Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικρίσεις Παπανδρέου για την πολιτική των ΗΠΑ
  • [02] Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο Γιάννος Παπαντωνίου
  • [03] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στη Σλοβακία
  • [04] Ταλαιπωρία για 82 επιβάτες του ''Ροδάνθη''
  • [05] Θεσ/νίκη:Εκθεση με κλεμμένες μοτοσυκλέτες
  • [06] Νέες συστάσεις του ΟΗΕ προς το Ισραήλ
  • [07] Μπους-Μπλερ συμφωνούν για επέμβαση στο Ιράκ
  • [08] Ουγγαρία: Προβάδισμα των Σοσιαλιστών
  • [09] Ντοκουμέντα της Αλ Κάιντα στα χέρια των ΗΠΑ
  • [10] Παρουσίαση σχεδίου για την απασχόληση
  • [11] Μπάσκετ: Κυπελλούχος Ελλάδας ο Ολυμπιακός
  • [12] Πινγκ Πονγκ: Ασημένιο μετάλλιο στον Κρεάνγκα
  • [13] Νίκη της ΑΕΚ επί του Αρη μετά επεισοδίων
  • [14] Μπάσκετ: Στην τρίτη θέση ο Παναθηναϊκός
  • [15] Βόλεϊ: Ο Ηρακλής στον τελικό
  • [16] Καρκίνος στομάχου: Ισχυρό όπλο η έγκαιρη διάγνωση
  • [17] Δύο θεατρικά του Καμπανέλλη στην Ουάσιγκτον

    [01] Επικρίσεις Παπανδρέου για την πολιτική των ΗΠΑ

    8/4/2002 8:42:00 πμ

    Η αμερικανική πολιτική στο Μεσανατολικό ήταν λάθος, με την έννοια ότι οι ΗΠΑ έχουν τις δυνατότητες να επηρεάζουν τις εξελίξεις στην περιοχή, δήλωσε χθες από το Πεκίνο, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών. Η πολιτική Μπους, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, είχε ως αποτέλεσμα τη στρατιωτική δράση του Ισραήλ χωρίς καμία πρόνοια για πολιτική επίλυση της κρίσης. Ωστόσο ο υπουργός τόνισε ότι χθες υπήρξε διαφοροποίηση στην στάση των ΗΠΑ μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου για έναρξη διαλόγου μεταξύ των αντιμαχομένων. Εξάλλου ο κ. Παπανδρέου, επισήμανε ότι όσο και αν είναι δικαιολογημένος ο αγώνας των Παλαιστινίων, ο φόνος αθώων πολιτών υπονομεύει το κύρος της Παλαιστινιακής Αρχής και απομακρύνει τους συμμάχους που είχαν οι Παλαιστίνιοι εκτός του Ισραήλ.

    Μέση Ανατολή και διμερή θέματα στο επίκεντρο των συνομιλιών

    Εν τω μεταξύ το φλέγον θέμα της Μέσης Ανατολής και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Κίνας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει στο Πεκίνο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον ομόλογό του Ταν Τζιασουάν, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χου Ζιντάο και άλλους παράγοντες.

    Ο κ. Παπανδρέου προτίθεται ακόμη να ζητήσει την υποστήριξη της Κίνας στο ελληνικό αίτημα να αναδειχθεί η χώρα μας μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διετία 2005-2007.

    Ως προς τα διμερή ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε ενδεικτικά στα θέματα της οικονομίας και ιδιαίτερα στα θέματα του τουρισμού - ένα πεδίο, όπου οι Κινέζοι αποδίδουν στην Ελλάδα προτιμησιακό καθεστώς και στο οποίο ο όγκος των συναλλαγών προσφέρει πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

    [02] Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο Γιάννος Παπαντωνίου

    8/4/2002 8:12:00 πμ

    Επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Θα έχει επαφές στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ και άλλους αξιωματούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων θεμάτων θα συζητηθούν η μάχη κατά της τρομοκρατίας, το θέμα του ευρωστρατού, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ακόμη, ο κ. Παπαντωνίου θα έχει επαφές με τον πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Αντριου Αθενς και με την ομογένεια της Νέας Υόρκης, όπου θα συναντηθεί και με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο.

    [03] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στη Σλοβακία

    8/4/2002 8:21:00 πμ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σλοβακική Δημοκρατία μετά από πρόσκληση του προέδρου της χώρας Ράντος Σούστερ. Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος.

