Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Ράμσφελντ στο Αζερμπαϊτζάν
  • [02] Μέτρα για αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων
  • [03] Ημερίδα: Οι περιφέρειες στην Ευρώπη 21ου αιώνα
  • [04] Θα επιμείνει η Ελλάδα στην έκδοση Πάσσαρη
  • [05] Η ''Παρέμβαση'' τιμά τους συμπαραστάτες της
  • [06] Κοινή διακήρυξη των ''15'' από το Λάακεν
  • [07] Διαδηλώσεις και συλλήψεις στις Βρυξέλλες
  • [08] Nεπάλ: δολοφονία φρουρού της αμερικανικής πρεσβείας
  • [09] Προβληματισμός για την αποδυνάμωση της ΑΒΜ
  • [10] Συνέδριο Δημοκρατικού Κόμματος-Μπερίσα
  • [11] Ανανέωση της θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [12] Πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στη Λετονία
  • [13] Λογότυπο για Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2008
  • [14] Αναμέτρηση ΑΕΚ-Ιωνικού
  • [15] Προσοχή στα παιδικά ατυχήματα των Εορτών
  • [16] Hμέρα του ελληνικού γραμματοσήμου
  • [17] Απονομή βραβείου Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας
  • [18] Εκθεση Ελλήνων φοιτητών στο Βελιγράδι
  • [19] Την ταχεία επικύρωση του Κιότο επιθυμεί η ΕΕ

    [01] Επίσκεψη Ράμσφελντ στο Αζερμπαϊτζάν

    15/12/2001 12:04:00 μμ

    Ο Aμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ έφτασε σήμερα στο Μπακού, πρώτο σταθμό της διήμερης περιοδείας του σε τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου. Στο Μπακού ο Ράμσφελντ θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Χαϊντάρ Αλίεφ και τον υπουργό Αμυνας Σαφάρ Αμπίγιεφ. Ο Ράμσφελντ θα επισκεφτεί ακόμη τη Γεωργία και την Αρμενία και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Τόσο το Αζερμπαϊτζάν, όσο και η Γεωργία και η Αρμενία έχουν παραχωρήσει τον εναέριο χώρο τους για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

    [02] Μέτρα για αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων

    15/12/2001 12:27:00 μμ

    Κακοκαιρία απο τα μεσάνυχτα σε όλη τη χώρα με χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια στα ορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Με απόφαση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης δημιουργούνται σταθμοί προς παροχή πρώτων βοηθειών στο Αρτεμίσιο, Μαλακάσα, Μαρτίνο, Τέμπη και Αλμυρό του εθνικού οδικού δικτύου προς αντιμετώπιση προβλημάτων απο τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που προβλέπει η ΕΜΥ. Απο τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας κανονικά εκτελούνται μέχρι στιγμής τα δρομολόγια. Δεν λειτουργούν οι πορθμειακές γραμμές Καβάλας-Θάσου και Κεραμωτής-Πρίνου. Οι ενδιαφερόμενοι να ταξιδέψουν με τα ακτοπλοϊκά σκάφη καλό είναι να ενημερώνονται προηγουμένως τηλεφωνικά απο τα κατά τόπους Λιμεναρχεία.

    Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των εκτάκτων καταστάσεων, που δημιουργούνται λόγω καιρικών φαινομένων (χιονοπτώσεις, καταιγίδες, βροχές), και έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα σε ολόκληρη τη Χώρα και κυρίως στο εθνικό οδικό δίκτυο, με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ύστερα από εισήγηση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Παναγιώτη Φούρλα, λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα:

    α) Δημιουργούνται πέντε σταθμοί βάσης στο εθνικό οδικό δίκτυο στα σημεία:

    - Αρτεμίσιο - Μαλακάσα - Μαρτίνο - Τέμπη - Αλμυρό

    Οι σταθμοί βάσης θα περιλαμβάνουν:

    - Ενα ιδιωτικό γερανό και ένα προωθητικό μηχάνημα που θα έχουν μισθωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    - Ενα γερανό έλξεως, ένα υδροφόρο τύπου UNIMOG, ένα ερπυστριοφόρο άρμα και ένα τζιπ, οχήματα που θα διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα. Επικεφαλής του σταθμού βάσεως και καθ' όλο το 24ωρο θα είναι Αξιωματικός της Υπηρεσίας μας.

    β) Τα μέτρα ξεκινούν από αύριο το πρωί, λόγω του νεόυ κύματος κακοκαιρίας, που θα επηρεάσει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. Τα μέτρα αυτά θα επαναλαμβάνονται κάθε φορά που προβλέπεται δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Οι οδηγοί και γενικότερα οποιοσδήποτε αντιμετωπίσει τυχόν πρόβλημα λόγω των καιρικών φαινομένων μπορούν να επικοινωνούν με το Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος στο τηλέφωνο 199.

    [03] Ημερίδα: Οι περιφέρειες στην Ευρώπη 21ου αιώνα

    Πηγή: ΑΠΕ 15/12/2001 6:05:00 μμ

    Οι περιφέρειες στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, ήταν το θέμα ημερίδας με ομιλητές Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη.

    Την εκδήλωση χαιρέτησε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα με την συμμετοχή της στην ΕΕ βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, ενώ στα χρόνια που πέρασαν "η Ελλάδα της οικονομικής και πολιτικής καχεξίας, έδωσε τη θέση της στην Ελλάδα της οικονομικής σταθερότητας, των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και των εδραιωμένων δημοκρατικών θεσμών". Τέλος ο κ. Φωτιάδης σημείωσε πως η χώρα μας συμμετέχει ισότιμα στην διαμόρφωση των αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης.

    Ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κατηφόρης, αναπτύσσοντας το θέμα: Η σημασία του διαλόγου με τους πολίτες για τη διαμόρφωση της Ευρώπης του 21ου αιώνα", τόνισε ότι: Ένα από τα θέματα που μας απασχολούν στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η δημιουργία της συνείδησης του Ευρωπαίου πολίτη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παράλληλα μια ένωση κρατών και εθνών και εκφράζεται μέσα από ένα πολύπλοκο σύστημα θεσμών με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένος ο Ευρωπαίος πολίτη. Ο διάλογος με τους πολίτες είναι απολύτως αναγκαίος για την διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης-ενός ευρωπαϊκού λαού - ώστε με τους κοινούς θεσμούς και το κοινό νόμισμα ο ευρωπαίος πολίτης να στηρίξει κοινούς θεσμούς ομοσπονδιακού χαρακτήρα.

