Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Mπους: ''θέλω τον Λάντεν ζωντανό ή νεκρό''
  • [02] Συνεδρίαση Κ/Ο της Ν. Δημοκρατίας
  • [03] Νέο κύμα κακοκαιρίας από αύριο
  • [04] Συνάντηση Αγγελοπούλου Κωνσταντόπουλου
  • [05] Απεργία εργαζομένων καθαριότητας Δήμων
  • [06] Νέοι Μητροπολίτες
  • [07] Συνάντηση Αποστολίδη-Ρίστιτς
  • [08] Συνέντευξη τύπου ΕΣΗΕΑ-ΓΣΕΕ
  • [09] Σύνοδος Κορυφής Λάακεν
  • [10] Στην κατάψυξη η Ευρώπη
  • [11] Οικονομική κρίση στην Αργεντινή
  • [12] Εργο ισλαμιστών η επίθεση στην Ινδία
  • [13] ΕΡΑ Σπορ: Στη διάθεση της ολυμπιακής ιδέας
  • [14] Σύμβαση υπουργείου Γεωργίας - ''Αθήνα 2004''
  • [15] 5ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης
  • [16] Βιβλίο για το μπάσκετ από τον Π. Γιαννάκη
  • [17] Χοληστερόλη και καρδιοπάθειες

    [01] Mπους: ''θέλω τον Λάντεν ζωντανό ή νεκρό''

    Πηγή: ΑΠΕ 14/12/2001 7:38:00 μμ

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε σήμερα ότι δεν τον νοιάζει αν θα συλληφθεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν "νεκρός ή ζωντανός" και σημείωσε χαρακτηριστικά: "Θα τον πιάσουμε". Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, ο Μπους απέρριψε τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν στον ισλαμικό κόσμο σχετικά με τη βιντεοκασέτα με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Πεντάγωνο. "Είναι παράλογο να πιστεύει κάποιος ότι η κασέτα αυτή έχει παραποιηθεί", είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος.

    Και ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις φαίνεται ότι πλησιάζουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο Μπους υπογράμμισε πως δεν τον ενδιαφέρει αν τον πιάσουν νεκρό ή ζωντανό. "Δεν με νοιάζει. Νεκρό ή ζωντανό. Είναι το ίδιο", είπε ο Μπους και κατέληξε: "Δεν γνωρίζω αν θα τον πιάσουμε αύριο ή σε ένα μήνα ή ένα χρόνο από σήμερα. Πραγματικά δεν ξέρω. Αλλά θα τον πιάσουμε. . Μπορεί να κρύβεται για λίγο, αλλά θα τον πιάσουμε". Ο πρόεδρος Μπους επισήμανε πως η βιντεοκασέτα αυτή είναι μια "αδιάσειστη απόδειξη της ενοχής" του Μπιν Λάντεν για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε πως αποφάσισε να την προβάλει δημόσια γιατί ακριβώς είναι "μια απόδειξη της ενοχής του διαβολικού αυτού άντρα".

    [02] Συνεδρίαση Κ/Ο της Ν. Δημοκρατίας

    14/12/2001 6:34:00 μμ

    Με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, οι οποίοι έλαβαν το λόγο, συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας με θέμα τον προϋπολογισμό. Η υπόθεση Γρυλλάκη κυριάρχησε, έστω και με έμμεσες αναφορές, στην ομιλία τού Προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή. Ο κύριος Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, αντί να παίρνει αποφάσεις για τα προβλήματα του τόπου, επιδίδεται στην κατασκευή σεναρίων και εντυπώσεων που στόχο έχουν, όπως είπε, τον περιορισμό της ορατότητας και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης

    [03] Νέο κύμα κακοκαιρίας από αύριο

    14/12/2001 6:12:00 μμ

    Νέα επιδείνωση του καιρού από αύριο το βράδυ προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Η επιδείνωση θα αρχίσει από τη δυτική Ελλάδα με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Επίσης, θα σημειωθούν έντονες βροχές και καταιγίδες ενώ στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι. Σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας θα αρχίσει από την Τρίτη από τα βορειοδυτικά.

    [04] Συνάντηση Αγγελοπούλου Κωνσταντόπουλου

    Πηγή: ΕΡΑ 14/12/2001 2:54:00 μμ

    Να μην ενταχθούν οι Ολυμπιακοί αγώνες στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι το 2004 , ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος μετά τη συνάντησή του με τη Γιάννα Αγγελοπούλου. Υπάρχει ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος όπως είναι ο προυπολογισμός των αγώνων, η μεταολυμπιακή χρήση των έργων, η προστασία του περιβάλλοντος και ο εθελοντισμός.

