Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-03-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

Τετάρτη 10 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Πρωτοβουλία Παπανδρέου για επίλυση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο
  • [02] Συνάντηση Καραμανλή – Ολμπράϊτ στις ΗΠΑ
  • [03] Συνάντηση Κρανιδιώτη - Μίλερ
  • [04] «Όχι στην τρομοκρατία απ' όπου κι αν προέρχεται», τόνισε στο press- room ο Δημήτρης Ρέππας
  • [05] Υπόμνημα της Άγκυρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση Οτσαλάν
  • [06] Εκκλήσεις για ενότητα στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
  • [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [07] Θετική η πορεία της οικονομίας σύμφωνα με το Γιάννο Παπαντωνίου
  • [08] Επισκόπηση οικονομικού τύπου
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

  • [09] Στο τέλος του 1999 παραδίδεται σημαντικό κομμάτι του ΜΕΤΡΟ
  • [10] Έκθεση για την εκπαίδευση στην Ελλάδα με χορηγό την ΕΡΑ
  • [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

  • [11] Βραβεύονται πενήντα αριστούχοι ελληνικής καταγωγής φοιτητές πανεπιστημίων των ΗΠΑ.
  • [12] Στο Μόντρεαλ διοργανώνεται συναυλία αφιερωμένη στην αναδάσωση της Ελλάδας.
  • [13] Νέα από την ομογένεια της Αυστραλίας.
  • [14] Γιορτάσθηκε στο Μόναχο η επέτειος της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων.
  • [15] Παρουσιάσεις έργων ομογενών λογοτεχνών στη Νέα Υόρκη.
  • [16] Υποτροφίες και βραβεία από τον Ιατρικό Σύλλογο Νέας Υόρκης.
  • [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ σπορ

  • [17] Στους «4» του Σαπόρτα ο Άρης
  • [ΣΤ] Ο καιρός της ημέρας


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Πρωτοβουλία Παπανδρέου για επίλυση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, αναλαμβάνει την υλοποίηση ελληνικής πρωτοβουλίας για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, εν όψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων στο Ραμπουιγέ και αρχίζει σήμερα διήμερη επίσκεψη στις βαλκανικές πρωτεύουσες.

    Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στα Σκόπια, στα Τίρανα, στο Βουκουρέστι,σ την Σόφια και το Βελιγράδι. Η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ο κύριος Ρέππας, αναλαμβάνει αυτήν την πρωτοβουλία σε μία κρίσιμη στιγμή και στόχο έχει να συμβάλει στο ξεπέρασμα της κρίσης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.

    Χθες το πρωί, οπαδοί του ΚΚΕ απέκλεισαν την σιδηροδρομική γραμμή στις τρεις γέφυρες Μενεμένης, εμποδίζοντας την διέλευση τραίνου που μετέφερε άρματα μάχης του ΝΑΤΟ στα Σκόπια. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν με τον τρόπο αυτό την αντίθεση τους στην ανάπτυξη των νατοϊκών δυνάμεων στα Βαλκάνια.

    [02] Συνάντηση Καραμανλή – Ολμπράϊτ στις ΗΠΑ

    Υπέρ της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα εγκαταλείψει την προκλητική της στάση απέναντι στην Ελλάδα, τάχθηκε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, στη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ.

    O κύριος Καραμανλής δήλωσε, επίσης, ότι καταδικάζει κάθε τρομοκρατική ενέργεια απ' όπου κι αν προέρχεται.

    Από την πλευρά της, η κυρία Ολμπράϊτ εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την έλλειψη αποτελεσμάτων στις προσπάθειες εξάρθρωσης της 17 Νοέμβρη, ενώ σε ό, τι αφορά το Κυπριακό επέρριψε την ευθύνη του αδιεξόδου στον Ραούφ Ντενκτάς.

    [03] Συνάντηση Κρανιδιώτη - Μίλερ

    Αναμένεται στην Αθήνα, προερχόμενος από την Άγκυρα, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, ο οποίος θα έχει επαφές με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη.

