Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα βουνά της Τόρα Μπόρα ο Μπιν Λάντεν
  • [02] Αφγανιστάν: Επτά χιλιάδες κρατούμενοι Ταλιμπάν
  • [03] Συνελήφθη ύποπτος για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα
  • [04] Νέο κύμα κακοκαιρίας από σήμερα
  • [05] Αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις
  • [06] Δρυς: Αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης
  • [07] Γενική συνέλευση στον χώρο της καθαριότητας
  • [08] Ανοικτές οι Τράπεζες στις γιορτές
  • [09] Τρίωρη στάση εργασίας οι καθηγητές
  • [10] Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην Αργεντινή
  • [11] Σφοδρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας
  • [12] Ύποπτοι αλλοδαποί συνελήφθησαν στη Σομαλία
  • [13] Εξουδετερώθηκε βόμβα στο κέντρο της Μανίλα
  • [14] Πρετόρια: Έπεσε η οροφή εμπορικού κέντρου
  • [15] Λήγει η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας
  • [16] Νέα ήττα για το Περιστέρι
  • [17] Το άγχος των Χριστουγεννιάτικων αγορών
  • [18] Μουσική συναυλία διαμαρτυρίας
  • [19] Λειτουργία ιδιωτικών ιατρειών
  • [20] Ε.Ε: Δικτύο υψηλών ταχυτήτων

    [01] Στα βουνά της Τόρα Μπόρα ο Μπιν Λάντεν

    Πηγή: ΑΠΕ 21/12/2001 10:53:00 πμ

    Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εξακολουθεί να βρίσκεται στα βουνά του ανατολικού Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Χάτζι Χαζράτ Αλι, υπεύθυνος ασφαλείας της επαρχίας Ναγκαρχάρ, όπου βρίσκεται η οροσειρά της Τόρα Μπόρα. ο ίδιος δήλωσε επίσης οτι ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Ομαρ είναι ζωντανός χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει τον τόπο όπου βρίσκεται.

    Ο μουλάς Ομαρ και Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ζωντανοί

    "Ο μουλάς Ομαρ και Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ζωντανοί. Ο Μπιν Λάντεν εξακολουθεί να βρίσκεται στα βουνά", δήλωσε ο Χάτχι Χαζράτ Αλι στους δημοσιογράφους στο Τζαλαλαμπάντ.

    Ο Χαζράτ Αλι δεν έδωσε διευκρινίσεις για τις πηγές των πληροφοριών του. Την περασμένη εβδομάδα, πριν από την ανακοίνωση της εξουδετέρωσης των βάσεων της Αλ Κάιντα στην Τόρα Μπόρα είχε δηλώσει οτι ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν στην περιοχή πριν απο λίγες ημέρες, αλλά ότι αγνοούσε πού βρισκόταν τη στιγμή που μιλούσε.

    Ύπαρχουν πολλές ακόμη σπηλιές στα βουνά. Η Αλ Κάιντα δεν τελείωσε, δήλωσε σήμερα ο Χάτζι Χαζράτ Αλι τη στιγμή που οι επικεφαλής των αφγανικών δυνάμεων της περιοχής δηλώνουν ότι η περιοχή της Τόρα Μπόρα "εκκαθαρίστηκε από το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    [02] Αφγανιστάν: Επτά χιλιάδες κρατούμενοι Ταλιμπάν

    Πηγή: ΑΠΕ 21/12/2001 10:46:00 πμ

    Επτά χιλιάδες Ταλιμπάν και μαχητές της "Αλ Κάιντα" κρατούνται στο Αφγανιστάν από τις δυνάμεις του συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας και από αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ανακοίνωσε σήμερα στο Ισλαμαμπάντ εκπρόσωπος του συνασπισμού. Ωστόσο ο Κέντον Κιθ διευκρίνισε οτι ο αριθμός αυτός δεν αποτελεί παρά εκτίμηση λόγω της "ρευστότητας της κατάστασης" και των πολλών διαφοερτικών στρατιωτικών σωμάτων που προβαίνουν σε συλλήψεις.

