Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διυπουργική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [02] Απολογισμός μία εβδομάδα μετά την κακοκαιρία
  • [03] Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα Δημήτριος-Σημίτης
  • [04] Απεργούν αύριο οι εκπαιδευτικοί
  • [05] Στον ανακριτή για τις παράνομες υιοθεσίες
  • [06] Αρτοποιός πυροβόλησε νεαρό που έκλεψε 200 ευρώ
  • [07] Επίσκεψη του υπ. Εξ. της Ισπανίας στην Αθήνα
  • [08] Συνέντευξη Παπανδρέου στο FOXNEWS
  • [09] Εξεταστική Επιτροπή της ΝΔ για τις ελληνοποιήσεις
  • [10] Έκλεισε το κανάλι TV6 στη Ρωσία
  • [11] Ρωσία:Αυξάνεται η εγκληματικότητα ανηλίκων
  • [12] Δολοφονία μέλους της παλαιστινιακής Φατάχ
  • [13] Συνετρίβη ισπανικό αεροσκάφος στο Μπιλμπάο
  • [14] Ιταλία:Συζήτηση για το ευρωπαϊκό δόγμα
  • [15] Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας
  • [16] Συνάντηση Σημίτη- Ρέππα για το ασφαλιστικό
  • [17] Προς ενοποίηση Αγροτική Ασφαλιστική -Αγροτική Ζωής
  • [18] Καβάλα: οικονομική ενίσχυση για τους συνταξιούχους
  • [19] Θεσσαλονίκη-Παραπέμπεται για υπεξαίρεση 150 εκ.
  • [20] Νίκη του Ηρακλή επί της ΑΕΚ
  • [21] Αγώνες Κλειστού Στίβου Παίδων-Κορασίδων
  • [22] Μπάσκετ: Ήττα του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ
  • [23] Στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας ο Ναλιτζής
  • [24] Ανετη νίκη του Ολυμπιακού
  • [25] Συντριπτική νίκη του ΟΦΗ επί του Ιωνικού
  • [26] Σημαντική νίκη του Πανιωνίου επί του Αρη
  • [27] Νίκη της Ρεάλ επί της Βαλένθια
  • [28] Νίκησε ο Παναθηναϊκός 2-1 το Αιγάλεω
  • [29] Πέρασε νικηφόρα από τα Ανω Λιόσια ο ΠΑΟΚ
  • [30] Ο πρίγκιπας Χάρι επέστρεψε στο σχολείο του!
  • [31] Ικανοποιητική η εξέλιξη υγείας της 27χρονης
  • [32] Γαλλία: έκθεση αφιερωμένη στον συνθέτη Ξενάκη
  • [33] Συνεχίζονται οι παραστάσεις του Παβαρότι
  • [34] Αρχιτεκτονική της Χίου στο Μουσείο Μπενάκη
  • [35] Οι Μίκρο στο ΑΝ Club

    [01] Διυπουργική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    14/1/2002 7:12:00 μμ

    Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και η προετοιμασία της επίσκεψης της ΔΟΕ στις 21 Ιανουαρίου στην Αθήνα ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη Διϋπουργική Επιτροπή υπό τον Κώστα Σημίτη. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη από την πλευρά των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των Αγώνων. Αποκάλυψε ότι προσκάλεσε τον Τζωρτζ Μπους στην Αθήνα, για να κηρύξει ο ίδιος, και επίσημα, την έναρξη του μπέιζ-μπωλ στους Αγώνες.

    Οι τρεις εντολές του Πρωθυπουργού

    Τρεις ήταν οι βασικές εντολές που έδωσε ο Πρωθυπουργός. Η αυστηρή επιλογή των επιπλέον Ελλήνων αθλητών, η εντατικοποίηση του αντιντόπιν κοντρόλ και τα αυστηρά κριτήρια των Ελλήνων ομογενών που θα συμμετάσχουν σε διάφορα αθλήματα.

    Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοίνωσε επίσης τον διπλασιασμό της κρατικής επιχορήγησης για την Ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών, η οποία θα φθάσει, το 2002, τα πέντε δισεκατομμύρια δραχμές περίπου, από 2,5 που ήταν πέρσι.

    Από τη μεριά τους τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής κατέθεσαν το πλήρες πρόγραμμα διεξαγωγής όλων των αθλημάτων.

    Το πρωί, ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, προκειμένου να συζητήσουν για τον ευρωστρατό και το εξοπλιστικό πρόγραμμα, θέματα που θα απασχολήσουν την αυριανή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

    Εν τω μεταξύ, σήμερα το απόγευμα στις 7, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, για τα αποτελέσματα του ταξιδιού στις ΗΠΑ.

    Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως την Τετάρτη για τους Αγώνες

    Ωστόσο, ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται η αυριανή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού καθώς και τους υφυπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού και Τύπου.

    Μία σύσκεψη που θα οριστικοποιήσει τα μεγέθη του Ολυμπιακού προϋπολογισμού, ενώ την Τετάρτη θα διεξαχθεί στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, με θέμα την Ολυμπιακή προετοιμασία.

    [02] Απολογισμός μία εβδομάδα μετά την κακοκαιρία

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 5:06:00 μμ

    Σύσκεψη με τη συμμετοχή τεσσάρων υφυπουργών (Λωτίδης, Μαλέσιος, Τσακλίδης, Παπαδήμας) νομαρχών, περιφερειαρχών των περιοχών που επλήγησαν από την τελευταία κακοκαιρία, καθώς και με το γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Παπανικολάου, είχε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης για μια αποτίμηση της κατάστασης μετά την κακοκαιρία και ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών.

    Ανάπτυξη υπηρεσιακού σχεδίου για κάθε φυσική καταστροφή

    Ο κ. Σκανδαλίδης μετά το πέρας της συζήτησης αυτής όπου κατατέθηκαν ιδέες και προτάσεις όλων των συμμετεχόντων, είπε πως επισημάνθηκε "η ανάγκη εξειδικευμένης παρουσίας στις διάφορες φάσεις φαινομένων φυσικής καταστροφής".

    Ως προς τη φάση προετοιμασίας του κράτους ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως θα δημιουργηθούν υπηρεσίες πρόληψης καθώς και η ανάπτυξη υπηρεσιακού σχεδίου για κάθε φυσική καταστροφή. Στην επιχειρησιακή φάση στο εξής θα είναι εντελώς διακριτοί οι ρόλοι του κάθε εμπλεκόμενου φορέα, δηλαδή τόσο του γγ Πολιτικής Προστασίας, όσο των νομαρχών, των δημάρχων και άλλων. Ως προς την επικοινωνιακή φάση θα υπάρχει συνεχής ροή πληροφοριών προς τους διαφόρους φορείς στα ΜΜΕ και τους πολίτες. Επίσης θα θεσμοθετηθεί το κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας όπου θα βρίσκεται και το Συντονιστικό Διυπουργικό Οργανο, το Επιχειρησιακό Οργανο και θα γίνεται η καθοδήγηση από την Πολιτική Προστασία.

    Ειδικοί φάκελοι απολογισμού

    Μετά τα φαινόμενα θα καταρτίζονται ειδικοί φάκελοι απολογισμού με τις προτάσεις των φορέων, καθώς και η τελική έκθεση του γγ Πολιτικής Προστασίας με σκοπό από τα στοιχεία αυτά να υπάρχουν βελτιώσεις στην πολιτική της κυβέρνησης και την πολιτική των φορέων.

    Ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως το σχέδιο νόμου για την Πολιτική Προστασία θα σταλεί στους περιφερειάρχες και νομάρχες για παρατηρήσεις, καθώς και στα κόμματα για τυχόν βελτιώσεις, πριν το καταθέσει στη Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.

    [03] Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα Δημήτριος-Σημίτης

    14/1/2002 7:03:00 μμ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κύριος Δημήτριος έχει από το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Το πρωί, συναντήθηκε με τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος του μετέφερε το κλίμα που επικράτησε κατα την πρόσφατη επίσκεψη του στις ΗΠΑ και τις επαφές που είχε με την ηγεσία της Αμερικανικής κυβέρνησης. Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι τα αποτελέσματα της επίσκεψης αυτής δεν μπορεί να είναι στιγμιαία.

    Συνάντηση με Κακλαμάνη

    Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος υπογράμμισε την πάνδημη θέληση και απόφαση του ελληνικού λαού να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της τρομοκρατίας.

    Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την πικρία των Ελλήνων για τις πρόσφατες ενέργειες κύκλων που δεν εκφράζουν τον αμερικανικό λαό και υπογράμμισε ότι είναι άδικο να επιρρίπτονται ευθύνες σε μία μόνο πλευρά όταν γίνεται μια τεράστια προσπάθεια επί 15ετία σε συνεργασία με το FBI και επί τριετία με τη Σκότλαντ Γιαρντ. Καταλήγοντας, ζήτησε τη συνεργασία όλων των δημοκρατιών για να τεθεί τέρμα στη μάστιγα της τρομοκρατίας χωρίς υστεροβουλία και καπηλεία για άλλους σκοπούς.

    Ο πρόεδρος της Βουλής απένειμε το χρυσό μετάλλιο του Κοινοβουλίου στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ενώ συζήτησε και την ενίσχυση των οικογενειών Ομογενών που χάθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους.

    Επονται κι άλλες συναντήσεις του Δημήτριου

    Στη 1.30 μετά το μεσημέρι, ο κ. Δημήτριος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τους Κώστα Καραμανλή, Νίκο Κωνσταντόπουλο, Αλέκα Παπαρήγα και στις 9 το βράδυ, με τον πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού κ. Νιώτη.

    [04] Απεργούν αύριο οι εκπαιδευτικοί

    Πηγή: ΕΡΑ 14/1/2002 3:14:00 μμ

    Ημέρα κινητοποιήσεων για τους εκπαιδευτικούς είναι η Τρίτη. Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία και οι καθηγητές στη δευτεροβάθια εκπαίδευση τρίωρη στάση εργασίας.Κανονικά λειτουργούν σήμερα τα ιδιωτικά σχολεία. Οι ιδιοκτήτες θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους από την εξέλιξη της συζήτησης στη Βουλή,της τροπολογίας για τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

    Εισαγγελική παρέμβαση ενδέχεται να ζητήσει η ΟΙΕΛΕ, με αφορμή τις διαφημιστικές καταχωρίσεις του κολεγίου Αθηνών στον Τύπο, μέσω των οποίων καταφερόταν εναντίον της τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας για τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

    Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα επεσήμανε ότι το κολέγιο είναι μη κερδοσκοπικό ίδρυμα και απολαμβάνει ειδικών προνομίων από το κράτος.

    Τα χρήματα αυτά - τόνισε - έπρεπε να διατεθούν για άλλους σκοπούς.

    [05] Στον ανακριτή για τις παράνομες υιοθεσίες

    Πηγή: ΕΡΑ 14/1/2002 7:00:00 μμ

    Στον ανακριτή οδηγήθηκαν το πρωί και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη, τα 4 άτομα που κατηγορούνται για διαμεσολάβηση σε παράνομη υιοθεσία. Ο βασικός κατηγορούμενος, Βασίλης Κονίδης, αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας, δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τη κατηγορία και πως έπεσε θύμα των Αρχών και ορισμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Εν τω μεταξύ, στον ανακριτή πρόκειται να απολογηθούν και οι δύο κατηγορούμενοι για την υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Γιάννη Ζώνα, Χριστόφορος Λασιθιωτάκης και Αλμπερτ Νορούσνια. Οι συνήγοροι τους υποστηρίζουν ότι η δικογραφία, που έχει σχηματισθεί από την ασφάλεια είναι ελλιπής, διότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τις τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ των απαγωγέων και της οικογένειας του επιχειρηματία. Επίσης υποστηρίζουν πως η κράτηση τους στην ασφάλεια δεν ήταν σύννομη.

    [06] Αρτοποιός πυροβόλησε νεαρό που έκλεψε 200 ευρώ

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 5:51:00 μμ

    Αρτοποιός πυροβόλησε και τραυμάτισε Αλβανό κατά τη διάρκεια ληστείας, σήμερα τα ξημερώματα, στο Λουτρό Ημαθίας. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Ημαθίας, ο Αλβανός υπήκοος Μπεχάκ Λάμκσα, 22 χρόνων, αφαίρεσε από τον 62χρονο αρτοποιό Σόλωνα Διβόπουλο 200 ευρώ.

    Την ώρα της ληστείας ο 62χρονος πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα τον Αλβανό, τραυματίζοντάς τον στο αριστερό πόδι. Υστερα από αναζήτηση, εντοπίστηκε και συνελήφθη ο Λάμκσα.

    Επίσης, συνελήφθη και ο Διβόπουλος. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας, ενεργείται προανάκριση προκειμένου να εξακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες τραυματισμού του Αλβανού ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος.

    [07] Επίσκεψη του υπ. Εξ. της Ισπανίας στην Αθήνα

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 1:36:00 μμ

    Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Τζουζέπ Πικέ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα στις 23 του μηνός, με στόχο την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων για τις προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις συζητήσεις που θα έχει με τον έλληνα ομόλογό του θα εξετασθούν οι εξελίξεις στην Ε.Ε., ενώ ο κ. Παπανδρέου θα θέσει το θέμα της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας. Το ίδιο θέμα θα συζητηθεί στο πρώτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ισπανικής προεδρίας στις 28 Ιανουαρίου.

    [08] Συνέντευξη Παπανδρέου στο FOXNEWS

    14/1/2002 6:28:00 μμ

    Συνέντευξη στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο FOXNEWS, παρέθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, λίγα πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής από τις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο αυτής, βρέθηκαν το θέμα της διεθνούς εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας, η δράση της "17Ν" και τα αποτελέσματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο κ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε τις συναντήσεις με την αμερικανική πολιτική ηγεσία και τις διμερείς σχέσεις πολύ καλές.

    Η Ελλάδα υπερ της ειρήνης και της σταθερότητας

    Όπως ανέφερε, οι δυο χώρες, συνεργάζονται στενά στο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας, ενώ η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, επιθυμεί τη σταθερότητα και εργάζεται για την περαιτέρω σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.

    Ερωτηθείς για ενδεχόμενη παρουσία της οργάνωσης Αλ Κάιντα στην Ελλάδα, ο Υπ. Εξωτερικών απάντησε ότι δεν έχει παρατηρηθεί δραστηριότητα της Αλ Κάϊντα στην Ελλάδα, αλλά αντίθετα αυτό έχει συμβεί στα Βαλκάνια.

    Σε ερώτηση για τη δράση της 17Ν απάντησε ότι η Ελλάδα συνεργάζεται με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ (FBI, CIA), Βρετανίας (Scotland Yard) και άλλων χωρών, ώστε αυτή η μικρή ομάδα να εξαρθρωθεί και να οδηγηθεί στην δικαιοσύνη.

    " Βελτιώνουμε τις τεχνικές μας και ελπίζουμε ότι θα έχουμε αποτελέσματα όσο το δυνατόν ταχύτερα. Υπήρξαν στο παρελθόν συλλήψεις, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να συλλάβουμε τους καθοδηγητές της ομάδας " δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η οργάνωση διαθέτει λίγα μέλη και δεν έχει δεσμούς με ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, μίλησε επίσης και για τα συναισθήματα που του προκάλεσε η επίσκεψη στο Ground Zero. Όπως δήλωσε, του είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιληφθεί "το πώς είναι δυνατόν κάποιοι άνθρωποι να συμμερίζονται τη βία και να σκοτώνουν χιλιάδες αθώους"

    [09] Εξεταστική Επιτροπή της ΝΔ για τις ελληνοποιήσεις

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 12:40:00 μμ

    Τις απαραίτητες υπογραφές για να καταθέσει στη Βουλή αίτημα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των ελληνοποιήσεων συγκεντρώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Νέα Δημοκρατία. Κατά πάσα πιθανότητα το αίτημα θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

    Η πρόταση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται μετά το πόρισμα του εισαγγελέα Ντογιάκου, στο οποίο αποδίδονται ευθύνες σε πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Η Νέα Δημοκρατία δεν θέτει ζήτημα αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, όπως έχει δηλώσει και ο Κώστας Καραμανλής, αλλά επιδιώκει να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα, ενώ ταυτόχρονα, όπως λένε κορυφαία στελέχη της, θα ασκηθεί πίεση για την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων.

    Μεταξύ των στελεχών της κυβερνήσεως που θα δεχθούν πυρά είναι και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν από τη ΝΔ γιατί υπήρχαν πορίσματα υπηρεσιακών παραγόντων για το θέμα τα οποία, κατά τη Ρηγίλλης, είχαν αποκρυβεί.