    Ο κύριος Μίλερ μετά τις συνομιλίες που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, ωστόσο, μπορεί να βρεθεί μία λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

    [04] «Όχι στην τρομοκρατία απ' όπου κι αν προέρχεται», τόνισε στο press- room ο Δημήτρης Ρέππας

    Είμαστε αντίθετοι στην τρομοκρατία απ' όπου και αν προέρχεται. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να μεταβληθεί σε αξιολογητή ορισμένων ομάδων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση πρόκειται να αποκηρύξει το PKK, ενώ, παράλληλα, διέψευσε ότι έχουν ασκηθεί σχετικές πιέσεις από την Ουάσινγκτον στην Αθήνα.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, εξέφρασε την αντίθεσή του στις αμερικανικές νύξεις για αποκήρυξη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος {ΡΚΚ).

    [05] Υπόμνημα της Άγκυρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση Οτσαλάν

    Υπόμνημα προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με το οποίο παρέχονται εγγυήσεις για δίκαιη δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και στο οποίο επιβεβαιώνεται ότι ο Κούρδος ηγέτης παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές από την Κένυα, απέστειλε η Άγκυρα.

    Εξάλλου, ο αδελφός του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Οσμάν Οτσαλάν, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό "Στερν" γνωστοποιεί ότι το ΡΚΚ θα συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα του στην Τουρκία, χωρίς όμως να προβεί σε βίαιες ενέργειες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    [06] Εκκλήσεις για ενότητα στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

    Έκκληση για ενότητα απηύθυνε χθες προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εν όψει του Συνεδρίου ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης.

    Ο κύριος Σκανδαλίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο συνέδριο θα υπάρξει πολιτική συμφωνία και ενότητα ώστε να αναστραφεί το κλίμα απαισιοδοξίας και μεμψιμοιρίας που υπάρχει.

    "Το στοίχημα στο Συνέδριο είναι η ενότητα", δήλωσε από την Κρήτη η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον όσων στελεχών καλλιεργούν την ηττοπάθεια ενόψει των ευρωεκλογών. Ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι ο Κώστας Σημίτης είναι και πρέπει να είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μετά το Συνέδριο.

    "'Η θα αλλάξουμε ηγεσία ή θα συντριβούμε στις εκλογές", εκτίμησε από την πλευρά του ο Μ.Δασκαλάκης, ενώ ο Παντελής Οικονόμου τόνισε ότι στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα τεθεί θέμα ηγεσίας.

    [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [07] Θετική η πορεία της οικονομίας σύμφωνα με το Γιάννο Παπαντωνίου

    "Η Ελλάδα θα ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2001, όπως έχει προγραμματιστεί", τόνισε για μια ακόμη φορά xθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο κ. Παπαντωνίου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας

    προβλέποντας ταχεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, τους προσεχείς

    μήνες.

    Η θετική πορεία της οικονομίας αντανακλάται και στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, όπου ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε άλμα κατά 3,28% φθάνοντας στις 3.444 μονάδες.

    Εξάλλου, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσος Μαντέλης ανακοίνωσε αναδρομική μείωση, από την Πρώτη Ιανουαρίου τρέχοντος έτους, κατά 3% του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ δεν απέκλεισε και περαιτέρω μείωσή τους μέσα στο 1999. Σε πολύτεκνους δημοσίους υπαλλήλους και άτομα με ειδικές ανάγκες η μείωση μπορεί να φθάσει και το 5%.

    [08] Επισκόπηση οικονομικού τύπου

    Η αισιοδοξία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και η θεαματική άνοδος στο Χρηματιστήριο της Σοφοκλέους κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    Ειδικότερα η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ στα πρωτοσέλιδα θέματά της αναφέρεται στην πτώση των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων του Δημοσίου, στις ριζικές αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας, στο ελαστικό ωράριο και στον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η μερική απασχόληση και η εργασία με σύμβαση έργου.

