Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρκαγιά σε κατάστημα χαρτικών στο Πειραιά
  • [02] Σκληρή απάντηση προς Ουάσιγκτον Τάιμς
  • [03] Κατασκευή πέντε οδικών κόμβων
  • [04] Νέος Aμερικανός απεσταλμένος για τα Βαλκάνια
  • [05] Στο Αφγανιστάν ο Κόλιν Πάουελ
  • [06] Αναπροσαρμογές τιμολογίων ΟΤΕ
  • [07] Ρόμπι Ουίλιαμς: Οχι στον αλκοολισμό!
  • [08] Δύσκολοι καιροί για την πρίγκιπισσα της Σουηδίας
  • [09] Πανελλήνια κίνηση για τη Μεσογειακή Αναιμία
  • [10] Αυστραλία: Τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών
  • [11] Eικόνες από την καρδιά του Γαλαξία
  • [12] Κατεδαφίσεις κτιρίων στην Ισπανία για την προστασία ακτών

    [01] Πυρκαγιά σε κατάστημα χαρτικών στο Πειραιά

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 11:00:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Πυρκαγιά, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ξέσπασε πριν λίγο σε κατάστημα χαρτικών στην οδό Νικήτα 11, στο κέντρο του Πειραιά, όπου λειτουργούν δεκάδες παρόμοια καταστήματα, εκ των οποίων δύο από αυτά ήδη είχαν περικυκλωθεί από τις φλόγες. Στον τόπο έχουν σπεύσει, λόγω της σοβαρότητας της φωτιάς 15 οχήματα και 40 πυροσβέστες, οι οποίοι με τη ρίψη νερού και ειδικού αφρού προσπαθούν να περιορίσουν τις φλόγες για να μην επεκταθούν και στα άλλα καταστήματα του πεζόδρομου.

    [02] Σκληρή απάντηση προς Ουάσιγκτον Τάιμς

    Πηγή: ΝΕΤ 11/1/2002 10:18:00 μμ

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σχολιάζοντας την πληρωμένη καταχώρηση στην Ουάσιγκτον Τάιμς, με την οποία η Ελλάδα κατηγορείται ότι υποθάλπει την τρομοκρατία. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε χαρακτηριστικά για απρέπεια ανεπίσημων ιδιωτικών κύκλων των Ηνωμένων Πολιτειών που προσβάλλει τη χώρα. Τη συστράτευση όλου του πολιτικού κόσμου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, επισήμανε, μιλώντας στη Βουλή, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βύρων Πολύδωρας.

    [03] Κατασκευή πέντε οδικών κόμβων

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 9:06:00 μμ

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με σημερινή απόφασή της, ενέκρινε ουσιαστικά την συνέχιση των έργων κατασκευής του κόμβου "Δημοκρατίας", στο Κοντόπευκο Αγ. Παρασκευής Αττικής. Επίσης, στην σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικατηρίου προτάθηκε (αναμένονται αποφάσεις) να κατασκευαστούν οι τρεις ανισόπεδοι κόμβοι επί της Λ. Κηφισίας και ένας στη Λ. Ποσειδώνος.

    Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με σημερινή απόφασή της (49/2002), απέρριψε την αίτηση κατοίκων της περιοχής Κοντόπευκου Αγ. Παρασκευής, που ζητούσαν να ακυρωθεί η παράλειψη του ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει στις οφειλόμενες ενέργειες για τη ματαίωση της δημιουργίας του "κόμβου Δημοκρατίας" ή "Κοντόπευκου" της δυτικής περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού (κάλυψη τμήματος της οδού Παναγούλη στον άξονα της οδού Κλεισθένους-Παναγούλη).

