Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ
  • [02] Δηλώσεις Πρωτόπαπα περί τουρκικής ΝΟΤΑΜ
  • [03] Μυστηριώδης δολοφονία οδηγού ταξί
  • [04] Ανοδική ευρώ-πορεία έναντι δολαρίου
  • [05] Διεύρυνση ωραρίου για απόσυρση δραχμών
  • [06] Τουρκία:Νόμος περί γυναικείων παντελονιών
  • [07] Χάπι έκσταση ονόματι ''Χάρι Πότερ''!

    [01] Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ

    3/1/2002 10:27:00 μμ

    Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν απόψε μια πόλη πρώην προπύργιο των Ταλιμπάν κοντά στα σύνορα της χώρας με το Πακιστάν, σύμφωνα με το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο. Το πρακτορείο μετέδωσε ότι από την πακιστανική πόλη Μιραμσάχ οι κάτοικοι είδαν και άκουσαν πολεμικά αεροσκάφη που βομβάρδισαν την αφγανική πόλη Ζαουάρ, στην επαρχία Πάκτια. Μερικές ώρες αργότερα το Πεντάγωνο δια στόματος Μάγιερς, του αρχηγού του μεικτού γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, επιβεβαίωσε την ρίψη βομβών εναντίον εγκαταστάσεων στρατοπέδου εκπαίδευσης του δικτύου της Αλ Κάιντα στο ανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν. Την ίδια ώρα, παρά τις περί του αντιθέτου αμερικανικές διαβεβαιώσεις, ο ΟΗΕ έδινε στοιχεία για δεκάδες νεκρούς απο τους πρόσφατους βομβαρδισμούς στη χώρα.

    Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων λέει ο ΟΗΕ

    Απο το Γραφείο του ΟΗΕ στην Καμπούλ ανακοινώθηκε οτι σύμφωνα με "ανεπιβεβαίωτη πλην όμως αξιόπιστη" έκθεση που περιήλθε στην κατοχή του, 52 Αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν όταν αμερικανικά βομβαρδιστικά έπληξαν τις τελευταίες μέρες του 2001 όλα τα χωριά κοντά στην πόλη Γκαρντεζ στο ανατολικό Αφγανιστάν.

    Η έκθεση περιέχει στοιχεία που αντικρούουν τους επίσημους αμερικανικούς ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους τα βομβαρδιστικά Β-18 και Β-52 πραγματοποίησαν επιδρομές τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου με στόχους αποθήκες πυρομαχικών των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάιντα, όμως άμαχοι δεν σκοτώθηκαν απο τους βομβαρδισμούς αυτούς.

    Οπως δήλωσε σήμερα, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφανι Μπούνκερ σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ, δεν υπάρχουν στοιχεία οτι Ταλιμπάν ή μέλη της Αλ-Κάιντα βρίσκονταν στις 29 Δεκεμβρίου στο χωριό Καλάγιε Νιάζι, όταν αυτό επλήγη απο σφοδρά αμερικανικά αεροπορικά πυρά. Πρόσθεσε δε οτι τα στοιχεία αυτά της δόθηκαν απο "αξιόπιστη τοπική πηγή", που ωστόσο δεν μπορεί να κατονομαστεί. Διευκρίνισε μάλιστα οτι ο ΟΗΕ δεν έχει κάνει δική του επιβεβαίωση των στοιχείων αυτής της έκθεσης.

    Ηγέτες τοπικών φυλών έχουν απο την πλευρά τους ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών αμάχων απο τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς εκείνης της ημέρας στους 107. Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανέφερε επίσης τις μαρτυρίες συγγενών των νεκρών που συνέλεξαν κάτω απο τα ερείπια πλινθόκτιστων σπιτιών 52 πτώματα-17 αντρών, 10 γυναικών και 25 παιδιών.

    [02] Δηλώσεις Πρωτόπαπα περί τουρκικής ΝΟΤΑΜ

    3/1/2002 10:40:00 μμ

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας παρακολουθεί το θέμα που προέκυψε με την έκδοση της τουρκικής ΝΟΤΑΜ για τις κινήσεις αεροσκαφών σε δύο αεροδιαδρόμους στο Αιγαίο. Αυτό δήλωσαν σήμερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα, ενώ ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας τόνισε ότι η έκδοση της τουρκικής ΝΟΤΑΜ δεν αφορά τα σύνορα της χώρας.

