Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Iρανός πρόεδρος Χαταμί στην Αθήνα
  • [02] Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [03] Σεισμομαχίες
  • [04] Μέτρα εναντίον της διαφθοράς
  • [05] 'Ερευνα για συσπείρωση κεντροαριστεράς
  • [06] Kατασκευή διπλής γέφυρας στην Εγνατία Οδό
  • [07] Απεργία εργαζομένων στο ΑΠΘ
  • [08] ΟΣΕ: 24ωρη στάση εργασίας
  • [09] ΑΣΕΠ: Διαγωνισμός Αγροτικής Τράπεζας
  • [10] Ανάδειξη νέου συμβουλίου ΟΤΕ
  • [11] Νέα συνάντηση τον Απρίλιο Ελλάδας-Τουρκίας
  • [12] Νεκρός δημοσιογράφος στην Μ.Ανατολή
  • [13] Κατασκευή ατομικής βόμβας από το Ιράκ
  • [14] Πρόταση Ρέππα για το ασφαλιστικό
  • [15] Αύξηση του ΑΕΠ το 2001
  • [16] Ισοπαλία της ΑΕΚ στην Ξάνθη για το κύπελλο
  • [17] Αισιοδοξία Μαρκαριάν για πρόκριση στους ''8''
  • [18] ΠΑΟΚ: Εξηγήσεις Καφέ για δηλώσεις του
  • [19] Κρίσιμη συνεδρίαση της ICANN για το διαδίκτυο
  • [20] Ευτυχισμένοι γονείς οι Α. Τζόλι-Μ.Μ.Θόρντον
  • [21] Αγγαρεία οι οικιακές εργασίες για τους Ιάπωνες
  • [22] Πρώτη επίσκεψη της μικρής πριγκίπισσας Αϊκο

    [01] Ο Iρανός πρόεδρος Χαταμί στην Αθήνα

    Πηγή: ΑΠΕ 13/3/2002 6:53:00 μμ

    Σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας που αφορούν κυρίως στον ενεργειακό τομέα θα υπογράψει με την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Ιράν Μoχάμεντ Χαταμί, που έφτασε στην Αθήνα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Ο ιρανός πρόεδρος συναντήθηκε ήδη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κωστής Στεφανόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον ιρανό πρόεδρο κ.Χαταμί αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις Ελλάδας - Ιράν σε όλα τα επίπεδα, οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο.

    Μίλησε επίσης για τη σημαντική συμβολή του Ιράν ως προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και σχολίασε το γεγονός ότι το Ιράν φιλοξενεί περισσότερα από δύο εκατομμύρια Αφγανών προσφύγων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε σχέση με τις αμερικανικές αιτιάσεις περί συμμετοχής της Τεχεράνης στον ''άξονα του κακού'' ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη τέτοιων αξόνων και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής προσέγγιση θα είναι διαφορετική από αυτή που εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    NEW TITLE

    Κατά τις επαφές που θα έχει ο κ. Χαταμί θα υπογραφούν συμφωνίες για τελωνειακά θέματα και μορφωτικά προγράμματα, καθώς και μνημόνιο της ΔΕΠΑ με την αντίστοιχη υπηρεσία Ιράν για ενεργειακά ζητήματα.

    Θα εξεταστεί, επίσης, η δυνατότητα σύναψης συμφωνίας για αμοιβαία προστασία και προώθηση των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    [02] Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/3/2002 1:19:00 μμ

    Ευρεία σύσκεψη έγινε το μεσημέρι υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, εν όψει της αναχώρησής του αύριο το πρωί για τη Βαρκελώνη, προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή και το Σάββατο. Στη σύσκεψη μετείχαν οι Υπουργοί Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, καθώς και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

    Η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο πλήρως προετοιμασμένη τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και επισήμανε ότι θα συζητηθούν πολύ σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα, ενώ σε πολιτικό επίπεδο θα κυριαρχήσει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η πρόταση της χώρας μας στο δείπνο των 15 ηγετών για το θέμα του ευρωστρατού.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης τόνισε ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της χώρας μας είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε η Ευρωπαϊκή οικονομία να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της ανταγωνιστικότητας μέσα και από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Για την Βαρκελώνη αναχωρεί σήμερα ο Κώστας Καραμανλής, όπου θα πάρει μέρος στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο του Λαϊκού Κόμματος.

    [03] Σεισμομαχίες

    Πηγή: ΝΕΤ 13/3/2002 7:02:00 μμ

    Επιτείνουν τη σύγχυση της κοινής γνώμης οι συνεχιζόμενες κόντρες των σεισμολόγων για το θέμα των προγνώσεων. Ο Ακης Τσελέντης επιβεβαίωσε, πως εκείνος έστειλε το περίφημο έγγραφο στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ενώ ο Βασίλης Παπαζάχος απορρίπτει κατηγορηματικά τη μέθοδο της βραχυχρόνιας πρόγνωσης

    [04] Μέτρα εναντίον της διαφθοράς

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/3/2002 5:39:00 μμ

    Μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς αποφασίστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, οι υποθέσεις διαφθοράς θα εκδικάζονται από τη δικαιοσύνη εντός 9 μηνών, αυστηροποιούνται οι κυρώσεις, ενώ για τις περιπτώσεις δωροδοκίας ή εκβιασμού ο πολίτης θα μπορεί να απευθύνεται άμεσα στη διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Επίσης, το "πόθεν έσχες" επεκτείνεται και στους υπαλλήλους της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    [05] 'Ερευνα για συσπείρωση κεντροαριστεράς

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/3/2002 5:21:00 μμ

    Στοιχεία που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών και ιδιαίτερα το μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς αποδέχεται θετικά την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για μια πλειοψηφική πολυκομματική κεντροοαριστερά με προοπτική συγκυβέρνησης, έδωσε στη δημοσιότητα ο Κ. Λαλιώτης. Πρόκειται για τα αποτελέσματα ειδικής έρευνας που διεξήγαν οι εταιρίες MRB για τις τάσεις Δεκεμβρίου 2000 και K-Research για τη ΝΕΤ.

    Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της K-Research, 6 στους 10 ψηφοφόρους είναι υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, το 52,6% πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερη από τη σημερινή μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με δυνάμεις της Αριστεράς, ενώ για το 54,3% μια κυβέρνηση κεντροδεξιάς θα ήταν χειρότερη από τη σημερινή.

    Επίσης το 46,7% προτιμά μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού-ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ, ενώ το 44,2% θα ήθελε κυβερνητική συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού. Υπέρ της αναλογικότερης εκπροσώπησης των κομμάτων τάσσεται το 75,7% των πολιτών.

    "Καιρός να ανασκουμπωθούμε όλοι ώστε να υπάρξει μία δύσκολη αλλά εφικτή νίκη της μεγάλης κεοντροαριστερής παράταξης στις ερχόμενες εκλογές", δήλωσε ο επικεφαλής της ΑΕΚΑ Νίκος Μπίστης, μετά τη συνάντησή του με τον υποψήφιο για τον Δήμο της Αθήνας Χρήστο παπουτσή.

    [06] Kατασκευή διπλής γέφυρας στην Εγνατία Οδό

    13/3/2002 2:54:00 μμ

    Η Μηχανική ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την κατασκευή της διπλής γέφυρας Μεσοβουνίου στο τμήμα της Εγνατίας Οδού που διέρχεται από το νομό Θεσπρωτίας. Η γέφυρα Μεσοβουνίου που εκτείνεται σε μέγιστο μήκος 260 μέτρων, βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ηγουμενίτσας, στον κύριο οδικό άξονα που ενώνει την Δυτική με την Ανατολική Ελλάδα σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από έντονη γεωμορφολογία.

    Το μεγαλύτερο τμήμα της γέφυρας Μεσοβουνίου, η οποία εδράζεται σε οκτώ βάθρα, πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της προβολοδόμησης, ενώ το μέγιστο ύψος στο μέσον της γέφυρας είναι 40 μέτρα.

    Ο συνολικός χρόνος κατασκευής της γέφυρας Μεσοβουνίου ήταν 26 μήνες.

    Τέλος, η Μηχανική κατασκευάζει δύο ακόμη μεγάλες γέφυρες κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, την γέφυρα Κρυσταλλοπηγής, μέγιστου μήκους κατά κλάδο 850 μέτρων, και την γέφυρα Βοτονοσίου στο Μέτσοβο, μήκους 547 μέτρων στον μεγαλύτερο κλάδο της.

    [07] Απεργία εργαζομένων στο ΑΠΘ

    Πηγή: ΑΠΕ 13/3/2002 2:07:00 μμ

    Mονιμοποίηση ζητούν 400 εργαζόμενοι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), οι οποίοι όπως υποστηρίζουν, καλύπτουν πάγιες λειτουργίες του Πανεπιστημίου, απασχολούνται με συμβάσεις έργου υπό την κηδεμονία εργοληπτών. Σήμερα τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων σε Εργολήπτες και σε Εκτελεστές Έργων του ΑΠΘ, πραγματοποίησαν 24ωρη προειδοποιητική απεργία διεκδικώντας την ικανοποίηση του μοναδικού τους αιτήματος.

    Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο αμφιθέατρο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου, με την παρουσία του προεδρείου του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, μετά από την 3ωρη στάση εργασίας σε ένδειξη συμπαράστασης και του Πρύτανη του ΑΠΘ, Μιχάλη Παπαδόπουλο.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου Κωνσταντίνο Κατράνη, πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 χρόνια απασχόλησης στο πανεπιστήμιο χωρίς ποτέ να προσληφθούν, αν και όπως είπε, υπήρξε, πρόσφατα, δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για την πρόσληψη, τουλάχιστον, των εργαζομένων που ξεκίνησαν την εργασία τους πριν την εφαρμογή του ΑΣΕΠ.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, Αναστάσιος Μπαγιάτης τόνισε ότι είναι άδικο οι συνάδελφοί του με σύμβαση έργου που εργάζονται τις ίδιες ώρες και καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Πανεπιστημίου να αμείβονται "με μισθούς πείνας και τα χρήματα να τα καρπώνονται οι εργολάβοι".

    Ο κ. Παπαδόπουλος στη συνέχεια αφού εξέφρασε την συμπαράσταση της Πρυτανείας στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων τόνισε ότι πρέπει άμεσα να δοθεί λύση στο θέμα που χρονίζει και δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου.

    [08] ΟΣΕ: 24ωρη στάση εργασίας

    13/3/2002 12:47:00 μμ

    Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος ανακοινώνει ότι αύριο λόγω της 24ωρης απεργίας, που έχει εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο του νομού Φθιώτιδος επηρεάζονται μερικά δρομολόγια του Οργανισμού, διότι σε αυτήν συμμετέχουν με δίωρη στάση εργασίας και Σωματεία του ΟΣΕ.