    [05] Απεργία εργαζομένων καθαριότητας Δήμων

    Πηγή: ΝΕΤ 14/12/2001 6:28:00 μμ

    Απεργούν σήμερα και αύριο οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους και τις κοινότητες της χώρας, διεκδικώντας την ικανοποίηση μισθολογικών και θεσμικών αιτημάτων τους. Οι συμβασιούχοι που απασχολούνται στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Αθηναίων διεκδικούν αυξήσεις 3,9%, τη χορήγηση μηνιαίου επιδόματος κίνησης, πριμ παραγωγικότητας και τη μονιμοποίησή τους. Χθες η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών υπέγραψε απόφαση για τη χορήγηση σε όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους του επιδόματος κίνησης, ενώ στην τελική ευθεια προς έγκριση απο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ειναι και η Συλλογική Σύμβαση.

    [06] Νέοι Μητροπολίτες

    14/12/2001 6:25:00 μμ

    Ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πολυκανδριώτης εξελέγη Μητροπολίτης Σύρου. Είχε προταθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και με την επιλογή είχε διαφωνήσει έντονα ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Καλλίνικος. Ο νέος Μητροπολίτης Σύρου συγκέντρωσε 36 ψήφους, έναντι 33 που συγκέντρωσε ο άλλος υποψήφιος πατήρ Εμμανουήλ Σιγάλας, τον οποίο είχε προτείνει ο Μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος. Στη Μητρόπολη Σιδηροκάστρου επικράτησε άνετα με 49 ψήφους ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος Φιλοθέου, τον οποίο είχε προτείνει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως. Στη Μητρόπολη Χαλκίδος, τέλος, εξελέγη με 62 ψήφους ο Χρυσόστομος Τριανταφυλλου, ο οποίος θεωρήθηκε κοινής αποδοχής υποψήφιος και τον είχε υποδείξει ως αντικαταστάτη του ο παραιτηθείς μητροπολίτης, Χρυσόστομος.

    [07] Συνάντηση Αποστολίδη-Ρίστιτς

    Πηγή: ΑΠΕ 14/12/2001 1:24:00 μμ

    Πλήρης ταύτιση απόψεων σε όλα τα ζητήματα ασφαλείας που αφορούν στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση των υφυπουργών Αμυνας της Ελλάδας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Λουκά Αποστολίδη και Σβέτισλαβ Ρίστιτς. Παράλληλα οι δυο υφυπουργοί υπέγραψαν σειρά συμφωνιών που αφορούν τον τομέα της εκπαίδευσης των αξιωματικών, την ανταλλαγή επισκέψεων και εξέτασαν την περαιτέρω συνεργασία των δυο χωρών, τον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών.

    Οι δυο υφυπουργοί τάχθηκαν εναντίον της αλλαγής συνόρων στην περιοχή μας και υπέρ του απολύτου σεβασμού των συνθηκών και αποφάσεων των διεθνών οργανισμών, ενώ, όπως τόνισαν, οι δυο χώρες θα καταβάλουν από κοινού προσπάθειες ώστε να πάρει σάρκα και οστά το Σύμφωνο Σταθερότητας στην περιοχή μας.

    Για το θέμα της τρομοκρατίας ο κ. Ρίστιτς επανέλαβε ότι για την αντιμετώπισή της απαιτείται συνεργασία όλων των χωρών και πλήρης ανταλλαγή πληροφοριών σε όλα τα επίπεδα.

    Τέλος, ο υφυπουργός Αμυνας της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας εξήρε το ρόλο της ελληνικής δύναμης στο Κόσοβο όσον αφορά στην προστασία τόσο των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων της περιοχής, όσο και του πληθυσμού της αλβανικού και μη.

    [08] Συνέντευξη τύπου ΕΣΗΕΑ-ΓΣΕΕ

    Πηγή: ΝΕΤ 14/12/2001 1:05:00 μμ

    Συνέντευξη τύπου έδωσαν σήμερα στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ η ΓΣΕΕ και οι δημοσιογραφικές ενώσεις, απευθύνοντας πρόσκληση σε όλους να δραστηριοποιηθούν, ώστε να αποτραπούν οι απολύσεις και να βελτιωθεί η ποιότητα της ενημέρωσης.

    Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στον τομέα της ενημέρωσης ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος, σε ότι έχει σχέση με την ποιότητα της, αλλά και την προοπτική του δημοσιογραφικού κλάδου, καθώς τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση της ανεργίας.

    [09] Σύνοδος Κορυφής Λάακεν

    14/12/2001 6:02:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προχωρήσει στην ανακήρυξη του «Ευρωστρατού», ενώ θα μείνει σε εκκρεμότητα το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Eλληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, του Βέλγου υπουργού Εξωτερικών, Λουι Μισέλ και του εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέ Σολάνα.

    Σκληρές διαπραγματεύσεις και πιέσεις προς τη χώρα μας

    Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, η ελληνική αποστολή περιμένει έως αύριο την νέα πρόταση της Βελγικής προεδρίας, αλλά εάν δεν γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, το θέμα αυτό θα παραμείνει εκκρεμές και θα παραπεμφθεί στο μέλλον για την τελική διευθέτηση.

    Ο κ. Σημίτης κατέστησε σαφές, ότι η Ελλάδα θέλει ένα σαφές καθεστώς που να προστατεύει τα δικαιώματά της χώρας, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και του ΝΑΤΟ.

    Παράλληλα, έκανε λόγο για σκληρές διαπραγματεύσεις και πιέσεις προς την χώρα μας καταγγέλοντας ουσιαστικά τις εξωθεσμικες διαπραγματευσεις που προηγηθηκαν της Συνόδου Κορυφης.

    Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η απογευματινή συνεδρίαση της Συνόδου.

    Δηλώσεις Βέλγου υπουργού Εξωτερικών

    Από την πλευρά του, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισέλ, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του πρώτου μέρους των Εργασιών της Συνόδου Κορυφής στο Λάακεν δήλωσε χαρακτηριστικά:

    " Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τους φίλους μας τους Ελληνες για το θέμα του ευρωστρατού, διότι πιστεύουμε ότι όσο πιο συνεκτική είναι η ανακήρυξη της επιχειρησιακής μας ικανότητας, τόσο πιο ισχυρό είναι το πολιτικό μήνυμα που δίνεται ".

    Όπως διευκρίνισε, δεν υπάρχει κανένα κλίμα σύγκρουσης με την ελληνική πλευρά και υπάρχει πλήρης κατανόηση των ελληνικών ενστάσεων και σεβασμός των ελληνικών επιφυλάξεων.

    Από την πλευρά του ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα επιχείρησε να αποσυνδέσει το θέμα της διακήρυξης της επιχειρησιακής ικάνότητας της ΕΕ από τις σχέσεις της ΕΕ με το ΝΑΤΟ.

    Δυσαρέσκεια ΕΕ για απόφαση του Ισραήλ να αποδυναμωθεί ο Αραφάτ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση, δείχνοντας τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του Ισραήλ να διακόψει κάθε σχέση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι ο μόνος εταίρος του Ισραήλ στον ειρηνευτικό διάλογο.

    " Η αποδυνάμωση του Αραφάτ δεν θα βοηθήσει στην ειρηνευτική διαδικασία ", δήλωσε ο Λουί Μισέλ υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

    Όπως υπογράμμισε, ο δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος Αραφάτ και η Παλαιστινιακή Αρχή είναι οι μόνοι συνομιλητές του Ισραήλ σε αυτή τη διαμάχη

    Διαδηλώσεις παγκοσμιοποίησης

    Αναρχικοί μασκοφόροι, οπλισμένοι με μεγάλες πέτρες και ρόπαλα, επιτέθηκαν σήμερα σε δύο τράπεζες και ένα αστυνομικό τμήμα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της παγκοσμιοποίησης, κοντά στο μέγαρο όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, στο Λάακεν.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ορισμένοι από τους διαδηλωτές, οι περισσότεροι ντυμένοι στα μαύρα, έσπασαν τα τζάμια των τραπεζών στην πλατεία Μπόκστελ, τρία χιλιόμετρα από το μέγαρο της συνόδου.

    Οι ίδιοι πέταξαν ένα σιδερένιο οδόφραγμα στα παράθυρα αστυνομικού τμήματος κοντά στην πλατεία, την ίδια στιγμή που δυνάμεις της αστυνομίας με αντλίες νερού έσπευδαν προς το σημείο εκείνο.