    Στη συνέχεια ο Ευρωβουλευτής Γιάννης Κουκιάδης, αναφερόμενος στο θέμα "Κοινωνική Πολιτική της ΕΕ και οι τοπικές Κοινωνίες", είπε πως: Η Ευρώπη του σήμερα δεν είναι μόνο η Ευρώπη του κεφαλαίου και της αγοράς αλλά του κοινωνικού τομέα και της απασχόλησης. Στην κοινωνική πολιτική της Ευρώπης κρίσιμο ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν οι Περιφέρειες. Η πολιτική απασχόλησης, η καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη αν έχει συγκεντρωτικό σύστημα και αν κυριαρχείται από μια κεντρική πολιτική. Πρέπει να διαχυθεί σε όλες τις περιφέρειες που με δικές τους προτάσεις και προγράμματα θα επηρεάσουν και τους γενικούς στόχους της κεντρικής πολιτικής.

    "Η Ευρώπη των Περιφερειών Μεγαλώνει", ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Μαστοράκης, σημειώνοντας ότι μετά τη διεύρυνση θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα για τις Περιφέρειες της Ευρώπης: Θα έχουμε νέες Περιφέρειες φτωχότερες κατά τεκμήριο από τις υπάρχουσες που σημαίνει ότι ο μέσος όρος του ευρωπαϊκού κατά κεφαλήν εισοδήματος που αποτελεί κριτήριο για την χρηματοδότηση των περιφερειών του Στόχου 1 θα χαμηλώσει με αποτέλεσμα περιφέρεις που είναι σήμερα "φτωχές" μετά τη διεύρυνση να γίνουν ξαφνικά "πλούσιες". Ήδη έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία μας αλλά και όλων των Ελλήνων ευρωβουλευτών ο διάλογος προκειμένου η νέα πολιτική να μην στερήσει πόρους από τις περιφέρειες της χώρας μας.

    Τέλος ο Ευρωβουλευτής Γιάννης Μπαλτάς, προσεγγίζοντας το θέμα "Η αναδιάρθρωση της κοινής αγροτικής πολιτικής", σημείωσε ότι η κοινή Αγροτική Πολιτική έχει διανύσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με περίπου τη σημερινής λειτουργία. Οι σημερινές ανάγκες επιβάλλουν μια αναδιάρθρωση της ΚΑΠ. Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ποια θα είναι η τελική της μορφή. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του διαλόγου για τα μέτρα που θα ληφθούν για το 2002-2003 αλλά και για μετά το 2006 όταν η διεύρυνση θα είναι πλέον γεγονός. Γίνεται προσπάθεια να καταλήξουμε προς μια πολιτική όπου η συμμετοχή και η συμβολή του αγρότη δεν θα είναι μόνο στο να παράγει ένα συγκεκριμένο προϊόν αλλά στο ότι θα παρέχει και πολλές άλλες υπηρεσίες στο έθνος του αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό που ονομάζουμε η πολυλειτουργικότητα της αγροτικής οικονομίας. Αυτές οι υπηρεσίες θα περιλαμβάνουν την προστασία του περιβάλλοντος, και το ζωντάνεμα περιοχών που απειλούνται με ερήμωση. Για να επιτελέσει τον νέο ρόλο του, ο Ευρωπαίος αγρότης πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά.

    Την ημερίδα χαιρέτησε και ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αρης Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι η περιοχή δεν αποτελεί πλέον απομακρυσμένη και απομονωμένη περιφέρεια, αλλά το κέντρο ενός ευρύτερου και διαρκώς αναπτυσσομένου χώρου. Ο κ. Παπαδόπουλος, έκανε εκτενή αναφορά στις αναπτυξιακές παρεμβάσεις που αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό και δημιουργούν συνθήκες ευημερίας στους πολίτες και σημείωσε ότι στη νέα περίοδο έχουν προενταχθεί συνολικά 164 έργα προϋπολογισμού 114 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Την ημερίδα παρακολούθησαν τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της Θράκης, ενώ η περιοδεία των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο δήμο Σαπών Ροδόπης.

    [04] Θα επιμείνει η Ελλάδα στην έκδοση Πάσσαρη

    15/12/2001 12:32:00 μμ

    "Η Ελλάδα θα επιμείνει στην έκδοση του κακοποιού Κώστα Πάσσαρη απο τη Ρουμανία", επανέλαβε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά την επίσκεψή του στο δικαστικό μέγαρο της πόλης. Αναφερόμενος στο θέμα δημιουργίας νέων σωφρονιστικών καταστημάτων και κέντρων απεξάρτησης κρατουμένων τοξικομανών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, σημείωσε ότι ζητήθηκε από τους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ηδη πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό, προχωρούν οι εργασίες στη Χαλκιδική για τη δημιουργία κέντρου απεξάρτησης στο οποίο θα διατεθεί για το 2002 το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών.

    [05] Η ''Παρέμβαση'' τιμά τους συμπαραστάτες της

    15/12/2001 3:08:00 μμ

    Εκδήλωση προς τιμή των εθελοντών που συμπαρίστανται στο έργο της Κοινότητας Απεξάρτησης "Παρέμβαση", πραγματοποίησαν χθες τα μέλη που παρακολουθούν το πρόγραμμα της Κοινότητας και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) στο Κολέγιο Αθηνών, παρουσία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Διακομματικής Επιτροπής για τα ναρκωτικά Μανώλη Σκουλάκη και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θάνου Ασκητή. Η προσφορά δεν μετριέται ούτε αμείβεται από τους εθελοντές, τόνισε στον χαιρετισμό της η υπεύθυνη του προγράμματος "Παρέμβαση" Ελένη Αναγνώστου τονίζοντας πως οι 2.500 εθελοντές που βοηθούν με διάφορους τρόπους το έργο της Κοινότητας διαθέτουν ελευθερία σκέψης και αγάπη και αναλαμβάνουν τις ευθύνες γνωρίζοντας πως η προσφορά τους προς τα παιδιά τα οποία κάνουν αγώνα να απεξαρτηθούν από ναρκωτικές ουσίες αναγεννώνται μέσα από την ελπίδα που τους προσφέρουν οι εθελοντές.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός από γονείς, συγγενείς και φίλους των εξαρτημένων ατόμων και δεκάδες εθελοντές από το δικαστικό, δημοσιογραφικό, πολιτικό, εκπαιδευτικό και πανεπιστημιακό χώρο ακόμη και ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες που προσπαθούν κατά την διάρκεια επανένταξης των συγκεκριμένων ατόμων να βοηθήσουν τα άτομα αυτά προσφέροντας εργασία.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Διακομματικής για τα ναρκωτικά Μανώλης Σκουλάκης ανέφερε πως όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πρόβλημα της πόρτας μας και όχι της διπλανής πόρτας.

    Η εναλλακτική κοινότητα "Παρέμβαση" που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1989 μετά από 12 χρόνια θεραπευτικής δραστηριότητας αποφάσισε φέτος με την ευκαιρία του έτους εθελοντισμού να ευχαριστήσει στέλνοντας ένα χειροκρότημα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, όλους εκείνους που με την παρουσία τους, την αμέριστη συμπαράστασή τους βοηθούν με κάθε τρόπο στην απεξάρτηση των ατόμων που παρακολουθούν το πρόγραμμα της "Παρέμβασης".

