Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύγκλιση απόψεων για το ασφαλιστικό
  • [02] Σημίτης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας
  • [03] Πτώση αμερικανικού Σίχοκ στην Καλαμάτα
  • [04] Επίσημη σε λίγες μέρες η υποψηφιότητα Μπακογιάννη
  • [05] Πατροκτόνος-θύμα σεξουαλικής βίας
  • [06] Εκλογές αύριο στον ΟΤΕ
  • [07] Αλβανικό γάλα με ελληνική ετικέτα στην Ηπειρο
  • [08] Η φρεγάτα ''Ψαρά'' στον Περσικό Κόλπο
  • [09] Συνεχίζεται ο κύκλος βίας στη Μ.Ανατολή
  • [10] Εφυγε ο Σπύρος Κυπριανού
  • [11] Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στο νότιο Ιράν
  • [12] Συνεχίζονται οι συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [13] Αντίθετο το Βατικανό στην ξενοφοβία
  • [14] Απειλή για τους ηλικιωμένους η νόσος Αλτσχάιμερ
  • [15] Εξαρση των αναπνευστικών λόγω μόλυνσης
  • [16] Philip Morris: Ελαττωματικά φίλτρα επί 40 χρόνια
  • [17] Β. Ελλάδα: Αυξημένα κρούσματα ηπατίτιδας Α-Β
  • [18] Αύξηση μικροβίων στα παλιά χαρτονομίσματα
  • [19] Αυστραλία: Τελετή έναρξης του Ελληνικού Φεστιβάλ
  • [20] Τηλεοπτικό τέστ ευφυΐας για Γάλλους...
  • [21] Με ''εισιτήριο'' τo αυστραλέζικο Β.Β στο internet

    [01] Σύγκλιση απόψεων για το ασφαλιστικό

    12/3/2002 6:16:00 μμ

    Θετικό ήταν το κλίμα στη δεύτερη συνάντηση του υπουργού Εργασίας και της ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό. Ο κ. Ρέππας πρότεινε συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας με 37 χρόνια προϋπηρεσίας ή με 35 χρόνια και όριο ηλικίας τα 58 χρόνια. Επίσης πρότεινε ως όριο της κατώτερης σύνταξης το 70% της αμοιβής του ανειδίκευτου εργάτη. Για θετική εξέλιξη έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ενώ ο υπουργός Εργασίας μίλησε για αποτελεσματικά βήματα στη διαδικασία οικοδόμησης ενός βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος.

    Στην αυριανή συνάντηση του κ. Ρέππα με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ αναμένεται να αποσαφηνιστεί το ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων σε δημόσιο και ΔΕΚΟ, οι οποίοι ασφαλίστηκαν πριν από το 1993.

    [02] Σημίτης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

    12/3/2002 7:19:00 μμ

    Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών διέψευσε κατηγορηματικά ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου διάρκειας πέντε ωρών. Ο κ.Σημίτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, υπογράμμισε ότι η πρόταση για τη συνεργασία με την κεντροαριστερά δεν απευθύνεται στις ηγεσίες, αλλά στους ενεργούς πολίτες.

    Νίκη στις εκλογές για προώθηση των αλλαγών

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε επίσης ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004 είναι στόχος όχι για την εξουσία, αλλά γιατί ο εκσυγχρονισμός είναι μια μακρά πορεία, σχολιάζοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν χωρούν παρενθέσεις και χαρακτήρισε αστεία τα σχετικά σενάρια.

    Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο ο πρωθυπουργός είπε ότι ο διάλογος για το νέο εκλογικό σύστημα θα έρθει στην ώρα του, σημειώνοντας ότι θα προηγηθούν τα νομοσχέδια για το πολιτικό χρήμα και το Πόθεν Εσχες, με γνώμονα να υπάρξει διαφάνεια ώστε να μην μπορεί κανείς να απαξιώσει την πολιτική και τους πολιτικούς.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία, κόμμα ευκαιριακό που δεν έχει πρόγραμμα και θέσεις.

    [03] Πτώση αμερικανικού Σίχοκ στην Καλαμάτα

    12/3/2002 5:08:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Αμερικανικό ελικόπτερο του 6ου στόλου, τύπου Σίχοκ με τριμελές πλήρωμα, κατέπεσε το πρωί, εκατό μίλια δυτικά της Καλαμάτας, στα όρια του FIR Αθηνών, ενώ πραγματοποιούσε πτήση ρουτίνας.

    Ενα ελληνικό C-130 βρίσκεται ήδη στην περιοχή και συνεργάζεται για τις έρευνες με πλοίο του αμερικανικού ναυτικού. Επίσης, στην περιοχή κατευθύνεται ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης, Σούπερ-Πούμα.

    [04] Επίσημη σε λίγες μέρες η υποψηφιότητα Μπακογιάννη

    Πηγή: ΑΠΕ 12/3/2002 4:27:00 μμ

    Την Τετάρτη 27 Μαρτίου θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη για το Δήμο Αθηναίων. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, μετά από συνεννόηση της κυρίας Μπακογιάννη με τον κ. Καραμανλή η ανακοίνωση θα γίνει από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, προκειμένου να αποκτήσει και επίσημο κομματικό χαρακτήρα. Οι ανακοινώσεις των υπόλοιπων υποψηφιοτήτων θα γίνουν σταδιακά, ενώ δεν αποκλείεται για ορισμένες περιπτώσεις, όπως η Υπερνομαρχία Αθηνών, που παρατηρείται δυστοκία στην εξεύρεση κατάλληλου υποψηφίου να καθυστερήσει.