    Η αίτηση των κατοίκων είχε αρχικά υποβληθεί προς το ΥΠΕΧΩΔΕ τον Ιούνιο του 2000 και επαναλήφθηκε αργότερα τον Απρίλιο του 2001. Η Ολομέλεια ΣτΕ, με την εν λόγω απόφασή της, δέχθηκε ότι η αίτηση ακυρώσεως που ασκήθηκε τον Μάιο του 2001 δεν ήταν εμπρόθεσμη, γιατί οι σχετικές προθεσμίες για την παράλειψη της οφειλόμενης ενέργειας (και την προσφυγή στο ΣτΕ) άρχισαν να ισχύουν από την αρχική κατάθεση της αίτησης προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, δηλαδή τον Ιούνιο του 2000.

    Έτσι, η αίτηση απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη. Εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος Επικρατείας Γ. Παναγιωτόπουλος εισηγήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ να απορριφθούν οι αιτήσεις των εκπροσώπων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών και των Δήμων Φιλοθέης, Παλαιού και Νέου Ψυχικού και Χαλανδρίου, που ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, με την οποία εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή τριών ανισόπεδων κόμβων επί της Λεωφόρου Κηφισίας (Φάρος Π. Ψυχικού, Αγία Βαρβάρα Χαλανδρίου και στροφή Κολεγίου Φιλοθέης), οι οποίοι περιλαμβάνονται στον Ολυμπιακό Δακτύλιο. Οι κόμβοι αποτελούν τμήμα του Ολυμπιακού Δακτυλίου από τη Λ. Συγγρού μέχρι τα "Σίδερα" Χαλανδρίου.

    Το όλο έργο του Ολυμπιακού Δακτυλίου αποσκοπεί στην διαμπερή και συνεχή κυκλοφορία των οχημάτων και προς τους τόπους που θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ειδικότερα, ο Παναγιωτόπουλος πρότεινε την απόρριψη όλων των προβαλλόμενων λόγων από τους ΟΤΑ, ως αβασίμων.

    Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος Επικρατείας υποστήριξε ότι για την έγκριση της Μ.Π.Ε. του έργου δεν απαιτείτο η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (όπως υποστηρίζουν οι ΟΤΑ), αλλά αρκεί η έκδοση υπουργικής απόφασης, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση. Κατά τον Παναγιωτόπουλο, δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος (άρθρο 24), ούτε και η κοινοτική οδηγία 85/337/ΕΟΚ, με τον τρόπο που έγινε η χωροθέτηση. Κατά τον εισηγητή, απορριπτέος είναι ο προβαλλόμενος λόγος ότι η Πολιτεία δεν εξέτασε εναλλακτικές λύσεις για την κατασκευή των κόμβων, καθώς η Μ.Π.Ε. αναφέρει και άλλες λύσεις.

    Ο σύμβουλος Επικρατείας πρότεινε να απορριφθεί ο ισχυρισμός των ΟΤΑ ότι ελλείπει ο συνολικός σχεδιασμός των έργων, καθώς είχε προηγηθεί η Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό, η οποία αναφέρεται σε ολόκληρο τον Ολυμπιακό Δακτύλιο. Απορριπτέος, κατά τον Παναγιωτόπουλο, είναι ο ισχυρισμός ότι το έργο δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2004, καθώς η εκτέλεσή του αποβλέπει στην βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών και όχι αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Ως προς τα δένδρα που πρόκειται να κοπούν επί της Λ. Κηφισίας, ο εισηγητής ανέφερε ότι από την μελέτη προβλέπεται η λήψη ειδικών μέτρων προς αποφυγή άσκοπων αποψιλώσεων της βλάστησης και ειδικά των πεύκων που υπάρχουν.

    Παράλληλα δε, προβλέπεται η φύτευση νέων δένδρων μόλις τελειώσουν τα έργα. Εξάλλου, ο σύμβουλος Επικρατείας Δ. Μπριόλας εισηγήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του ΣτΕ να απορριφθεί η αίτηση των εκπροσώπων του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Πειραιώς και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών και Πειραιώς, με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας (100906/19.6.2001), με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή ανισόπεδου κόμβου (τύπου τρομπέτα) στην συμβολή των Λεωφόρων Κηφισού και Ποσειδώνος, ο οποίος υπάγεται στον Ολυμπιακό Δακτύλιο.