    "Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς η κατάσταση αλλάζει ώρα με την ώρα. Αλλά πιστεύω ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς, ο αριθμός των κρατουμένων στο Αφγανιστάν είναι της τάξης των 7.000", είπε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε επίσης ότι είναι αδύνατον να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στους κρατουμένους Ταλιμπάν και τους μαχητές της Αλ Κάιντα.

    Ανακριτές του FBI έφθασαν τη Δευτέρα στο Κανταχάρ για να ανακρίνουν κρατουμένους που έχουν συλληφθεί στο βόρειο τμήμα της χώρας κοντά στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

    [03] Συνελήφθη ύποπτος για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα

    Πηγή: ΑΠΕ 21/12/2001 9:15:00 πμ

    Η Βρετανία διερευνά τις πληροφορίες ότι ένας άνδρας που υποστηρίζει ότι είναι Βρετανός υπήκοος έχει συλληφθεί στο Πακιστάν, διότι βαρύνεται με υποψίες για συμμετοχή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις. Ο βρετανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Φόρεϊν Οφις έχει ενημερωθεί πως κάποιος αγγλόφωνος που αυτοαποκαλείται "Γιακούμπ" και υποστηρίζει ότι είναι βρετανός υπήκοος, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Πεσαβάρ, μετά τη σύλληψή του από τις πακιστανικές αρχές κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

    "Βασικά δεν έχουμε μπορέσει να επιβεβαιώσουμε τίποτα ακόμη, αλλά διερευνούμε την κατάσταση. Οι άνθρωποί μας στο Πακιστάν βρίσκονται σε επαφή με διάφορους οργανισμούς και διερευνούμε το ζήτημα", δήλωσε στο Ρόιτερ ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις.

    Οι πακιστανοί μεθοριακοί φρουροί έχουν συλλάβει δεκάδες άτομα που υπάρχουν υποψίες ότι ήταν μαχητές της Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν και μετά την κατάρρευση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επιχείρησαν να διαφύγουν στο Πακιστάν.

    [04] Νέο κύμα κακοκαιρίας από σήμερα

    21/12/2001 11:15:00 πμ

    Μεταβολή του καιρού από σήμερα με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια κυρίως στα ορεινά, προβλέπει η ΕΜΥ. Τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν αρχικά στη δυτική Ελλάδα και ως αργά το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Επίσης, κλειστό είναι το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης από τις 9 το πρωί, αυτή τη φορά λόγω της ομίχλης.

    Bρέθηκε το πτώμα του 53χρονου Αλέξη Αντωνόπουλου

    Επίσης, από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, η συγκοινωνία στο εθνικό και περιφερειακό οδικό δίκτυο, συνεχίζει να διεξάγεται σε πολλές περιοχές με αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω του παγετού που έχει δημιουργηθεί, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένα δεκάδες χωριά σε Μακεδονία και Θεσσαλία.

    Κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για τη νησιωτική χώρα.

    Επίσης, στο πολικό ψύχος, απέδωσε τα αίτια της ταλαιπωρίας ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, ο οποίος τόνισε ότι όλοι οι εγκλωβισμένοι στο συρμό 617, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Δικαία προς Θεσσαλονίκη και αποκλείσθηκαν κοντά στο χωριό Πετράδες, θα λάβουν ως αποζημίωση από 100.000 δραχμές έκαστος.

    Τέλος, στη θαλάσσια περιοχή Λακόπετρας, βρέθηκε χθες το απόγευμα το πτώμα του 53χρονου Αλέξη Αντωνόπουλου, ο οποίος είχε παρασυρθεί στις αρχές της εβδομάδας από τα νερά του χειμάρρου Διακονιάρη, στην Πάτρα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον 9χρονο γιο του.

    Mέτρα λόγω της εορταστικής εξόδου

    Έκτακτα μέτρα λόγω της εορταστικής εξόδου και επιστροφής τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά έχει προγραμματίσει η Τροχαία.

    Από σήμερα το μεσημέρι θα παραχωρηθεί μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας από το Δαφνί έως τα διόδια της Ελευσίνας στην Κακιά Σκάλα, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις θα γίνουν και στα δυο εθνικά οδικά δίκτυα Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας.

