Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην πληγείσα απ το χιονιά Κρήτη ο Καραμανλής
  • [02] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών
  • [03] Καβάλα-Δωρεάν μεταφορά μαθητών στα σχολεία τους
  • [04] Ιράν-Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη
  • [05] Σρι Λάνκα-δυστύχημα-13 νεκροί
  • [06] Ισραηλινός παραδέχθηκε λάθος πυροβολισμό
  • [07] Νέες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Αυστραλία
  • [08] Επίσκεψη Κινέζου Πρωθυπουργού στο Ν. Δελχί
  • [09] Λομβαρδία: 12ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας ΙΧ
  • [10] Σιγκαπούρη:ανατίναξαν την Aυστραλιανή πρεσβεία
  • [11] ΗΠΑ: πέθανε ο πρώην υπ. Εξωτερικών Σ. Βανς
  • [12] Ο Μπιν Λάντεν διαφημίζει τη Νέα Ζηλανδία
  • [13] Οργ. Εργατ. Κατοικίας: εισπράττει παλιές οφειλές
  • [14] Συνέντευξη Ρέππα για το ασφαλιστικό
  • [15] Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Α εθνικής
  • [16] Ναρκωτικά έπαιρνε ο 17χρονος πρίγκιπας Χάρι
  • [17] Επιτυχής μία εξαιρετικά δύσκολη μεταμόσχευση
  • [18] Διαρροή ουρανίου στην Αυστραλία

    [01] Στην πληγείσα απ το χιονιά Κρήτη ο Καραμανλής

    Πηγή: ΑΠΕ 13/1/2002 6:01:00 μμ

    Τις Πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία περιοχές του νομού Χανίων επισκέφθηκε το πρωί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής βρέθηκε στις κοινότητες Πανοχώρι και Πρασσές προκειμένου να δει από κοντά την εικόνα που παρουσιάζει η ύπαιθρος των Χανίων. Ο πρόεδρος της ΝΔ συνομίλησε με αγρότες και εκπροσώπους φορέων επαναλαμβάνοντας την ανάγκη της άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων.

    Καραμανλής: πρώτη προτεραιότητα oι αποζημιώσεις

    Ο κ. Καραμανλής με το τέλος της επίσκεψής του δήλωσε: "Η πρόσφατη κακοκαιρία έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα ολόκληρη την Κρήτη. Εδώ στο νομό Χανίων οι ζημιές και στις καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία και στις υποδομές είναι ανυπολόγιστες. Ο κρατικός μηχανισμός έδειξε ανέτοιμος. Αυτοί που μας κυβερνούν για 20 ολόκληρα χρόνια επέδειξαν και μεγάλη καθυστέρηση και κακό συντονισμό. Δέχομαι ότι τα καιρικά φαινόμενα ήταν ακραία. Δεν δέχομαι, όμως, να κόβεται η Ελλάδα στα δύο, να παραλύει μια ολόκληρη χώρα, να μένουν οι πολίτες στο έλεος της μοίρας τους. Αυτό, που τώρα προέχει είναι πρώτη προτεραιότητα είναι να γίνει πλήρης και ακριβής καταγραφή των ζημιών και βέβαια η άμεση και πλήρης αποζημίωση των πληγέντων. Το τονίζω αυτό, γιατί δεν πρέπει να παρατηρηθούν πάλι φαινόμενα υποτίμησης των ζημιών και μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή των αποζημιώσεων. Αυτό, δεν θα το επιτρέψουμε. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω και να σημειώσω ότι όλοι οι Ελληνες απαιτούν ένα καλύτερο ένα πιο αποτελεσματικό κράτος. Επιτέλους, ένα κράτος που θα υπηρετεί τον πολίτη, ένα κράτος, το οποίο θα εξασφαλίζει τα αυτονόητα".

    [02] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών

    Πηγή: ΑΠΕ 13/1/2002 5:42:00 μμ

    Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στη Ρόδο. Εγκέφαλοι του κυκλώματος είναι Αλβανοί που διαμένουν στην Αθήνα και προωθούν τα ναρκωτικά με συμπατριώτες τους σε συνεργασία με διάφορα άτομα στο νησί. Η εξάρθρωση της σπείρας έγινε το βράδυ του Σαββάτου όταν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών εισέβαλαν στο σπίτι του Κωνσταντίνου Ντρίκου 47 χρόνων και συνέλαβαν τον ίδιο και άλλα τέσσερα άτομα που έκαναν χρήση ναρκωτικών. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι βρέθηκαν 600 γραμ. χασίς και μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.

    Οι συλληφθέντες είναι οι Ανάργυρος Μπεληγράδης, 43 χρόνων, ελαιοχρωματιστής, Νικόλαος Χανδακάρης 27 χρόνων, οικοδόμος και οι Αλβανοί Θαλεντιν Ντίμο 25 χρόνων, οδηγός αυτοκινήτων και Αφριμ Μούγια, 26 χρόνων, οικοδόμος.