    Οι υπηρεσίες του προγράμματος παρέχονται δωρεάν και ο κάθε χρήστης έχει ίσες ευκαιρίες να προσεγγίσει τη θεραπεία ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική του κατάσταση και τις άλλες προσωπικές του παραμέτρους. Η προσέλευση στο πρόγραμμα είναι εθελοντική γιατί είναι απαραίτητη η απόφαση του χρήστη να καταβάλει την προσπάθεια που χρειάζεται ώστε να αλλάξει τρόπο ζωής.

    Στην "Παρέμβαση" υπάρχουν 22 οργανικές έμμισθες θέσεις και όλες οι υπόλοιπες ανάγκες για την ενίσχυση του προγράμματος και των εξαρτημένων ατόμων καλύπτονται από τον εθελοντισμό γνωστών ή αγνώστων με το συγκεκριμένο περιβάλλον χώρο. Ο επίτιμος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπος Νοταράς χαιρετίζοντας τους εθελοντές τόνισε πως μέσα από την παρουσία του στο συγκεκριμένο χώρο εδώ και πολλά χρόνια έλαβε περισσότερα από όσα έδωσε και αυτό οφείλεται στην αγάπη που αντιλήφθηκε ότι υπάρχει διάχυτη γύρω του και η οποία προέρχεται κυρίως από τους εθελοντές.

    Αρκετά ήταν τα παιδιά χρήστες και τα άτομα που παρακολουθούν το πρόγραμμα της "Παρέμβασης" τα οποία δήλωσαν πως χωρίς την εθελοντική παρουσία εκατοντάδων συνανθρώπων τους ίσως να μην είχαν τη δύναμη να ανταπεξέλθουν στην απόφασή τους για απεξάρτηση και την ανηφορική πορεία που επέλεξαν να διαβούν.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συναυλία από το συγκρότημα της κοινότητας το οποίο αποτελείται εξ ολοκλήρου από χρήστες που αγωνίζονται για την απεξάρτησή τους.

    [06] Κοινή διακήρυξη των ''15'' από το Λάακεν

    15/12/2001 5:24:00 μμ

    Η υιοθέτηση της διακήρυξης για την Ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση με στόχο την δημοκρατικότερη Ευρώπη σφραγίζει τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στο Λάακεν. Η Συνέλευση, της οποίας πρόεδρος αποφασίστηκε να είναι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζισκάρ Ντεστέν και αντιπρόεδροι οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τζουλιάνο Αματο και Βελγίου Ζακ Ντεάν, θα προετοιμάσει τις θεσμικές αλλαγές που αφορούν στον προσδιορισμό του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων, τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ των κρατών-μελών και των θεσμικών οργάνων.

    Η δήλωση του Λάακεν

    Οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ λοιπόν, υιοθέτησαν σήμερα στις Βρυξέλλες τη λεγόμενη "δήλωση του Λάακεν" (από το ομώνυμο βασιλικό κάστρο όπου διεξάγονται οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής) για τη σύνθεση και την εντολή της συντακτικής συνέλευσης, που θα προετοιμάσει την Ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση (διακυβερνητική) συνοδευόμενη από μία διακήρυξη για το μέλλον της Ευρώπης.

    Οπως ανέφερε ο προεδρεύων, πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχοφστατ, πρόκειται για ένα σημαντικό κείμενο που περιγράφει όλο το πλαίσιο λειτουργίας της Συνέλευσης παρέχοντας εντολή ρύθμισης όλων των εκκρεμοτήτων και αναφέρεται σε όλα τα "φλέγοντα θέματα της διευρυμένης Ευρώπης χωρίς ταμπού".

    Η Συνέλευση που θα αρχίσει τις εργασίες της από 1ης Μαρτίου 2002 για να παραδώσει την εισηγητική της έκθεση μέχρι τον Ιούνιο του 2003, θα απαρτίζεται από 100 εκπροσώπους κυβερνήσεων των κρατών μελών και των υποψηφίων χωρών, εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων και της Ευρωβουλής και μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Φερχοφστατ πρόεδρος της Συνέλευσης ορίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν, ενώ τις θέσεις των δύο αντιπροέδρων καταλαμβάνουν ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο και του Βελγίου Ζαν Ντεάν. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συμμετάσχουν οι επίτροποι Αντόνιο Βιτορίνο (Εσωτερικών Υποθέσεων) και Μισέλ Μπαρνιέ (Περιφερειακής Πολιτικής).

    Ο κ. Φερχοφστατ εξήρε τον καθοριστικό ρόλο του προεδρείου-στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 12 μέλη-ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι τόνισε ότι πρόκειται για "δυνατή ομάδα" στην οποία συμφώνησαν απολύτως όλες οι χώρες μέλη.

    Ο κ. Πρόντι σημείωσε ακόμη ότι η σύνθεση του προεδρείου εμπνέει αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα των εργασιών της Συνέλευσης. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα κριτήρια επιλογής του προέδρου και των αντιπροέδρων, ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι επιλογές πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων έγιναν με γνώμονα τις απόψεις τους για το μέλλον της Ευρώπης και τη συνεισφορά τους στο διάλογο που αναπτύσσεται και όχι με βάση την προηγούμενη πολιτική εμπειρία τους. Αντικείμενο της Συνέλευσης θα είναι ο προσδιορισμός των θεμάτων που θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο της δεύτερης φάσης, δηλαδή της διακυβερνητικής διάσκεψης για την μεταρρύθμιση της ΕΕ. Στη διακυβερνητική διάσκεψη θα περιληφθούν τα τέσσερα θέματα που δεν επιλύθηκαν στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας (Δεκέμβριος 2000) και αφορούν την απλοποίηση της συνθήκης, τον προσδιορισμό του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων, τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων και τη νομική ισχύ του χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών.

    Ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το διορισμό του πρώην προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν στη θέση του προέδρου της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης. "Η προεδρία της Γαλλίας χαιρετίζει το διορισμό του κ. Ζισκάρ ντ Εστέν στην προεδρία της Συνέλευσης για το μέλλον της ΕΕ", δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας Κατρίν Κολονά. "Η εργασία που θα έχει να φέρει σε πέρας αυτή η Συνέλευση θα είναι πολύ σημαντική για τους Ευρωπαίους. Η εμπειρία, η ικανότητα και οι υψηλές αξίες του κ. Ζισκάρ ντ Εστέν θα είναι ένα ατού για την Ευρώπη", πρόσθεσε η ίδια επικαλούμενη τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

    Οπως έγινε γνωστό από τον περίγυρό του, ο γάλλος πρόεδρος είχε "ενημερώσει αμέσως" τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν ότι διορίστηκε στη θέση του προέδρου της Συνέλευσης, προτού ακόμη ανακοινωθεί η πληροφορία αυτή.