    Σύμφωνα με τον διευθυντή της Τροχαίας κάθε 15 χιλιόμετρα θα υπάρχει περιπολικό, κάθε 20 χιλιόμετρα συνεργεία ελέγχου για τον εντοπισμό παραβάσεων, ενώ ενδιάμεσα και σε μικρές αποστάσεις θα κινούνται αυτοκίνητα με συμβατικούς αριθμούς κυκλοφορίας για μυστική αστυνόμευση.

    Αυξημένα μέτρα τάξης έχουν προγραμματίσει και τα Λιμεναρχεία Πειραιά και Ραφήνας.

    [05] Αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις

    21/12/2001 9:50:00 πμ

    Απλούστερες διαδικασίες στις πανελλαδικές εξετάσεις, ανακοίνωσε το υπουργείο παιδείας. Ψαλίδισμα του προφορικού βαθμού και αλλαγές στον τρόπο αναβαθμολόγησης των γραπτών της Β' και Γ' λυκείου περιλαμβάνουν οι δύο βελτιωτικές παρεμβάσεις, υπέρ των μαθητών, στις οποίες προχώρησε το υπουργείο. Οι πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν από τα τέλη του Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

    [06] Δρυς: Αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης

    Πηγή: ΑΠΕ 21/12/2001 9:36:00 πμ

    Με αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης στο αγροτικό, ο υπουργός Γεωργίας παρουσίασε την πολιτική της κυβέρνησης για την αγροτική οικονομία. Για μας, είπε ο κ. Δρυς, η ανασυγκρότηση της υπαίθρου θα συμβάλλει ουσιαστικά στην εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στην ενδυνάμωση της χώρας, μια προσπάθεια που «δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς ανατρέπει όλα τα παραδοσιακά μοντέλα οργάνωσης του αγροτικού τομέα και επιχειρεί τη μετατροπή της αγροτικής πολιτικής σε πολιτική αναδιοργάνωσης της γεωργικής παραγωγής και της τοπικής κοινωνίας.

    Οι ευκαιρίες που έχει η ελληνική γεωργία

    Επίσης, ο Υπουργός Γεωργίας υποστήριξε ότι οι ευκαιρίες που έχει η ελληνική γεωργία είναι μεγαλύτερες από τους κινδύνους που την απειλούν και διευκρίνισε τα εξής:

    Η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και των τεσσάρων μεγάλων επιχειρησιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Γεωργίας με στόχο, η ελληνική γεωργία μετά το 2006 να έχει δρομολογηθεί σε μια πορεία πλήρους εκσυγχρονισμού, δυναμικής αναδιάρθρωσης, υψηλής ανταγωνιστικότητας και παραγωγής υψηλής ποιότητος προϊόντων. Η αξιοποίηση της περιβαλλοντικής κληρονομιάς, του φυσικού κάλλους και των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας προκειμένου η ελληνική ύπαιθρος να μετατραπεί σε χώρο βιολογικών καλλιεργειών με δυνατότητες κατάκτησης των διεθνών αγορών που μαστίζονται από την διατροφική κρίση και από την εξάντληση των φυσικών πόρων των βιομηχανικών κρατών, με στόχο την επιθετική τοποθέτηση των προϊόντων μας στην παγκόσμια αγορά ως συνώνυμων της υγιεινής διατροφής. Η επιτυχής συνεργασία μεταξύ πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα στο χώρο των τροφίμων, με στόχο την ολοκλήρωση ενός διευρυμένου διαλόγου μεταξύ των εταίρων, ώστε να επιτευχθεί ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο μεταξύ παραγωγών, βιομηχανιών και καταναλωτών. Η έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων και άλλων φυσικών πόρων, ώστε να δοθούν στην Ελλάδα απαντήσεις στα πραγματικά σύγχρονα προβλήματα της γεωργίας με στόχο την κινητοποίηση του επιστημονικού, βιομηχανικού και κατασκευαστικού δυναμικού μας στο πλαίσιο μιας ευρηματικής πολιτικής για τον εμπλουτισμό των υδάτινων πόρων. Η νέα αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η αξιοποίηση της ελληνικής προεδρίας του 2003, με στόχο την υποστήριξη όχι μόνο της παραγωγής των εθνικών μας προϊόντων όπως είναι για παράδειγμα το λάδι, ο καπνός το βαμβάκι, τα εσπεριδοειδή, τα οπωροκηπευτικά και τα αλιεύματα αλλά και η δημιουργία ενός πλαισίου ενίσχυσης της πολιτικής για τις αναδιαρθρώσεις των γεωργικών εκμεταλλεύσεων προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της φυτικής παραγωγής και να αυξηθεί η συμμετοχή της ποιοτικής κτηνοτροφίας στην παραγωγή αγροτικού εισοδήματος τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Εξάλλου, αναφέρθηκε στους γενικούς στόχους της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

    τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στον αγροτικό πληθυσμό αναφορικά με το μέλλον το δικό του και των παιδιών του. την αποκατάσταση της οικονομικής αυτοπεποίθησης και μιας νέας ανταγωνιστικής επαγγελματικής κουλτούρας που θα επιτρέψει στους αγρότες, να είναι περήφανοι για τη δουλειά τους, σεβαστοί από τον κοινωνικό τους περιβάλλον και ισότιμοι του λοιπού επαγγελματικού, και επιχειρηματικού κόσμου. την οργανωμένη παροχή από τους μηχανισμούς και τους οργανισμούς του Υπουργείου Γεωργίας, κάθε αναγκαίας στήριξης προκειμένου οι αγρότες μας να μην αισθάνονται εγκατάλειψη από την πολιτεία και την κοινωνία. την επανατοποθέτηση των προβλημάτων των γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών και δασικών εκμεταλλεύσεων στη βάση μιας συνολικότερης πολιτικής για την ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου. και τη γεφύρωση του χάσματος επικοινωνίας που συχνά αφήσαμε να δημιουργηθεί όχι μόνο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες αλλά και ανάμεσα στην υπόλοιπη κοινωνία και τους αγρότες.

    Τέλος, ο κ. Δρυς κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι προκλήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού δεν αντιμετωπίζονται ούτε με κινδυνολογία αβάσιμη, ούτε με δημαγωγία ανερμάτιστη, ούτε πολιτικολογία αδιέξοδη και ανεύθυνη.

    Όλα, θα ήταν καλύτερα για τον αγροτικό κόσμο, αν η προσέγγιση των αγροτικών προβλημάτων αντιμετωπιζόταν ως εθνικό θέμα και αν στις συζητήσεις για την αντιμετώπιση τους δεν αναπαράγονταν νοσηρές νοοτροπίες του παρελθόντος.

    Άλλωστε, κατέληξε ο υπουργός Γεωργίας, οι αγρότες γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τους επιτήδειους κάθε μορφής που εκτός από φύκια για μεταξωτές κορδέλες δεν διστάζουν να πουλήσουν και μαρμαρόσκονη για βαμβάκι.

    [07] Γενική συνέλευση στον χώρο της καθαριότητας

    21/12/2001 9:11:00 πμ

    Σήμερα στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του κλάδου τους, θα αποφασίσουν οι 500 περίπου συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων, στον χώρο της καθαριότητας, την στάση που θα κρατήσουν μετά την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, το οποίο έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία τους. Στο σκεπτικό της απόφασης, η οποία εκδόθηκε μετά από προσφυγή του υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η κήρυξη της απεργίας δεν ελήφθη με απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΠΟΠ-ΟΤΑ. Την άμεση ανανέωση των συμβάσεων, αποφάσισε το δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων.

