Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καμπούλ: Υπεγράφη η συνθήκη ISAF
  • [02] Στενός ο κλοιός γύρω από τον μουλά Ομάρ
  • [03] Ακραία καιρικά φαινόμενα
  • [04] Συνάντηση Σημίτη-Βερελή εφ΄ολης της ύλης
  • [05] Συνάντηση Σημίτη-Παπαδόπουλου
  • [06] Συνεργασία Σημίτη-Δρυ για το ΟΡΑΜΑ 2006
  • [07] Επαναλαμβάνονται οι εργασίες της Βουλής
  • [08] Την Δευτέρα η απολογία για το Σάμινα
  • [09] Αλλαγές στο υπ. Τύπου
  • [10] Απαγόρευση κυνηγιού μέχρι την Τετάρτη
  • [11] Ενοπλη ληστεία σε τράπεζα
  • [12] Μ.Ανατολή:Αμεση εφαρμογή του σχεδίου Τένετ
  • [13] Κακοκαιρία σε όλη την Ευρώπη
  • [14] Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν πλοίο με φορτίο όπλα
  • [15] Αναβολή της έναρξης της συνόδου στο Νεπάλ
  • [16] Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει την Τουρκία
  • [17] Νεκρός από έκρηξη στη Β. Ιρλανδία
  • [18] Νέες προκλητικές δηλώσεις Ετσεβίτ
  • [19] Χωρίς προβλήματα η κυκλοφορία του ευρώ
  • [20] Ευρωπρωτιά για την Ελλάδα
  • [21] Νέος πρόεδρος στα ΕΛΠΕ
  • [22] Πέθανε ο Αλφρεντ Χάϊνεκεν
  • [23] Από αρθρίτιδα πάσχει η Ντόλι
  • [24] Στη Θεσσαλονίκη η Αγνή Μπάλτσα
  • [25] Αποστολή αρχαιολόγων στην Καμπούλ

    [01] Καμπούλ: Υπεγράφη η συνθήκη ISAF

    Πηγή: ΑΠΕ 4/1/2002 6:27:00 μμ

    Η συμφωνία για την ανάπτυξη της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής και Ασφάλειας στο Αφγανιστάν (ISAF) υπεγράφη σήμερα επίσημα στην Καμπούλ από τον Αφγανό υπουργό Εσωτερικών Γιούνις Κανούνι και τον Βρετανό διοικητή της δύναμης στρατηγό Τζον Μακόλ. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών παρουσία του Πρωθυπουργού Χαμίντ Καρζάϊ και των υπουργών Αμυνας και Μεθοριακών Υποθέσεων. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατού.

    Ο Καρζάϊ δήλωσε ότι ελπίζει πως η υπογραφή αυτής της συμφωνίας θα φέρει στο Αφγανιστάν την σταθερότητα και ειρήνη που χρειάζεται η χώρα τόσα πολλά χρόνια.

    Σύμφωνα με τον Βρετανό στρατηγό Τζον ΜακΚολ διοικητή της ISAF η αποστολή της Διεθνούς Δύναμης μπορεί να παραταθεί και πέραν της αρχικής της εντολής για έξι μήνες.

    Περίπου 4.500 άνδρες πρόκειται να αναπτυχθούν στην Καμπούλ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου στο πλαίσιο της δύναμης αυτής που έχει την εντολή των Ηνωμένων Εθνών και στόχο την διαφύλαξη της σταθερότητας στην ασιατική χώρα που δοκιμάζεται απο τον πόλεμο για 23 χρόνια.

    [02] Στενός ο κλοιός γύρω από τον μουλά Ομάρ

    Πηγή: ΑΠΕ 4/1/2002 11:02:00 πμ

    Οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση του μουλά Ομάρ συνεχίζονταν έως σήμερα το πρωί ανάμεσα στους απεσταλμένους των τοπικών προεστών στο νότιο Αφγανιστάν και έναν στρατιωτικό διοικητή των Ταλιμπάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της νέας Αφγανικής κυβέρνησης, διαψεύδοντας τις πληροφορίες για σύλληψη του ηγέτη των Ταλιμπάν. "Δεν μπορούμε να περιμένουμε πάνω από μία-δύο ημέρες. Αν δεν παραδώσουν τον Ομάρ θα επιτεθούμε" δήλωσε ο Νασρατουλάχ Νασράτ, στέλεχος της αφγανικής υπηρεσίας Πληροφοριών στην πόλη Κανταχάρ.

    Εξονυχιστικές έρευνες από σπίτι σε σπίτι

    Αφγανοί μαχητές υποστηριζόμενοι από αμερικανούς στρατιώτες έχουν λάβει θέσεις γύρω από ένα χωριό όπου πιστεύεται ότι έχει καταφύγει ο αρχηγός των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ, όπως δήλωσε ο Νασρατουλάχ Νασράτ. Οι αμερικανικές δυνάμεις διεξάγουν έρευνες από σπίτι σε σπίτι στην περιοχή Μπαγκράν της επαρχίας Χελμάντ για τον εντοπισμό του μουλά, ο οποίος μπορεί να γνωρίζει πού βρίσκεται και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Νωρίτερα ,ο υπουργός Ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν, Αμίν Φαρχάνγκ είχε δηλώσει ότι ο αρχηγός του καθεστώτος των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ μπορεί ήδη να έχει συλληφθεί. Η Ουάσινγκτον επεσήμανε ότι δεν έχει στη διάθεσή της κανένα στοιχείο που να στηρίζει αυτή την πληροφορία καθώς και ότι η εποχή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αποτελεί πλέον οριστικά παρελθόν ενώ πρόσθεσαν ότι εντείνονται οι προσπάθειες για τη σύλληψη των ηγετών του καθεστώτος. Η νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν έχει ανακοινώσει ότι διαπραγματεύεται την πιθανή παράδοση του μουλά Ομάρ, τον οποίον η Ουάσινγκτον θεωρεί υπεύθυνο για την παροχή ασύλου στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τα μέλη της Αλ Κάιντα.

    [03] Ακραία καιρικά φαινόμενα

    Πηγή: ΑΠΕ 4/1/2002 4:01:00 μμ

    Σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, με θέμα τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν και πάλι τη χώρα, με έμφαση αυτή τη φορά, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Αττική. Ο κ. Σκανδαλίδης μετά το πέρας της σύσκεψης είπε πως γίνονται προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο και πως στις προσπάθειες αυτές συμμετέχει και ο στρατός.