    Η τουρκική ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε στις 24 Οκτωβρίου και αφορά στην υποβολή σχεδίων πτήσεων από τα αεροσκάφη της Πολιτικής Αεροπορίας κατά την πτήση τους από Ρόδο προς Κύπρο και αντίστροφα, δεν αφορά στα σύνορα της χώρας ούτε έχει σχέση με το ελληνικό FIR ούτε με δήθεν γκρίζες ζώνες, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Εθνος".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι και στο παρελθόν η Τουρκία (το 1998) είχε εκδόσει σχετική ΝΟΤΑΜ, θέμα το οποίο αντιμετωπίστηκε μέσα από συνεννοήσεις μεταξύ των δυο πλευρών και πρόσθεσε ότι ανάλογες συνεννοήσεις θα υπάρξουν και τώρα στο χρόνο που θα κριθεί καταλληλότερος.

    Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος η Τουρκία δικαιολόγησε την ενέργειά της επικαλούμενη θέματα ασφαλείας μετά την 11η Σεπτεμβρίου, καθώς τα αεροσκάφη της ελληνικής Πολιτικής Αεροπορίας πετώντας σε αεροδιαδρόμους που είναι υπό ελληνικό έλεγχο διέρχονται για λίγο από το τουρκικό FIR.

    Ο κ. Πρωτόπαπας δήλωσε επίσης ότι δεν πρέπει να αποδίδεται στο γεγονος μεγαλύτερη σημασία από αυτή που έχει και σε ερώτηση αν υποβάλονται σχέδια πτήσεων απάντησε ότι τα θέματα αυτά αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που κρίνει η πολιτική αεροπορία, ενώ το συνολικότερο θέμα θα αντιμετωπιστεί στον κατάλληλο χρόνο και υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι ο έλεγχος του συγκεκριμένου αεροδιαδρόμου ανήκει στην Ελλάδα.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου ο οποίος χαρακτήρισε τρικυμιώδεις τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι ο υπουργός Αμυνας αναφερόταν στον πολλαπλασιασμό των παραβάσεων και των παραβιάσεων του FIR Αθηνών και του ελληνικου εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Το γεγονός αυτό όπως ανέφερε μπορεί να έχει πολλές εξηγήσεις αλλά επισημάνθηκε από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ενημερωθεί η διεθνής κοινή γνώμη καθώς βρισκόμαστε σε κρίσιμη και λεπτή φάση και η Ελλάδα θέλησε να ενημερώσει για τις κινήσεις της άλλης πλευράς.

    [03] Μυστηριώδης δολοφονία οδηγού ταξί

    3/1/2002 8:11:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Το δολοφόνο του φαίνεται ότι πήρε χθες τη νύχτα ως πελάτη ένας νεαρός οδηγός ταξί. Ο 28χρονος Ιωάννης Δαρλαγιάννης βρέθηκε νεκρός μέσα στο ταξί του, με δύο σφαίρες στον αυχένα. Αγνωστο το κίνητρο του δράστη, αφού αυτό της ληστείας έχει σχεδόν αποκλειστεί. Ο Δαρλαγιάννης βρέθηκε νεκρός στις 8 το πρωί, στη διασταύρωση των οδών Τσίρκα και Καζαντζάκη, στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου Λάρισας. Ο θάνατός του όμως είχε επέλθει περίπου πέντε ώρες νωρίτερα, στις 3 δηλαδή τα ξημερώματα. Ο Δαρλαγιάννης έφερε δύο τραύματα από πιστόλι των 7,56 χιλιοστών στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στο ύψους του αυχένα. Το γεγονός όμως ότι πάνω του βρέθηκαν οι εισπράξεις της ημέρας, το κίνητό του, καθώς και το ρολόι του, κάνει τους αστυνομικούς να προσανατολίζονται προς άλλη κατεύθυνση όσον αφορά το κίνητρο του ή των δολοφόνων του.

