Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχόλια της αντιπολίτευσης για το ταξίδι Σημίτη
  • [02] Στην Αθήνα ο Πασκάλ Μίλο
  • [03] Απορρίπτει την υποψηφιότητα η Ε. Παπά
  • [04] Πρόγραμμα πεζοδρόμησης της Αθήνας
  • [05] Αύριο η απόφαση για απεργία στα ιδιωτικά σχολεία
  • [06] Ρύθμιση για το θέμα των ανυπότακτων
  • [07] Ορκίστηκαν οι νέοι Μητροπολίτες
  • [08] Στις φυλακές Χίου ξανά ο πλοίαρχος του ''Σάμινα''
  • [09] Στα Χανιά το Σαββατοκύριακο ο Κ. Καραμανλής
  • [10] Απογραφή δικαιούχων προγραμμάτων Εργ. Εστίας
  • [11] Σύννεφα πολέμου στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν
  • [12] Αποχώρηση της Β. Συμμαχίας από την Καμπούλ
  • [13] Αποσύρθηκε η υποψηφιότητα Φίνι στην Ιταλία
  • [14] Προειδοποίηση Σαρόν στον Αραφάτ
  • [15] Κατέρρευσε κτίριο στη Κωσταντινούπολη
  • [16] Διακόπτεται η λειτουργία του ρωσικού TV6
  • [17] Συμπόσιο για τους ευρω-δήμαρχους
  • [18] Σιγκαπούρη:Τρομοκρατικά σχέδια κατά των ΗΠΑ
  • [19] Ρωσία:Όχι σε δυτικές δυνάμεις στην Κεντρική Ασία
  • [20] Βίαιη καταστολή διαδήλωσης στην Αργεντινή
  • [21] Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για το ντέρμπυ
  • [22] Με Κούτση ο ΠΑΟΚ στον Ακράτητο
  • [23] Ικανοποίηση Μαρκαριάν για παίκτες-ομάδα
  • [24] Συνάντηση Αγγελοπούλου-Χρυσοχοίδη
  • [25] Αναβλήθηκε η δίκη της Γουϊνόνα Ράιντερ
  • [26] Στο Λονδίνο ο Παβαρότι παρά το πένθος
  • [27] Βαρύς ο φόρος αίματος από τους σεισμούς
  • [28] Ελληνίδες και καρδιοπάθεια
  • [29] Τα 10 ελληνικά φαβορί για τη EUROVISION
  • [30] Τα ''Παραμύθια μιας φωνής'' με την Πρωτοψάλτη
  • [31] Μέτρα για την προστασία της άγριας πανίδας

    [01] Σχόλια της αντιπολίτευσης για το ταξίδι Σημίτη

    Πηγή: ΝΕΤ 11/1/2002 7:44:00 μμ

    Μια πρώτη εκτίμηση για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη έκανε το πρωί για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας το ηγετικό στέλεχος του κόμματος Γιώργος Σουφλιάς. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι είναι νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα και προσθέτουν ότι δεν υπήρξε πρόοδος στα θέματα του ευρωστρατού και της Κύπρου. Για παραχωρήσεις στο Αιγαίο κάνει λόγο η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο Πρόεδρος του Συνασπισμού ζητά πλήρη ενημέρωση. Δεν θριαμβολογούμε αλλά ούτε υποβαθμίζουμε τα αποτελέσματα του ταξιδιού, σημείωσε ο υφυπουργός Τύπου.

    ''Ειναι νωρίς για οριστική αποτίμηση των αποτελεσμάτων''

    Στη Ρηγίλλης πραγματοποιήθηκε το πρωί σύσκεψη υπό την προεδρία του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή με αντικείμενο τα αποτελέσματα της επίσκεψης Σημίτη στην Ουάσιγκτον.

    Στη σύσκεψη μετείχαν οι Ντόρα Μπακογιάννη, Προκόπης Παυλόπουλος, Πέτρος Μολυβιάτης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Γιάννης Βαλινάκης.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι είναι νωρίς να γίνει οριστική αποτίμηση των αποτελεσμάτων, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά "για όσα έγιναν ή δεν έγιναν". Ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι στο Κυπριακό και στο θέμα του ευρωστρατού δεν υπήρξε η αναμενόμενη πρόοδος.

    Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός ενώ έκανε λόγο και για κακή προετοιμασία του ταξιδιού του πρωθυπουργού.

    Ο κ.Παυλόπουλος ανέφερε ότι το ταξίδι ήταν "ραμμένο στα μέτρα και στις δυνατότητες" του κ.Σημίτη, ενώ και ο κ. Σουφλιάς εξέφρασε τον ίδιο προβληματισμό και έθεσε τα ίδια ερωτηματικά με τον κ. Ρουσόπουλο.

    Επιφυλακτική για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν απο αυτήν, εμφανίστηκε και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της στο περιθώριο περιοδείας που πραγματοποιεί απο το πρωϊ στους δήμους Καισαριανής και Βύρωνα.

    Είναι φανερό ότι η αμερικανική πλευρά επιμένει σε θέσεις οι οποίες είναι διαφορετικές από τα ελληνικά συμφέροντα σε κρίσιμα ζητήματα όπως ο ευρωστρατός, το Αιγαίο και το Κυπριακό, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Η εκτίμηση του κ. Κωνσταντόπουλου είναι ότι ο πρωθυπουργός ήταν υπό πίεση και πρόσθεσε ότι ήταν σωστή η θέση του κ. Σημίτη να ισχύσει το Διεθνές Δίκαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο, είπε, το πρόβλημα προκύπτει διότι το Διεθνές Δίκαιο δεν το αποδέχονται τόσο η τουρκική πλευρά όσο και σε ορισμένα θέματα η αμερικανική πλευρά.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού επέκρινε τον κ. Σημίτη γιατί όπως είπε δεν έθεσε καν το θέμα των χαρτών (για τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας) και προφανώς πρόσθεσε, δεν το έκανε διότι δεν μπορούσε ενδεχομένως να εξασφαλίσει ένα επιθυμητό πλαίσιο συζήτησης.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της τρομοκρατίας λέγοντας ότι στο θέμα αυτό ενορχηστρώνεται μια πίεση ενοχοποίησης της Ελλάδας που θα αποτελέσει όχημα για εισαγόμενη τακτική ένταση και για εισαγόμενη πολιτική κρίση.

    ''Δεν θριαμβολογούμε, αλλά δεν υποβαθμίζουμε τη σημασία της επίσκεψης''

    "Η Ελλάδα, μέλος της ευρωζώνης, είναι μία διαφορετική Ελλάδα και συζητά απο καλύτερη θέση τις απόψεις της με την αμερικανική ηγεσία", τόνισε σήμερα ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Αναφερόμενος στις χθεσινές επαφές του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με την αμερικανική κυβέρνηση, ο υφυπουργός Τύπου επισήμανε ότι ο κ. Σημίτης προσήλθε στις συναντήσεις με αυτοπεποίθηση, θετική διάθεση, καθαρές θέσεις και το αποτέλεσμα των επαφών υπήρξε θετικό και ουσιαστικό για τη χώρα.

    Για πρώτη φορά, είπε ο κ. Χυτήρης, η ελληνική κυβέρνηση είχε επαφές κορυφής με τη νέα αμερικανική ηγεσία, είχε μία ανοιχτή συζήτηση απο την οποία διαφάνηκε ότι σε ορισμένα θέματα υπήρξε πλήρης συμφωνία, άλλα ζητήματα αποσαφηνίστηκαν και σε άλλα υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις.

    "Δεν θριαμβολογούμε, αλλά και δεν υποβαθμίζουμε τη σημασία της επίσκεψης", τόνισε ο κ. Χυτήρης και ανέφερε ενδεικτικά τη θετική στάση του προέδρου Μπους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την επίσημη έκφραση των ευχαριστιών του για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο διεθνές μέτωπο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, την ικανοποίησή του για την πρόσφατη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

    Εξάλλου, παρατήρησε ο κ. Χυτήρης, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προχωρά σταθερά, ενώ η λύση του Κυπριακού (όπως είπε και ο κ. Κόφι Ανάν) παρουσιάζει μεγάλες πιθανότητες για ευτυχή κατάληξη.