    Βουλευτής της ΝΔ και παράλληλα υποψήφια δήμαρχος

    Πάντως, η διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου της Αθήνας από την κυρία Μπακογιάννη δεν σημαίνει ότι θα έχει ως επακόλουθο και την κατάθεση της κομματικής της ταυτότητας. Η πρώην υπουργός επιθυμεί, και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να είναι παρούσα στις κομματικές διαδικασίες, αν και θα εγκαταλείψει ορισμένα από τα όργανα στα οποία συμμετέχει.

    Ωστόσο, ορισμένα στελέχη δεν αποκλείουν να γίνει η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της κυρίας Μπακογιάννη, με αφορμή τη συνεδρίαση άλλου κομματικού οργάνου, όπως του Πολιτικού Συμβουλίου ή της Επιτροπής Εκλογών.

    [05] Πατροκτόνος-θύμα σεξουαλικής βίας

    12/3/2002 1:53:00 μμ

    Τραγικό τέλος στο μαρτύριο που ζούσε από τα 14 της χρόνια, όταν άρχισε να την βιάζει ο πατέρας της, έβαλε χθες το απόγευμα 19χρονη ομογενής από την Γεωργία, η οποία παραδόθηκε στην αστυνομία αργά το βράδυ. Η Ναταλία Κεχιοπούλου σκότωσε τον 41χρονο πατέρα της Γιώργο μέσα στο γραφείο τεχνικής υποστήριξης υπολογιστών, που διατηρούσε, όταν αυτός της ζήτησε να συνευρεθούν, για ακόμη μια φορά, σεξουαλικά.

    Η 19χρονη ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι ο πατέρας της την βίαζε από το 1997 ασκώντας της ψυχολογική βία και απειλώντας την, πώς αν αποκαλύψει το μυστικό τους θα την σκοτώσει ή θα την στείλει πίσω στην Γεωργία. Η οικογένεια είχε έρθει στην Ελλάδα το 1992 και εκτός από την Ναταλία, αποτελείται και από άλλα δύο κοριτσάκια, 12 και 4 χρόνων. Η 19χρονη που είναι φοιτήτρια των ΤΕΙ στο τμήμα Πληροφορικής, είχε ανοίξει το γραφείο, στην οδό Αριστοτέλους, όπου με την βοήθεια του πατέρα της, ο οποίος ήταν πολιτικός μηχανικός, διεκπεραίωναν υποθέσεις, που αφορούσαν ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση.

    [06] Εκλογές αύριο στον ΟΤΕ

    12/3/2002 7:33:00 μμ

    Την εκλογή διοικητικού συμβουλίου από τους μετόχους του ΟΤΕ θα πραγματοποιηθούν αύριο για πρώτη φορά σε δημόσιο οργανισμό. Εξάλλου, ο Οργανισμός έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τη διαβεβαίωση ότι κέρδισε με απόλυτη διαφάνεια την άδεια κινητής τηλεφωνίας πριν από δυο χρόνια στην Βουλγαρία, με αφορμή τη σχετική διαταγή προκαταρκτικής εξέτασης που έχει ασκηθεί.

    [07] Αλβανικό γάλα με ελληνική ετικέτα στην Ηπειρο

    12/3/2002 2:06:00 μμ

    Για λαθρεμπόριο γάλακτος συνελήφθησαν στα ελληνοαλβανικά σύνορα τρεις Αλβανοί λαθρομετανάστες. Μετέφεραν με μουλάρια δοχεία με 250 κιλά γάλακτος στο εσωτερικό της χώρας, το οποίο, όπως δήλωσαν στους συνοριακούς φύλακες, θα πωλούσαν μετά από συμφωνία τους, στον Έλληνα κτηνοτρόφο Χαράλαμπο Σίμο, 52 χρόνων, από την Σαγιάδα Θεσπρωτίας. Ο Σίμος διέφυγε τη σύλληψη και αναζητείται, ενώ την υπόθεση ανέλαβε το ΣΔΟΕ Ηγουμενίτσας.

    [08] Η φρεγάτα ''Ψαρά'' στον Περσικό Κόλπο

    12/3/2002 2:38:00 μμ

    Απέπλευσε το πρωί από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας η φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού "Ψαρά". Θα μετάσχει στη συμμαχική επιχείρηση "Διαρκής Ειρήνη" κάνοντας περιπολίες στον Περσικό Κόλπο και στον Ινδικό Ωκεανό.

    [09] Συνεχίζεται ο κύκλος βίας στη Μ.Ανατολή

    12/3/2002 7:02:00 μμ

    Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, σε επίθεση ενόπλων εναντίον ενός λεωφορείου και άλλων οχημάτων, στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται επτά Ισραηλινοί και οι τρεις δράστες. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν πολλούς δρόμους και κάνουν έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων ενόπλων. Πρόκειται για το σοβαρότερο περιστατικό βίας κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον νότιο Λίβανο, τον Μάιο του 2000.

    Πλήρης έλεγχος της Ραμάλα από τους Ισραηλινούς

    Στη διάρκεια της νύκτας ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν στη Ραμάλα την οποία πλέον ελέγχουν πλήρως.