    [08] Ανοικτές οι Τράπεζες στις γιορτές

    Πηγή: ΑΠΕ 21/12/2001 8:48:00 πμ

    Ανοικτές θα παραμείνουν οι Τράπεζες στις γιορτές μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ τραπεζοϋπαλλήλων και Ένωσης Τραπεζών, στο υπουργείο Εργασίας για την καταβολή έκτακτης αμοιβής στους τραπεζοϋπαλλήλους, την περίοδο της προσαρμογής των Τραπεζών στο ευρώ. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε η καταβολή στους εργαζόμενους ποσό 450 ευρώ για την επιπλέον απασχόλησή τους ενόψει της κυκλοφορίας του νέου νομίσματος. Η συμφωνία προβλέπει ακόμη επέκταση του ωραρίου εργασίας στις Τράπεζες κατά μια ώρα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

    [09] Τρίωρη στάση εργασίας οι καθηγητές

    Πηγή: ΕΡΑ 21/12/2001 11:00:00 πμ

    Με κινητοποιήσεις υποδέχονται οι καθηγητές τη νέα χρονιά. Η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε τρίωρη στάση εργασίας για τις 15 Ιανουαρίου και διοργάνωση συλλαλητηρίων στις μεγάλες πόλεις, διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και αύξηση των αποδοχών τους.

    [10] Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην Αργεντινή

    21/12/2001 9:22:00 πμ

    Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί το κέντρο του Μπουένος Αιρες, καθώς κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ώρες οι μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας, που οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα. Οι νεκροί έφτασαν τους 22 και οι τραυματίες τους 250. Στην πρωτεύουσα το τελευταίο 24ωρο πυρπολήθηκαν από ομάδες νεαρών δύο τράπεζες, ένα αμερικάνικο εστιατόριο και πολλά καταστήματα.

    Παραιτήθηκε ο Ντε Λα Ρούα

    Πάντως, πλήθος πολιτών αντέδρασε με πανηγυρισμούς μόλις έγινε γνωστή η παραίτηση του προέδρου.

    Ο 64χρονος Ντε Λα Ρούα, νομικός χωρίς σοβαρό πολιτικό εκτόπισμα, παραιτήθηκε με μια σύντομη επιστολή του προς το Κογκρέσο, σε μια έσχατη προσπάθεια να κατευνάσει τις βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις λεηλασίες και αφότου οι Περονιστές της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Προηγουμένως δεν έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης, πλην του υπουργού Οικονομικών, Νομίνγκο Καβάγιο, στον οποίο μάλιστα απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

    Εντός της ημέρας το Κογκρέσο αναμένεται να αναθέσει την προεδρία στον επικεφαλής της Γερουσίας, τον περονιστή Ραμόν Πουέρτα, ενώ θα οριστεί πιθανότατα η ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

    Ο Ντε λα Ρούα έφυγε από το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο, σκηνή που επαναλαμβάνεται τρίτη φορά στην ιστορία της Αργεντινής: το 1976, όταν εγκατέλειψε το προεδρικό μέγαρο η χήρα του Χουάν Περόν, Ιζαμπέλ, που ανατράπηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα και το 1989, που φυγαδεύτηκε με ελικόπτερο Ραούλ Αλφονσίν (ΚΑΙ τότε λόγω μαζικών αντιδράσεων για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης).

    Στην Αργεντινή μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου στις αρχές του 20ου αιώνα, κάπου 2.000 άνθρωποι πέφτουν καθημερινά κάτω από το όριο της φτώχειας και χιλιάδες παιδιά και συνταξιούχοι, αντιμετωπίζουν σοβαρό επισιτιστικό πρόβλημα.

    [11] Σφοδρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας

    Πηγή: ΑΠΕ 21/12/2001 9:04:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ μελών της Χαμάς και της παλαιστινιακής αστυνομίας στη Τζαμπαλίγια, της Λωρίδας της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας δεκαπεντάχρονος και να τραυματισθούν 14 αάτομα μεταξύ των οποίων και πέντε αστυνομικοί. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή αστυνομία τα μέλη της Χαμάς εντοπίσθηκαν καθώς προετοιμάζονταν να εξαπολύσουν επιθέσεις με όλμους εναντίον εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

    Προειδοποιεί το Ισραήλ τον Αραφάτ

    Επίσης υποστηρικτές της Χαμάς επιτέθηκαν με πέτρες σε παλαιστινιακό αστυνομικό τμήμα.