    [10] Έκλεισε το κανάλι TV6 στη Ρωσία

    14/1/2002 2:20:00 μμ

    Το τελευταίο ανεξάρτητο κανάλι TV6 Εθνικής εμβελείας, που ασκούσε αντιπολίτευση, στη Ρωσία έκλεισε μετά την απόφαση του Ανώτατου Διαιτητικού Δικαστηρίου. Οι ρώσοι δικαστές έθεσαν τέλος στην αβεβαιότητα που επικρατούσε εδώ και μήνες γύρω από το μέλλον αυτού του τηλεοπτικού καναλιού, το οποίο κατηγορείται για απείθεια απέναντι στην εξουσία.

    Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι παράνομη και αντισυνταγματική

    "Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι οριστική, και η διαδικασία κλεισίματος του καναλιού θα αρχίσει μετά τη συνεδρίαση των μετόχων, που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα σήμερα", δήλωσε εκπρόσωπος του TV6.

    Η διεύθυνση του καναλιού, πάντως, σκοπεύει να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, στηριζόμενη σε άρθρα του Αστικού Κώδικα που απαγορεύουν σε ένα μέτοχο να ζητήσει το κλείσιμο της εταιρείας στην οποία συμμετέχει.

    Η πορεία του TV6 θυμίζει την ανάλογη πορεία του πολύ ισχυρότερου NTV, το οποίο άρχισε να καταδιώκει ο Βλαντίμιρ Πούτιν μόλις ανέλαβε την εξουσία. Τον περασμένο Απρίλιο, το κανάλι αυτό πέρασε υπό την επιρροή του Κρεμλίνου ύστερα από "πραξικόπημα" της Gazprom, βασικού μετόχου και γίγαντα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, εναντίον του Βλαντίμιρ Γκουσίνσκι, ιδιοκτήτη και ιδρυτή του καναλιού.

    Το έγκλημα του τελευταίου ήταν ότι δεν υποστήριξε τον Πούτιν στη μάχη για την προεδρία.

    Οι δημοσιογράφοι του NTV κατήγγειλαν αμέσως αυτή τη σκευωρία, για να λάβουν την απάντηση από τη διοίκηση της Gazprom ότι, ως βασικός μέτοχος της εταιρείας, έχει το δικαίωμα να απολύει μια διοίκηση που δεν πληρώνει τα χρέη της.

    Όσο για τον πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος δεν "χώνεψε" ποτέ την υποστήριξη του NTV προς τους αντιπάλους του αλλά και δεν ενέκρινε τον "χουλιγκανισμό" των δημοσιογράφων, προτίμησε να μην παρέμβει ευθέως στη διαμάχη.

    Όταν η διεύθυνση του καναλιού πέρασε σε μια άλλη ομάδα, πιο "ευαίσθητη" απέναντι στα κρατικά συμφέροντα, οι διαφωνούντες δημοσιογράφοι στράφηκαν στη μοναδική πόρτα που ήταν ακόμη ανοιχτή: το TV6, ένα ιδιωτικό κανάλι εθνικής εμβέλειας, που το 75% του κεφαλαίου του ανήκε στον μεγιστάνα Μπόρις Μπερεζόφσκι.

    Ο τελευταίος, που σήμερα ζει στην εξορία, κατάλαβε τον κίνδυνο, αλλά άφησε τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους.

    Όσο προχωρούσε η φίμωση του ρωσικού Τύπου, τόσο ο αντιπολιτευτικός τόνος των δημοσιογράφων του TV6 οξυνόταν. Πολύ γρήγορα, το κανάλι έγινε το μοναδικό μέσο ενημέρωσης της αντιπολίτευσης που εξέπεμπε σε ολόκληρη τη Ρωσία. Το φθινόπωρο, τα προβλήματα για το κανάλι ξανάρχισαν.

    Η Loukoil, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας και κάτοχος του 15% του κεφαλαίου του TV6, αποφάσισε να παραπέμψει το κανάλι στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Μόσχας με την κατηγορία της κακοδιαχείρισης. Το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο.

    Στη συνέχεια, το TV6 προσέφυγε σε ανώτερες αρχές, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Σήμερα πλέον δεν του μένει παρά το Συνταγματικό Δικαστήριο, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    "Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Θα δράσουμε αποκλειστικά στο πλαίσιο του νόμου, αλλά θα αγωνιστούμε για το κανάλι μέχρι το τέλος. Η περίπτωση του TV6 είναι ίδια με το NTV", επισήμανε ένας ρώσος δημοσιογράφος.

    Με πρόσχημα την επίλυση οικονομικών προβλημάτων, υπηρετούνται πολιτικοί στόχοι: το κλείσιμο ενός ιδιωτικού καναλιού. Χρησιμοποιείται ο νόμος για να λυθούν οι λογαριασμοί μεκείνους που έχουν διαφορετική άποψη", δήλωσε ο Μπερεζόφσκι από τον τόπο της εξορίας του.

    Η "υπόθεση TV6" απεικονίζει τη διπλή πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν. Από τη μια πλευρά, πραγματισμός και πολιτική ανοιγμάτων στη διεθνή σκηνή, κάποιες οικονομικές επιτυχίες στο εσωτερικό, καθώς και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

    Παράλληλα όμως, όπως σημειώνει ο γενικός διευθυντής του TV6 Γεβγένι Κισίλιεφ, "καθυπόταξη των πάντων στις εντολές του προέδρου, από τα πολιτικά η κατάσταση είναι ακόμη πιο σύνθετη στην επαρχία, όπου τα μέσα ενημέρωσης ασφυκτιούν ανάμεσα στις τοπικές διοικήσεις και στους διάφορους "βαρόνους".

    Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές του Βλαδιβοστόκ ανήγγειλαν τη δημιουργία μιας επιτροπής για την ασφάλεια της ενημέρωσης, η οποία θα αποτελείται από πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και θα αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της δημοσίευσης κρατικών απορρήτων ή πληροφοριών που μπορεί να βλάψουν τη Ρωσία.

    "Η Επιτροπή δεν επιδιώκει να ασκήσει λογοκρισία. Πρώτιστος στόχος της είναι να εμποδίσει την αποκάλυψη μυστικών και να εκπαιδεύσει τους δημοσιογράφους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της περιοχής.

    Πηγή: Le Figaro

    [11] Ρωσία:Αυξάνεται η εγκληματικότητα ανηλίκων

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 1:01:00 μμ

    Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέθεσε στον πρωθυπουργό Μιχαήλ Κασιάνοφ τη λήψη άμεσων μέτρων για τα εκατοντάδες χιλιάδες εγκαταλελειμμένα παιδιά στη Ρωσία, μετέδωσε το Ιτάρ-Τας. Περίπου ένα εκατομμύριο εγκαταλελειμμένα παιδιά ζουν στους δρόμους της Ρωσίας όπου η εγκληματικότητα των ανηλίκων έχει αυξηθεί ανησυχητικά, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Βαλεντίνα Ματβιένκο. Κατά τους δέκα πρώτους μήνες του 2001, διαπράχθηκαν 145.700 εγκλήματα και αδικήματα από παιδιά, αριθμός ο οποίος αυξάνεται συνεχώς, πρόσθεσε η Ματβιένκο.

    [12] Δολοφονία μέλους της παλαιστινιακής Φατάχ

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 12:39:00 μμ

    Ένοπλοι του κινήματος Φατάχ

    Ο Ράεντ αλ Κάρμι, μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ και καταζητούμενος από το Ισραήλ, σκοτώθηκε σήμερα από την έκρηξη ισραηλινής βόμβας έξω από το σπίτι όπου κρυβόταν στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης, δήλωσαν παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας. Σύμφωνα με αυτές "πρόκειται για καθαρή δολοφονία από τους Ισραηλινούς". Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.

    Κατεδαφίσεις κατοικιών Παλαιστινίων στην ανατολική Ιερουσαλήμ

    Η ισραηλινή αστυνομία συνέχισε και σήμερα τις κατεδαφίσεις κατοικιών Παλαιστινίων στην συνοικία Αλ Ισαουίγια της ανατολικής Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με μαρτυρία φωτογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας διευκρίνισε ότι η εντολή για τις κατεδαφίσεις δόθηκε από ισραηλινό δικαστήριο και αφορά 17 κατοικίες Παλαιστινίων που κτίσθηκαν "παράνομα". Σύμφωνα με τον ίδιο, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι παρακολούθησαν την κατεδάφιση των κατοικιών. Δύο μέλη της ισραηλινής αριστεράς που προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διέλευση των εκσκαφέων συνελήφθησαν από την αστυνομία.

