Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Kλίμα ενότητας στο συνέδριο νεολαίας ΠΑΣΟΚ
  • [02] Γιατί η Αγγλική να είναι η 2η επίσημη γλώσσα μας
  • [03] Κόκκινο φως aπό Ε.Ε στις Τουρκικές αξιώσεις
  • [04] Συλλήψεις για διαρρήξεις αυτοκινήτων
  • [05] Επίσκεψη Αμερικανού πρεσβευτή Τ. Μίλερ στη Θράκη
  • [06] Συνέντευξη Κων. Μητσοτάκη
  • [07] Περιοδεία Μίλερ στη Θράκη
  • [08] Διώξεις για το μυστηριώδη θάνατο του Πάπα
  • [09] Ληστεία σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος
  • [10] Παραδόθηκε ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν
  • [11] Σενάρια για τις συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [12] Καναδάς-G7: έναρξη συνεδρίασης
  • [13] Πέθανε η αδελφή της βασίλισσας Ελισάβετ
  • [14] Πολύνεκρο ναυάγιο στις Φιλιππίνες
  • [15] Στην Τουρκία ο υπ. Εξωτερικών του Ιράκ
  • [16] Αργεντινή:Μετάβαση σε κοινοβουλευτική δημοκρατία
  • [17] Εμπλοκή στην υπόθεση εκδίκασης των Χμερ
  • [18] Θάνατος Ισλαμιστή ηγέτη στην Αλγερία
  • [19] Πυρκαγιά σε πυρηνικό σταθμό της Ιαπωνίας
  • [20] Μη ασφαλείς οι πτήσεις στην Αγγλία
  • [21] Ισχυροποίηση της Ελλάδας στον τομέα ενέργειας
  • [22] Ερευνα για τις καρδιακές προσβολές
  • [23] Υποψίες για κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας
  • [24] Λευκώματα για τρεις Ελληνες συγγραφείς
  • [25] Βραβεία σε ελληνικές εφευρέσεις

    [01] Kλίμα ενότητας στο συνέδριο νεολαίας ΠΑΣΟΚ

    9/2/2002 5:06:00 μμ

    "Το 5ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έδωσε οριστικά και αμετάκλητα τέρμα στην εσωστρέφεια και στην ηττοπάθεια ενώ δόθηκε το έναυσμα μιας πορείας αλλαγών", τόνισε στην ομιλία του ο Γραμματέας της κεντρικής επιτροπής Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο δίπολο αριστερά-δεξιά και στις οριοθετήσεις ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση. Οι εργασίες του 5ου συνεδρίου της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ σημαδεύονται από την παρασκηνιακή προσυνεδριακή συνεννόηση για να επιτευχθεί κλίμα ομόνοιας και συμπόρευσης ανάμεσα στις ομάδες και παρατάξεις που κινούνται στο χώρο της Νεολαίας του κόμματος.

    Στόχος μία νεολαία με κριτική διάθεση

    Κατά τις αυριανές εκλογές για την ανάδειξη του νέου Κεντρικού Συμβουλίου βέβαιη είναι η ανάδειξη του Παντελή Καμά στην ηγεσία της Οργάνωσης, αλλά και η ανάγλυφη εκπροσώπηση των κυρίαρχων τάσεων.

    Εάν το 3ο συνέδριο είχε χαρακτηριστεί από τη διάσπαση και την αποχώρηση της ομάδας των "εκσυγχρονιστών" και το 4ο συνέδριο, από τον εκσφενδονισμό ύβρεων και καρεκλών ανάμεσα στους "προεδρικούς" και τους "τσοχατζοπουλικούς", το 5ο συνέδριο διακρίνεται από το κλίμα της συνεννόησης σε επίπεδο κορυφής (τόσο ανάμεσα στους επικεφαλής των ομάδων, όσο και στα αντίστοιχα στελέχη σε επίπεδο κόμματος).

    Στόχος, τόσο η προς τα έξω καλή μαρτυρία (το αντίθετο θα ήταν άλλωστε καταστροφικό για το ΠΑΣΟΚ στην παρούσα συγκυρία), όσο και η απορρόφηση εκ μέρους του κόμματος, των όποιων πολιτικών και οργανωτικών κραδασμών, θα μπορούσε να εγκυμονεί μια οργάνωση Νεολαίας με έντονα κριτική διάθεση προς την κυρίαρχη κομματικά κατεύθυνση.

    Τάσεις και σενάρια περί των διαβουλεύσεων

    Λίγες είναι οι νομαρχιακές που διενήργησαν εκλογές προκειμένου να αναδείξουν τους 1169 συνέδρους, εκ των οποίων, περίπου το 65% αποδίδεται στην κυρίαρχη τάση της Νεολαίας (προσκείμενη παραδοσιακά στο περιβάλλον του Aκη Τσοχατζόπουλου) και το 35% σε διάφορα σχήματα, φίλα προσκείμενα στο-κυρίαρχο στο κόμμα-"εκσυγχρονιστικό ρεύμα".

    Aγνωστο παραμένει, εξάλλου, το τελικό αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, σχετικά με την αρχιτεκτονική της νέας σύνθεσης του 51μελούς Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης, αν και, η υπό τον Παντελή Καμά πλειοψηφία, αναμένεται κατά τις αυριανές αρχαιρεσίες να αποσπάσει περί τα 30 μέλη και η υπό τον Στέλιο Τσιλίκη ομάδα των "εκσυγχρονιστών" περί τα 15. Μικρότερες δυνάμεις, διαθέτει μία ακόμα συσπείρωση περί τον νυν γ.γ. Νέας Γενιάς Γιώργο Σακελλίωνα, καθώς και νεότευκτη ομάδα που φέρεται φίλα προσκείμενη στον Γιάννο Παπαντωνίου.

    "Εκτός γραμμής" σχετικά με τις "διαδικασίες επαναπροσέγγισης" κινήθηκαν τέσσερα μέλη του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου, παραδοσιακά στελέχη της πλειοψηφίας, οι Αριστομένης Συγγελάκης, Ρόζα Βρεττού, Παναγιώτης Δαδούδης και Γιάννης Κράλλης, ενδεχόμενη επανεκλογή των οποίων στην καθοδήγηση της Οργάνωσης, θεωρείται δύσκολη, αν όχι και απίθανη.

    Β. Παπανδρέου: ''Πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας''

    "Πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας" κάλεσε την νεολαία του ΠΑΣΟΚ, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, στην ομιλία της. Η κ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε επίσης στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, όπως επίσης και στα φαινόμενα διαφθοράς, δεσμευόμενη για την πάταξή τους.