    Ακόμη δημοσιεύει άρθρο με τα τρία σχέδια της εφορίας για τα αντικειμενικά κριτήρια τα οποία το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να τα καταργήσει και να τα αντικαταστήσει με ευρωπαϊκό μοντέλο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

    Η εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ στα πρωτοσέλιδα άρθρα της δίνει επίσης έμφαση στη βεβαιότητα του υπουργού Οικονομικών για ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ και στην άνοδο των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών όπου ο δείκτης άγγιξε τις 3.500 μονάδες.

    Ακόμη αναφέρεται στην ισχυρή συμμαχία στο χώρο του μετάλλου, με αφορμή τη συνεργασία για εξαγορά των Ελληνικών Σωληνουργείων μεταξύ του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ και του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

    Επίσης κάνει λόγο για την πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στο Κοσσυφοπέδιο και για την επέμβαση του εισαγγελέα στις κακοτεχνίες που διαπιστώθηκαν πρόσφατα στα δημόσια έργα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετούνται και τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα της εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ, η οποία δημοσιεύει επίσης άρθρο με θέμα τις ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Ακόμη κάνει λόγο για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΟΤΟΕ και Τραπεζών για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας του κλάδου.

    Τέλος, στην κίνηση των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας αναφέρεται και η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, επισημαίνοντας ότι η ύφεση που επικρατεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Οι νεώτερες αυτές προβλέψεις, τονίζει σε σχετικό άρθρο θα συζητηθούν αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες κατά τη συνάντηση που θα έχουν Έλληνες εμπειρογνώμονες με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σε άλλο άρθρο της αναφέρεται στα κέρδη των 320 δισεκατομμυρίων δραχμών που προβλέπει ο προϋπολογισμός του ΟΤΕ για το 1999, ο οποίος εγκρίθηκε χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

    [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

    [09] Στο τέλος του 1999 παραδίδεται σημαντικό κομμάτι του ΜΕΤΡΟ

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης δήλωσε χθες ότι θα παραδοθεί σε λειτουργία στο τέλος του 1999 τμήμα του μετρό Αθηνών.

    Πρόκειται για τη γραμμή Πεντάγωνο – Ευαγγελισμός - Σύνταγμα και ενδεχομένως Σύνταγμα – Σεπόλια στην οποία ως το τέλος Μαΐου θα αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργία με κανονικούς συρμούς.

    Ως τον Οκτώβριο του 2000 θα ενταχθεί στη λειτουργία του συστήματος του Μετρό και το τμήμα από Σύνταγμα ως Δάφνη.

    [10] Έκθεση για την εκπαίδευση στην Ελλάδα με χορηγό την ΕΡΑ

    Με χορηγό την Ελληνική Ραδιοφωνία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας έκθεση με θέμα την Εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Στην έκθεση αυτή θα παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους από 18 έως 21 Μαρτίου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Εργαστήρια Ελευθέρων σπουδών, Κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης και εκδοτικοί οίκοι.

    [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

    Αθήνα, 10/03/1999

    [11] Βραβεύονται πενήντα αριστούχοι ελληνικής καταγωγής φοιτητές πανεπιστημίων των ΗΠΑ.

    Της Ιουστίνης Φραγκούλη

    Πενήντα αριστούχοι ελληνικής καταγωγής φοιτητές από τα Πανεπιστήμια ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να βραβευθούν κατά τη μεγάλη βραδιά των υποτροφιών , που διοργανώνει η αγγλόφωνη εφημερίδα Hellenic Times (Ελληνικοί Καιροί ) και που θα εξελιχθεί στο Χίλτον της Νέας Υόρκης στις 14 Μαϊου.

    Το ποσόν των 75.000 δολαρίων θα διανεμηθεί με υποτροφίες των 1000 και 5000 δολ. στους αριστεύσαντες φοιτητές, ανάλογα με την επίδοσή τους αλλά και με το είδος της επιστήμης που επέλεξαν.

    Τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς θα είναι δύο Ελληνίδες διαπρέπουσες στην αμερικάνικη τηλεόραση. Πρόκειται για την Θάλεια Ασσούρα τηλεοπτική δημοσιογράφο και για την Πόλα Κέιλ ηθοποιό της αμερικάνικης τηλεόρασης.