    Σε καταστάση έκτατης ανάγκης η χώρα

    Ογδόντα χωριά είναι αποκλεισμένα στην Εύβοια, όπου ο νομός αναμένεται να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στη Φθιώτιδα, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, στη Λευκάδα, την Κεφαλονιά καθώς και στην Αρκαδία και τη Μεσσηνία παρόλο που η Πελοπόννησος όπως άλλωστε και η Βόρεια Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλα προβλήματα.

    Στην περιοχή του Μαρτίνου και από τα Καμένα Βούρλα ως την Αθήνα, σε μια απόσταση 150 χιλιομέτρων, υπάρχουν πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων και οι αρχές προσπαθούν να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό.

    Ο κ. Σκανδαλίδης συνέστησε στους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν σε αυτή την περιοχή να αναβάλουν το ταξίδι τους, καθώς μεγαλύτερα προβλήματα αναμένονται τις επόμενες ώρες και κυρίως τη νύχτα.

    Υφεση των καιρικών φαινομένων από αύριο

    Με απόφαση του υπουργού Υγείας όλα τα νοσοκομεία εφημερεύουν, 65 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε ετοιμότητα και θα προστεθούν άλλα δέκα μέχρι το βράδυ.

    Στο μεταξύ αποκαταστάθηκε η βλάβη στον ΗΣΑΠ, τα αεροδρόμια λειτουργούν κανονικά, αλλά απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από όλα τα λιμάνια, ενώ ορισμένα πλοία μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερα λιμάνια από αυτά που βρίσκονταν.

    Προβλήματα υπήρξαν στο Δίκτυο Διανομής της ΔΕΗ αλλά όχι στις μονάδες διανομής και η εταιρία βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Ωστόσο, προβλήματα στην τάση του ρεύματος σημειώθηκαν στον Αγιο Στέφανο, τα Βριλήσσια, το Καπανδρίτι, την Κηφισιά, τα Μεσόγεια και τη Νότια Εύβοια, λόγω βλάβης αγωγών υψηλής και μέσης τάσης.

    Από αύριο το μεσημέρι αναμένεται πρόσκαιρη ύφεση, ωστόσο η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας θα βρίσκεται σε επιφυλακή ως τη Δευτέρα.

    [04] Συνάντηση Σημίτη-Βερελή εφ΄ολης της ύλης

    Πηγή: ΑΠΕ 4/1/2002 5:57:00 μμ

    Θέματα του υπουργείου Μεταφορών και την πορεία του τομέα των τηλεπικοινωνιών συζήτησε με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής, σε συνάντησή τους το μεσημέρι που διήρκεσε μία ώρα. Ειδικότερα, ο κ. Βερελής ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το τοπίο που διαμορφώνεται στις τηλεπικοινωνίες, με την προοπτική εμφάνισης, μέσα στον επόμενο μήνα, νέων εταιρειών, οι οποίες θα ανταγωνιστούν τις υπηρεσίες του ΟΤΕ.

    Εγγυήσεις για την πώληση της Ολυμπιακής

    Ο υπ. Μεταφορών, αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική αύξηση χρηστών του διαδικτύου κατά 300% μετά και την απελευθέρωση της αγοράς εντός του 2001, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει δυνατότητα πρόσβασης στο Ιντερνετ το 12% του πληθυσμού της χώρας.

    Ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε να μάθει και για την πορεία διαπραγμάτευσης της Ολυμπιακής με την IAS, την αυστραλιανή εταιρεία από την οποία ζητήθηκε -και αυτή ανταποκρίθηκε- ο τριπλασιασμός της εγγυητικής συμμετοχής της.

    Το ποσό της συμμετοχής έχει ανέλθει στα 9 εκατομμύρια ευρώ και, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού, μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων -και στην περίπτωση που αυτές πάνε καλά- το σύνολο των χρημάτων, δηλαδή 120 εκατομμύρια ευρώ, θα τοποθετηθούν σε ένα δεσμευμένο λογαριασμό προκειμένου το υπουργείο και η κυβέρνηση να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση της νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας, η οποία θα προκύψει μετά τη διάσπαση του υπάρχοντος σχήματος της Ολυμπιακής.

    Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών, ο κ. Βερελής τόνισε ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την απόκτηση 600 νέων λεωφορείων, 100 από τα οποία θα είναι με φυσικό αέριο, και περίπου 140 τρόλεϊ.

    Βερελής:'' Απορρίπτουμε την Τουρκική ΝΟΤΑΜ''

    Εν τω μεταξύ, ο κ. Βερελής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τουρκική ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε στις 24 Οκτωβρίου και αφορά τη χρήση συγκεκριμένων αεροδιαδρόμων για τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας, δήλωσε: "Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) της χώρας μας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα. Οι Υπηρεσίες τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου διευκολύνουν τους διεθνείς οργανισμούς ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στο ψευδοκράτος στη Βόρεια Κύπρο υπάρχει μία "ΥΠΑ" η οποία όμως δεν αναγνωρίζεται από κανέναν και έτσι τα notam τα οποία εκδίδει δεν έχουν καμμία ισχύ".

    Η όλη κατάσταση πάντως αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η χώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών.

    [05] Συνάντηση Σημίτη-Παπαδόπουλου

    Πηγή: ΑΠΕ 4/1/2002 5:19:00 μμ

    Υπερφίαλο χαρακτήρισε το γεγονός της κριτικής στο θεσμό των απογευματινών ιατρείων, ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ χαρακτήρισε τα πρώτα δείγματα λειτουργίας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, επισήμανε στον Πρωθυπουργό ότι πρέπει να τεθεί επιτέλους τέρμα σε μια παρατεταμένη περίοδο ανομίας στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, και τον διαβεβαίωσε ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει, παρά τους λίγους που αντιδρούν.

    Οπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας,ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων θα συμβάλει στην ανασυγκρότηση του συστήματος και θα βοηθήσει όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου έσωσε Συστήματα Υγείας.

    Στη μία ώρα που συζήτησαν ο υπουργός Υγείας με τον Πρωθυπουργό ετέθησαν και άλλα θέματα, όπως το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, το οποίο δεν έχει να κάνει με το Σύστημα Υγείας, αλλά με τη ριζική αναδιοργάνωση μεθόδων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι λεγόμενες νέες ασθένειες που απειλούν τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας.

    Ενα άλλο θέμα που συζητήθηκε είναι η λειτουργία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Χαϊδάρι, η οποία προσανατολίζεται μετά τον Ιούνιο, καθώς οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός θα παραδοθούν στα τέλη Μαΐου.

    Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της ολοκληρωμένης λειτουργίας και πλήρους ανάπτυξης του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα στελεχώσουν τα δύο αυτά νοσοκομεία.