    "Σήμερα, η σύγκρουση που υπάρχει διάχυτη στην Ελληνική κοινωνία, είναι η σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων που δημιουργούν εθνική αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, των δυνάμεων που αντιμετωπίζουν με ρεαλισμό και υπευθυνότητα τις προκλήσεις του σήμερα και των δυνάμεων της συντήρησης, της μιζέριας και του απομονωτισμού" υποστήριξε η κ. Παπανδρέου, σε αντιστοιχία και με τις χθεσινές εκτιμήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    "Αυτή την πολιτική και ιδεολογική οριοθέτηση, πρέπει να την αναδείξουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Είναι μία νικηφόρα προσέγγιση για το Κίνημά μας και θέτει τις βάσεις για την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ και στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις" εκτίμησε η κ. Παπανδρέου. "Είναι ανάγκη να αναλάβουμε πρωτοβουλία κινητοποίησης, συμπαράταξης και συστράτευσης με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που επιθυμούν και οραματίζονται μια Ελλάδα σύγχρονη, προοδευτική, χωρίς φοβίες και συμπλέγματα, που βασική της κατεύθυνση, είναι ο θεσμικός, οικονομικός και κοινωνικός εκσυγχρονισμός της χώρας, κλείνοντας το δρόμο στις δυνάμεις του πολιτικού αναχρονισμού και της πολιτικής μιζέριας, αλλά και στις ετερόκλιτες συμμαχίες που οραματίζονται στη βάση της άρνησης κάθε καινούργιου".

    Αναφερόμενη στις επίμαχες τηλεοπτικές εκπομπές που υπήρξαν σχετικά με τα "φαινόμενα διαφθοράς", η κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "άθλια επίθεση σπίλωσης που εξαπολύθηκε εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, με πραγματικό στόχο την απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών" και εξήρε την "άμεση αντίδραση και καταδίκη της επιχείρησης αυτής, την ωριμότητα και υπευθυνότητα που έδειξαν όλα τα κόμματα και ο ελληνικός λαός".

    Σχετικά με τα ίδια τα φαινόμενα διαφθοράς ωστόσο, η κ. Παπανδρέου, παραδέχθηκε την ύπαρξή τους και τις "μεγάλες κοινωνικές επιπτώσεις" που συνεπάγονται και δεσμεύθηκε ότι "η κυβέρνηση θα λάβει αυστηρά μέτρα, θα ενισχύσει αποφασιστικά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και θα χτυπήσει όλες τις εστίες διαφθοράς, συναλλαγής και κακοδιοίκησης".

    Διαμαντοπούλου: ανάγκη δημιουργίας παγκόσμιων κομμάτων

    Η Αννα Διαμαντοπούλου στο συνέδριο αναφέρθηκε στο νεολαιίστικο κίνημα και ζήτησε από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ να ξεκινήσει άμεσα τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς η παγκοσμιοποίηση αγγίζει τα όριά της και τη νέα πραγματικότητα απειλούν βίαιες κοινωνικές και εθνικές συγκρούσεις.

    Υπογράμμισε δε, την αναγκαιότητα δημιουργίας παγκόσμιων κομμάτων και οργανώσεων νεολαίας.

    Ηγετική η χθεσινή εμφάνιση Σημίτη

    Το όλο πλαίσιο, συμπληρώνεται και από την χθεσινή εμφάνιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη στο βήμα του Συνεδρίου, απ όπου και κήρυξε τη "λήξη της εσωστρέφειας στη Νεολαία" και επετέθη κατά των δυνάμεων της "συντήρησης" στην Eλληνική κοινωνία, που, όπως τόνισε, διακρίνονται για την άρνησή τους απέναντι στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και στις προοπτικές της πολιτικής της.

    Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, με αφορμή την επίθεση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόνισε ότι επιχειρήθηκε η δημιουργία πολιτικής κρίσης, με εντυπωσιακά στημένες ειδήσεις, αλλά ο λαός απέδειξε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα ανευθυνότητας και παραπληροφόρησης.

    [02] Γιατί η Αγγλική να είναι η 2η επίσημη γλώσσα μας

    Πηγή: ΑΠΕ 9/2/2002 4:09:00 μμ

    Διευκρινίσεις σχετικά με την επίμαχη πρότασή της να καθιερωθεί ως δεύτερη επίσημη γλώσσα η Αγγλική, θεώρησε σωστό να παράσχει στο Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, η Αννα Διαμαντοπούλου.

    "Είναι αυτονόητο ότι η επίσημη γλώσσα είναι η Ελληνική" ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου και "ουδέν ψευδέστερο ότι θα καταργηθεί η Ελληνική γλώσσα ως επίσημη στην Ευρώπη. Πουθενά στην Ευρώπη, δεν μπήκε θέμα Ευρωπαϊκής γλώσσας και καμία χώρα δεν έχει εκδηλώσει τη διάθεσή της να απεμπολήσει τα γλωσσικά της δικαιώματα".

    Η Αννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε τους επικριτές της πρότασής της για την καθιέρωση της Αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους "εθνικιστές και πατριδοκάπηλους¨.

    Επιχειρήματα

    Το νόημα της δήλωσής της, διευκρίνισε η κ. Διαμαντοπούλου, ήταν ότι η επαρκής γνώση της Αγγλικής, δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στους κατόχους της, καθώς η Αγγλική είναι η επικρατούσα γλώσσα στο Διαδίκτυο, στο εμπόριο και στο ευρύτερο περιβάλλον της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.

    Από την άλλη, κατά την κ. Διαμαντοπούλου, υπάρχει και ένα ταξικό ζήτημα, καθώς "όλα τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, δίνουν πλήρη επάρκεια γλώσσας".

    [03] Κόκκινο φως aπό Ε.Ε στις Τουρκικές αξιώσεις

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/2/2002 4:04:00 μμ

    Καμία ανταπόκριση δεν βρήκε στο άτυπο Συμβούλιο των 15 υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης η επιστολή που απέστειλε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ στους ομολόγους του, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις της Αγκυρας για το Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης ούτε καν συζητήθηκε το περιεχόμενό της επιστολής του Τούρκου υπουργού.

    Αντιθέτως, εκείνο που συζητήθηκε με ιδιαίτερη δυσαρέσκεια από τους Ευρωπαίους εταίρους, ήταν η απουσία των αναγκαίων βημάτων της Αγκυρας προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης τον κριτηρίων της Κοπεγχάγης, ενώ τονίσθηκε ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς παρεμβάσεις.

    [04] Συλλήψεις για διαρρήξεις αυτοκινήτων

    Πηγή: ΑΠΕ 9/2/2002 3:26:00 μμ

    Συνελήφθησαν στην περιοχή Καματερού οι Βασίλειος Καλυβάς 24 ετών και Ιωάννης Καλαμπώτης 26 ετών γιατί διέρρηξαν πέντε αυτοκίνητα από τα οποία πήραν ραδιοκασετόφωνα και ηλεκτρονικά παιχνίδια αξίας 103 χιλιάδων ευρώ. Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν εμπορεύματα αξίας 1.000 ευρώ, ενώ στην κατοχή του Βασίλη Καλύβα βρέθηκαν και τέσσερα γραμμάρια ηρωίνης.