    Τα επεισόδια αυτά αναδεικνύουν τον κίνδυνο εσωτερικής αναταραχής στα Αυτοδιοικούμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται ο Αραφάτ για την εξουδετέρωση των εξτρεμιστικών οργανώσεων.

    Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στον παλαιστίνιο πρόεδρο, Γιάσερ Αραφάτ να παραστεί στην λειτουργία των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ, το βράδυ της Δευτέρας, εκτός αν η Παλαιστινιακή Αρχή, προχωρήσει στις συλλήψεις των δολοφόνων του υπουργού Τουρισμού, Ρεχαβίμ Ζεεβί, όπως μετέδωσε η ισραηλινή ραδιοφωνία. Μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δολοφόνησαν τον ισραηλινό υπουργό Τουρισμού στην Ιερουσαλήμ, στις 17 Οκτωβρίου.

    Παρόλο που το Ισραήλ έχει συλλάβει πολλά άτομα που υπάρχουν υποψίες ότι ενεπλάκησαν στη δολοφονία του υπουργού, υποστηρίζει ότι κάποιοι διαφεύγουν της σύλληψης και βρίσκονται στα Αυτοδιοικούμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Το Ισραήλ μάλιστα λέει ότι έχει ενημερώσει σχετικώς την Παλαιστινιακή Αρχή. Οι Ισραηλινοί δηλώνουν ότι μέχρι τώρα δεν έχουν λάβει κανένα αίτημα από τους Παλαιστίνιους για να επιτρέψουν στον Γιάσερ Αραφάτ να μεταβεί στη Βηθλεέμ για την λειτουργία των Χριστουγέννων.

    Ο Αραφάτ βρίσκεται εγκλωβισμένος στη Ραμάλα από τις αρχές του μήνα, όταν το Ισραήλ βομβάρδισε τα ελικόπτερα που χρησιμοποιούσε για να μετακινείται ο παλαιστίνιος ηγέτης. Για να μεταβεί στη Βηθλεέμ από τη Ραμάλα, ο Αραφάτ θα πρέπει να περάσει από εδάφη που ελέγχουν οι Ισραηλινοί.

    [12] Ύποπτοι αλλοδαποί συνελήφθησαν στη Σομαλία

    Πηγή: ΑΠΕ 21/12/2001 11:20:00 πμ

    Επιβεβαιώθηκε πριν από λίγο από την αστυνομία του Μογκαντίσου ότι συνελήφθησαν πολλοί Ιρακινοί, χωρίς να διευκρινιστεί εάν πρόκειται για υπόπτους για τρομοκρατική δράση. Πηγές της μεταβατικής κυβέρνησης της Σομαλίας είχαν ανακοινώσει προηγουμένως τη σύλληψη οκτώ αλλοδαπών υπόπτων για σχέσεις με την τρομοκρατία. Τουλάχιστον τρεις από τους συλληφθέντες Ιρακινούς κατοικούσαν στο Μογκαντίσου εδώ και μερικούς μήνες αφού είχαν απελαθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με δηλώσεις ενός από τους συλληφθέντες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    [13] Εξουδετερώθηκε βόμβα στο κέντρο της Μανίλα

    Πηγή: ΑΠΕ 21/12/2001 8:14:00 πμ

    Πυροτεχνουργοί της αστυνομίας εξουδετέρωσαν βόμβα που εντοπίσθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων, αφού προηγουμένως για προληπτικούς λόγους είχαν απομακρυνθεί εκατοντάδες εργαζόμενοι σε κτίρια της περιοχής Μακάτι. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η βόμβα εντοπίσθηκε από άνδρα της ασφάλειας κοντά στο κτίριο όπου στεγάζεται η τράπεζα "Allied Bank".

    "Εξουδετερώσαμε τη βόμβα με μικρή ελεγχόμενη έκρηξη", δήλωσε ο ταγματάρχης Τζοβίτο Γκουτιέρες, επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης στην περιοχή Μακάτι.

    Η βόμβα αποτελείτο από εκρηκτικά και ωρολογιακό μηχανισμό. Μέχρι στιγμής ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας. Μόλις εντοπίσθηκε η βόμβα η αστυνομία υποχρέωσε εκατοντάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους.