    [04] Ταλαιπωρία για 82 επιβάτες του ''Ροδάνθη''

    8/4/2002 8:35:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Μηχανική βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή παρουσιάστηκε αργά το βράδυ στο επιβατικό οχηματαγωγό ''Ροδάνθη'' , ενώ έπλεε περίπου 10 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Καλύμνου με 82 επιβάτες για Πειραιά και Αστυπάλαια. Το σκάφος κατέπλευσε στην Κάλυμνο, ενώ οι επιβάτες προωθήθηκαν στον προορισμό τους με το επιβατηγό ''Διαγόρας''. Από τη λιμενική αρχή Καλύμνου απαγορεύθηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι αποκαταστάσεως της βλάβης και επιθεώρησης από σχετικό κλιμάκιο.

    [05] Θεσ/νίκη:Εκθεση με κλεμμένες μοτοσυκλέτες

    8/4/2002 9:02:00 πμ

    Εκθεση με μοτοσικλέτες που έχουν κλαπεί και μέχρι σήμερα, παρά τις αναζητήσεις της αστυνομίας, δεν βρέθηκαν οι ιδιοκτήτες τους, θα λειτουργήσει από σήμερα και μέχρι τις 20 Απριλίου σε χώρο της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Εφαρμογών Βορείου Ελλάδος που βρίσκεται στην οδό Βασ. Όλγας 186. Με ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης καλεί όσους έχουν πέσει θύματα κλοπής των δικύκλων τους να προσέρχονται στο χώρο της έκθεσης, για τυχόν αναγνώριση και παραλαβή των μοτοσυκλετών τους. Οσοι αναζητούν το κλεμμένο δίκυκλό τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους, την άδεια κυκλοφορίας του δικύκλου ή ελλείψει αυτής, οποιοδήποτε παραστατικό έγγραφο κυριότητος, όπως τιμολόγιο αγοράς, πιστοποιητικό εκτελωνισμού ή υπεύθυνη δήλωση αγοράς του, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.

    [06] Νέες συστάσεις του ΟΗΕ προς το Ισραήλ

    8/4/2002 11:26:00 πμ

    Την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Δυτική Οχθη ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε χθες για τέταρτη φορά μέσα σε οκτώ ημέρες με θέμα το Μεσανατολικό, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει απτόητο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κ. Πάουελ αναχώρησε τα ξημερώματα για τη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας όμως ότι ενδέχεται να μην επιτύχει την εκεχειρία στην πολυτάραχη περιοχή, ενώ το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά του Ισραήλ εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    ''Πιθανό σενάριο'' η επιβολή κυρώσεων κατά Ισραήλ

    Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Χοσέ Πικέ, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), χαρακτήρισε ''πιθανό σενάριο'' τις κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ, σε περίπτωση που επιμείνει στην άρνησή του να αποσύρει τα στρατεύματά του από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    ''Είναι ένα πιθανό σενάριο'', δήλωσε ο Ισπανός υπουργός σε δημοσιογράφους μετά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Διαλόγου στο Ασπεν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ, σε περίπτωση που επιμείνει στην άρνησή του να αποσύρει το στρατό του.

    ''Ορισμένες χώρες τάσσονται υπέρ των κυρώσεων άμεσα, άλλες είναι πιο επιφυλακτικές. Θα το συζητήσουμε'', δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών. ''Το ζήτημα είναι πολύ πολύπλοκο. Ωστόσο το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να εστιάσουμε σε μια εκεχειρία'', πρόσθεσε.

    Συνέρχεται εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνέλθει και πάλι σήμερα καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις στις παλαιστινιακές περιοχές, αγνοώντας τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών για αποχώρησή τους από τη Δυτική Οχθη.

    Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν χθες διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, που διήρκεσαν πάνω από δύο ώρες, κατόπιν αιτήματος των αραβικών κρατών. Στη συνέχεια εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία εκφράζεται η βαθύτατη ανησυχία για το γεγονός ότι δεν εισακούονται από την ισραηλινή ηγεσία οι εκκλήσεις για αποχώρηση των δυνάμεων από τις αυτοδιοικούμενες παλαιστινιακές περιοχές.

