Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστηρές ρυθμίσεις για τον ηλεκτρονικό τζόγο
  • [02] Ο Πρωθυπουργός σε Ημαθία και Πέλλα
  • [03] Επίσκεψη Παπανδρέου σε Πολωνία-Λιθουανία
  • [04] Υπουργικό κλιμάκιο θα επισκεφθεί στη Σάμο
  • [05] Σήμερα η απόφαση των γιατρών του ΙΚΑ
  • [06] Στη Νέα Ιωνία η έδρα του ''Αθήνα 2004''
  • [07] Πριμ σε πολιτικούς υπαλλήλους στο Υπ. Αμυνας
  • [08] Έρευνες για τον εντοπισμό του ναύτη
  • [09] Παράνομη η απεργία εργαζομένων στο Δ. Αθηναίων
  • [10] Συνετρίβη στρατιωτικό αεροσκάφος στη Ρωσία
  • [11] Αίγυπτος: Παραίτηση Υπουργού Μεταφορών
  • [12] Νεπάλ: Επιθέσεις Μαοϊστών ανταρτών
  • [13] Πτώση αεροσκάφους στις Φιλιππίνες
  • [14] Ρώσικο μποϊκοτάζ στο Σολτ Λέικ 2002
  • [15] Παραιτήθηκε ο διευθυντής των ''Times''
  • [16] Νεκρός ο αμερικανός δημοσιογράφος
  • [17] Συνάντηση Χριστοδουλάκη-εκπρόσωποι Εφοριών
  • [18] Τον Μάρτιο ο διάλογος για το ασφαλιστικό
  • [19] Εχασε η ΑΕΚ με 3-1 από την Ιντερ
  • [20] Ρεκόρ αριθμού υποψηφίων για Νόμπελ Ειρήνης
  • [21] Εγκαίνια Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας

    [01] Αυστηρές ρυθμίσεις για τον ηλεκτρονικό τζόγο

    Πηγή: NET 105,8 fm 22/2/2002 11:33:00 πμ

    Φρένο στον ηλεκτρονικό τζόγο βάζει η κυβέρνηση, μετά την ομόφωνη απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής να απαγορεύσει τη λειτουργία όχι μόνο των τυχερών, αλλά και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε όλους τους δημόσιους χώρους και τα καταστήματα. Τα λεγόμενα "φρουτάκια" θα είναι πλέον νόμιμα μόνο στα καζίνα. Οι ποινές για τους παραβάτες θα είναι εξαιρετικά αυστηρές. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

    Θα εξεταστεί και ο παράνομος τζόγος μέσω Internet

    Επίσης, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μηδενιστική κριτική και τόνισε ότι κανείς δεν παρασύρεται από τους παραμορφωτικούς φακούς.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε η απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής να έχει μεταβατικό χαρακτήρα και να δοθεί στη συνέχεια η δυνατότητα στους δήμους να δημιουργήσουν καταστήματα με ηλεκτρονικά παιχνίδια με μόνο σκοπό τη ψυχαγωγία.

    O κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η απόφαση αυτή αφορά καθε ηλεκτρονικό παιχνίδι που βρίσκεται σε δημόσιο χώρο. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει και την πτυχή του θέματος του παράνομου τζόγου μέσω Internet.

    Την επιχείρηση κατασκευής ενόχων από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, πέρα από κάθε έννοια δεοντολογίας, κατήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή την εμπλοκή δύο μελών της κυβέρνησης σε υποθέσεις παράνομου τζόγου.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Για το θέμα υπήρξε έντονη αντιπαράθεση Kυβέρνησης-Aξιωματικής Aντιπολίτευσης.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος δήλωσε ότι "με τη σημερινή απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του ομολογούν ότι η χώρα, με δική τους ευθύνη, βουλιάζει στη διαφθορά".