    Εκκενώθηκαν συγκεκριμένα τα γραφεία της τράπεζας "Allied Bank", μίας τηλεφωνικής εταιρίας, η πρεσβεία της Βρετανίας, τα γραφεία του πρακτορείου Ρόιτερ και πολλά καταστήματα. Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις δουλειές τους μετά την εξουδετέρωση της βόμβας.

    [14] Πρετόρια: Έπεσε η οροφή εμπορικού κέντρου

    20/12/2001 11:53:00 μμ

    Η οροφή του, δεύτερου μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στην πρωτεύουσα της Νοτίου Αφρικής, Πρετόρια, κατέρρευσε σήμερα πάνω σε πίστα πατινάζ σε παγό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον 25 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, έχουν τραυματιστεί, ενώ δεκάδες άλλοι βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Το Reuters, μετέδωσε ότι σύμφωνα με την αστυνομία της Πρετόρια, έως και 50 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος οκτώ μηνών, ανεσύρθησαν σώοι από τα συντρίμμια του εμπορικού κέντρου.

    [15] Λήγει η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας

    Πηγή: ΕΡΑ 21/12/2001 10:56:00 πμ

    Συνωστισμός παρατηρείται σε πολλές εφορίες, καθώς λήγει σήμερα η προθεσμία για την προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας. Η καθυστέρηση σε πολλές περιπτώσεις αποστολής των ειδοποιητηρίων είχε ως αποτέλεσμα να απευθύνονται πολλοί ιδιοκτήτες Ι.Χ και μοτοσυκλετών την τελευταία στιγμή στις εφορίες, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ουρές και ταλαιπωρία.

    [16] Νέα ήττα για το Περιστέρι

    20/12/2001 11:53:00 μμ

    Νέα ήττα, την 7η σε 9 αγώνες της Ευρωλίγκα, γνώρισε το Περιστέρι. Η ελληνική ομάδα δεν προέβαλε την παραμικρή αντίσταση και έχασε με 72-55 (ημ. 42-21) από τους Σκαϊλάινερς στην Φρανκφούρτη, στο πλαίσιο του Β΄ ομίλου της διοργάνωσης.

    Τα δεκάλεπτα: 14-13, 42-21, 58-35, 72-55

    [17] Το άγχος των Χριστουγεννιάτικων αγορών

    21/12/2001 9:42:00 πμ

    Αγοράσατε τα δώρα των Χριστουγέννων; Εάν όχι τότε όταν βγείτε στα μαγαζιά θα συνειδητοποιήσετε ότι φέτος οι αγορές θα σας προκαλέσουν περισσότερο άγχος από κάθε άλλη φορά. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η εταιρία δημοσκοπήσεων IPSOS καθώς το 54% των ερωτηθέντων καταναλωτών απάντησαν ότι το άγχος για τις αγορές των Χριστουγέννων έχει αυξηθεί παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διευκολύνσεις όπως οι αγορές μέσω του διαδικτύου.

    Ο ένας στους τέσσερις παραπονέθηκε ότι αρκετά συχνά εξαντλώνται είδη που θα ήθελαν να αγοράσουν.

    Το 30% δήλωσε ότι μεγάλο ποσοστό του άγχους οφείλεται στους αγενείς και αρνούμενους να εξυπηρετήσουν υπαλλήλους.

    Το 30% των ερωτηθέντων απάντησε ότι προτιμά να κάνει τις αγορές του από ακριβά καταστήματα διάσημων εμπορικών δρόμων πάρα από το διαδίκτυο, ενώ τουλάχιστον το 25% δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται τις προσφορές του διαδικτύου και αμφιβάλουν για την έγκαιρη παράδοση των αγαθών και τέλος το 42% τόνισε ότι δεν εμπιστεύεται να δώσει στοιχεία για την πιστωτική του κάρτα στο διαδίκτυο.

    Ακόμα και μεταξύ αυτών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο μόλις το 10% δεν έχει καταληφθεί από τον εφιάλτη του άγχους των Χριστουγεννιάτικών αγορών.