    Από τις ανακρίσεις των αστυνομικών, προέκυψε ότι οι δυο Αλβανοί κατ εντολή συμπατριωτών τους από την Αθήνα, μετέφεραν στη Ρόδο ποσότητα 20 κιλών ινδικής κάνναβης την οποία και διέθεσαν. Μάλιστα ο συλληφθείς Μπεληγράδης είχε καταβάλει στους δυο Αλβανούς τμηματικά πάνω από 5 εκατ. δρχ. για την αγορά των ναρκωτικών. Τα χρήματα αυτά οι δυο Αλβανοί κατέθεσαν σε τραπεζικό λογαριασμό επ ονόματι του συμπατριώτη τους Μαξγουελ Φραχαλι (αγνώστων λοιπών στοιχείων) κάτοικου Αθηνών.

    Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν τα χρήματα που είχαν στην κατοχή τους οι συλληφθέντες, τα κινητά τους τηλέφωνα και αντίγραφα εμβασμάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

    [03] Καβάλα-Δωρεάν μεταφορά μαθητών στα σχολεία τους

    Πηγή: ΑΠΕ 13/1/2002 6:25:00 μμ

    Επιλύεται τελικά-σύμφωνα με υπόσχεση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης- το θέμα της δωρεάν μεταφοράς μαθητών του νομού Καβαλας στα σχολεία τους. Υστερα από τις έντονες διαμαρτυρίες γονιών, κηδεμόνων, μαθητών κλπ και τις αλυσιδωτές αποχές που έκανε ο μαθητόκοσμος από τα σχολεία υπήρξε παρέμβαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιαννη Τσακλίδη προς τον περιφερειάρχη κ. Αρη Παπαδόπουλο. Ο τελευταίος κάλεσε στην Κομοτηνή σε συνάντηση τον πρόεδρο του ΚΤΕΥΛ Καβάλας κ. Χαράλαμπο Τουμανίδη και του είπε πως θα δοθούν μέσω της Περιφέρειας 75.000.000 δραχμές, άλλα 60.000.000 δρχ μέσα στο Φεβρουάριο και η εξόφληση του περσινού χρέους για μεταφορά μαθητών που ξεπερνά τα 200.000.000 δραχμές θα γίνει ως τα τέλη Μαρτίου.

    Οι διαβεβαιώσεις αυτές και οι δεσμεύσεις του περιφερειάρχη έπεισαν τον πρόεδρο του ΚΤΕΥΛ και τα μέλη της διοίκησης και έτσι από τη Δευτέρα αρχίζει και πάλι-εκτός απροόπτου-η δωρεάν μεταφορά μαθητών από σπίτια τους στα σχολεία και αντίστροφα.

    Πάντως τα χρήματα που εγκρίθηκαν για τη φετινή σχολική περίοδο και αφορούν τη δωρεάν μεταφορά μαθητών είναι τα μισά από τη συνολικά προϋπολογισθείσα δαπάνη η οποία ανέρχεται στα 520.000.000 δραχμές και τα οικονομικά στοιχεία προέκυψαν από τους προγραμματισμούς που έκαναν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Καβάλας. Αν δεν εξευρεθούν έγκαιρα αλλά 260.000.000 δρχ τότε στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα προκύψει και πάλι οικονομικό άνοιγμα έναντι του ΚΤΕΥΛ Καβάλας που θα ξεπερνά τα 250.000.000 δρχ.

    [04] Ιράν-Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη

    Πηγή: ΑΠΕ 13/1/2002 6:56:00 μμ

    Ενα σημαντικό βήμα προσέγγισης Χριστιανών και μουσουλμάνων πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην καρδιά του Ισλάμ, στην Τεχεράνη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποδεχόμενος την πρόσκληση της Ιρανικής Κυβέρνησης για επίσημη επίσκεψη (η δεύτερη που πραγματοποιεί σε μουσουλμανική χώρα) έδωσε το στίγμα των προθέσεων του Οικουμενικού Θρόνου. Κι αυτό γίνεται λίγες μόλις ημέρες μετά τον διαθρησκευτικό διάλογο των Βρυξελλών, όπου εκπροσωπήθηκαν σε υψηλό επίπεδο οι μουσουλμάνοι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που μίλησε στο Ινστιτούτο Διεθνών και πολιτικών Σπουδών ενώπιον του γενικού γραμματέα του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ήταν σαφής λέγοντας ότι ο διάλογος μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανισμού γίνεται χωρίς να υπεισέλθει κανείς σε θεολογικά και δογματικά ζητήματα. Στόχος άλλωστε αυτών των προσπαθειών είναι η εγκαθίδρυση της ειρήνης στον σύγχρονο κόσμο. Η δε προσέγγιση γίνεται περισσότερο ίσως επιτακτική μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά την ομιλία του απάντησε σε ερωτήσεις ενός ακροατηρίου που περιελάμβανε διπλωμάτες, κληρικούς χριστιανικών δογμάτων, δημοσιογράφους αλλά και εκπροσώπους των μουσουλμάνων. Ο κ. Βαρθολομαίος του οποίου η παρουσία στην Τεχεράνη θεωρείται σημαντικό γεγονός και από τα Ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης, εξήρε τη σημασία της πρωτοβουλίας της ιρανικής κυβέρνησης που τον προσκάλεσε, ενώ τόνισε ότι ο διάλογος γίνεται και με άλλες χριστιανικές εκκλησίες.