    Διαδηλώσεις σε Τελ Αβίβ και Βαγδάτη για τις κατεδαφίσεις

    Πολλές δεκάδες υποστηρικτές της ισραηλινής οργάνωσης "Η Ειρήνη" πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Αμυνας στο Τελ Αβίβ κατά της κατεδάφισης από τον ισραηλινό στρατό σπιτιών Παλαιστινίων στην πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας. "Η κυβέρνησή μας έχει χάσει κάθε ηθική συνείδηση και οι παράνομες διαταγές της (για κατεδαφίσεις σπιτιών) μας ενοχοποιούν όλους, ειδικά του νεαρούς ισραηλινούς στρατιώτες", τονίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

    Στη Βαγδάτη, περίπου 3.000 Αραβες, κάτοικοι της ιρακινής πρωτεύουσας, διαδήλωναν την ίδια ώρα μπροστά στην έδρα του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNPD) εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τους Παλαιστίνιους. Οι διαδηλωτές (Παλαιστίνιοι, Ιορδανοί, Λιβανέζοι, Αιγύπτιοι, Σομαλοί και Μαυριτανοί) φώναζαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Ισραήλ και έκαψαν σημαίες και των τριών αυτών χωρών. Λίγο πριν διαλυθούν έδωσαν στον εκπρόσωπο του UNPD μήνυμα προς τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν, με το οποίο καταγγέλλουν "τις βάρβαρες σφαγές της σιωνιστικής οντότητας εναντίον του παλαιστινιακού λαού" και ζητούν από τον ΟΗΕ να καταβάλει "κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσουν οι σιωνιστικές επιθέσεις και να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή".

    Κρατούμενοι-μέλη της Χαμάς κήρυξαν απεργία πείνας

    Στο μεταξύ, κύκλοι προσκείμενοι στην ισλαμιστική στην ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσαν πως 11 μέλη της οργάνωσης που συνελήφθησαν από την Παλαιστινιακή Αρχή, κήρυξαν σήμερα απεργία πείνας με αίτημα την απελευθέρωσή τους. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι τα μέλη αυτά παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές Σαλφίτ της Δυτικής Όχθης πάνω από ένα μήνα, χωρίς να έχουν περάσει από δίκη και χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορία εναντίον τους. Τέλος, διευκρίνισε ότι τα άτομα αυτά συνελήφθησαν στις 2 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του ανθρωποκυνηγητού που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή αστυνομία μετά από ένα φονικό κύμα αντι-ισραηλινών επιθέσεων.

    [13] Συνετρίβη ισπανικό αεροσκάφος στο Μπιλμπάο

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 11:19:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Το μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου "Embraer 120", το οποίο είχε εξαφανιστεί νωρίτερα σήμερα από τα ραντάρ του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου του Μπιλμπάο, στη χώρα των Βάσκων, συνετρίβη σε ορεινή περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο του Μπιλμπάο. Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της βασκικής αστυνομίας και τα 3 μέλη του πληρώματος, δύο κυβερνήτες και ένας μηχανικός, βρέθηκαν νεκροί 100 μέτρα από την κορυφή του όρους Σάντα Μαρίνα Λα Βιέχα. Το αεροπλάνο, έχασε επαφή με τον πύργο ελέγχου λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μπιλμπάο προερχόμενο από την Μαδρίτη. Το αεροσκάφος δεν είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου.

    [14] Ιταλία:Συζήτηση για το ευρωπαϊκό δόγμα

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 7:22:00 μμ

    Την πεποίθηση του ότι η Ιταλία δεν θα τεθεί υπό κηδεμονία από την Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μιλώντας στο κοινοβούλιο για θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας του.Ο Ιταλός πρωθυπουργός στην ομιλία του επαναβεβαίωσε το ευρωπαϊκό δόγμα της κυβέρνησής του τονίζοντας ότι η Ιταλία θα συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση, αλλά απέρριψε μιαν Ευρώπη που θα είναι "κατευθυνόμενη, συγκεντρωτική, γραφειοκρατική".

    Ο κ. Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε επίσης πως η κυβέρνησή του θα ορίσει πριν το τέλος του μήνα τους εκπροσώπους της στη Συνθήκη για το μέλλον της Ευρώπης και θα υποστηρίξει τις εργασίες τους ενώ αναφερόμενος στη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε πως θα διαρκέσει "όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να αναβαθμιστεί με τον καλύτερο τρόπο το διπλωματικό δίκτυο της χώρας".

    [15] Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 12:56:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας, Αλί Αμπού αλ-Ραγκίμπ ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του και αναμένεται να ενημερώσει τον βασιλιά Αμπντάλα, ο οποίος -όπως εκτιμάται- θα του δώσει νέα εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η απόφαση του Ιορδανού πρωθυπουργού να υποβάλει την παραίτησή του ήταν αιφνιδιαστική και ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Στόχος του Αλί Αμπού αλ-Ραγκίμπ είναι να λάβει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν πιθανότατα τον προσεχή Σεπτέμβριο. "Η κυβέρνηση παραιτήθηκε, αλλά ο πρωθυπουργός θα παραμείνει στη θέση του λαμβάνοντας νέα εντολή", δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. Ο 55χρονος Αμπού Ραγκίμπ σχημάτισε την κυβέρνησή του, που έχει 29 μέλη, τον Ιούνιο του 2000 με στόχο την ανανέωση της οικονομίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

    [16] Συνάντηση Σημίτη- Ρέππα για το ασφαλιστικό

    14/1/2002 4:35:00 μμ

    Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Δημήτρη Ρέππα με τον πρωθυπουργό, κατά την οποία θα καθοριστεί η κυβερνητική πολιτική για το ασφαλιστικό. Το υπουργείο Εργασίας κοστολογεί τα πρώτα σενάρια για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν μικρή αύξηση στα όρια ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση, φοροεκπτώσεις για ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια και μείωση της κύριας σύνταξης στο 70% του συντάξιμου μισθού.

    " Την ανάγκη η χρηματοδότηση για το ασφαλιστικό να γίνει από σταθερές πηγές του προϋπολογισμού " επανέλαβε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8.

    Επανάσταση στις υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων προαναγγέλλει ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, σε σημερινή συνέντευξή στα "Νέα".

    Έως τα τέλη του έτους, οι πολίτες θα διαπιστώσουν τέτοια διαφορά που δεν θα το πιστεύουν σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, υποσχόμενος, μεταξύ άλλων την παροχή σουιτών, μονόκλινων και εντυπωσιακής ξενοδοχειακής βελτίωσης.

    [17] Προς ενοποίηση Αγροτική Ασφαλιστική -Αγροτική Ζωής

    Βιβή Παπαστεφάνου 14/1/2002 1:09:00 μμ

    Ο πρόεδρος των δύο

    εταιριών, κύριος Α. Χασιώτης

    Τον ερχόμενο Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγχώνευση των εταιριών Αγροτική Ασφαλιστική και Αγροτική Ζωής, με το μετασχηματισμό των ισολογισμών τους. Και οι δύο εταιρίες επιβεβαίωσαν τις ισχυρές βάσεις που διαθέτουν, αφού όχι απλά άντεξαν τους κραδασμούς που κλόνισαν την ευρύτερη χρηματοοικονομική αγορά τα τελευταία δύο χρόνια και τις συνέπειες των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά την ίδια περίοδο κατόρθωσαν με συνετά βήματα να αυξήσουν το μερίδιό τους στην Ελληνικά αγορά.

    Επενδυτικά σχέδια

    Η Αγροτική Ζωής το 2001 πέτυχε αύξηση κατά 63% των ασφαλίστρων της συνολικής νέας παραγωγής στις ασφαλίσεις ζωής, κατά 77% των ατομικών ασφαλίσεων ζωής και υγείας, κατά 23,5% του χαρτοφυλακίου των συμβολαίων στις ατομικές ασφαλίσεις ζωής και υγείας, καθώς και αύξηση άνω του 17% του συνολικού χαρτοφυλακίου ατομικών και ομαδικών ασφαλιστηρίων. Οι αυξήσεις αυτές εκτιμάται ότι είναι οι μεγαλύτερες που παρατηρούνται στην ασφαλιστική αγορά, το 2001, στον κλάδο ζωής. Αντίστοιχα η παραγωγή ασφαλίστρων της Αγροτικής Ασφαλιστικής αυξήθηκε κατά 9%.

    Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των επενδυτικών σχεδίων τους πρόκειται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους να ολοκληρωθεί η συνεργασία με την εταιρία SAN PAOLO VITA για τη δημιουργία εταιρίας bancassurance. Την ίδια περίοδο αναμένεται να υπογραφεί η τελική συμφωνία με την Γερμανική Εταιρία Πιστώσεων Gerling για τη δημιουργία εταιρίας στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί και παραγωγικά το Υποκατάστημα της Γερμανίας.

    Οσον αφορά την εταιρία στη Ρουμανία, η αλλαγή του νομικού καθεστώτος που διέπει τις ασφαλιστικές εταιρίες στη χώρα αυτή καθυστερεί την έκδοση της άδειας. Παράλληλα προχωρούν και οι εργασίες για την ανέγερση του Μεγάρου των Ασφαλιστικών Εταιριών στο ιδιόκτητο κτίριο, επί της λεωφόρο Συγγρού 173.

    Αμεσα πρόκεται να επιλεγεί και εξειδικευμένος manager, ο οποίος σε συνεργασία με την Εταιρία Αξιοποίησης Ακινήτων θα αναλάβει την ολοκλήρωση της διαχείρισης του έργου αυτού.

    Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η λειτουργία του νέου μηχανογραφικού συστήματος της εταιρίας στους κλάδους αυτοκινήτου, πυρός και προσωπικών ατυχημάτων, δηλαδή που εξυπηρετεί το 85% περίπου των παραγωγικών λειτουργιών της εταιρίας. Η χρήση του συστημάτων αυτών αρχίζει σταδιακά να παραδίδεται και στα συνεργαζόμενα πρακτορεία, γεγονός που αποτελεί και την καινοτομία του έργου αυτού.

    [18] Καβάλα: οικονομική ενίσχυση για τους συνταξιούχους

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 5:53:00 μμ

    Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 100.000 δραχμών ζητούν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ νομού Καβάλας με επιστολή τους που απηύθυναν στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Το αίτημα αφορά όσους συνταξιούχους παίρνουν σύνταξη μέχρι 300.000 δραχμές το μήνα. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι "η βαρυχειμωνιά που ενέσκηψε στο νομό Καβάλας με τις πολικές θερμοκρασίες από τα μέσα του Νοέμβρη μας έχει οδηγήσει σε βιοτικά και οικονομικά αδιέξοδα".

    Και συνεχίζουν: "Πρόσθετοι αρνητικοί παράγοντες όπως οι ανατιμήσεις των οπωροκηπευτικών και των "στρογγυλοποιήσεων" πάντοτε προς τα πάνω των τιμών ειδών ευρείας κατανάλωσης και των υπηρεσιών έχουν αφανίσει τη σύνταξή μας από το πρώτο δεκαπενθήμερο".

    [19] Θεσσαλονίκη-Παραπέμπεται για υπεξαίρεση 150 εκ.

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 5:55:00 μμ

    Στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης παραπέμπεται να δικαστεί, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, εκπρόσωπος εταιρίας η οποία διαφεύγει τη σύλληψη, για υπεξαίρεση περίπου 153 εκατομμυρίων δραχμών και ακάλυπτες επιταγές ύψους 50 εκατομμυρίων δραχμών.

    Πρόκειται για την Φεβρωνία Δημητριάδου η οποία, από τον Μάρτιο του 1999 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2001, ως νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρίας "INTERNATIONAL SERVICES LTD-ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΕ", είχε αναλάβει τη γενική πρακτόρευση της αεροπορικής εταιρίας «AIR GREECE-AERODROMISIS S.A» και είχε παραλάβει πακέτα εισιτηρίων και φορτωτικών, συνολικού ύψους περίπου 220 εκατομμυρίων δραχμών.

    Η Δημητριάδου πούλησε τα πακέτα αλλά δεν έδωσε στην εταιρία όλα τα χρήματα, παρακρατώντας για τον εαυτό της περίπου 153 εκατομμύρια δραχμές. Παράλληλα, εξέδωσε και ακάλυπτες επιταγές ύψους 50 εκατομμυρίων δραχμών.

    [20] Νίκη του Ηρακλή επί της ΑΕΚ

    Aννα Κούρτη 14/1/2002 1:55:00 μμ

    Η ΑΕΚ έκανε την δεύτερη της ήττα στο πρωτάθλημα από τον Ηρακλή με 3-2 στο Καυτατζόγλειο και έτσι η διαφορά της από τον Ολυμπιακό μειώθηκε στους 2 βαθμούς, μια εβδομάδα πριν το μεγάλο μεταξύ τους ντέρμπι που θα γίνει στο "Νίκος Γκούμας". Οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν την κακή αγωνιστική εικόνα της ομάδας του Σάντος στο πρώτο ημίχρονο και εκεί κρίθηκε και το παιχνίδι, αφού η αντεπίθεση του "δικεφάλου" στην επανάληψη δεν έφερε αποτέλεσμα.

    Ο διαιτητής Μποροβήλος από την Αρκαδία έδειξε κίτρινη κάρτα στους Νατσούρα, Μιλόγιεβιτς, Χατζί, Στολτίδη και Λάκη.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Χαλκιάς, Κυριαζής, Χατζί, Νατσούρας, Μιλόγιεβιτς (83' Νεμπεγλέρας), Στολτίδης, Χάγκαν (90' Κορμαρής), Κουτσουρές, Κεμπάτζε, Φοφόνκα (79' Νασιόπουλος), Μπαχράμης

    ΑΕΚ: Ατματσίδης, Λάκης, Κασάπης, Γκαμάρα, Κωστένογλου (22' Ιβιτς), Ζήκος, Πέτκοφ (85' Φόλια), Ζαγοράκης, Μαλαδένης, Τσάρτας, Κωνσταντινίδης (46' Φερούζεν). (

    [21] Αγώνες Κλειστού Στίβου Παίδων-Κορασίδων

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 1:23:00 μμ

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ η πρώτη φετινή ημερίδα κλειστού στίβου παίδων-κορασίδων, όπου ο Παναγιώτης Χρυσοσπάθης σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 200μ. Ο αθλητής του ΑΟ Φιλοθέης τερμάτισε σε 22.34, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του Κώστα Σφυρόπουλου που ήταν 22.47 από τις 14 Φεβρουαρίου 1998.

    Στα 1.500μ παίδων νικητής ήταν ο Παναγιώτης Καραναγνώστης με 4:22.10 Στις κορασίδες η Αννα Θαλασινού με 4:52.00 Στα 300μ παίδων ο Μιχάλης Σπυράτος με 8:58.55 Στο επί κοντώ ο Μιχάλης Παστος με 4.61μ Στο μήκος ο Βαγγέλης Ντάκης με 6.59μ Στα 60μ ο Γιάννης Γκασιώνης με 8.20μ Στις κορασίδες η Αγγελκή Τσιουρή με 9.33 Στο τριπλούν η Αθηνά Δημητρίου με 10.50μ Στα 800μ η Μαρία Νταλάκα με 2:17.66 Στους παίδες ο Ανδρέας Μπράτσης με 2:02.60. Στο επί κοντώ νεανίδων κέρδισε η Παρθ. Δεσκουλίδου με 3.61μ Στα 400μ ο Αλέξης Κομπούλης με 51.64 Στο ύψος ο Θεόδωρος Μαθιουδάκης με 1.96μ Στα 400μ κορασίδων η Αλεξ. Κουργιαντάκη με 66.41 Στα 60μ παίδων ο Σωτήρης Παέτας με 7.26 Στις κοπρασίδες η Βασιλική Σφονδύλη με 7.94 Στο τριπλούν παίδων ο Δημήτρης Ντρούλιας με 13.41 Στη σφαίρα παίδων ο Βαγγέλης Πλαβούκος με 16.28μ και στα 200μ κορασίδων η Διονυσία Κάσσιου με 27.13.