    Οι δυο συλληφθέντες με τη εις βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    [05] Επίσκεψη Αμερικανού πρεσβευτή Τ. Μίλερ στη Θράκη

    Πηγή: ΑΠΕ 9/2/2002 6:14:00 μμ

    "Θεωρούμε την θέση της Θράκης γεωστρατηγική και πως η Θράκη είναι το γεωγραφικό κέντρο μιας περιοχής που στο παρελθόν θεωρούσαμε περιοχή απειλών σήμερα όμως είναι περιοχή ευκαιριών". Αυτό τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ, σε συνέντευξη τύπου στην Κομοτηνή, δεύτερο σταθμό της διήμερης περιοδείας του στη Θράκη δίνοντας παράλληλα και το στίγμα της επίσκεψής του αφού σημείωσε ότι "ο κόσμος έχει αλλάξει, επικεντρωνόμαστε πλέον στην ανάπτυξη". Αλλωστε, συμπλήρωσε πως αν ήταν πρέσβης πριν 20 χρόνια στις επισκέψεις του θα συνοδευόταν από τον ακόλουθο άμυνας ή τον πολιτικό ακόλουθο, ενώ σήμερα είναι μαζί του ομάδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

    Επιχειρηματική διασύνδεση με το ελληνο-αμερικάνικο επιμελητήριο

    Ο κ. Μίλερ πρόσθεσε ακόμα ότι οι συζητήσεις που έχει τις τελευταίες ημέρες είναι για ενδεχόμενες επιχειρηματικές συνεργασίες. Ξεκαθάρισε πάντως πως ο ρόλος του δεν είναι να κατευθύνει επενδύσεις σε συγκεκριμένη περιοχή, συμπληρώνοντας όμως, ότι το σημαντικό θέμα της επίσκεψης του είναι "η εκκίνηση μιας διαδικασίας" τονίζοντας ότι "αυτό έχει ήδη συμβεί, υπάρχει επικοινωνία με το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο και με το εμπορικό τμήμα του αμερικανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

    Η επιχειρηματική διασύνδεση είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, σημείωσε ο κ. Μίλερ και πρόσθεσε πως αυτό που ο ίδιος μπορεί να κάνει είναι να απευθυνθεί στους αμερικανικούς επενδυτές λέγοντάς τους πως "αξίζει τον κόπο η περιοχή της Θράκης". Και τούτο διότι, όπως είπε, υπάρχουν πέντε θετικά σημεία για την περιοχή, τα επιχειρησιακά κίνητρα, το πανεπιστήμιο που δημιουργεί μορφωμένο δυναμικό, το ήρεμο περιβάλλον στο οποίο διαβιούν οι κάτοικοι, το γεγονός ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες Βουλγαρία και Τουρκία είναι καλύτερες από ποτέ και τέλος στον τομέα των μεταφορών η Εγνατία που το 97 όταν έφυγε από την Ελλάδα ήταν στα χαρτιά, ενώ σήμερα υπάρχει, αν κι όπως συμπλήρωσε "δεν ολοκληρώθηκε".

    "Θα προσπαθήσω να πείσω τους επιχειρηματίες-επενδυτές να διερευνήσουν την περιοχή" υπογράμμισε ο κ. Μίλερ. Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις και αναφορικά με τη θητεία του ως πρέσβης στην Ελλάδα είπε πως προσπαθεί να μη κάνει προβλέψεις αλλά να κάνει το καλύτερο δυνατόν καθημερινά.

    Για ελληνοτουρκικά και ''αντιαμερικανισμό''

    Για τις σχέσεις της χώρας του με Ελλάδα και Τουρκία σημείωσε "δεν τις βλέπω σαν παιχνίδι που θα έχει σκορ" και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ έχουν σπουδαία ιστορική σχέση με την Ελλάδα, σχέση που έχει τα δικά της προτερήματα. Οι ΗΠΑ-είπε ο κ. Μίλερ-έχουν επίσης μια αξιόλογη σχέση με την Τουρκία, αλλά οι δύο σχέσεις "είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη".

    Ερωτηθείς περί αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα σημείωσε ότι "υπάρχει αλλά πολύ μικρότερος από το 1985" όταν πρωτοήρθε στη χώρα μας. Τέλος ερωτηθείς για τις συνομιλίες Κληρίδη-Ντεκτάς και για τον ρόλο των ΗΠΑ απέφυγε, διπλωματικά, να δώσει συγκεκριμένη απάντηση όμως ανέφερε χαρακτηριστικά πως ενώ άλλοτε ο Τύπος "ήταν απ έξω μόλις τελείωνε η συνάντηση καμιά φορά και πριν τελειώσει ή πριν αρχίσει, τώρα υπάρχει κάτι σαν γνήσιο μπλάκ-άουτ του Τύπου" και ότι "αν πρόκειται να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις πραγματικά πρέπει να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών."

    Ο κ. Μίλερ επισκέφθηκε νωρίς το πρωί τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Παπαδριέλλη και ακολούθως το νομάρχη Ροδόπης Στέργιο Σταυρόπουλο και τον ΓΓ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Αρη Παπαδόπουλο, ενώ το μεσημέρι παρακάθισε σε δείπνο με επιχειρηματίες- επενδυτές. Το απόγευμα ο Αμερικανός Πρέσβης επισκέφθηκε την περιοχή Σαπών Ροδόπης.

    [06] Συνέντευξη Κων. Μητσοτάκη

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/2/2002 3:55:00 μμ

    Δεν προβλέπει πιθανές πρόωρες εκλογές πριν από το φθινόπωρο του 2003 ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι δεν πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε το 1990 και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι δεν λαμβάνει αποφάσεις πάταξης των φαινομένων διαφθοράς και σήψης.

    Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να απαγορευθούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια με εξαίρεση τα καζίνο ή άλλους αυστηρά επιλεγμένους και ελεγχόμενους χώρους.

    [07] Περιοδεία Μίλερ στη Θράκη

    9/2/2002 1:05:00 μμ

    Διήμερη επίσκεψη στη Θράκη πραγματοποιεί από χθες ο Αμερικανός πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τόμας Μίλερ. Τον κ. Μίλερ συνοδεύουν οικονομικοί παράγοντες, ο εμπορικός ακόλουθος του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, μέλη του Ελληνοαμερικανικού Βιομηχανικού επιμελητηρίου κ.α. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα δεκάμηνο που επισκέπτεται την Θράκη Αμερικανός πρέσβης - σημειωτέον ότι προηγήθηκε η περιοδεία του κ. Νίκολας Μπερνς- με στόχο να διερευνηθούν οι οικονομικές δυνατότητες που προσφέρει η ακριτική αυτή περιοχή της χώρας, όπου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει υψηλό ρυθμό υλοποίησης ελληνικών και ξένων επενδυτικών προγραμμάτων.