    Ο Πατριάρχης αναρωτήθηκε αν ένα τέτοιο είδος διαλόγου θα βοηθούσε και στην υπόθεση της Παλαιστίνης. Εκανε όμως σαφές ότι δεν υπεισέρχεται σε πολιτικά θέματα. Αμέσως μετά επισκέφθηκε το Κέντρου του Οργανισμού για τον Πολιτισμό και τις Ισλαμικές Σχέσεις. Ομως η σημαντικότερη εξέλιξη των επαφών του Πατριάρχη μέχρι τώρα, είναι η απόφαση συγκρότησης του διαλόγου Χριστιανισμού-Ισλαμισμού, ο ίδιος δε θα προεδρεύει της επιτροπής, δίνοντας σαφώς έτσι μια ιδιαίτερη σημασία στη συγκρότηση και λειτουργία της.

    Μάλιστα απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί το Φανάρι ο πρόεδρος του Οργανισμού για τον Πολιτισμό και τις Ισλαμικές Σχέσεις, Mohammad-Mohammadi-Araghi, ο οποίος άλλωστε θα ξαναβρεθεί με τον Πατριάρχη στη διαθρησκευτική συνάντηση που οργανώνει ο Πάπας στην Ασίζη.

    Σήμερα το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης λειτουργεί στον ναό του Ευαγγελισμού που βρίσκεται στο κέντρο της Τεχεράνης και έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τους λιγοστούς Ελληνες ( περίπου 100) που ζουν στην ιρανική πρωτεύουσα. Πριν από 23 χρόνια η ελληνική κοινότητα περιελάμβανε τουλάχιστον 3.500 άτομα. Σήμερα όσοι απέμειναν κάνουν προσπάθειες να μη λησμονήσουν την γλώσσα, ενώ διατηρούν τις παραδόσεις και τα έθιμα με κύριο σημείο αναφοράς το ναό του Ευαγγελισμού, ο οποίος είναι επιβλητικός, βρίσκεται δίπλα στην ελληνική πρεσβεία και η αρχιτεκτονική του παραπέμπει στην Ελλάδα.

    Το μεσημέρι ο κ. Βαρθολομαίος επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Mohammad Khatami, τον υπουργό Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης, θα δώσει συνέντευξη τύπου, ενώ θα συναντηθεί και με την αντιπροσωπεία του Κέντρου Διαθρησκευτικού διαλόγου".

    [05] Σρι Λάνκα-δυστύχημα-13 νεκροί

    Πηγή: ΑΠΕ 13/1/2002 6:18:00 μμ

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν, όταν το τρένο της κύριας γραμμής που συνδέει την πόλη Κάντι με το Κολόμπο εκτροχιάστηκε, ανάφερε το κρατικό ραδιόφωνο. Περίπου πέντε βαγόνια εκτροχιάστηκαν κοντά στη Ραμπουκάνα, περίπου 70 χλμ βορειοανατολικά του Κολόμπο, ανέφερε το ραδιόφωνο.

    Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200, μεταξύ των οποίων και τέσσερις Βρετανοί, τραυματίστηκαν, ανέφερε το ραδιόφωνο.

    [06] Ισραηλινός παραδέχθηκε λάθος πυροβολισμό

    Πηγή: ΑΠΕ 13/1/2002 1:21:00 μμ

    Ενας Ισραηλινός στρατιώτης παραδέχθηκε πως πυροβόλησε από λάθος έναν Παλαιστίνιοι στη Χεβρώνα, στη Δυτική Οχθη, ο οποίος τραυματίσθηκε χθες σοβαρά, επειδή πίστευε ότι ήθελε να αποσπάσει το όπλο από έναν άλλο στρατιώτη, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Ισραηλινή εφημερίδα Γιεντιότ Αχαρονότ. Ο Παλαιστίνιος είχε εξαναγκασθεί να σταματήσει σε ένα στρατιωτικό οδόφραγμα κοντά στο Σπήλαιο των Πατριαρχών και είχε μία λογομαχία με τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

    Ο στρατιώτης που ανήκει στη Στρατονομία ανακρίνεται από τον στρατό, που έχει ξεκινήσει έρευνα για πιθανές διώξεις εναντίον των υπευθύνων, τόνισε ο εκπρόσωπος του στρατού.