    ''Πρέπει να γίνει εκεχειρία και το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις παλαιστινιακές πόλεις χωρίς καθυστέρηση'', αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. ''Η συνέχιση της βίας από τη δύναμη που ελέγχει την κατάσταση είναι απαράδεκτη'', δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ασκεί την προεδρία του Σώματος.

    Ο πρεσβευτής της Συρίας, Μιχαήλ Ουέχμπε δήλωσε ότι τα αραβικά κράτη ζήτησαν την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ''διότι το Ισραήλ δεν άρχισε να αποσύρεται'' όπως έχει ζητήσει κατ επανάληψη το Σώμα με τις πρόσφατες αποφάσεις του.

    Πέραν της σημερινής συνεδρίασης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αποφάσισαν επίσης να καλέσουν σε ξεχωριστές συναντήσεις τους εκπροσώπους του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής στα Ηνωμένα Εθνη.

    Στα τέλη της εβδομάδας η επίσκεψη Πάουελ στη ζώνη των ταραχών

    Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ αναχώρησε τα ξημερώματα για αυτήν την ζωτικής σημασίας διπλωματική αποστολή στη Μέση Ανατολή. Ο Πάουελ είχε δηλώσει νωρίτερα χθες ότι θα επισκεφθεί το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Ισπανία και κατόπιν θα κατευθυνθεί προς το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, πιθανόν προς τα τέλη της εβδομάδος.

    Επίσης, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος βρίσκεται περιορισμένος στο πολιορκούμενο από τις ισραηλινές δυνάμεις, γραφείο του στη Ραμάλα, μόνο ''εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες''.

    Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο κ. Πάουελ είπε ότι ο Αριέλ Σαρόν κατανοεί την επιθυμία της Ουάσιγκτον να τερματιστούν οι επιδρομές στα Παλαιστινιακά Εδάφη, αλλά δεν πρόσφερε ένα ''συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα'' για την αποχώρηση του στρατού.

    [07] Μπους-Μπλερ συμφωνούν για επέμβαση στο Ιράκ

    8/4/2002 9:21:00 πμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ συμφωνούν στην στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράκ, η οποία όμως δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ''κατά τα φαινόμενα πριν κλείσει χρόνος'' από σήμερα, τονίζει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Times, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στους δύο ηγέτες. ''Εν πρώτοις θα χρειασθεί να αναδημιουργηθεί μία συμμαχία πείθοντας τις γειτονικές χώρες του Ιράκ ότι ο Σαντάμ μπορεί να ανατραπεί, κατόπιν να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον του και τέλος να εξασφαλίσουν την εγκατάσταση ενός καθεστώτος που θα μπορεί να διοικήσει τη χώρα'', τονίζει η εφημερίδα, διατυπώνοντας τις τρείς φάσεις που θα απαρτίζουν το σχέδιο.

    Σύμφωνα με Aμερικανό αξιωματούχο, που επικαλείται η Times, "ο πρόεδρος Μπους ανέλαβε τα καθήκοντά του με την απόφαση να αποτελειώσει ό,τι είχε ξεκινήσει ο πατέρας του, κατά τον πόλεμο του Κόλπου το 2001, και βέβαια πριν τις προεδρικές εκλογές του 2004".

    "Από την πλευρά του όμως ο Μπλερ είναι βέβαιον ότι θα ακούσει πολλές περισσότερες φωνές αντίθετες προς μία στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο εσωτερικό του κόμματός του", προσθέτει η ίδια πηγή.

    Εξ' ού και η διαφορά ανάμεσα στη γλώσσα, πιό πολεμική του Μπους και πιό προσεκτική και συγκρατημένη του Μπλερ, τονίζει η Τάιμς.

    [08] Ουγγαρία: Προβάδισμα των Σοσιαλιστών

    8/4/2002 9:42:00 πμ

    Οι Σοσιαλιστές προηγούνται του συνασπισμού του συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία. Μετά την καταμέτρηση περισσοτέρων από το 74,3% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές εξασφαλίζουν το 42,04% και οι συντηρητικοί το 41,94%. Η "Ενωση Ελευθέρων Δημοκρατών", εταίρος των Σοσιαλιστών, πέρασε το όριο του 5% που είναι αναγκαίο για να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ η εθνικιστική και αντισημιτική ακροδεξιά το "Κόμμα της Αλήθειας και της Ζωής", εξασφαλίζει το 4,01% των ψήφων. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα γίνει στην Ουγγαρία στις 21 Απριλίου.

