Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύλληψη αξιωματούχου των Ταλιμπάν
  • [02] Χριστουγεννιάτικη έξοδος
  • [03] Αυξημένη η κίνηση στα καταστήματα
  • [04] Ανθρωπιστική βοήθεια σε Αφγανούς πρόσφυγες
  • [05] Συνάντηση Σημίτη-Παπαντωνίου
  • [06] Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν
  • [07] Αμερικανικό σχέδιο για επέμβαση στο Ιράκ
  • [08] Μέτρα Ισραηλινών για Αραφάτ
  • [09] ΗΠΑ:Ερευνες του FBI για τον ύποπτο
  • [10] Δολοφονία υπουργού στη Νιγηρία
  • [11] Στη Νέα Υόρκη η Ολυμπιακή Φλόγα
  • [12] Πρωταθλήτρια Βραζιλίας η Ατλέτικο Παραναένσε
  • [13] Εξαλλος ο Νταμπίζας για συμπεριφορά Βίντουκα
  • [14] Ρωσική πρωτοπορία στη Θεσσαλονίκη

    [01] Σύλληψη αξιωματούχου των Ταλιμπάν

    Πηγή: ΑΠΕ 24/12/2001 10:29:00 πμ

    Ανδρες των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν συνέλαβαν πρόσφατα έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των υπηρεσιών αντικατασκοπείας του καθεστώτος των Ταλιμπάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο "Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος"-(AIP).

    Ο Αμπντούλ Χακ Ουασίκ, ο οποίος ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της υπηρεσίας αντικατασκοπείας του καθεστώτος των Ταλιμπάν, συνελήφθη από αμερικανούς κομάντος στην περιοχή Μακούρ της επαρχίας Γκαζνί, όπως μεταδίδει το ΑΙΡ, που εδρεύει στο Πακιστάν, επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει. Λεπτομέρειες της επιχείρησης των αμερικανών κομάντος που οδήγησαν στη σύλληψη του αξιωματούχου των Ταλιμπάν δεν έχουν γίνει γνωστές.

    [02] Χριστουγεννιάτικη έξοδος

    24/12/2001 9:26:00 πμ

    Η καλυτέρευση του καιρού επέτρεψε σε πολλούς να φύγουν για τις εορτές των Χριστουγέννων. Η Τροχαία βρίσκεται σε επιφυλακή, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα, ενώ συνιστά στους οδηγούς ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου υπάρχει παγετός από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις. Η κυκλοφορία και στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα διεξάγεται κανονικά, ωστόσο οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα περισσότερα σημεία του ορεινού και επαρχιακού δικτύου, ενώ ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους οδηγούς στην εθνική οδό Αθηνών -Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Υλίκης στα Τέμπη.

    Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια, τόσο των τρένων σε όλο τον κεντρικό άξονα, όσο και των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Επίσης όλες οι πορθμειακές γραμμές είναι ανοικτές.

    Η ΕΜΥ για το επόμενο διήμερο προβλέπει βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και ανέμους ισχυρούς και πολύ ισχυρούς στα πελάγη.

    [03] Αυξημένη η κίνηση στα καταστήματα

    Πηγή: ΑΠΕ 24/12/2001 8:34:00 πμ

    Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν χθες η κίνηση στη χριστουγεννιάτικη αγορά, κάτι που αναμένεται να γίνει και σήμερα. Το εορταστικό ωράριο ισχύει και για σήμερα στα καταστήματα για τις τελευταίες αγορές και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις 8 το βράδυ, ενώ τα κρεοπωλεία θα κλείσουν στις 4 το απόγευμα.

    Οι καταναλωτές θα πρέπει να προμηθευθούν σήμερα ψωμί για τρεις μέρες, καθώς τα αρτοποιεία θα είναι ανοιχτά αύριο Χριστούγεννα μόνο για ψήσιμο φαγητών, ενώ μεθαύριο Τετάρτη θα είναι κλειστά.