    Με βάση τις συμφωνίες με την Παλαιστινιακή πλευρά, το Ισραήλ έχει εκκενώσει το 80% της Χεβρώνος, εξακολουθεί όμως να ελέγχει έναν μικρό θύλακο, όπου ζουν 400 εβραίοι έποικοι, τους οποίους προστατεύει μία μεγάλη στρατιωτική δύναμη. Η προκλητική παρουσία των εποίκων αποτελεί μία σταθερή αιτία για τη δημιουργία έντασης στην πόλη.

    Επικριτικός ο Ισραηλινός υπουργός για τις 50 κατεδαφίσεις κατοικιών στη Ρεφάχ

    Eν τω μεταξύ, εξαιρετικά επικριτικός υπήρξε σήμερα ένας υπουργός της Ισραηλινής κυβέρνησης και μέλος του Εργατικού Κόμματος, για τον τρόπο με τον οποίον ο Ισραηλινός στρατός κατεδάφισε την περασμένη Πέμπτη περίπου 50 Παλαιστινιακές κατοικίες στη Ρεφάχ, στη Λωρίδα της Γάζας, αφήνοντας αστέγους περί τους 500 ανθρώπους. "Θα πρέπει να δράσουν διαφορετικά και να έχουν δώσει στην οικογένεια τροχόσπιτα για να αντικαταστήσουν τα σπίτια τους", δήλωσε σήμερα στην Ραδιοφωνία Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Επιστημών και Πολιτισμού, έφεδρος στρατηγός Ματάνκ Βιλνάι, πρώην διοικητής του νοτίου τομέα του Ισραήλ, που περιλαμβάνει και τη Λωρίδα της Γάζας. "Υποθέτω πως ο στρατός έχει αποχρώντες λόγους για να καταστρέψει τις κατοικίες εκείνες, οι οποίες στο σημείο που βρίσκονταν, δίπλα στα σύνορα με την Αίγυπτο, προσφέρουν καταφύγιο για το λαθρεμπόριο όπλων. Όμως σε κάθε περίπτωση δεν αρμόζει στο Ισραήλ να ενεργεί στα τυφλά", πρόσθεσε ο υπουργός.

    Ο ίδιος εξεδήλωσε την ανησυχία του για την εικόνα που προβάλλει ο Ισραηλινός στρατός στο εξωτερικό, αλλά και μέσα στο Ισραήλ, ιδίως και μετά την καταστροφή των κατοικιών αυτών, τη μαζικότερη από την έναρξη της Παλαιστινιακής Ιντιφάντα, τον Σεπτέμβριο του 2000.

    Χθες, ο Ισραηλινός στρατός είχε υποστηρίξει ότι οι κατοικίες εκείνες "ήσαν ακατοίκητες ήδη εδώ και τρεις μήνες", αντίθετα προς τις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής. Επίσης παραδέχθηκε την καταστροφή "22 κατασκευών μέσα σε τρεις ημέρες", ενώ στην αρχική του ανακοίνωση έκανε λόγο για μόνον 10-13 κατοικιών.

    [07] Νέες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Αυστραλία

    Πηγή: ΑΠΕ 13/1/2002 12:19:00 μμ

    Οι Αρχές της Αυστραλιανής πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας ετοιμαζόταν να ανακοινώσουν αύριο (Δευτέρα) και επίσημα ότι οι δεκάδες πυρκαγιές που μαίνονταν από την παραμονή των Χριστουγέννων στην πολιτεία έσβησαν. Η ανακοίνωσή τους αυτή όμως δεν αποκλείεται να καθυστερήσει καθώς σήμερα ξέσπασαν νέες πυρκαγιές, κάποιες απ αυτές βρίσκονται εκτός ελέγχου και, τουλάχιστον στην περιοχή Κοφς Χάρμπορ απειλούνται και σπίτια.

    Εξάλλου και στην βόρεια Νέα Νότια Ουαλία μαίνονται ανεξέλεγκτες πυρκαγιές με αποτέλεσμα να κλείσει η κεντρική αρτηρία Πασίφικ Χάϊγουέϊ. Συνολικά τα 100 και πλέον πύρινα μέτωπα έκαψαν μέχρι στιγμής 570.000 εκτάρια δασικής έκτασης και 170 κατοικίες περίπου, ενώ πέθανε ανυπολόγιστος αριθμός καγκουρό, κοάλα, σπάνιων πουλιών και ερπετών ευτυχώς όμως δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα.

    [08] Επίσκεψη Κινέζου Πρωθυπουργού στο Ν. Δελχί

    Πηγή: ΑΠΕ 13/1/2002 10:04:00 πμ

    Ο Kινέζος πρωθυπουργός, Τζου Ροντζί, έφθασε σήμερα στην Ινδία για επίσημη επίσκεψη πέντε ημερών, εν μέσω της έντασης που αντιπαραθέτει πάντα το Πακιστάν, σύμμαχο του Πεκίνου, με το Νέο Δελχί. Το πρόγραμμα του Ροντζί, που είναι ο πιο υψηλόβαθμος κινέζος αξιωματούχος που επισκέπτεται την Ινδία εδώ και μια δεκαετία, ξεκίνησε με μια επίσκεψη στο Τατζ Μαχάλ.

