Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περίοδος εκπτώσεων από σήμερα
  • [02] Απεργούν αύριο οι εκπαιδευτικοί
  • [03] Επαφές Σημίτη για ΚΥΣΕΑ-Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [04] Αντιδράσεις για δημοσίευμα περί τρομοκρατίας
  • [05] Επαφές Αρχιεπισκόπου Αμερικής, σήμερα
  • [06] ''Ξενοδοχειακή βελτίωση'' στα δημόσια νοσοκομεία
  • [07] Ριφιφί σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου
  • [08] Εκρηξη σε νυχτερινό κέντρο στο Ναύπλιο
  • [09] Εκρηξη στα διόδια των Αφιδνών
  • [10] Φιλιππίνες:Συντριβή εκπαιδευτικού αεροσκάφους
  • [11] Βίντεο με τρομοκρατικά σχέδια της ''Αλ Κάιντα''
  • [12] Σύγκρουση τρένων στο Βέλγιο χωρίς θύματα
  • [13] Βυθίστηκε ποταμόπλοιο στο Μπαγκλαντές
  • [14] Συνάντηση Βαρθολομαίου-Χαμενέι
  • [15] Νέος κύκλος επαφών για το Κυπριακό
  • [16] Λιποθύμισε ο πρόεδρος Μπους
  • [17] Σκληρή η στάση της Ινδίας για το Πακιστάν
  • [18] Κολομβία:Αδιέξοδο στις ειρηνευτικές διαδικασίες
  • [19] Εξαφάνιση ισπανικού αεροσκάφους
  • [20] Αντιδράσεις για θανατική ποινή Νιγηριανής
  • [21] Αντιδράσεις εργαζομένων ΕΤΕ-ALPHA για νέα Τράπεζα
  • [22] Κλειστή σήμερα η αγορά της Καβάλας
  • [23] To mail service του Χάρβαντ έπαθε black out
  • [24] Τα πουλιά στο Δέλτα Εβρου πάγωσαν

    [01] Περίοδος εκπτώσεων από σήμερα

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 9:16:00 πμ

    Οι πρώτες εκπτώσεις με το νέο νόμισμα του ευρώ να κυριαρχεί στις αγορές ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, σε όλα τα προϊόντα πρέπει να αναγράφονται οι τιμές τους σε ευρώ και δραχμές προ των εκπτώσεων, οι νέες τιμές μετά την έκπτωση και το ποσοστό της έκπτωσης. Φέτος, οι εκπτώσεις ξεκινούν με περίπου δύο εβδομάδες καθυστέρηση, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα με την ταυτόχρονη έλευση του ευρώ.

    Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωση του, προκειμένου να διευκολύνει τις συναλλαγές και να προστατεύσει τους καταναλωτές, προτείνει στις επιχειρήσεις μέλη του την αναγραφή σε όλα τα είδη τετραπλών τιμών. Παράλληλα προτείνει τον εφοδιασμό των επιχειρήσεων με ευρώ ώστε τα ρέστα να δίδονται μόνο σε αυτό.

    Σε περίπτωση παράβασης των κείμενων διατάξεων (παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού με εκπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αναγραφόμενη τιμή προ των εκπτώσεων υψηλότερη της πραγματικής, απόκρυψη αποθεμάτων και πώληση μικρής εκ τούτων ποσότητας κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πώληση ειδών β' διαλογής ειδικά αγορασθέντων για τον σκοπό αυτό κλπ), οι Επιτροπές Ελέγχου επιβάλλουν πρόστιμο από 0,5% έως 3% (σε περίπτωση υποτροπής) των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων του προηγούμενου έτους του παραβάτη εντός μηνός από τη διαπίστωση της παράβασης.