    Ο 28χρονος που καταγοταν απο το Ζάρκο Τρικάλων ζούσε στη Λάρισα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά μόλις εδώ και τρεις μήνες δούλευε ως οδηγός ταξί και δεν ήταν πολύ γνωστός στους συναδέλφους του.

    Στο κέντρο επικοινωνιών των ραδιοταξί Λάρισας, η τελευταία κλήση που έλαβε ο Δαρλαγιάννης καταγράφηκε στις 8 το βράδυ ωστόσο, αρκετοί ταξιτζήδες, λαμβάνουν "κούρσες" και μέσω των κινητών τηλεφώνων τους και γι'αυτό οι αστυνομικοί προσπαθούν να ελέγξουν τα τηλεφωνήματα που είχε δεχθεί. Θεωρούν πάντως σχεδόν βέβαιο ότι ο τελευταίος πελάτης ήταν και ο δολοφόνος του. Καθώς μάλιστα η περίπτωση της ληστείας έχει απομακρυνθεί, ερευνάται και το παρελθόν του θύματος.

    Στο πλαίσιο λοιπόν της έρευνας προς κάθε κατεύθυνση, εξετάζεται η σχέση που μπορεί να έχει ένα τροχαίο που έγινε πριν έξι χρόνια και στο οποίο είχε βρει το θάνατο ένας 18χρονος από το Ζάρκο. Τότε το συγγενικό περιβάλλον του 18χρονου είχε κατηγορήσει το Δαρλαγιάννη ο οποίος μάλιστα είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του και σύμφωνα με πληροφορίες αυτός ήταν ο λόγος που εγκατέλειψε το χωριό και εγκαταστάθηκε στη Λάρισα.

    [04] Ανοδική ευρώ-πορεία έναντι δολαρίου

    3/1/2002 10:06:00 μμ

    Στην αύξηση της τιμής του ευρώ έναντι του δολαρίου αναφέρονται οι "Times" υπογραμμίζοντας ότι η αξία του ευρώ "σκαρφάλωσε" στις χρηματαγορές κατά 1,6% έναντι του δολαρίου φθάνοντας τα 90,36 σεντ. Η αύξηση της τιμής του ευρώ αποδίδεται, όπως γράφει η εφημερίδα, "στο ομαλό ντεμπούτο του ευρωπαϊκού νομίσματος", και ειδικότερα "στην ανακούφιση" που ένιωσαν οι πολίτες των 12 χωρών, που άρχισαν να χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα, οι οποίοι ενώ περίμεναν να αντιμετωπίσουν "το χάος", άρχισαν να χρησιμοποιούν το ευρώ, "χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα" και "το υποδέχθηκαν με εκπληκτικό ενθουσιασμό". Οι "Τάιμς" προσθέτουν όμως ότι σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές και ειδικούς η αύξηση της αξίας του ευρώ αποτελεί "ένα είδος ψυχολογικής ώθησης, η οποία οφείλεται στην εισαγωγή των χαρτονομισμάτων και κερμάτων" στις χρηματαγορές.

    Σύμφωνα με τους "Times", πολλοί προβλέπουν ότι το νέο ενιαίο νόμισμα θα χάσει πάλι την αξία του έναντι του δολαρίου, επειδή οι ρυθμοί ανάπτυξης στον ευρωπαϊκό χώρο θα παραμείνουν στάσιμοι τους επόμενους μήνες.

    Οι "Times" αναφέρονται διεξοδικά στα περιορισμένης κλίμακας προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πολίτες των "12", που έσπευσαν στις τράπεζες, τα πολυκαταστήματα και τα διάφορα μαγαζιά να "ξεφορτωθούν" τα εθνικά τους νομίσματα και να δοκιμάσουν το νέο νόμισμα.

    Γίνεται επίσης αναφορά σε δήλωσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η ζήτηση του νέου νομίσματος ήταν πολύ μεγάλη και ότι η απόσυρση χρηματικών ποσών σε ορισμένες χώρες ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως παρατηρείται.

    Η εφημερίδα περιγράφει επίσης λεπτομερώς τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η πραγμάτωση της ιδέας του ενιαίου νομίσματος, που γεννήθηκε πριν από μια 40ετία.