    Ο Kινέζος Pρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες τη Δευτέρα με τον Iνδό πρωθυπουργό, Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγί, αν και δεν αναμένεται να προτείνει τη μεσολάβηση της Κίνας στη διαμάχη Ινδίας-Πακιστάν.

    Διαμαρτυρία Θιβετιανών

    Εκατοντάδες Θιβετιανοί, ντυμένοι στα μαύρα, πραγματοποίησαν σήμερα στο Νέο Δελχί σιωπηλή διαμαρτυρία για την επίσκεψη του Kινέζου πρωθυπουργού. Περισσότεροι από 100.000 Θιβετιανοί ζουν στην Ινδία όπου κατέφυγε και ο πνευματικός τους ηγέτης, ο Δαλάι Λάμα, το 1959.

    [09] Λομβαρδία: 12ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας ΙΧ

    Πηγή: ΑΠΕ 13/1/2002 3:26:00 μμ

    Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους και χρησιμοποίησαν εναλλακτικά μέσα μεταφοράς στην περιοχή της Ιταλικής Λομβαρδίας σήμερα κατά τη 12ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας των ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων, που επιβλήθηκε λόγω της κατακόρυφης αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι δρόμοι του εμπορικού κέντρου του Μιλάνου ερήμωσαν στη διάρκεια της πρώτης απαγόρευσης το 2002, καθώς οι κάτοικοι στοιβάχτηκαν στο μετρό και στο σιδηρόδρομο και σε μερικές περιπτώσεις κυκλοφόρησαν στους δρόμους με τα πόδια ή με ποδήλατο. Ένας και περισσότερο μήνας ηλιοφάνειας στη συνήθως βροχερή και ομιχλώδη βόρεια Ιταλία, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε κρίσιμο σημείο. Σε μερικές περιοχές δεν έχει βρέξει εδώ και 80 ημέρες.

    Η ρύπανση όμως επιστρέφει

    Στο Μιλάνο, η απαγόρευση δεν κατάφερε να μειώσει και πολύ την αδιαπέραστη γκρίζα ομίχλη που εκτεινόταν σε όλη την περιοχή προς τα βουνά στα βόρεια, ωστόσο το μετρό ήταν τόσο γεμάτο, όσο τις ώρες αιχμής μια εργάσιμη ημέρα. "Η απαγόρευση των αυτοκινήτων δεν επιλύει τίποτε μακροπρόθεσμα, μπορεί να καθαρίσει την ατμόσφαιρα για μία ημέρα, αλλά η μόλυνση θα επιστρέψει την επομένη", δήλωσε ο 35χρονος Νταβίντ Μασιρόνι. "Η μόνη λύση είναι η ουσιαστική βελτίωση των δημόσιων μέσων μεταφοράς".

    Τα υψηλά επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ιταλία οφείλονται στον ασυνήθιστο για την εποχή ξηρό καιρό και είχαν ως αποτέλεσμα επίσης την απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Τορίνο και η Φλωρεντία.

    [10] Σιγκαπούρη:ανατίναξαν την Aυστραλιανή πρεσβεία

    Πηγή: ΑΠΕ 13/1/2002 1:32:00 μμ

    Η αστυνομία της Σιγκαπούρης εξάρθρωσε ομάδα δράσης της Αλ Κάϊντα, που σχεδίαζε να χτυπήσει την πρεσβεία της Αυστραλίας στην Aσιατική χώρα και Aμερικανικούς στόχους. Οι Aρχές της Σιγκαπούρης συνέλαβαν 13 άτομα, μέλη τριών πυρήνων της Αλ Κάϊντα, που, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, σχεδίαζαν να ανατινάξουν το κτίριο της Aυστραλιανής πρεσβείας, εκδικούμενοι για την απόφαση της Αυστραλίας να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

    Οι συλληφθέντες σχεδίαζαν, επίσης, να χτυπήσουν λεωφορείο, που μεταφέρει Αμερικανούς στρατιώτες, αμερικανικά πλοία αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Σιγκαπούρης, Aμερικανικές επιχειρήσεις, καθώς και Bρετανικούς και Eβραϊκούς στόχους. Το σχέδιο της ομάδος αποκαλύφθηκε από κάποια χαρτιά, που ξέθαψαν μέλη των Aμερικανικών μυστικών υπηρεσιών από τα συντρίμμια της ιδιωτικής κατοικίας ηγετικού στελέχους της Αλ Κάϊντα, στο Αφγανιστάν.

    Τα έγγραφα περιλάμβαναν οδηγίες για τους στόχους και τον τρόπο, που θα χτυπούσαν "οι αδελφοί" στη Σιγκαπούρη. Εκπρόσωπος των Aρχών της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε, ότι οι συλληφθέντες οργάνωναν εργαστήριο παραγωγής βομβών, με τις οποίες θα επιτίθονταν κατά της αυστραλιανής πρεσβείας και των άλλων στόχων τους.

    Στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους τα πιστά όργανα του Οσάμα Μπιν Λάντεν πολλά από αυτά επιστήμονες και διοικητικά στελέχη επιχειρήσεων που είχαν εκπαιδευτεί στο Αφγανιστάν είχαν συγκεντρώσει καίριες πληροφορίες σε βιντεοταινίες, τις οποίες θα αξιοποιούσαν όταν ήταν έτοιμα για την πολυμέτωπη επίθεσή τους. Δεν πρόλαβαν όμως να ολοκληρώσουν το σχέδιό τους. Οι ειδικές υπηρεσίες της Σιγκαπούρης τους συνέλαβαν ενώ διαπραγματεύονταν την αγορά υλικών για την κατασκευή των βομβών και για την ενοικίαση χώρου στον οποίον θα αποθήκευαν τις ύλες αυτές και θα κατασκεύαζαν τις βόμβες.

    Το Aυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στις δυνατότητες των αρχών της Σιγκαπούρης να προστατεύσουν το κτίριο της Aυστραλιανής πρεσβείας, τα 25 μέλη της Aυστραλιανής αντιπροσωπείας και το πολυάριθμο βοηθητικό προσωπικό της πρεσβείας.

    [11] ΗΠΑ: πέθανε ο πρώην υπ. Εξωτερικών Σ. Βανς

    Πηγή: ΑΠΕ 13/1/2002 12:36:00 μμ

    Ο Σάιρους Ρόμπερτς Βανς, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ένας από τους βασικότερους μεσολαβητές για την ειρήνευση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, πέθανε το Σάββατο στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 84 ετών. Ο Βανς, ο οποίος έπασχε από την ασθένεια του Αλτσχάιμερ, νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Μάουντ Σινά. Μία εκπρόσωπος του νοσοκομείου επιβεβαίωσε ότι άφησε την τελευταία του πνοή στις 4.15 το απόγευμα. Το 1979, όντας υπουργός στην κυβέρνηση του προέδρου Τζίμι Κάρτερ, ο Βανς συνέβαλε στην υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

    Επίσης, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες με την πρώην Σοβιετική Ενωση για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων και βοήθησε στην εξομάλυνση των σχέσεων της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο όμως υπέβαλε την παραίτηση του στις 26 Απριλίου 1980 έπειτα από την αποτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση απελευθέρωσης των αμερικανών ομήρων στο Ιράν, για την οποία είχε διαφωνήσει. Ηταν ένας από τους λίγους ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους που έχουν παραιτηθεί ποτέ για λόγους αρχής. Πριν από τρία χρόνια κάλεσε τις ΗΠΑ και το Ιράν να επαναλάβουν τις διπλωματικές τους σχέσεις.

    NEW TITLE

    Το 1991 ο τότε γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Χαβιέρ Πέρες δε Κουέγιαρ, τον διόρισε διαπραγματευτή για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Συμμετείχε στην ομάδα που πέτυχε την εκεχειρία μεταξύ Σέρβων και Κροατών στην Κροατία αλλά παραιτήθηκε το 1993 αφού απέτυχε να τερματίσει τον πόλεμο στη Βοσνία. Ο Σάιρους Βανς γεννήθηκε το 1917 στο Κλάρκσμπουργκ της Δυτικής Βιρτζίνια. Ο πατέρας του πέθανε όταν ο γιος του ήταν πέντε ετών και τον μεγάλωσαν η μητέρα του και ένας εξάδελφος της οικογένειας, ο Τζον Ντέιβις, γερουσιαστής και πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βρετανία που υπήρξε υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα το 1924. Ο Βανς αποφοίτησε από τη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ το 1939 και το 1942 κατατάχτηκε ως υποπλοίαρχος στο πολεμικό ναυτικό. Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1957 όταν υπηρέτησε ως ειδικός σύμβουλος σε μία υποεπιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας.

    Το 1961, επί προεδρίας Τζον Κένεντι, διορίστηκε γενικός σύμβουλος στο υπουργείο Αμυνας και αργότερα υπουργός Στρατού και υφυπουργός Αμυνας, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 1967. Υπήρξε ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Λίντον Τζόνσον για τις ταραχές στη Διώρυγα του Παναμά το 1964, στον εμφύλιο πόλεμο της Δομινικανής Δημοκρατίας τον επόμενο χρόνο και στις ταραχές του Ντιτρόιτ το 1967.

    Αργότερα το ίδιο έτος μεσολάβησε στην κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το Κυπριακό.

    Τον Μάρτιο του 1968 μαζί με άλλους Δημοκρατικούς πολιτικούς, κάλεσε τον πρόεδρο Τζόνσον να τερματίσει τον πόλεμο στο Βιετνάμ, μολονότι υπήρξε υποστηρικτής του όσο υπηρετούσε στο Πεντάγωνο.