    Μέχρι στιγμής οι διαδηλωτές δεν έχουν συγκρουστεί με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απλώς παρακολουθούν τους αναρχικούς, που λίγο νωρίτερα κατέστρεψαν τρία αυτοκίνητα.

    [10] Στην κατάψυξη η Ευρώπη

    Πηγή: ΝΕΤ 14/12/2001 6:58:00 μμ

    Η βαρυχειμωνιά εγκαθίσταται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από τα δυτικά όπου ακόμη και ο γαλλικός νότος δοκιμάζεται από σφοδρή χιονοθύελλα. Η Πολωνία έχει παραλύσει. Στους παγωμένους δρόμους της Κρακοβίας σκοτώθηκαν τρείς έφηβοι όταν λεωφορείο συγκρούστηκε με φορτηγό, ενώ στην Ισπανία όπου βρέχει καταρρακτωδώς , ανατράπηκε λεωφορείο και σκοτώθηκε Βρετανός τουρίστας. Πανέμορφα τοπία στην Ελβετία αλλά και αμέτρητα δεινά γιά τους κατοίκους της Ζυρίχης και της Γενεύης που μιλούν για πρωτοφανή βαρυχειμωνιά αφού το θερμόμετρο έπεσε ως και στους -3Ο Βαθμούς Κελσίου.

    [11] Οικονομική κρίση στην Αργεντινή

    Πηγή: ΕΡΑ 14/12/2001 12:21:00 μμ

    Eικοσιτετράωρη απεργία κήρυξαν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα της οικονομίας στην Αργεντινή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Από την απεργία, παρέλυσαν οι συγκοινωνίες, ενώ πολλές δημόσιες υπηρεσίες δυσλειτουργούν. Τα νοσοκομεία λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και δεν έχει γίνει η συλλογή των απορριμμάτων στην πρωτεύουσα, Μπουένος Αιρες.

    Σε οικονομικό αδιέξοδο η χώρα

    Την Τετάρτη, χιλιάδες άτομα κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας τον τερματισμό των μέτρων λιτότητας, μεταξύ των οποίων είναι και οι περιορισμοί στα μετρητά που μπορούν οι πολίτες να αποσύρουν από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

    Είναι η έβδομη γενική απεργία που κηρύσσεται στην Αργεντινή αφότου ανέλαβε την εξουσία ο κ. ντε λα Ρούα πριν από δύο χρόνια.

    Ο πρόεδρος της Αργεντινής είχε συνομιλίες με τον προκάτοχό του, Κάρλος Μένεμ, με στόχο την αντιμετώπιση της βαθύτατης οικονομικής κρίσης. Ο κ. Μένεμ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι θα είχε ολέθριες επιπτώσεις η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της χώρας, του πέσο.

    Η κυβέρνηση χρειάζεται την υποστήριξη του κόμματος των περονιστών του κ. Μένεμ, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, για να πείσει τη Βουλή να εγκρίνει τα νέα οικονομικά μέτρα.

    [12] Εργο ισλαμιστών η επίθεση στην Ινδία

    Πηγή: ΑΠΕ 14/12/2001 2:08:00 μμ

    Την ισλαμιστική οργάνωση Λάσκαρ-ε-Τάιμπα που εδρεύει στο Πακιστάν θεώρει ως αυτουργό της πολύνεκρης ένοπλης επίθεσης στο ινδικό κοινοβούλιο, ο ινδός υπουργός Εξωτερικών Τζασουάντ Σινγκ.

    Στο Ισλαμαμπάντ ο πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ κατηγόρησε από την πλευρά του την Ινδία ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τα νέα δεδομένα που επικρατούν στο Αφγανιστάν για να βλάψει τα συμφέροντα του Πακιστάν.

    Σε συνέντευξή του σε οικονομική επιθεώρηση, ο στρατηγός Μουσάραφ τόνισε ότι το Πακιστάν επιδιώκει να διαδραματίσει θετικό ρόλο στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε όμως ότι και η νέα κυβέρνηση της Καμπούλ θα πρέπει να δείξει και αυτή φιλικές προθέσεις προς το Ισλαμαμπάντ.