    [08] Διώξεις για το μυστηριώδη θάνατο του Πάπα

    9/2/2002 12:07:00 μμ

    Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση ασκήθηκε εναντίον του Αμερικανού υπηκόου Πίτερ Σέντομ και του Σπύρου Χριστοδούλου, για το θάνατο του συγκρατούμενου τους 33χρονου Αλβανού υπηκόου Κωνσταντίν Πάπα, που εθεωρείτο συνεργός του Κώστα Πάσσαρη σε ληστείες τραπεζών, και ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε κελί των φυλακών Κορυδαλλού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο κρατούμενοι της Α' πτέρυγας πρώτα στραγγάλισαν τον Πάπα και μετά κρέμασαν το άψυχο κορμί του μέσα στο κελί του Χριστοδούλου. Τη διενέργεια κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου του κρατουμένου και η τυχόν διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Κορυδαλλού διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Πετσάλνικος.

    [09] Ληστεία σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος

    9/2/2002 12:16:00 μμ

    Δυο άγνωστοι με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν στις 9.30 το πρωί τον υπάλληλο του ανταλλακτηρίου συναλλάγματος ΑΡΓΩ ΑΕ στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 157 στην Ομόνοια και με την απειλή όπλων απέσπασαν 4.000 ευρώ, 10.000 δολάρια και 1.080 λίρες Αγγλίας. Οι δράστες στη συνέχεια διέφυγαν πεζοί. Aπο την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους χωρίς όμως να έχει προκύψει κανένα στοιχείο.

    [10] Παραδόθηκε ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν

    9/2/2002 6:11:00 μμ

    Στα χέρια του Αμερικανικού στρατού στο νότιο Αφγανιστάν βρίσκεται και ανακρίνεται από χθες ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν μουλάς Αμπντούλ Ουακίλ Μουταουακίλ, ο οποίος αρχικά είχε παραδοθεί στο δήμαρχο του Κανταχάρ. Το Πεντάγωνο ελπίζει ότι ένα τόσο υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος θα μπορούσε να παράσχει σημαντικές πληροφορίες για τους Ταλιμπάν και την οργάνωση Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι απελευθέρωσε σήμερα 350 κρατούμενους Ταλιμπάν, διαβεβαιώνοντας ότι είναι "αθώοι" και ότι η πράξη του αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο αμνηστίας που έχει αποφασίσει για τους απλούς μαχητές.

    Φήμες για ανασύνταξη των Ταλιμπάν

    Η τύχη όμως του υπουργού Εξωτερικών των Ταλιμπάν δεν θα είναι μάλλον η ίδια με εκείνη των απλών μαχητών.

    "Είναι "εγκληματίας πολέμου και πρέπει να δικαστεί", δήλωσε ο διάδοχός του Μουταουακίλ, νυν υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Αμπντάλα Αμπντάλα.

    "Οι ηγέτες των Ταλιμπάν διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Αφγανιστάν και δεν πρέπει να υπάρχει πολιτικός ρόλος γι'αυτούς τους εγκληματίες πολέμου", τόνισε ο Αμπντάλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καμπούλ.

    Ο ίδιος επισήμανε πως δεν γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες παράδοσης του προκατόχου του, εντούτοις πρόσθεσε πως ηγέτες των Ταλιμπάν ανασυντάσσονται στο εξωτερικό και δημιουργούν νέες οργανώσεις για να αντιταχθούν στην κυβέρνηση της Καμπούλ.

    "Υπάρχουν δύο οργανώσεις έξω από το Αφγανιστάν. Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για τη δομή τους, όμως γενικά δεν είναι αποδεκτό να μπορούν οι Ταλιμπάν να έχουν τη δυνατότητα να δρούν με οποιονδήποτε μέσα ή έξω από το Αφγανιστάν", τόνισε.

    Οι περισσότεροι από τους ανώτατους ηγέτες των Ταλιμπάν έχουν εξαφανιστεί μετά την ανατροπή του καθεστώτος τους, ενώ ο Αμπντουλάχ υπογράμμισε πως δεν θα τους επιτραπεί ποτέ πιά να διαδραματίσουν πολιτικό ρόλο στο Αφγανιστάν.

    [11] Σενάρια για τις συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/2/2002 5:11:00 μμ

    Το εδαφικό, το θέμα των περιουσιών και των προσφύγων ήταν τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς. Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες στο θέμα της ασφάλειας διαπιστώθηκαν κάποιες δυνατότητες και προοπτικές σύγκλισης, ενώ σε άλλα θέματα οι θέσεις των δυο πλευρών είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

    Μετά τις 25 Φεβρουαρίου και την επανεξέταση των μέχρι τότε συναντήσεων οι νέες συζητήσεις θα αφορούν το σύνολο των τεσσάρων κεφαλαίων, δηλαδή της ασφάλειας, του συνταγματικού, του εδαφικού των προσφύγων και των περιουσιών, οπότε αναμένεται να διαφανούν ξεκάθαρα οι Τουρκικές προθέσεις.

    Προκλητικές οι δηλώσεις Ντενκτάς για τους πρόσφυγες

    Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στη δήλωση Ντενκτάς ότι δεν υπάρχουν πλέον πρόσφυγες και δια του εκπροσώπου της τη χαρακτήρισε εξωφρενική.

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, είπε ο Μιχάλης Παπαπέτρου στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό που εμποδίζει τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους είναι τα όπλα του στρατού της Τουρκίας.

    Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης τόνισε ακόμη ότι δεν είναι ο χρόνος, ο οποίος τερματίζει την προσφυγιά και εξαλείφει τα αίτια, τα οποία όλα αυτά τα χρόνια κράτησαν και κρατούν τους πρόσφυγες μακριά από τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

    [12] Καναδάς-G7: έναρξη συνεδρίασης

    Πηγή: ΑΠΕ 9/2/2002 4:26:00 μμ

    Στις 15.30 ώρα Ελλάδας άρχισε η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των Επτά, στην Οτάβα. Οι αξιωματούχοι των επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών συναντώνται για μια ημέρα εργασίας, με κύριο αντικείμενο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, τη βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και την κρίση στην Αργεντινή

    [13] Πέθανε η αδελφή της βασίλισσας Ελισάβετ

    9/2/2002 12:29:00 μμ

    Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, μικρότερη αδελφή της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας πέθανε σήμερα σε ηλικία 71 ετών. Η Μαργαρίτα θα μείνει στη μνήμη όλων σαν η πριγκίπισσα που απαρνήθηκε την ευτυχία της για να αποτρέψει μια συνταγματική κρίση και σαν η γυναίκα που προσπαθούσε, πολλές φορές χωρίς επιτυχία να συμβιβάσει το ανεξάρτητο πνεύμα της με τους κανόνες της ζωής της βασιλικής οικογένειας.