    Δύο μήνες αργότερα συμμετείχε στις συνομιλίες του Παρισιού για την ειρήνευση στο Βιετνάμ. Από το γάμο του με την Γκέι Σλόαν απέκτησε τέσσερις κόρες και ένα γιο.

    [12] Ο Μπιν Λάντεν διαφημίζει τη Νέα Ζηλανδία

    Πηγή: ΑΠΕ 13/1/2002 12:21:00 μμ

    Ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος του κόσμου διαφημίζει τον τουρισμό της. . Νέας Ζηλανδίας! Σε γιγαντοαφίσες που τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία του Όκλαντ και της Ουέλιγκτον φαίνεται ο Μπιν Λάντεν να είναι αραγμένος πάνω σε μια ξαπλώστρα, σε μαγική παραλία της Νέας Ζηλανδίας να διαβάζει το περιοδικό ΤΙΜΕ που έχει τον ίδιο για εξώφυλλο. Το σλόγκαν της αφίσας είναι το ακόλουθο: "Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος στον κόσμο για να αποδράσει κανείς".

    Ο Τουριστικός Οργανισμός της Νέας Ζηλανδίας έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν καταζητούμενους και δραπέτες φυλακών για να διαφημίσει τα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας.

    [13] Οργ. Εργατ. Κατοικίας: εισπράττει παλιές οφειλές

    Πηγή: ΑΠΕ 13/1/2002 1:31:00 μμ

    Διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης παλαιών οφειλών από δάνεια και έτοιμες κατοικίες αναμένεται να κινήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας σε δικαιούχους που αγνοούν ηθελημένα τις υποχρεώσεις τους. Από το μέτρο αυτό θα εξαιρεθούν οι μακροχρόνια άνεργοι και οι έχοντες σοβαρά προβλήματα υγείας στους οποίους μάλιστα θα δοθεί και οικονομική ενίσχυση για την αποπληρωμή των οφειλών τους.

    [14] Συνέντευξη Ρέππα για το ασφαλιστικό

    Πηγή: ΑΠΕ 13/1/2002 12:47:00 μμ

    Μία ουσιαστική λύση, ο χρονικός ορίζοντας της οποίας θα προσδιοριστεί από την πορεία του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, αποτελεί στόχος της κυβέρνησης για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτάρκειας αλλά και της κοινωνικής επάρκειας του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Τύπο της Κυριακής ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχουν τώρα οι κατάλληλες συνθήκες για ρεαλιστικές και ώριμες αλλαγές, οι οποίες θα επιτευχθούν κατόπιν σύνεσης και συνεργασίας με τους κοινωνικούς φορείς.

    Η κυβέρνηση δεν επαναπαύεται από την πτωτική τάση της ανεργίας

    Ο κ. Ρέππας επισημαίνει ότι ο κοινωνικός διάλογος δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και γι αυτό ακριβώς το λόγο δεν έχει δοθεί η δυνατότητα σε όσους θα συμμετάσχουν σε αυτόν να διατυπώσουν τις πλήρεις απόψεις τους. Σημειώνει δε ότι η σχετική αρθρογραφία και ο σχολιασμός επί του θέματος δημιουργεί μια χρήσιμη μάζα προβληματισμού που βοηθάει τόσο τους πολίτες ως προς την ενημέρωσή τους όσο και το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να διαπιστώσει τις τάσεις που υπάρχουν στη δημόσια σφαίρα. Σε καμία όμως περίπτωση, επισημαίνει, αυτό δεν υποκαθιστά τον κοινωνικό διάλογο, ο οποίος, πιστεύει, ότι θα είναι παραγωγικός και αποτελεσματικός.

    Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο υπουργός Εργασίας αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν επαναπαύεται από την πτωτική τάση της ανεργίας, πρόβλημα το οποίο χαρακτηρίζει διαρθρωτικό και όχι συγκυριακό. Για να αντιμετωπιστεί, τονίζει ο κ. Ρέππας χρειάζεται ήρεμο κοινωνικό περιβάλλον, υψηλοί ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης και σύνδεση των αναγκών τη παραγωγής με το εκπαιδευτικό σύστημα, τα μορφωτικά εφόδια, τις γνώσεις και τις δεξιότητες των πολιτών.

    Καταλήγει δε ότι κύριο όπλο στην προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης είναι ο ΟΑΕΔ και η λειτουργία των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης μέσω των οποίων θα προσεγγίζονται ξεχωριστά ο κάθε άνεργος που προσέρχεται στον οργανισμό. Αλλωστε, όπως τονίζει ο υπουργός Εργασίας, η επιτάχυνση του αναπτυξιακού σχεδίου του Γ ΚΠΣ και η προοπτική των Ολυμπιακών Αγώνων αναμένεται να έχουν θετική επίπτωση στην προσπάθεια αυτή.