    Αν η εισαγωγή του ευρωπαϊκού χαρτονομίσματος, προχωρήσει χωρίς μεγάλα προβλήματα, θα είναι σημαντικές οι επιπτώσεις που θα έχει αυτή η εξέλιξη στη στάση της κοινής γνώμης των τριών χωρών, της Βρετανίας, της Σουηδίας και της Δανίας που αρνήθηκαν μέχρι τώρα θα υιοθετήσουν το κοινό νόμισμα, καταλήγουν οι "Times".

    [05] Διεύρυνση ωραρίου για απόσυρση δραχμών

    3/1/2002 9:16:00 μμ

    Τη διεύρυνση του ωραρίου συναλλαγών των τραπεζών κατά μια ώρα την ημέρα και μόνο για εργασίες που αφορούν την αντικατάσταση δραχμών σε ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η ΟΤΟΕ, μετα από ειδική συμφωνία με τις διοικήσεις των τραπεζών.

    Η ΟΤΟΕ στην σχετική ανακοίνωση παρακαλεί "θερμά τους πελάτες των τραπεζών να μην επιμένουν για άλλες εργασίες κατά το χρόνο παράτασης του ωραρίου των συναλλαγών, διευκολύνοντας έτσι τους υπόλοιπους συναλλασσόμενους που προσέρχονται στις τράπεζες για την αντικατάσταση δραχμών σε ευρώ αλλα και τους εργαζομένους στην σωστή και ολοκληρωμένη άσκηση των καθηκόντων τους".

    Το ωράριο συναλλαγών στις τράπεζες την χρονική περίοδο παραλληλης κυκλοφορίας (μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2002) διαμορφώνεται ως εξής: Δευτέρα μέχρι Πέμπτη από τις 8 μέχρι τις 15:00 και την Παρασκευή από τις 8 μέχρι τις 14:30.

    [06] Τουρκία:Νόμος περί γυναικείων παντελονιών

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 11:04:00 μμ

    Οι γυναίκες που εργάζονται στις τουρκικές δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούν στο εξής να φορούν παντελόνι στο γραφείο, σύμφωνα με εγκύκλιο που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, έπειτα από κύμα διαμαρτυριών σε πολλές πόλεις της Τουρκίας τον περασμένο μήνα από γυναίκες που διεκδικούσαν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής ενδυμασίας στον εργασιακό τους χώρο. Η νέα εγκύκλιος αντικαθιστά τον παλιό κανονισμό που είχε εκδοθεί το 1982, δύο χρόνια μετά το τελευταίο στρατιωτικό πραξικόπημα και προέβλεπε κυρώσεις για τις γυναίκες που δεν φορούσαν φούστα στο γραφείο. Ωστόσο οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα μπορούν να φορούν μπλου τζην ή κολάν, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο. Το μεγαλύτερο συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων, το KESK, οργάνωσε στις 7 Δεκεμβρίου "τη συμβολική ημέρα του παντελονιού" καλώντας τις υπαλλήλους να παρουσιασθούν στην εργασία τους με παντελόνι.

    [07] Χάπι έκσταση ονόματι ''Χάρι Πότερ''!

    3/1/2002 7:42:00 μμ

    Οι Αυστραλοί έμποροι του ναρκωτικού "έκσταση" ονόμασαν "Χάρι Πότερ" το νέο χάπι που κυκλοφορεί στη χώρα προσπαθώντας να προσελκύσουν νεαρό κοινό από τους θαυμαστές του παιδιού-μάγου. "Δεν συγχωρούμε τη χρήση των παράνομων ουσιών, αλλά όταν αυτή συνδυάζεται με χαρακτήρες των κινουμένων σχεδίων ή άλλους δημοφιλείς χαρακτήρες πρόκειται για μία εξαιρετικά επονείδιστη και ευτελή πράξη", δήλωσε ο Τζον Γκουλότα, πρόεδρος της Φαρμακευτικής Ενωσης της Αυστραλίας. "Είναι μία προσπάθεια προσέλκυσης μιάς νεαρής και ευάλωτης πελατείας ...είδαμε και στο παρελθόν αντίστοιχο φαινόμενο με το LSD και χαρακτήρες του Σούπερμαν να χρησιμοποιούνται για την προσέλκυση νέων".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 January 2002 - 21:58:49 UTC