    Στην ανακοίνωση που εξεδόθη από τα ανάκτορα του Μπάκινγκχαμ αναφέρεται ότι η πριγκίπισσα πέθανε στον ύπνο της στις 6:30 το πρωί στο νοσοκομείο Βασιλιάς Εδουάρδος και ότι τα δύο παιδιά της βρισκονταν στο πλευρό της.

    Η πριγκίπισσα τα τελευταία χρόνια είχε σοβαρά προβλήματα υγείας.

    Χθες Παρασκευή έπαθε αποπληξία και μεταφέρθηκε από το ανάκτορο του Κένσινγκτον στο νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία της πνοή.

    [14] Πολύνεκρο ναυάγιο στις Φιλιππίνες

    9/2/2002 12:01:00 μμ

    Δέκα άνθρωποι πνίγηκαν και άλλοι οκτώ αγνοούνται μετά το ναυάγιο ενός πλοίου στις νότιες Φιλιππίνες. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές το ναυάγιο έγινε στα ανοιχτά της πόλης Καμπουνταλάν. Το πλοίο, στο οποίο επέβαιναν 70 άνθρωποι που επέστρεφαν από μια κηδεία, χτύπησε σε ένα κορμό και κόπηκε στα δύο. Οι περισσότεροι επιβάτες σώθηκαν όμως δέκα από αυτούς, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, ανασύρθηκαν νεκροί από τη θάλασσα, ενώ αγνοείται ακόμη η τύχη άλλων οκτώ.

    [15] Στην Τουρκία ο υπ. Εξωτερικών του Ιράκ

    Πηγή: ΑΠΕ 9/2/2002 4:53:00 μμ

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Νατζί Σάμπρι μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Τουρκία, για να συμμετάσχει σε ευρω-ισλαμική συνάντηση για τη σύγκλιση των πολιτισμών, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί με Τούρκους αξιωματούχους, για το καυτό θέμα της πιθανολογούμενης Αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ.

    Η επίσκεψη γίνεται λίγες ημέρες μετά την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέιν και του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ, για το θέμα της επιστροφής στο Ιράκ των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τους εξοπλισμούς.

    Ιρακινή απάντηση στις Τουρκικές αξιώσεις

    Στο αίτημα της Τουρκίας, να επιτρέψει η Βαγδάτη την επιθεώρηση των εξοπλισμών της από τους ειδικούς του ΟΗΕ, η απάντηση του Σαντάμ ήταν ότι "το Ιράκ δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, ούτε έχει την πρόθεση να κατασκευάσει".

    Η Ιρακινή πλευρά απάντησε επίσης ότι "αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες καλής γειτονίας και τις Αρχές του διεθνούς δικαίου και να αντιταχθεί στις Αμερικανικές απειλές κατά του Ιράκ, υιοθετώντας μια θέση πιο σώφρονα και ισορροπημένη".

    [16] Αργεντινή:Μετάβαση σε κοινοβουλευτική δημοκρατία

    9/2/2002 3:34:00 μμ

    Την πρόθεση του να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας εξέφρασε ο πρόεδρος Εντουάρντο Ντουάλντε της Αργεντινής, ο οποίος σε διάγγελμα του ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αντικαταστήσει το προεδρικό σύστημα με κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ο κ.Ντουάλντε είπε ότι η απόφαση του αυτή είναι άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής και οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. την ίδια ώρα χιλιάδες Αργεντίνοι διαδήλωναν για άλλη μία φορά στις συνοικίες του Μπουένος Αϊρες και στην Πλατεία Μαϊου, στο κέντρο της πρωτεύουσας, μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης.

    Η οικονομία της Αργεντινής έχει καταρρεύσει και σχεδόν καθημερινά παργματοποιούνται διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Οι διαδηλωτές χτυπούσαν κατσαρόλες διαμαρτυρόμενοι για το "κοραλίτο", δηλαδή τους τραπεζικούς περιορισμούς με τους οποίους απαγορεύεται στους καταθέτες να κάνουν ελεύθερα αναλήψεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

    Ζητούσαν επίσης να παραιτηθούν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας. Μέχρι τις 00:30, τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδας) δεν είχαν σημειωθεί επεισόδια ενώ αστυνομικοί είχαν σχηματίσει κλοιό γύρω από το προεδρικό μέγαρο.

    [17] Εμπλοκή στην υπόθεση εκδίκασης των Χμερ

    9/2/2002 1:42:00 μμ

    Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν την συνεργασία τους με την Καμπότζη για την εγκαθίδρυση ενός ειδικού δικαστηρίου που θα δικάσει τους πρώην ηγέτες των Ερυθρών Χμερ, που κατηγορούνται για το θάνατο περίπου 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων κατά τη δεκαετία του '70. Ο διεθνής οργανισμός κατέληξε ότι το δικαστήριο, όπως το οραματίζεται η Πνομ Πενχ, "δεν θα εγγυάται την ανεξαρτησία, αντικειμενικότητα και αμεροληψία που ένα δικαστήριο που εγκαθιδρύεται με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να έχει", δήλωσε ο Χανς Κόρελ, επικεφαλής νομικός σύμβουλος του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση της Καμπότζης από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι παρά την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών θα κάνει ότι είναι απαραίτητο βασιζόμενη στους υπάρχοντες νόμους προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

    Την απόφαση για τερματισμό της συνεργασίας πήρε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ και της Γαλλίας που είχαν ασκήσει μεγάλη πίεση για τη διεξαγωγή της δίκης.

    Κανένας ηγέτης των Ερυθρών Χμερ δεν έχει εμφανιστεί σε δικαστήριο, αν και εκτιμάται πως 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν μέχρι θανάτου ή έχασαν τη ζωή τους από τις αρρώστειες, την εξάντληση ή την πείνα στο διάστημα 1975-1979.

    Ο πρώην ηγέτης των Ερυθρών Χμερ, Πολ Ποτ, πέθανε το 1998.

    Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Καμπότζης και τα Ηνωμένα Έθνη θα επαναληφθούν. "Πιστεύουμε ότι αυτή η διαδικασία παραμένει ένα σημαντικό σχέδιο", δήλωσε στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    [18] Θάνατος Ισλαμιστή ηγέτη στην Αλγερία

    9/2/2002 4:02:00 μμ

    Το θάνατο του αρχηγού της Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας (GIA) Αντάρ Ζουάμπρι και δύο μαχητών του σε σύγκρουση νότια του Αλγερίου, ανακοίνωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας του Αλγερίου. Η GIA είναι μια εκ των δύο κυριοτέρων εξτρεμιστικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Αλγερία. Ο Ζουάμπρι ανέλαβε τη διοίκηση της GIA το 1996 και έδωσε στην εμφύλια διαμάχη την πιό αιματηρή και φρικιαστική μορφή της, σχολιάζει το πρακτορείο Ρόιτερ. Οι εφημερίδες είχαν πολλές φορές στο παρελθόν αναγγείλει τον θάνατο του Ζουάμπρι, εντούτοις είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο ανακοινώνεται επίσημα από τις αλγερινές αρχές.