    Ο ανισόπεδος κόμβος θα κατασκευασθεί στην περιοχή του Φαληρικού όρμου, κοντά στους χώρους τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (Στάδιο Καραϊσκάκη και Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας).

    Ο Μπριόλας επισήμανε ότι, η αλλαγή του χώρου κατασκευής του ανισόπεδου κόμβου, που είχε αρχικά προγραμματισθεί, δεν επηρεάζει τη νομιμότητα κατασκευής του όλου έργου, όπως υποστηρίζουν οι ΟΤΑ.

    Ακόμα, απορριπτέος είναι κατά τον εισηγητή, ο ισχυρισμός ότι απαιτείτο η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Πειραιά, προκειμένου να επιλεγεί η τελική κατασκευή του κόμβου δυτικά της εκβολής του Κηφισού, καθώς το έργο προβλέπεται στο εγκεκριμένο ΓΠΣ του εν λόγω Δήμου, αλλά και δεν επέρχεται ουσιώδης μεταβολή της θέσης του από την αλλαγή του τελικού χώρου κατασκευής.

    Επίσης, ο Μπριόλας πρότεινε την απόρριψη του ισχυρισμού ότι το ΣτΕ στην υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου έκρινε την αναγκαιότητα σύνταξης συνολικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

    Είναι απορριπτέος δε ο ισχυρισμός αυτός κατά τον εισηγητή, καθώς το εν λόγω οδικό έργο είναι εντελώς διαφορετικής φύσεως και δεν επηρεάζει ολόκληρες περιφέρειες της χώρας, όπως ήταν του Αχελώου.

    Τέλος, αναβλήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ η συζήτηση της προσφυγής για την μη κατασκευή ανισόπεδων κόμβων στην διασταύρωση της Λ. Ποσειδώνος με την Λ. Αμφιθέας, όπως και άλλων έργων (διαπλάτυνση της Λ. Ποσειδώνος κτλ.) στην εν λόγω περιοχή.

    [04] Νέος Aμερικανός απεσταλμένος για τα Βαλκάνια

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 11:38:00 μμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες διόρισαν νέο ειδικό απεσταλμένο για τα Βαλκάνια τον Τζέιμς Χόλμς, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Χολμς, που τα τρία τελευταία χρόνια ήταν πρεσβευτής στη Λετονία, θα αντικαταστήσει τον Τζέιμς Πάρντιου στη θέση του ειδικού συμβούλου για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, σε ανακοίνωσή του. Ο Χόλμς, που εργάζεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 1967, έχει υπηρετήσει επίσης στο Πακιστάν, στη Νέα Ζηλανδία, στη Νορβηγία και στην Τουρκία. Από το 1995 έως το 1998, υπηρέτησε στη διοίκηση Κλίντον ως συντονιστής για τη βοήθεια στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ασχολούμενος κυρίως με τα οικονομικά προγράμματα ανασυγκρότησης στη Βοσνία και την Κροατία.

    [05] Στο Αφγανιστάν ο Κόλιν Πάουελ

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 8:58:00 μμ

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν στην διάρκεια περιοδείας του στη νότια Ασία και την Ιαπωνία, που θα αρχίσει στις 15 και θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Ο υπουργός θα μεταβεί στην Καμπούλ στο πλαίσιο του ταξιδιού του αυτού και πιθανώς να καθορίσει και άλλους σταθμούς σε μελλοντική ημερομηνία", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ αναμένεται να επισκεφθεί την Ινδία και το Πακιστάν για να προσπαθήσει να μειώσει τις εντάσεις που μπορούν να εξελιχθούν σε πόλεμο ανάμεσα στις δυο αντίπαλες χώρες που είναι και πυρηνικές δυνάμεις, και να ολοκληρώσει το ταξίδι του με τη διάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν που θα γίνει στο Τόκιο στις 21 Ιανουαρίου.

    Είναι ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος που θα επισκεφτεί το Αφγανιστάν μετα την πτώση των Ταλιμπάν, και ο πρώτος αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που μεταβαίνει στη χώρα αυτή μετά τον Χένρι Κίσινγκερ το 1976.

