Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη Μέση Ανατολή
  • [02] Συνεχίζουν την απεργία οι γιατροί του ΙΚΑ
  • [03] Δημοσίευμα για την τρομοκρατία
  • [04] Συνέντευξη K. Σκανδαλίδη στη Ρόδο
  • [05] Στάση εργασίας την Τρίτη στους δήμους
  • [06] Ανοιγμα Καραμανλή σε άλλους ψηφοφόρους
  • [07] Τρελή πορεία λεωφορείου του ΚΤΕΛ
  • [08] Στην Ελλάδα οι υπ. Αμυνας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
  • [09] Σύσκεψη για τους συμβασιούχους
  • [10] Ληστείες με το '' καλημέρα σας''
  • [11] Επεισόδια μεταξύ φυλών στο Αφγανιστάν
  • [12] Ισχυρός σεισμός στο Ιράν
  • [13] Οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν για κατάθεση Ολμπράιτ
  • [14] Στο νοσοκομείο ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας
  • [15] Διαδηλώσεις Κούρδων για τον Οτσαλάν
  • [16] 16η ημέρα πρωταθλήματος ποδοσφαίρου
  • [17] Επεισόδια πριν το ντέρμπυ Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ
  • [18] Θετικά σχόλια για τους Ολυμπιακούς του 2004
  • [19] Ανακάλυψη συστήματος γραφής 7000 ετών
  • [20] Τι ταινία παίζει στο....κινητό σας;
  • [21] Βράβευση της ΝΕΤ για την προσφορά της στη Σάμο

    [01] Πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη Μέση Ανατολή

    17/2/2002 6:18:00 μμ

    Παρέμβαση για ειρήνευση στην Μέση Ανατολή αποφασίστηκε στο περιθώριο της Γ' Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης των προέδρων των κοινοβουλίων, που διεξήχθη στην Αθήνα. Με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη και υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής τρόικας (Ισπανίας-Ελλάδος-Σουηδίας), συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ισραηλινού κοινοβουλίου Αβραάμ Μπουργκ και ο πρόεδρος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου Σελίμ Αλ Ζα-νούν.

    Κατά τη συνάντηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επισκεφθούν μαζί, τη Ραμάλα και την Ιερουσαλήμ, σε μία προσπάθεια για τερματισμό της βίας στην περιοχή.

    Την ημερομηνία της επίσκεψης θα καθορίσουν οι δύο πρόεδροι και θα τους συνοδεύουν ομολόγοί τους, των κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Διακήρυξη των Προέδρων των Κοινοβουλίων

    Εν τω μεταξύ, στη διακήρυξη της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων υπογραμμίζεται η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών οικονομικής και πολιτικής σύγκλισης των μη ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου με τις αντίστοιχες της Ε.Ε., περιλαμβάνοντας και αναφορές στα επίκαιρα φαινόμενα της τρομοκρατίας και της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

    Στη Διακήρυξη υιοθετείται το αίτημα για ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικά με τα χρέη των αναπτυσσομένων χωρών και η εκπόνηση κοινής στρατηγικής των χωρών της περιοχής, σε ότι αφορά τις επενδύσεις και τη μεταφορά κεφαλαίων στα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη της Μεσογείου, ενώ γίνεται και έκκληση για επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στον ιρακινό λαό.

    Επίσης, αποδοκιμάζεται η έλλειψη ουσιαστικής προόδου στη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και καλούνται οι ηγεσίες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων "να επιδείξουν συγκράτηση και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου".

    Παράλληλα, υπογραμμίζεται η "άμεση ανάγκη δραστηριοποίησης της κοινωνίας των πολιτών για τη δημιουργία ενός ισχυρού ειρηνιστικού κινήματος από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ιορδάνη ποταμό, απαλλαγμένο από τη βία και το μίσος, έτσι ώστε να κτισθεί ένα ευήμερο μέλλον στην περιοχή". Ταυτόχρονα εκφράζεται η επιθυμία για συμμετοχή και της Λιβύης στη διαδικασία ευρω-μεσογειακής προσέγγισης που εγκαινίασε η Διάσκεψη της Βαρκελώνης.

    Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων, προτείνουν επίσης την επεξεργασία ενός Ευρω-Μεσογειακού Χάρτη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια, πολιτικά δεσμευτικό, με το σκοπό της αποτροπής των κρίσεων και της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας, μέσω μιας κοινής πολιτικής ασφάλειας.

    Επιπλέον γίνεται ειδική μνεία στο φαινόμενο της τρομοκρατίας, όπου εκφράζεται η "ένθερμη αλληλεγγύη" των μελών της Διάσκεψης, στους λαούς και στις χώρες που έχουν θύματα. Το φαινόμενο αυτό δέ, θεωρείται ότι "θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, ως μία επίθεση κατά ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας και όλων των θρησκειών και των πολιτισμών". "Η εξάλειψη αυτής της μάστιγας, απαιτεί μακροχρόνια δράση, καθώς και σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών και των λαών, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες, καθώς και τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ", αναφέρεται στη Διακήρυξη.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι Πρόεδροι δεσμεύονται να προωθήσουν σε ευρωμεσογειακό πλαίσιο, την ευρύτερη δυνατή συνεργασία τους, ώστε να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της τρομοκρατίας, καθώς και οι επιπτώσεις του στον οικονομικό και τον κοινωνικό τομέα. |

    Τέλος, η Διακήρυξη, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ειδική αναφορά στο Κυπριακό, όπου οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων, σημειώνουν "τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και εκφράζουν την ελπίδα, ότι η επανάληψη των απ' ευθείας συνομιλιών, με την παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, θα οδηγήσει σε μία συνολική, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, επί τη βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο πνεύμα του κοινοτικού κεκτημένου".

    Συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

    Αύριο, μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, για να μετάσχουν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κύριο θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί πρωτοβουλία των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή.

    [02] Συνεχίζουν την απεργία οι γιατροί του ΙΚΑ

    17/2/2002 3:24:00 μμ

    Τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν ομόφωνα οι γιατροί του ΙΚΑ, κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση. Ετσι, από την ερχόμενη Τρίτη 19 Φεβρουαρίου προχωρούν σε νέα πενθήμερη απεργία, την οποία θα επαναλάβουν και στις 5 Μαρτίου. Η Ομοσπονδία δεν θεωρεί ικανοποιητικές τις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας για αναβάθμιση της οικονομικής θέσης των γιατρών του Ιδρύματος και τη μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων με τη διαδικασία της σταδιακής απορρόφησής τους.

    [03] Δημοσίευμα για την τρομοκρατία

    Πηγή: NET 105,8 fm 17/2/2002 6:43:00 μμ

    Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι έρευνες για την τρομοκρατία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Βήμα της Κυριακής". Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι ελληνικές διωκτικές αρχές, διαθέτουν μαρτυρία -κλειδί από μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, για το οποίο στο παρελθόν υπήρχαν υπόνοιες ότι είχε αναπτύξει τρομοκρατική δράση, αλλά στη συνέχεια αποστασιοποιήθηκε. Η μαρτυρία-κλειδί, η οποία συμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην εξάρθρωση της 17Ν, θεωρείται ανάλογης σπουδαιότητας με την πληροφορία της άγνωστης γυναίκας για το επεισόδιο με την τρομοκρατική οργάνωση στην οδό Ριανκούρ, στο Γκύζη.

    Ο Μ. Χρυσοχοΐδης διαψεύδει το δημοσίευμα

    Το δημοσίευμα του "Βήματος" και τις πληροφορίες για επικείμενες συλλήψεις διέψευσε ο υπουργός Δημοσιας Ταξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην ΝΕΤ.