    [22] Μπάσκετ: Ήττα του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 1:20:00 μμ

    Το κλειστό της Γλυφάδας "ξύπνησε" στην ομάδα του Ολυμπιακού τις δυσάρεστες μνήμες της 13ης αγωνιστικής, κόντρα στον Παναθηναϊκό, καθώς δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του αγώνα να πετύχει το "δέσιμο" στην άμυνα και "παραδόθηκε" σε μία πιο οργανωμένη ΑΕΚ, με 86-74, δίνοντας παράλληλα το δικαίωμα στην Ένωση να "σκαρφαλώσει" και πάλι στην κορυφή της βαθμολογίας με 27 βαθμούς.

    Από τους νικητές ξεχώρισε ο Χόλντεν με 26 πόντους, ενώ από τους "ερυθρόλευκους" ο Φορντ με 27π.

    Τα αποτελέσματα:

    Αρης-Δάφνη 86-72

    Πανιώνιος-Ιωνικός ΝΦ 88-91

    ΚΑΟΔ-Ηρακλής 74-80

    Μαρούσι-ΠΑΟΚ 81-75

    Παναθηναϊκός-Νήαρ Ηστ 94-62

    Ολυμπιακός-ΑΕΚ 74-86

    Περιστέρι-Ηράκλειο 13/1

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 14 αγώνες)

    ΑΕΚ 27

    Παναθηναϊκός 26

    Ηρακλής 25

    Ολυμπιακός 24

    Πανιώνιος 22

    Μαρούσι 21

    ΠΑΟΚ 20

    Περιστέρι (13αγ.) 19

    Αρης 19 Ηράκλειο (13αγ.) 18

    ΚΑΟ Δράμας 18

    Ιωνικός ΝΦ 18

    Νήαρ Ηστ 17

    Δάφνη 16

    Ο Ολυμπιακός έχει έναν μηδενισμό

    [23] Στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας ο Ναλιτζής

    Aννα Κούρτη 14/1/2002 12:47:00 μμ

    Στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας θα συνεχίσει την καριέρα του ο Δημήτρης Ναλιτζής, που δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στο ιταλικό ποδόσφαιρο, με τις φανέλες της Ουντινέζε και της Νάπολι. Ο διεθνής σέντερ φορ υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις και υπέγραψε το συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα της Λισαβόνας.

    Επίσης, ο Ρουμάνος τεχνικός της Σπόρτινγκ, Λαντισλάο Μπόλονι πιστεύει πως ο Ναλιτζής θα καλύψει το κενό του Μάριους Νικουλάε, που τραυματίστηκε και θα μείνει εκτός δράσης έως το τέλος της σεζόν.

    "Τον γνωρίζω, είναι παίκτης αξίας και θα μας βοηθήσει πολύ, ειδικά τον καιρό που θα είναι απών ο Νικουλάε", δήλωσε ο τεχνικός της Σπόρτινγκ.

    [24] Ανετη νίκη του Ολυμπιακού

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 1:46:00 μμ

    Ο Ολυμπιακός ανέβασε κατά πολύ την απόδοσή του στο τελευταίο εικοσάλεπτο και έφτασε σε μια εύρεια νίκη επί της Παναχαϊκής με 4-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο σε αγώνα για την 11η ημέρα της Α' Εθνικής. Μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο Αλέκος Αλεξανδρής που πέτυχε τρία γκολ (19', 73', 79'), ενώ το άλλο γκολ των πρωταθλητών πέτυχε ο Γιαννακόπουλος στο 84'.

    Ο διαιτητής Αγγελάκης (Θεσσαλονίκης) έδειξε κίτρινες κάρτες στους Ζε Ελίας, Γυριχίδη, Γκίτση.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    Ολυμπιακός: Γεωργίου, Πατσατζόγλου, Κωστούλας, Μπερμούντες (60' Ανατολάκης), Κόντης (71' Γιαννακόπουλος), Καρεμπέ, Ζε Ελίας, Νινιάδης (46' Ζέτερμπεργκ), Τζόρτζεβιτς, Ζιοβάνι, Αλεξανδρής.

    Παναχαϊκή: Κιούρκος, Κατσουράνης, Γκίτσης, Γκουζιώτης, Ιωάννου, Γυριχίδης (61' Αμπελάς), Ιστιόλ, Κομπαγιάσι (58' Κωνσταντινίδης), Βούκσεβιτς (71' Κομίνχες), Βαβίλης, Μητσιόπουλος.

    [25] Συντριπτική νίκη του ΟΦΗ επί του Ιωνικού

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 1:42:00 μμ

    Χωρίς να συναντήσει την παραμικρή αντίσταση, ο ΟΦΗ συνέτριψε 4-0 τον Ιωνικό στο γήπεδο "Θ.Βαρδινογιάννης" σε αγώνα για την 11η ημέρα της Α' Εθνικής. Τα γκολ των Κρητικών πέτυχαν οι Κώτσιος στο 18', Γκόμες στο 47' και στο 84' και Πίτσος στο 67'. Οι παίκτες του ΟΦΗ έδειξαν από την αρχή τις διαθέσεις τους και κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο, υποχρεώνοντας τον Ιωνικό σε παθητικό ρόλο

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΟΦΗ: Μπεκιάι, Μπελεβώνης, Κώτσιος, Κολιτσιδάκης, Πίτσος, Νιόπλιας (83' Τζανετής), Μουνιόζ, Κιάσσος (72' Σάμσον), Διγκόζης, Σοάρες (75' Ιορδανίδης), Γκόμες.

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Βενιαμίν, Πάβλακ, Αφάς, Νασιμέντο, Ντελγάδο, Μονταμπόρ (56' Μαρκομιχάλης), Ξανθόπουλος (70' Γκούτμαν), Οφρυδόπουλος, Κουρμπέλο (46' Φραντζέσκος), Μικές, Νολ

    [26] Σημαντική νίκη του Πανιωνίου επί του Αρη

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 1:39:00 μμ

    Πολύτιμη βαθμολογικά νίκη πέτυχε ο Πανιώνιος που επικράτησε με 1-0 στη Νέα Σμύρνη του Αρη, στο πλαίσιο της 11ης ημέρας της Α' Εθνικής. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο νεοαποκτηθείς Ερολ Μπουλούτ οκτώ λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης. Μέτριο ήταν το θέαμα που παρακολούθησαν οι λιγοστοί θεατές που βρέθηκαν στο στάδιο της Νέας Σμύρνης στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα.

    Ο διαιτητής Τσικίνης (Μεσσηνίας), "κιτρίνησε" τους Πρίλασνικ, Παπαδόπουλο.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Ραγκουέλ (80' Φερεκίδης), Βλτσεκ, Μουζαουί (57' Ιωάννου), Λάλικ, Γκώνιας, Χασιώτης, Απ. Μάντζιος, Ευθυμιάδης, Ερολ, Κάφαλης (89' Γιαννόπουλος)

    ΑΡΗΣ: Κατεργιαννάκης, Κολτσίδας, Πρίλασνικ, Βαλερί, Μορίς, Μπάρκογλου, Παπαδόπουλος, Χριστοδούλου (63' Θεοδωρίδης), Τσίμπα, Χαριστέας (56' Λιολίδης), Τζμπαρί (78' Κυζερίδης).

    [27] Νίκη της Ρεάλ επί της Βαλένθια

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 1:36:00 μμ

    Με σκόρερ τον Φερνάντο Μοριέντες στο 72ο λεπτό η Ρεάλ Μαδρίτης, κατέβαλε την αντίσταση της Βαλένθια στο στάδιο Μπερναμπέου μπροστά σε 75.000 θεατές και παρέμεινε στην πρώτη θέση της κατάταξης στο ισπανικό πρωτάθλημα μετά από 20 αγώνες.

    Η Ρεάλ αγωνίστηκε με τους Κασίγιας, Ρομπέρτο Κάρλος, Σαλγκάδο, Ιέρο, Παβόν, Ελγκέρα (80' Σολάρι), Μακελελέ, Φίγκο, Ζιντάν (90' ΜακΜάναμαν), Ραούλ, Μοριέντες (88' Γκούτι).

    Στη Βαρκελώνη, ο Ριβάλντο προσέφερε "χείρα βοηθείας" στην Μπαρτσελόνα, καθώς με δύο προσωπικά του γκολ βοήθησε τα μέγιστα στη διαμόρφωση του τελικού 3-1, κόντρα στη Σεβίλη, στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής.

    Ετσι, οι "μπλαουγκράνα" μετά τη σημερινή τους επιτυχία "σκαρφάλωσαν" στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, ενίσχυοντας τις ελπίδες τους για παραμονή στο "κυνήγι" του τίτλου.