    [06] Αναπροσαρμογές τιμολογίων ΟΤΕ

    11/1/2002 8:24:00 μμ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΤΤ ενέκρινε τα νέα τέλη σταθερής τηλεφωνίας, που βασίζονται πλέον στο κοστολογικό σύστημα του ΟΤΕ, τα αποτελέσματα του οποίου ελέγχθηκαν από ανεξάρτητο ορκωτό λογιστή (KPMG), τον οποίο όρισε η ΕΕΤΤ.

    Τα νέα τέλη, όπως αναφέρει ο ΟΤΕ σε σημερινή ανακοίνωση του, διαμορφώνονται ως εξής:

    Κατά 11% μειώνονται τα τέλη αστικής τηλεφωνίας και διαμορφώνονται σε 0,026 ευρώ ή 8,9 δρχ. ανά λεπτό για όλο το 24ωρο. Παράλληλα καταργείται η εφαρμογή ωρών μειωμένου τιμολογίου. Κατά 23% μειώνονται τα τέλη υπεραστικών κλήσεων και διαμορφώνονται σε 0,063 ευρώ ή 21,50 δρχ. ανά λεπτό για όλο το 24ωρο. Τα πάγια τέλη αναπροσαρμόζονται σε 9,98 ευρώ ή 3.400 δρχ. το μήνα. Ο χρόνος εφαρμογής των παραπάνω θα γνωστοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση.

    Παράλληλα, σημαντικές μειώσεις θα ισχύσουν από 13 Ιανουαρίου 2002 στα τιμολόγια των μισθωμένων κυκλωμάτων, οι οποίες κατά μέσο όρο αγγίζουν το 26%.

    Τέλος, αμετάβλητα παραμένουν προς το παρόν τα τιμολόγια διεθνούς τηλεφωνίας, καθώς και αυτά για πρόσβαση στους παρόχους Ιnternet (κλήσεις προς ΕΠΑΚ).

    [07] Ρόμπι Ουίλιαμς: Οχι στον αλκοολισμό!

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 8:25:00 μμ

    Ο βρετανός σταρ της ποπ Ρόμπι Ουίλιαμς φιλοξενεί συνεδρίες κατά του αλκοολισμού στο δικό του μπαρ, καθώς εδώ και ένα χρόνο αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, γράφει σήμερα η εφημερίδα "Σαν". Η ομάδα συναντάται στην αριστοκρατική λέσχη "Century", σε ένα δωμάτιο που περιβάλλεται από μπαρ, μετά από προσκλήσεις που στέλνει ο ίδιος ο Ουίλιαμς ηλεκτρονικά σε πρώην αλκοολικούς.

    Ένας θαμώνας της κλειστής αυτής λέσχης είπε ότι ίσως "είναι το πιο παράξενο μέρος συνάντησης πρώην αλκοολικών αλλά ο Ρόμπι δείχνει ιδιαίτερα ευτυχής με αυτό που έχει κάνει αρκετές φορές τους δύο τελευταίους μήνες".

    Ο Ουίλιαμς που παρακολουθεί συνεδρίες Ανώνυμων Αλκοολικών στο Λονδίνο και το Λος Αντζελες έχει επενδύσει 2,2 εκατομμύρια δολάρια στη λέσχη αυτή τους δέκα τελευταίους μήνες.

    [08] Δύσκολοι καιροί για την πρίγκιπισσα της Σουηδίας

    Aννα Κούρτη 11/1/2002 8:07:00 μμ

    Η πρίγκιπισσα Μαντλέν της Σουηδίας, το τρίτο παιδί του βασιλιά Γουσταύου 16ου και της βασίλισσας Σίλβιας, έφυγε από το Λονδίνο για τη Στοκχόλμη, εξαιτίας των ιδιαίτερα ενοχλητικών παπαράτσι. Η 19χρονη Μαντλέν που είχε πάει στην Αγγλία για να σπουδάσει την αγγλική γλώσσα σε ένα "πιο ξεκούραστο περιβάλλον" σε σχέση με τη γενέτειρά της, έμενε σε φιλικό σπίτι της οικογένειάς της "προκειμένου να ζήσει όπως ένα κανονικό κορίτσι", γράφει σήμερα η "Ντέιλι Τέλεγκραφ".