    Οι μεταβολές στα δρομολόγια

    Οι επιβάτες, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΟΣΕ, πρέπει να γνωρίζουν τις ακόλουθες μεταβολές στα δρομολόγια:

    Η αμαξοστοιχία InterCity 70 Αθήνας-Αλεξανδρούπολης, που αναχωρεί από Αθήνα ώρα 08.00 καταργείται μεταξύ Αθήνας-Θεσσαλονίκης, ενώ από Θεσσαλονίκη ως Αλεξανδρούπολη θα κυκλοφορήσει κανονικά. Καταργείται το ζεύγος των αμαξοστοιχιών InterCity 60/65 και 66/61 Αθήνας-Έδεσσας -Αθήνας, που αναχωρεί από Αθήνα ώρα 08.00 και από Έδεσσα 15.38 αντίστοιχα. Καταργείται η αμαξοστοιχία InterCity 53 Θεσσαλονίκης-Αθήνας που αναχωρεί από Θεσσαλονίκη ώρα 07.19. Καταργείται η αμαξοστοιχία InterCity 41 Βόλου-Αθήνας που αναχωρεί από Βόλο ώρα 07.00. Καταργείται η αμαξοστοιχία InterCity 47 Καλαμπάκας-Αθήνας που αναχωρεί από Καλαμπάκα ώρα 07.08. Το InterCity nonstop 50 θα αναχωρήσει απο Αθήνα ώρα 10.53 αντί της προβλεπόμενης ώρας αναχώρησης 10.10.

    Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στη διαδρομή Αθήνας-Λάρισας-Θεσσαλονίκης, μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες τις αμαξοστοιχίες, που αναχωρούν από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθήνας, από ώρα 10.53.

    Ενώ, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης θα αναχωρήσουν από ώρα 11.21 και μετά, καθώς και τις αμαξοστοιχίες 500, 501, με ώρες αναχώρησης από το Σταθμό Αθήνας 08.24 και από το Σταθμό Θεσσαλονίκης 08.20 αντίστοιχα.

    Παρακαλείται το επιβατικό κοινό που επιθυμεί να ταξιδέψει αύριο, να απευθύνεται στο τηλεφωνικό κέντρο 010-5297777, στα γραφεία ταξιδιών του ΟΣΕ, καθώς και στους κατά τόπους σιδηροδρομικούς σταθμούς για πληρέστερη ενημέρωσή του.

    [09] ΑΣΕΠ: Διαγωνισμός Αγροτικής Τράπεζας

    Πηγή: ΑΠΕ 13/3/2002 12:39:00 μμ

    Τα ονόματα των υποψηφίων που αποκλείονται από τον γραπτό διαγωνισμό της Αγροτικής Τράπεζας, ανακοινώθηκαν και απεστάλησαν στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις για ανάρτηση. Αυτό έγινε γνωστό από την κεντρική επιτροπή διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

    [10] Ανάδειξη νέου συμβουλίου ΟΤΕ

    13/3/2002 5:50:00 μμ

    Το νέο 15μελές συμβούλιο του ΟΤΕ εκλέγει σήμερα γιά πρώτη φορά η γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού. Ως νέος διευθύνων σύμβουλος στη θέση του απερχόμενου Νίκου Μανασή αναμένεται να προταθεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και μέλος του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ, Λευτέρης Αντωνακόπουλος.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Τύπου, η κυβέρνηση δεν απέσυρε την εμπιστοσύνη της από τον κ. Μανασή, απλώς έληξε η θητεία του. Παράλληλα, βάσει του νέου καταστατικού, ο Υπουργός σημείωσε ότι η Γενική Συνέλευση των μετόχων θα εκλέξει το νέο διοικητή του Οργανισμού με αυστηρά επιχειρηματικά κριτήρια.

    [11] Νέα συνάντηση τον Απρίλιο Ελλάδας-Τουρκίας

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/3/2002 12:07:00 μμ

    Τον Απρίλιο στην Αθήνα το νέο ραντεβού των υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Εξωτερικών, Ελλάδας-Τουρκίας στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Θετική και εποικοδομητική χαρακτήρισαν οι δυο πλευρές την πρώτη τους συνάντηση στην Αγκυρα και εξέφρασαν την πολιτική βούληση για την έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου.

    [12] Νεκρός δημοσιογράφος στην Μ.Ανατολή

    Πηγή: ΑΠΕ 13/3/2002 6:33:00 μμ

    Βαθιά συγκίνηση και αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας έχει προκαλέσει ο θάνατος του ιταλού δημοσιογράφου Ραφαέλο Τσιριέλο, που τραυματίστηκε θανάσιμα από τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων στη Ραμάλα. Πρόκειται για τον πρώτο δημοσιογράφο που χάνει τη ζωή του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του από την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα, το 1987. Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν τραυματισθεί κατά την ίδια περίοδο.

    Αποποιείται των ευθυνών του το Ισραήλ

    Αγνοια δήλωσε ο ισραηλινός στρατός για τις συνθήκες θανάτου του ιταλού δημοσιογράφου, όπως επίσης και για τον τραυματισμό ενός γάλλου δημοσιογράφου στην ίδια περιοχή, ενώ πριν από λίγο έγινε γνωστός ο τραυματισμός και δεύτερου δημοσιογράφου στη Ραμάλα, του αιγύπτιου Τάρεκ Αμπντλτζάμπερ.