    Τα τέρματα των νικητών σημείωσαν οι Ριβάλντο (7', 61'), Γκάμπρι (57'), ενώ για τους ηττημένους σκόραρε ο Τόμας στο 4'.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 20ης αγωνιστικής:

    Αθλέτικ Μπιλμπάο-Ρεάλ Σοσιεδάδ 2-1

    Βιγιαρεάλ-Ράγιο Βαγεκάνο 1-1

    Αλαβές-Τενερίφη 1-0

    Μπαρτσελόνα-Σεβίλη 3-1

    Θέλτα-Οσασούνα 1-1

    Μπέτις-Μάλαγα 1-1

    Σαραγόσα-Εσπανιόλ 0-0

    Βαγιαδολίδ-Λα Κορούνια 3-0

    Λας Πάλμας-Μαγιόρκα 3-1

    Ρεάλ Μαδρίτης-Βαλένθια 1-0

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ σε 20 αγώνες

    Ρεάλ Μαδρίτης 38 Μπιλμπάο 34 Θέλτα 33 Μπαρτσελόνα 33 Αλαβές (19αγ) 33 Βαλένθια 33 Λα Κορούνια 33 Μπέτις 32

    [28] Νίκησε ο Παναθηναϊκός 2-1 το Αιγάλεω

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 1:12:00 μμ

    Με αγωνιώδη νίκη, συνοδεύτηκε το ντεμπούτο του Σέρτζιο Μαρκαριάν στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Οι "πράσινοι", αν και βρέθηκαν στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου να χάνουν με 1-0 από το Αιγάλεω, στο γήπεδο "Απόστολος Νικολαίδης", τελικά με δύο τέρματα σε διάστημα 13 λεπτών από τους Βαζέχα και Μπασινά, κατάφεραν να πάρουν τη νίκη (2-1), που τους διατήρησε στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Χένρικσεν, Φύσσας (87' Σάριτς), Μπασινάς, Κυργιάκος, Λυμπερόπουλος (54' Βαζέχα), Βλάοβιτς (54' Μικάελσεν), Καραγκούνης, Κωνσταντίνου, Κόλκα.

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Μπίκιτς, Παπουτσής, Αντονετί, Μεϊδάνης, Συμεωνίδης, Φωτάκης, Ντελ Σινιόρε, Ουάνγκα, Σβένσον (54' Κίτσας), Αγρίτης, Νικολόπουλος (67' Μακρής).

    Διαιτητής: Τακίδης

    Κίτρινες κάρτες: Νικολόπουλος, Μπίκιτς, Αντονετί, Φωτάκης.

    Κόκκινες κάρτες: Ντελ Σινιόρε (δύο κίτρινες)

    [29] Πέρασε νικηφόρα από τα Ανω Λιόσια ο ΠΑΟΚ

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 12:34:00 μμ

    Αποδίδοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο στα πρώτα 25 λεπτά και παίζοντας με μυαλό στη συνέχεια, ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-1 στα Ανω Λιόσια τον Ακράτητο και ανέβηκε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Τα γκολ του "δικεφάλου" πέτυχαν ο Οκκάς στο πρώτο μόλις λεπτό και ο Γεωργιάδης με πέναλτι στο 25', ενώ για τους γηπεδούχους μείωσε στο 45' ο Σέμος.

    Ο διαιτητής Γκούβας από την Αρτα έδειξε κίτρινη κάρτα στους Χάβο και Ζαβαντία, Οκκά, Γεωργιάδη.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    Ακράτητος: Στάουτσε, Ποζαπαλίδης, Οττο, Ζιάκας (51' Μπορέλι), Βελέντζας, Ηλιόπουλος, Μαγκαφίνης (78' Τάτσης), Κουτσοκώστας (70' Κολιάκος), Χάβος, Γκαρόζης, Σέμος.

    ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Μπορμπόκης, Κατσιαμπής, Ζαβαντίας, Οκκάς (89' Κουλακιώτης), Γεωργιάδης (85' Σπάσιτς), Κούτσης, Γιασεμή (79' Φρούσος), Χασιώτης, Καραδήμος, Κωνσταντινίδης.

    [30] Ο πρίγκιπας Χάρι επέστρεψε στο σχολείο του!

    Aννα Κούρτη 14/1/2002 11:44:00 πμ

    Επέστρεψε χθες το απόγευμα στο κολέγιο του Ιτον, ο πρίγκιπας Χάρι, όπου φοιτά, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου που έπληξε τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας. Ο Χάρι πέρασε όλη τη χθεσινή ημέρα στο Χάιγκροβ, στο σπίτι του πατέρα του στο Γκλούστερσαϊρ.

    Εκπρόσωπος των Ανακτόρων Σεν Τζέιμς επιβεβαίωσε ότι ο πρίγκιπας της Ουαλίας έστειλε το μικρότερο γιό του σε κλινικής αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά στο Πέκαμ του νότιου Λονδίνου, κυρίως για να ενημερωθεί από κοντά για τους κινδύνους που προκαλεί μια τέτοια συμπεριφορά. "Πρόκειται για σοβαρό ζήτημα που επιλύθηκε εντός της οικογενείας και τώρα ανήκει στο παρελθόν", είπε.

    Σύμφωνα με την κυριακάτικη εφημερίδα "News of the World" o Χάρι άρχισε να καπνίζει χασίς το περασμένο καλοκαίρι στο Χάιγκροβ, όταν ήταν 16 ετών.

    Μαζί με φίλους του επίσης άρχισε να συχνάζει σε παμπ της περιοχής όπου έπινε αλκοολούχα ποτά.

    Το θέμα απασχολεί για δεύτερη συνεχή ημέρα σύσσωμο το βρετανικό Τύπο, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ επιρρίπτει τώρα τις ευθύνες για τη στάση αυτή ζωής του τρίτου στη διαδοχή του θρόνου στους ... άνδρες ασφαλείας του.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τάιμς", το περιβάλλον του Χάρι φταίει γι αυτό που συνέβη, καθώς ο νεαρός πρίγκιπας που πρέπει να είναι συνεχώς υπό την προστασία ενός σωματοφύλακα αφέθηκε χωρίς επιτήρηση στο σπίτι του όπου κάπνιζε χασίς.

    Η "Ντέιλι Εξπρές" διερωτάται πώς οι άνδρες ασφαλείας άφησαν τον Χάρι να συχνάζει σε τέτοια μπαρ γνωστά για τη χρήση ναρκωτικών από τους θαμώνες τους αλλά και τους διαπληκτισμούς που σημειώνονται εκεί.

    Υπό τον τίτλο "Οι βραδιές κοκαϊνης και έκσταση του Χάρι", η "Μίρορ" αποκαλύπτει ότι οι φίλοι του πρίγκιπα έπαιρναν σκληρά ναρκωτικά παρότι ο ίδιος διαβεβαίωσε τον πατέρα του ότι έχει δοκιμάσει μόνο χασίς.

    Οσον αφορά το αριστοκρατικό σχολείο του Ιτον, όπου ο Χάρι σπουδάζει μαζί με συμμαθητές του από την υψηλή κοινωνία της Βρετανίας, οι "Τάιμς" γράφουν ότι είναι άσχημο που δεν υπήρξε αντίδραση του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

    "Παλιά οι μαθητές που εμπλέκονταν στην κατανάλωση ναρκωτικών αποβάλλονταν αμέσως από αυτό", υπενθυμίζει.

    Πιο επιεικής ο σχολιαστής της "Ιντιπέντεντ" εκτιμά ότι ο Χάρι δέχτηκε μια αρκετά μεγάλη τιμωρία για μια "συνήθη επιπολαιότητα" που κάνουν παιδιά της ηλικίας του.

    Αρκετές εφημερίδες κρίνουν με συμπόνια τον Κάρολο που θέλησε να ενημερώσει τους γονείς για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά τους κυρίως όταν διανύουν την εφηβεία, ενώ η "Ντέιλι Τέλεγκραφ" τον συγχαίρει για τον τρόπο που αντιμετώπισε το θέμα, επιβεβαιώνοτας το πρόβλημα και δημοσιοποιώντας τα ακριβή γεγονότα, ενώ διέψευσε άλλα που δεν ήταν αληθή.