    Οι συλλήψεις δεν προαναγγέλονται, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης και χαρακτήρισε σενάρια δημοσιογραφικής φαντασίας τις πληροφορίες αυτές.

    Ο υπουργός επεσήμανε ότι οι αρχές ασφαλείας προσπαθούν με μεθοδική και σκληρή δουλειά, αθόρυβα και εχέμυθα να αντιμετωπίσουν το θέμα της τρομοκρατίας στη χώρα μας. "Η τρομοκρατία στην Ελλάδα είναι δικό μας ζήτημα και όχι των ξένων", είπε και διέψευσε τις πληροφορίες περί πιέσεων.

    "Οι πιέσεις με την κλασική έννοια, που καλλιεργείται στην ελληνική κοινωνία ότι ασκούνται, δεν ασκούνται. Προσωπικά χειρίζομαι το θέμα ως πολιτικός προϊστάμενος, οι αρχές κάνουν την δουλειά τους ερευνητικά, θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε αποτελέσματα αν δουλέψουμε, αισιοδοξούμε".

    [04] Συνέντευξη K. Σκανδαλίδη στη Ρόδο

    17/2/2002 5:59:00 μμ

    Ταυτόχρονη διενέργεια των βουλευτικών και των ευρωεκλογών προέβλεψε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στη Ρόδο. Ο υπουργός είπε ότι "θα εξαντληθούν όλες οι συνταγματικές προθεσμίες και οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν με τη συμπλήρωση της τετραετίας μαζί με τις ευρωεκλογές το Μάιο του 2004".

    Αναφορές σε όλα τα θέματα

    Ακόμη ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε ότι "είναι νωρίς για τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν ότι τέλειωσε το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι εφτάψυχο και το έχει αποδείξει κατά το παρελθόν.

    Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε διεξοδικά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, την οποία χαρακτήρισε ως αναγκαία γιατί έχει σχέση -όπως είπε- "με την ποιότητα της δημοκρατίας", ενώ συμφώνησε με τις απόψεις Λαλιώτη για τις συνεργασίες, τις οποίες και ο ίδιος υποστήριξε παλαιότερα.

    Ο κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για "αναστροφή του κλίματος μέχρι τις εκλογές", τονίζοντας ότι θα προηγηθούν η ελληνική προεδρία στην ΕΕ και τα ολυμπιακά έργα.

    Παράλληλα υπογράμμισε ότι "δεν είναι πραγματική η εικόνα της χώρας μας όπως εμφανίζεται σήμερα εξαιτίας ορισμένων περιστατικών (ηλεκτρονικός τζόγος κλπ)".

    Οσον αφορά τις προσλήψεις είπε ότι δεν πρέπει να καταργηθεί το ΑΣΕΠ "γιατί είναι μια κατάκτηση, αλλά σίγουρα θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί για να καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής".

    Ειδικότερα, επεσήμανε την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των προϋποθέσεων των υποψηφίων, ώστε να γίνουν δικαιότερες, αλλά και της μείωσης του χρόνου εφαρμογής των αποφάσεων για τις προσλήψεις.

    "Δεν θα πρέπει να ξεπερνά τον ένα μήνα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης.

    [05] Στάση εργασίας την Τρίτη στους δήμους

    17/2/2002 5:03:00 μμ

    Τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν μεθαύριο Τρίτη οι εργαζόμενοι στους δήμους όλης της χώρας, μετά από απόφαση του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕ -ΟΤΑ. Οι δήμοι θα λειτουργήσουν έως τις 11.30 το πρωί.

    [06] Ανοιγμα Καραμανλή σε άλλους ψηφοφόρους

    17/2/2002 12:55:00 πμ

    Προτάσεις συγκλίσεων αλλά και ανοίγματα προς άλλους πολιτικούς χώρους επιχειρούν τα μεγάλα κόμματα εν όψει των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Κατά τις χθεσινές εργασίες της ΚΕ του κόμματος του, ο πρόεδρος της ΝΔ, τάχθηκε κατά του φανατικού κομματισμού, γιατί όπως είπε, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διαφθορά. " Η ΝΔ έχει το πολιτικό θάρρος να απορρίπτει τον πειρασμό της κομματικοποίησης " δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη προοπτική στήριξης κομματικών υποψηφίων σε εκλογές συνδικαλιστικών φορέων.