    [09] Ντοκουμέντα της Αλ Κάιντα στα χέρια των ΗΠΑ

    8/4/2002 9:17:00 πμ

    Σημαντικά ντοκουμέντα της οργάνωσης Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν βρέθηκαν σε σπήλαια στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος. Τα ντοκουμέντα αυτά εξετάζονται από ειδικούς στον τομέα των Πληροφοριών, αλλά έχει ήδη καταστεί σαφές ότι πρόκειται για "σημαντικά στοιχεία", πρόσθεσε ο λοχαγός Στίβεν Ο Κόνορ. Τα στοιχεία για τη δράση της Αλ Κάιντα βρέθηκαν σε σπήλαια στην κοιλάδα Σάχι Κοτ, όπου είχαν καταφύγει το τελευταίο διάστημα άνδρες της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στη διάρκεια της επιχείρησης Ανακόντα.

    [10] Παρουσίαση σχεδίου για την απασχόληση

    8/4/2002 10:25:00 πμ

    Ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας θα παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση για το τρέχον έτος 2002 σε συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους περιφερειάρχες. Ο κ. Ρέππας θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ΟΤΟΕ, με αντικείμενο το ασφαλιστικό. Την ίδια ώρα η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ θα δώσει συνέντευξη σχετικά με το ασφαλιστικό και τις κινητοποιήσεις της.

    [11] Μπάσκετ: Κυπελλούχος Ελλάδας ο Ολυμπιακός

    8/4/2002 9:32:00 πμ

    ''Βάλσαμο'' στην... ξηρασία από τίτλους, η οποία ''βασάνιζε'' τον Ολυμπιακό αποτελεί η κατάκτηση, από πλευράς ''ερυθρολεύκων'', του Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ. Η ομάδα του Σλόμπονταν Σούμποτιτς επικράτησε του Αμαρουσίου με 74-66 (ημ. 33-33) και έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου τροπαίου από το 1997, όταν οι Πειραιώτες, με τον Ντούσαν Ιβκοβιτς στον πάγκο τους, είχαν καταφέρει να φτάσουν στο ''τριπλ κράουν'' (κατέκτησαν πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδος, αλλά και το Κύπελλο Πρωταθλητριών εκείνης της χρονιάς).

    [12] Πινγκ Πονγκ: Ασημένιο μετάλλιο στον Κρεάνγκα

    8/4/2002 10:34:00 πμ

    Με ασημένια γράμματα γράφτηκε το όνομα της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ, με την επιτυχία του παίκτη στο πινγκ πονγκ Καλίν Κρεάνγκα να πάρει τη δεύτερη θέση. Ο Κρεάνγκα μετά από ένα συγκλονιστικό και υπέροχο σε θέαμα τελικό που παρακολούθησαν 3.000 φίλαθλοι, ηττήθηκε από τον Γερμανό Τίμο Μπολ με 4-2 σετ (9-11, 11-4, 8-11, 11-3, 7-11, 6-11) και πήρε το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα του απλού στο Ζάγκρεμπ.

    Επιδόσεις που υπόσχονται το καλύτερο για το 2004

    Ο πρωταθλητής μας αγωνίστηκε πολύ καλά και αυτή τη φορά, είχε μεγάλη θέληση και πείσμα και ειδικά όταν άρχιζε να "πυροβολεί" από το ένα και ενάμιση μέτρο με τα εντυπωσιακά επιθετικά του χτυπήματα, ήταν ασυναγώνιστος. Εχασε όμως, στις λεπτομέρειες από έναν σούπερ αθλητή που πήρε φέτος και το ευρωπαϊκό Τοπ 12 ενώ και τις δύο τελευταίες φορές που είχε παίξει με τον αθλητή μας τον είχε κερδίσει.

    Ο Κρεάνγκα "πλήρωσε" τη μέτρια πρώτη του μπαλιά σε ορισμένες κρίσιμες στιγμές του αγώνα (γενικά δεν είχε πρόβλημα στην υποδοχή) και ίσως ένα λάθος στο κρισιμότατο πέμπτο σετ όταν έχανε με 9-7 και έστειλε το σέρβις του στο φιλέ. Με το σκορ στο 2-2 έπαιζε μεγάλο ρόλο στον ψυχολογικό τομέα το ποιος παίκτης θα κατακτούσε το πέμπτο σετ. Επιπλέον, είχε την ατυχία να τον τραβήξει ο προσαγωγός του μετά το πέμπτο σετ και να αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις συνθήκες του αγώνα.