    "Σήμερα (Τετάρτη) την αυγή σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών στον τομέα του προσφυγικού καταυλισμού Καντούρα και, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, φαίνεται, ότι οι δυνάμεις του Τσαχάλ (ισραηλινού στρατού) δεν επεσήμαναν την παρουσία δημοσιογράφων στον χώρο αυτό", αναφέρει η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, η οποία υπογραμμίζει ότι "χθες η Ραμάλα κηρύχθηκε στρατιωτική ζώνη απαγορευμένη σε πολίτες".

    Σύμφωνα, όμως, με άλλον Ιταλό δημοσιογράφο, τον Αμεντέο Ρικούτσι της Rai Uno, που ήταν μαζί με το θύμα, το περιστατικό δε συνέβη στην είσοδο του προσφυγικού καταυλισμού της Καντούρα, όπως αρχικά ανακοινώθηκε, αλλά στην Πλατεία Αλ Μανάρα (Πλατεία των Λεόντων), στο κέντρο της Ραμάλας.

    Σύμφωνα με τον Ρικούτσι, ο Ραφαέλε Τσιριέλο και ο ίδιος βρίσκονταν σε ένα δρομάκι, πάροδο στον κεντρικό δρόμο, πενήντα μέτρα από την Πλατεία αλ Μανάρα πίσω από μία ομάδα ένοπλων Παλαιστινίων, όταν οι ισραηλινοί στρατιώτες που επέβαιναν σε τεθωρακισμένο άρμα, που βρισκόταν σε απόσταση 150 μέτρων, άνοιξαν ξαφνικά πυρ.

    Ο Iταλός δημοσιογράφος διαβεβαίωσε ότι δεν προηγήθηκε ο παραμικρός πυροβολισμός.

    Ο Ραφαέλε Τσιριέλο, ανεξάρτητος δημοσιογράφος, επλήγη από έξι σφαίρες στο θώρακα και στην κοιλιακή χώρα. Υπέκυψε πριν προλάβει να εγχειρισθεί στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε από νεαρούς Παλαιστίνιους, καθώς τα ασθενοφόρα δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν στον τόπο της τραγωδίας.

    Λίγη ώρα αργότερα τουλάχιστον άλλοι δώδεκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν στην Πλατεία αλ Μανάρα της Ραμάλας.

    Ο γενικός πρόξενος της Ιταλίας στην Ιερουσαλήμ έφθασε λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο για να συνομιλήσει με τον Παλαιστίνιο υπουργό Ενημέρωσης Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο.

    Αντιδράσεις από την Ευρώπη

    Βαθιά θλίψη για τον θάνατο του ιταλού δημοσιογράφου εξέφρασε ο επίσης ιταλός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. "Για μία ακόμα φορά αυτοί που πασχίζουν να μεταδώσουν στον κόσμο την εικόνα της αλήθειας πληρώνουν με τη ζωή τους", τονίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι ''δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτήν την κατάσταση''.

    Από τη Νότιο Αφρική, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο πρόεδρος της Ιταλίας Κάρλο Αζέλιο Τσάμπι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του θύματος και την εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα, ενώ η ιταλική κυβέρνηση πρόκειται να αφιερώσει τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής στον άτυχο δημοσιογράφο.

    Στο Παρίσι ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Φρανσουά Ριβασό δήλωσε, ότι η κυβέρνησή του θα προβεί σε επίσημη διαμαρτυρία προς τις ισραηλινές αρχές ζητώντας τους να σεβαστούν το δικαίωμα στην πληροφόρηση. "Η γαλλική κυβέρνηση αξιώνει από τις ισραηλινές αρχές να επιτρέπουν στους δημοσιογράφους να ασκούν το καθήκον τους σε συνθήκες στοιχειώδους ασφαλείας'', προσθέτει ο εκπρόσωπος.

    ''Συγκλονισμένη'' από τον θάνατο του ιταλού δημοσιογράφου δήλωσε τέλος η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών του Ισραήλ, η οποία κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση ''να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μην πλήττονται οι δημοσιογράφοι και να μην παρεμποδίζεται το έργο τους''

    [13] Κατασκευή ατομικής βόμβας από το Ιράκ

    13/3/2002 12:49:00 μμ

    Το Ιράκ θα μπορεί να κατασκευάσει ατομική βόμβα σε λιγότερο από πέντε χρόνια, αν δεν εμποδιστούν οι προσπάθειές του για την απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής, υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, σύμφωνα με δημοσίευμα των "Times". Ο Βρετανός υπουργός παρουσίασε μάλιστα έγγραφο του Yπουργείου Εξωτερικών που τεκμηριώνει την άποψη αυτή, στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης που είχε χθες με περίπου 50 βουλευτές του Εργατικού κόμματος, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

    ''Αν δεν μπει φρένο στο πρόγραμμα ανάπτυξης οπλικών συστημάτων του Ιράκ, η Βαγδάτη μπορεί να έχει πολύ σύντομα την ικανότητα να κατασκευάσει χημικά ή βιολογικά όπλα και ενδέχεται να είναι σε θέση να αποκτήσει σε διάστημα μικρότερο των πέντε ετών ένα ατομικό όπλο. Χωρίς τους ελέγχους που έγιναν κατά το παρελθόν, οι Ιρακινοί θα ήταν ήδη σε θέση να έχουν σήμερα πυρηνικά όπλα'', αναφέρεται στο έγγραφο που παρουσίασε ο Στρο.