    "Ο Αντάρ Ζουάμπρι και δύο ακόμη τρομοκράτες σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας την Παρασκευή στο Μπουφάρικ", αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση, η οποία μεταδόθηκε δύο φορές από το επίσημο πρακτορείο APS για να διαλύσει κάθε αμφιβολία για την είδηση.

    Η GIA κατηγορείται από την αλγερινή κυβέρνηση για τη σφαγή χιλιάδων αμάχων, κυρίως μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Ζουάμπρι, αλλά η βία στη χώρα πυροδοτήθηκε από το 1992, μετά την ακύρωση των γενικών εκλογών από την κυβέρνηση, επειδή οι Ισλαμιστές είχαν το προβάδισμα.

    Από το 1992 έχουν σκοτωθεί 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την κυβέρνηση και 150.000, σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές.

    [19] Πυρκαγιά σε πυρηνικό σταθμό της Ιαπωνίας

    9/2/2002 11:28:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Μικρής έκτασης πυρκαγιά ξέσπασε σε ένα σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη βορειοανατολική Ιαπωνία σήμερα το πρωί και συγκεκριμένα στο Οναγκάβα Αριθμός 2, που απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιομε, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο εργάτες. Η φωτιά σβήστηκε γρήγορα και δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του εργοστασίου.

    Το εργοστάσιο ανήκει στην επιχείρηση ηλεκτρισμού Τοχόκου και είχε κλείσει για επιθεώρηση.

    "Οι άνδρες έπαθαν ελαφρά εγκαύματα αλλά δεν εκτέθηκαν σε ακτινοβολία. Δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας έξω από το σταθμό. Το έχουμε επιβεβαιώσει" τόνισε ο εκπρόσωπος.

    Οπως είπε ένας τοπικός αξιωματούχος οι δύο εργάτες έβαλαν κατά λάθος φωτιά σε στρώματα βινυλίου, που ήταν και τα μοναδικά αντικείμενα που κάηκαν.

    Το 30% των ενεργειακών αναγκών της Ιαπωνίας εξασφαλίζεται από τους 51 πυρηνικούς αντιδραστήρες που διαθέτει η χώρα.

    [20] Μη ασφαλείς οι πτήσεις στην Αγγλία

    9/2/2002 8:21:00 μμ

    Πράκτορες της υπηρεσίας ασφαλείας κατάφεραν να περάσουν όλους τους ελέγχους και να εισάγουν όπλα και ψεύτικα εκρηκτικά σε ένα αεροσκάφος που εκτελούσε εσωτερική πτήση στη Βρετανία, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία British Airways. Τα όπλα πέρασαν από το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ σε ένα Μπόινγκ 737 που είχε προορισμό το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου.

    Επρόκειτο για πυροβόλα όπλα, τρεις πυροκροτητές, ψεύτικα εκρηκτικά και ένα γεμιστήρα με πέντε άδειες σφαίρες.

    Ενας φύλακας ασφαλείας της ιδιωτικής εταιρείας που ελέγχει τις αποσκευές στο Μάντσεστερ απολύθηκε και έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό αυτό.

    Ο εκπρόσωπος της British Airways είπε οτι η διοίκηση της αεροπορικής εταιρείας είχε ενημερωθεί και είχε δώσει το πράσινο φως για να γίνει αυτή η δοκιμή.

    [21] Ισχυροποίηση της Ελλάδας στον τομέα ενέργειας

    9/2/2002 2:16:00 μμ

    Τον τερματικό σταθμό εκφόρτωσης, αποθήκευσης και υγροποίησης φυσικού αερίου στον νησάκι Ρεβυθούσα του Αργοσαρωνικού, επισκέφθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του σταθμού, οι οποίες είναι από τις πλέον σύγχρονες στην Ευρώπη και επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης, είναι να καταστεί η Ελλάδα η σημαντικότερη ενεργειακή δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιανατολικής Μεσογείου. Ο Πρωθυπουργός τόνισε τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν κάνει οι ιδιώτες επιχειρηματίες στην αγορά της ενέργειας μετά την απελευθέρωσή της.

    Διεύρυνση προοπτικών για την ελληνική οκονομία μέσω της ενεργειακής πολιτικής

    Ο σταθμός της Ρεβυθούσας αποτελεί την "τεχνολογική κορωνίδα" του συστήματος φυσικού αερίου και είναι στρατηγικής σημασίας για το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, τόνισε ο κ. Σημίτης στην ομιλία του, αφού προηγουμένως είχε παρακολουθήσει μια ενδιαφέρουσα επίδειξη των συστημάτων λειτουργίας και ασφάλειας του σταθμού απο το κέντρο ελέγχου.

    "Η ενεργειακή πολιτική που χαράζουμε και εφαρμόζουμε", είπε ο κ. Σημίτης, "αποτελεί κομβικό σημείο της εθνικής στρατηγικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την πιο ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη στα χρόνια που έρχονται". "Η Ελλάδα", πρόσθεσε, "αποτελεί σήμερα τόπο ηρεμίας και σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο", επισημαίνοντας ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει μεγάλη ενεργειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, όπως επίσης μπορεί να διασφαλίσει όρους σταθερής και υψηλής ανάπτυξης για όλη τη δεκαετία.

    "Και γι αυτό", τόνισε, "προωθούνται διάφορες πρωτοβουλίες ενεργειακής στρατηγικής. Αυτές οι ενεργειακές διασυνδέσεις", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, "αναβαθμίζουν το ρόλο της Ελλάδας σε περιφερειακό, διαμετακομιστικό κέντρο ενέργειας για την Ευρώπη".

    Για το σκοπό αυτό έχουν γίνει συμφωνίες μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) και της ιταλικής ΕΝΙ για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού. Επίσης έχει συνταχθεί μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου διπλής κατεύθυνσης που θα συνδέει την ευρύτερη περιοχή της Κασπίας, της Μέσης Ανατολής και του Ιράν με την Ευρώπη, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.

    Το "κλειδί" της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας μας, είπε ο κ. Σημίτης, είναι αναμφισβήτητα τα φυσικό αέριο, εξηγώντας οτι στις τρεις εταιρίες παροχής αερίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία συμμετέχουν ξένοι επενδυτές που κατέβαλαν συνολικά 360 εκατομμύρια ευρώ (123 δισ. δρχ) είναι δηλαδή η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση των τελευταίων ετών.

    Το έργο του φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, κατέληξε ο πρωθυπουργός συγχαίροντας όλους τους συντελεστές, αποτελεί μια απο τις εικόνες της σύγχρονης Ελλάδας. Της Ελλάδας της δημιουργίας, της καινοτομίας και της πρωτοβουλίας.