    [02] Απεργούν αύριο οι εκπαιδευτικοί

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 8:40:00 πμ

    Ημέρα κινητοποιήσεων για τους εκπαιδευτικούς είναι η Τρίτη. Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία και οι καθηγητές στη δευτεροβάθια εκπαίδευση τρίωρη στάση εργασίας. Στο μεταξύ, ανοικτό άφησαν για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο να αναστείλουν τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων οι ιδιοκτήτες τους, αν δεν αποσυρθεί η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

    [03] Επαφές Σημίτη για ΚΥΣΕΑ-Ολυμπιακούς Αγώνες

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 8:38:00 πμ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, θα έχει το πρωί συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, με αντικείμενο την προετοιμασία της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ που θα πραγματοποιηθεί αύριο. Στις 12 το μεσημέρι, ο κ. Σημίτης θα προεδρεύει της Διυπουργικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στη συνεδρίαση της Διυπουργικής θα συζητηθεί η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο επικείμενος νέος έλεγχος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ (21-23 Ιανουαρίου) και τα ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία των αθλητών και τις επιχορηγήσεις προς τις ομοσπονδίες.

    Στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ κύριο θέμα θα είναι ο ευρωστρατός και το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Επίσης, αναμένεται να εγκρίνει παραγγελίες για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Γεγονός που εκτιμάται ότι θα επισπεύσει την οριστική μεταβίβαση των ναυπηγείων σε Γερμανική Κοινοπραξία.

    [04] Αντιδράσεις για δημοσίευμα περί τρομοκρατίας

    14/1/2002 8:01:00 πμ

    Θύελλα αντιδράσεων απ' όλο τον πολιτικό κόσμο έχει προκαλέσει η δημοσίευση πολυσέλιδης έκθεσης με ονόματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης συνδέονται με την τρομοκρατία. Η έκθεση φέρεται ότι συντάχθηκε το 1988 από την ομάδα του στρατηγού Γρυλλάκη.

    Εντονα όμως αντέδρασε και ο απόστρατος στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης, για το δημοσίευμα, απειλώντας μάλιστα ότι θα προβεί σε μηνύσεις εις βάρος της εφημερίδας. Ο κ. Γρυλλάδης σε δήλωσή του επισημαίνει ότι ουδέποτε συνέταξε τέτοια λίστα και όσα δημοσιεύονται είναι ψευδή. Επίσης αναφέρει ότι "δεν πρόκειται να επιτρέψει στο μέλλον να σπιλώνουν τα διάφορα ποικιλώνυμα πολιτικά και άλλα συμφέροντα την τιμή και την υπόληψή του".

    Δηλώσεις πολιτικών

    Αθλιότητες και αστειότητες χαρακτήρισε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας την υπόθεση, ενώ για "ντοκουμέντο της ντροπής" και τρομολάγνα σενάρια νοσηρών εγκεφάλων έκανε λόγο ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, έκανε λόγο για προσπάθεια σύνδεσης της τρομοκρατικής δράσης με αγώνες του λαού μας και στελεχών που παλεύουν για αθλιότητες.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι δεν πρέπει να υπονομεύουμε τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία με στοιχεία του παρελθόντος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι είμαστε πολύ κοντά σε πολύ συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θεόδωρος Ρουσσόπουλος σχολιάζοντας το δημοσίευμα υπογράμμισε πως σενάρια τύπου "Τζον Λε Καρέ" δεν χρήζουν σοβαρής ενασχόλησης.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Προκόπης Παυλόπουλος, δήλωσε ότι τα σενάρια αυτά έρχονται να ενισχύσουν "καλοθελητές" και προβοκάτορες, ιδίως από το εξωτερικό, που βάλλουν ευθέως κατά του κύρους της χώρας, σε μια τόσο κρίσιμη διεθνή συγκυρία.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στον οποίο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε επιδοθεί η έκθεση δήλωσε ότι ουδέποτε την είχε λάβει.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, επανέλαβε ότι "τα θέματα της τρομοκρατίας χρησιμοποιούνται ως όχημα για την επιδίωξη πολιτικής αποσταθεροποίησης και την άσκηση πιέσεων".

    Τα όσα δημοσίευσε το "Καρφί", τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, ενδεχομένως να εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

    Την ίδια ώρα, δύο κυριακάτικες εφημερίδες, με πρωτοσέλιδα, αναφέρουν ότι οι διωκτικές αρχές βρίσκονται πολύ κοντά στην οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας.