    Όπως και να έχει πάντως, ο Κρεάνγκα έφτασε σε μία πολύ σπουδαία διάκριση που επιβεβαιώνει ότι μπορεί να κυνηγά μονίμως πολύ μεγάλα πράγματα και στο αγώνισμα του απλού σε όλες τις κορυφαίες διοργανώσεις.

    Μερίδιο στην επιτυχία ανήκει και στον Ομοσπονδιακό τεχνικό Νίκο Κωστόπουλο, ενώ σημαντικός ήταν και ο ρόλος του φυσιοθεραπευτή της ομάδας Νίκου Κουλόπουλου ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά ώστε να ξεπεράσει έγκαιρα ο Κρεάνγκα έναν τραυματισμό πριν από τους αγώνες, αλλά και το πρόβλημα που αντιμετώπισε στο πέλμα στη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

    Να τονίσουμε εξάλλου, ότι με την επιτυχία του αυτή ο Κρεάνγκα θα ανέβει αρκετές θέσεις στο παγκόσμιο RANKING LIST κάτι που τον ενδιαφέρει άμεσα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο λόγος είναι ότι αν διατηρηθεί στην πρώτη 20άδα της παγκόσμιας κατάταξης κερδίζει από εκεί την απευθείας θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ αν είναι και στους 8 πρώτους θα έχει καλύτερη κλήρωση. Στο πινγκ-πονγκ μετρά ιδιαίτερα η κλήρωση για τους αθλητές που έχουν πολύ υψηλούς στόχους.

    Για να φτάσει στον τελικό ο Κρεάνγκα απέκλεισε κατά σειρά τον Ρουμάνο Λουτσιάν Φιλιμόν με 4-0 σετ, τον Άγγλο Άλεξ Πέρι επίσης με 4-0, τον Ισπανό Χε Τσιβέν με 4-1 σετ, τον Τσέχο Πετρ Κόρμπελ με 4-2, τον Σουηδό Γιαν Όβε Βάλντνερ με 4-2 και τον Κροάτη Ζόραν Πρίμορατς με 4-3 σετ. Ο Μπολ κέρδισε όλους τους αντιπάλους του με 4-0 σετ μέχρι και τα προημιτελικά (!) και ήταν τα παιχνίδια με τον Σλοβένο Μπόζαν Τόκιτς, τον Βούλγαρο Τεοντόρ Ιορντάνοφ, τον Κροάτη Ζιανγκ Βεϊχόνγκ, τον Πολωνό Μαρσίν Κουζίνσκι και τον Δανό Αλαν Μπένσεν. Στον ημιτελικό επιβλήθηκε πάρα πολύ δύσκολα του Αυστριακού Βέρνερ Σχλάγκερ με 4-3 σετ. Ο Πρίμορατς και ο Σχλάγκερ μοιράστηκαν την τρίτη θέση.

    [13] Νίκη της ΑΕΚ επί του Αρη μετά επεισοδίων

    8/4/2002 10:34:00 πμ

    Κυριολεκτικά ασταμάτητη ήταν η ΑΕΚ στου Χαριλάου, όπου επιβλήθηκε του Αρη με 3-0. Οι παίκτες της ''Ενωσης'' εκμεταλεύτηκαν την εντός έδρας "γκέλα" του Ολυμπιακού με τον Ακράτητο (2-2) και αύξησαν την διαφορά απο τους "ευθρόλευκους" στους τρείς βαθμούς, τρείς αγωνιστικές πριν απο την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Πάντως δεν έλλειψαν και τα "παρατράγουδα" από τον αγώνα αφού το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ ήταν η "φυτιλιά" που άναψε τα αίματα των οπαδών των γηπεδούχων με αποτέλεσμα τη δημιουργία επεισοδίων και την προσωρινή διακοπή του αγώνα.

    Πριν απο τον αγώνα, οι παίκτες της ΑΕΚ γνώριζαν ότι, για να έχουν ελπίδες για την κατάκτηση του τίτλου, θα έπρεπε να φύγουν με τη νίκη από το Χαριλάου, αφού ένιωθαν την ''καυτή''... ανάσα του Ολυμπιακού στην δεύτερη θέση. Ετσι, η ΑΕΚ μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι και αποφασισμένη για να πάρει τους βαθμούς της νίκης.