    Επίσης, η εφημερίδα "Σαν" γράφει ότι το θέμα δημοσιοποιήθηκε καθώς είναι δημοσίου ενδιαφέροντος και δεν παραβιάζει τον κώδικα συμπεριφοράς που επιβλήθηκε στον Τύπο μετά τον αναπάντεχο θάνατο της μητέρας του Χάρι, πριγκίπισσας Νταϊάνας τον Αύγουστο του 1997 στο Παρίσι.

    Ορφανός από μητέρα από 12 ετών, ο Χάρι έμενε πολύ μόνος καθώς ο διάδοχος του θρόνου απουσίαζε συχνά σε ανειλημμένες υποχρεώσεις.

    [31] Ικανοποιητική η εξέλιξη υγείας της 27χρονης

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 3:39:00 μμ

    Ενθαρρυντικά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας της 27χρονης Ειρήνης Μαρκοπούλου, που δέχθηκε μόσχευμα καρδιάς χθες στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ωνασείου, οδηγήθηκε στο χειρουργείο, όπου διαπιστώθηκε ότι το μόσχευμα εργάζεται ικανοποιητικά. Διαπιστώθηκε, επίσης, βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων. Εξακολουθεί, όμως, να δημιουργεί ανησυχία το πρόβλημα της ανεπάρκειας των νεφρών, που είχε εντοπιστεί και πριν από την επέμβαση και το οποίο αντιμετωπίζεται με αιμοκαθάρσεις.

    [32] Γαλλία: έκθεση αφιερωμένη στον συνθέτη Ξενάκη

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 6:36:00 μμ

    Εκθεση αφιερωμένη στη μνήμη του ελληνικής καταγωγής συνθέτη Ιάννη Ξενάκη οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του. Η έκθεση βασίζεται στο προσωπικό αρχείο του συνθέτη και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.

    Η ζωή και το έργο του

    Αρχιτέκτονας, μαθηματικός και μουσικός, ο Ιάννης Ξενάκης γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1921 και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία το 1947. Πήρε τη γαλλική υπηκοότητα 18 χρόνια αργότερα. Η έκθεση αυτή, που εγκαινιάζεται αύριο Τρίτη σε αίθουσα του κτιρίου της βιβλιοθήκης στην οδό Ρισελιέ, στο κέντρο του Παρισιού, καλύπτει κυρίως μια περίοδο δημιουργίας του Ξενάκη (1955-1965).

    Την δεκαετία αυτή ο Ξενάκης εμπνεύστηκε τα μεγαλύτερα ορχηστικά του έργα και άρχισε τις πρώτες εφαρμογές των μαθηματικών και της φυσικής στη μουσική.

    [33] Συνεχίζονται οι παραστάσεις του Παβαρότι

    Aννα Κούρτη 14/1/2002 3:17:00 μμ

    Ο διάσημος τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι επέστρεψε την Παρασκευή στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, όπου ερμηνεύει το ρόλο του Μάριο Καβαραντόσι στην Τόσκα του Πουτσίνι, μετά το σύντομο ταξίδι του στη Μόντενα της βόρειας Ιταλίας, για να παραστεί στην κηδεία της μητέρας του. Η πρώτη παράσταση δόθηκε στις 11 Ιανουαρίου και αφιερώθηκε στη μνήμη της μητέρας του. Επίσης, θα δοθούν άλλες τρείς παραστάσεις στις 15, 18 και 21 Ιανουαρίου.

    Οι γονείς ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες στην σταδιοδρομία μου στο τραγούδι

    Επίσης, ο 66χρονος τενόρος έκανε πρόβες ενόψει της πρώτης εμφάνισης του στο Κόβεντ Γκάρντεν τα τελευταία τέσσερα χρόνια όταν πληροφορήθηκε το θάνατο της 86χρονης Αντέλε, την Πέμπτη, μετά από μακρά ασθένεια.

    Έσπευσε στη γενέτειρά του για το "τελευταίο χαίρε" και για να συμπαρασταθεί στον πατέρα του Φερνάντο, 90 ετών.

    Όπως δήλωσε ο Παραβότι, οι γονείς του και κυρίως η μητέρα του άσκησαν πάνω του μεγάλη επιρροή στην καριέρα του, καθώς ήταν εκείνοι που τον ώθησαν να στραφεί στην όπερα.

    "Η μητέρα μου άκουγε συνεχώς μουσική στο ραδιόφωνο και μαζί με τον πατέρα μου μιλούσαν με φίλους για τους μεγάλους τενόρους της εποχής. Οι γονείς μου υπήρξαν οι σημαντικότεροι παράγοντες όσον αφορά τη σταδιοδρομία μου στο τραγούδι. Και οι δύο τους με γέμισαν με ενθουσιασμό για τη μουσική που με τον καιρό έγινε πάθος", δήλωσε ο Παβαρότι στο BBC αναπολώντας τα παιδικά του χρόνια.

    Τραγουδώντας στο Κόβεντ Γκάρντεν είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή μου

    Ο πατέρας του, παρότι εργαζόταν ως αρτοποιός, τραγουδούσε και στην όπερα της Μόντενα, ενώ η μητέρα του εργαζόταν σε καπνοβιομηχανία. Παρά τον ενθουσιασμό και το ταλέντο του γιου τους στο τραγούδι, οι γονείς του επέμεναν να σπουδάσει για να γίνει δημοδιδάσκαλος και αργότερα ασφαλιστής.

    "Ήμουν πολύ καλός ασφαλιστής και αγαπούσα επίσης τη διδασκαλία. Ωστόσο, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα ήθελα να γίνω τενόρος. Η ημέρα που συνειδητοποίησα ότι θα αφιερωνόμουν στην όπερα, θα γινόμουν τενόρος και θα κέρδιζα τη ζωή μου από αυτό, ήταν από τις πιο ευτυχισμένες της ζωής μου. Είναι μια υπέροχη όπερα για τον τενόρο. Ο Καβαραντόσι, όμως είναι ένας ρόλος που πήρα τον τελευταίο καιρό. Θα τραγουδούσα στην Τόσκα το 1963 αλλά ο τενόρος Τζουζέπε ντι Στέφανο μου είπε πως η φωνή μου δεν ήταν ακόμη έτοιμη και άκουσα τη συμβουλή του. Τραγουδώντας στο Κόβεντ Γκάρντεν είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες εμπειρίες και ένα σπουδαίο και μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή μου", πρόσθεσε ο διάσημος τενόρος.

    Αν και ο Παβαρότι συμπληρώνει 40 χρόνια ως επαγγελματίας τενόρος με διεθνή φήμη, ομολογεί πως έχει μεγάλη αγωνία πριν από την παράσταση της Τόσκα.

    [34] Αρχιτεκτονική της Χίου στο Μουσείο Μπενάκη

    14/1/2002 2:26:00 μμ

    Η έκθεση "Η Αρχιτεκτονική της Χίου" φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη και αφορά στη μελέτη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Χίου από τον Δημήτρη Πικιώνη, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1929. Παρουσιάζονται, για πρώτη φορά σχεδιαστικές αποτυπώσεις της αρχιτεκτονικής του νησιού -από τη Μεταβυζαντινή εποχή έως την εποχή της μελέτης αυτής- τα οποία εξετέλεσε ο Πικιώνης κατόπιν εντολής του Φίλιππου Αργέντη, απογόνου μιας από τις πιο παλιές οικογένειες της Χίου. Τα σχέδια αυτά είναι κατατεθημένα στην Βιβλιοθήκη "Κοραής" της Χίου.

    Η έκθεση παρουσιάζεται έως τις 20 Ιανουαρίου, στην αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευριδίκης Κωστοπούλου, και συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Τεκμηρίωσης Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής.

    [35] Οι Μίκρο στο ΑΝ Club

    14/1/2002 1:10:00 μμ

    Αφετηρία τους η Θεσσαλονίκη. Προορισμός τους για πρώτη φορά η Αθήνα και συγκεκριμένα η σκηνή του ΑΝ Club των Εξαρχείων, αυτήν την Πέμπτη 17 του μηνός. Οι Μίκρο θα είναι εκεί για να μας ξεσηκώσουν με τα γνωστά πλέον σε όλους "Ασπρη Σοκολάτα", "Σφαίρα" και "Nετρίνο", αλλά και με τα κομμάτια που "έντυναν" μουσικά την ταινία "E-Mail". Πολύχρωμα ποπ πυροτεχνήματα, μουσικές με ανεβασμένη διάθεση, αντάξιες να "σταθούν" στη σύγχρονη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 14 January 2002 - 17:58:29 UTC