευθερία του έθνους, αήττητοι ακρίτες της αδούλωτης πατρίδας.

    Η παρουσία σας εδώ, σε αυτόν τον χώρο που συμβολίζει την ενότητα του ελληνισμού και την κοινή μας πίστη στις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, είναι ένα αγωνιστικό προσκλητήριο για όλους εμάς.

    Η Κύπρος βρίσκεται σήμερα πιο κοντά στην Ελλάδα από οποιαδήποτε άλλη φορά. Η κοινή μας πορεία προς ένα ελεύθερο μέλλον χαλυβδώνεται μέσα από τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζουμε καθημερινά από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

    Προκλήσεις και απειλές, που κλιμακώνονται διαρκώς με ένα στόχο: να εμποδίσουν την ένταξή μας στους Θεσμούς της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης, να μας καταστήσουν πολιτικά όμηρους της «παντοδυναμίας» του τουρκικού σωβινισμού, τη βαρβαρότητα του οποίου είδαμε σε όλο της το «μεγαλείο» τις τελευταίες εβδομάδες.

    Σύμμαχοι, δυστυχώς, της Τουρκίας σε αυτή την πολιτική στέκονται οι ΗΠΑ, που αδιαφορούν προκλητικά για το δράμα της Κύπρου, την ίδια στιγμή που σπεύδουν υποκριτικά να παρέμβουν σε άλλες γωνιές της Ευρώπης υπερασπίζοντας - δήθεν - το Διεθνές Δίκαιο.

    Και είναι μεγάλη και ιστορική η ευθύνη της Ευρώπης για την καθυστέρηση που επιδεικνύει στην εξεύρεση μιας μόνιμης κοινής πολιτικής άμυνας, ασφάλειας και κοινής εξωτερικής "πολιτικής. Οι κίνδυνοι που μας απειλούν, πολλαπλασιάζονται. Γι αυτό οφείλουμε να επαγρυπνούμε. Να θωρακίζουμε την κοινή μας άμυνα, να προστατεύουμε την ενότητα και ομοψυχία του Έθνους. Και να εργαζόμαστε καθημερινά για την κοινωνική πρόοδο και ευημερία των συμπολιτών μας. Σε αυτή την αγωνιστική πορεία, εσείς, οι γυναίκες της Κύπρου έχετε ουσιαστικό, πρωταγωνιστικό ρόλο. Είμαστε βέβαιοι πως θα ανταποκριθείτε σε αυτό το ρόλο, όπως το πράξατε πάντοτε στην ιστορία και με τη συμπαράσταση ολόκληρου του ελληνισμού θα σταθείτε πάντα εκεί που πρέπει, θεματοφύλακες της κυπριακής γης.

    Να είσαστε σίγουρες, πως όλοι μαζί Θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια, τις δυσκολίες και θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις απειλές. Θα κερδίσουμε το μέλλον που μας ανήκει.

    [20] Ψήφισμα προς την τουρκική κυβέρνηση από τις πρόσφυγες γυναίκες της Κύπρου.

    Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, εμείς οι πρόσφυγες της Κύπρου, από την Αμμόχωστο, την Κερύνεια, την Μόρφου και την Κυθρέα, βρισκόμαστε εδώ, στην Τουρκική Πρεσβεία για να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για τη συνεχιζόμενη εδώ και 25 χρόνια κατοχή της πατρίδας μας από στρατεύματα της Τουρκίας και την καταπάτηση και συνεχιζόμενη παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον λαού της Κύπρου

    Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η χώρα που στην πατρίδα μας παραβιάζει τα πιο βασικά Δικαιώματα του Ανθρώπου, διεκδικεί την ίδια ώρα ένα ρόλο στην Ευρώπη, μια θέση ανάμεσα σ' εκείνους που επίμονα διακηρύττουν ότι πρωταρχικά μέλημά τους είναι τα κράτη - μέλη της, ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

    1. Την πλήρη αποκατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του λαού της Κύπρου Ελλήνων, Τούρκων και άλλων μειονοτήτων.

    2. Τον τερματισμό της κατοχής της Κύπρου, αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων, και εποίκων και επιστροφή, των νόμιμων κατοίκων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στα σπίτια μας.

    3. Ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση για όλους τους κατοίκους της Κύπρου.

    4. Διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας.

    5. Εξασφάλιση συνθηκών ασφάλειας για τους εγκλωβισμένους μας.