    Σημίτης: ''Καθοριστικό'' το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

    ''Καθοριστικό'' για το μέλλον της θεσμικής αναμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

    Ο κύριος Σημίτης σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη συγκρότηση της Συνέλευσης που θα εξετάσει τις θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση εν όψει της διεύρυνσης της με σκοπό τη διαμόρφωση μιας δημοκρατικότερης και αποτελεσματικότερης Ευρώπης. Ο κύριος Σημίτης είπε ότι στο προεδρείο θα συμμετάσχει και η χώρα μας με πρόσωπο που θα επιλέγει και δε θα είναι κατά ανάγκην ενεργός πολιτικός.

    Οσον αφορά στο θέμα του ευρωστρατού, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα καλύπτεται από το σχέδιο συμπερασμάτων καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά ''ήταν η γραμμή μας''.

    Ο κος Σημίτης δήλωσε ότι δεν ανησυχούμε για τις μελλοντικές συζητήσεις που θα γίνουν σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας. "Η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται υψώνοντας φωνές και χτυπώντας τύμπανα. Αντιθέτως απαιτείται συνεννόηση και κατανόηση των προβλημάτων " τόνισε χαρακτηριστικά.

    Σχετικά με το Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προωθεί την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης ασφαλείας με σκοπό να συμβάλλει στην ασφάλεια των αφγανικών και διεθνών μηχανισμών στην Καμπούλ. Στην δύναμη αυτή θα συμμετάσχει όποια χώρα της Ενωσης το επιθυμεί και ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται κυρίως για τις ανθρωπιστικές αποστολές.

    Δεν απαιτείται η επίλυση του Κυπριακού για την ένταξη της στην ΕΕ

    Κατά τη συζήτηση της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης χθες η Σύνοδος Κορυφής επαναβεβαίωσε την προθεσμία ολοκλήρωσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των υποψηφίων χωρών για το τέλος του 2002, καθώς και την ένταξη της Κύπρου μέσα στο χρονοδιάγραμμα ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού της προβλήματος.

    Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, θα παρακαθίσει σήμερα σε γεύμα εργασίας, στο οποίο θα παραστούν οι 15 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι ηγέτες των 13 υποψηφίων για ένταξη χωρών. Ο κ. Κληρίδης αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα διεύρυνσης Γκίντερ Φερχοϊγκεντ και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής θα υπάρχει ειδική αναφορά στην Κύπρο, που θα επαναλαμβάνει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην αναζήτηση λύσης σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε δήλωσή του ο κ. Κασουλίδης είπε επίσης ότι στο ανακοινωθέν θα χαιρετίζεται η επανέναρξη των συνομιλιών του προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς και θα καλούνται οι δύο ηγέτες να εξεύρουν λύση σύμφωνα με τις Αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα επαναλαμβάνεται επίσης ότι αν δεν εξευρεθεί λύση μέχρι το τέλος του 2002 θα ισχύει η απόφαση του Ελσίνκι ότι η λύση του Κυπριακού δεν είναι προϋπόθεση για ένταξη της νήσου.

    Τέλος, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη πως αν μέχρι το 2004 δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος στην αναζήτηση λύσης και η τουρκική πλευρά παραμένει στις γνωστές της θέσεις, η συνέχιση των συνομιλιών δεν θα έχει νόημα.

    Το σχέδιο των "15" αναφέρεται ακόμη στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η Τουρκία, αλλά τονίζεται ότι πρέπει να καταβληθεί από την Αγκυρα μεγαλύτερη προσπάθεια.

    Ανακοίνωση των ονομάτων των υπό ένταξη χωρών

    Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να κατονομάσει επισήμως σήμερα τις 10 υποψήφιες χώρες που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, είχαν αφήσει να εννοηθεί νωρίτερα ότι δεν θα κατονομάσουν επισήμως στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες για να μην επαναπαυτούν και σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις.

    "Αν ο τρέχων ρυθμός προόδου στις διαπραγματεύσεις διατηρηθεί, η Κύπρος, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Σλοβενία θα είναι έτοιμες" αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης που ετοίμασε η Βελγική Προεδρία και θα πρέπει βέβαια να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής.

    Συζητήσεις για τις διεθνείς εξελίξεις

    Χθες, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητήθηκε η κατάσταση στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν και στη Μέση Ανατολή.

    Αναφερόμενος ο κ. Σημίτης στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επανέλαβε ότι "για μας ο Γιασερ Αραφάτ είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής και δεν συμφωνούμε σε μια πολιτική που θα ήθελε να τον βγάλει έξω από το παιχνίδι". Ο κ. Σημίτης κάλεσε το Ισραήλ να συνεργαστεί με τον Γιασέρ Αραφάτ "για να διασωθεί η ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό".

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα, θα μεταβεί σύντομα στην Ουάσιγκτον για να αναλάβει από κοινού με τις ΗΠΑ πρωτοβουλία για τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή.

    Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν ο κ. Σημίτης είπε ότι οι 15 συμφώνησαν για την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική δομή για το σκέλος της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας από ότι για τις στρατιωτικές ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

    [07] Διαδηλώσεις και συλλήψεις στις Βρυξέλλες

    Πηγή: ΑΠΕ 15/12/2001 4:59:00 μμ

    Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν χθες στους δρόμους των Βρυξελλών, διαμαρτυρόμενοι κατά της παγκοσμιοποίησης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στο Λάακεν, ενώ η βελγική αστυνομία προχώρησε σήμερα το πρωί σε σποραδικές συλλήψεις ατόμων που μετείχαν σε απαγορευμένη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία ακροδεξιού κινήματος ή άλλων που έφεραν εκρηκτικές ουσίες. Ο αριθμός των διαδηλωτών που ανταποκρίθηκαν χθες στο κάλεσμα των οργανώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης έφτασε τους 25.000-σύμφωνα με την αστυνομία 12.000.

    Σήμερα περίπου 500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών σε μια "διεθνή συνάθροιση κατά της παγκοσμιοποίησης" στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Λάακεν. Η συγκέντρωση αυτή αποτελεί σύμφωνα με τους διοργανωτές της το πρελούδιο μεγάλης διαδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων που αντιτίθενται σε μια Ευρώπη, όπως τη βλέπουν οι ηγέτες της ΕΕ.

    Συνελήφθησαν 10 άτομα

    Οι διαδηλωτές που πήραν μέρος στη διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο ανταποκρίθηκαν σε αίτημα της βελγικής οργάνωσης D14 (που έχει πάρει το όνομά της από την 14η Δεκεμβρίου) και πολλών οργανώσεων της άκρας αριστεράς. Μια άλλη διαδήλωση που διοργανώνεται από τα αναρχικά κινήματα αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα στο Σεντ-Ζιλ, στο νότιο τμήμα των Βρυξελλών.

    Γύρω στις 13.30 τοπική ώρα, πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές με μαύρες σημαίες κατευθύνονταν προς το σημείο συγκέντρωσης, σύμφωνα με δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου. Σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στα περίχωρα της περιοχής αυτής όπου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση.