    Η Θάλεια Ασσούρα γεννημένη στο Λόντον του Καναδά, μετά από μια επιτυχημένη καριέρα σε διάφορα καναδικά και αμερικάνικα τηλεοπτικά κανάλια , σήμερα είναι η παρουσιάστρια του πρωινού δελτίου ειδήσεων στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

    Η Πόλα Κέιλ είναι ηθοποιός στο τηλεοπτικό σίριαλ Πρόβιντενς, που σημειώνει τη μεγαλύτερη επιτυχία της χρονιάς. Γεννημένη στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ από τον Τόμ και τη Τζόι Κορολόγος σπούδασε ηθοποιία στο Σικάγο και έπαιξε σε διάφορα τηλεοπτικά σόους της αμερικάνικης τηλεόρασης . Θεωρείται επιτυχημένη ηθοποιός και είναι σύζυγος του επίσης γνωστού μουσικού Μπένετ Κέιλ.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το γκαλά των υποτροφιών των Hellenic Times έχει προκληθεί να τραγουδήσει ο νεαρός Έλληνας τραγουδιστής Τριαντάφυλλος.

    [12] Στο Μόντρεαλ διοργανώνεται συναυλία αφιερωμένη στην αναδάσωση της Ελλάδας.

    Της Ιουστίνης Φραγκούλη

    Μία συναυλία αφιερωμένη εξαιρετικά στην αναδάσωση της Ελλάδας διοργανώνουν από κοινού στις 3 Απριλίου στο γαλλόφωνο Πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ, το Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο Μητροπολιτικού Μοντρεάλ, η οργάνωση ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόντρεαλ.

    Με την ορχήστρα Δωματίου των Αθηνών και τη συμμετοχή της διεθνούς φήμης σολίστ Νάντια Γουάινμπεργκ , που θα ερμηνεύσει ελληνικά, γαλλικά και ισραηλίτικα τραγούδια, οι τρεις φορείς φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν ένα αξιόλογο ποσό, προκειμένου να το αποδώσουν στον οργανισμό Φύτεψε τις ρίζες σου.

    Ο εν λόγω οργανισμός , ο οποίος ασχολείται με την αναδάσωση της κατακαμμένης Ελληνικής χλωρίδας, επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για κάθε δέντρο που φυτεύει η ελληνική οργάνωση Φύτεψε τις ρίζες σου, η Ευρωπαϊκή Ενωση προφέρει τέσσερα δέντρα στην Ελληνική γη.

    [13] Νέα από την ομογένεια της Αυστραλίας.

    Προς τη δημιουργία μιας μόνιμης θεατρικής στέγης, που θα προσφέρεται σε όλους τους παροικιακούς θιάσους, προσανατολίζεται η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας.

    Δηλώσεις επί του θέματος έκανε ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γιώργος Φουντάς, λέγοντας ότι υπάρχει σκέψη, που εξετάζει το Διοικητικό Συμβούλιο, για να διατεθεί στο παροικιακό θέατρο μίας αίθουσα εκδηλώσεων Κοινοτικής εκκλησίας.

    Εν τω μεταξύ, οι θεατρόφιλοι της Μελβούρνης έχουν αυτές τις μέρες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το θεατρικό έργο του Θόδωρου Πατρικαρέα "Για πάντα Μάνα", που ανεβάζει ο ομογενειακός θίασος "Παροικία", στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του φεστιβάλ "Αντίποδες".

    Φέτος οι "Αντίποδες", έχουν συμπεριλάβει στο πρόγραμμά τους αρκετά θεατρικά έργα, τα οποία αποτελούν δημιουργίες Ελληνοαυστραλών συγγραφέων.

    Μάλιστα, το έργο μιας Ελληνοαυστραλίδας συγγραφέως παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στην Κρήτη.

    Είναι "Το Μικρόβιο", της Σοφίας Καθαρείου, που ανεβάζει στα Χανιά το "Πανελλήνιο Μεταναστευτικό Θέατρο".