    [07] Τρελή πορεία λεωφορείου του ΚΤΕΛ

    17/2/2002 6:23:00 μμ

    Δύο φοίνικες ανέκοψαν την τρελή πορεία υπεραστικού λεωφορείου του ΚΤΕΛ Αττικής, που άγνωστο πώς βρέθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα στον προαύλιο χώρο μονοκατοικίας στην οδό Λάσκου 78 στου Παπάγου. Το λεωφορείο προκάλεσε φθορές σε τρία σταθμευμένα οχήματα.

    Ο ιδιοκτήτης του λεωφορείου δήλωσε ότι το όχημα του είχε κλαπεί χθες το απόγευμα από το σημείο όπου το είχε σταθμεύσει.

    Οπως εκτιμά η αστυνομία, ο δράστης ή οι δράστες που έκλεψαν το όχημα δεν είχαν όπως αποδείχθηκε μεγάλη εμπειρία στο τιμόνι.

    [08] Στην Ελλάδα οι υπ. Αμυνας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

    17/2/2002 2:56:00 μμ

    Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιoύν από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, οι υπουργοί Αμυνας των δύο Οντοτήτων της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, με την ευκαιρία της συνεκπαίδευσης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων τους, στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), στο Κιλκίς. Οι υπουργοί επισκέπτονται τη χώρα μας κατόπιν προσκλήσεως του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, Λουκά Αποστολίδη.

    Πρόγραμμα επίσκεψης

    Στη Θεσσαλονίκη έφθασε ήδη ο υπουργός Αμύνης της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Mijo Anic, επικεφαλής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τον αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων αντιστράτηγο Atif Dudakovic, τον υπαρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων, υποστράτηγο Ivica Zeko και υψηλόβαθμους επιτελείς.

    Το απόγευμα αναμένεται στη Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη αντιπροσωπεία από την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης, υπό τον υπουργό Αμύνης Slobodan Bilic και με τη συμμετοχή του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγού Novica Simic και υψηλόβαθμων Επιτελών.

    Ο κ. Αποστολίδης θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες των δύο Οντοτήτων της Β-Ε αύριο το πρωί και το βράδυ θα παραθέσει επίσημο δείπνο στους δύο υπουργούς και τους συνοδούς τους.

    Μεθαύριο Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου, ο Ελληνας υφυπουργός θα ενημερώσει και θα ξεναγήσει τους δύο υπουργούς στις εγκαταστάσεις του ΠΚΕΕΥΕ.

    Με την ολοκλήρωση των αυριανών συνομιλιών ο κ. Αποστολίδης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ" στις 12.30 το μεσημέρι.

    Εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Οντοτήτων

    Η εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Οντοτήτων της Β-Ε στις εγκαταστάσεις του ΠΚΕΕΥΕ πραγματοποιείται από χθες και θα διαρκέσει μία εβδομάδα. Σχετική πρόσκληση απηύθυνε η ελληνική κυβέρνηση και στις δύο Οντότητες της Β-Ε, ενόψει της από κοινού δραστηριοποίησης τους σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ.

    Ετσι, 30 άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβικής Δημοκρατίας της Β-Ε και 60 άνδρες των Δυνάμεων της Ομοσπονδίας της Β-Ε (30 Μουσουλμάνοι και 30 Κροάτες) αναχώρησαν την περασμένη Τετάρτη για τη Θεσσαλονίκη, από το αεροδρόμιο του Σεράγεβο, με ειδική πτήση αεροσκάφους C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Η ελληνική πρόταση για συνεκπαίδευση ανδρών των δύο Οντοτήτων της Β-Ε υπεβλήθη στην Μόνιμη Στρατιωτική Επιτροπή της Β-Ε, την οποία απαρτίζουν οι υπουργοί Αμυνας και αρχηγοί Γενικών Επιτελείων των δύο Οντοτήτων και οι στρατιωτικοί σύμβουλοι των τριών μελών της Προεδρίας της χώρας, όπου και έγινε δεκτή ομόφωνα.