    [18] Μουσική συναυλία διαμαρτυρίας

    Πηγή: ΑΠΕ 21/12/2001 10:44:00 πμ

    Έχει γίνει μάλλον παράδοση καλλιτέχνες της ροκ μουσικής να εμφανίζονται σε συναυλίες διαμαρτυρίας ή σε συναυλίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Αλλά η συναυλία που θα πραγματοποιήσουν στο άμεσο μέλλον είναι εντελώς "μέσα στα δικά τους χωράφια". Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ελτον Τζον, οι No Doubt και οι Eagles είναι μεταξύ των καλλιτεχνών που θα μετάσχουν σε πέντε διαφορετικές συναυλίες το βράδυ πριν από την απονομή των μουσικών βραβείων Γκράμι σε ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί η δισκογραφική βιομηχανία καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να σταματήσει η απόδοση των πνευματικών τους δικαιωμάτων.

    Οι καλλιτέχνες, όλοι μέλη του Συνασπισμού Καλλιτεχνικών Ηχογραφήσεων ο οποίος αριθμεί περισσότερα από 100 ενεργά μέλη, έχουν ήδη κλείσει τους χώρους στο Λος Αντζελες όπου θα διεξαχθούν οι συναυλίες το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου.

    Στις συναυλίες θα εμφανισθούν καλλιτέχνες ποικίλων μουσικών ρευμάτων όπως ποπ, εναλλακτικό ροκ, ρυθμ εντ μπλούς, σκληρό ροκ και κάουντρι.

    Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις συναυλίες θα χρησιμοποιηθούν για τη νομική υπεράσπιση των καλλιτεχνών έναντι των μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών οι οποίες αρνούνται να αποδώσουν στους μουσικούς τα δικαιώματα από τις πωλήσεις των δίσκων.

    "Είναι πια καιρός οι καλλιτέχνες να ελέγχουν τη δουλειά τους και τον τρόπο που αυτή διοχετεύεται στο κοινό", δήλωσε Ντέξτερ Χόλαντ του συγκροτήματος των Offspring. Ο επικεφαλής της επιτροπής των βραβείων Γκράμι Μάικλ Γρίν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της προσπάθειας των καλλιτεχνών.

    [19] Λειτουργία ιδιωτικών ιατρειών

    21/12/2001 10:51:00 πμ

    Γεφυρώνει το χάσμα με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς ο Υπουργός υγείας, σε ότι αφορά το θέμα της λειτουργίας ιδιωτικών ιατρειών. Ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους Πανεπιστημιακούς γιατρούς να λειτουργούν τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων μέσα στα ιδιωτικά τους ιατρεία, λόγω έλλειψης χώρων στα κρατικά νοσοκομεία. Η απόφαση έχει προσωρινό χαρακτήρα, έως ότου εξασφαλιστούν οι χώροι.

    [20] Ε.Ε: Δικτύο υψηλών ταχυτήτων

    21/12/2001 11:07:00 πμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απελευθέρωσε 17 εκ. ευρώ για την κατασκευή και τις δοκιμές ενός δικτύου υψηλών ταχυτήτων με την ονομασία "δίκτυο6" (6net). Τριάντα εμπορικοί και ακαδημαϊκοί εταίροι συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το "δίκτυο6", θα χρησιμοποιεί την τελευταία έκδοση πρωτοκόλλου διαδικτύου (IPv6) και θα επιτρέπει ταχύτητες μέχρι 2,5 Gbps. Εννέα χώρες έχουν ήδη διασυνδεθεί. Οι δοκιμές επικεντρώνονται στη χρήση της έκτης έκδοσης του διαδικτυακού πρωτοκόλλου και στις συνέπειές του στη δρομολόγηση (routing), στην ασφάλεια, στο DNS και στην πολύ-εκπομπή (multicast).

    Η τελευταία είναι μια τεχνική που επιτρέπει την αποτελεσματική χρήση της περιοχής συχνοτήτων, με τη διανομή ενός μόνο σήματος σε πολλαπλούς χρήστες που βρίσκονται σε συγκεκριμένη θέση.

    http://nieuws.surfnet.nl


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 December 2001 - 9:56:47 UTC