    Οι Ισραηλινές αρχές κάλεσαν τους κατοίκους αρκετών πόλεων να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς εκφράζονται φόβοι για νέες επιθέσεις εξτρεμιστών.

    Την ίδια ώρα η παλαιστινιακή ηγεσία κάλεσε τους πρόσφυγες στη Ραμάλα να αντισταθούν στα ισραηλινά κατοχικά στρατεύματα.

    Πρόταση Παπανδρέου για επίλυση του μεσανατολικού

    Εν τω μεταξύ, πρόταση πέντε σημείων, για τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή κατέθεσε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Η πρόταση θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της Βαρκελώνης στις 15 και 16 Μαρτίου.

    Δημόσια έκκληση προς Παλαιστινίους και Ισραηλινούς να θέσουν τέρμα στη βία και να ξανακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόκειται να απευθύνει σήμερα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κ. Ανάν σε μια κίνηση προώθησης των ειρηνευτικών προσπαθειών και αποκλιμάκωσης της βίας που έχει πνίξει στο αίμα την Μ. Ανατολή.

    [10] Εφυγε ο Σπύρος Κυπριανού

    12/3/2002 5:46:00 μμ

    Δεν απέφυγε τελικά το μοιραίο και ύστερα από άνιση μάχη με την ανίατη ασθένεια, πέθανε στις 5.32 μμ στο ογκολογικό κέντρο της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού. Ο Σπύρος Κυπριανού εισήχθη στη κλινική το περασμένο Σάββατο, ύστερα από επιδείνωση της κατάστασης του. Οι γιατροί του παρείχαν φαρμακευτική αγωγή για την υποστήριξη της καρδιοαναπνευστικης λειτουργίας του. Ο θάνατος του Σπύρου Κυπριανού προκάλεσε αίσθηση και θλίψη στον Ελληνισμό της Κύπρου.

    Η ζωή και το έργο του

    Ο Σπύρος Κυπριανού γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 28/10/1932. Ηταν παντρεμένος με τη Μιμή Κυπριανού και είχε δύο παιδιά, τον Αχιλλέα και τον Μάρκο. Σπούδασε Οικονομικά και Νομικά στο Λονδίνο, με ειδίκευση στο Συγκριτικό Δίκαιο.

    Συγκεκριμένα, σπούδασε οικονομικές και εμπορικές επιστήμες στο City of London College και νομικά στο Gray s Inn. Επίσης μελέτησε συγκριτικό δίκαιο και πήρε σχετικό δίπλωμα.

    Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Λονδίνο ίδρυσε την Εθνική Φοιτητική Ενωση Κυπρίων Αγγλίας (ΕΦΕΚΑ), της οποίας υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος.

    Το 1952 διορίστηκε γραμματέας στο Λονδίνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και το 1954 ανέλαβε το Γραφείο της Εθναρχίας στο Λονδίνο, με σκοπό κυρίως τη διαφώτιση της βρετανικής κοινής γνώμης για το κυπριακό ζήτημα. Η διαφωτιστική αυτή προσπάθεια εντάθηκε με την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα στην Κύπρο το 1955. Για τη δραστηριότητα του αυτή εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Λονδίνο τον Ιούνιο του 1956 και μετέβη στην Ελλάδα, όπου συνεργάστηκε με την Πανελλήνια Επιτροπή Αυτοδιαθέσεως Κύπρου σε θέματα που αφορούσαν τη διεθνή προβολή του Κυπριακού.

    Από τον Αύγουστο του 1956 ως το Μάρτιο του 1957 αντιπροσώπευσε την Εθναρχία Κύπρου στη Νέα Υόρκη. Αργότερα του επιτράπηκε να επανακαταλάβει τη θέση του στο Γραφείο της Εθναρχίας στο Λονδίνο. Παρέμεινε στη βρετανική πρωτεύουσα μέχρι την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου για την ανεξαρτησία της Κύπρου και το Μάρτιο του 1959 επέστρεψε στην Κύπρο με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

    Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου αντιπροσώπευσε την ελληνοκυπριακή πλευρά στη Διάσκεψη των Αθηνών για τη σύνταξη του κειμένου της Συμφωνίας για την Εφαρμογή της Τριμερούς Συμμαχίας (Κύπρου-Ελλάδας-Τουρκίας) που προνοούσε η Συνθήκη Ζυρίχης-Λονδίνου. Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου, τον Αύγουστο του 1960, διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο υπουργός Δικαιοσύνης και λίγες μέρες αργότερα υπουργός Εξωτερικών, θέση που διατήρησε για 12 χρόνια μέχρι το 1972. Ως υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσώπησε επανειλημμένα την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στις συνόδους της Γενικής Συνέλευσης κατά τη διάρκεια συζητήσεων για το Κυπριακό.

    Παραιτήθηκε από το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών στις 5 Μαΐου 1972, ύστερα από σοβαρή διαφωνία του με το στρατιωτικό καθεστώς των Αθηνών. Μετά την παραίτηση του ιδιώτευσε, ασκώντας το επάγγελμα του δικηγόρου και του νομικού συμβούλου.

    Την 1η Αυγούστου 1974, μετά το πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και την τουρκική εισβολή, μετέβη στην Αθήνα, όπου είχε συνομιλίες με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, που είχε αναλάβει την εξουσία μετά την κατάρρευση της χούντας. Πηγαινοερχόταν τότε μεταξύ Αθηνών και Λονδίνου, όπου διέμενε προσωρινά ο Πρόεδρος Μακάριος.