    ΠΗΓΗ:ΝΕΤ-ΑΠΕ

    [05] Επαφές Αρχιεπισκόπου Αμερικής, σήμερα

    Πηγή: ΕΡΑ 14/1/2002 11:15:00 πμ

    Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη θα έχει το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Το απόγευμα ο κ. Δημήτριος θα δεχθεί τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Θα συναντηθεί, επίσης, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Διυπουργικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού κ. Νιώτη.

    [06] ''Ξενοδοχειακή βελτίωση'' στα δημόσια νοσοκομεία

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 11:13:00 πμ

    Ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος υπόσχεται επανάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, έως το τέλος του 2002. Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Όπως λέει χαρακτηριστικά θα υπάρξουν σουίτες, μονόκλινα και εντυπωσιακή "ξενοδοχειακή βελτίωση". Στόχος είναι, προσθέτει, να γίνουν τα δημόσια νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, Τζάνειο, Σισμανόγλειο, Νίκαιας, Αλεξάνδρας κ.λπ.) ανταγωνιστικά απέναντι στα ιδιωτικά. Δεν διστάζει ακόμη να αναζητήσει ιδιωτική χρηματοδότηση ξεφεύγοντας απο τους περιορισμούς του κρατικού προϋπολογισμού. Οι αλλαγές θα αρχίσουν να ισχύουν σταδιακά, εν όψει μάλιστα και των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [07] Ριφιφί σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου

    Πηγή: ΕΡΑ 14/1/2002 10:20:00 πμ

    Αγνωστοι αποπειράθηκαν χθες το βράδυ να μπουν στο υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στη λεωφόρο Γαλατσίου 125, στο ισόγειο, με τη μέθοδο ριφιφί. Ανοιξαν τρύπα από διπλανό χώρο, μπήκαν στην τράπεζα αλλά η προσπάθειά τους απέτυχε όταν δεν κατάφεραν να παραβιάσουν το χρηματοκιβώτιο.

    [08] Εκρηξη σε νυχτερινό κέντρο στο Ναύπλιο

    Πηγή: ΕΡΑ 14/1/2002 8:59:00 πμ

    Εκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σημειώθηκε στις 2.30 τα ξημερώματα στο άδειο καλοκαιρινό κέντρο διασκέδασης "ΣΤΑΡ", ιδιοκτησίας Παναγιώτη Μπαχούμη, που βρίσκεται στην παραλιακή οδό Ναυπλίου-Ν. Κίου. Το κέντρο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, ενώ η Αστυνομία ερευνά προς κάθε κατεύθυνση για να εξακριβώσει τα αίτια και έχει κληθεί πυροτεχνουργός, προκειμένου να εξετάσει τα υπολείμματα και να αποφανθεί για το είδος του μηχανισμού.

    [09] Εκρηξη στα διόδια των Αφιδνών

    14/1/2002 8:53:00 πμ

    Εκρηξη σημειώθηκε στις 6.15 το πρωί στα διόδια των Αφιδνών στο ρεύμα προς Λαμία. Η έκρηξη σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες προήλθε από αυτοσχέδιο μηχανισμό που έπεσε από διερχόμενο φορτηγό. Τραυματίες δεν υπήρξαν, καθώς οι υπάλληλοι των διοδίων απεργούν, και την ώρα της έκρηξης δεν υπήρχε προσωπικό στο σταθμό.

    [10] Φιλιππίνες:Συντριβή εκπαιδευτικού αεροσκάφους

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 10:24:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Εκπαιδευτικό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας των Φιλιππίνων συνετρίβη σήμερα στην πόλη Καμπανατουάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρία άτομα, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, Τόμας Τζόνσον. Το δυστύχημα συνέβη όταν από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία το αεροσκάφος τύπου S-211 συνετρίβη σε μια συνοικία της πόλης. Από τα ερείπια ανασύρθηκαν νεκροί οι δύο πιλότοι και ένας κάτοικος της περιοχής.

    Τουλάχιστον 15 σπίτια καταστράφηκαν και εξακολουθούν να καίγονται, τόνισε ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι "ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλα θύματα".