    Τη σημασία της μονάδας αυτής τόνισε και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ακης Τσοχατζόπουλος. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, είπε, πως μπαίνουμε σε μια ευρωπαϊκή αγορά και το έργο αυτό αποτελεί τη βάση της νέας αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας στην Ευρώπη. Σημαντικές, κατά την άποψή του, είναι και οι προοπτικές που ανοίγονται απο τη δυνατότητα αναβάθμισης της μονάδας αυτής με προσθήκη επέκτασης.

    Από τις πιο σύγχρονες μονάδες της Ευρώπης

    Ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη νήσο Ρεβυθούσα, είναι μια μονάδα προηγμένης τεχνολογίας, η οποία μετατρέπει το υγροποιημένο φυσικό αέριο που εισάγεται από την Αλγερία από την υγρή στην αέρια μορφή του.

    Χάρη σε αυτό το σταθμό η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να μείνει ποτέ χωρίς αέριο, γιατί η Ρεβυθούσα μπορεί σε περιπτώσεις αιχμής ή προβλήματος των άλλων σταθμών να τετραπλασιάσει την παραγωγή της και να τροφοδοτήσει άμεσα όλη την Ελλάδα.

    Η δυναμικότητα του σταθμού καλύπτει ημερησίως τέσσερα εκατομμύρια κυβικά μέτρα αεριοποιημένου φυσικού αερίου, ενώ η αναβάθμιση του σταθμού προβλέπει αύξησή της στα 14 εκατομμύρια.

    Το έργο αυτό στοίχισε 95 δισεκατομμύρια δραχμές και απασχολεί σήμερα 70 εργαζόμενους. Ο σταθμός λειτουργεί από τις αρχές του 2000 και θεωρείται από τους πιο σύγχρονους τεχνολογικά με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας, που περιλαμβάνουν και ειδικές σεισμικές προδιαγραφές.

    Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, η οποία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για καθαρές μορφές ενέργειας.

    [22] Ερευνα για τις καρδιακές προσβολές

    9/2/2002 2:51:00 μμ

    Ακόμη και το απρόσμενο χτύπημα του κουδουνιού ή του τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει μια καρδιακή προσβολή και οι νευρικοί άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ίσως πρέπει να εφαρμόζουν κάποιες τεχνικές χαλάρωσης. Τα αρνητικά συναισθήματα όπως οι ενοχές και ο θυμός μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ανακοπή της καρδιάς, ενώ και η απότομη αλλαγή της σωματικής στάσης ενός ατόμου που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας μπορεί να αποβεί μοιραία σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

    Σωτήριες οι τεχνικές βιοανάδρασης

    Ο Δρ. Νάταν Μπόρνσταϊν που συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι η ερευνητική ομάδα προσπαθεί να βρει το γιατί οι άνθρωποι παθαίνουν καρδιακές προσβολές.

    Υψηλό κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που καπνίζουν, που πάσχουν από διαβήτη, υψηλή πίεση και υψηλή χοληστερίνη και από άλλες ασθένειες. "Δεν γνωρίζουμε γιατί σε αυτούς τους ασθενείς με υψηλούς αγγειακούς κινδύνους εμφανίζεται μια καρδιακή προσβολή σε μια συγκεκριμένη στιγμή" είπε ο καθηγητής σε τηλεφωνική συνέντευξη του. "Αναζητούμε κάτι που ίσως να εξηγεί το γεγονός αυτό. Βρήκαμε ότι οι αιτίες ήταν οι ξαφνικές αλλαγές στη στάση του σώματος, όπως όταν αντιδρούμε σε κάποιο αιφνίδιο γεγονός, και τα αρνητικά συναισθήματα όπως η ταραχή, οι ενοχές, ο φόβος, η εχθρικότητα, η νευρικότητα".

    Οι επιστήμονες εξέτασαν 150 ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή και τους ρώτησαν λεπτομερώς τι έκαναν τις ώρες που προηγήθηκαν.

    "Βρήκαμε ότι στο 22% των ασθενών υπήρξε μια απότομη αλλαγή στάσης ενώ αρνητικά συναισθήματα βίωσε το 13%" υποστήριξε ο Μπόρνσταϊν που παρουσίασε τα συμπεράσματα της μελέτης στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιακής Προσβολής στο Σαν Αντόνιο. "Αν αλλάξει κανείς τη στάση του σώματος του ξαφνικά μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος" πρόσθεσε.

    Για όσους γνωρίζουν ότι τρομάζουν εύκολα ο καθηγητής πρότεινε να κάνουν διαλογισμό ή να εφαρμόσουν τεχνικές βιοανάδρασης για να χαλαρώνουν. "Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι πρέπει να γνωρίζουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των συναισθημάτων και της αιφνιδιαστικής έκθεσης σε οικεία αλλά ξαφνικά γεγονότα όπως το χτύπημα του κουδουνιού ή του τηλεφώνου" ανέφερε η κα Σίλβια Κότον που επίσης συμμετείχε στην έρευνα προσθέτοντας ότι πρέπει να ερευνηθεί η πιθανότητα προληπτικής χορήγησης φαρμάκων σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

    [23] Υποψίες για κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας

    Πηγή: ΑΠΕ 9/2/2002 3:37:00 μμ

    Μια 70χρονη γυναίκα από την Πιερία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Γ.Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης και οι γιατροί την υποβάλλουν σε ειδικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει προσβληθεί από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, όπως υποπτεύονται. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο πριν από μια εβδομάδα με έντονες κινητικές και ψυχιατρικές διαταραχές, γεγονός που προκάλεσε υπόνοιες στους γιατρούς ότι ενδεχομένως να παρουσίαζε συμπτώματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.

    Τις υποψίες τους μάλιστα ενίσχυσε το εγκεφαλογράφημα στο οποίο υποβλήθηκε. "Πιθανόν να είναι σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια, που όμως δεν φαίνεται να οφείλεται σε κατανάλωση κρέατος" δήλωσε ο διευθυντής της Γ Νευρολογικής Κλινικής, όπου νοσηλεύεται η 70χρονη, κ. Αριστείδης Κάζης προσθέτοντας πως η γυναίκα υποβάλλεται σε περαιτέρω εξετάσεις.

    [24] Λευκώματα για τρεις Ελληνες συγγραφείς

    9/2/2002 7:15:00 μμ

    Το 2001 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από το θάνατο του Αγγελου Σικελιανού (1884-1951) και του Γρηγορίου Ξενόπουλου (1867-1951) και 150 χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911).

    Το υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τιμώντας τους συγγραφείς, ανέλαβαν να καταρτίσουν πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων, σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή Επετειακών Εκδηλώσεων που συγκροτήθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό. Μία από τις δράσεις ήταν η έκδοση τριών λευκωμάτων, τα οποία παρουσιάζουν τους τιμώμενους συγγραφείς, τη ζωή και το έργο τους. Πρόκειται για πλήρη εισαγωγικά εγχειρίδια χρήσιμα τόσο σε όσους είναι εξοικειωμένοι με το πολύμορφο έργο των τριών λογοτεχνών, όσο και σε εκείνους που έρχονται σε επαφή μαζί τους για πρώτη φορά.