    Παράλληλα η βελγική αστυνομία προχώρησε σήμερα το πρωί στη σύλληψη 10 ατόμων στη διάρκεια απαγορευμένης διαδήλωσης, που έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του ακροδεξιού κινήματος "Εθνικιστική Επιτροπή κατά της Παγκοσμιοποίησης", ανακοίνωσε δικαστική πηγή.

    Επίσης οκτώ άλλα άτομα συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες επειδή περιφέρονταν έχοντας στην κατοχή τους μπιτόνια και μπουκάλες με βενζίνη. Αυτοί παραδόθηκαν στην εισαγγελία των Βρυξελλών.

    [08] Nεπάλ: δολοφονία φρουρού της αμερικανικής πρεσβείας

    Πηγή: ΑΠΕ 15/12/2001 3:33:00 μμ

    Δυο άγνωστοι οπλοφόροι πυροβόλησαν σήμερα και σκότωσαν φρουρό της ασφάλειας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα του Νεπάλ Κατμαντού, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας. Η δολοφονία του φρουρού, ο οποίος είναι από το Νεπάλ, έγινε κοντά στο κτιριακό συγκρότημα της Αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου οκτώ χιλιομέτρων από την αμερικανική πρεσβεία στο Κατμαντού.

    "Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο φρουρός της ασφάλειας της πρεσβείας Ραμές Μαναντάρ σκοτώθηκε στις 12.30 τοπική ώρα (08.45 ώρα Ελλάδος) από τα πυρά δυο επιτιθέμενων, οι οποίοι επίσης τον λήστεψαν", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Τον τελευταίο μήνα ο βασιλιάς Γκιανέντρα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την επίθεση μαοϊστών ανταρτών του Νεπάλ στην αστυνομία και σε θέσεις του στρατού στη χώρα.

    [09] Προβληματισμός για την αποδυνάμωση της ΑΒΜ

    15/12/2001 2:36:00 μμ

    Αμερικανοί διπλωμάτες θα ταξιδέψουν στην Κίνα την ερχόμενη εβδομάδα, εν μέσω επικρίσεων στην Ουάσινγκτον, για την απόφαση του προέδρου Τζορτζ Μπους να αποσυρθεί από τη συνθήκη Αντι-βαλλιστικών Πυραύλων του 1972, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών στην Ασία. Επικριτές της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Συνθήκη, ο ισχυρός Δημοκρατικός γερουσιαστής του Ντέλαγουεαρ, Τζόζεφ Μπίντεν, ο οποίος δηλώνει οτι η απόφαση του Μπούς, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών ανάμεσα στους πυρηνικούς παίκτες της Ασίας. Πάντως ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται με την Κίνα, ενόσω θα αναδύονται τα σχέδια για την πυραυλική άμυνα, που απαγορεύεται από τη συνθήκη ABM.

    Επικρίσεις και ανησυχίες

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε πως ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τον Έλεγχο των Εξοπλισμών, Aβις Μπόλεν θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας που μεταβεί στην Κίνα.

    Επικριτές της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Συνθήκη Αντι-βαλλιστικών Πυραύλων του 1972, ιδίως ο ισχυρός Δημοκρατικός γερουσιαστής του Ντέλαγουεαρ, Τζόζεφ Μπίντεν, φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών ανάμεσα στην Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν.

    Ο Μπάουτσερ έδειξε πόσο ευαίσθητο είναι το θέμα, τονίζοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ΗΠΑ θα διαβουλεύονται με την Κίνα ενόσω θα αναδύονται τα σχέδια για την πυραυλική άμυνα, που απαγορεύεται από τη συνθήκη ABM. "Εχουμε καταστήσει σαφές ότι η πυραυλική άμυνα δεν στρέφεται εναντίον της στρατηγικής αποτροπής της Κίνας. Είναι ένα σύστημα που θα καταδιώξει τα ανεύθυνα κράτη που μπορεί να απειλήσουν τις ΗΠΑ", είπε, αναφερόμενος στη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και το Ιράκ. "Έχουμε διαβουλευθεί τακτικά με την Κίνα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα το συζητήσουμε με την Κίνα την ερχόμενη εβδομάδα. Αμερικανοί αξιωματούχοι θα πάνε στο Πεκίνο σε συνέχεια της ανακοίνωσης του προέδρου", είπε. "Δεν πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη μιας περιορισμένης πυραυλικής άμυνας από την πλευρά μας θα οδηγήσει την Κίνα να επεκτείνει την οικοδόμηση στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων", πρόσθεσε.

    Την ανησυχία του ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη ABM μπορεί να προκαλέσει ένα νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών, ιδίως στον τομέα των πυρηνικών πυραύλων, εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Σε ανακοίνωσή του ο Ανάν κάλεσε όλα τα κράτη να εξερευνήσουν νέες δεσμευτικές και αμετάκλητες πρωτοβουλίες για την αποτροπή αυτών των δυσάρεστων αποτελεσμάτων.

    Αντίθετη γνώμη έχει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος από το Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, έκρινε σήμερα ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συνθήκη θα σημάνει το τέλος της κούρσας των εξοπλισμών του Ψυχρού Πολέμου κι όχι την επανέναρξή της. "Με την αποχώρηση από τη συνθήκη, βλέπουμε τις δυο πλευρές να ανακοινώνουν το τέλος της κούρσας των εξοπλισμών και μια ριζική μείωση του αριθμού των στρατηγικών όπλων. Μου φαίνεται ότι δεν θα προκαλέσει προβλήματα, αλλά θα βάλει στην άκρη ένα πρόβλημα κατά τρόπο που θα μπορούμε να βλέπουμε μπροστά προς τον 21ο αιώνα και όχι πίσω στον Ψυχρό Πόλεμο", είπε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας.

    Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μπους ενημέρωσε τη Μόσχα ότι αποχωρεί από τη συνθήκη του Ψυχρού Πολέμου για τους πυρηνικούς πυραύλους εντός έξι μηνών. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν τη συνθήκη το 1972 ως μέσο αποτροπής της εξάπλωσης των πυραύλων.

    [10] Συνέδριο Δημοκρατικού Κόμματος-Μπερίσα

    Πηγή: ΑΠΕ 15/12/2001 6:03:00 μμ

    Αρχισε σήμερα στα Τίρανα τις εργασίες του το 7ο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο θα εκλέξει την νέα ηγεσία του κόμματος και τα όργανά του. Ο πρόεδρος Σαλί Μπερίσα στην ομιλία του έκανε μια αναφορά στις διεθνείς και εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση των σοσιαλιστών, η οποία-όπως είπε-κατέστρεψε τελικά τα θεμέλια της δημοκρατικής κοινωνίας που είναι οι ελεύθερες εκλογές. Ο κ. Μπερίσα ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα την οποία κατηγορεί ότι έχει βυθίσει τη χώρα σε βαθιά κρίση και στην διαφθορά και την έχει παραδώσει στα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος.