    [11] Βίντεο με τρομοκρατικά σχέδια της ''Αλ Κάιντα''

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 9:09:00 πμ

    Το αυστραλιανό δίκτυο ABC έχει καταφέρει να αποκτήσει μία βιντεοταινία που όπως διατείνεται παρουσιάζει στελέχη της διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης "Αλ Κάιντα" να σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον ηγετών κρατών στη διάρκεια αγώνων γκολφ και σε οχηματοπομπές σε έναν δρόμο που κατά τα φαινόμενα είναι στην Ουάσιγκτον. Το κανάλι πρόβαλε τις εικόνες από το βίντεο αργά χθες το βράδυ.

    Σύμφωνα με την ίδια εκπομπή, το βίντεο με τη θολή εικόνα, στο οποίο υποτίθεται πως Πακιστανοί, Αραβες κι Αφρικανοί μαχητές συζητούν μεταξύ τους στα Αγγλικά, ανακαλύφθηκε από τη Δυτική Συμμαχία σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης κοντά στην Καμπούλ, λίγο μετά την φυγή των Ταλιμπάν από την αφγανική πρωτεύουσα.

    Βρετανοί μουσουλμάνοι μεταξύ των αιχμαλώτων της Αλ Κάιντα

    Στο μεταξύ, σημερινό δημοσίευμα των Τάιμς του Λονδίνου αποκαλύπτει ότι έξι τουλάχιστον Βρετανοί μουσουλμάνοι, που πιστεύεται ότι είναι μέλη του τρομοκρατικού δικτύου Αλ Κάιντα, κρατούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις και πρόκειται να μεταφερθούν στην αμερικανική ναυτική βάση Γκουαντανάμο στην Κούβα. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι μεταξύ των αιχμαλώτων υπάρχουν ακόμα δύο Γάλλοι και ένας Αυστραλός.

    Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές αρνήθηκαν να αποκαλύψουν εάν οι Βρετανοί βρίσκονται μεταξύ των 30 αιχμαλώτων που επιβιβάσθηκαν χθες σε μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 με προορισμό την Κούβα, καταλήγουν οι Τάιμς. Ωστόσο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει μέχρι χθες το βράδυ τις σχετικές πληροφορίες. "Για λόγους ασφαλείας, οι Αμερικανοί δεν αποκαλύπτουν την υπηκοότητα των κρατουμένων πριν τη μεταφορά τους στην Κούβα. Θα επιβεβαιώσουν την εθνικότητα των κρατουμένων μόλις το αεροσκάφος τους θα προσγειωθεί στο νησί", προσδιορίζει η εφημερίδα. Το Σάββατο το Φόρεϊν Οφις είχε επιβεβαιώσει πως ένας Βρετανός βρισκόταν ανάμεσα στους 20 κρατουμένους που μεταφέρθηκαν με αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος στη ναυτική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα.

    Πολλές οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει την μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι Αμερικανοί στους κρατούμενους, τους οποίους αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν ως αιχμαλώτους και τους έχουν κλεισμένους σε συρμάτινα κλουβιά.

    [12] Σύγκρουση τρένων στο Βέλγιο χωρίς θύματα

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 10:18:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίσθηκαν, οι περισσότεροι ελαφρά, όταν αμαξοστοιχία που εκτελούσε τοπικό δρομολόγιο συγκρούσθηκε με εμπορικό τρένο στη γραμμή που συνδέει τη Λιέγη του Βελγίου με το Μάαστριχτ της Ολλανδίας. Εξαιτίας της σύγκρουσης εκτροχιάσθηκαν δύο βαγόνια και προκλήθηκε αναστάτωση στα δρομολόγια στον σταθμό της Λιέγης. Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η σύγκρουση των δύο τρένων δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί.

    [13] Βυθίστηκε ποταμόπλοιο στο Μπαγκλαντές

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 10:30:00 πμ

    Ποταμόπλοιο βυθίστηκε σε ποταμό στο Μπαγκλαντές, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 50 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές. Οπως δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας, το ποταμόπλοιο βυθίστηκε στον ποταμό Μπισκάλι, 350 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ντάκα και επέβαιναν σε αυτό 80 άτομα. Ο πλοιοκτήτης, Σατάρ Χαν δήλωσε στο Ρόιτερ ότι η βύθιση του σκάφους μπορεί να προκλήθηκε από πρόσκρουσή του σε αμμώδη ύφαλο. Την ώρα της βύθισης του σκάφους στον ποταμό επικρατούσε ομίχλη. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι άνδρες των σωστικών συνεργείων διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό των επιβαινόντων στο πλοίο.