    [04] Ανθρωπιστική βοήθεια σε Αφγανούς πρόσφυγες

    24/12/2001 10:02:00 πμ

    Ημέρες αγάπης αυτές που διανύουμε και το αίσθημα της αλληλεγγύης γίνεται πιο έντονο. Ανθρωπιστική βοήθεια για τους Αφγανούς πρόσφυγες στο Ιράν απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών πριν από λίγες ημέρες. Ενα ελληνικό C 130, μετέφερε στην πόλη Μασάντ 20 κούτες με φάρμακα, αντιβιοτικά, σιρόπια, αντιβηχικά, καρδιολογικά κλπ και 4 κούτες γάλα, 1500 κουβέρτες και 100 σκηνές.

    [05] Συνάντηση Σημίτη-Παπαντωνίου

    24/12/2001 9:49:00 πμ

    Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου έχει σήμερα ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης πρόκειται να ενημερωθεί από τον κ. Παπαντωνίου για το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία και τη χθεσινή του επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της συμμετοχής της χώρας μας στην ειρηνευτική αποστολή στο Αφγανιστάν.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Παπαντωνίου επισκέφθηκε τα στρατόπεδα "Αλέξανδρος ο Μέγας" και "Ρήγας Φεραίος" στο Κόσοβο, όπου βρίσκεται η ελληνική δύναμη που αριθμεί περίπου 1500 άνδρες. Ο υπουργός αντάλλαξε ευχές και δώρα με τους στρατευμένους μας και εξήρε τη συμβολή τους στην εμπέδωση του κλίματος ασφαλείας στα Βαλκάνια και διαβεβαίωσε εκ νέου για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων.

    [06] Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 24/12/2001 10:18:00 πμ

    Ινδοί στρατιώτες έχουν καταστρέψει περίπου δέκα πακιστανικά οχυρά στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με πακιστανούς φρουρούς, δήλωσε αξιωματούχος στην πόλη Τζαμού. "Μεταξύ οκτώ και δέκα εχθρικών οχυρών καταστράφηκαν από πυρά που έριξαν οι στρατιώτες μας απαντώντας στον αντίπαλο στη Γραμμή Ελέγχου, στον τομέα Πουντς, και άλλα δύο οχυρά καταστράφηκαν στον τομέα Σάμπα το βράδυ της Κυριακής", δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ινδικού στρατού. Η ένταση στις σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν κλιμακώνεται από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν έγινε επίθεση αυτοκτονίας στο ινδικό κοινοβούλιο, για την οποία το Νέο Δελχί επιρρίπτει τις ευθύνες στο Πακιστάν.

    [07] Αμερικανικό σχέδιο για επέμβαση στο Ιράκ

    Πηγή: ΑΠΕ 24/12/2001 9:59:00 πμ

    Σχέδια που εξετάζουν την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ, από Βορρά και Νότο, για την ανατροπή του προέδρου της χώρας, Σαντάμ Χουσέιν, απεργάζονται στο παρόν διάστημα οι αμερικανοί στρατιωτικοί, όπως αποκαλύπτει στην τρέχουσα έκδοσή του, που κυκλοφορεί σήμερα, το αμερικανικό περιοδικό Newsweek. Σύμφωνα με το περιοδικό το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη 50.000 αμερικανών στρατιωτών στα βόρεια σύνορα του Ιράκ και άλλων 50.000 στα νότια σύνορα της χώρας, οι οποίοι θα βαδίσουν ταυτόχρονα ενάντια στη Βαγδάτη.

    [08] Μέτρα Ισραηλινών για Αραφάτ

    Πηγή: ΑΠΕ 24/12/2001 9:24:00 πμ

    Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στήνουν περισσότερα οδοφράγματα στους δρόμους και ενισχύουν αυτά που ήδη υπάρχουν για να μην επιτρέψουν στον παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ να μεταβεί στη Βηθλεέμ για να παρακολουθήσει τη λειτουργία των Χριστουγέννων. Οπως μεταδίδει η ισραηλινή ραδιοφωνία, οι στρατιώτες στα σημεία ελέγχου έχουν εντολή να σταματήσουν τον Αραφάτ αν προσπαθήσει να περάσει από τη Ραμάλα στη Βηθλεέμ.