    Ως προς το θέμα του ευρωστρατού, ο κ. Χυτήρης σημείωσε πως εκδηλώθηκε διαφωνία και συμπλήρωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία απο τις τρείς χώρες που επεξεργάστηκαν το κείμενο της Αγκυρας. Στο Λάακεν, όμως, η ελληνική πλευρά εξέφρασε τις αντιρρήσεις της και η αμερικανική κυβέρνηση στις χθεσινές επαφές διατύπωσε την επιθυμία της να ξεπεραστεί αυτή η εμπλοκή.

    Ως προς τις απόψεις που διατυπώθηκαν για το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο κ. Χυτήρης παρατήρησε ότι ο Τζορτζ Μπους δεν συνηθίζει να κάνει κοινές συνεντεύξεις Τύπου.

    Η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ο υφυπουργός Τύπου, είχε πλήρως προετοιμαστεί για την υπεράσπιση των θέσεών της, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Κόλιν Πάουελ για την προετοιμασία της επίσκεψης, ενώ τέλος η ελληνική ομογένεια εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επίσκεψη Σημίτη.

    Για την ματαίωση της συνάντησης του κ. Σημίτη με τον αντιπρόεδρο Ντίκ Τσένι, ο κ. Χυτήρης παρατήρησε πως η συνάντηση είχε προαναγγελθεί τόσο απο την Ουάσιγκτον όσο και απο την Αθήνα και ότι υποκαταστάθηκε απο μία δεκαπεντάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία, διότι αυτό επέβαλαν οι λόγοι ασφαλείας, που τηρούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξάλλου, είπε ο κ. Χυτήρης, ανάλογη πρακτική είχε ακολουθηθεί και για τις επαφές του κ. Τσένι με τους πρωθυπουργούς της Σουηδίας και της Τσεχίας, αλλά και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ λόρδο Ρόμπερτσον.

    [02] Στην Αθήνα ο Πασκάλ Μίλο

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 2:50:00 μμ

    Επισκόπηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων έγινε σήμερα στη διάρκεια της συνάντησης του Αλβανού υπουργού Επικρατείας Πασκάλ Μίλο με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση. Επίσης υπογράφτηκε συμφωνία για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο τη σύγκλιση της Αλβανίας με το κοινοτικό κεκτημένο και τη σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

    Ο κ. Μίλο, μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι είναι στρατηγικής προτεραιότητας η ανάπτυξη και η σύσφιγξη των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

    Από την πλευρά του ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει την Αλβανία, όπως και άλλες χώρες της περιοχής, σε τεχνικό επίπεδο, με τελικό στόχο την ενσωμάτωσή τους στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. "Η Ελλάδα βλέπει ότι μπορεί να βοηθήσει στην προσέγγιση της Αλβανίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα", είπε ο κ. Γιαννίτσης.

    Σημειώνεται ότι ανάλογες συνεργασίες, όπως αυτή με την Αλβανία, πραγματοποιούνται με την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

    [03] Απορρίπτει την υποψηφιότητα η Ε. Παπά

    Πηγή: ΕΡΑ 11/1/2002 1:03:00 μμ

    Τέλος στα σενάρια που την ήθελαν υποψήφια για την δημαρχία της Αθήνας δίνει με γραπτή της δήλωση η διεθνούς φήμης ηθοποιός Ειρήνη Παπά. "Αυτή η ιστορία της πιθανής υποψηφιότητάς μου για το Δήμο Αθηναίων, πριν αρχίσει τέλειωσε", τονίζει χαρακτηριστικά.

    Η κα Παπά ευχαριστεί ορισμένα ΜΜΕ για τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα, και την προειδοποίησαν ότι ο δρόμος προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι η άμιλλα και η προσφορά, αλλά περνάει από διάφορα ντέρμπι, από τον Ιππόδρομο και το Κολοσσαίο.

    Η ανακοίνωση καταλήγει : "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν και είναι η μόνη πρόκληση και πρόσκληση για μένα. Ο αγώνας εναντίον συνυποψήφιων είναι αγώνας άγονος".

    [04] Πρόγραμμα πεζοδρόμησης της Αθήνας

    Πηγή: ΝΕΤ 11/1/2002 12:44:00 μμ

    Η Αθήνα αποκτά τον μεγαλύτερο πεζόδρομο της Ευρώπης.

    Η επέκταση πεζοδρόμησης στον περιφερειακό της Ακρόπολης ως τη διασταύρωση με την οδό Ερμού, που θα συμπληρωθεί αργότερα με την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Ολγας, αναμένεται να δημιουργήσει ένα χώρο περιπάτου, περίπου 4 χιλιομέτρων στην καρδιά της πρωτεύουσας. Η επιχείρηση αυτή, θα αναδείξει και γειτονιές, όπως το Θησείο, του Ψυρρή και του Μακρυγιάννη.

    [05] Αύριο η απόφαση για απεργία στα ιδιωτικά σχολεία

    Πηγή: ΕΡΑ 11/1/2002 12:19:00 μμ

    Στην αυριανή γενική συνέλευσή τους θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων τις οριστικές αποφάσεις για την περαιτέρω στάση τους σε ότι αφορά την επίμαχη τροπολογία για τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Με κανένα τρόπο δεν θέλουμε να κλείσουν τα σχολεία δηλώνει στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος των ιδιοκτητών κ. Ζαχόπουλος.

    Χθες ο υπουργός Παιδείας κατέθεσε στη Βουλή νέα διατύπωση της τροπολογίας σύμφωνα με την οποία η απόφαση για απόλυση ιδιωτικού εκπαιδευτικού θα λαμβάνεται πλέον από τριμελή επιτροπή και θα επικυρώνεται από τον προϊστάμενο της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων χαρακτήρισαν την αλλαγή αυτή ως μικρό θετικό βήμα .

    [06] Ρύθμιση για το θέμα των ανυπότακτων

    11/1/2002 4:47:00 μμ

    Συνολική ρύθμιση για τα θέματα των ανυπότακτων και των αναβολών λόγω σπουδών πρόκειται να παρουσιάσει στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας. Ο κ. Παπαντωνίου, μιλώντας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου του για οργανωτικά θέματα, υποσχέθηκε λύση με αναδρομικότητα για τους φοιτητές που συνεχίζουν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Οπως είπε, το θέμα των ανυπότακτων, αντιμετωπίζεται μαζί με τα θέματα των αναβολών και της στρατολογίας για να γίνει μία συνολική ρύθμιση. Τόνισε οτι "κάπως θα πρέπει να πέσει το όριο των 50 ετών".

    [07] Ορκίστηκαν οι νέοι Μητροπολίτες

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 3:42:00 μμ

    Τη διαβεβαίωση ότι θα ασκούν τα καθήκοντά τους με σύνεση και σύμφωνα με το λόγο του Κυρίου έδωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι τρεις νέοι Μητροπολίτες, οι οποίοι ορκίστηκαν το πρωί από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Πρόκειται για το Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο, το Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριο και το Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Ανδρου, Κέας και Μήλου, Ιερόθεο Πολυκανδριωτη. Με τη λήξη της τελετής ο Υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, είχε θερμή συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο.

    [08] Στις φυλακές Χίου ξανά ο πλοίαρχος του ''Σάμινα''

    Πηγή: ΝΕΤ 11/1/2002 3:06:00 μμ

    Στις φυλακές της Χίου αναμένεται να οδηγηθεί και πάλι ο πλοίαρχος του Εξπρές "Σάμινα" Βασίλης Γιαννακής μετά την χθεσινή συμπληρωματική απολογία του στον εφέτη-ειδικό ανακριτή Νίκο Καραδημητρίου. Ο καπετάνιος του μοιραίου πλοίου αρνήθηκε εκ νέου τις κατηγορίες που του αποδίδονται και απολογήθηκε λέγοντας πως αναλαμβάνει μόνο το ηθικό μέρος της ευθύνης του δυστυχήματος.