    Τον Σεπτέμβριο του 1974 ηγήθηκε της κυπριακής αντιπροσωπείας κατά τη συζήτηση του Κυπριακού στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Το Φεβρουάριο του 1975 παρέστη στη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη ως μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας.

    Στις 12 Μαΐου 1976 ανακοίνωσε την ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου υπήρξε πρόεδρος μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2000. Κατά τις βουλευτικές εκλογές της 5ης Σεπτεμβρίου 1976 το Δημοκρατικό Κόμμα εξασφάλισε 21 από τις 35 έδρες και ο ίδιος εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής. Μετά το θάνατο του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στις 3 Αυγούστου 1977, ανέλαβε, δυνάμει του συντάγματος, Προεδρεύων της Δημοκρατίας και στις 3 Σεπτεμβρίου 1977 εκλέχτηκε ομόφωνα Πρόεδρος για τη συμπλήρωση του υπόλοιπου της προεδρικής θητείας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

    Στις προεδρικές εκλογές της 28ης Φεβρουαρίου 1978 επανεξελέγη ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς ανθυποψήφιο. Επανεξελέγη επίσης για ακόμα μια θητεία ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 13 Φεβρουαρίου 1983. Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισκέφτηκε πολλές χώρες και συμμετείχε σε συνόδους των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και σε διασκέψεις κορυφής των Αδεσμεύτων και της Κοινοπολιτείας.

    Στον Σπύρο Κυπριανού απονεμήθηκαν, κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας, διάφορα παράσημα και τιμητικές διακρίσεις από αρκετές χώρες. Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 1996 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θέση που κατέχει μέχρι σήμερα.

    [11] Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στο νότιο Ιράν

    12/3/2002 12:25:00 μμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα το νότιο Ιράν, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα η ζημιές. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στον Κόλπο. Ένα άτομο είχε χάσει τη ζωή του και 30 είχαν τραυματιστεί από σεισμική δόνηση στις 16 Φεβρουαρίου, στο νότιο Ιράν. Σεισμική δόνηση μικρού μεγέθους κατέγραψαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι σεισμογράφοι και στο βόρειο τμήμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    [12] Συνεχίζονται οι συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς

    12/3/2002 1:41:00 μμ

    Νέα συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς πραγματοποιείται το απόγευμα στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Η συνάντηση που θα αρχίσει στις 16.00 θα πραγματοποιηθεί όπως και τις προηγούμενες φορές στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, παρουσία του Αλβαρο ντε Σότο.

    [13] Αντίθετο το Βατικανό στην ξενοφοβία

    12/3/2002 12:57:00 μμ

    Εντονη κριτική άσκησε το Βατικανό στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, σχετικά με το νόμο για την μετανάστευση, που προωθείται για ψήφιση στην ιταλική Βουλή. Το νομοσχέδιο, που αυξάνει τα περιοριστικά μέτρα, προτάθηκε από τη ξενόφοβη Λέγκα του Βορρά και το νεοφασιστικό κόμμα του Φίνι. Σύμφωνα με ορισμένα άρθρα του νόμου ο αριθμός των μεταναστών και οι άδειες παραμονής στην Ιταλία θα ρυθμίζεται κάθε χρόνο ανάλογα με την ανάγκη εργατικών χεριών και τις συμβάσεις εργασίας. Οσοι δεν έχουν σύμβαση και άδεια παραμονής ή αυτή έχει λήξει θα απελαύνονται.

    Χριστιανική αλληλεγγύη για τους μετανάστες

    Ο καρδινάλιος Καμίλο Ρουίν, σε χθεσινή ομιλία του στην εκκλησιαστική Σύνοδο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αμφισβητήσιμο και σκληρό, που ρυθμίζει αυτόματα την παραμονή των μεταναστών με τις εργατικές θέσεις και περιορίζει αισθητά τις προσκλήσεις σε άλλα μέλη της οικογένειας. Ο κ. Ρουϊνι κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το νομοσχέδιο και να συμβιβάσει τη νομιμότητα με την χριστιανική αλληλεγγύη. Η επέμβαση της ιταλικής εκκλησίας γίνεται σε μια περίοδο που το φαινόμενο της παράνομης εισόδου μεταναστών στην Ιταλία παρουσιάζει αύξηση.

    Βαρύς ο φόρος αίματος των λαθρομεταναστών

    Καθημερινά υπάρχουν λαθρομετανάστες, που πληρώνουν με τη ζωή τους την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Χθες έξι Αλβανοί έχασαν τη ζωή τους ανοιχτά του Οτράντο, όταν ανετράπη το φουσκωτό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν λόγω κακοκαιρίας, ενώ την περασμένη εβδομάδα 60 περίπου λαθρομετανάστες που προέρχονταν από τις ακτές της Β. Αφρικής, πνίγηκαν, όταν βυθίστηκε μια ψαρόβαρκα, καθώς προσπαθούσε ν΄ αποφύγει τον έλεγχο της ιταλικής ακτοφυλακής.