    Το έργο παίχθηκε πέρυσι στο Σίδνεϊ, από νεοσύστατο θίασο και σε σκηνοθεσία του Κύπριου σκηνοθέτη-ηθοποιού Φώτου Φωτιάδη.

    Η Σοφία Καθαρείου, στο έργο της επιχειρεί να προβάλλει τις ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες μιας ελληνικής οικογένειας μεταναστών, που ο γιος της προβάλλεται από έϊτζ.

    Την θεατρική αυτή προσπάθεια του "Πανελληνίου Μεταναστευτικού Θεάτρου" χρηματοδοτεί το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμόξεων του υπουργείου Υγείας της Ελλάδας.

    Νέες επίμαχες συζητήσεις αναμένεται να προκαλέσει η κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου, που ασχολείται με περιστατικά ομοφυλοφιλίας στους κόλπους της ομογένειας στην Αυστραλία.

    Το νέο βιβλίο έρχεται λίγους μόνο μήνες μετά την προβολή στους κινηματογράφους της ταινίας "Κατά μέτωπο" (Head On), η οποία βασίστηκε στο έργο "Loaded" του ομογενούς Χρήστου Τσιόλκα, το οποίο ασχολούνταν με την ιστορία και τα προβλήματα ενός νεαρού Έλληνα ομοφυλόφιλου της Αυστραλίας.

    Παρά την θετική αποδοχή της ταινίας από ένα ορισμένο κινηματογραφόφιλο κοινό και τους κριτικούς, η ταινία αποδοκιμάσθηκε από έναν σημαντικό αριθμό συμπαροίκων, νέων κυρίως, οι οποίοι αρνήθηκαν να ταυτισθούν με το "πρότυπο" του πρωταγωνιστή, και το πως αυτός αντίκρυζε την ελληνική κληρονομιά του.

    Το νέο βιβλίο ανήκει στον ομογενή Κώστα Ανεμογιάννη και τιτλοφορείται "Τα παιδιά της Μήδειας" (Media's Children). Καταπιάνεται, όπως και το Head On, με την καταπίεση την οποία υφίσταται ένας Έλληνας ομοφυλόφιλος της Αυστραλίας, επίσης νέος σε ηλικία.

    Η Επιτροπή Αυστραλιανού Κινηματογράφου δέχθηκε να χρηματοδοτήσει την κινηματογράφηση του έργου αυτού, ενώ ήδη έχει γυρισθεί και προβληθεί σε κρατικά αυστραλιανά κανάλια, ντοκυμαντέρ με θέμα που βασίζεται στο βιβλίο του Ανεμογιάννη.

    Το ντοκυμαντέρ μάλιστα έλαβε το πρώτο βραβείο στον σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξε η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο Ανεμογιάννης, εν τω μεταξύ, γνωστοποίησε ότι το επόμενο έργο του θα έχει ως αντικείμενο την ζωή του Κωνσταντίνου Καβάφη.

    Την 51η επέτειο από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα τίμησαν οι Δωδεκανήσιοι της Αυστραλίας με διάφορες εκδηλώσεις που διοργάνωσαν τα σωματεία τους στις αυστραλιανές μεγαλουπόλεις.

    Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν χοροεσπερίδες με επίσημους καλεσμένους, από τον χώρο της αυστραλιανής πολιτικής και ομογένειας.

    Τελέσθηκαν λειτουργίες σε Ελληνορθόδοξους ναούς, ενώ όσα σωματεία διαθέτουν οίκημα πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις με εκφωνήσεις χαιρετισμών και απαγγελίες ποιημάτων.

    Ένα νέο γηροκομείο, με το όνομα "Θαλπωρή", θα εγκαινιασθεί την Κυριακή 14 Μαρτίου στο προάστιο της Μελβούρνης, St Albans.