    Ο κ. Μπερίσα πρότεινε μια πλατφόρμα για την πρόοδο της χώρας, που θα δώσει τέλος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η αλβανική κοινωνία. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής η οποία θα εξετάσει: τις οικονομικές δραστηριότητες και τους δημόσιους διαγωνισμούς των κυβερνήσεων από το 92 και τους φακέλους των πολιτικών που κατηγορήθηκαν για διαφθορά.

    Επίσης ζήτησε την άρση της ασυλίας πολιτικών και δημόσιων προσώπων ώστε η δικαιοσύνη να μπορεί να ελέγξει τις περιουσίες τους.

    Οσον αφορά στην ενεργειακή κρίση ο Μπερίσα πρότεινε, όπως και άλλες φορές, την υπογραφή συμφωνιών με την ΔΕΗ και την Ηλεκτροενεργειακή Εταιρεία του Κοσόβου. Το συνέδριο χαιρέτησε σήμερα εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και ο βουλευτής της Χρήστος Ζώης.

    [11] Ανανέωση της θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    15/12/2001 1:45:00 μμ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ανανέωσε για άλλους έξι μήνες τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Με το ψήφισμά του το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να άρουν τους περιορισμούς που επέβαλαν στις 30 Ιουνίου 2000, στις επιχειρήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να αποκαταστήσουν το στάτους κβο άντε στα Στροβίλια.

    Σε ψήφισμα με αριθμό 13-84, το οποίο υιοθέτησε ομόφωνα σε επίσημη συνεδρία και με το οποίο παρατείνει την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 15 Ιουνίου 2002, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά του ψηφίσματα για την Κύπρο και ειδικότερα το ψήφισμα 12-51 της 29ης Ιουνίου του 1999 και τα μετέπειτα ψηφίσματα.

    Χαιρετίζει επίσης την έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών της 30ης Νοεμβρίου 2001 για τις επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών στην Κυπρο και ιδιαίτερα την έκκλησή του προς τα μέρη να αντιμετωπίσουν το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, ως επείγον και με σοβαρότητα.

    Στο ψήφισμα γίνεται αναφορά στην κυβέρνηση της Κύπρου, η οποία όπως αναφέρει, θεωρεί ότι λόγω της κατάστασης στο νησί, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και μετά τις 15 Δεκεμβρίου.

    [12] Πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στη Λετονία

    15/12/2001 11:05:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και τέσσερις τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε χθες σε εργοστάσιο κατασκευής σπίρτων στα περίχωρα της Ρίγας στη Λετονία. Σύμφωνα με την αστυνομία από τους τέσσερις που διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο --δυο γυναίκες και δυο άνδρες-- οι τρεις βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Ειδικοί άρχισαν έρευνα για τα αίτια της έκρηξης στο εργαστήριο του εργοστασίου Kometa, από την οποία έσπασαν τα τζάμια και προκλήθηκε πυρκαγιά, την οποία κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο αργότερα πυροσβέστες, πρόσθεσε. Το εργοστάσιο Kometa είναι ένα από τα μεγαλύτερα παραγωγής σπίρτων στα κράτη της Βαλτικής, με 430 εργαζόμενους.

    [13] Λογότυπο για Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2008

    15/12/2001 2:21:00 μμ

    Η UEFA ενέκρινε το λογότυπο της κοινής υποψηφιότητας Ελλάδας-Τουρκίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2008. Στο λογότυπο εμφανίζεται ένας παίκτης να σουτάρει ενώ από κάτω υπάρχουν τρεις χρωματιστοί κύκλοι: ένας πράσινος (το χόρτο του γηπέδου), ένας μπλε (για την Ελλάδα) και ένας κόκκινος (για την Τουρκία).

    [14] Αναμέτρηση ΑΕΚ-Ιωνικού

    15/12/2001 2:22:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Μετά την αναγκαστική στάση που πραγματοποίησε στο Ιβανώφειο, το... τρένο της ΑΕΚ είναι έτοιμο να ξεκινήσει και πάλι τη νικηφόρα πορεία του στο πρωτάθλημα μπάσκετ, αρχής γενομένης από τον σημερινό αγώνα με τον Ιωνικό Νέας Φιλαδελφείας στο ΟΑΚΑ. Η νίκη στο παιχνίδι αυτό είναι επιβεβλημένη για την "Ενωση", αφού, σε αυτή την περίπτωση, θα συνεχίσει να βρίσκεται στην κορυφή της Α1, και μετά το πέρας της 11ης αγωνιστικής. Στην αναμέτρηση αυτή ο "δικέφαλος", για ένα ακόμη παιχνίδι, θα είναι... λειψός, καθώς ο Ντράγκαν Σάκοτα δεν μπορεί να υπολογίζει στους τραυματίες Παντελιάδη και Ταπούτο, ενώ κατά 99% δεν θα έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τον Αλεξάντερ Λάζιτς.

    [15] Προσοχή στα παιδικά ατυχήματα των Εορτών

    15/12/2001 3:27:00 μμ

    Κάθε χρόνο περίπου 2300 παιδιά τραυματίζονται από παιδικά παιχνίδια, ποδήλατα και μπάλες ενώ το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο τις γιορτές λόγω των δώρων που δέχονται αλλά και των χριστουγεννιάτικων στολιδιών. Αυτό προκύπτει από έρευνα που έκανε το Κέντρο Ερευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους γονείς για τις οδηγίες πρόληψης ατυχημάτων από παιχνίδια. Από το 1996 έως το 1998 καταγράφηκαν 910 ατυχήματα από παιδικά παιχνίδια, ενώ την ίδια περίοδο περίπου 6.110 παιδιά τραυματίστηκαν με το ποδήλατο ή από την μπάλα. Εκτιμάται ότι η συχνότητα των ατυχημάτων με παιδικά παιχνίδια είναι 14 ανά 10.000 παιδιά το χρόνο, συνολικά.

    Πόσο ''αθώα'' είναι τελικά τα χριστουγεννιάτικα ''αξεσουάρ'';

    Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, πιο επιρρεπή στα ατυχήματα είναι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και κυρίως τα αγόρια. Περισσότερο από 50% των κακώσεων εντοπίζονταν στην περιοχή της κεφαλής και στην πλειονότητα τους είναι μώλωπες και ανοιχτές πληγές.

    Μία στις πέντε κακώσεις προκλήθηκε από μικρά παιχνίδια ή κομμάτια αυτών, τα οποία τα παιδιά βάζουν στη μύτη και στο αυτί, είτε τα βάζουν στο στόμα με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο εσωτερικό της κοιλιάς ή λιγότερο συχνά στους πνεύμονες. Μάλιστα, το 8% των παιδιών που τραυματίστηκαν χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο.