    [14] Συνάντηση Βαρθολομαίου-Χαμενέι

    Πηγή: ΕΡΑ 14/1/2002 10:09:00 πμ

    Ο κ. Βαρθολαμαίος με τον κ.

    Χαταμί

    Με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Αγιοτολάχ Χαμενέι θα συναντηθεί, σήμερα, στην Τεχεράνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Αρχίζει νέα περίοδος διαλόγου μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων τόνισε ο κύριος Βαρθολομαίος, η επίσκεψη του οποίου καλύπτεται με εκτενέστατα ρεπορτάζ από όλα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Χθες, ο κύριος Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον ιρανό πρόεδρο Μοχάμεντ Χαταμί.

    [15] Νέος κύκλος επαφών για το Κυπριακό

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 9:33:00 πμ

    Οι κύριοι Κληρίδης και ντε Σότο

    σε παλαιότερη συνάντησή τους

    Νέος γύρος απευθείας συνομιλιών αρχίζει μεθαύριο Τετάρτη ανάμεσα στον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Σήμερα πρόκειται να γίνει η ανταλλαγή εγγράφων με τις απόψεις των δύο πλευρών για την διακρίβωση της τύχης των 2.000 αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας. Εν τω μεταξύ, από χθες βρίσκεται στη Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τους κυρίους Κληρίδη και Ντενκτάς, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών.

    [16] Λιποθύμισε ο πρόεδρος Μπους

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 9:27:00 πμ

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους λιποθύμησε κι έπεσε από τον καναπέ, χθες βράδυ, ενώ παρακολουθούσε έναν αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου στην τηλεόραση κι έτρωγε ένα ψωμάκι πρέτσελ. Έχασε τις αισθήσεις του μόνο για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια σηκώθηκε και φώναξε τη σύζυγό του και τη νοσοκόμα του Λευκού Οίκου.

    Σύμφωνα με τον προσωπικό του γιατρό, τον σμήναρχο Ρίτσαρντ Ταμπ, οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ευθύς αμέσως έδειξαν ότι χαίρει άκρας υγείας ενώ πρόσθεσε ότι ο κ. Μπους το τελευταίο διήμερο παραπονιόταν ότι δεν αισθανόταν καλά. Η κατάστασή του αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν κατάπιε καλά το πρέτσελ που έτρωγε, του προκάλεσε βραδυκαρδία, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει. Ο Αμερικανός Πρόεδρος κατέληξε με μία εκχύμωση στο αριστερό ζυγωματικό και μία ελαφριά μελανιά στο πάνω χείλος, καθώς χτύπησε το κεφάλι του στο πάτωμα μετά την λιποθυμία και την πτώση του.

    Σύμφωνα πάντα με τον σμήναρχο Ρίτσαρντ Ταμπ, ο Πρόεδρος παρέμεινε λιπόθυμος μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Το περιστατικό συνέβη στις 00.35 (ώρα Ελλάδος) και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου δεν θα επηρεάσει την προγραμματισμένη για σήμερα περιοδεία του προέδρου Μπους στο Ιλλινόι,το Μιζούρι και τη Λουϊζιάνα.

    [17] Σκληρή η στάση της Ινδίας για το Πακιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 11:17:00 πμ

    Ο Ινδός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν εάν το Ισλαμαμπάντ δε σταματήσει "τη διασυνοριακή τρομοκρατία".

    Ο Φερνάντες σε συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την ικανοποίηση της Ινδίας για την υπόσχεση του Πακιστανού προέδρου Περβέζ Μουσάραφ να καταστείλει τη δράση των ισλαμιστών μαχητών και να εγγυηθεί ότι το Πακιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για επιθέσεις των ανταρτών κατά της Ινδίας. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Ινδός υπουργός, το Νέο Δελχί περιμένει να δει τις υποσχέσεις αυτές να γίνονται πράξη.