    Το γηροκομείο ανήκει στα ευαγή ιδρύματα του Αυστραλο-Ελληνικού Συλλόγου για την Μέριμνα των Ηλικιωμένων "Η Φροντίδα", ο οποίος για χρόνια τώρα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για άτομα τρίτης ηλικίας, δίνοντας έμφαση σε περιοχές και προάστια, όπου ζει σεβαστός αριθμός Ελλήνων μεταναστών, όπως συμβαίνει με το προάστιο St Albans.

    Στα εγκαίνια έχουν προσκληθεί προσωπικότητες από τον χώρο της ομογένειας αλλά και ευρύτερα της αυστραλιανής κοινωνίας.

    [14] Γιορτάσθηκε στο Μόναχο η επέτειος της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων.

    Η 52η επέτειος της Ένωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα γιορτάσθηκε με μεγάλη επισημότητα στο Μόναχο. Οι εκδηλώσεις έγιναν από το Σύλλογο Αιγαίου και την Ελληνική Κοινότητα του Μονάχου, με επίσημους προσκεκλημένους από την Ελλάδα, το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αιγαίου Ιωάννη Μαχαιρίδη και τη διευθύντρια του ιστορικού αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών Φωτεινή Κωνσταντοπούλου. Στην ομιλία του ο κ. Μαχαιρίδης αναφέρθηκε στα νησιά του αρχιπελάγους στον 21ο αιώνα, τη δημογραφική, οικολογική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

    Όπως μεταδίδει το ΜΠΕ, οι εκδηλώσεις συνεχίσθηκαν με τη Θεία Λειτουργία και τη δοξολογία για την επέτειο της Ενσωμάτωσης, στην εκκλησία των Αγίων Πάντων του Μονάχου. Νεολαίοι ντυμένοι με τις χαρακτηριστικές δωδεκανησιακές ενδυμασίες πλαισίωναν τις εκδηλώσεις, δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα στον εορτασμό. Αναφορά έγινε επίσης σε μία έκδοση του ιστορικού αρχείου του ΥΠΕΞ με θέμα "τα Δωδεκάννησα - η μακρά πορεία προς την ενσωμάτωση", από την κ. Κωνσταντοπούλου.

    Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου του Αιγαίου Σταυρούλα Κλιγκ "ο ελληνισμός της περιοχής τίμησε τη μεγάλη αυτή μέρα με όλες τις τιμές, όπως αξίζει σε αυτή τη σημαντική γωνιά της ελληνικής γης".

    [15] Παρουσιάσεις έργων ομογενών λογοτεχνών στη Νέα Υόρκη.

    Εκδήλωση για την ελληνοαμερικανική λογοτεχνία πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής, στην Αστόρια, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής.

    Όπως αναφέρει η ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Πρωϊνή", το Σάββατο στα πλαίσια του ποιητικού απογεύματος ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, κ. Μάκης Τζιλιάνος παρουσίασε την ποιητική συλλογή της Μαρίας Κόχιλα Βλάχου "Ποιητική συλλογή της Ξενιτειάς και του Νόστου", καθώς και το πρώτο βιβλίο της Δέσποινας Βλάχου Βαρδαρού, "Ποιήματα της Εφηβείας".

    Την Κυριακή παρουσίασαν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής το έργο πέντε ομογενών πεζογράφων. Συγκεκριμένα ο Τάσος Μουζάκης προλόγισε τον Διονύσιο Καλαμβρέζο, ενώ ο ίδιος ο λογοτέχνης μαζί με τη φοιτήτρια Μάχη Μουζάκη ανέγνωσαν αποσπάσματα από το έργο του, ενώ η Γιώτα Στρατή προλόγισε το έργο της Βάνας Κοντομέρκου και ανέγνωσαν μαζί αποσπάσματα απ' το έργο της.

    O Μάκης Τζιλιάνος προλόγισε τους Πέτρο Λειβαδιτάκη, το δίγλωσσο συγγραφέα Μίνωα Μυλωνά και Γαβριήλ Παναγιωσούλη, ενώ οι ίδιοι ανέγνωσαν αποσπάσματα από τα έργα τους.