    Το χριστουγεννιάτικο δένδρο είναι κάτι που εντυπωσιάζει τα παιδιά και τα στολίδια του προσελκύουν την προσοχή τους. Τα μικρά παιδιά χρησιμοποιούν όλες τους τις αισθήσεις για να τα εξερευνήσουν, τα ψηλαφούν, τα διαλύουν και συχνά τα βάζουν στο στόμα τους με αυξημένη πιθανότητα να τα καταπιούν. Ετσι, συχνά τραυματίζουν τα χέρια τους, τα χείλη τους και τη στοματική κοιλότητα. Είναι προτιμότερη λοιπόν, για το χριστουγεννιάτικο στολισμό η επιλογή άθραυστων στολιδιών, ενώ για τα φωτάκια του δένδρου συνιστάται η επιλογή αυτών νέας τεχνολογίας των οποίων το εξωτερικό κάλυμμα δεν θερμαίνεται όταν ανάβουν και δεν απομακρύνεται εύκολα.

    Μεγάλη προσοχή στα σοκολατένια αυγά, πατατάκια ή και παγωτά που μέσα περιέχουν παιχνιδάκια σαν δώρο. Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση συμβαίνουν 117 ατυχήματα στη χώρα μας και 2000 στην Ευρώπη από τέτοιου είδους παιχνίδια. Στη διάρκεια των ετών 1977-1994 προκλήθηκαν 7 θάνατοι παιδιών μετά από πνιγμό με τα μικρά παιχνιδάκια των προϊόντων αυτών.

    Τέλος, η "μόδα" των πατινιών με λαβή είχε ως αποτέλεσμα να τραυματισθούν 38 παιδιά ηλικίας έως 14 ετών, από τα περασμένα Χριστούγεννα μέχρι σήμερα

    [16] Hμέρα του ελληνικού γραμματοσήμου

    15/12/2001 12:48:00 μμ

    Την ημέρα του ελληνικού γραμματοσήμου γιόρτασαν χθες τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα μινιατούρα έργου τέχνης (Feuillet), τμήμα της οποίας αποτελεί γραμματόσημο με θέμα "Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004". Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Σπύρος Βούγιας. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε στην ομιλία του ότι τα ΕΛΤΑ μετέχουν στην ολυμπιακή προετοιμασία και μέσα στο μεγάλο σχέδιο της επικοινωνίας και της προβολής του "Αθήνα 2004" και έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν σειρές γραμματοσήμων με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες απο την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

    Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το γραμματόσημο είναι κλασικό "όχημα" μεταφοράς μηνυμάτων, ένα σύμβολο κρατικής κυριαρχίας, αλλά ταυτόχρονα ένα σύμβολο πολιτισμού και ειρήνης που μπορεί να μεταδώσει το μήνυμα τόσο των Ολυμπιακών Αγώνων όσο και της πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    "Φαντάζομαι", είπε ο Υπουργός, "ότι αυτή είναι μόνο η αρχή γιατί τα ΕΛΤΑ θα εκδώσουν πολλές σειρές γραμματοσήμων, έτσι ώστε ο κάθε χρήστης και ο κάθε αποδέκτης να το απολαμβάνει, αλλά και αναμνηστικών γραμματοσειρών που έχουν μεγάλο συλλεκτικό ενδιαφέρον γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο και μοναδικό γεγονός". Αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες είπε ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει άρτιους Αγώνες, επισημαίνοντας ότι κανένας δεν μας έκανε χάρη στην ανάθεσή τους. Πρόσθεσε ακόμη πως μέχρι σήμερα η χώρα προσπαθεί να ολοκληρώσει τα έργα υποδομής και μόλις αυτό επιτευχθεί τότε είπε ότι "θα ανοίξουμε το χαρτί της ιστορίας της αυθεντικότητας των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διοργανώσει η Ελλάδα".

    Ο κ. Βούγιας στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην επέκταση των δραστηριοτήτων των ΕΛΤΑ στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στην υλοποίηση της "Διαβαλκανικής ταχυδρομικής ανάπτυξης και συνεργασίας", που περιλαμβάνει την ανάπτυξη κοινών σχεδίων σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και εμπορικό επίπεδο για τη δημιουργία συμμαχιών και συνεργασιών σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 202 εκ. δρχ. και υλοποιείται με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

    Τα ΕΛΤΑ έχουν προγραμματίσει να εκδίδουν κάθε χρόνο 2 σειρές γραμματοσήμων και 2 Feuillet σε συνεργασία με τον "Αθήνα 2004". Το 2002 θα κυκλοφορήσουν οι σειρές "Αρχαία Ελλάδα: Ολυμπία και Ήλιδα, το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων" και "Ολυμπιονίκες 1896-1912: πορτραίτο και αγωνίσματα" και τα φεγιέ "Αγωνιστικός χώρος από την αρχαία Ολυμπία" και "Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του 1896". Το 2003 θα εκδοθούν οι σειρές "Νομίσματα αρχαίας Ελλάδας" και "Σύγχρονη τέχνη" και τα φεγιέ "Όψεις μεταλλίων νικητών" και "Ο δισκοβόλος του Δημητριάδη". Το 2004 θα εκδοθούν οι σειρές "Αρχαίο Ολυμπιακό πνεύμα" και "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μέσα από τα μάτια των παιδιών" και τα φεγιέ "Ο Ολυμπιακός ύμνος" και "Πολιτιστική Ολυμπιάδα". Παράλληλα θα εκδοθεί η ειδική σειρά "Έλληνες Ολυμπιονίκες 2004".

    [17] Απονομή βραβείου Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας

    15/12/2001 12:11:00 μμ

    Ο Παναγιώτης Μουλλάς

    Το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, που θεσπίστηκε στη μνήμη των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού, απονεμήθηκε χθες από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, στον καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Μουλλά. Ο Παναγιώτης Μουλλάς, όπως επισήμαναν τα μέλη της Επιτροπής του Βραβείου, τιμήθηκε με την μεγάλη αυτή διάκριση για το πολύπλευρο 30ετές ερευνητικό και συγγραφικό του έργο αλλά και το αμείωτο διδακτικό του πάθος με συστηματική διασύνδεση έρευνας και διδασκαλίας ώστε να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους επερχόμενους.

    Η σημερινή καταξίωση του δασκάλου, όμως, όπως επισημάνθηκε κατά την τελετή της απονομής, αποτέλεσε και μία αφορμή για να τεθούν και τα προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

    "Είναι ώρα να συζητήσουμε τα θέματα της εκπαίδευσης" τόνισε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης Ε. Ν. Οικονόμου, εξηγώντας ότι ο συμβολικός χαρακτήρας της σημερινής εκδήλωσης προσφέρεται και για μία ανασκόπηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Σύμφωνα με την άποψή του ορισμένες παρεμβάσεις μπορούν να επιφέρουν τα αντίθετα του επιθυμητού αποτελέσματα.