    [06] Συνεργασία Σημίτη-Δρυ για το ΟΡΑΜΑ 2006

    Πηγή: ΑΠΕ 4/1/2002 5:06:00 μμ

    Συνεργασία με τον υπουργό Γεωργίας, Γ. Δρυ είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης την πρώτη που έγινε για το 2002 με θέμα το πρόγραμμα ΟΡΑΜΑ 2006 που μετά από αυτό του ΑΘΗΝΑ 2004 αποτελεί την δεύτερη κυβερνητική επιλογή. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θέτουν την ανάπτυξη της υπαίθρου σε πρώτη προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου η πρώτη συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου στην οποία μετέχουν 8 υπουργοί.

    Για το έργο αυτό, θα υπάρξει συνεργασία των εμπλεκόμενων υπουργείων, ενώ η Διϋπουργική Επιτροπή θα έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες. Παράλληλα, θα συγκροτηθούν στις Περιφέρειες Ειδικοί Φορείς που θα συντονίζουν τα έργα και θα παρακολουθούν τις δράσεις.

    Εν τω μεταξύ, σημαντικές ζημιές έχουν προκαλέσει στην αγροτική παραγωγή οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα ο υπουργός Γεωργίας να δώσει εντολή να αρχίσει αμέσως η καταγραφή των ζημιών για την αποζημίωση των παραγωγών.

    Παράλληλα, οι υφυπουργοί Γεωργίας περιοδεύουν στις περιοχές που σημειώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο κ. Βαγγ. Αργύρης πηγαίνει στην Αργολίδα και ο κ. Χατζημιχάλης στην Κεντρική Ελλάδα.

    [07] Επαναλαμβάνονται οι εργασίες της Βουλής

    Πηγή: ΑΠΕ 4/1/2002 4:38:00 μμ

    Με το νομοσχέδιο για τα "οργανωτικά θέματα" του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, επαναλαμβάνει την ερχόμενη εβδομάδα το νομοθετικό έργο της η Βουλή, μετά την ανάπαυλα των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι εργασίες του κοινοβουλίου θα διεξάγονται πλέον με βάση το νέο κανονισμό που ψηφίστηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2001.

    Νέο έτος νέοι κανονισμοί

    Σύμφωνα με το νέο κανονισμό οι έξι διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές θα έχουν τη δυνατότητα να νομοθετούν (πριν νομοθετούσε μόνο η Ολομέλεια), ενώ η Βουλή θα μπορεί να ελέγχει τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές (πριν τις έλεγχε ο υπουργός).

    Το πρώτο νομοσχέδιο που θα επεξεργαστεί η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με βάση τον νέο κανονισμό, θα είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Παιδείας &amp; Θρησκευμάτων για την αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών (8/1).

    Η νέα κοινοβουλευτική χρονιά αναμένεται να σημάνει και τη σημαντική ελάττωση του καπνίσματος. Ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης προωθεί την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στις αίθουσες συνεδριάσεων καθώς και το διαχωρισμό των καπνιστών από τους μη καπνιστές εργαζόμενους στο κτίριο του κοινοβουλίου.-

    [08] Την Δευτέρα η απολογία για το Σάμινα

    Πηγή: ΕΡΑ 4/1/2002 5:26:00 μμ

    Τη Δευτέρα θα απολογηθούν στον ειδικό ανακριτή δύο βασικοί κατηγορούμενοι για το ναυάγιο του "Εξπρές Σαμίνα". Πρόκειται για τον πλοίαρχο του μοιραίου σκάφους της Minoan Flying Doplhins Βασίλη Γιαννακή και τον υποπλοίαρχο Αναστάσιο Ψυχογιό.

    Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, είναι ανθρωποκτονία κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση σε κίνδυνο επιβατών και πληρώματων.

    Χθες το μεσημέρι έγινε με αυστηρά μέτρα ασφαλείας η μεταγωγή και των δύο κατηγορουμένων από τη Χίο στην Ερμούπολη.

    Συνολικά είκοσι άτομα, μεταξύ των οποίων μέλη του πληρώματος του Εξπρές Σαμίνα, ανώτατα στελέχη της Minoan και αξιωματικοί του Λιμενικού και της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, αντιμετωπίζουν κατηγορίες και αναμένεται να απολογηθούν την ερχόμενη βδομάδας.

    [09] Αλλαγές στο υπ. Τύπου

    Πηγή: ΕΡΑ 4/1/2002 5:21:00 μμ

    Αλλαγές σήμερα στους γενικούς γραμματείς τύπου. Στη θέση του κ. Νίκου Αθανασάκη, που αναλαμβάνει γραμματέας ενημέρωσης του ΠΑΣΟΚ, τοποθετείται η κ. Δήμητρα Σπηλιωπούλου, μέχρι σήμερα πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Είναι η πρώτη φορά που τοποθετείται γυναίκα στη θέση του γενικού γραμματέα τύπου.

    Ο κ. Γιάννης Νικολάου αποχωρεί από γενικός γραμματέας τύπου και τοποθετείται πρόεδρος του ΟΑΕΔ. Ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα. Ο υπουργός Τύπου ευχαρίστησε τους δύο γενικούς γραμματείς για το έργο που επιτέλεσαν όλο αυτό το διάστημα στο υπουργείο.

    [10] Απαγόρευση κυνηγιού μέχρι την Τετάρτη

    Πηγή: ΑΠΕ 4/1/2002 4:22:00 μμ

    Απαγορεύτηκε το κυνήγι σε όλη τη χώρα μέχρι την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου. Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης. Μετά τις 9.1.2002 οι γενικοί γραμματείς των περιφερειών θα πάρουν απόφαση για συνέχιση ή όχι της απαγόρευσης ανά περιοχή.

    [11] Ενοπλη ληστεία σε τράπεζα

    Πηγή: ΑΠΕ 4/1/2002 2:35:00 μμ

    Ενοπλη ληστεία έγινε στη μία μετά το μεσημέρι στο υποκατάστημα της τράπεζας Ελλάδος, στη λεωφόρο Μεσογείων 252. Δύο άγνωστοι που φορούσαν κράνη μοτοσυκλέτας, ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιών υπαλλήλους και πελάτες και άρπαξαν από τα ταμεία συνολικά 7.500 ευρώ. Στη συνέχεια, ο ένας διέφυγε με μοτοσυκλέτα και ο άλλος πεζός.