    Η Ινδία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα με το Πακιστάν μετά την αιματηρή επίθεση στο Κοινοβούλιο του Νέου Δελχί στις 13 Δεκεμβρίου.

    [18] Κολομβία:Αδιέξοδο στις ειρηνευτικές διαδικασίες

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 10:59:00 πμ

    Την πιθανότητα να αποτύχουν οι προσπάθειες που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα, προκειμένου να διασωθεί η ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και στους αριστερούς αντάρτες του FARC, επεσήμανε χθες βράδυ ο αμερικανός ειδικός απεστελμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, Τζέιμς Λεμόιν.

    "Δεν υπάρχει μαγική λύση για την παρούσα κρίση. Η διεθνής κοινότητα συνεχίζει τις προσπάθειές της ώστε να εξευρεθεί μία λύση για τη χώρα, όμως είναι πιθανόν αυτές οι προσπάθειες να ναυαγήσουν", τόνισε ο Λεμόιν από το Λος Πόσος, έδρα των διαπραγματεύσεων μέσα στην αποστρατικοποιημένη ζώνη.

    Αδιάλλακτοι οι αντάρτες

    Η ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία φαίνεται πως έχει φθάσει σε ένα σημείο δίχως επιστροφή μετά την αδιάλλακτη απάντηση των ανταρτών του FARC, οι οποίοι επέρριψαν την ευθύνη για την παρούσα κρίση στον κολομβιανό πρόεδρο Αντρες Παστράνα και δήλωσαν πως θα εξακολουθήσουν τον ένοπλο αγώνα τους.

    Από την πλευρά του, ο Παστράνα ζήτησε από τους αντάρτες να έχουν εκκενώσει μέχρι αύριο στις 4.30, ώρα Ελλάδος, την αποστρατικοποιημένη ζώνη του Καγουάν, που έχει τεθεί υπό τον έλεγχό τους από την έναρξη της ειρηνευτικής διαδιακασίας πριν τρία χρόνια.

    [19] Εξαφάνιση ισπανικού αεροσκάφους

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 10:13:00 πμ

    Ισπανικό μεταγωγικό αεροσκάφος, τύπου "Embraer 120", με τρεις επιβαίνοντες εξαφανίστηκε σήμερα το πρωί από τα ραντάρ του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου του Μπιλμπάο όπου κατευθυνόταν για να προσγειωθεί, δήλωσε εκπρόσωπος της ισπανικής αστυνομίας. Ελικόπτερο της αστυνομίας διεξάγει από το πρωί έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους που ανήκε στην ισπανική εταιρία "Ibertrans" και είχε απογειωθεί από τη Μαδρίτη. Οι έρευνες εστιάζονται στην ορεινή περιοχή Ζαλντιβάρ, 35 χιλιόμετρα από το Μπιλμπάο.

    [20] Αντιδράσεις για θανατική ποινή Νιγηριανής

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 9:28:00 πμ

    Ομάδα μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέστειλε χθες επείγουσα έκκληση προς το καθεστώς της Νιγηρίας, καταβάλλοντας μία ύστατη προσπάθεια να σώσει τη ζωή μιας νεαρής μουσουλμάνας, μητέρας πέντε παιδιών, που καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμού κατηγορούμενη για μοιχεία. Ενα ισλαμικό δικαστήριο στο Σοκότο της βορειοδυτικής Νιγηρίας πρόκειται να αποφασίσει σήμερα Δευτέρα για το αν θα κάνει δεκτή ή όχι την έφεση που έχει υποβάλει η 33χρονη Σαφίγια Χουσεϊνί Τούνγκαρ-Τούντου κατά της καταδίκης της στην εσχάτη των ποινών που της επιβλήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

    [21] Αντιδράσεις εργαζομένων ΕΤΕ-ALPHA για νέα Τράπεζα

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 9:38:00 πμ

    Ετοιμοι να πραγματοποιήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις είναι οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα αν αλλάξουν οι αποφάσεις των διοικήσεων της ΕΤΕ και της ALPHA BANK. Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην αλλάξουν οι αρμοδιότητες της 7μελούς Εκτελεστικής Επιτροπής της νέας Τράπεζας, να μην τροποποιηθεί επί της ουσίας το ήδη ανακοινωθέν οργανωτικό σχήμα και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις απέναντι στους εργαζόμενους.