    Γρηγόριος Ξενόπουλος

    Ο Γρηγόρης Ξενόπουλος συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη του αστικού μυθιστορήματος, στην ανανέωση της νεοελληνικής δραματουργίας και στη δημιουργία δύο διάσημων και μακρόβιων περιοδικών (ενός παιδικού-"Η Διάπλασις των Παίδων"-και ενός λογοτεχνικού-"Νέα Εστία").

    Ηταν ο κριτικός που πρωτοστάτησε, μαζί με τον Παλαμά, στη διαμόρφωση του κριτικού λόγου της γενιάς του και συνέβαλε στην καθιέρωση μεγάλων μορφών της ελληνικής ποίησης και πεζογραφίας.

    Το λεύκωμα με τίτλο "Δεν αγαπώ τα σύννεφα και τα σκοτάδια" είναι ένα αφιέρωμα 48 σελίδων στον Γρηγόριο Ξενόπουλο. Τη φιλολογική επιμέλεια του λευκώματος είχε η Βίκυ Πάτσιου και την καλλιτεχνική επιμέλεια η Βάσω Αβραμοπούλου. Περιλαμβάνει αναλυτικό χρονολόγιο του συγγραφέα, αποσπάσματα έργων του Γρηγορίου Ξενόπουλου, δημοσιεύματα και κριτικές που τον αφορούν καθώς και εκδόσεις, μελέτες και παραστάσεις των έργων του.

    Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

    Το λεύκωμα ". . . μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη", είναι ένα αφιέρωμα 48 σελίδων στον συγγραφέα, σε φιλολογική επιμέλεια Φώτη Δημητρακόπουλου και καλλιτεχνική επιμέλεια Παναγιώτη Αναστασόπουλου. Περιλαμβάνει αναλυτικό χρονολόγιο της ζωής του, πλήρη εργογραφία, επιλογή βασικής βιβλιογραφίας με όλα τα σημαντικά δημοσιεύματα για το έργο του, ανθολόγιο από το λογοτεχνικό του έργο και είναι πλουσιότατα εικονογραφημένο με σχέδια και πίνακες, ντοκουμέντα, χειρόγραφα, εκδόσεις και φωτογραφίες.

    Αγγελος Σικελιανός

    Ο Αγγελος Σικελιανός είναι ο ποιητής που αναγνωρίζεται από όλους τους έλληνες μοντερνιστές ποιητές (από τους ποιητές της Γενιάς του 30) ως ο ποιητικός τους πρόγονος. Το λεύκωμα με τίτλο "Γιατί βαθιά μου δόξασα" είναι ένα αφιέρωμα 56 σελίδων στον Αγγελο Σικελιανό. Την φιλολογική επιμέλεια ανέλαβε ο Νάσος Βαγενάς και την καλλιτεχνική επιμέλεια η Βάσω Αβραμοπούλου.

    Περιλαμβάνει αναλυτικό χρονολόγιο της ζωή του συγγραφέα, πλήρη εργογραφία, επιλογή βασικής βιβλιογραφίας με όλα τα σημαντικά δημοσιεύματα για το έργο του (μελέτες, άρθρα, κριτικές) και ανθολόγιο από το λογοτεχνικό του έργο.

    Και κινητές εκθέσεις προς τιμήν των τριών συγγραφέων

    Εξάλλου, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 150 χρόνια από την γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και για τα 50 χρόνια από το θάνατο των Γρηγορίου Ξενόπουλου και Αγγελου Σικελιανού, δημιουργήθηκαν κινητές εκθέσεις για τους τρεις συγγραφείς, οι οποίες περιλαμβάνουν εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων και χειρόγραφα, καθώς και φωτογραφίες των σημαντικών μας λογοτεχνών.

    Οι εκθέσεις αυτές διακινούνται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό και πλαισιώνουν εκδηλώσεις που διοργανώνονται για να τιμήσουν τους τρεις συγγραφείς.

    [25] Βραβεία σε ελληνικές εφευρέσεις

    9/2/2002 2:54:00 μμ

    Δέκα διακεκριμένες εφευρέσεις βραβεύθηκαν σε ειδική εκδήλωση από την Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Με βίντεο-μήνυμά του ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος χαιρέτησε τα εγκαίνια του νέου αυτού θεσμού που σκοπό έχει όπως είπε, "την ηθική ανταμοιβή των εφευρετών για τη συμβολή τους στη τεχνολογική πρόοδο της χώρας". Η επιλογή των διακρίσεων έγινε από το σύνολο των ευρεσιτεχνιών των τελευταίων πέντε ετών.

    Στη σημασία του θεσμού αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας Δ. Βενιόζος λέγοντας ότι είναι σημαντικός για την προστασία των εφευρέσεων με τίτλους ιδιοκτησίας όσο και για την διάχυση της τεχνικής πληροφόρησης.

    Ο πρόεδρος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Γιώργος Κουμάντος υπογράμμισε ότι αυτή η νέα προσπάθεια στοχεύει στην ανάπτυξη της εφευρετικότητας ώστε να μειωθεί η εξάρτησή μας από ξένες εφευρέσεις.

    Τα έξι βραβεία με ποσά από ένα έως τρία εκατομμύρια απενεμήθησαν ως εξής:

    α. -μέθοδος και σύστημα χαρακτηρισμού και χαρτογράφησης των ιστών με εφευρέτη τον Κ. Μπάλλα και Δ. Πελεκούδα. β. -αυτοσυσκευαζόμενος ηλεκτρομηχανολογικός και φέρων οικοδομικός σκελετός με εφευρέτες: Λ. Κουνάδη, Λ. Παπανικολάου, Φ. Καρυδάκη. γ. -DNA που κωδικοποιεί τη συνθάση χιτίνης των αρθροπόδων με εφευρέτες: Γ. Θηραίος Δ. Καφετζόπουλος. δ. - Μέθοδος παραγωγής μονοένιδρης αλουμίνας με καταβύθιση από τα διαλύματα της μεθόδου μπάγερ σε θερμοκρασία κάτω των 100 βαθμών Κελσίου. ε. Σταθερό παρασκεύασμα ισοξυλοναφθαζαρινών με πεντακετετρακυκλικά τριτερπένια συστατικά φυτικών. στ. Νέα μέθοδος ανίχνευσης του καρκίνου αντιγόνου 17 - 1Α σε περιφεριακό αίμα και σε ιστούς και προσδιορισμός μετασταστικών καρκινικών κυττάρων σε ασθενείς με διαφόρους τύπους καρκίνου.

    Επίσης απενεμήθησαν τέσσερις έπαινοι ενώ στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστη ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής και ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Ανάπτυξης Αναστάσιος Πεπονής επί της υπουργίας του οποίου ιδρύθηκε και ο ΟΒΙ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 9 February 2002 - 17:54:14 UTC