    [15] Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Α εθνικής

    Πηγή: ΑΠΕ 13/1/2002 7:03:00 μμ

    Σε αγώνες για την 11η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α Εθνικής σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Εθνικός Αστέρας-Ξάνθη: 0-0

    Ολυμπιακός-Παναχαϊκή: 4-0

    ΟΦΗ-Ιωνικός: 4-0

    Ακράτητος-ΠΑΟΚ: 1-2

    Πανιώνιος-Αρης: 1-0

    Ηρακλής-ΑΕΚ: 3-2

    [16] Ναρκωτικά έπαιρνε ο 17χρονος πρίγκιπας Χάρι

    Πηγή: ΑΠΕ 13/1/2002 12:41:00 μμ

    Ο πρίγκιπας Χάρι, δευτερότοκος γιος του διαδόχου του Bρετανικού θρόνου πρίγκιπα Καρόλου της Ουαλίας, έκανε τακτικά χρήση Iνδικής κάνναβης και αλκοόλ, με αποτέλεσμα ο πατέρας του να τον στείλει σε κλινική αποτοξίνωσης του Λονδίνου, αποκαλύπτει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα News of the World. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Κάρολος έστειλε τον Χάρι σε κλινική του νοτίου Λονδίνου για μία ημέρα, στη διάρκεια της οποίας ο μικρός πρίγκιπας ήλθε σε επαφή με άτομα εξαρτημένα από την ηρωίνη.

    Ο Κάρολος πήρε την απόφαση αυτή όταν ανακάλυψε ότι ο 17χρονος Χάρι είχε δοκιμάσει επανειλημμένα ναρκωτικά σε διάφορα πάρτι και είχε πιει αλκοόλ σε μία παμπ. Οπως σημείωσε το BBC, ο Κάρολος ήταν της γνώμης ότι στο γιο του θα ήταν ωφέλιμο ένα σύντομο αλλά ισχυρό σοκ μέσα σε ένα κέντρο αποκατάστασης εξαρτημένων ατόμων. "Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, το οποίο λύθηκε εντός της οικογένειας και τώρα ανήκει στο παρελθόν και είναι λήξαν", δήλωσε εκπρόσωπος του πρίγκιπα Καρόλου αναφερόμενος στα δημοσιεύματα.

    [17] Επιτυχής μία εξαιρετικά δύσκολη μεταμόσχευση

    Πηγή: ΑΠΕ 13/1/2002 1:06:00 μμ

    Μετά από τις δραματικές εκκλήσεις του πατέρα της 27χρονης καρδιοπαθούς για την μεταμόσχευση καρδιάς της κόρης του βρέθηκε τελικά μόσχευμα από την Θεσσαλονίκη. Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Ωνάσειο. Η 27χρονη νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Ωνασείου.

    Ωρες αγωνίας για την μετεγχειρητική εξέλιξη

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ωνασείου, "παρά τη γενική επιβαρημένη κατάσταση της υγείας της ασθενούς το εγχειρητικό μέρος της μεταμόσχευσης ολοκληρώθηκε επιτυχώς". Ο δότης ηλικίας 44 ετών, νοσηλευόταν με εγκεφαλική αιμορραγία στο Διαβαλκανικό Ιατρικό Θεσσαλονίκης.

    Σημαντικότατοι παράγοντες στην επιτυχία του εγχειρήματος αποτέλεσαν η οργάνωση και η αυτοθυσία των αστυνομικών της Διεύθυνσης Αμεσης Δράσης Αττικής, Τμήματος Κέντρου Επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, χάρις στους οποίους έγινε η μεταφορά της Μεταμοσχευτικής Ομάδας από το Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στο ΩΚΚ εντός των χρονικών ορίων ασφαλείας για τη συντήρηση του μοσχεύματος.

    [18] Διαρροή ουρανίου στην Αυστραλία

    Πηγή: ΑΠΕ 13/1/2002 12:31:00 μμ

    Έντονες διαμαρτυρίες οικολογικών οργανώσεων της χώρας έχει προκαλέσει η διαρροή ουρανίου, από ορυχείο της Νότιας Αυστραλίας. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι 60.000 λίτρα λυμάτων, που περιέχουν ουράνιο και άλλες τοξικές ουσίες, διέρρευσαν από κεντρικό αγωγό του ορυχείου. Εκπρόσωποι των οικολόγων δηλώνουν, ότι οι μέθοδοι παραγωγής που χρησιμοποιεί το ορυχείο έχουν απαγορευθεί στο δυτικό κόσμο, λόγω της μεγάλης επικινδυνότητά τους. Οι τελευταίες χώρες που χρησιμοποίησαν τις μεθόδους αυτές ήταν η Ανατολική Γερμανία και η Βουλγαρία και θεωρούνται υπεύθυνες για μολύνσεις του περιβάλλοντός τους και των υπόγειων υδάτων. Η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες της επικίνδυνης διαρροής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 13 January 2002 - 18:30:41 UTC