    Οι επισκέψεις των δύο υπουργών πραγματοποιούνται σε συνέχεια επίσκεψης του κ. Αποστολίδη στην Β-Ε, στις 27-28 Δεκεμβρίου 2001, στην διάρκεια της οποίας είχε επαφές με εκπροσώπους και των δύο Οντοτήτων της Β-Ε, στη Μπάνια Λούκα και το Σεράγεβο.

    [09] Σύσκεψη για τους συμβασιούχους

    Πηγή: NET 105,8 fm 17/2/2002 12:40:00 μμ

    Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού για το ζήτημα των συμβασιούχων στο δημόσιο. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, ο Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σωκράτης Κοσμίδης και ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Παπαδημητρίου

    [10] Ληστείες με το '' καλημέρα σας''

    17/2/2002 2:30:00 μμ

    Δύο ληστείες σημειώθηκαν τα ξημερώματα στην Καλλιθέα. Η πρώτη έγινε στην οδό Τραπεζούντος 6, με θύμα την Κωνσταντίνα Σκορδανιάτου, 31 ετών, από την οποία άγνωστοι απέσπασαν το ποσό των 600.000 δρχ. Το δεύτερο περιστατικό εκτυλίχτηκε στην οδό Σόλωνος 120, σε καφετέρια, όπου ένας από τους δράστες πυροβόλησε μία φορά στο πάτωμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο δεξί του πόδι ο 23χρονος Αντώνιος Κεράτσας.

    [11] Επεισόδια μεταξύ φυλών στο Αφγανιστάν

    17/2/2002 12:32:00 μμ

    Επιδρομή στο ανατολικό Αφγανιστάν, πραγματοποιούν αμερικανικά αεροσκάφη σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την προσπάθεια των κυβερνητικών δυνάμεων να σταματήσουν τις συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων φυλετικών ομάδων. Χθες, εκατοντάδες άτομα παρευρέθηκαν στην κηδεία του υπουργού Πολιτικής Αεροπορίας ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

    Έκκληση Καρζάι για ηρεμία

    Τα σενάρια για τη δολοφονία του υπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης, ποικίλουν.

    Στην αρχή κάποιοι είπαν ότι ο Αμπτντούλ Ραχμάν, ξυλοκοπήθηκε από εξαγριωμένους προσκυνητές στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

    Στη συνέχεια όμως ο ίδιος ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι ο υπουργός του δολοφονήθηκε από μέλη της οργάνωσης Τζαμιάτ Ισλάμι και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία.

    [12] Ισχυρός σεισμός στο Ιράν

    Πηγή: ΑΠΕ 17/2/2002 6:09:00 μμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 15.03 (ώρα Ελλάδος) στο νότιο Ιράν, κοντά στα παράλια του Κόλπου, ανακοινώθηκε σήμερα από το Αστεροσκοπείο του Στρασβούργου. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην περιοχή Τζαχρόμ, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την ακτή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

    [13] Οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν για κατάθεση Ολμπράιτ

    17/2/2002 5:43:00 μμ

    Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ δήλωσε σήμερα ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση της χώρας της να αποφασίσει εάν πρέπει ή όχι να μεταβεί στη Χάγη για να καταθέσει στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Η κ. Ολμπράιτ σε δηλώσεις της, από το Κίεβο όπου βρίσκεται, επεσήμανε ότι όποιες και αν ήταν οι ενέργειες που είχε προβεί, αυτό είχε γίνει υπό την ιδιότητά της ως αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης και επομένως η απόφαση θα ληφθεί από την αμερικανική κυβέρνηση.

    Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα ως παρατηρητής στις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.

    [14] Στο νοσοκομείο ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας

    17/2/2002 5:28:00 μμ

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Ζέλιο Ζέλεφ νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Πιρογκόφ" της Σόφιας, ύστερα από αυτοκινηστικό ατύχημα, αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου.

    Ο κ. Ζέλεφ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Πιρογκόφ" το βράδυ της Παρασκευής ύστερα από μετωπική σύγκρουση του τζιπ που οδηγούσε ο ίδιος με φορτηγό συλλογής απορριμμάτων σε κεντρική λεωφόρο της Σόφιας. Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή, ωστόσο βρίσκεται εκτός κινδύνου. Οι αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος.

    [15] Διαδηλώσεις Κούρδων για τον Οτσαλάν

    17/2/2002 11:58:00 πμ

    Εξι χιλιάδες Κούρδοι από τη Γαλλία και τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ελβετία, διαδήλωσαν χθες στους δρόμους του Στρασβούργου, όπου εδρεύει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας την απελευθέρωση του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες του Κούρδου ηγέτη και φώναζαν συνθήματα. Φέτος, συμπληρώθηκαν τρια χρόνια από τη σύλληψη του Οτσαλάν.

    [16] 16η ημέρα πρωταθλήματος ποδοσφαίρου

    17/2/2002 7:18:00 μμ

    "Φωτιά" παίρνει το πρωτάθλημα της Α' εθνικής κατηγορίας, μετά την ισοπαλία της ΑΕΚ με 1-1 στην Ξάνθη για την 16η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Και αυτό αφού, η "Ενωση" με τον βαθμό της ισοπαλίας παρέμεινε στην πρώτη θέση της κατάταξης, αλλά ουσιαστικά πέντε πλέον ομάδες βρίσκονται σε τροχιά διεκδίκησης του τίτλου. Η Ξάνθη προηγήθηκε στο 38' με τον Ουακίλι, για να ισοφαρίσει η ΑΕΚ στο 62' με τον Μαλαδένη.

    Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της 16ης ημέρας:

    Παναθηναϊκός-Ακράτητος 1-0

    Ηρακλής-Ιωνικός 3-0

    ΟΦΗ-Πανιώνιος 0-0

    Εθνικός Αστέρας-Παναχαϊκή 1-1

    Αρης-Αιγάλεω 1-0

    Ξάνθη-ΑΕΚ 1-1

    Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ (σε εξέλιξη)

    [17] Επεισόδια πριν το ντέρμπυ Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ

    17/2/2002 7:00:00 μμ

    Το ντέρμπι της 16ης ημέρας μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας αρχίζει αυτή την ώρα. Ωστόσο, τα επεισόδια φαίνεται ότι ξεκίνησαν νωρίτερα, καθώς το μεσημέρι είκοσι οπαδοί του Ολυμπιακού επιτέθηκαν σε ομάδα οπαδών του ΠΑΟΚ που βρισκόταν στην Πλατεία Αττικής. Δύο οπαδοί του ΠΑΟΚ -τα στοιχεία των οποίων παραμένουν άγνωστα- τραυματίστηκαν στα πόδια και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο. Στην περιοχή έφτασαν ομάδες της αστυνομίας αλλά στο μεταξύ οι οπαδοί είχαν διασκορπιστεί.