    [12] Μ.Ανατολή:Αμεση εφαρμογή του σχεδίου Τένετ

    Πηγή: ΑΠΕ 4/1/2002 11:50:00 πμ

    Ο Αμερικανός μεσολαβητής Αντονι Ζίνι ζήτησε την άμεση εφαρμογή του σχεδίου Τένετ για την επίτευξη διαρκούς εκεχειρίας, δήλωσαν σήμερα ισραηλινοί αξιωματούχοι που τον συνάντησαν χθες το βράδυ. Το σχέδιο, το οποίο εκπονήθηκε από τον αρχηγό της CIA Τζορτζ Τένετ, προβλέπει ένα μηχανισμό που θα επιτρέψει την επίτευξη διαρκούς εκεχειρίας, ενώ το σχέδιο Μίτσελ, που εκπονήθηκε από τον πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ Τζορτζ Μίτσελ, συνδυάζει την επίτευξη εκεχειρίας με τη λήψη μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

    Το Ισραήλ απαιτεί πλήρη ηρεμία επτά ημερών πριν από την εφαρμογή του σχεδίου. Ο Αντονι Ζίνι θα συναντήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, τον υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες και τον υπουργό Αμυνας Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Ραμάλα όπου θα συναντηθεί με τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Ο Αμερικανός μεσολαβητής συζήτησε χθες το θέμα της ασφάλειας με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, ενώ στη συνέχεια είχε συνομιλίες με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Μοσέ Γιααλόν.

    Εισβολή του ισραηλινού στρατού σε παλαιστινιακό χωριό

    Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σήμερα το πρωί στο παλαιστινιακό χωριό Τελ, που βρίσκεται κοντά στην αυτόνομη ζώνη της Ναμπλούς σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής. Οι ισραηλινές δυνάμεις, που είχαν την κάλυψη αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων, επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό καταδιώκοντας "τρομοκράτες".

    Καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας για ισραηλινή βία

    Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τη βία εναντίον του Παλαιστίνιου υποστηρικτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μουσταφά Μπαργκούτι και ευρωπαίων ειρηνιστών.Ο Μπαργκούτι, αφού ανακρίθηκε από τους αστυνομικούς έπειτα από μια συνέντευξη Τύπου στην ανατολική Ιερουσαλήμ με θέμα μια διεθνή εκστρατεία αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους, κακοποιήθηκε σε ένα φράγμα ποταμού στα νότια της Ραμάλα όπου διαμένει. Η ισραηλινή αστυνομία κατηγορεί τον Μπαργκούτι ότι βρίσκεται χωρίς άδεια στην ανατολική Ιερουσαλήμ, μέρος της πόλης που προσαρτήθηκε από το Ισραήλ ενώ ο ίδιος δήλωσε πως είναι δικαίωμά του να πάει στο μέρος αυτό της πόλης που κατελήφθη το 1967 και που οι Παλαιστίνιοι θέλουν να κάνουν πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

    Σύμφωνα με ένα ανακοινωθέν που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Λευκωσία, η Διεθνής Αμνηστία, εκτιμά ότι "η ανάκριση και η βία αποδεικνύουν την περιφρόνηση των ισραηλινών αρχών για τα ανθρώπινα δικαιώματα". Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρει επίσης ότι την Τετάρτη, Ευρωπαίοι ειρηνιστές κακοποιήθηκαν από Ισραηλινούς συνοριακούς φρουρούς, μεταξύ των οποίων και ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ιταλίδα Λουΐζα Μοργκαντίνι.

    [13] Κακοκαιρία σε όλη την Ευρώπη

    Πηγή: ΝΕΤ 4/1/2002 6:37:00 μμ

    Η ζωή παρέλυσε σήμερα και σε πολλές περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης εξαιτίας του χιονιού αλλά και των ισχυρών ανέμων. Η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουκρανία ζουν έναν απο τους πιο παγωμένους χειμώνες των τελευταίων χρόνων και μπορεί να εχουν συνηθίσει στις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι όχι όμως στις ισχυρές χιονοθύελλες και στους μείον είκοσι και τριάντα βαθμούς Κελσίου που επικρατούν από την αρχή του χειμώνα

    Χιόνι και στις ΗΠΑ

    Πυκνό χιόνι πέφτει εδώ και δύο μέρες αδιάκοπα στις νοτιανατολικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών σπέρνοντας το χάος. Από τη Λουιζιάνα ώς τη Βιρτζίνια ο κόσμος προσπαθεί να επιβιώσει μαζί με το χιόνι, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο μια που η κακοκαιρία είναι πρωτοφανής γι' αυτές τις περιοχές και το χιόνι δεν σταματά να πέφτει. Εξι νεκροί είναι ο πρώτος θλιβερός απολογισμός της φοβερής κακοκαιρίας που έχει παραλύσει τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα. Το αεροδρόμιο στην Ατλάντα παρέλυσε, πεντακόσιες πτήσεις ακυρώθηκαν προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε όλη την περιοχή.

    [14] Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν πλοίο με φορτίο όπλα

    Πηγή: ΑΠΕ 4/1/2002 6:26:00 μμ

    Ενα εμπορικό πλοίο που μετέφερε 50 τόννους όπλα με προορισμό τους Παλαιστίνιους κατέλαβαν στις τρεις Ιανουαρίου, Ισραηλινοί κομάντος με την υποστήριξη της αεροπορίας στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ισραήλ στρατηγός Σαούλ Μοφάζ. Ο ίδιος έκανε γνωστό πως το πλήρωμα, που παραδόθηκε χωρίς αντίσταση, ανακρίνεται από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

    Ο Μοφάζ υποστήριξε ότι κατά τη γνώμη του "είναι σαφής και προφανής και μη επιδεχόμενη διαψεύσεως" η σχέση μεταξύ του φορτωμένου με όπλα πλοίου και της Παλαιστινιακής Αρχής. Οπως είπε, το εν λόγω πλοίο "ανήκει στην Παλαιστινινακή Αρχή", ενώ ο κυβερνήτης του είναι αξιωματικός του παλαιστινιακού ναυτικού.

    Ο Μοφάζ πρόσθεσε ότι κατά τη νηοψία που διενεργήθηκε την περασμένη Πέμπτη κατασχέθηκε κυρίως ιρανικός οπλισμός που περιλάμβανε πυραύλους Κατιούσα, αντιαεροπορικούς πυραύλους, τουφέκια καθώς και πυρομαχικά και εκρηκτικά.

    "Πρόκειται για μία τρομοκρατική Αρχή, βουτηγμένη στην τρομοκρατία από την κορυφή μέχρι τα νύχια", κατέληξε ο ισραηλινός στρατηγός αναφερόμενος στην Παλαιστινιακή Αρχή του Γιάσερ Αραφάτ.