    6. Εξεύρεση δίκαιης και ειρηνικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, χωρίς στρατούς κατοχής.

    [21] Ελληνοαμερικανικό Συνέδριο τον Μάρτιο στην Νέα Υόρκη.

    Στις 22 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη για δεύτερη συνεχή χρονιά το «New York International Forum», που οργανώνουν οι ιδιωτικές εταιρείες "Capital Link Inc." και «Συμεών Τσομώκος Α.Ε.».

    Στο συνέδριο αυτό έχουν δηλώσει συμμετοχή αρετοί Έλληνες επιχειρηματίες. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι : «Η Ελλάδα ως στρατηγικός εταίρος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη», «Τραπεζικές και χρηματιστηριακές υπηρεσίες», «Η ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς», «Το Ελληνικό Χρηματιστήριο», «Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών», «Τεχνολογία και πληροφορική», «Ο κατασκευαστικός κλάδος» και «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στην Αθήνα».

    Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι οι : κ.Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος του ΟΤΕ, ο κ.Λουκάς Βαλετόπουλος, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων, οκ.Απόστολος Αλαμανής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΛΤΕ ΑΤΕ, διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

    Το Συνέδριο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωψη, θα κλείσει με ομιλία του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αξιών της Νέας Υόρκης, κ.William R.Johnston.

    [22] Έκθεση φωτογραφίας στην Αίγυπτο.

    Ο καθηγητής ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και φωτογράφος Μανώλης Μαραγκούλης πραγματοποίησε έκθεση φωτογραφίας με θέματα από τις λαϊκές θρησκευτικές εκδηλώσεις των μουσουλμάνων, τα ονομαζόμενα "μούλεντ".

    Η έκθεση, που είχε τον τίτλο "Μούλεντ για ντούνια", πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα "Καβάφης" του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια και την εγκαινίασε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πηλουσίου και Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος κ.Ειρηναίος.

    Υπεύθυνη Ύλης : Δ. Ριμπά

    Επιμέλεια Δελτίου : Α. Ηλιάδης - Κ. Θανασούλα

    [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ σπορ

    [23] Με νίκες των γηπεδούχων έκλεισε η 22η αγωνιστική

    Με κεκτημένη ταχύτητα από το Τορίνο, ο Ολυμπιακός νίκησε στο ΟΑΚΑ τον Πανηλειακό με 3-0 και διατήρησε τη διαφορά των τεσσάρων βαθμών από τη δεύτερη ΑΕΚ. Τα γκολ πέτυχαν οι Γκόγκιτς, Αλεξανδρής και Τζόρτζεβιτς. Ωστόσο, μελανό σημείο του αγώνα ήταν ο τραυματισμός του Παπανδρέου του Πανηλειακού από το σκληρό παιχνίδι του Ανατολάκη. Ο ίδιος ο παίκτης της ομάδας της Πελοποννήσου δήλωσε στις εφημερίδες ότι το χτύπημα που δέχτηκε ήταν εσκεμμένο. Σύμφωνα με τους γιατρούς της ομάδας, ο Παπανδρέου θα απουσιάσει αρκετό διάστημα από τους αγωνιστικούς χώρους, καθώς έχει υποστεί διάστρεμμα.

    Στον άλλο αγώνα της ημέρας, ο Πανελευσινιακός έβαλε σε περιπέτειες τον ευρωπαίο Πανιώνιο, καθώς νίκησε στο Θριάσειο Πεδίο με 1-0, με γκολ του Μούτα

    [24] Επέστρεψαν οι αθλητές της Εθνικής ομάδας στίβου από το Μαεμπάσι

    Άστραψαν τα φλας των φωτογράφων λίγο μετά τις δωδεκάμιση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Επίκεντρο η νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια των 60μ. Κατερίνα Θάνου με 6, 96 , η 4η στο μήκος Νίκη Ξάνθου με 6.65 και η 5η στο τριπλούν Παρασκευή Τσιαμίτα με 14.63.

    Η Θάνου, σε δηλώσεις της, αναφέρθηκε στους στόχους της, που δεν είναι άλλοι από το παγκόσμιο ρεκόρ στα 60μ. και βέβαια κάποιο μετάλλιο στα 100μ. στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σεβίλλης.

    [ΣΤ] Ο καιρός της ημέρας

    Αίθριο καιρό σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη από 6 έως 14 βαθμούς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 9 March 1999 - 10:20:47 UTC