    Η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε όλο σχεδόν το λεκανοπέδιο της Αττικής, για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

    [18] Θετικά σχόλια για τους Ολυμπιακούς του 2004

    Πηγή: ΑΠΕ 17/2/2002 7:11:00 μμ

    Ο Βρετανός δημοσιογράφος Αλαν Χάμπαρντ στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Ιντιπέντεντ" σχολιάζοντας τα θέματα της φιλοξενίας και του εθελοντισμού για την Ολυμπιάδα του 2004 τονίζει ότι και τα δυο αυτά προγράμματα οδηγούνται σε επιτυχία. "Οι Ελληνες έχουν πάντα τη λύση", γράφει ο Αλαν Χάμπαρντ. "Και στο θέμα της φιλοξενίας, καθώς υπάρχουν ανησυχίες αν θα είναι έτοιμες όλες οι ευκολίες για να καλύψουν τη φιλοξενία των ξένων επισκεπτών στην Ολυμπιάδα του 2004, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού προσφέρει ένα συνδυασμό διακοπών στα ελληνικά νησιά μαζί με εισιτήρια για την παρακολούθηση συγκεκριμένων αγωνισμάτων του ολυμπιακού προγράμματος. "Με την έλλειψη που υπάρχει αυτή τη στιγμή για 3.000 κρεβάτια στην Αθήνα, η λύση του συνδυασμού ακτών και βόλεϊμπολ φαίνεται ότι θα έχει επιτυχία. Οπως επίσης επιτυχία προβλέπεται και στο πρόγραμμα του εθελοντισμού", σημειώνει ο Χάμπαρντ.

    [19] Ανακάλυψη συστήματος γραφής 7000 ετών

    17/2/2002 5:05:00 μμ

    Νέα διάσταση αλλά και σαφέστερα στοιχεία για την ιστορία της γραφής στα Βαλκάνια δίνει η αποκάλυψη μιας λίθινης σφραγίδας των αρχών της 5ης χιλιετίας π.Χ με συμπλέγματα χαράξεων σε ευθύγραμμη διάταξη που αποτελούν κώδικα συμβόλων ή σημείων ενός μάλλον πολύπλοκου συστήματος γραφής. Πρόκειται σύμφωνα με τους ειδικούς μάλλον για "πρωτογραφή" σε αντιδιαστολή με την αποδεδειγμένη δομή των μεταγενέστερων ανατολικών γραφών.

    Στοιχεία για την ιστορία της γλώσσας

    Η λίθινη σφραγίδα αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της ΙΖ' εφορείας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων στην περιοχή των Γιαννιτσών και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του αρχαιολογικού συμποσίου στη Θεσσαλονίκη από τον αρχαιολόγο Πανίκο Χρυσοστόμου.

    Η ανακάλυψη της σφραγίδας επαναφέρει -σύμφωνα με τον ευρευνητή- στο προσκήνιο τη συζήτηση τόσο για την καταγωγή και την εξέλιξη της γλώσσας, όσο και για το μάλλον διαφοροποιημένο σε σχέση με την Ανατολή ρόλο της μέσα στις σταδιακά μεταβαλλόμενες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες της νεότερης νεολιθικής περιόδου στο βαλκανικό χώρο.

    Η λίθινη μακρόστενη σφραγίδα με διαστάσεις 2,5 Χ 5,5 εκατοστών λειτουργούσε ως μήτρα -συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγουν οι ερευνητές τόσο από τον κοίλο σχηματισμό της εσωτερικής επιφάνειας όσο και από τα ευδιάκριτα και σε αντιστροφή ανάγλυφα γραμμικά αναπτύγματα και σημεία του εκμαγείου της. Στις άκρες της φέρει οπές στις οποίες στερεώνονταν σύνδεσμοι για τη σύνδεση των μερών.

    Ολες οι χαράξεις έχουν λοξή διευθέτηση προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά. Τέτοιοι σχηματισμοί, υποστηρίζει ο αρχαιολόγος, σε απλή ή σύνθετη μορφή δεν είναι άγνωστοι ούτε στον ελληνικό ούτε στο βαλκανικό χώρο κατά τη νεολιθική εποχή.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γνωστή ξύλινη πινακίδα του Δισπηλιού της Καστοριάς -χρονολογημένη στην αρχή της νεολιθικής είναι καταγραφή από ευθύγραμμα στοιχεία. Παρόμοια ή και πανομοιότυπα συμπλέγματα με αυτά της σφραγίδας των Γιαννιτσών σημειώνονται σε αγγεία, ειδώλια, σφονδύλια και άλλα τέχνεργα του κεντροβαλκανικού πολιτισμού.