    Ενστάσεις Παλαιστηνίων για το πλοίο

    Λίγο αργότερα, η Παλαιστινιακή Αρχή μέσω του στενού συμβούλου του Παλαιστίνιου Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέι, ανακοίνωνε ότι "δεν έχει καμία σχέση" με το φορτηγό πλοίο.

    "Δεν γνωρίζουμε τίποτε γι΄αυτό, δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό", δήλωσε ο Ρουντέινα σε δημοσιογράφους στη Ραμάλα, στη Δυτική Οχθη.

    "Πρόκειται για ισραηλινή προπαγάνδα που έχει στόχο να σαμποτάρει την αποστολή του κ. Ζίνι", συνέχισε ο ίδιος αναφερόμενος στον αμερικανό απεσταλμένο Αντονι Ζίνι, ο οποίος έφτασε χθες στη Μέση Ανατολή για αποστολή τεσσάρων ημερών με στόχο την σταθεροποίηση της εκεχειρίας ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

    Παράλληλα το Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε σήμερα ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες θα ζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τη διεθνή κοινότητα να καταχωρήσει το Ιράν στις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, καθώς το φορτηγό αυτό πλοίο που μετέφερε όπλα προερχόταν από το Ιράν.

    [15] Αναβολή της έναρξης της συνόδου στο Νεπάλ

    Πηγή: ΑΠΕ 4/1/2002 4:27:00 μμ

    Αναβλήθηκε για 24 ώρες η επίσημη έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής των χωρών της Νότιας Ασίας, όπου συμμετέχουν η Ινδία και το Πακιστάν, εξαιτίας της καθυστερημένης άφιξης του προέδρου του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ. Η άφιξη του πακιστανού προέδρου από την Κίνα, καθυστέρησε κατά τρεις ώρες εξαιτίας της ομίχλης, γεγονός που επηρέασε το πρόγραμμα των εργασιών.

    Ερωτηματικά για συνάντηση Ινδίας-Πακιστάν

    Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Πακιστάν δήλωνε ότι η διεξαγωγή συνομιλιών με την Ινδία στο περιθώριο της διάσκεψης είναι δυνατή, αλλά μόνον αν το επιθυμούν και οι δύο πλευρές.

    Η Ινδία πάντως πιστεύει ότι το Πακιστάν δεν έχει δημιουργήσει ακόμη τις κατάλληλες συνθήκες για επανάληψη του διαλόγου με στόχο τη μείωση της ένταξης στις μεταξύ τους σχέσεις. "Πιστεύω πως η ατμόσφαιρα δεν συμβάλλει για να υπάρξει διάλογος", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Νιρουπάμα Ράο.

    Στο Κατμαντού έγινε γνωστό πως ο Βατζπαγί και ο Μουσάραφ θα παρευρεθούν σήμερα στη δεξίωση που θα παραθέσει ο βασιλιάς. Θα είναι η πρώτη φορά που ο Ινδός πρωθυπουργός και ο Πακιστανός πρόεδρος θα βρεθούν στην ίδια αίθουσα αφότου οι δύο πλευρές διέταξαν τη μεγαλύτερη κινητοποίηση δυνάμεων στα σύνορά τους έπειτα από μια επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο.

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έφτασε σήμερα στην Ινδία στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στη Νότια Ασία με κύριο στόχο τη μείωση της έντασης ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν.

    Την Κυριακή θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον Βατζπαγί και άλλους ινδούς αξιωματούχους στο Νέο Δελχί. Τη Δευτέρα πρόκειται να μεταβεί στο Πακιστάν.

    Παρέμβαση Αμερικανών για ειρήνευση

    Νωρίτερα ο αμερικανός προέδρος Τζορτζ Μπους εξέταζε το ενδεχόμενο αποστολής υψηλόβαθμου αξιωματούχου στη Νότιο Ασία στο πλαίσιο των προσπαθειών για να διευκολυνθεί ο διάλογος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και να εκτονωθεί η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Παρόλα αυτά, Πακιστανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα ότι στη διάρκεια της νύχτας έγινε ανταλλαγή πυρών μεταξύ Πακιστανών και Ινδών στρατιωτών στη γραμμή εκεχειρίας στην περιοχή του Κασμίρ, αλλά δεν υπάρχουν θύματα.

    Ο πακιστανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι ινδικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους και πυροβολικό.

    Οι πακιστανικές δυνάμεις απάντησαν, με συνέπεια επί δύο ώρες να γίνεται ανταλλαγή πυρών. Ανταλλαγή πυρών έγινε και σε ένα άλλο σημείο της μεθορίου, κοντά στην κωμόπολη Σιαλκότ, της επαρχίας Πουντζάμπ του Πακιστάν.

    [16] Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει την Τουρκία

    Πηγή: ΑΠΕ 4/1/2002 2:59:00 μμ

    Πρωτοφανής κακοκαιρία πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της Τουρκίας. Το χιόνι πέφτει ασταμάτητα με αποτέλεσμα πάνω από 10000 χωριά να είναι αποκλεισμένα ενώ η ζωή στην Κωνσταντινούπολη έχει παραλύσει. Το κέντρο της Κωνσταντινούπολης έχει ουσιαστικά αποκλεισθεί από το χιόνι, οι συγκοινωνίες έχουν σταματήσει και πολλοί εργαζόμενοι γύρισαν στα σπίτια τους πριν φθάσουν στις δουλειές τους.

    Η συγκοινωνία ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την ασιατική πλευρά έχει καταστεί αδύνατη καθώς τα πλοιάρια που διασχίζουν τον Βόσπορο έχουν ακινητοποιηθεί λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και η κυκλοφορία στην μία από τις δύο μεγάλες γέφυρες που ενώνουν την Ευρώπη με την Ασία έχει διακοπεί.

    Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης είναι σήμερα κλειστό και οι τράπεζες, τα καταστήματα και οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν με το ελάχιστο προσωπικό.

    Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, που αναμένετο να πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στην Πόλη, ανέβαλε το ταξίδι του καθώς το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έχει αποκλεισθεί.

    Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η κακοκαιρία θα επιδεινωθεί τις επόμενες δύο ημέρες με συνεχή χιονόπτωση και ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες.