    Αλλωστε, οπως είχε πει και ο προπονητής της ομάδας, Φερνάντο Σάντος, κυρίαρχο συστατικό για την κατάκτηση του φετινού τίτλου θα ήταν το πάθος και οι παίκτες της ''Ενωσης'' έδειχναν να ξεχειλίζουν απο αυτό.

    Ετσι, το 1-0 του Ιλια Ιβιτς στο 27ο λεπτό δεν προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. Μάλιστα, όταν ο Βασίλης Τσάρτας έξι λεπτά αργότερα διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του, όλα έδειχναν ότι η ΑΕΚ δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να φτάσει στην κατάκτηση της νίκης. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Αρης ανέβασε την απόδοση του και προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά οι παίκτες της ΑΕΚ ήταν αποφασισμένοι να μην χάσουν την ευκαιρία. Το 3-0 από τον Ντέμη Νικολαίδη στο 72ο λεπτό ήταν απλά το... κερασάκι στην τούρτα για την ΑΕΚ, η οποία έχει, πλέον, προβάδισμα τριών βαθμών απο τον δεύτερο Ολυμπιακό.

    Στους άλλους αγώνες για την 23η ημέρα του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Εθνικός Αστέρας-Αιγάλεω 1-0

    Ηρακλής-Παναχαϊκή 3-0

    Ολυμπιακός-Ακράτητος 2-2

    ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 4-1

    Πανιώνιος-Ξάνθη 2-0

    Θλιβερά γεγονότα και προσωρινή διακοπή στου Χαριλάου

    ''Πυριταδαποθήκη'' έγινε και πάλι το Χαριλάου, αν και από νωρίς τίποτα δεν προοιώνιζε μια τέτοια εξέλιξη. Η σπίθα ήταν το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ που πέτυχε ο Τσάρτας.

    Από το σημείο αυτό και μετά οπαδοί των γηπεδούχων κατευθύνθηκαν στο χώρο των επίσημων προς αναζήτηση διοικούντων αποδοκιμάζοντας τους. Δεν βρήκαν παρά μόνο τον αντιπρόεδρο Κώστα Βαρβάτο, που ήταν αυτός που την πλήρωσε. Αρχικά εκδιώχτηκε, στην συνέχεια προπηλακίστηκε και λίγο πριν βρει καταφύγιο στον αγωνιστικό χώρο για να κατευθυνθεί στα αποδυτήρια, χτυπήθηκε από τυφλά χτυπήματα αγανακτισμένων οπαδών του Αρη.

    Οι τελευταίοι αναζητούσαν απεγνωσμένα τον πρόεδρο Γιάννη Ζαχουδάνη και ενώ το παιχνίδι είχε διακοπεί προσωρινά από τον κ. Μπριάκο, αφού τα καθίσματα έπεφταν "βροχή" από την θύρα 3 στον αγωνιστικό χώρο και ένα από αυτά έπεσε στον βοηθό του κ. Μπριάκου, κ. Δάλλα.

    Οι τέσσερις διαιτητές αποσύρθηκαν στα αποδυτήρια περιμένοντας την εκτόνωση των διαδραματισθέντων και ενώ στο γήπεδο τα συνθήματα σε βάρος όλων των διοικούντων και του κ. Κοντομηνά ήταν στην ημερίσια διάταξη. Οι εξαγριωμένοι οπαδοί των "κιτρίνων" συνέχιζαν τις καταστροφές καθισμάτων και αναζητώντας πρόσβαση στον χώρο των επισήμων, κατάφεραν να φτάσουν ως εκεί, μπαίνοντας από την εξωτερική κεντρική θύρα του σταδίου.

    Εκεί, επόμενα θύματα ήταν οι άνθρωποι του Αlpha και ο τηλεσχολιαστής του αγώνα Γιάννης Λιαλιάτσης, που προπηλακίστηκε και με δυσκολία απομακρύνθηκε, αφού οι φίλοι του Αρη συνδύαζαν τον κ. Κοντομηνά με το συνδρομητικό κανάλι που μετέδιδε τον αγώνα. Στην συνέχεια επιτέθηκαν στους παίκτες που προσπαθούσαν να βρούν καταφύγιο στα αποδυτήρια ενώ στην Θύρα 3 είχε ήδη ανάψει φωτιά. Με την πάροδο του χρόνου οι λιγότερο "θερμοί" φίλαθλοι είχαν αρχίσει να αποχωρούν ενώ το παιχνίδι ξανάρχισε χωρίς διαφοροποίηση της τελικής έκβασης.