    "Παρά τα περιοριστικά μέτρα η λαθρομετανάστευση αυξήθηκε", παραδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Κλαούντιο Σκαγιόλα. Πιθανότερη λύση θα ήταν, όπως είπε η κατασκευή κέντρου υποδοχής μεταναστών στη χώρα απ΄ όπου προέρχονται, υπονοώντας την Αλβανία

    [14] Απειλή για τους ηλικιωμένους η νόσος Αλτσχάιμερ

    12/3/2002 6:43:00 μμ

    Απώλεια μνήμης, διαταραχές στη συμπεριφορά, αδυναμία αντίληψης και κρίσης, "βασανίζουν" 18 εκατ. ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο, οι οποίοι πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οσο αυξάνεται μάλιστα ο μέσος όρος ζωής, η πάθηση αποτελεί "απειλή" όλο και για περισσότερους ανθρώπους, καθώς δείχνει ιδιαίτερη ... προτίμηση στα άτομα της 3ης και 4ης ηλικίας.

    Αγνωστα τα αίτια της νόσου

    Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι πιθανότητες να εκδηλώσει κάποιος την ασθένεια είναι μια στις είκοσι για τα άτομα άνω των 65 χρόνων, ενώ υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε ηλικιωμένους πάνω από 80 ετών θα προσβληθεί από άνοια.

    Στη χώρα μας το 6% των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών υποφέρει από άνοια, τύπου Αλτσχάιμερ. Η αιτιολογία της νόσου παραμένει άγνωστη, ωστόσο σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν η κληρονομικότητα και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

    Η νόσος εμφανίζεται αρχικά με διαταραχές της μνήμης και ήπιες διαταραχές της προσωπικότητας. Στην συνέχεια, προσβάλλει τις ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες όπως είναι η σκέψη και τελικά την ικανότητα οργάνωσης της. Η τελική κατάληξη είναι η κινητική αδυναμία. Ο ασθενής δεν αυτοεξυπηρετείται και μπορεί σε 6-8 χρόνια να οδηγηθεί ακόμη και στο θάνατο.

    Εκτός όμως από τους ασθενείς, υποφέρουν και οι συγγενείς τους, οι άνθρωποι δηλαδή που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της φροντίδας τους. Ανθρωποι που αναγκάζονται από τη μία στιγμή στην άλλη να αλλάξουν όλη τους τη ζωή και να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τις δικές τους ανάγκες.

    Τηλεφωνική γραμμή για συμβουλές

    Η ανάγκη ενημέρωσης και ψυχολογικής υποστήριξης αυτών των ανθρώπων οδήγησε την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρία, τη Ψυχογηριατρική Εταιρία "Νέστωρ" και το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Φροντιστών -Συγγενών Ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς Διαταραχές στη δημιουργία μίας τηλεφωνικής γραμμής SOS.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 010-3303678 όλο το 24ωρο και να ζητούν πληροφορίες για τη νόσο, καθώς και ιατρικές ή νομικές συμβουλές.

    Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου η πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρίας (ΕΓΓΕ) Μερόπη Παρασκευά -Βιολάκη, ο πρόεδρος της Ψυχογηριατρικής Εταιρίας "Νέστωρ" Αθανάσιος Μούγιας και η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Φροντιστών -Συγγενών Ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές Ελένη Λέκκα -Μαρκάτη.

    Η κ. Βιολάκη αναφέρθηκε στις αιτίες που προκάλεσαν την αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού "με απόλυτη και σχετική αύξηση του αριθμού των ατόμων άνω των 65 χρόνων, που υπερδιπλασιάστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια". Μέχρι το τέλος του 2002, είπε η κ. Βιολάκη, θα υπάρχουν στη γη 396 εκατ. άτομα της τρίτης ηλικίας. Στην χώρα μας, πρόσθεσε, υπολογίζεται ότι το ποσοστό των ηλικιωμένων θα φτάσει στο τέλος του έτους το 15-16%, δηλαδή 1.500.000 άτομα της τρίτης ηλικίας.

    Το κλειδί είναι η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ψυχογηριατρικής Εταιρίας "Νέστωρ" Αθανάσιο Μούγια, παρά την εξάπλωση της άνοιας, συχνά στα αρχικά της στάδια παρατηρείται ανεπιτυχής ή εσφαλμένη διάγνωση, "με αποτέλεσμα την εφαρμογή ακατάλληλης θεραπείας, την δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων και περιττής αναστάτωσης".

    Ο κ. Μούγιας είπε, ότι η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, όχι μόνο εμποδίζει τυχόν προβλήματα, αλλά επίσης επιτρέπει στον ασθενή και την οικογένειά του να προγραμματίσουν το μέλλον και να μαθαίνουν και να εκμεταλλεύονται έγκαιρα υπηρεσίες και δίκτυα που μεγιστοποιούν τις ιατρικές, νομικές, ασφαλιστικές δυνατότητες που παρέχονται στα άτομα με άνοια".

    Ο κ. Μούγιας εξήγησε ότι ένα σύνολο χαρακτηριστικών διακρίνει τα αρχικά στάδια της άνοιας από την φυσιολογική γήρανση και από άλλα σύνδρομα που έχουν σχέση με γνωστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάθλιψης.

    Αναφερόμενος στα "ύποπτα" συμπτώματα, ο κ. Μούγιας διευκρίνισε πως πρέπει να εξετάζουμε αν έχει το άτομο αυξημένες δυσκολίες με κάποια από τις δραστηριότητες, όπως: να μαθαίνει και να συγκρατεί νέες πληροφορίες, να βγάζει δύσκολα σε πέρας περίπλοκα πράγματα ή να δυσκολεύεται να ακολουθεί ένα περίπλοκο σχήμα σκέψεων ή να κάνει δουλειές που απαιτούν πολλά βήματα, ακόμη και να μαγειρεύει.