    "Ηλπιζα πως θα είχα προσωπική ζωή στο Λονδίνο", είπε η Μαντλέν που είχε μετακομίσει από το αριστοκρατικό προάστιο Τσέλσι για το δυτικό Λονδίνο πριν από τρείς μήνες.

    "Επέστρεψε στη Στοκχόλμη και ένας από τους λόγους είναι οι παπαράτσι", δήλωσε εκπρόσωπων των Ανακτόρων.

    Αν και τρίτη στη διαδοχή του σουηδικού θρόνου, μετά την αδελφή της πριγκίπισσα Βικτόρια, 24 ετών και τον αδελφό της πρίγκιπα Κάρολο Φίλιππο, 21 ετών, η Μαντλέν είχε γίνει στόχος των φωτογράφων που την ακολουθούσαν σε κάθε της βήμα, καθώς πολλά περιοδικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για κάθε της κίνηση.

    [09] Πανελλήνια κίνηση για τη Μεσογειακή Αναιμία

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 9:42:00 μμ

    Έκκληση απευθύνουν οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία ώστε να αυξηθούν οι αιμοδότες εθελοντές, καθώς το πρόβλημα της έλλειψης αίματος έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Κίνηση για τη Μεσογειακή Αναιμία εκφράζει την αγωνία της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και υπογραμμίζει: "η σκληρή πραγματικότητα που την βιώνουμε σε καθημερινή βάση είναι η έλλειψη αίματος σε νοσοκομεία της Αθήνα και της επαρχίας. Και αυτή η έλλειψη είναι μόνιμη".

    Ιδιαίτερο πρόβλημα όμως όπως αναφέρει η ανακοίνωση αντιμετωπίζει το νοσοκομείο "Αγια Σοφία" στο οποίο μεταγγίζονται περίπου 800 άτομα.

    Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πηγαίνουν κάθε 15ημερο για την τακτική τους μετάγγιση και αντί να έχουν δύο ή τρεις μονάδες αίματος, έχουν μόνο μία, με αποτέλεσμα ο χρόνος των τακτικών διαστημάτων ανά μετάγγιση να γίνεται μια εβδομάδα, και να απορυθμίζεται εκτός από την θεραπευτική τους αγωγής και η ζωή τους.

    Η Πανελλήνια Κίνηση για τη Μεσογειακή Αναιμία απευθύνει έκκληση για προσφορά αίματος το Σαββατοκύριακο και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

    [10] Αυστραλία: Τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών

    Aννα Κούρτη 11/1/2002 7:49:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Η Αυστραλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στους άνδρες σε όλο τον κόσμο. Η έλλειψη γυναικών στις αγροτικές περιοχές της Αυστραλίας αυξάνει το πρόβλημα της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών στους νεαρούς Αυστραλούς, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτόρια Τζεφ Κένετ στην τηλεόραση ABC.

    Ο Κένετ, πρόεδρος της εθνικής πρωτοβουλίας κατά της κατάθλιψης, είπε ότι έζησε από κοντά το πρόβλημα αυτό όταν ως πρωθυπουργός ενημερωνόταν για το μεγάλο αριθμό αυτοκτονιών νέων ανδρών στην αγορτική Βικτόρια.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι οι κοινωνικές αλλαγές που σημειώνονται στη χώρα οδηγούν τις γυναίκες στην αναζήτηση καλύτερης ζωής στις μεγάλες πόλεις, αφήνοντας τους άνδρες χωρίς σύντροφο και συνεπώς κάνοντάς τους πιο ευάλωτους στην κατάθλιψη.

    Το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο δύσκολο καθώς μπορεί να λέμε ότι κάθε πολίτης έχει ίσες ευκαιρίες αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει.

    Γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο στους νέους που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και εκεί να κάνουν οικογένεια να βρούν σύντροφο, τη στιγμή που οι νέες θέλουν να φύγουν και να σταδιοδρομήσουν κάπου αλλού, τόνισε ο αυστραλός αξιωματούχος.

    Πηγή: ΑΠΕ

    [11] Eικόνες από την καρδιά του Γαλαξία

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 8:12:00 μμ

    Σημαντικές αποκαλύψεις για την υφή του κέντρου του Γαλαξία μας, που μοιάζει με πυρακτωμένο αναβρασμό από εκατοντάδες νάνους αστέρες, αέρια, και μαύρες τρύπες, παρέχουν οι πρώτες εικόνες που καταγράφηκαν από το Τσάντρα, το διαστημικό τηλεσκόπιο της ΝΑΣΑ, όπως αναφέρει δημοσίευμα στη σημερινή έκδοση του βρετανικού περιοδικού Νature.

    Την τελευταία εικοσαετία οι επιστήμονες ήταν δύσκολο να διαμορφώσουν, με τα συμβατικά επίγεια τηλεσκόπιά τους, μία σαφή και ακριβή ιδέα για το εσωτερικό του Γαλαξία και να εξηγήσουν το μυστήριο της ακτινοβολίας του, εξαιτίας της απόστασής του από τη Γη και του νέφους από σκόνη που τον περιβάλλει.

    Μία ομάδα από αστρονόμους με επικεφαλής τον Ντάνιελ Γουάνγκ του Παν/μιου της Μασσαχουσέτης στο Αμχερστ παρουσίασε ένα μωσαϊκό από 20 φωτογραφίες στη συχνότητα των ακτίνων Χ που ελήφθησαν από το Τσάντρα.

    "Η ακτινοβολία ήταν ένα μυστήριο, καθώς δεν διαθέταμε μία πλήρη ανάλυση εικόνας", εξήγησε ο καθηγητής Γουάνγκ.

    Οι εικόνες που κατέγραψε το Τσάντρα αποκαλύπτουν ότι οι εκπομπές ακτίνων Χ προέρχονται από τουλάχιστον χίλιες σταθερές πηγές εκπομπής (πρωτύτερα γνωρίζαμε την ύπαρξη μόνον 20) και χάρη στα νέα στοιχεία οι επιστήμονες μπόρεσαν να καταρτίσουν ένα χάρτη του βαθύτερου κέντρου του Γαλαξία, με μετρήσεις που ανάγονται σε αποστάσεις 400-900 ετών φωτός.

    [12] Κατεδαφίσεις κτιρίων στην Ισπανία για την προστασία ακτών

    11/1/2002 10:04:00 μμ

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ισπανίας προτίθεται να προχωρήσει στην κατεδάφιση εκατοντάδων παράνομα κατασκευασμένων ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών στις ακτές της χώρας,γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Ελ Μούντο. Ενα ξενοδοχείο εννέα ορόφων, συνολικής επιφανείας 45.000 τετραγωνικών μέτρων, κατεδαφίστηκε χθες κοντά στο Κάδιξ,στη νότια Ισπανία.Το Γκραν Οτελ ντε Ατλαντέρα εξαφανίστηκε μέσα σε δευτερόλεπτα μετά την ελεγχόμενη ανατίναξη 180 κιλών εκρηκτικών που είχαν τοποθετηθεί στο εσωτερικό του. Το υπουργείο κατέβαλε περίπου 1,8 εκατομμύριο δολάρια ως αποζημίωση στην αλυσίδα ξενοδοχείων Μέλια,ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, το οποίο ανεγέρθηκε σε δημόσια έκταση κατά την δεκαετία του 70 και ουδέποτε λειτούργησε. Κατεδαφίστηκαν επίσης πολλές πρόχειρες κατασκευές και αυτές οι ενέργειες θα ενταθούν εφέτος και ιδιαίτερα στις νότιες ακτές,γράφει η εφημερίδα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 January 2002 - 21:54:49 UTC