    [14] Πρόταση Ρέππα για το ασφαλιστικό

    13/3/2002 4:31:00 μμ

    Συνταξιοδότηση με 35ετια χωρίς όριο ηλικίας για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ που ασφαλίστηκαν έως το 1982, πρότεινε στην ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Εργασίας. Η πρόταση προβλέπει αύξηση των συντάξεων, καθώς ενσωματώνεται το επίδομα των 60.000, αλλά και τον υπολογισμό της σύνταξης με τριακοστά πέμπτα. Τις επιφυλάξεις της για την πρόταση Ρέππα εξέφρασε δια του Προέδρου της Σπύρου Παπασπύρου η ΑΔΕΔΥ. Αυτή την ώρα, ο υπουργός Εργασίας συναντάται με την ΓΣΕΕ και αργότερα με τις ομοσπονδίες ΔΕΚΟ και τραπεζών.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 έκανε λόγο για θετική εξέλιξη στο διάλογο, προσθέτοντας ότι βασικό στόχο αποτελεί η δημιουργία ενός κοινωνικά αποτελεσματικού ασφαλιστικού συστήματος.

    [15] Αύξηση του ΑΕΠ το 2001

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/3/2002 6:46:00 μμ

    Επιβεβαιώθηκαν οι κυβερνητικές προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά το 2001. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν αυξήθηκε το 2001 κατά 4,1% σε σχέση με το 2000. Βασικός τροφοδότης του ρυθμού ανάπτυξης ήταν οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που σημείωσαν αύξηση κατά 7,1% συμβάλλοντας στην αύξηση της συνολικής ζήτησης της οικονομίας κατά 1,08%.

    [16] Ισοπαλία της ΑΕΚ στην Ξάνθη για το κύπελλο

    Πηγή: ΑΠΕ 13/3/2002 6:49:00 μμ

    Ανοιχτούς λογαριασμούς ενόψει του επαναληπτικού ημιτελικού του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, που θα γίνει στις 10 Απριλίου, άφησαν απόψε Ξάνθη και ΑΕΚ. Σε ένα μέτριο παιχνίδι που έγινε στην ακριτική πόλη, οι δυο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα και έτσι τα πάντα θα κριθούν στον επαναληπτικό που θα γίνει στο "Νίκος Γκούμας" της Νέας Φιλαδέλφειας.

    Από το πρώτο κιόλας ημίχρονο, οπότε οι δυο ομάδες δημιούργησαν τρεις μόλις ευκαιρίες, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν κλασσικές, όλα συνηγορούσαν ότι το παιχνίδι θα κυμαινόταν σε μέτρια επίπεδα.

    Κάτι που αποδείχθηκε και στην επανάληψη, οπότε οι δυο ομάδες αρκέστηκαν σε ένα παιχνίδι κέντρου, με αποτέλεσμα οι Ατματσίδης και Μπούτσεκ να είναι απλοί θεατές σε ένα... έργο που δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας.

    Η πιο αξιόλογη φάση της συνάντησης σημειώθηκε στο 43ο λεπτό, όταν από λάθος γύρισμα των αμυντικών της Ξάνθης στον Μπούτσεκ, ο Νικολαϊδης έγινε αποδέκτης της μπάλας αλλά το σουτ που επιχείρησε από πλάγια θέση δεν βρήκε στόχο.

    Το φίλμ του αγώνα:

    23' σουτ του Πέτκοφ από το ύψος της μεγάλης περιοχής πέρασε αρκετά μέτρα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Μπούτσεκ

    34' ο Μαλαδένης έγινε αποδέκτης της μπάλας από λάθος του Κορδονούρη, ωστόσο το σουτ που επιχείρησε δεν ανησύχησε τον Σλοβάκο γκολκίπερ της Ξάνθης

    58' φαλτσαριστό σουτ του Κωνσταντινίδη από τη γωνία της μεγάλης περιοχής, πέρασε ψηλά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι

    81' κεφαλιά γυριστή του Λαμπριάκου από το ύψος της μικρής περιοχής απέκρουσε χωρίς πρόβλημα ο Ατματσίδης.

    [17] Αισιοδοξία Μαρκαριάν για πρόκριση στους ''8''

    Πηγή: ΑΠΕ 13/3/2002 6:53:00 μμ

    Αν και η χθεσινή ήττα στην Πορτογαλία από την Πόρτο ''μπέρδεψε'' αρκετά την κατάσταση στον όμιλο του Παναθηναϊκού, σχετικά με την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης, ο Σέρτζιο Μαρκαριάν είναι αισιόδοξος και δείχνει να έχει εμπιστοσύνη στους παίκτες του. ''Μετά από αυτό το αποτέλεσμα θα έχουμε μεγάλη πίεση. Δεν έχουμε την ηρεμία που θα θέλαμε για να συγκεντρωθούμε μόνο στο πρωτάθλημα, αφού πάλι το μυαλό μας είναι σε δύο στόχους. Είναι πιο δύσκολα έτσι, αλλά θα προσπαθήσουμε'', τόνισε χαρακτηριστικά ο Ουρουγουανός τεχνικός.

    Συνεχίζοντας ο κ. Μαρκαριάν πρόσθεσε: ''Χρειαζόμαστε λίγη ξεκούραση και στην συνέχεια θα σκεφτούμε την Ρεάλ. Πρέπει να πάρουμε τουλάχιστον έναν βαθμό ακόμα. Η ομάδα είναι σε μια κατάσταση που μπορεί να κρατήσει αποτέλεσμα. Πιστεύω στην ομάδα, όμως τώρα το μυαλό μας είναι μόνο στο παιχνίδι με τον Ηρακλή''.