    Ενώπιον του ειδικού ανακριτή-εφέτη παρουσιάστηκε σήμερα και ο υποπλοίαρχος Τάσος Ψυχογιός ο οποίος πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Δευτέρα. Και οι δύο αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για ανθρωποκτονία κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, παραβάσεις διεθνών κανόνων και εγκατάλειψη κινδυνεύοντος πλοίου από το πλήρωμα.

    [09] Στα Χανιά το Σαββατοκύριακο ο Κ. Καραμανλής

    11/1/2002 1:38:00 μμ

    Περιοδεία στα Χανιά θα πραγματοποιήσει αυτό το Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία. Συγκεκριμένα, αύριο στις 5.30 το απόγευμα το Επιμελητήριο Χανίων, όπου θα έχει συναντήσεις με δημάρχους και εκπροσώπους Παραγωγικών Τάξεων. Την Κυριακή στις 9 το πρωί θα συναντηθεί με το Νομάρχη Χανίων και αμέσως μετά θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.

    Επιπλέον, κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον υπεύθυνο του Τομέα Γεωργίας Ευάγγελο Μπασιάκο και τον Γραμματέα Αγροτικού Δημήτρη Μηλιάκο θα επισκεφθεί, το Σάββατο 12/1 και την Κυριακή 13/1, πληγείσες περιοχές των νομών Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα και τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

    [10] Απογραφή δικαιούχων προγραμμάτων Εργ. Εστίας

    11/1/2002 12:19:00 μμ

    Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά πανελλαδικά η απογραφή των δικαιούχων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας για το έτος 2002. Στην Αττική οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν καθορισθεί θα προσέρχονται τις εργάσιμες μέρες και ώρες από 8.30 π.μ. -14.30 μ.μ. και 15.30 μ.μ. -18.00 μ.μ. στα γραφεία διανομής της Εργατικής Εστία: Αθηνών, Πειραιά, Περιστερίου, Ταύρου, Ελευσίνας, Χολαργού, Ν.Ιωνίας, Αργυρούπολης, και Αιγάλεω.

    Υπενθυμίζεται ότι δελτία κοινωνικού τουρισμού έτους, 2002 δικαιούνται όσοι έλαβαν δελτία κοινωνικού τουρισμού, έτους 2000 ή εισιτήρια θερινού εκδρομικού προγράμματος έτους 1999 ή μικτό το έτος 2001.

    Κάρτα δικαιούχου δελτίου κοινωνικού τουρισμού

    Στο δικαιούχο του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού έτους 2002 θα χορηγείται κατά την απογραφή του κάρτα δικαιούχου δελτίου κοινωνικού τουρισμού έτους 2002 και ενημερωτικό έντυπο με τα συμβεβλημένα τουριστικά καταλύματα, από το οποίο ο δικαιούχος θα προβαίνει σε κράτηση δωματίου αποστέλλοντας τη σχετική προκαταβολή.

    Με το αντίγραφο της απόδειξης προκαταβολής, την κάρτα δικαιούχου και την αστυνομική ταυτοτητα, ο δικαιούχος στη συνέχεια θα προσέρχεται στο γραφείο που απογράφηκε για να παραλάβει τα δελτία κοινωνικού τουρισμού που δικαιούται.

    Με την απογραφή και την παραλαβή της κάρτας δικαιούχου δελτίου κοινωνικού τουρισμού ο απογραφόμενος δεν έχει δικαίωμα λήψης της παροχής αυτής κατά το επόμενο έτος 2003.

    Απαραίτητα δικαιολογητικά

    Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά περίπτωση κατά τη διαδικασία απογραφής είναι:

    α) Ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας θεωρημένα για το έτος 2001

    β) Αστυνομική ταυτότητα

    γ) Ασφαλιστικό βιβλιάριο ενσήμων με 100 ένσημα έτους 2001

    δ) Πρωτότυπο και αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος εφορίας έτους 2001 ή φορολογικής δήλωσης.

    Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν:

    α) Ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας θεωρημένα για το έτος 2001

    β) Αστυνομική ταυτότητα

    γ) Αρχική απόφαση σύνταξης ή βεβαίωση από τον συνταξιοδοτικό φορέα αναφορικά με τον κλάδο εργασίας και τον αριθμό των πραγματοποιηθεισών ημερών εργασίας

    δ) Πρωτότυπο και αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος εφορίας έτους 2001 ή πρωτότυπο και αντίγραφο φορολογικής δήλωσης.

    Οι ασφαλισμένοι με ειδικές ανάγκες:

    α) Βιβλιάριο ασθενείας, ατομικό και οικογενειακό θεωρημένα για το έτος 2001

    β) Αστυνομική ταυτότητα

    γ) Γνωματεύσεις Α/βαθμίων, ή Β/θμίων Υγειονομικών Επιτροπών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ή άλλων Επιτροπών Ασφαλιστικών φορέων ή Ειδικών Διαγνωστικών Κέντρων ή Μονάδων του ΕΣΥ, από τις οποίες προκύπτουν παθήσεις που επιφέρουν αναπηρία μεγαλύτερη του 67%

    δ) Πρωτότυπο και αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος εφορίας έτους 2001 ή φορολογικής δήλωσης

    Οι ανασφάλιστοι:

    α) Γνωματεύσεις Α/βάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών των Νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων ή άλλων Επιτροπών Ασφαλιστικών Φορέων, ή Ειδικών Διαγνωστικών Κέντρων, ή Μονάδων του ΕΣΥ, από τις οποίες προκύπτουν παθήσεις που επιφέρουν αναπηρία μεγαλύτερη του 67%

    β) Αστυνομική ταυτότητα

    γ) Πρωτότυπο και αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος Εφορίας 2001 ή φορολογικής δήλωσης (και των δύο συζύγων σε περίπτωση που έχουν διαφορετικό Α.Φ.Μ.)

    Οι πολύτεκνοι που καταβάλλουν εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και που προστατεύουν τέσσερα παιδιά και άνω, όπως προκύπτει από το βιβλιάριο του ασφαλιστικού φορέα, ή τρία παιδιά, όταν ο προστατεύων αυτά τελεί σε χηρεία ή σε διάζευξη ή σε διάσταση, εφ' όσον βαρύνεται με την επιμέλεια ή την διατροφή αυτών, θα προσκομίζουν τα δικαιολογητικά που αναφέρονται για τους εργαζομένους -συνταξιούχους.

    [11] Σύννεφα πολέμου στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 1:19:00 μμ

    Χιλιάδες στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό έχουν συγκεντρώσει στα σύνορά τους η Ινδία και το Πακιστάν, δημιουργώντας έτσι ένα νέο σκηνικό πολέμου στην περιοχή. Ο αρχηγός του ινδικού στρατού ξηράς στρατηγός Παντμαναμπάν χαρακτήρισε την κατάσταση "σοβαρή" και τόνισε ότι "υπάρχει το ενδεχόμενο περιορισμένου συμβατικού πολέμου, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες".

    Πιθανή και η χρήση πυρηνικών όπλων

    Ο στρατηγός Παντμαναμπάν υπογράμμισε ότι ο ινδικός στρατός είναι έτοιμος να εξαπολύσει πυρηνική αντεπίθεση στην περίπτωση που το Ισλαμαμπάντ κάνει χρήση πυρηνικών όπλων, πράγμα που όπως τόνισε "θα ήταν καταστροφικό" για ολόκληρη την περιοχή της νότιας Ασίας. Ο ινδός στρατηγός υπογράμμισε ότι η χώρα που θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά της Ινδίας "θα τιμωρηθεί τόσο αυστηρά" που είναι αμφίβολο εάν θα επιζήσει.