    Ακόμη, τόνισε, ότι υπάρχουν εύκολα τεστ που μπορούν να προσανατολίσουν σωστά στη διάγνωση και την εξέλιξη την οικογένεια και το γιατρό. Είναι πιο πιθανό ένας συνδυασμός παραγόντων να οδηγεί στην εμφάνισή της. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα άτομα με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο αργούν ή έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο σε σύγκριση με άτομα χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου.

    Φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της νόσου

    Υπάρχει, όμως, θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ;

    "Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αγωγή που να σταματά πλήρως την εξέλιξη της νόσου. Ωστόσο, τα 4 τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει νέα ειδικά σκευάσματα για την άνοια, όπως η ριβαστιγμίνη, με τα οποία μπορούμε πλέον να καθυστερήσουμε την επιδείνωση και να βελτιώσουμε τα συμπτώματα της νόσου.

    Στόχος των νέων φαρμάκων είναι να ενισχύσουν τη δραστηριότητα της ακετυλοχολίνης, η οποία είναι η βασική ουσία με την οποία επικοινωνούν μεταξύ τους τα κύτταρα του εγκεφάλου που επιτελούν τη λειτουργία της μνήμης", πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος της "Νέστωρ" παρουσίασε και τις ενέργειες της Ψηχογηριατρικής στον τομέα της άνοιας, ενώ ανακοίνωσε και την λειτουργία ενός Κέντρου Ημέρας και μίας Κοινωνικής Λέσχης, για ανακούφιση των συγγενών που φροντίζουν τους ασθενείς, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Αλέκος Παπαδόπουλος έχει εξαγγείλει τη λειτουργία πέντε Κέντρων Ανοιας τον επόμενο χρόνο.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Γραμμή SOS για την άνοια, όπου μόνο στις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της, 350 άτομα κάλεσαν το τηλεφωνικό κέντρο. Ειδικότερα, το 18,6% ζητούσε πληροφορίες για τη φροντίδα των ασθενών, το 15,4% ιατρικές πληροφορίες, το 10,6% πληροφορίες για τα ασφαλιστικά ταμεία και τι αυτά καλύπτουν, το 10,6% πληροφορίες για φάρμακα, το 16,4% είχε ανάγκη διάγνωσης, το 7% τηλεφώνησε για εύρεση φροντιστή, το 4,7% ρωτούσε αν υπάρχει πρόληψη για την ασθένεια, το 3,2% είχε νομικά προβλήματα, το 6% εξέφρασε την ανάγκη μόνιμης περίθαλψης, το 6,5% ανησυχούσε πως θα αντιμετωπίσει ειδικά προβλήματα (επιθετικότητα, απώλεια βάρους, βουλιμία, κατάκλιση) και το 2,6% εάν υπάρχει κληρονομικότητα.

    Δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή

    Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Φροντιστών -Συγγενών Ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές Ελένη Λέκκα -Μαρκάτη έκανε μια καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με άνοια.

    Η κ. Μαρκάτη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ένα υπερβολικά μεγάλο ποσοστό συγγενών δεν επιζητεί τη διάγνωση στον πάσχοντα συγγενή τους, θεωρώντας την άνοια σαν "φυσικό επακόλουθο της 3ης και 4ης ηλικίας".

    Σε ότι αφορά την υποδομή της χώρας μας για την περίθαλψη αυτών των ασθενών, η κ. Μαρκάτη, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν Κέντρα Ημερήσιας Νοσηλείας, ώστε να μπορούν οι φροντιστές συγγενείς να ξεκουράζονται αλλά και να φέρουν εις πέρας τις προσωπικές τους δυσκολίες.

    Επίσης, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν Εξειδικευμένα Κέντρα Μακροχρόνιας Νοσηλείας για άτομα με άνοια, με αποτέλεσμα οι συγγενείς τους να τους εγκλείουν, χωρίς την έγκριση τους, είτε σε ψυχιατρικές μονάδες, είτε σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, όπου τους συμπεριφέρονται σαν ψυχιατρικούς ασθενείς: τους δένουν ή τους έχουν σε κατάσταση ημικαταστολής με τα ανάλογα φάρμακα".

    Καταλήγοντας, η κ. Μαρκάτη ανέφερε ότι "δεν υπάρχει νομοθεσία για την άνοια στην χώρα μας, ενώ τα άτομα με άνοια δεν τυγχάνουν των ευεργετικών φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες".

    [15] Εξαρση των αναπνευστικών λόγω μόλυνσης

    12/3/2002 4:40:00 μμ

    Η μόλυνση του περιβάλλοντος έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση του αριθμού των αναπνευστικών νοσημάτων παγκοσμίως.

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η οποία διοργανώνει σεμινάριο στην Αθήνα από τις 15 ως 17 Μαρτίου και καλεί την παγκόσμια κοινότητα να ευαισθητοποιηθεί και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος.

    [16] Philip Morris: Ελαττωματικά φίλτρα επί 40 χρόνια

    Πηγή: ΑΠΕ 12/3/2002 12:16:00 μμ

    Αμερικανοί επιστήμονες κατηγόρησαν σήμερα τον γίγαντα της καπνοβιομηχανίας Philip Morris Inc, ότι επί 40 χρόνια εμπορευόταν ελαττωματικά φίλτρα για τα τσιγάρα της. Οι ερευνητές στο Αντικαρκινικό Ίδρυμα του Ρόζγουελ Πάρκ στο Μπάφαλο, της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, δήλωσαν πως τα φίλτρα της καπνοβιομηχανίας απελευθερώνουν, κατά το κάπνισμα δυνητικά επικίνδυνες ίνες του φίλτρου και σωματίδια άνθρακα.