    Πριν από τον αγώνα 10 χιλιάδες φίλοι του Αρη είχαν δημιουργήσει ένα θερμό και ευχάριστο κλίμα που μαζί με 2000 φιλάθλους της ΑΕΚ, που στο τέλος πανηγύρισαν έξαλλα, έδωσαν μια εικόνα διαφορετική από αυτήν που διαδραματίστηκε. Χαρακτηριστικό του αγώνα η παρουσία του Ιλια Ιβιτς, που όταν έγινε αλλαγή δέχτηκε το χειροκρότημα των φιλάθλων και των δυο ομάδων. Στην κερκίδες το παρόν του έδωσε και παλιός αμυντικός των κιτρίνων Τραϊανός Δέλλας ππου φόρεσε στο παρελθόν τις φανέλες και των δυο αντιπάλων και δυο γερμανοί μάνατζερ που παρακολούθησαν παίκτες των δυο ομάδων.

    [14] Μπάσκετ: Στην τρίτη θέση ο Παναθηναϊκός

    8/4/2002 10:33:00 πμ

    Μόνο ως "παρηγοριά στον άρρωστο" μπορεί να χαρακτηριστεί η τρίτη θέση που κατέκτησε ο Παναθηναϊκός στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ. Στον μικρό τελικό της διοργάνωσης (ο οποίος έγινε γιατί... έπρεπε να γίνει), μπορεί οι πρωταθλητές Ελλάδος να επικράτησαν του Πανελληνίου με 81-71 (ημ. 48-26), αλλά έμειναν με την "πικρή" γεύση του αποκλεισμού από τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, μετά την πρόσφατη ήττα τους από τον Ολυμπιακό.

    [15] Βόλεϊ: Ο Ηρακλής στον τελικό

    8/4/2002 10:34:00 πμ

    Ο Ηρακλής προκρίθηκε στον τελικό του πρωταθλήματος βόλεϊ της Α1 ανδρών μετά τη νέα νίκη του επί του Παναθηναϊκού στο Κατσάνειο με 3-1. Ο "Γηραιός" που είχε επικρατήσει και στον πρώτο ημιτελικό παιχνίδι τω "πράσινων" στη Λεωφόρο με το ίδιο σκορ θα αντιμετωπίσει στον τελικό της διοργάνωσης τον Ολυμπιακό που επίσης με δύο νίκες απέκλεισε την Ορεστιάδα. Τα σετ του αγώνα Ηρακλής-Παναθηναϊκός: 25-17, 25-27, 25-19, 25-21.

    [16] Καρκίνος στομάχου: Ισχυρό όπλο η έγκαιρη διάγνωση

    8/4/2002 10:38:00 πμ

    Φωτο μαρχείου

    Παρά τη μείωση που παρουσιάζει στις περισσότερες χώρες του κόσμου η συχνότητα του καρκίνου του στομάχου, που είναι ένας από τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους και προσβάλλει περισσότερο τους άνδρες απο ότι τις γυναίκες, στην Ελλάδα παραμένει ένα συχνό πρόβλημα και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν, ότι η συχνότητα δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά. Αυτό οφείλεται στο ότι στον ελληνικό πληθυσμό η διάγνωση του καρκίνου του στομάχου γίνεται με σημαντική καθυστέρηση από την έναρξη των συμπτωμάτων, όχι μόνο λόγω καθυστερημένης προσέλευσης του ασθενούς στον ειδικό γιατρό, αλλά και εξαιτίας της μη έγκαιρης παραπομπής του για ενδοσκόπηση και βιοψία, με τις οποίες τεκμηριώνεται η διάγνωση.

    Μια νόσος με μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας

    Οι επισημάνσεις έγινα κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα των εργασιών του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας, που οργανώθηκε από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως αναφέρθηκε, η καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου του στομάχου έχει ως αποτέλεσμα να είναι μικρό το ποσοστό των ασθενών με εγχειρήσιμο όγκο. Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου αποτελεί σήμερα τη θεραπεία με τα καλύτερα αποτελέσματα και την παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης του ασθενούς.