    Επίσης, ο στρατηγός Παντμαναμπάν είπε ότι το Πακιστάν έχει αποθέματα καυσίμων για περισσότερες από 45 ημέρες στην περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος. Παράλληλα, κάλεσε το Πακιστάν να λάβει περαιτέρω μέτρα για να περιορίσει τη δράση των μουσουλμάνων ανταρτών που με ορμητήριο το Πακιστάν δρουν σε περιοχές που ελέγχει η Ινδία.

    [12] Αποχώρηση της Β. Συμμαχίας από την Καμπούλ

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 12:00:00 μμ

    Τα στρατεύματα της Βόρειας Συμμαχίας αποσύρονται σήμερα από την Καμπούλ ύστερα από αίτημα της μεταβατικής αφγανικής κυβέρνησης, δήλωσε βρετανός εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης ασφαλείας στο Αφγανιστάν (ISAF). "Η κυβέρνηση είπε στους ανθρώπους αυτούς που ζουν έξω από την Καμπούλ, να επιστρέψουν εκεί απ' όπου προέρχονται", τόνισε ο διοικητής Γκάι Ρίτσαρντσον. "Είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η μεταβατική κυβέρνηση εφαρμόζει τις συμφωνίες της Βόννης για τον αφοπλισμό", πρόσθεσε ο διοικητής Ρίτσαρντσον. Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού πρακτορείου, πολλοί στρατιώνες έξω από την Καμπούλ ήταν άδειοι το πρωί.

    [13] Αποσύρθηκε η υποψηφιότητα Φίνι στην Ιταλία

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 3:18:00 μμ

    Ο Τζιανφράνκο Φίνι δεν θα είναι τελικά ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά τη συνάντηση που είχε χθες βράδυ με τον ηγέτη της Εθνικής Συμμαχίας, ανακοίνωσε ότι "οι καιροί δεν είναι κατάλληλοι" για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Φίνι .

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι δεν υπάρχει καμιά ανυπομονησία, ούτε βιασύνη για την αντικατάσταση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ορισθεί ο νέος υπουργός, αφού την θέση αυτή θα διατηρήσει ο πρωθυπουργός, όσο καιρό κρίνει απαραίτητο.

    Οι λόγοι πάντως που απέκλεισαν τον αρχηγό του εθνικιστικού κόμματος από το υπουργείο Εξωτερικών είναι εσωτερικοί αλλά και διεθνείς. Από το κόμμα του πρωθυπουργού υπήρξαν έντονες αντιδράσεις γι' αυτή τη θέση την οποία διεκδικούν για κάποιο στέλεχος του "Φόρτσα Ιτάλια".

    Ταυτόχρονα το φασιστικό παρελθόν του Φίνι αποτελεί ένα εμπόδιο, γιατί πολλοί φοβούνται ότι η παρουσία του σε μια τόσο ευαίσθητη θέση θα δημιουργήσει προβλήματα στον διεθνή χώρο. Ο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι σε 2-3 μήνες θα γίνει ανασχηματισμός.

    Ο Φίνι, αντιδρώντας στο βέτο του "Φόρτσα Ιτάλια", πρότεινε η θέση του Υπουργού Εξωτερικών να καλυφθεί από ένα τεχνοκράτη και όχι από ένα βουλευτή των κυβερνητικών κομμάτων.

    [14] Προειδοποίηση Σαρόν στον Αραφάτ

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 1:20:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν απείλησε σήμερα τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ ότι θα μείνει αποκλεισμένος "επί πολλά χρόνια" στη Ραμάλα, εάν δεν εκπληρώσει τις απαιτήσεις της ισραηλινής πλευράς, μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ο Αριέλ Σαρόν κατά τη διάρκεια συνάντησης του κόμματος Λικούντ επανέλαβε ότι ο αποκλεισμός του Γιάσερ Αραφάτ θα αρθεί μόνον όταν η Παλαιστινιακή Αρχή θα έχει συλλάβει τους δράστες της δολοφονίας του ισραηλινού υπουργού Τουρισμού και τους οργανωτές της αγοράς του φορτίου όπλων του πλοίου Karine A. "Ο Αραφάτ θα παραμείνει αποκλεισμένος στη Ραμάλα όσο δεν θα έχουν πληρωθεί αυτοί οι όροι.

    Ο αποκλεισμός της Ραμάλας θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί εάν χρειασθεί, ακόμη και αν αρθεί ο αποκλεισμός άλλων πόλεων", είπε ο Αριέλ Σαρόν αποκλείοντας για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο κάθε επαφής με παλαιστίνιους αξιωματούχους. Πρόσθεσε δε πως η ισραηλινή κυβέρνηση θα συνέλθει εντός των επομένων ημερών για να αποφασίσει την επιβολή "κυρώσεων" εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής.

    [15] Κατέρρευσε κτίριο στη Κωσταντινούπολη

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 3:03:00 μμ

    Μεγάλο τμήμα ενός τριώροφου ξύλινου κτιρίου κατέρρευσε σήμερα στο κέντρο της Κωσταντινούπολης με αποτέλεσμα δύο παιδιά να χάσουν την ζωή τους, όπως ανακοινώθηκε από τα σωστικά συνεργεία. Τα δύο παιδιά ήταν σκεπασμένα με κουβέρτες όταν ανασύρθηκαν από το κτίριο και ένας οδηγός ασθενοφόρου δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερ ότι ήταν και τα δύο νεκρά. Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι τα δύο παιδιά ήταν ηλικίας 11 και 13 ετών. Οι πυροσβέστες ολοκλήρωσαν τις έρευνες και κανένας άλλος δεν βρέθηκε μέσα στα ερείπια. Τα αίτια της κατάρρευσης του κτιρίου δεν έχουν προς το παρόν διευκρινιστεί.

    [16] Διακόπτεται η λειτουργία του ρωσικού TV6

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 2:50:00 μμ

    Μπόρις Μπερεζόφσκι

    Το προεδρείο του Ανώτατου Διαιτητικού Δικαστηρίου της Ρωσίας επικύρωσε σήμερα την απόφαση για το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού TV6, του μόνου ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου εθνικής εμβέλειας που βρισκόταν εκτός του ελέγχου του Κρεμλίνου. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι "τελεσίδικη" και η διαδικασία εκκαθάρισης θα αρχίσει μετά τη συνέλευση των μετόχων του τηλεοπτικού σταθμού τη Δευτέρα.

    Το TV6, το 75% των μετοχών του οποίου ανήκει στον μεγιστάνα του τύπου Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο οποίος βρίσκεται σε σύγκρουση με το Κρεμλίνο, είχε καταθέσει έφεση ενώπιον του Ανώτατου Διαιτητικού Δικαστηρίου έπειτα από δύο δικαστικές αποφάσεις για τη διακοπή λειτουργίας του καναλιού, κατόπιν αιτήσεως της πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil, μετόχου του δικτύου. Το κανάλι προτίθεται να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της απόφασης επικαλούμενο τη μεταβολή των συνθηκών, καθώς ο νόμος που επέτρεψε τον περασμένο χρόνο στη Lukoil την κατάθεση αίτησης για τη διάλυση του τηλεοπτικού δικτύου δεν βρίσκεται πλέον σε ισχύ.

    [17] Συμπόσιο για τους ευρω-δήμαρχους

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 2:35:00 μμ

    Μπερτράν Ντελανοέ

    Οι περισσότεροι δήμαρχοι των πρωτευουσών των χωρών-μελών της ευρωζώνης θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο δημαρχείο του Παρισιού για να μετάσχουν σε συμπόσιο με θέμα το ρόλο τους στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση. Στο συμπόσιο, το οποίο διοργανώνει ο δήμαρχος του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ, θα μετέχουν περίπου 300 δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρεσβευτές και προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως επίσης ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί και ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ.

    Οι κεντρικοί άξονες του συμποσίου

    Οι αξιωματούχοι θα μιλήσουν για την εναρμόνιση των τιμών σε ευρώ στις πόλεις τους. Επιπλέον θα συζητήσουν κοινωνικά θέματα όπως η ανεργία και η μετανάστευση καθώς και οικονομικά, οικολογικά και μορφωτικά θέματα, αναφερόμενοι στις πρωτεύουσες μιας διευρυμένης Ευρώπης.