    Μετά το πέρας των παρουσιάσεων η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών παρέθεσε δεξίωση στα πλαίσια της οποίας οι λογοτέχνες είχαν τη δυνατότητα να γνωριστούν αναμεταξύ τους και να ανταλλάξουν απόψεις για τα γράμματα και τις τέχνες.

    Ωστόσο ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών, κ. Μάκης Τζιλιάνος εξέφρασε την ικανοποίηση γι αυτές τις δυο εκδηλώσεις και επισήμανε ότι το Σάββατο 3 Απριλίου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το Μήνα της Λογοτεχνίας θα παρουσιάσουν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής τη Θρησκευτική Ποίηση. "Αυτή την εκδήλωση τη διοργανώνουμε για πρώτη φορά, - κατέληξε ο κ. Τζιλιάνος, - και πιστεύουμε ότι θα μας τιμήσει με την παρουσία του και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Σπυρίδωνας".

    [16] Υποτροφίες και βραβεία από τον Ιατρικό Σύλλογο Νέας Υόρκης.

    Ειδικά βραβεία και υποτροφίες θα απονείμει και φέτος ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλόγος της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα θα δοθούν τρία βραβεία :

    * Το βραβείο 2.000 δολαρίων για ιατρικές έρευνες στη μνήμη του δόκτορα Λεωνίδα Λαντζούνη. O Λαντζούνης υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου και ορθοπεδικός στην ειδικότητα. * Το βραβείο των 500 δολαρίων στ' όνομα του φαρμακοποιού Μιχάλη Μουλινού που υπήρξε πρόεδρος του συλλόγου. Το βραβείο αυτό θα δοθεί για γραπτή εργασία γύρω απ' οποιοδήποτε ιατρικό θέμα. * Τέλος θα δοθεί το βραβείο των 300 δολαρίων σε μαθητή ή μαθήτρια λυκείου στο πλαίσιο διαγωνισμού έκθεσης γύρω από ιατρικά ζητήματα. Το βραβείο φέρει τ' όνομα Christ Bozes ενός εκ των ιδρυτικών στελεχών του συλλόγου.

    Από την άλλη πλευρά οι υποτροφίες θα δοθούν σε ελληνικής καταγωγής φοιτητές Ιατρικών Σχολών.

    Oι αιτήσεις για συμμετοχή στους διαγωνισμούς βραβεύσεων πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 15 Μαίου 1999 ενώ οι αιτήσεις για υποτροφίες μέχρι την 1η Ιουνίου. Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γράψουν στη διεύθυνση Hellenic Medical Society of New York, 401 East 34th Street, New York, NY 10016. Επίσης πληροφορίες παρέχονται και από το τηλεφωνικό κέντρο του συλλόγου στον αριθμό 1-888-HMS-MEDS.

    Ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος έχει δώσει τα τελευταία δέκα χρόνια βραβεία που ξεπερνούν το ποσό των 40.000 δολαρίων και υποτροφίες πάνω από $500.000.

    Υπεύθυνη Ύλης : Δ. Ριμπά

    Επιμέλεια Δελτίου : Α. Ηλιάδης - Κ. Θανασούλα

    [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ σπορ

    [17] Στους «4» του Σαπόρτα ο Άρης

    Προκρίθηκε στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Σαπόρτα ο Άρης, παρά την ήττα στη Σλοβενία από την Πιβοβάρνα με 72 – 63. Οι κιτρινόμαυροι κινδύνεψαν σοβαρά με αποκλεισμό, αφού βρέθηκαν στο ημίχρονο να χάνουν με 17 πόντους διαφορά. Στην επόμενη φάση, η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα αντιμετωπίσει την ισπανική Παμέσα Βαλένθια.

    [ΣΤ] Ο καιρός της ημέρας

    Αίθριος καιρός με βορειοδυτικούς μετρίους ανέμους προβλέπεται σήμερα και αύριο στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σήμερα στην Αθήνα από 6 έως 19 βαθμούς, στα νησιά από 7 έως 18 και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας από έναν έως 19 βαθμούς Κελσίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 March 1999 - 12:24:09 UTC