    Ανάλογες είναι και οι σκέψεις του Αγγελου Φιλιππίδη. ''Η ομάδα έδειξε ότι μπορεί να παλεύει κάθε παιχνίδι. Η Πόρτο στο τελευταίο 20λεπτο προσπαθούσε να διώξει τη μπάλα με οποιονδήποτε τρόπο από την περιοχή της. Το παιχνίδι με την Ρεάλ είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Με συνδυασμό αποτελεσμάτων ο Παναθηναϊκός μένει έξω από την επόμενη φάση, όμως εμείς θα παλέψουμε για την πρόκριση'', επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

    Σήμερα, οι ''πράσινοι'' έχουν ρεπό, ενώ από αύριο (17.00) ξεκινά η προετοιμασία της ομάδας για το παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Ηρακλή.

    [18] ΠΑΟΚ: Εξηγήσεις Καφέ για δηλώσεις του

    Πηγή: ΑΠΕ 13/3/2002 6:50:00 μμ

    Εκτονώθηκε με τον πιο σύντομο και ανώδυνο τρόπο η "κρίση" που πήγε να δημιουργηθεί με αφορμή δηλώσεις του Παντελή Καφέ, την προηγούμενη εβδομάδα και από τις οποίες θεωρήθηκε ό,τι εθίγη η διοίκηση της ΠΑΕ. Το πρωί στα γραφεία του ΠΑΟΚ, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Πέτρος Καλαφάτης είχε συνάντηση για το θέμα αυτό με τον Παντελή Καφέ, όπου δόθηκαν εξηγήσεις από την πλευρά του τελευταίου και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Δεν είχα σκοπό να θίξω κανέναν από την διοίκηση του ΠΑΟΚ ούτε τον πρόεδρο της ομάδας κ. Καλαφάτη, τον οποίο εκτιμάω και αναγνωρίζω ότι με έχει βοηθήσει. Ισως σε κάποια σημεία οι δηλώσεις μου παρερμηνεύτηκαν. Θεωρώ ότι η παρεξήγηση μετά την συνάντησή μας έληξε. Σέβομαι την ομάδα, την ιστορία της, τον κόσμο μας και υπόσχομαι να καταβάλω κάθε προσπάθεια για να πετύχουμε τους στόχους μας".

    [19] Κρίσιμη συνεδρίαση της ICANN για το διαδίκτυο

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 13/3/2002 7:00:00 μμ

    Στην Γκάνα, σε ένα από τα πιο πολυτελέστερα ξενοδοχεία μιας από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, το κορυφαίο σώμα χάραξης πολιτικής του διαδικτύου η Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ή αλλιώς ICANN θα συναντηθεί αυτήν την εβδομάδα για να ψηφίσει για ένα απλό ζήτημα: Ποιος πρέπει να επιτηρεί ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών 500 εκατομμυρίων χρηστών;

    Οι αποφάσεις θα διαμορφώσουν τη μορφή του διαδικτύου για τα επόμενα έτη

    Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από προτάσεις που θα βοηθούσαν στην αύξηση των εσόδων του οργανισμού για την εξυπηρέτηση των στόχων του, αλλά την ίδια ώρα θα μείωναν την άμεση συμμετοχή των χρηστών του διαδικτύου στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

    "Η ICANN βρίσκεται προ διλλήματος. Εάν συνεχίσουν τα πράγματα όπως έχουν, θα αποτύχει γι΄ αυτό χρειάζονται αλλαγές", τονίζει ο Masanobu Katoh, μέλος του συμβουλίου του οργανισμού που αντιπροσωπεύει τους χρήστες της Ασίας.

    "Σκέφτομαι ότι αυτή μπορεί να είναι η σημαντικότερη συνεδρίαση της ICANN", τονίζει ο Michael Froomkin καθηγητής νομικής του πανεπιστήμιου του Μαϊάμι.

    Οι προτάσεις που έχουν γίνει έως τώρα έχουν πυροδοτήσει μία συζήτηση μεταξύ των μελών του ICANN, αμερικανών νομοθετών και των ακτιβιστών του "κυβερνοχώρου", που λένε πως τα σχέδια αυτά θα δώσουν τον έλεγχο του Διαδικτύου σε εμπορικά συμφέροντα.

    Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνεδρίαση της Γκάνας θα διαμορφώσουν τη μορφή του διαδικτύου για τα επόμενα έτη.

    Τα συν και τα πλην της οργάνωσης

    Η ICANN ιδρύθηκε το 1998 για να πάρει τον έλεγχο του διαδικτύου από την αμερικανική κυβέρνηση και έχει επιτηρήσει όλους τους μετασχηματισμούς που έχουν συμβεί μέχρι τώρα σε αυτό.

    Στα συν του οργανισμού ότι οι χρήστες μετά από παρέμβαση του μπορούν τώρα να καταχωρήσουν τα ονόματα των δικτυακών τόπων με καταλήξεις όπως "info" και "biz" ως εναλλακτικές λύσεις στη συσσωρευμένη "com", ενώ μπορούν να αγοράσουν αυτά τα ονόματα μέσω ποικίλων εταιρειών πέρα από την VeriSign Inc.,η οποία με το όνομα Network Solutions Inc. απόλαυσε ένα μονοπώλιο τη δεκαετία του ΄90.

    Στα μείον ότι η ICANN έχει αποτύχει μέχρι τώρα να φτιάξει διαφορετικές καταλήξεις για το κάθε κράτος-μέλος του οργανισμού ξεχωριστά, όπως οι εθνικές διευθύνσεις διαδικτύου της Γαλλίας FR ή της νέας Ζηλανδίας NZ, αλλά και το ότι δεν ήταν σε θέση να πάρει διαβεβαιώσεις σταθερότητας από τους χειριστές των 13 κύριων καταλόγων αρχείων που χρησιμεύουν ως ηλεκτρονικοί τηλεφωνικοί κατάλογοι για το διαδίκτυο.