    Οι δήμαρχοι της Λισσαβόνας, του Ελσίνκι και της Ρώμης θα απουσιάζουν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών τους. Ωστόσο ο δήμαρχος της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι θα μεταβεί την Κυριακή στη γαλλική πρωτεύουσα και μαζί με τον Ντελανοέ και τους συναδέλφους του Δουβλίνου και των Βρυξελλών θα κάνουν περίπατο στην αγορά της οδού Μοντοργκέγι, στο κέντρο του Παρισιού.

    [18] Σιγκαπούρη:Τρομοκρατικά σχέδια κατά των ΗΠΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 1:31:00 μμ

    Οργάνωση της Σιγκαπούρης που θεωρείται ύποπτη για τις σχέσεις της με το δίκτυο της "Αλ Κάιντα" και ο εντοπισμός της οποίας ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, προετοίμαζε δολοφονίες Αμερικανών στρατιωτικών και βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πλοίων, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της Σιγκαπούρης. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι ανακαλύφθηκαν στοιχεία για τα σχέδια αυτά μετά τη σύλληψη 15 μελών της οργάνωσης τον προηγούμενο μήνα. Δεκατρείς από τους συλληφθέντες θα παραμείνουν υπό κράτηση για δύο χρόνια και οι άλλοι δύο αφέθησαν ελεύθεροι. Οι δεκατρείς είναι μέλη της οργάνωσης "Τζεμάα Ισλάμια" και οκτώ από αυτούς ομολόγησαν ότι εκπαιδεύθηκαν σε στρατόπεδα της "Αλ Κάιντα" στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    [19] Ρωσία:Όχι σε δυτικές δυνάμεις στην Κεντρική Ασία

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 12:38:00 μμ

    Ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου Γενάντι Σελεζνιόφ τάχθηκε σήμερα κατά της παρατεταμένης παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων δυτικών δυνάμεων στην Κεντρική Ασία μετά τη στρατιωτική επιχείρηση στο Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην πρωτεύουσα Ντουσάνμπε του Τατζικιστάν, ο Σελεζνιόφ ζήτησε τον τερματισμό των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν τονίζοντας ότι "η εδραίωση της ειρήνης το συντομότερο δυνατό στο Αφγανιστάν δεν συνάδει με την έπ' αόριστον συνέχιση των βομβαρδισμών στη χώρα".

    Η Ρωσία εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας ανήκουν στη δική της σφαίρα επιρροής, παρά την αποδοχή από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της ανάπτυξης δυτικών δυνάμεων στην περιοχή για τις ανάγκες των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Αμερικανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο Ουζμπεκιστάν, ενώ κατασκευάζεται και μια στρατιωτική βάση στο Κιργιζιστάν, που μπορεί να δεχτεί έως και 3000 στρατιώτες

    [20] Βίαιη καταστολή διαδήλωσης στην Αργεντινή

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 12:08:00 μμ

    Διά της βίας διέλυσε η αστυνομία της Αργεντινής διαδήλωση χιλιάδων ατόμων στο Μπουένος Αϊρες, που διαμαρτύρονταν κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Αρχικά, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ειρηνικά μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στην Πλατεία Μαίου αλλά στη συνέχεια μια ομάδα επιχείρησε να προσεγγίσει την είσοδο του μεγάρου, εξέλιξη που προκάλεσε την επέμβαση της αστυνομίας.

    Η διαδήλωση διαλύθηκε καθώς η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού ενώ ταυτόχρονα άνοιξε πυρ με σφαίρες από καουτσούκ. Ωστόσο ομάδες νεαρών σκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους, άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες σε βιτρίνες τραπεζών και καταστημάτων και να ανάβουν φωτιές.

    Οι Αργεντινοί ζητούν πρόωρες εκλογές

    Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κυρίως για την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει ως το 2003 τους περιορισμούς στις τραπεζικές καταθέσεις που επιβλήθηκαν τον περασμένο μήνα από το προηγούμενο καθεστώς του προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα. Επίσης, ζητούσαν την άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών και την απομάκρυνση των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που ενέκριναν την παράταση των περιορισμών στις καταθέσεις.

    [21] Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για το ντέρμπυ

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 4:12:00 μμ

    Παρουσία δύο εισαγγελέων, τριών παρατηρητών της ΕΠΑΕ και 1.200 αστυνομικών θα διεξαχθεί το μεγάλο ντέρμπι της 12ης ημέρας του πρωταθλήματος ΑΕΚ-Ολυμπιακού, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου (19.00). Στη σημερινή σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας, που έγινε στην ΕΠΑΕ, προκλήθηκε ένταση ανάμεσα στους εκπροσώπους της ΑΕΚ και της Αστυνομίας, με αφορμή το αίτημα του Ολυμπιακού να πάρει το 30% των εισιτηρίων (6.300). Οι εκπρόσωποι των "κιτρινόμαυρων" αντέδρασαν έντονα γιατί αν γίνει δεκτό, τελικά, το αίτημα των Πειραιωτών θα μειωθούν τα εισιτήρια των γηπεδούχων.

    Η ΑΕΚ ζήτησε, να εφαρμοστεί ότι ακριβώς και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Δηλαδή, οι οπαδοί των "ερυθρολεύκων" να καθίσουν στις θύρες 21-24 και να πάρει έτσι ο Ολυμπιακός 4.800 εισιτήρια. Οι εκπρόσωποι της πειραϊκής ομάδας αντέδρασαν τότε έντονα και επέμειναν στα 6.300 εισιτήρια.

    Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Ταξίαρχος Νίκος Στρατάκης, ζήτησε να μείνει κλειστή η Θύρα 19 κι ένα κομμάτι της Θύρας 3 για να μπορέσει ο Ολυμπιακός να πάρει τελικά τα εισιτήρια που ζητούσε, αλλά συνάντησε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου τη ΑΕΚ Ακη Τάκη, ο οποίος σευψηλούς τόνους τόνισε ότι η Ενωση αδίκείται, αφού θα κλείσει η Θύρα 19 που είναι "κιτρινόμαυρη".

    Ακολούθησε λεκτική διαμάχη ανάμεσα στους δύο άνδρες, ενώ τελικά αποφασίστηκε να ενημερώσει αργότερα εγγράφως η Αστυνομία τις δύο ΠΑΕ, σχετικά με την οριστική απόφασή της.

    Να σημειωθεί ακόμη, ότι οι θύρες της Νέας Φιλαδέλφειας θα ανοίξουν στις 16.00, ενώ οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού θα πάνε στο γήπεδο με τέσσερις συρμούς του ηλεκτρικού.

    [22] Με Κούτση ο ΠΑΟΚ στον Ακράτητο

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 4:15:00 μμ

    Με την συμμετοχή του νεοαποκτηθέντος ποδοσφαιριστή Γιώργου Κούτση θα ταξιδεύσει ο ΠΑΟΚ για την Αθήνα, ενόψει του Κυριακάτικου αγώνα με τον Ακράτητο στα Ανω Λιόσια. Η διοίκηση της ΠΑΕ ξεπέρασε τα προβλήματα με την ΔΟΥ και εξέδωσε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και τώρα θα εκδώσει κανονικά δελτίο συμμετοχής του ποδοσφαιριστή. Στην αποστολή συμμετέχουν 18 ποδοσφαιριστές, ενώ απουσιάζουν ο τραυματίας Εγκωμίτης, ο τιμωρημένος Καφές και οι διεθνείς Αφρικανοί Ουντέζε, Αμπονσά και Φουτσίνι.