    Αν και οι πρόοδοι στην πρώιμη διάγνωση, στην προεγχειρητική διερεύνηση και στις χειρουργικές τεχνικές έχουν αυξήσει τον αριθμό των θεραπευτικών χειρουργικών εκτομών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εντούτοις η πενταετής επιβίωση στο σύνολο των ασθενών με καρκίνο του στομάχου, είναι μόνο 10-15%.

    Το χαμηλό αυτό ποσοστό οφείλεται στο γεγονός ότι το 75% των ασθενών εμφανίζονται με προχωρημένη (ανεγχείρητη) νόσο κατά τη διάγνωση και επί πλέον επειδή ακόμη και για τους ασθενείς, που υποβλήθηκαν σε χειρουργική αφαίρεση του όγκου, τα ποσοστά υποτροπής είναι υψηλά.

    Είναι πιθανόν τα επόμενα χρόνια με τη διάδοση της γαστροσκόπησης, ως κύριας διαγνωστικής μεθόδου αξιολόγησης ασθενών με συμπτωματολογία ανώτερου πεπτικού συστήματος, να ανιχνεύεται ο καρκίνος του στομάχου σε πρωιμότερο στάδιο με αύξηση της συχνότητας της εγχειρησιμότητας και βελτίωση της επιβίωσης.

    [17] Δύο θεατρικά του Καμπανέλλη στην Ουάσιγκτον

    8/4/2002 11:19:00 πμ

    Με το δίπτυχο "Γράμμα στον Ορέστη" και "Το Δείπνο", που ανέβασε το θέατρο Scena της Ουάσιγκτον σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Μακναμάρα, το κοινό της αμερικανικής πρωτεύουσας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Τα δύο έργα του κορυφαίου Ελληνα δημιουργού χαρακτηρίσθηκαν ως "καθηλωτικά μονόπρακτα ενός από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Ελληνες θεατρικούς συγγραφείς", ενώ σε σχετική περιγραφή τονίζεται ότι "σε μια σύγχρονη διασκευή, ο κ. Καμπανέλλης ευφυώς και σε ανθρώπινες διαστάσεις προβάλλει την αναταραχή του οίκου των Ατρειδών". Κολακευτικές κριτικές απέσπασε και η πρωταγωνίστρια του έργου "Γράμμα στον Ορέστη", Ελληνίδα ηθοποιός Ιωάννα Γκαβάκου.

    Ο κριτικός της Ουάσιγκτον, Μπομπ Ανθονι, την απεκάλεσε ως την "καλύτερη ερμηνεύτρια κλασικού ελληνικού θεάτρου της περιοχής" και παρότρυνε μάλιστα άλλους ηθοποιούς να διδαχθούν από την ερμηνεία της. Τα τελευταία χρόνια η κα Γκαβάκου έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές παραστάσεις ελληνικών έργων στην Ουάσιγκτον.

    Η παραγωγή των δύο έργων του Καμπανέλλη στην αμερικανική πρωτεύουσα χρηματοδοτήθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και είναι το αποκορύφωμα τριετούς συνεργασίας του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας, που είναι αρμόδιο και για πολιτιστικά θέματα, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του "Scena Theatre", κ. Μακναμάρα, για την προώθηση του ελληνικού θεάτρου στην Ουάσιγκτον.

    Και άλλες πτυχές του πλούσιου έργου του κορυφαίου Ελληνα θεατρικού συγγραφέα έχουν παρουσιασθεί την τελευταία τριετία στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της προώθησης της ελληνικής κουλτούρας: το φθινόπωρο του '99 με το έργο "Μάουτχαουζεν" σε συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, και την άνοιξη του 2001, στον ίδιο χώρο όταν ο κ. Καμπανέλλης ήταν παρών στη διάρκεια εκδήλωσης όπου ο Ρόμπερτ Μακναμάρα διάβασε αποσπάσματα του "Μαουτχάουζεν".

    Την ίδια περίοδο η Εταιρεία Συγγραφέων της πολιτείας του Μέριλαντ παρουσίασε το έργο του κ. Καμπανέλλη "Χώρα Ιψεν".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 8 April 2002 - 8:59:51 UTC