    [13] ΕΡΑ Σπορ: Στη διάθεση της ολυμπιακής ιδέας

    Αννίτα Πασχαλινού 14/12/2001 4:58:00 μμ

    Πιστή στην υπόσχεση που έδωσε στα βαφτίσια του Oλυμπιακού Ραδιοφώνου, η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, βρέθηκε στα στούντιο της ΕΡΑ Σπορ 101.8 για να απαντήσει στα ερωτήματα των Ελλήνων ακροατών σχετικά με την πορεία της διοργάνωσης. "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα είναι μαγικοί" δήλωσε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής υπογραμμίζοντας ότι θα έχουν μέτρο και κυρίως, ελληνικό χρώμα.

    Η Ελλάδα αλλάζει

    Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, εμφανίσθηκε αισιόδοξη και απόλυτα βέβαιη ότι η Αθήνα, αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα θα αλλάξει πάρα πολύ μετά τους Αγώνες.

    Σε ότι αφορά την πρωτεύουσα, τόνισε ότι θα υπάρξουν νέες οδικές παρεμβάσεις, ενώ το σύνολο των υποδομών που θα δημιουργηθούν, το αεροδρόμιο, ο προαστιακός σιδηρόδρομος, το τραμ, το μετρό, θα επηρεάσουν σημαντικά το κυκλοφοριακό της πόλης.

    Εκεί όμως που στάθηκε περισσότερο είναι η αλλαγή νοοτροπίας, συμπεριφοράς και παιδείας που θα σημάνει η τέλεση των αγώνων για τους Έλληνες που θα εμπλακούν εθελοντικά στο ολυμπιακό εγχείρημα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ακροατών από την επαρχία, η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, υπογράμμισε ότι τα οφέλη που απορρέουν από τους Αγώνες δεν αφορούν μόνο την Αθήνα, αλλά όλη την Ελλάδα.

    Τόνισε επίσης ότι για τη διοργάνωση και διεξαγωγή τους δεν αρκεί μια πόλη, αλλά ολόκληρη η χώρα.

    Εθελοντισμός: Θέλουμε τη βοήθεια των Ελλήνων όπου και να βρίσκονται

    Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, αναφέρθηκε εκτενώς στο μείζον θέμα του εθελοντισμού.

    Όπως δήλωσε, ο αριθμός όλων όσοι θέλουν να προσφέρουν εθελοντική εργασία, κινείται συνεχώς ανοδικά, γεγονός που είναι αρκετά αισιόδοξο. Μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει ενδιαφέρον περισσότερα από 30.000 άτομα.

    Προσδιόρισε επίσης τις γεωγραφικές περιοχές όπου θα εργασθούν οι εθελοντές και που είναι η Αθήνα και οι γύρω περιοχές, οι ολυμπιακές πόλεις, αλλά και άλλα σημεία όπως οι πύλες εισόδου της χώρας.

    Σε ερώτηση ακροατή σχετικά με το που θα μείνουν οι εθελοντές που θα έρθουν στη χώρα μας από το εξωτερικό η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ζήτησε τη βοήθεια της πολιτείας και των Δήμων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης τους.

    Υπενθύμισε επίσης, ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα προγράμματα εθελοντισμού μπορούν να καλέσουν το 0800020041 ή να επισκεφθούν το site της της Οργανωτικής Επιτροπής στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.athens.olympic.org

    '' Για μας η τελευταία στιγμή είναι τώρα''

    Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, παραδέχτηκε ότι έχει ανησυχίες σχετικά με την πορεία της διοργάνωσης τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι απόλυτα φυσικό και πρέπει να γίνεται.

    " Είμαι η πρώτη που έχω ανησυχίες. Είμαστε υποχρεωμένοι να χτυπάμε πρώτοι το καμπανάκι όταν δεν πάει κάτι καλά" ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση σχετική με το αν αισθάνεται να είναι μόνη σε αυτήν την προσπάθεια, απήντησε:

    " Νιώθω ότι όλη η Ελλάδα καρδιοχτυπά μαζί μου"

    Σε ότι αφορά τα εισιτήρια των αγώνων δήλωσε ότι θα κυκλοφορήσουν ενάμιση χρόνο πριν, ενώ τα αθλήματα που αρέσουν ιδιαίτερα στους Ελληνες, θα προγραμματιστούν μέσα στα Σαββατοκύριακα, ώστε να μπορούν να τα παρακολουθήσουν.