    Απαντώντας ο υπουργός Τύπου είπε ότι "για μία ακόμη φορά η Ν.Δ φωνασκεί και επαναλαμβάνει τα ίδια". Ο Μιλτιάδης Εβερτ ωστόσο με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η κυβέρνηση μόνο μετά την λαϊκή αγανάκτηση βγαίνει από το λήθαργο που τη χαρακτηρίζει και τονίζει ότι η καθυστερημένη αυτή απόφαση θα πρέπει να γίνει πράξη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    "Επρεπε να ταραχτεί ολόκληρη η κοινή γνώμη και να βρωμίσει ολόκληρη η χώρα, για να αναγκαστεί μόλις σήμερα η κυβέρνηση να πράξει αυτό που ο ΣΥΝ φώναζε από το 1997", δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    [02] Ο Πρωθυπουργός σε Ημαθία και Πέλλα

    Πηγή: NET 105,8 fm 22/2/2002 8:20:00 πμ

    Διήμερη περιοδεία στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, επικεφαλής πολυπληθούς κυβερνητικού και κομματικού κλιμακίου. Ο κ. Σημίτης αναχωρεί στις 11 το πρωί, με πρώτο σταθμό τη Βέροια όπου στις 7.30 το βράδυ θα μιλήσει στους φορείς του νομού και το Σάββατο στις 12.30 το μεσημέρι θα μιλήσει σε συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο κλειστό γυμναστήριο της Εδεσσας.

    [03] Επίσκεψη Παπανδρέου σε Πολωνία-Λιθουανία

    22/2/2002 10:59:00 πμ

    Διήμερη επίσκεψη σε Πολωνία και Λιθουανία αρχίζει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα συζητήσει με τις πολιτικές Αρχές των δύο χωρών τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, το Κυπριακό και την καταπολέμηση της Διεθνούς Τρομοκρατίας.

    [04] Υπουργικό κλιμάκιο θα επισκεφθεί στη Σάμο

    Πηγή: NET 105,8 fm 22/2/2002 10:54:00 πμ

    Τη Σάμο θα επισκεφθεί σήμερα Υπουργικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υπουργό Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη, προκειμένου να ανακοινώσει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες. Στο κλιμάκιο θα συμμετέχουν οι Υφυπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Εθνικής Οικονομίας.

    [05] Σήμερα η απόφαση των γιατρών του ΙΚΑ

    22/2/2002 10:48:00 πμ

    Οι γιατροί του ΙΚΑ θα αποφασίσουν σήμερα για τη συνέχιση ή όχι των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. Στη δέσμευση ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας γιατρός του ΙΚΑ και ότι στο εξής όσοι θα προσλαμβάνονται θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας μετά τη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τα προεδρεία της ΑΔΕΔΥ και της ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ.

    Οι γιατροί του ΙΚΑ στο μέλλον δεν θα έχουν υποδιέστερες εργασιακές σχέσεις από τις σημερινές διαβεβαίωσε μέσω της ΝΕΤ 105,8, ο υφυπουργός εργασίας Ροβέρτος Σπυροπουλος.

    Επίσης, τόνισε ακόμη ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό σε διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα, που θα οδηγήσει στη σύγκλιση απόψεων.

    [06] Στη Νέα Ιωνία η έδρα του ''Αθήνα 2004''

    Πηγή: ΑΠΕ 22/2/2002 9:39:00 πμ

    Στο παλαιό ιστορικό εργοστάσιο Μουταλάσκι και μετέπειτα εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής, στη Νέα Ιωνία, μεταστεγάζεται η Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004". Από χθες, έχει ξεκινήσει η μετακόμιση από τη Λεωφόρο Κηφισίας και μέσα σε πέντε ημέρες πρέπει το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού να έχει μεταφερθεί στη συμβολή των οδώ Ιωλκού και Φιλικής Εταιρείας, στη Νέα Ιωνία.

    Οι τρεις βασικοί λόγοι της επιλογής

    Όπως είναι γνωστό, οι τρεις βασικοί λόγοι της επιλογής του εργοστασίου Μουταλάσκι είναι:

    Πρώτον, ότι διαθέτει τους απαραίτητους χώρους για την κάλυψη των αναγκών της εταιρίας, καθώς στα 35.000 τμ των επτά κτιρίων στα οποία δούλευαν για την ανακαίνισή τους μέρα-νύχτα δεκάδες εργαζόμενοι για περίπου ένα χρόνο του εργοστασίου θα μπορέσουν να στεγαστούν όλες οι διευθύνσεις της Οργανωτικής Επιτροπής, ενώ θα υπάρχουν και άνετοι αποθηκευτικοί χώροι και χώροι στάθμευσης. Δεύτερον, ότι είναι πολύ κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο, το οποίο θα είναι στο "επίκεντρο" των Αγώνων και τρίτον, ότι το ενοίκιό του είναι 25% πιο οικονομικό από το τωρινό για το κτίριο της Λεωφόρου Κηφισίας.

    Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα μεταφερθεί στο κτίριο της Λεωφόρου Κηφισίας, χώρος ο οποίος δεν επαρκούσε ούτε για το σημερινό στελεχιακό δυναμικό της "Αθήνα 2004", καθώς σήμερα η εταιρία απασχολεί 900 εργαζόμενους, ενώ θα έπρεπε να έχει προσλάβει ήδη 1.300.

    Να σημειωθεί ότι μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην εταιρία θα πρέπει να απασχολούνται τουλάχιστον 3.500 άτομα.

    Ικανοποιημένοι από τη μετακόμιση εμφανίζονται τόσο ο Δήμος της Νέας Ιωνίας, όσο και οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς μία ξεχασμένη και υποβαθμισμένη περιοχή μπορεί να αναπτυχθεί ιδιαίτερα γρήγορα, ως έδρα του "Αθήνα 2004".

    [07] Πριμ σε πολιτικούς υπαλλήλους στο Υπ. Αμυνας

    22/2/2002 11:18:00 πμ

    Έξτρα πριμ 20.000 δραχμές μηνιαίως θα δοθεί στους πολιτικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ανακοίνωσε ο υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος ανήγγειλε, παράλληλα, νέες προσλήψεις και εργασιακές ρυθμίσεις.

    [08] Έρευνες για τον εντοπισμό του ναύτη

    22/2/2002 11:07:00 πμ

    Συνεχίζονται οι έρευνες από το Λιμενικό και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας για τον εντοπισμό του ναύτη Αθανάσιου Κόστογλου, 40 ετών, ο οποίος αγνοείται από χθες το μεσημέρι. Ο Κώστογλου είναι μέλος του πληρώματος του φορτηγού πλοίου "Κωστή-Τ", που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Καβάλας.

    [09] Παράνομη η απεργία εργαζομένων στο Δ. Αθηναίων

    22/2/2002 11:03:00 πμ

    Η προγραμματισμένη για σήμερα απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων, κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική.

    [10] Συνετρίβη στρατιωτικό αεροσκάφος στη Ρωσία

    Πηγή: ΑΠΕ 22/2/2002 8:12:00 πμ

    Αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ 26 συνετρίβη κοντά στο Αρκανγκελσκ της βόρειας Ρωσίας, με συνέπεια να σκοτωθούν 17 άνθρωποι και τρεις να τραυματισθούν σοβαρά. Το στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη καθώς ετοιμαζόταν για την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο Λάχτα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών της Ρωσίας. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων στο αεροσκάφος επέβαιναν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους ακόμη δεν έχουν διευκρινισθεί.

    [11] Αίγυπτος: Παραίτηση Υπουργού Μεταφορών

    22/2/2002 11:10:00 πμ

    Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ έκανε σήμερα δεκτή την παραίτηση, που υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών της αιγυπτιακής κυβέρνησης, έπειτα από την μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της Αιγύπτου που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 361 ανθρώπων, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

    "Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Χόσνι Μουμπάρακ έκανε δεκτή την παραίτηση του δρ. Ιμπραήμ Ντεμίρι, υπουργού Μεταφορών", αναφέρεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου.

    Εξάλλου ο πρωθυπουργός Ατεφ Ομπέιντ έκανε δεκτή την παραίτηση του διευθυντή του κρατικού σιδηροδρομικού δικτύου, μετέδωσε το πρακτορείο.

    [12] Νεπάλ: Επιθέσεις Μαοϊστών ανταρτών

    22/2/2002 10:24:00 πμ

    Μαοϊστές αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον φυλακίου της αστυνομίας, για την ανατροπή της συνταγματικής μοναρχίας, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 25 αστυνομικοί, στο Νεπάλ. Η επίθεση έγινε λίγες ώρες μετά την απόφαση του κοινοβουλίου να παραταθεί για 3 μήνες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κυρήχθηκε για να αντιμετωπισθούν οι κλιμακούμενες επιθέσεις των ανταρτών.

    [13] Πτώση αεροσκάφους στις Φιλιππίνες

    Πηγή: NET 105,8 fm 22/2/2002 10:16:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο τύπου P-3 Orion, στο οποίο επέβαιναν 12 στρατιώτες, συνετρίβη χθες το βράδυ στις Φιλιππίνες, στη θαλάσσια περιοχή Μποχόλ ανοικτά του νησιού Νέγκρος, 410 μίλια νότια της Μανίλας. Το μεγάλο ελικόπτερο των ειδικών δυνάμεων πετούσε προς την αεροπορική βάση Μακτάν της πόλης Κεμπού. Δύο στρατιώτες διασώθηκαν με τη βοήθεια ψαράδων που εντόπισαν τα συντρίμια, ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.