    Ο Γιάσερ Αραφάτ, που παρακολουθεί τη λειτουργία των Χριστουγέννων κάθε χρόνο αφότου επέστρεψε από την εξορία, το 1994, δήλωσε χθες ότι θα πάει απόψε στη Βηθλεέμ ακόμη κι αν χρειαστεί να περπατήσει.

    [09] ΗΠΑ:Ερευνες του FBI για τον ύποπτο

    Πηγή: ΑΠΕ 24/12/2001 8:48:00 πμ

    Δύο "αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς έτοιμους να λειτουργήσουν" περιείχαν τα παπούτσια του Ρίτσαρντ Ρέιντ, του άνδρα που συνελήφθη στο Μπόινγκ της "American Airlines" το Σάββατο, σύμφωνα με προκαταρκτική εξέταση των ειδικών του FBI. Οι ειδικοί κάνουν συμπληρωματικές αναλύσεις για να προδιορίσουν τον τύπο της εκρηκτικής ουσίας που βρισκόταν μέσα στα τακούνια των παπουτσιών του επίδοξου βομβιστή, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη. Ο Ρέιντ κατηγορείται για "παρεμπόδιση του έργου του πληρώματος αεροσκάφους με επίθεση ή εκφοβισμό". Τη Δευτέρα στις 14.30, ώρα Ελλάδας, ο Ρέιντ θα εμφανιστεί ενώπιον της δικαστού Τζούντιθ Ντέιν για να του ανακοινωθεί επισήμως το κατηγορητήριο. Οι κατηγορίες αυτές πάντως επισύρουν ανώτατη ποινή καθειρξης 20 ετών και πρόστιμο 250.000 δολαριών.

    [10] Δολοφονία υπουργού στη Νιγηρία

    Πηγή: ΑΠΕ 24/12/2001 10:16:00 πμ

    Αγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν αργά χθες τον υπουργό δικαιοσύνης Μπόλα Ιγκε, της Νιγηρίας, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Παρακτορείο ένας από συνεργάτες του, ο Κορνέλιους Αντεμπάγιο, πρώην κυβερνήτης της κομητείας Κουάρα. Ο Μπόλα Ιγκε, 71 χρόνων, διακεκριμένος δικαστικός και πολιτικός δολοφονήθηκε στο Ιμπαντάν, μεγαλούπολη της νοτιοδυτικής Νιγηρίας.

    [11] Στη Νέα Υόρκη η Ολυμπιακή Φλόγα

    24/12/2001 10:37:00 πμ

    Στη Νέα Υόρκη φτάνει σήμερα η Ολυμπιακή Φλόγα, την οποία μεταφέρουν συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου και ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι, ενώ στην υποδοχή θα βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    Ο Ρούντολφ Τζουλιάνι θα ηγηθεί της τελετής υποδοχής της Φλόγας στο κέντρο των εορταστικών εκδηλώσεων των Χριστουγέννων, το Ροκφέλερ Σέντερ, το απόγευμα. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης μιλώντας στην τηλεόραση εξέφρασε την ελπίδα που τρέφουν όλοι οι κάτοικοι της πόλης, να κερδίσει η πόλη τους τους Ολυμπιακούς του 2012.

    [12] Πρωταθλήτρια Βραζιλίας η Ατλέτικο Παραναένσε

    Πηγή: ΑΠΕ 24/12/2001 10:35:00 πμ

    Η Ατλέτικο Παραναένσε κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της τον τίτλο της πρωταθλήτριας Βραζιλίας. Στον επαναληπτικό τελικό που έγινε χθες, επικράτησε εκτός έδρας με 1-0 της Σάο Καετάνο και με συνολικό σκορ 5-2 κέρδισε το τρόπαιο. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο Αλεξ Μινέιρο, που στον πρώτο τελικό είχε σημειώσει χατ-τρικ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σάο Καετάνο έφτασε για δεύτερη συνεχή χρονιά "στην πηγή, χωρίς όμως να πιει νερό". Πέρσι ήταν η Βάσκο ντα Γκάμακ η ομάδα που τη νίκησε στον τελικό και της στέρησε τη χαρά να στεφθεί πρωταθλήτρια.