    [14] Σύμβαση υπουργείου Γεωργίας - ''Αθήνα 2004''

    14/12/2001 6:19:00 μμ

    Σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Γεωργίας και της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004", για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπέγραψε σήμερα, ο υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Δρυς. Η Σύμβαση υπεγράφη κατόπιν σχετικής συνάντησης που είχε ο υπουργός Γεωργίας με την πρόεδρο της Επιτροπής "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στην οποία και συμφωνήθηκε η συνεργασία μεταξύ των δύο μερών για την καλύτερη οργάνωση και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Με την υπογραφή της σχετικής Σύμβασης, το υπουργείο Γεωργίας πρόκειται να καλύψει μια σειρά αναπτυξιακών δράσεων που άπτονται του πεδίου της αρμοδιότητάς τους, σε τομείς, όπως, "Ολυμπιακό πράσινο", "Διατροφικά θέματα", "Αδέσποτα ζώα", "Ιπποειδή" κλπ, για την περίοδο 2001-2004, που έχουν σχέση με την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [15] 5ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης

    Πηγή: ΑΠΕ 14/12/2001 3:09:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Η Μαριάννα Λυμπερτά, ο Νίκος Ξυλούρης και τα κορίτσια της σκυτάλης στα 4χ50μ ελεύθερο, συνέχισαν και σήμερα τις επιτυχίες της ελληνικής κολύμβησης, στο 5ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σε μικρή πισίνα (25μ).

    Η Λυμπερτά με εκπληκτική εμφάνιση στα 800μ ελεύθερο συνέτριψε το δικό της Πανελλήνιο ρεκόρ (8:40.10 από τις 1/12/2001 στο Χαλάνδρι).

    Η πρωταθλήτριά μας τερμάτισε πρώτη στη σειρά της με 8:33.85 που της δίνει το δικαίωμα να ελπίζει σε καλή κατάταξη στην 8άδα του αγωνίσματος. Η επίδοσή της αποτελεί και όριο πρόκρισης για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας.

    Στα 100μ ελεύθερο ο Νίκος Ξυλούρης ήταν 28ος μεν στους 35 κολυμβητές (2ος στη σειρά του), αλλά η επίδοσή του ήταν 50.25, που αποτελεί νέο Πανελλήνιο ρεκόρ ανδρών.

    Το προηγούμενο κατείχε ο Σπύρος Μπιτσάκης με 50.47 από 1/12/2001 στο Χαλάνδρι.

    Στη σκυταλοδρομία, οι Μελαχροινού, Σαρακατσάνη, Δημοσχάκη, Νιαγκουάρα, προκρίθηκαν στον τελικό με τον 8ο καλύτερο χρόνο (1:45.13), που αποτελεί νέο Πανελλήνιο ρεκόρ.

    Προηγούμενο 1:45.19 της εθνικής ομάδας από 11/12/1998 στο Σέφιλντ. Στα 50μ πεταλούδα, η Ζαμπία Μελαχροινού ήταν 26η (3η στη σειρά της) με 28.47 (28.44 το Πανελλήνιο ρεκόρ) και η Ειρήνη Καβαρνού 29η (5η στη σειρά της) με 29.05, στις 32 αθλήτριες.

    Στα 100μ Μικτή Ατομική η Κάτια Σαρακατσάνη ήτα 23η (3η στη σειρά της) με 1:05.65 (1:08.25 είχε φέτος), σε σύνολο 28 αθλητριών.

    Οι αυριανές ελληνικές συμμετοχές:

    Στα 50μ ύπτιο μετέχει η Νιαγκουάρα (28η με 30.70)μ στα 400μ ελεύθερο η Μαριάννα Λυμπερτά (21η με 4:16.52) και η Ζωή Δημοσχάκη (4:14.21) μετέχουν μαζί στη 2η σειρά στα 100μ πεταλούδα η Ζαμπία Μελαχροινού (22η με 1:01.32) και η Ειρήνη Καβαρνού (29η με 1:02.59) στα 200μ πεταλούδα ο Γιάννης Δρυμωνάκος (11ος με 1:57.39) στα 1.500μ ο Ανδρέας Ζήσιμος (14ος με 15:36.52) και ο Σπύρος Γιαννιώτης (7ος με 15:01.46) και τέλος η εθνική μας ομάδα γυναικών στα 4χ50μ Μ. Ομαδικής.

    [16] Βιβλίο για το μπάσκετ από τον Π. Γιαννάκη

    Πηγή: ΑΠΕ 14/12/2001 1:51:00 μμ

    Την παρουσίαση του βιβλίου του "Μαθαίνω μπάσκετ", έκανε σήμερα σε κεντρικό βιβλιοπωλείο του Πειραιά ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας και νυν τεχνικός του Πανιωνίου Παναγιώτης Γιαννάκης.