    Αντιπαραθέσεις με αφορμή τα δικαιώματα των χρηστών

    Η οργάνωση στην συνάντηση της Γκάνας μέσα σε όλα τ΄άλλα θα έχει να αντιμετωπίσει και τις κατηγορίες ότι λαμβάνει αποφάσεις κατά τρόπο αυθαίρετο και υποκύπτει στις ιδιοτροπίες των επιχειρήσεων για την προστασία των εμπορικών σημάτων τους αντί να ανησυχεί περισσότερο οργανώνοντας ένα δίκαιο και χρησιμοποιήσιμο σύστημα.

    Η ICANN για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα συγκρότησε πριν ένα χρόνο μια ομάδα εργασίας για να εξετάσει το ζήτημα. Η ομάδα μετά από λίγο καιρό συνέστησε ότι ο αριθμός των μελών του συμβουλίου που θα αντιπροσωπεύουν τους χρήστες μειώνεται από εννέα σε έξι και ότι μόνο οι κατοχυρωμένοι με διεύθυνση χρήστες θα έχουν την άδεια για να ψηφίσουν. Μετά από μια τετράμηνη καθυστέρηση, η πρόταση αναμένεται να ψηφισθεί αυτή την εβδομάδα στην Γκάνα.

    Οι ακτιβιστές του διαδικτύου κριτικάροντας αυτή τη στάση της οργάνωσης υπενθυμίζουν τον αρχικό χάρτη ίδρυσης της ICANN, ο οποίος απαιτεί το 18μελές διοικητικό συμβούλιο να απαρτίζεται ομοιόμορφα από άτομα που διακυβεύουν το διαδίκτυο και άτομα που το χρησιμοποιούν έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ευέλικτο συμβούλιο για γρήγορες αποφάσεις ζητά ο πρόεδρος της ICANN

    Σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της οργάνωσης στην Ουάσιγκτον τρεις εβδομάδες πριν, ο Πρόεδρος της ICANN Μ. Stuart Lynn προώθησε μία πρόταση αποκλεισμού των χρηστών του διαδικτύου από το συμβούλιο της οργάνωσης, ενώ παράλληλα πρότεινε τη μείωση των μελών του συμβουλίου από 18 σε 15 με 5 μέλη από εθνικές κυβερνήσεις 5 μέλη από τεχνικές και οικονομικές επιχειρήσεις και 5 μέλη που θα προτείνονται από μία ειδική επιτροπή.

    Σκοπός της πρότασης ήταν να αποκτήσει το συμβούλιο μία πιο ευέλικτη μορφή έτσι ώστε να μπορεί να πάρει ευκολότερα αποφάσεις για οικονομικά ζητήματα.

    Ο Hans Klein, πρόεδρος του Computer Professionals for Social Responsibility, κατηγόρησε την ICANN για αυτή της την απόφαση θεωρώντας ότι η οργάνωση ενδιαφέρεται μόνο για τα λεφτά και όχι για τα θεσμικά προβλήματα του χώρου προωθώντας τον αποκλεισμό των χρηστών από το διοικητικό συμβούλιο.

    Παρόλα αυτά η πρόταση Lynn έχει κερδίσει την υποστήριξη πολλών μελών του συμβουλίου με την λογική του χρειαζόμαστε λεφτά και πρέπει να τα βρούμε, όποιος έχει καλύτερη ιδέα ας μας το πει.

    ΠΗΓΕΣ: CNN, REUTERS

    [20] Ευτυχισμένοι γονείς οι Α. Τζόλι-Μ.Μ.Θόρντον

    Πηγή: ΑΠΕ 13/3/2002 7:18:00 μμ

    ''Ευγνώμονες'' δηλώνουν οι κινηματογραφικοί αστέρες Αντζελίνα Τζόλι και Μπίλι Μπομπ Θόρντον που ''εισέβαλε'' στη ζωή τους ο μόλις επτάμισυ μηνών Μάντοξ, όπως ονόμασαν το αγοράκι από τη Καμπότζη που υιοθέτησαν. Το αγοράκι θα μεγαλώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στη γενέτειρά του την Καμπότζη, όπως ανέφεραν οι ευτυχείς γονείς σε ανακοίνωσή τους.

    Στην ίδια ανακοίνωση οι δύο διάσημοι ηθοποιοί διευκρίνισαν ότι όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο όταν σ΄ένα ταξίδι τους στην Καμπότζη, επισκεπτόμενοι ένα ορφανοτροφείο είδαν για πρώτη φορά το αγοράκι και αμέσως ένιωσαν ότι ''κάτι τους δένει μαζί του''.

    Τους τελευταίους μήνες αξιωματούχοι στην Καμπότζη ήλεγξαν το ιστορικό των δύο αμερικανών καλλιτεχνών και τελικά τους έδωσαν την κηδεμονία του παιδιού καθώς και καμποτζιανό διαβατήριο για τον Μάντοξ. Τους επόμενους μήνες ο μικρούλης θα τους περάσει μαζί με τους θετούς γονείς του στην Αφρική και την Ασία, όπου θα βρίσκονται για επαγγελματικές υποχρεώσεις.

    Το αγοράκι θα έχει δύο ονόματα: το αμερικανικό Μάντοξ και ένα καμποτζιανό. ''Τον Μάιο επιστρέφουμε στην πατρίδα και τα αδέλφια του Ουίλι και Χάρι ανυπομονούν να τον δούν'' έγραψαν στην ανακοίνωσή τους.