    Ο κ. Οικονόμου απαρίθμησε και τα καίρια, κατά τη γνώμη του, προβλήματα της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης που χρήζουν συγκεκριμένων απαντήσεων: την χαλαρότητα της φοιτητικής ζωής, την διοικητική, οικονομική και εκπαιδευτική δυσκαμψία των ιδρυμάτων, την έλλειψη αξιόπιστης συγκριτικής αξιολόγησης στα ΑΕΙ, τον υπέρμετρο ρόλο του συνδικαλισμού στην εκπαιδευτική λειτουργία, την παγιωμένη και αποστηθισμένη γνώση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Προβλήματα, τα παραπάνω, που εκτρέφουν, όπως κατέληξε ένα γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας. Στην τελετή της απονομής την παρουσίαση του τιμωμένου πραγματοποίησε η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Γ. Πεσκετζή-Πολίτη, ενώ ακολούθησε ομιλία του κ. Μουλλά με θέμα "Το παρόν και το μέλλον των νεοελληνικών σπουδών".

    [18] Εκθεση Ελλήνων φοιτητών στο Βελιγράδι

    Πηγή: ΑΠΕ 15/12/2001 12:36:00 μμ

    Εγκαινιάστηκε στη Φοιτητική Γκαλερί του Βελιγραδίου έκθεση 80 σχεδίων και χαρακτικών 63 Ελλήνων φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας που αποσκοπεί στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο καθηγητής Μανώλης Γιανναδάκης συνοδευόμενος από τους φοιτητές Ελένη Βλάχου και Γιάννη Αργυρόπουλο. Την έκθεση εγκαινίασε παρουσία πλήθους φοιτητών και άλλων πολιτών ο Σέρβος καθηγητής Βέλιζαρ Κρστιτς και παρέστησαν οι πανεπιστημιακές αρχές του Βελιγραδίου και ο Έλληνας πρόξενος κ.Αντώνης Σγουρόπουλος. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 10 Ιανουαρίου 2002. Αντίστοιχη εκδήλωση με έργα Γιουγκοσλάβων φοιτητών θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο στο Κέντρο Χαρακτικής του Δήμου Νεάπολης της Θεσσαλονίκης.

    [19] Την ταχεία επικύρωση του Κιότο επιθυμεί η ΕΕ

    15/12/2001 4:50:00 μμ

    Την ταχεία επικύρωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, πριν από την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη, που θα πραγματοποιηθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ το Σεπτέμβριο του 2002, αποφάσισαν οι "15" υπουργοί Περιβάλλοντος, στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο - με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς της αρμόδιας υπουργού Βάσως Παπανδρέου - επαναβεβαίωσε αφ' ενός μεν την πρόθεση της ΕΕ για την υλοποίηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, με στόχο τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατα την περίοδο 2008-2012 σε ποσοστό 8%, έναντι των επιπέδων του 1990 και αφ' ετέρου την ήδη συμφωνημένη κατανομή αυτών των υποχρεώσεων μεταξύ των κρατών μελών. Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ευρωπαϊκού προγράμματος για την κλιματική αλλαγή το οποίο θα ισχύσει μέχρι το 2003.

    Ορθολογική χρήση της ενέργειας και δικαώματα για εκπομπές αερίων

    Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει τη λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση της ενέργειας και τη μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην οικιακή κατανάλωση και τη βιομηχανία. Προβλέπει ακόμη μέτρα για την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς, την αποδοτικότερη λειτουργία της βιομηχανίας, καθώς και την επανεξέταση του μηχανισμού παρακολούθησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με την εφαρμογή του προγράμματος εξασφαλίζεται η σύνδεση των μηχανισμών εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κυότο, με το κοινοτικό καθεστώς "εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου".

    Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου συζητήθηκε επίσης πρόταση οδηγίας "για την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου", η οποία θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα, μέσω ενός καινοτόμου μηχανισμού που δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής δικαιωμάτων ρύπων, μεταξύ επιχειρήσεων εντός των συνόρων της ΕΕ. Το σύστημα αυτό θα εφαρμοσθεί σε τομείς όπως ο ενεργειακός, η παραγωγή και επεξεργασία μετάλλων, τα μη μεταλλικά ορυκτά και η ηλεκτροπαραγωγή.

    Η κ Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της προαιρετικής εφαρμογής του συστήματος για την πρώτη περίοδο, δηλαδή κατά τη διάρκεια των ετών 2005-2008, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στα κράτη μέλη να προσαρμοσθούν ενόψει της υποχρεωτικής εφαρμογής στη συνέχεια. Η Ελληνίδα υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην αναγκαιότητα κατάλληλης προετοιμασίας της αγοράς, προκειμένου να καθορισθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων στο σύστημα και τόνισε ότι το εμπόριο αυτό θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω ανεγνωρισμένων χρηματιστηρίων και με πλήρη διαφάνεια των τιμών. Υποστήριξε επίσης ότι ανταλλαγή δικαιωμάτων ρύπων κατά την πρώτη περίοδο θα πρέπει να γίνεται δωρεάν και χωρίς δεσμεύσεις για τις επιχειρήσεις, στη βάση μιας κοινά αποδεκτής και εναρμονισμένης μεθόδου, ώστε να περιορισθούν οι κίνδυνοι αθέμιτου ανταγωνισμού.

    Αναφορικά με τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, η κ Παπανδρέου σημείωσε ότι οι εκπομπές θα πρέπει να προσμετρώνται στο επίπεδο του παραγωγού, βάσει της αρχής "ο ρυπαίνων πληρώνει", για να αποφευχθεί η μετακύληση του κόστους στον καταναλωτή.

    Στο πλαίσιο του Συμβουλίου επετεύχθη πολιτική συμφωνία για την πρόταση οδηγίας σχετικά με την εισαγωγή στην αγορά από το 2005 καυσίμων μηδενικού θείου. Το νέας ποιότητας καύσιμο θα συμβάλει στη μείωση της ρύπανσης από το διοξείδιο του θείου και από οξείδια του αζώτου, κυρίως μέσω της καλύτερης λειτουργίας των καταλυτών. Υιοθετήθηκαν συμπεράσματα σχετικά με τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για φυτοφάρμακα, με στόχο την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

    Επιβεβαιώθηκε επίσης η στρατηγική της ΕΕ για τις διοξίνες, η οποία θα συμβάλει στην εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης, στη μείωση της ανθρώπινης έκθεσης και στη διατήρηση της σε ασφαλή επίπεδα.

    Στο πλαίσιο του Συμβουλίου υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρόταση Κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ανιχνευσιμότητα και επισήμανση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, που διασφαλίζει τη δυνατότητα εντοπισμού τους σε όλα τα στάδια της διάθεσης τους στην αγορά, μέσω των αλυσίδων παραγωγής και διανομής.

    Τέλος οι "15" υπουργοί υιοθέτησαν πρόταση οδηγίας που προβλέπει τη συμμετοχή του κοινού στην εκπόνηση σχεδίων και προγραμμάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 15 December 2001 - 17:56:11 UTC