    Αναφερόμενος στο παιχνίδι της Κυριακής με τον Ακράτητο ο προπονητής του ΠΑΟΚ Ντούσαν Μπάγεβιτς έκανε την εξής δήλωση: "Είναι το πρώτο μας παιχνίδι μετά τη διακοπή για τις γιορτές των Χριστουγέννων και η αρχή μιας σειράς τριών δύσκολων και σημαντικών αγώνων για το πρωτάθλημα μέσα στον Ιανουάριο. Αν πάμε καλά σε αυτά τα ματς, θα είμαστε πολύ κοντά στην κορυφή της βαθμολογίας. Ο Ακράτητος μπορεί να έχει διαφορετικούς στόχους από εμάς, είναι όμως πολύ επικίνδυνος αντίπαλος ιδιαίτερα στην έδρα του. Ο αγώνας θα είναι δύσκολος, αλλά πιστεύω με σοβαρότητα και δύναμη να πετύχουμε τον στόχο μας."

    [23] Ικανοποίηση Μαρκαριάν για παίκτες-ομάδα

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 3:30:00 μμ

    Το όνειρό του για έναν μεγάλο Παναθηναϊκό, αποκάλυψε ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού, Σέρτζιο Μαρκαριάν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου στην Παιανία. Ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής της Ουρουγουάης, τόνισε ότι βασικό μέλημα κάθε προπονητή είναι να δει την ομάδα του στην κορυφή, ενώ αναφερόμενος στους μεταγραφικούς στόχους των "πρασίνων" δεν θέλησε να αποκαλύψει ονόματα. Αρκέστηκε μόνο να πει ότι στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού υπάρχει ένας συγκεκριμένος παίκτης, ο οποίος θα αποκτηθεί τώρα ή το καλοκαίρι.

    Ο κ. Μαρκαριάν αναφέρθηκε και στην πολύ καλή δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής ενώ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την οικογενειακή ατμόσφαιρα που συνάντησε στο "στρατόπεδο" του Παναθηναϊκού,τονίζοντας ότι επιθυμία του είναι να έχει μια ομάδα πειθαρχημένη που μέσα στο γήπεδο να παίρνει τα θετικά αποτελέσματα και ταυτόχρονα να προσφέρει θέαμα.

    Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού δεν έκρυψε πάντως ότι ο Παναθηναϊκός έχει ένα πολύ μεγάλο όπλο στα χέρια του που έχει να κάνει με το ότι οι παίκτες γνωρίζουν πολύ καλά ο ένας τον άλλο.

    Αναφορικά με τους Σαπάνη και Γκαλέτο είπε ότι μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα, ενώ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του που ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να δώσει κάποιο φιλικό κατά τη διάρκεια της διακοπής του πρωταθλήματος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στο διάστημα αυτό οι παίκτες δούλεψαν στον τομέα της αεροβικής και της δύναμης.

    [24] Συνάντηση Αγγελοπούλου-Χρυσοχοίδη

    Πηγή: ΕΡΑ 11/1/2002 1:19:00 μμ

    Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν σήμερα κατά της διάρκεια της συνάντησης τους ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης με την πρόεδρο του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Τα αρνητικά δημοσιεύματα της Ουάσιγκτον Πόστ για την Ελλάδα προέρχονται από ιδιωτικούς ανεπίσημους κύκλους και δεν είναι ικανά να επηρεάσουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

    Ο υπουργός Δημόσιασ Τάξης μεταξύ άλλων τόνισε ότι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι δεδομένη και η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα.

    Η Γιάννα Αγγελοπούλου από την πλευρά της σημείωσε ότι δεν υπάρχει καλύτερη επιβεβαίωση για το επίπεδο ασφάλειας των ολυμπιακών αγώνων από τις ίδιες τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

    [25] Αναβλήθηκε η δίκη της Γουϊνόνα Ράιντερ

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 2:59:00 μμ

    Αναβλήθηκε τελικά έως τις 11 Φεβρουαρίου η εκδίκαση της υπόθεσης της γνωστής αμερικανίδας ηθοποιού Γουϊνόνα Ράιντερ η οποία κατηγορείτε για κλοπή και κατοχή ναρκωτικών. Αιτία; Οι ένορκοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να διατυπώσουν το κατηγορητήριο, καθώς είπαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τις ερευνήσουν.

    Η 30χρονη σταρ του Χόλιγουντ συνελήφθη το Δεκέμβριο στο κεντρικό πολυκατάστημα του Μπέβερλι Χιλς "Saks Fifth Avenue" να βάζει σε τσάντα ρούχα και αξεσουάρ για τα μαλλιά αξίας 4.760 δολαρίων. Κατά την έρευνα που της έγινε βρέθηκαν στην κατοχή της ναρκωτικά τα οποία χορηγούνται με ιατρική συνταγή αλλά η ίδια δεν είχε τη συνταγή.

    Ο δικηγόρος της ηθοποιού Μαρκ Γκεράκος είπε ότι πρόκειται για παρεξήγηση.

    Η ηθοποιός αναμενόταν να πρωταγωνιστήσει στη βρετανική ταινία "Lily and the Secret Planting" αλλά εγκατέλειψε τα γυρίσματα στο Λονδίνο τον Αύγουστο, όταν εισήχθη εκτάκτως για δύο ημέρες στο νοσοκομείο με στομαχικές διαταραχές.

    Η ίδια δήλωσε απογοητευμένη που αποχώρησε από την ταινία αλλά αρνήθηκε να μιλήσει για τη μυστηριώδη αδιαθεσία της που την ανάγκασε να επιστρέψει στην έπαυλή της στο Μπέβερλι Χιλς.

    [26] Στο Λονδίνο ο Παβαρότι παρά το πένθος

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 2:27:00 μμ

    Την Τόσκα του Πουτσίνι θα ερμηνεύσει στις 15, 18 και 21 Ιανουαρίου στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, ο Λουτσιάνο Παβαρότι παρά το πολύ πρόσφατο πένθος του λόγω του θανάτου της μητέρας του. Ο διάσημος τενόρος έκανε πρόβες για την εμφάνισή του όταν πληροφορήθηκε το θάνατο της μητέρας του, Αντέλε, 86 ετών.

    Ο Παβαρότι μετά το τραγικό νέο επέστρεψε αμέσως στη Μόντενα της βόρειας Ιταλίας για να είναι δίπλα στον πατέρα του, Φερνάντο, την αδελφή του και τις κόρες του.

    Εκπρόσωπός του είπε ότι η οικογένειά του επέμενε να συνεχίσει τις προγραμματισμένες εμφανίσεις του και να γυρίσει στο Λονδίνο, όπου θα τραγουδήσει στη Βασιλική Οπερα στο Κόβεντ Γκάρντεν αύριο βράδυ, καθώς ήταν επιθυμία της μητέρας του.

    Ο Παβαρότι θα αφιερώσει τη συναυλία αυτή στη μητέρα του η οποία ήταν πολύ άρρωστη τον τελευταίο καιρό.

    [27] Βαρύς ο φόρος αίματος από τους σεισμούς

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 12:06:00 μμ

    Το καταστροφικό πέρασμα του Εγκέλαδου από πολλές χώρες της υφηλίου, κατά την περασμένη χρονιά, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 21.436 ανθρώπους.

    Ο απολογισμός αυτός είναι ιδιαίτερα μεγάλος, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν το 2001 μια χρονιά "φυσιολογική" από πλευράς σεισμικής δραστηριότητας.

    Λιγότεροι οι σεισμοί συγκριτικά με το 2000

    Οπως ανακοίνωσε το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS), το 2001 σημειώθηκαν 65 "σημαντικοί" σεισμοί σε ολόκληρο τον πλανήτη, έναντι 82 που σημειώθηκαν το 2000.

    Με τον όρο αυτό οι επιστήμονες εννοούν μία σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και άνω.

    Ο πιο φονικός σεισμός της χρονιάς είχε μέγεθος 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έπληξε στις 26 Ιανουαρίου το κρατίδιο Γκουτζαράτ της βορειοδυτικής Ινδίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20.000 άνθρωποι. Ομως ο μεγαλύτερος σεισμός, μεγέθους 8,4 βαθμών Ρίχτερ, ήταν αυτός που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούνιο στα ανοικτά των ακτών του Περού και στοίχισε τη ζωή 100 ανθρώπων. Ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε βεβαίως να είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος, αν το επίκεντρο του σεισμού δεν βρισκόταν στη θάλασσα.