    [22] Κλειστή σήμερα η αγορά της Καβάλας

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 10:55:00 πμ

    Κλειστή θα είναι η αγορά της Καβάλας σήμερα πρώτη μέρα των εκπτώσεων, σύμφωνα με κοινή απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών του νομού. Οι δύο επαγγελματικές ενώσεις με τον τρόπο αυτό θα "αντικαταστήσουν" την Κυριακή πριν την Πρωτοχρονιά, όταν τα καταστήματα της περιοχής λειτούργησαν κανονικά για την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού.

    Στο μεταξύ αρκετοί είναι οι καταστηματάρχες της Καβάλας, οι οποίοι δήλωσαν την αντίθεσή τους στην απόφαση για μη λειτουργία της αγοράς ειδικά την πρώτη μέρα εφαρμογής του θεσμού των χειμερινών εκπτώσεων και είναι σχεδόν σίγουρο πως σήμερα κάποια μαγαζιά της πόλης θα κάνουν "αντιπερισπασμό" και θα λειτουργήσουν κανονικά. Γεγονός είναι ότι σήμερα θα υπάρχει σύγχυση στην αγορά και στους καταναλωτές, οι οποίοι δεν θα ξέρουν ποια μαγαζιά θα είναι ανοιχτά και ποιά όχι. Ωστόσο στην κρίση του καθένα επιχειρηματία είναι αν θα λειτουργήσει το κατάστημά του, αφού όποια απόφαση και αν πάρει δεν θα υπάρχει περίπτωση επιβολής προστίμου.

    [23] To mail service του Χάρβαντ έπαθε black out

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 7:38:00 πμ

    Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ απάντησε σε 6.000 υποψήφιους φοιτητές του με το ηλεκτρονικό και όχι με το παραδοσιακό ταχυδρομείο μετά το φόβο που δημιουργήθηκε από τις επιστολές με τον άνθρακα. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι ο διακομιστής της America On Line (AOL) αντιμετώπισε 100 από τα ηλεκτρονικά μηνύματα ως ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam) και τα επέστρεψε στον αποστολέα!

    "Δεν ήταν ακριβώς η αυτόματη απάντηση που επιδιώκαμε", είπε ο υπεύθυνος εισαγωγών και οικονομικής βοήθειας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Γουίλιαμ Φίτζιμονς. Η εταιρεία AOL δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί δεν διεκπεραιώθηκε το σύνολο της αλληλογραφίας. Το Χάρβαρντ σχεδιάζει να επιστρέψει στο παραδοσιακό ταχυδρομείο για τις ειδοποιήσεις εισαγωγής φοιτητών.

    Πηγή: Online Journalism-Boston.com

    [24] Τα πουλιά στο Δέλτα Εβρου πάγωσαν

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 7:37:00 πμ

    Σοβαρά προβλήματα διαβίωσης στους πληθυσμούς των πουλιών, που φωλιάζουν στο Δέλτα του ποταμού Εβρου, έχει προκαλέσει το δριμύ ψύχος που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην περιοχή. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί των πελεκάνων και των φλαμίγκος, καθώς λόγω των πάγων που έχουν καλύψει το Δέλτα, δεν βρίσκουν τροφή.

    Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Φερών σε συνεργασία με το Δασαρχείο και τους θηροφύλακες, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους ταλαιπωρημένους πελεκάνους απευθύνθηκε στους ιχθυοπαραγωγούς και στους ιχθυοπώλες, οι οποίοι πρόσφεραν 45 κιβώτια ψάρια και τους τάισαν. Οπως τόνισαν εκπρόσωποι του συλλόγου, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την κακοκαιρία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην επιβίωση των πουλιών. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες ομάδες κυνηγών θα επισκεφθούν διάφορα άλλα σημεία του Δέλτα, προκειμένου να διαπιστώσουν ποιά είδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αγοραστούν τροφές για να ταΐσουν και τα φλαμίγκος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 14 January 2002 - 9:56:56 UTC