    [13] Εξαλλος ο Νταμπίζας για συμπεριφορά Βίντουκα

    Πηγή: ΑΠΕ 24/12/2001 10:33:00 πμ

    Εξω φρενών είναι ο Νίκος Νταμπίζας από τη συμπεριφορά του Μαρκ Βίντουκα, στον αγώνα του Σαββάτου στο "Ελαν Ρόουντ" μεταξύ της Λιντς και της Νιούκαστλ (3-4). Ο Ελληνας αμυντικός της Νιούκαστλ τραυματίστηκε στη μύτη από αγκωνιά του Αυστραλού φορ της Λιντς και μιλώντας στην "The Mirror" τόνισε: "Υπάρχει διαφορά από το δυνατό και το αντιαθλητικό παιχνίδι. Ο Βίντουκα θα έπρεπε να δεχτεί κίτρινη κάρτα από την αρχή, καθώς σε όλες τις φάσεις με χτυπούσε. Πραγματικά φοβήθηκα πως μπορεί να τραυματιστώ σοβαρά, αφού έπεφτε σκληρά πάνω στη μπάλα. Ολοι μας είμαστε επαγγελματίες και πρέπει να προστατεύει ο ένας τον άλλον", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νταμπίζας, εκφράζοντας τα παράπονα του για τον άσο της Λιντς.

    [14] Ρωσική πρωτοπορία στη Θεσσαλονίκη

    24/12/2001 11:32:00 πμ

    Το κίνημα της αφαίρεσης και του κονστρουκτιβισμού στη Ρωσία και τη Σοβιετική Ενωση καθώς και η εικαστική δημιουργία του εκ των βασικών εκπροσώπων της λεγόμενης "ρωσικής πρωτοπορίας" Βλαντιμίρ Τατλίν, είναι το θέμα μεγάλης έκθεσης που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση με τίτλο "Κατασκευή, ο Τατλίν και ο κύκλος του" αναπτύσσεται από σήμερα το βράδυ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει ως τις 15 Μαρτίου. Τα εγκαίνια θα γίνουν απόψε από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο. Στην έκθεση παρουσιάζονται πρωτότυπα έργα του Βλαντιμίρ Τατλίν καθώς και μεγάλου αριθμού σοβιετικών καλλιτεχνών που εργάστηκαν κοντά του την περίοδο της γένεσης της ρωσικής πρωτοπορίας (δεκαετίες 1920-1930) όπως οι Λιούμποφ Πόποβα, Βαρβάρα Στεπάνοβα, Αλεξάντρ Ροντσένκο, Κονσταντίν Μεντουνέτσκι κ.α

    Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή Κωστάκη που αγοράστηκε και ανήκει στην ιδιοκτησία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης καθώς και βρετανικές, γερμανικές και αμερικανικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

    Η έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης φιλοξενεί επίσης ειδικές αναπαραγωγές, αντίγραφα γλυπτών και κατασκευών του Βλαντιμίρ Τατλίν, που δημιουργήθηκαν ειδικά από τους γλύπτες Μάρτιν Τσοκλ και Κυριάκο Καμπαδάκη.

    Το κίνημα του κονστρουκτιβισμού αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Ενωση μετά την Οκτωβριανή επανάσταση και οι καλλιτέχνες - οπαδοί του (επηρεασμένοι από τον φουτουρισμό και τον κυβισμό) συνέδεαν το έργο τους με τα οράματα και τους πολιτικούς στόχους της Επανάστασης αντιλαμβανόμενοι τη δημιουργική πράξη ως πράξη οργάνωσης πολιτικοποιώντας το ρόλο του καλλιτέχνη με στόχο να προσεγγίσουν το λαό με την τέχνη και τη ζωή σε ένα επίπεδο συλλογικού σκοπού.

    Η έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης θα είναι ανοιχτή καθημερινά για το κοινό από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ ενώ τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ και θα πλαισιωθεί με ξεναγήσεις για το κοινό, εκπαιδευτικά προγράμματα και προβολές ταινιών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 24 December 2001 - 9:54:43 UTC