    [17] Νεκρός από έκρηξη στη Β. Ιρλανδία

    Πηγή: ΑΠΕ 4/1/2002 12:21:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ενα άτομο σκοτώθηκε από έκρηξη που έγινε στη Βόρεια Ιρλανδία, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Η έκρηξη έγινε έξω από κάποιο σπίτι στο Κόλρεϊν της κομητείας Λόντοντερι, χθες το βράδυ. Πυροτεχνουργοί του στρατού διεξάγουν έρευνες στον τόπο της έκρηξης και υποχρέωσαν πολλούς πολίτες να εγκαταλείψουν προληπτικά τα σπίτια τους.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως ακόμη δεν γνωρίζουν τι προκάλεσε την έκρηξη. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Το βράδυ η αστυνομία έσπευσε και σε ένα άλλο σπίτι στο βόρειο Μπέλφαστ, όπου άγνωστοι έριξαν έναν "εκρηκτικό μηχανισμό" από το παράθυρο. Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο σπίτι, αλλά ευτυχώς δεν τραυματίσθηκαν μία γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά της που βρίσκονταν μέσα την ώρα της επίθεσης. Το σπίτι αυτό πιστεύεται ότι ανήκει σε καθολικούς.

    [18] Νέες προκλητικές δηλώσεις Ετσεβίτ

    Πηγή: ΕΡΑ 4/1/2002 6:39:00 μμ

    Για πραγματικότητες στην Κύπρο, οι οποίες πρέπει να γίνουν αποδεκτές προκειμένου να υπάρξει λύση, έκανε και πάλι λόγο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ. Επανέλαβε προκλητικά ότι στο νησί υπάρχουν δύο κράτη και δύο έθνη και πρόσθεσε ότι αυτές οι πραγματικότητες εάν γίνουν αποδεκτές, μπορεί να οδηγήσουν στο μετριασμό των θέσεων των δύο πλευρών και με τον καιρό σε διαφορετικές λύσεις του προβλήματος.

    [19] Χωρίς προβλήματα η κυκλοφορία του ευρώ

    4/1/2002 3:18:00 μμ

    Το ευρώ χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στις καθημερινές συναλλαγές και τα όποια μικροπροβλήματα που αντιμετωπίζονται κυρίως στις δημόσιες υπηρεσίες θα ξεπεραστούν μέσα στα επόμενα 24ωρα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας ο οποίος τόνισε ότι η κυκλοφορία του ευρώ στην Ελλάδα παρουσίασε τα ελάχιστα δυνατά προβλήματα ως τώρα.

    Εξομαλύνεται η κατάσταση στην αγορά

    Σύμφωνα με την καταγραφή της πορείας του ευρώ στη φυσική του μορφή στην ελληνική οικονομία προκύπτουν τα εξής:

    1.Το τραπεζικό σύστημα ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά και σχεδόν το σύνολο ΑΤΜ λειτουργεί με ευρώ.

    2. Στις ανταλλαγές πάνω από κάποιο όριο ζητούνται λεπτομερή στοιχεία προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ξεπλύματος χρήματος και παραχαραγμένων νομισμάτων. Αυτή η διαδικασία, αναφέρεται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δημιουργεί κάποιες καθυστερήσεις αλλά είναι απαραίτητη.

    3. Στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες και στα τελωνεία δεν παρατηρούνται "ουρές" αλλά προφανώς αυτό οφείλεται και στην κακοκαιρία.

    4. Σε ότι αφορά τα διόδια, η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί, ενώ στο μετρό, τα μηχανήματα αυτόματης παράδοσης εισιτηρίων δέχονται μόνο δραχμές και όπως αναφέρεται από το υπουργείο, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, όλα τα μηχανήματα θα έχουν μετατραπεί.

    5. Σε ότι αφορά τις κλήσεις στο 198 (τριψήφιο αριθμό όπου υποβάλλονται ερωτήσεις για το ευρώ αλλά και καταγγελίες σχετικά με παρατυπίες) οι περισσότερες έγιναν από την περιοχή Αθηνών.

    5. Τέλος, τα κρούσματα κερδοσκοπίας είναι σχετικά λίγα τουλάχιστον όπως προκύπτουν από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και την υπηρεσία καταναλωτή.

    Μικροπροβλήματα από την κυκλοφορία ευρώ και στην Γερμανία

    Μικροπροβλήματα από την κυκλοφορία του ευρώ δεν υπάρχουν όμως στη χώρα μας αλλά και στις άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης.

    Στη Γερμανία, το ευρώ έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό στις καθημερινές συναλλαγές το γερμανικό μάρκο με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της σημαντικότερης ομοσπονδίας επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου της χώρας Χουμπέρτους Πέλανγκαρ να κάνει έκκληση στους καταστηματάρχες να συνεχίσουν να δέχονται πληρωμές στο εθνικό νόμισμα της χώρας μέχρι τις 28 Φεβρουρίου του 2002 όπως έχουν δεσμευθεί.

    Οι πλέον επιφυλακτικοί στη διατήρηση διπλού ταμείου είναι οι οδηγοί ταξί, ενώ ορισμένα καταστήματα έχουν εγκαταστήσει στο εσωτερικό τους μικρά ανταλλακτήρια: Οι καταναλωτές υποχρεούνται να μετατρέψουν τα μάρκα τους σε ευρώ πριν προχωρήσουν στο ταμείο.

    Ελλειψη σε ευρώ σε Γαλλία-Ισπανία

    Εν τω μεταξύ, σε έλλειψη ευρώ οδήγησε η σπουδή των Γάλλων καταναλωτών να κάνουν συναλλαγές κυρίως με το νέο νόμισμα τις γαλλικές τράπεζες και τα καταστήματα.

    Ο συντονιστής του γαλλικού τραπεζικού συστήματος για την κυκλοφορία του νέου νομίσματος Πιερ Σιμόν δήλωσε ότι οι τράπεζες της χώρας "πολιορκήθηκαν" από πολίτες που επιθυμούσαν να ανταλλάξουν τα φράγκα τους με ευρώ.

    "Τις τελευταίες ημέρες, οι τράπεζες μας είχαν τον οκταπλάσιο με δεκαπλάσιο αριθμό πελατών από ό,τι προηγουμένως", τόνισε ο Πιερ Σιμόν. Η άρνηση ορισμένων τραπεζών να προχωρήσουν σε ανταλλαγές - και η ανάρτηση σχετικών πινακίδων στις εισόδους - καθώς και το γεγονός ότι κάποιες από αυτές περιορίζουν τις ανταλλαγές μόνο σε τακτικούς πελάτες τους, υποχρέωσε τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας Ζαν-Κλοντ Τρισέ να ζητήσει από τις τράπεζες "να εξυπηρετήσουν όσους επιθυμούν να ανταλλάξουν ποσό έως και 2.000 γαλλικών φράγκων, ακόμη και εάν δεν διαθέτουν λογαριασμό στην εν λόγω τράπεζα".