    Η Philip Morris γνώριζε για την ακαταλληλότητα των φίτρων της

    ''Το σημερινό φίλτρο είναι ελαττωματικό. Η Philip Morris γνώριζε για την ακαταλληλότητα των φίτρων της για περισσότερο από 40 χρόνια'', τόνισε ο Δρ Τζον Πόλι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Tobacco Control.

    Επίσης, η Philip Morris, μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ειδών καπνίσματος στον κόσμο, δήλωσε πως τα φίλτρα της δεν αυξάνουν τους κινδύνους κατά της υγείας και πως η εταιρεία δεν προσπάθησε να κρύψει το πρόβλημα από τους επιστήμονες.

    Ο Πόλι και οι συνεργάτες του βάσισαν τα ευρήματά τους σε 61 έγγραφα, που προέρχονται από πολλές πηγές: την ίδια την Philip Morris, το αμερικανικό γραφείο ευρεσιτεχνιών, δικογραφίες και πληροφορίες από επιστημονικές και ιατρικές τράπεζες δεδομένων.

    Όπως υποστηρίζουν η εταιρεία χρησιμοποιούσε τον όρο "αστοχία" για να περιγράψει την απελευθέρωση πλαστικής υφής ινών και σωματιδίων άνθρακα από τα ελαττωματικά φίλτρα της, για τα οποία πιστεύει πως η αιτία βρίσκεται στη μεγάλη ταχύτητα στη διαδικασία παραγωγής τους.

    Οι ανησυχίες για τις βλαβερές συνέπειες των φίτρων χρονολογούνται από το 1957, σύμφωνα με την ίδια αναφορά.

    ''Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να προβλεφθούν και να διορθωθούν τα ελαττώματα στα φίλτρα, όμως αυτές δεν έχουν εφαρμοσθεί και τα αποτελέσματα από τις έρευνες που διαπιστώνουν τα ακατάλληλα φίλτρα έχουν αποσιωπηθεί για τους καπνιστές και τη δημόσια υγεία'', πρόσθεσε ο Πόλι.

    Οι επιστήμονες τονίζουν πως οι καπνοβιομηχανίες υπήρξαν αμελείς, επειδή υποτίμησαν τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία η εισπνοή των οξικών υδατανθράκων και των μικροσωματιδίων άνθρακα στα φίλτρα.

    [17] Β. Ελλάδα: Αυξημένα κρούσματα ηπατίτιδας Α-Β

    12/3/2002 11:18:00 πμ

    Σήμα κινδύνου εκπέμπει για τις περιοχές των Βορείων συνόρων της χώρας μας, εξαιτίας ανεμβολίαστων αλλοπαδών, που εξελίσσονται σε ηπατίτιδα Α και Β, σύμφωνα με στοιχεία του καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννη Κυριόπουλο, που παρουσίασε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα "Διαβαλκανική Συνεργασία στη Δημόσια Υγεία". Οι ειδικοί προτείνουν συστηματικό εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β στα παιδιά του νομού Ιωαννίνων, μετά από μελέτη που έγινε σε έγκυες από την Αλβανία και τη Βόρεια Ήπειρο, που ζουν στην περιοχή έδειξε ότι το 20% είναι φορείς της νόσου.

    Αποκαλυπτήρια προτομής του Ελευθέριου Βενιζέλου

    Σύμφωνα με την έρευνα θραύση κάνει η ηπατίτιδα Β στους ενήλικες του νόμου Σερρών, ενώ η ηπατίτιδα Α είναι εξαιρετικά διαδεδομένη σε κατοίκους των περιοχών Σερρών, Ιωαννίνων, Φλώρινας και Έβρου.

    Ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος αναφέρθηκε σε επιδημιολογικά στοιχεία των τοπικών πληθυσμών, που συνέλεξαν τα τέσσερα διασυνοριακά κέντρα Δημόσιας Υγείας, που λειτουργούν στα Ιωάννινα, τη Φλώρινα, τις Σέρρες και τον Έβρο.

    Βάση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει απόλυτη κάλυψη με εμβόλια των ατόμων έως 18 ετών, για τα βασικά λοιμώδη νοσήματα, ενώ αντίθετα είναι πολύ χαμηλή μόλις 10% η κάλυψη των ενηλίκων, ενώ οι αλλοδαποί είναι παντελώς ανεμβολίαστοι.

    Υψηλά ποσοστά διασποράς ηπατίτιδας Β παρατηρήθηκαν στο νομό Σερρών, μετά από μελέτες που έδειξαν ότι το 8,4% των εξετασθέντων ήταν φορείς του ιού, με τους άνδρες να υπερέχουν των γυναικών 9,7% έναντι 7,6%. Σημειώνεται ότι το σύνολο των φορέων ήταν ηλικίας άνω των 35 ετών και το γεγονός αυτό αποδίδεται στο ότι οι νεότερες γενιές βιώνουν υψηλότερα κοινωνικά και οικονομικά επίπεδα.