    "Να μάθουν τα παιδιά να δίνουν πάσες στη ζωή τους", ήταν τα πρώτα λόγια του Παναγιώτη Γιαννάκη που μίλησε για τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγγραφή αυτού του βιβλίου.

    "Ολοι όσοι ζήσαμε μεγάλες στιγμές στον αθλητισμό, έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε και τα παιδιά μας να ζήσουν κάτι ανάλογο. Να γίνουν καλύτερα από εμάς. Το βιβλίο αυτό στοχεύει πρώτα να κρατήσει τα παιδιά στον αθλητισμό και μακριά από άλλους κινδύνους, όπως τα ναρκωτικά και να διδάξει στα παιδιά τα πρώτα βήματα του μπάσκετ", τόνισε ο Γιαννάκης.

    Να σημειώσουμε πως την αμοιβή του ο "δράκος" του ελληνικού μπάσκετ, θα τη διαθέσει στην φιλανθρωπική οργάνωση "Το χαμόγελο του παιδιού", στην οποία θα διατεθεί και ποσοστό επί των πωλήσεων.

    [17] Χοληστερόλη και καρδιοπάθειες

    Πηγή: ΑΠΕ 14/12/2001 3:02:00 μμ

    Η μέτρηση πρωτεϊνών μπορεί να είναι ακριβέστερος τρόπος σε σχέση με τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης για τον εντοπισμό ατόμων, που διατρέχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν οξύ καρδιακό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή που θα επιφέρει το θάνατο, υποστηρίζουν σουηδοί επιστήμονες.

    Η χοληστερόλη μπορεί να επιβαρύνει τις αρτηρίες

    Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι κύρια προειδοποιητική ένδειξη για καρδιοπάθεια αλλά ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα και στον αγγλο-σουηδικό φαρμακευτικό όμιλο AstraZeneca τονίζουν ότι ποσότητες των δύο απολιποπρωτεϊνών: apoB και apoΑ-1, μπορεί να είναι ένας ακόμη καλύτερος δείκτης.

    "Με αυτό το νέο τύπο εξέτασης, μπορούμε καλύτερα να προσδιορίσουμε ποιος πρέπει να ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή και ποιος όχι (για καρδιοπάθεια)", δήλωσε ο δρ. Γκόραν Βάλντιους του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη.

    Όπως η καλή και η κακή χοληστερίνη, η ισορροπία μεταξύ των δύο πρωτεϊνών μπορεί να είναι το κλειδί για τη διάγνωση και πιθανώς, μελλοντικά, για τη θεραπεία μιας καρδιοπάθειας.

    Η χοληστερόλη μπορεί να επιβαρύνει τις αρτηρίες και να συντείνει στην καρδιοπάθεια.

    Η κακή χοληστερόλη εναποθέτει λίπος, ενώ η καλή χοληστερόλη το διώχνει.

    Επίσης, ο Βάλντιους τόνισε ότι οι πρωτεΐνες apoB και apoA-1, δίνουν μια ακριβέστερη εικόνα του κινδύνου, σε σχέση με τα επίπεδα της χοληστερόλης σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών.

    Η Apo-B παράγεται από το ήπαρ και δρά ως "οδηγός" που μεταφέρει χοληστερόλη σε διάφορα του οργανισμού. Η Apo-1 παράγεται επίσης στο ήπαρ.

    Μπορεί να συγκεντρώνει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στα κύτταρα και να τα επιστρέφει στο ήπαρ, όπου εκεί καταστρέφονται. Σε έρευνα που δημοσιεύεται στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση "Lancet", οι επιστήμονες μελέτησαν δεδομένα για τα επίπεδα της καλής και της κακής χοληστερόλης και των apoB και apoA-1 από 175.000 Σουηδούς.

    Μετά τη μελέτη τους που διήρκησε τουλάχιστον πέντε χρόνια, βρήκαν ότι υψηλά ποσοστά των apoB/apoA-1 έχουν μεγάλη σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο ενός οξύτατου καρδιακού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής, ενώ τα υψηλά επίπεδα της apoA-1 έχουν προστατευτική δράση.

    Τόσο τους άνδρες όσο και στις γυναίκες η apo-Β αποδείχθηκε ισχυρότερος δείκτης για τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σχέση με τα επίπεδα κακής χοληστερόλης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 December 2001 - 17:59:25 UTC