    Η Τζόλι και ο Θόρντον παντρεύτηκαν το Μάιο του 2000 και δεν έχουν αποκτήσει παιδιά από το γάμο αυτό ακόμα. Ο Ουίλι και ο Χάρι είναι οι γιοι του Θόρντον από προηγούμενο γάμο του.

    Την είδηση για την υιοθεσία του μικρούλη αποκάλυψε ο πατέρας της Αντζελίνας, Γιόν Βόιτ, ο οποίος στο δείπνο που δόθηκε τη Δευτέρα για τους φετεινούς υποψήφιους για τα Όσκαρ δεν έκρυβε τη χαρά του λέγοντας ''Η Αντζελίνα υιοθέτησε ένα αγοράκι από την Καμπότζη. Από σήμερα είμαι παππούς'' και το χαμόγελο δεν έφευγε από τα χείλη του.

    [21] Αγγαρεία οι οικιακές εργασίες για τους Ιάπωνες

    Πηγή: ΑΠΕ 13/3/2002 7:14:00 μμ

    Σε κανέναν δεν αρέσουν οι ανιαρές καθημερινές οικιακές εργασίες και οι άνδρες στην Ιαπωνία συγκαταλέγονται ανάμεσα σε αυτούς που με τον πιο εύσχημο και επιτήδειο τρόπο τις αποφεύγουν, σύμφωνα με νέα μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η μελέτη, θέμα της οποίας είναι πώς άνδρες και γυναίκες σε επτά χώρες δαπανούν το χρόνο τους, έγινε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ερευνας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

    Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι Ιάπωνες περνούν μόλις το 1/4 του χρόνου που δαπανούν οι Αμερικανοί για τις δουλειές του σπιτιού και μόλις το 1/6 του χρόνου που αφιερώνουν οι άνδρες στη Σουηδία για τη φροντίδα του χώρου όπου ζουν. Δηλαδή, οι Ιάπωνες ξοδεύουν μόνο τέσσερις ώρες την εβδομάδα για μαγείρεμα, καθάρισμα και άλλες οικιακές εργασίες και οι Αμερικανοί αφιερώνουν 16 ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους για τα καθήκοντα αυτά.

    Παρότι σήμερα οι Αμερικανοί έχουν αυξήσει το χρόνο που αφιερώνουν για το σπίτι από 12 ώρες που ήταν 1965, δεν μπορούν να φτάσουν τους Σουηδούς που περνούν 24 ώρες την εβδομάδας μαγειρεύοντας, πλένοντας και μαστορεύοντας στο σπίτι τους.

    Οσον αφορά τις γυναίκες: οι Αμερικανίδες δαπανούν περίπου 27 ώρες για οικιακές εργασίες την εβδομάδα, οι Γιαπωνέζες 29 ώρες και οι Σουηδέζες 33 ώρες.

    Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από αντιπροσωπευτικά δείγματα ερωτηθέντων από τον Καναδά, τη Ρωσία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία και την Ιαπωνία.

    [22] Πρώτη επίσκεψη της μικρής πριγκίπισσας Αϊκο

    Πηγή: ΑΠΕ 13/3/2002 7:11:00 μμ

    Η μικρή πριγκίπισσα της Ιαπωνίας Αϊκο, το πρώτο παιδί της Μασάκο και του διαδόχου του θρόνου Ναρουχίτο μετά από οκτώ χρόνια γάμου, έκανε σήμερα την πρώτη της επίσημη και παραδοσιακή επίσκεψη σε τρεις σιντοϊστικούς ναούς, που είναι αφιερωμένοι στους σεβαστούς προγόνους της. Η τελετή είναι παρόμοια με εκείνη που ονομάζεται ''ομιγιαμαϊρι'' και που ακολουθείται από όλα τα νεογέννητα στην Ιαπωνία, τα οποία οι γονείς τους πηγαίνουν σε σιντοϊστικούς ναούς για να ευλογηθεί η γέννησή τους και να γίνει παράκληση για καλή υγεία στη ζωή τους.

    Η πλειοψηφία των Ιαπώνων ακολουθεί ταυτόχρονα τα τελετουργικά του σιντοϊσμού που είναι η εθνική τους θρησκεία σε ευτυχισμένες στιγμές όπως η γέννηση και ο γάμος, και τη βουδιστική παράδοση κυρίως στην ταφή.

    Οι τηλεοπτικές εικόνες της πρώτης θρησκευτικής τελετής στην οποία μετείχε η μικρούλα Αϊκο από την 1η Δεκεμβρίου που γεννήθηκε, έδειχναν ένα χαριτωμένο μωρό στα ολόλευκα ντυμένο με ροδαλά μαγουλάκια να χαμογελά ευτυχισμένο στην αγκαλιά της μητέρας της, πριγκίπισσας Μασάκο.

    Η Μασάκο έδωσε την κορούλα της στην επικεφαλής των κυριών της αυλής η οποία την πήρε και την πήγε σε τρεις ναούς που είναι αφιερωμένοι στους πρώην ιάπωνες αυτοκράτορες και βρίσκονται στον περίβολο των αυτοκρατορικών ανακτόρων στο κέντρο του Τόκιο.

    Μετά το τελετουργικό, η Αϊκο επισκέφτηκε τους παππούδες της, τον αυτοκράτορα Ακιχίτο και την αυτοκράτειρα Μιτσίκο πραγματοποιώντας έτσι την πρώτη της επίσκεψη ως επίσημο μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 13 March 2002 - 18:35:23 UTC