    Το επεισόδιο αυτό σημειώνεται λίγες ώρες μετά τη συντριβή, αργά χθες, ενός ελικοπτέρου του αμερικανικού στρατού στη νότια χώρα.

    Τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Περίπου 500 αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στις Φιλιππίνες για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις προκειμένου να εκπαιδεύσουν φιλιππινέζους στρατιώτες που μάχονται κατά των μουσουλμάνων εξτρεμιστών, οι οποίοι έχουν σχέσεις με τον Οσάμα Mπιν Λάντεν και το δίκτυό του αλ-Κάιντα.

    [14] Ρώσικο μποϊκοτάζ στο Σολτ Λέικ 2002

    Πηγή: NET 105,8 fm 22/2/2002 10:15:00 πμ

    Η Ρωσία απειλεί ότι θα μποϊκοτάρει τις τελευταίες ημέρες της Χειμερινής Ολυμπιάδας, εάν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εντός 24 ωρών δεν δώσει λύσεις σε κάποια ζητήματα που δημιουργήθηκαν, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αποστολής, Λεονίντ Τιγκατσιόφ.

    Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ρωσική ομάδα έχει "ταπεινωθεί" και γι'αυτό συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, από τον οποίον ζήτησε να δώσει λύσεις στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο χόκεϊ επί πάγου και στο σκι.

    "Εάν η Ρωσική Ομοσπονδία υφίσταται άδικες αποφάσεις δεν θα πάρουμε μέρος" , προειδοποίησε ο Λεονίντ Τιγκατσιόφ, χωρίς να διευκρινίσει όμως εάν η Ρωσία θα μποϊκοτάρει κάποια συγκεκριμένα αθλήματα και την τελετή λήξης της Ολυμπιάδας, ή το σύνολο του υπόλοιπου προγράμματος.

    [15] Παραιτήθηκε ο διευθυντής των ''Times''

    Πηγή: ΑΠΕ 22/2/2002 9:03:00 πμ

    Ο διευθυντής της εφημερίδας "Times" του Λονδίνου, που ανήκει στο συγκρότημα του Ρούπερτ Μέρντοχ, παραιτήθηκε ύστερα από 10 χρόνια στο τιμόνι της εφημερίδας, όπως ανακοίνωσε η εταιρία "Νιους Ιντερνάσιοναλ". Ο Πίτερ Στότχαρντ ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να αποχωρήσει σε μία στιγμή που η εφημερίδα βρίσκεται σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία της, καθώς στη δεκαετία που είναι διευθυντής κατάφερε να διπλασιάσει την κυκλοφορία της.

    Οι "Times" του Λονδίνου έχουν ιστορία 217 χρόνων και θεωρούνται από τα πλέον έγκυρα βρετανικά έντυπα.

    Ο 51 ετών Πίτερ Στότχαρντ δεν αποκάλυψε τα σχέδιά του μετά την αποχώρηση από το τιμόνι των "Times" , αλλά χαρακτήρισε τη διεύθυνση της συγκεκριμένης εφημερίδας ως "την σπουδαιότερη δουλειά στη δημοσιογραφία".

    "Ο Πίτερ καθοδήγησε τους "Times" στην σημαντικότερη περίοδο ανάπτυξής τους τον τελευταίο αιώνα", αναφέρει ο εκδότης της εφημερίδας, Ρούπερτ Μέρντοχ σε ανακοίνωσή του.

    Ο Στότχαρντ ακολουθώντας επιθετική πολιτική στο θέμα της τιμής και δημιουργώντας μία νέα εικόνα της εφημερίδας κατάφερε να διπλασιάσει την κυκλοφορία της. Όταν ανέλαβε τη διεύθυνση των "Times" , η κυκλοφορία της βρισκόταν στα 377.000 φύλλα και σήμερα, δέκα χρόνια μετά, έχει εκτιναχθεί στα 711.000 φύλλα.

    Επιπλέον η εφημερίδα έγινε κερδοφόρα επιχείρηση.

    Η εταιρία "Νιους Ιντερνάσιοναλ", που εκδίδει εκτός από τους "Times" και την ταμπλόιντ "Σαν", ανακοίνωσε ότι ακόμη δεν έχει επιλεγεί ο διάδοχος του Στότχαρντ για ν' αναλάβει τη διεύθυνση των "Times".