    Ο Τρισέ επέστησε, παράλληλα, την προσοχή στους Γάλλους καταναλωτές να μην ανταλλάξουν το σύνολο των αποταμιεύσεών τους διότι κάτι τέτοιο "θα παρεμπόδιζε τη λειτουργία του συστήματος". Χθες, εξηνταεννιάχρονη Γαλλίδα σε υποκατάστημα της Τράπεζας της Γαλλίας στην Αμιέν αντήλλαξε 1,8 εκατ. γαλλικά φράγκα σε ευρώ.

    Προβλήματα συναντούν οι καταναλωτές σε πολυκαταστήματα λόγω της ελλιπούς τροφοδοσίας τους σε ευρώ (σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν 80% χαμηλότερη από την ποσότητα που ζήτησαν). Ο σύμβουλος της αλυσίδας λιανικής Monoprix Καμίγ Ζακμόν δήλωσε ότι "τα μισά από τα κέρματα του ενός ευρώ διατέθηκαν μέσα σε μία μέρα, την Τετάρτη". Το πρόβλημα, τόνισε, είναι ότι πολλοί καταναλωτές πληρώνουν με χαρτονομίσματα των 500 γαλλικών φράγκων για προϊόντα χαμηλού κόστους. "Ανησυχούμε πολύ για τις επόμενες μέρες" δήλωσε ο Ζακμόν.

    Προβλήματα αντίστοιχα με αυτά των γαλλικών εμφανίστηκαν και στις ισπανικές τράπεζες, καθώς η δημοτικότητα του ευρώ ξεπέρασε κάθε προσδοκία: Οι Ισπανοί απέκτησαν συνολικά 4 δισ. ευρώ περίπου, σχεδόν όσο οι πολίτες της Γερμανίας, της οποίας ο πληθυσμός είναι ο διπλάσιος της Ισπανίας. Πολλά υποκαταστήματα τραπεζών διένειμαν ευρώ μόνο σε τακτικούς πελάτες τους, ενώ καταστηματάρχες παραπονούνται ότι ο κόσμος τους χρησιμοποιεί ως προμηθευτές ευρώ, τα οποία δεν καταφέρνουν να προμηθευθούν από τις τράπεζες.

    [20] Ευρωπρωτιά για την Ελλάδα

    Πηγή: ΕΡΑ 4/1/2002 6:44:00 μμ

    Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρά η χρησιμοποίηση του Ευρώ στις χώρες της Ευρωζώνης διαπιστώνει η Κομισιόν και αποδίδει εύσημα στους έλληνες για την προασαρμοστικότητα τους στο νέο νόμισμα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων χωρών της ευρωζώνης όπου το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα χρησιμοποιείται περισσότερο από τα εθνικά νομίσματα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι κατά μέσο όρο το 40% των συναλλαγών έγινε στο ευρωνόμισμα.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την εκτίμηση οτι σύντομα το ευρώ θα φθάσει το δολλάριο,εκφράζοντας απόλυτα επιτυχημενη την εφαρμογή του.

    Αντίθετα ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Γιώργος Αλογοσκούφης,τόνισε ότι από τις πρώτες κιόλας ώρες της εισαγωγής του νέου νομίσματος, φάνηκε το πόσο ανέτοιμος ήταν ο κρατικός μηχανισμός για να ανταποκριθεί στην εισαγωγή του νέου νομίσματος.

    [21] Νέος πρόεδρος στα ΕΛΠΕ

    4/1/2002 3:43:00 μμ

    Ο πρώην υπουργός Γιώργος Μωραΐτης είναι από σήμερα ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στα "Ελληνικά Πετρέλαια". Ο κ. Μωραΐτης διαδέχεται στη θέση αυτή τον κ. Ελευθέριο Τζέλλα μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των ΕΛΠΕ.

    [22] Πέθανε ο Αλφρεντ Χάϊνεκεν

    Πηγή: ΑΠΕ 4/1/2002 5:41:00 μμ

    Ο ολλανδός μεγαλοεπιχειρηματίας της μπύρας Αλφρεντ Χάϊνεκεν, επικεφαλής της ζυθοποιίας Χάϊνεκεν, πέθανε αργά χθες από πνευμονία σε ηλικία 78 ετών. Ο Αλφρεντ Χένρι Χάϊνεκεν, όπως είναι το πλήρες όνομά του, πέθανε στο σπίτι του στη παραθαλάσσια πόλη Νόορντβικ(δυτική Ολλανδία),κοντά στη Χάγη, έχοντας στο προσκέφαλό του τα μέλη της οικογένειάς του. Είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο τον περασμένο Απρίλιο και έκτοτε η κατάσταση της υγείας του παρουσίαζε προβλήματα.

    Γεννημένος στις 4 Νοεμβρίου του 1923 στο Αμστερνταμ, ο Αλφρεντ Χάϊνεκεν πέτυχε να αναδείξει μία οικογενειακή επιχείρηση, που ίδρυσε ο παππούς του το 1864, σε μία από τις μεγαλύτερες ζυθοποιίες στον κόσμο και το πράσινο, που χαρακτηρίζει τις συσκευασίες της, συνώνυμο της Χάϊνεκεν. Ο ίδιος ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ολλανδία.

    Η ζυθοποιία του έγινε υπό την καθοδήγησή του η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο με περισσότερες από 110 μονάδες σε 50 χώρες και εξαγωγική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο. Είχε πάθος για τα ιδιωτικά αεροπλάνα και τα γρήγορα αυτοκίνητα και εθεωρείτο ένας από τους πιο φανταχτερούς επιχειρηματίες της Ολλανδίας.

    Παρέμεινε στις ΗΠΑ από το 1946 μέχρι το 1948 όπου και γνωρίστηκε και παντρεύτηκε με την Αμερικανίδα Λουσίλ. Με δανεικά χρήματα αγόρασε μυστικά το 1954 τις μετοχές που είχε η οικογένειά του στην εταιρεία και τις όποιες είχε πουλήσει ο πατέρας του το 1942. Σχεδίαζε να αναθέσει στην κόρη του, την Σαρλίν, την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας τον ερχόμενο Απρίλιο, οπότε και είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί.

    Τον Νοέμβριο του 1983 ο Χάϊνεκεν είχε απαχθεί μαζί με τον οδηγό του Αμπ Ντόντερερ από αγνώστους που τους κράτησαν για τρεις εβδομάδες σε ένα εγκαταλειμμένο υπόστεγο στο Αμστερνταμ ζητώντας λύτρα 14 εκατομμυρίων δολαρίων. Αμφότεροι απελευθερώθηκαν τελικά από την αστυνομία.