    [20] Τι ταινία παίζει στο....κινητό σας;

    Αννίτα Πασχαλινού 17/2/2002 3:15:00 μμ

    Ίσως σε πρώτη φάση να μην μπορέσουμε να δούμε ολόκληρη ταινία στην οθόνη του κινητού μας, όμως, το τρέιλερ μιας νέας κυκλοφορίας σίγουρα θα το θαυμάσουμε. Τρεις αμερικανικές εταιρείες κολοσσοί, συνεργάζονται για να φέρουν εις πέρας ένα μεγαλόπνοο project. Την μεταφορά multimedia περιεχομένου σε κινητά και άλλες ασύρματες συσκευές.

    Είναι νωρίς για κάποια προσέγγιση της τιμής

    Έχετε "ταινία" ...

    στο κινητό σας !

    Για το software της πρωτοποριακής υπηρεσίας συνεργάζονται η Apple Computers και η Sun Microsystems ενώ στον τομέα του δικτύου, υπεύθυνη είναι η Ericsson. Για τη δημιουργία των video clips θα είναι απαραίτητη η εφαρμογή QuickTime streaming της Apple.

    O Philip Schiller, ανώτατο στέλεχος της Apple δηλώνει ότι και οι τρεις εταιρείες που εμπλέκονται στο εγχείρημα είναι οι καλύτερες της αγοράς προκειμένου να το φέρουν άρτια εις πέρας.

    Προβλέπει επίσης ότι μέσα από αυτήν την ισχυρή τεχνολογία θα δημιουργηθούν νέες αγορές και νέα πεδία δράσης για τους επιχειρηματίες.

    Παρόλα αυτά, υπάρχουν και κάποιοι που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το πρόγραμμα καθώς προβλέπουν ότι το κόστος του θα είναι δυσβάσταχτο για τον καταναλωτή.

    Πιο χρήσιμα τα κινητά από την τηλεόραση;

    Την ώρα που στις ΗΠΑ οι αμφιβολίες για την επιτυχία ή όχι του project καλά κρατούν, στην Ιαπωνία έχει ήδη λανσαριστεί στην αγορά μια νέα τρίτη γενιά κινητών τηλεφώνων.

    Η υπηρεσία της εταιρείας ΝΤΤ έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλής στους καταναλωτές, κυρίως επειδή οι συσκευές έχουν έγχρωμες οθόνες, ήχο στέρεο, παίζουν audio και video clips και χρησιμοποιούνται για την αποστολή και λήψη ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

    Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν το γιατί, άνθρωποι που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, εκτιμούν ότι τα κινητά θα γίνουν κάποια στιγμή πιο απαραίτητα από τις τηλεοράσεις.

    Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, κανένα άλλο μέσο δεν είναι τόσο κοντά στον καταναλωτή, κατά μέσο όρο, δεκαοκτώ ώρες την ημέρα.

    Πηγή: BBConline

    [21] Βράβευση της ΝΕΤ για την προσφορά της στη Σάμο

    17/2/2002 4:37:00 μμ

    Εμπρακτη ήταν η επιβράβευση της ΝΕΤ από τους φορείς της Σάμου για την συμβολή της, στην εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών γύρω από το ευρώ, αλλά και την τουριστική προβολή του νησιού.

    Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καρλοβάσου, Στάθης Ξένος απένειμε γι αυτό το λόγο, στον προϊστάμενο ρεπορτάζ της ΝΕΤ Σωτήρη Μαργιωρή ειδική τιμητική πλακέτα. Ο κ. Ξένος ζήτησε να συνεχιστεί η προσπάθεια της προβολής των προβλημάτων της περιφέρειας, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Σάμου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 17 February 2002 - 18:48:55 UTC