    Ωστόσο κυκλοφόρησε ήδη η φήμη ότι την ευθύνη της βρετανικής εφημερίδας είναι πιθανό να αναλάβει ο διευθυντής των "London Financial Times" στις ΗΠΑ, Ρόμπερτ Τόμπσον.

    [16] Νεκρός ο αμερικανός δημοσιογράφος

    22/2/2002 8:45:00 πμ

    Ο αμερικανός δημοσιογράφος Ντάνιελ Περλ σφαγιάσθηκε με μαχαίρι από τους απαγωγείς του, εικόνα που έχει καταγραφεί στην βιντεοκασέτα που έχουν στα χέρια τους αμερικανοί και πακιστανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Washington Post". Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή που γνωρίζει την πορεία των ερευνών, γράφει ότι στην βιντεοκασέτα φαίνεται ο αμερικανός δημοσιογράφος να μιλά σα να έδινε κάποια συνέντευξη. Ξαφνικά κάποιο άτομο τον αρπάζει και του κόβει με μαχαίρι την καρωτίδα.

    Η πηγή την οποία επικαλείται η "Post" αναφέρει ότι στη βιντεοκασέτα, που δεν έχει ήχο, ούτε ένδειξη της ημερομηνίας λήψης, φαίνεται μόνο το πρόσωπο του Ντάνιελ Περλ.

    Το πτώμα του αμερικανού δημοσιογράφου δεν έχει βρεθεί.

    [17] Συνάντηση Χριστοδουλάκη-εκπρόσωποι Εφοριών

    Πηγή: NET 105,8 fm 22/2/2002 11:06:00 πμ

    Με τους διευθυντές και προϊσταμένους των Εφοριών, εν όψει της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων, συναντάται αυτήν την ώρα ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, που επισκέπτεται τη γενική γραμματεία πληροφορικών συστημάτων, στο Μοσχάτο.

    [18] Τον Μάρτιο ο διάλογος για το ασφαλιστικό

    22/2/2002 11:47:00 πμ

    Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα ανοίξει ο διάλογος για το ασφαλιστικό δήλωσε πριν λίγο στην ΝΕΤ 105,8, ο Υφυπουργός Εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Τη διαβεβαίωση ότι η ενσωμάτωση της ΑΤΑ στους συντάξιμους μισθούς, θα εξεταστεί στο πλαίσιο του διαλόγου για το Ασφαλιστικό, έδωσε ο Υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, στους εκπροσώπους των συνταξιούχων των τραπεζών και των ΔΕΚΟ.

    [19] Εχασε η ΑΕΚ με 3-1 από την Ιντερ

    21/2/2002 11:59:00 μμ

    Λίγο η απειρία, λίγο τα σφυρίγματα του Γκράχαμ Πολ και... ως επί το πλείστον η ατυχία στέρησαν από την ΑΕΚ τη δυνατότητα να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα στο Σαν Σίρο. Ωστόσο, η ήττα του "Δικεφάλου" με 3-1 από την Ιντερ στον πρώτο αγώνα του Δ' γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, κάθε άλλο παρά "απαγορευτική" είναι, όσον αφορά στην προσπάθεια της ελληνικής ομάδας για πρόκριση στους προημιτελικούς.

    Η "Ενωση" προηγήθηκε με τον Ζαγοράκη στο 7', ενώ για την Ιντερ σκόραραν οι Χαβιέρ Ζανέτι (13'), Καλόν (37') και Βέντολα (56').

    Στο 65ο λεπτό ακυρώθηκε ως οφ-σάιντ κανονικό γκολ του Κάρλος Γκαμάρα.

    Τον αγώνα παρακολούθησαν 14.000 θεατές, ανάμεσα στους οποίους 6.000 "κιτρινόμαυροι" που δημιούργησαν φανταστική ατμόσφαιρα. Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και στη ρεβάνς της 28ης Φεβρουαρίου, στο "Νίκος Γκούμας".

    [20] Ρεκόρ αριθμού υποψηφίων για Νόμπελ Ειρήνης

    22/2/2002 9:33:00 πμ

    Τα μέλη της νορβηγικής επιτροπής για τα Νόμπελ που κάθε χρόνο επιλέγουν τους υποψήφιους για τα Νόμπελ Ειρήνης, προσέθεσαν έξη ακόμα ονόματα στον κατάλογο των υποψηφίων που έχουν ήδη προταθεί, στη χθεσινή τους συνεδρίαση, με αποτέλεσμα οι φετεινοί υποψήφιοι να είναι περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά.