    Οπως εξηγεί εκπρόσωπος του USGS, οι πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ακατάλληλων κτιρίων κοντά στο επίκεντρο αποτελούν την αιτία για τους περισσότερους θανάτους που προκαλούνται κάθε χρόνο από τους σεισμούς.

    [28] Ελληνίδες και καρδιοπάθεια

    11/1/2002 7:05:00 μμ

    "Μάχη" με την καρδιά τους φαίνεται να δίνουν χιλιάδες Ελληνίδες, οι οποίες χρόνο με το χρόνο "κλέβουν" το θλιβερό προνόμιο που κατείχαν μέχρι σήμερα οι άνδρες στις καρδιοπάθειες. Τα τελευταία χρόνια, τα επιστημονικά δεδομένα αλλάζουν, με τις γυναίκες αλλά και τα νέα παιδιά να πλήττονται περισσότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις. Σήμερα η αναλογία στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ανδρών και γυναικών είναι 3 άνδρες προς μια γυναίκα, όταν παλαιότερα η αναλογία αυτή ήταν 5 προς μια αντίστοιχα.

    Οι παράγοντες κινδύνου...

    Σημαντικότερο όμως είναι ότι οι γυναίκες αγνοούν τους κινδύνους αφού ακόμη και όταν παρουσιάζουν κάποια πρόδρομα καρδιαγγειακά συμπτώματα, δεν επισκέπτονται τον γιατρό, καθώς λαθεμένα πιστεύουν ότι είναι άτρωτες λόγω των οιστρογόνων.

    Ανησυχητικά είναι όμως και τα στοιχεία που αφορούν στην νεολαία μας, καθώς όλο και συχνότερα διαγιγνώσκονται καρδιαγγειακά περιστατικά σε ηλικίες κάτω των 25 ετών.

    Γεγονός που οι επιστήμονες αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό και στην αύξηση κατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους.

    Για τις καρδιαγγειακές παθήσεις στην χώρα μας, παρουσίασαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης κ. Χαράλαμπος Γαβράς, ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύσιος Κόκκινος και ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Τζανείου νοσοκομείου Πειραιά κ. Στέφανος Φούσας, με αφορμή τη διεξαγωγή της 14ης Διημερίδας με θέμα "Εξελίξεις στην Καρδιολογία", που διοργανώνει το Καρδιολογικό Τμήμα του Τζανείου Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά.

    Όπως ανέφερε ο κ. Φούσας, "τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να υποστούν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια".

    Αυτό συμβαίνει κυρίως αφότου οι γυναίκες βγήκαν στον καθημερινό στίβο και παράλληλα έχουν αυξήσει όλους τους παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, καθιστική ζωή, άγχος, κακή διατροφή με αποτέλεσμα την εμφάνιση χοληστερίνης, σακχαρώδη διαβήτη, κλπ), εξήγησε ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Τζανείου νοσοκομείου Πειραιά.

    Αναφερόμενος στα "θύματα" των καρδιαγγειακών παθήσεων, ο κ. Φούσας επισήμανε ότι το έμφραγμα "χτυπά" όλο και συχνότερα τις νεώτερες ηλικίες.

    Κάθε χρόνο αυξάνονται τα καρδιαγγειακά περιστατικά

    Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση του αριθμού των εμφραγμάτων που σημειώνεται κάθε χρόνο στην χώρα μας.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες ημέρες νοσηλεύτηκε στην εντατική μονάδα του Καρδιολογικού Τμήματος του Τζανείου Νοσοκομείου, με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ένας νέος μόλις 25.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Φούσας, μόνο το 2001, στην Καρδιολογική Κλινική του Τζανείου Νοσοκομείου εξετάστηκαν 25.764 ασθενείς, από τους οποίους 4.312 παρέμειναν στο νοσοκομείο.

    Αλλά και στην εντατική Καρδιολογική μονάδα νοσηλεύτηκαν 1.579 ασθενείς εκ των οποίων 470 (363 άνδρες, 107 γυναίκες) είχαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ιδιαίτερα σημαντικό όμως για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι και ο χρόνος προσέλευσης των ασθενών στο νοσοκομείο από την έναρξη του πόνου.

    Επίσης, όπως προέκυψε από την ανάλυση των στοιχείων της Καρδιολογικής κλινικής του Τζανείου, οι γυναίκες προσέρχονται καθυστερημένα στο νοσοκομείο συγκριτικά με τους άνδρες, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζουν σχετική συμπτωματολογία.

    Ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύσιος Κόκκινος αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που παίζει η πρόληψη στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου και γενικότερα των καρδιαγγειακών παθήσεων.

    Όπως είπε, "δυστυχώς, στην χώρα μας η πρόληψη δεν τυγχάνει ιδιαίτερης ... εκτίμησης με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να αυξάνονται τα καρδιαγγειακά περιστατικά".

    Ενισχύοντας τη θέση αυτή παρουσίασε τα αποτελέσματα Ευρωπαϊκής Έρευνας (EUROASPIRE II) που αφορά τη στεφανιαία νόσο και διεξήχθη σε 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και που αποκάλυψε ότι το επίπεδο πρόληψης στην Ευρώπη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας

    Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι:

    το 21% των αρρώστων καπνίζουν ακόμη, παρά τη διαγνωσθείσα στεφανιαία νόσο 31% είναι παχύσαρκοι 50% έχουν επίπεδα αρτηριακής ίσα ή ανώτερα από 140/90 mmHg 58% παρουσιάζουν αυξημένη χοληστερίνη και 20% έχουν ιστορικό διαβήτη

    Επίσης, ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διονύσιος Κόκκινος διευκρίνισε ότι όσον αφορά την Ελλάδα, η χώρα μας έχει το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών μετά την Ισπανία ενώ η Ουγγαρία το χαμηλότερο. Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο μέσο από πλευράς ρύθμισης αρτηριακής πίεσης και λιπιδίων αίματος. Το 52% των ασθενών οι οποίοι εισήλθαν στο Ωνάσειο με οξέα ισχαιμικά σύνδρομα, κάπνιζαν και περίπου 50% είχαν αυξημένα λιπίδια και αρτηριακή πίεση, ποσοστά πολύ υψηλά και που ερμηνεύουν την εμφάνιση των συνδρόμων σε αυτούς τους αρρώστους.

    Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης κ. Χαράλαμπος Γαβράς αναφέρθηκε στην σύγχρονη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.

    Όπως είπε, "αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο ότι στην ιδιοπαθή υπέρταση η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη και σε συνδυασμό με αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να επιτύχει και να διατηρήσει τον ιδανικό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης".

    Επιδημιολογικές έρευνες και αναλύσεις πολλών τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων κλινικών μελετών δείχνουν ότι οι αποκλειστές διόδων ασβεστίου, παρότι αποτελεσματικοί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και ουδέτεροι μεταβολικά, δεν έχουν την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα σε ό,τι αφορά την καρδιοπροστασία και τη νεφρική προστασία. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι δείχνουν σχετική επιτυχία στη μείωση των εμφραγμάτων, ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα.

    Οι μόνες κατηγορίες φαρμάκων που έχουν δείξει συστηματική καρδιοπροστατευτική δράση, εκτός από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, είναι οι αναστολείς ενζύμων μετατροπής αγγειοτενσίνης και οι αναστολείς των υποδοχέων αγγειοτενσίνης.

    Καταλήγοντας ο κ. Γαβράς υπογράμμισε ότι όλες οι πρόσφατες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές συνέκριναν τους αναστολείς ενζύμων μετατροπής αγγειοτενσίνης και τους αναστολείς των υποδοχέων αγγειοτενσίνης με τις συμβατικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται σε διαφόρους συνδυασμούς προκειμένου να επιτύχουν τον ίδιο βαθμό ελέγχου της αρτηριακής πίεσης.