    [23] Από αρθρίτιδα πάσχει η Ντόλι

    Πηγή: ΑΠΕ 4/1/2002 2:11:00 μμ

    Η Ντόλι, το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο, πάσχει από αρθρίτιδα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Ρόσλιν στο Εδιμβούργο, η Ντόλι εμφάνισε την νόσο λόγω κάποιων γενετικών ανωμαλιών στη διαδικασία κλωνοποίησης. Οργανώσεις για την προστασία των ζώων έσπευσαν πάντως να προειδοποιήσουν ότι η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει πόσο επιβλαβής είναι η κλωνοποίηση για τα ζώα και ζήτησαν να σταματήσουν αμέσως τα σχετικά πειράματα. Η εμφάνιση της αρθρίτιδας στην Ντόλι σε νεαρά ηλικία -είναι μόλις 5 1/2 ετών-δημιουργεί πάντως ανησυχίες καθώς τα πρόβατα συνήθως φτάνουν στα 10 χρόνια χωρίς να αντιμετωπίσουν σοβαρές ασθένειες.

    [24] Στη Θεσσαλονίκη η Αγνή Μπάλτσα

    Πηγή: ΑΠΕ 4/1/2002 6:12:00 μμ

    Πέντε ακριβώς χρόνια μετά την τελευταία της εμφάνιση (στις 30 Ιανουαρίου του 1997) στην πόλη της Θεσσαλονίκης η Αγνή Μπάλτσα από τη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής θα ερμηνεύει αύριο το βράδυ άριες και αποσπάσματα από όπερες των :Γκουνό , Μασνέ, Μπιζέ, Μπερλιόζ, Μπελίνι, Βέρντι, και Μασκάνι πλαισιωμένη από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας . Η σπουδαιότερη δραματική μεσόφωνος της εποχής μας, όπως χαρακτηρίστηκε από τον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, επανακάμπτει στη Θεσσαλονίκη για μια βραδιά gala και ετοιμάζεται για την ήδη πολυσυζητημένη επικείμενη εμφάνιση της τον ερχόμενο Φεβρουάριο στην όπερα της Βιέννης ως Κοστέλνιτσκα στη "Γενούφα" του Λέος Γιάνατσεκ.

    Συνέντευξη Αγνής Μπάλτσα στο ΑΠΕ

    Σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ η Αγνή Μπάλτσα δήλωσε ευτυχής που θα τραγουδήσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης- χώρο για τον οποίο όπως είπε θα πρέπει να είναι περήφανοι οι Θεσσαλονικείς ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά τον τίτλο της "ντίβας" που της δίνουν διεθνώς.

    "Βρισκόμαστε νομίζω σε μια εποχή που παρεξηγούμε τις λέξεις. Εμφανίζεται μια κοπέλα όμορφη, τραγουδάει συμπαθητικά καιείναι στάρ. Είναι λίγο ακόμη στάρ κι ύστερα γίνεταιντίβα . Δεν είμαι λοιπόν ντίβα . Η Μαρία Κάλλας ήταν ντίβα . Ειδικά τώρα, εδώ, δεν είμαι κανένας . Στη σκηνήίσως" τονίζει χαρακτηριστηκά η Αγνή Μπάλτσα.

    Γεννημένη στη Λευκάδα η μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα διαγράφει τα τελευταία 30 χρόνια μια λαμπρή καριέρα διεθνώς ενώ έχει ταυτισθεί σχεδόν με το ρόλο της "Κάρμεν" τον οποίο έχει ερμηνεύεσει κατ΄επανάληψη με ιδιαίτερη επιτυχία.

    Παρ΄όλα αυτά η ίδια αρνείται την ταύτιση και δηλώνει κουρασμένη από την επανάληψη των εμφανίσεων της στο ρόλο αυτό. "Οι ρόλοι, είναι σαν την εγκυμοσύνη. Αν δεν σ΄ενδιαφέρει πλέον αυτό που θα γεννήσεις, δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις. Με κυνηγάνε άλλοι ρόλοι πιά. Μάκβεθ, Τόσκα, ΠάρσιφαλΤη λάτρευα κάποτε την Κάρμεν. Μέτα ένοιωσα σαν να μούφευγε πλέον μέσα από τα χέρια μου. Τον μίσησα σχεδόν αυτό το ρόλο. Ντρέπομαι να αισθάνομαι ότι δεν είμαι αυτό το πράγμα που ερμηνεύω" είπε καταλήγοντας η διεθνούς φήμης μεσόφωνος.

    Στην αυριανή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας που θα συνοδεύει τη διεθνούς φήμης μεσόφωνο θα διευθύνει ο μαέστρος Νίκος Αθηναίος.

    [25] Αποστολή αρχαιολόγων στην Καμπούλ

    Πηγή: ΑΠΕ 4/1/2002 3:59:00 μμ

    Το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας μας αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διερεύνηση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι θησαυροί της Βακτριανής που φυλάσσονταν στην Καμπούλ. Το ζήτημα αυτό ήταν το αντικείμενο σημερινής σύσκεψης υπό την προεδρία του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οποία μετείχαν ο ανασκαφέας της Βακτριανής Βίκτωρας Σαρηγιαννίδης και στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

    Πρωτοβουλία σε συνεργασία με την UNESCO

    Η πρωτοβουλία αυτή θα εξελιχθεί σε συνεργασία με την UNESCO και την προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν, ενώ θα ενημερωθούν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσική Ομοσπονδία. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνέχεια των προτάσεων που είχε υποβάλει η Ελλάδα στην 11η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσής τους, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2001 στην Καμπότζη. Οι σχετικές πρωτοβουλίες έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO κ. Κοϊχίρο Ματσουούρα και ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει ήδη συμμετάσχει στη συγκρότηση του νέου ταμείου της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών και έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να συμβάλλει στην αποκατάσταση των μουσείων του Αφγανιστάν, στη συντήρηση και προσωρινή φύλαξη των πολιτιστικών αγαθών της χώρας αυτής, καθώς και στην παροχή αρχαιολογικής τεχνογνωσίας. Αποστολή Ελλήνων αρχαιολόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων, με τη συμμετοχή του καθηγητή κ. Σαρηγιαννίδη, θα μεταβεί στο Αφγανιστάν αμέσως μόλις αυτό καταστεί εφικτό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 4 January 2002 - 17:54:53 UTC