    Συνολικά 122 πρόσωπα και 35 οργανισμοί είναι υποψήφιοι για το φετεινό Νόμπελ Ειρήνης γεγονός που αποτελεί ρεκόρ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ολαφ Νόελσταντ προσωρινός διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ.

    Οι υποψηφιότητες πρόσωπα που προτάθηκαν από ήδη τιμημένους με Νόμπελ, από βουλευτές, από υπουργούς όλων των χωρών, που είχαν κατατεθεί έως την ημερομηνία-όριο (1η Φεβρουαρίου) είναι συνολικά 151.

    Ωστόσο τα πέντε μέλη της επιτροπής που έχουν διοριστεί από το νορβηγικό κοινοβούλιο, έχουν το δικαίωμα να προτείνουν και άλλους υποψήφιους της επιλογής τους κατά την σημερινή πρώτη συνεδρίασή τους.

    Συνήθως ο κατάλογος των υποψηφίων παραμένει μυστικός αφού οι προτείνοντες δεν επιθυμούν να δημοσιοποιείται το όνομα των προτεινόμενων.

    Πάντως για το φετεινό Νόμπελ Ειρήνης υποψήφιοι όπως έγινε γνωστό από έναν νορβηγό βουλευτή είναι ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ "για τον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας και τις προσπάθειές τους για την επικράτηση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο".

    Διέρρευσε ακόμα ότι στις υποψηφιότητες περιλαμβάνεται και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι καθώς και ο Στρατός της Σωτηρίας, που έχει προταθεί πολλές φορές αλλά ποτέ δεν απέσπασε το Νόμπελ Ειρήνης.

    Το Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από ένα χρυσό μετάλλιο, ένα δίπλωμα και μια επιταγή ενός εκατομμυρίου ευρώ θα δοθεί στα μέσα Οκτωβρίου.

    Πέρυσι τιμήθηκαν με το βραβείο αυτό ο διεθνής Οργανισμός του ΟΗΕ και ο γενικός γραμματέας του, Κόφι Αναν.

    [21] Εγκαίνια Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας

    22/2/2002 8:25:00 πμ

    Το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας θα εγκαινιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και των ομολόγων του, που θα συμμετάσχουν στη Συνάντηση των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου 2002).

    Το Μουσείο στεγάζεται σε έναν υδρόμυλο των αρχών του περασμένου αιώνα, ο οποίος αποτελεί από μόνος του αξιοθέατο για την πόλη, στην έξοδο της διατηρητέας συνοικίας της Κυπριώτισσας. Περιλαμβάνει τρεις ορόφους κάθε ένας από τους οποίους θα φιλοξενεί μια εννοιολογικά αυτοτελή μουσειακή ενότητα.

    Βυζαντινός και μεταβυζαντινός πολιτισμός της Βέροιας

    Το Μουσείο εγκαινιάζεται με την έκθεση "Βέροια, μια περιφέρεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας", ενώ οι μόνιμες εκθέσεις θα συμπληρωθούν με το "Δημόσιο και ιδιωτικό βίο μιας βυζαντινής πόλης μέσα από το παράδειγμα των μνημείων της Βέροιας" και τη "Λατρεία, η ανθρώπινη αντίληψη για το θείον και την αγιότητα".

    Απευθυνόμενο στο ευρύ κοινό, καθώς και στην επιστημονική κοινότητα, το Μουσείο στοχεύει στην παρουσίαση όψεων του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού της πόλης της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής της.

    Πρόκειται για ένα περιφερειακό μουσείο που παραπέμπει στις αρχαιολογικές συλλογές και τα μνημεία της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.

    Στους χώρους του εκτίθενται φορητές εικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά δάπεδα, χειρόγραφα και παλαίτυπα, έργα αγγειοπλαστικής και μικροτεχνίας, νομίσματα και ξυλόγλυπτα, αντιπροσωπευτικά της σημαντικής ιστορίας και του μνημειακού πλούτου της Βέροιας.

    Μεταξύ των προτεραιοτήτων του Τμήματος Μουσείων της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είναι η προβολή και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η ενεργός συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς φορείς μέσω περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκδόσεων και επιστημονικών συναντήσεων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 February 2002 - 9:54:27 UTC