    Αισθητά χαμηλά ποσοστά διασπορά της ηπατίτιδας Β παρατηρήθηκαν στους νομούς Ιωαννίνων με 0,8% και Φλώρινας 3,6.

    Η παρουσία των αλλοδαπών και στους τέσσερις ακριτικούς νομούς αυξάνει τους κινδύνους και την ηπατίτιδα Α.

    Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία οι αλλοδαποί που προέρχονται από την Αλβανία και τη Βόρεια Ήπειρο, είναι φορείς της νόσου σε ποσοστό 35% στις ηλικίες έως 5 ετών.

    Τέλος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης έγιναν από τον Υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο τα αποκαλυπτήρια προτομής του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής της Σχολής.

    [18] Αύξηση μικροβίων στα παλιά χαρτονομίσματα

    12/3/2002 2:00:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Μέλη της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας εξήγησαν χθες με αφορμή τη διοργάνωση του 20ου Εθνικού Συνεδρίου Μικροβιολογίας ότι πηγή μικροβίων αποτελούν τα παλιά δραχμικά χαρτονομίσματα, ενώ πιο καθαρά είναι τα νέα και ατσαλάκωτα ευρώ. Η φθορά και το τσαλάκωμα, διαμορφώνουν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη σταφυλόκοκκων εως και κολοβακτηριδίων.

    Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σε ελληνικά και ξένα χαρτονομίσματα εκτός το νέο νόμισμα "ευρώ", οι επιστήμονες τόνισαν ότι στο 65% εντοπίστηκε σταφυλόκοκκος, στο 14% κολοβακτηρίδια και στο 80% διάφοροι βάκιλοι.

    [19] Αυστραλία: Τελετή έναρξης του Ελληνικού Φεστιβάλ

    Πηγή: ΑΠΕ 12/3/2002 1:49:00 μμ

    Δεκάδες χιλιάδες ομογενείς παρακολούθησαν την εναρκτήρια τελετή του Ελληνικού Φεστιβάλ, που οργανώνει η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Σίδνεϊ και της Νέας Νότιας Ουαλίας. Η έναρξη του Φεστιβάλ στον κεντρικό δρόμο του Μπράϊτον Λε Σεντς, έγινε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σάϊμον Κριν, παρουσία πολλών Αυστραλών πολιτικών, ενώ ακολούθησε μεγάλο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από ομογενείς καλλιτέχνες και συγκροτήματα.

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Σίδνεϊ, Γιώργο Αγγελόπουλο επεσήμανε ότι οι ομογενείς που παρέστησαν στην έναρξη ενδέχεται να πλησίαζαν και τις 100.000.

    Ο Μάρτιος, ως γνωστόν, είναι ο πολιτιστικός μήνας των Ελλήνων της Αυστραλίας που οργανώνουν φεστιβάλ στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

    Ήδη την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε, με ξεχωριστή επιτυχία, το Φεστιβάλ ''Γλέντι'' της Αδελαίδας, ενώ αύριο θα γίνει η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ ''Αντίποδες'' της Μελβούρνης, που είναι και το μεγαλύτερο της χώρας.

    [20] Τηλεοπτικό τέστ ευφυΐας για Γάλλους...

    Πηγή: ΑΠΕ 12/3/2002 1:44:00 μμ

    Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Μ6 ετοίμασε ένα αμφίδρομο πρόγραμμα που θα εξετάζει την ευφυΐα του γαλλικού λαού!

    Στο κοινό που θα βρεθεί στο στούντιο θα τεθούν περίπου 60 ερωτήσεις, οι οποίες έχουν ελεγχθεί από μια επιτροπή 800 ανθρώπων και από ψυχολόγους. Η εκπομπή επιτρέπει στους θεατές να λαμβάνουν μέρος από το σπίτι τους, είτε μέσω της ιστοσελίδας του Μ6 (σε πραγματικό χρόνο), είτε μέσω της συμπλήρωσης ειδικών εντύπων που υπάρχουν στα τηλεοπτικά περιοδικά.

    Η ιδέα ανήκει στην ολλανδική εταιρεία παραγωγών ΑϊΓουόρκς.

    Πηγή: TV Meets the Web Μ6 - http://www.m6.fr

    [21] Με ''εισιτήριο'' τo αυστραλέζικο Β.Β στο internet

    12/3/2002 1:28:00 μμ

    Αδρά θα πληρώνουν οι χρήστες του internet στην Αυστραλία προκειμένου να παρακολουθήσουν ζωντανά τις τολμηρές σκηνές του Big Brother No2, που ξεκινάει αρχές Απριλίου. Το τηλεοπτικό δίκτυο "10", που έχει τα δικαιώματα του ''Μεγάλου Αδελφού'' στην Αυστραλία, υπολογίζει, ότι θα κερδίσει εκατομμύρια δολάρια με την απόφασή του αυτή αφού, όταν προβλήθηκε το BΒ1 εκατομμύρια ήταν οι χρήστες, που παρακολουθούσαν όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος μέσω του διαδικτύου.

    Ορισμένοι υποστηρίζουν, ότι η απόφαση του καναλιού να χρεώνει για κάποιες σκηνές, σημαίνει, ότι θα μειωθεί και ο αριθμός των θεατών του. Σημειώνεται ότι συνολικά 27.000 Αυστραλοί έκαναν αίτηση για να συμμετάσχουν στο ''Μεγάλο Αδελφό'' και τελικά επιλέγηκαν δώδεκα άτομα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 12 March 2002 - 18:09:08 UTC