    Τα αποτελέσματα των μελετών έχουν αποδείξει ότι οι θεραπείες που αναστέλλουν το σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης (RAS) προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη καρδιοπροστασία και νεφρική προστασία απ ό,τι αποδίδεται σε αυτές για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

    Τέλος, καθίσταται ολοένα και πιο εμφανές το γεγονός ότι οι αναστολείς ενζύμων μετατροπής αγγειοτενσίνης (ΑCEI' s) και οι αναστολείς των υποδοχέων αγγειοτενσίνης (ARBs) πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του αντιυπερτασικού "οπλοστασίου", για όλους τους ασθενείς, εφόσον κάτι τέτοιο δεν αντενδείκνυται για πολύ συγκεκριμένους λόγους (π.χ. λόγω υπερκαλιαιμίας ή εγκυμοσύνης), τόνισε ο κ. Γαβράς.

    [29] Τα 10 ελληνικά φαβορί για τη EUROVISION

    11/1/2002 7:02:00 μμ

    Δέκα από τις 158 έγκυρες συμμετοχές που υποβλήθηκαν στην ΕΡΤ, για το Διαγωνισμό Τραγουδιού της EUROVISION, επέλεξε η Κριτική Επιτροπή, που συνήλθε στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2002, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Τα τραγούδια θα διαγωνιστούν εκ νέου, στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ, οπότε και θα επιλεγεί το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Διεθνή Διαγωνισμό, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Τάλιν της Εσθονίας, στις 25 Μαϊου 2002.

    Τα 10 τραγούδια που επελέγησαν, με τη σειρά που υποβλήθηκαν είναι τα ακόλουθα:

    LET ME BE THE ONE

    Συνθέτης - στιχουργός: Κώστας Μπίγαλης

    Ερμηνευτές: Κώστας Μπίγαλης, Μιρέλλα Φραγκοπούλου TU NON C' ERI QUI

    Συνθέτης - στιχουργός: Χαράλαμπος Περσίδης

    Ερμηνευτής: Βερονίκη Μπιελίτσα PENSION SWEET HOME

    Συνθέτης: Χρήστος Κωνσταντινίδης

    Στιχουργός: Παναγιώτης Κάλκος

    Ερμηνευτής: Χρήστος Κωνσταντινίδης ΠΡΩΤΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΒΡΟΧΗ

    Συνθέτης - στιχουργός: Χρήστος Γιαννόπουλος

    Ερμηνευτής: Χρήστος Γιαννόπουλος ΓΙΑ ΝΑ 'ΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ

    Συνθέτης: Νίκος Τερζής

    Στιχουργός: Αντώνης Παππάς

    Ερμηνευτής: Μαρία - Λουίζα Βασιλοπούλου LOVE IS WONDERFUL THING

    Συνθέτης - στιχουργός: Θάνος Καλλίρης

    Ερμηνεύτρια: Χρυσοπηγή Ντάλλιου ΟΜΟΡΦΗ ΖΩΗ

    Συνθέτης: Κωνσταντίνος Τσελέστε

    Στιχουργός: Ηρώ Τρυγώνη

    Ερμηνευτές: Ελίνα Κωνσταντοπούλου, Μάριον Γεωργίου S.A.G.A.P.O.

    Συνθέτης - στιχουργός: Μιχάλης Ρακιντζής

    Ερμηνευτής: Μιχάλης Ρακιντζής ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ 'ΝΑΙ ΣΙΝΕΜΑ

    Συνθέτης: Ιωάννης Στίγκας

    Στιχουργοί: Ιωάννης Στίγκας, Δημήτρης Σωτάκης, Ξενοφών Χαλάτσης

    Ερμηνεύτρια: Μαρία - Λουίζα Βασιλοπούλου FIRE

    Συνθέτης - στιχουργός: Γιάννης Μεθενίτης

    Ερμηνευτές: MOTIVE

    Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους:

    * Γιώργο Κατσαρό, συνθέτη, Πρόεδρο Κριτικής Επιτροπής

    * Αντώνη Σ. Ανδρικάκη, Γενικό Διευθυντή ΕΡΑ

    * Αλέξη Κωστάλα, μέλος Δ.Σ. ΕΡΤ ΑΕ

    * Γιώργο Κυβέλο, παραγωγό, Σύμβουλο Προέδρου ΕΡΤ ΑΕ

    * Λευτέρη Κογκαλίδη, Τμήμα Επικοινωνίας, Προβολής και Δημοσίων Σχέσεων ΕΡΤ-3

    * Δάφνη Μπόκοτα, τηλεπαρουσιάστρια

    * Σύνια Κούσουλα, Διεθνείς Σχέσεις.

    [30] Τα ''Παραμύθια μιας φωνής'' με την Πρωτοψάλτη

    11/1/2002 12:40:00 μμ

    Μόνη, με μια ορχήστρα, θα τραγουδήσει αυτή τη φορά η Αλκηστις Πρωτοψάλτη στο Μέγαρο Μουσικής στις 14, 15 και 16 Ιανουαρίου. Τα "Παραμύθια μιας φωνής", ένα μινιμαλιστικό θέαμα όπως το χαρακτηρίζει η γνωστή τραγουδίστρια, βασίζοναι στη φωνή της, πλαισιωμένη από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας και την χορωδία Φονς Μουζικάλις. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεγάλες επιτυχίες της Α. Πρωτοψάλτη και κάποια τραγούδια του διεθνούς ρεπερτορίου -αμερικανικά, ισπανόφωνα, κορσικάνικα -που έχουν βαθιά συγκινήσει το κοινό και η ίδια δηλώνει ώριμη πια να τα ερμηνεύσει.

    [31] Μέτρα για την προστασία της άγριας πανίδας

    Aννα Κούρτη 11/1/2002 7:38:00 μμ

    Κατάλληλα μέτρα για την επιβίωση της άγριας πανίδας, έλαβαν οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, διότι το τελευταίο χρονικό διάστημα oι καιρικές συνθήκες στη χώρα μας ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος σε απαντητική επιστολή του στην ανοιχτή επιστολή-έκκληση της Μπριζίτ Μπαρντό.

    Ειδικές εντολές για συνεχή επιφυλακή και επιτήρηση

    Η ηθοποιός ζητούσε από τον κ. Στεφανόπουλο να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να μην αρχίσει το κυνήγι πουλιών στην Ελλάδα, εξαιτίας της κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα τις προηγούμενες μέρες.

    Στην επιστολή του ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρει ότι "είναι αληθές ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες στη χώρα μας είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην πανίδα, κυρίως στα πουλιά και μάλιστα στα υδρόβια είδη, επειδή οι υγρότοποι στους οποίους διαβιούν παρέμειναν παγωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες δραστηριοποιήθηκαν αμέσως και δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε, όπου οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς, να απαγορευθεί άμεσα το κυνήγι όλων των θηραμάτων, κάτι που όντως έγινε σε όλη σχεδόν τη χώρα, πλην ορισμένων νησιών, όπου η κακοκαιρία δεν είχε ενσκήψει. Συνεχιζόμενης δε της κακοκαιρίας και για να διασφαλιστεί ακόμα καλύτερα η επιβίωση της άγριας πανίδας απαγορεύθηκε το κυνήγι όλων των θηραμάτων σε ολόκληρη πλέον την επικράτεια μέχρι και την Τετάρτη 9.1.2002, ενώ η απαγόρευση θα εξακολουθήσει να ισχύει, για όσο διάστημα απαιτηθεί, στις περιφέρειες της χώρας όπου παρατείνονται τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα".

    Επίσης, ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι πέραν της απαγόρευσης του κυνηγίου, οργανώθηκαν πολυμελή συνεργεία παροχής τροφής στα ζώα και τα πουλιά, ενώ παράλληλα δόθηκαν ειδικές εντολές για συνεχή επιφυλακή και επιτήρηση για τον έλεγχο των κρουσμάτων λαθροθηρίας και την παραπομπή των παραβατών στη Δικαιοσύνη.

    Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει στην επιστολή του, ότι παρά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν σε εγρήγορση, ώστε εάν και όπου χρειαστεί να ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 January 2002 - 17:53:59 UTC