Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Παπανδρέου για το μεσανατολικό
  • [02] Επαφές Παπανδρέου με Χάνεϊ-Κίνοκ
  • [03] Συνομιλίες Πάτεν με ελληνική κυβέρνηση
  • [04] Ωρα του πρωθυπουργού για το Σύνταγμα
  • [05] Παπαντωνίου:Ικανοποίηση για επίσκεψη στις ΗΠΑ
  • [06] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το ασφαλιστικό
  • [07] Συνήγορος του επιβάτη
  • [08] Δεύτερος θάνατος ασθενή στο Λαϊκό
  • [09] Παπασπύρου:''Παραίτηση για λόγους ευθιξίας''
  • [10] Προς μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων
  • [11] Κλειστό το Ρίο-Αντίρριο
  • [12] Πραξικόπημα στη Βενεζουέλα
  • [13] Αυτοκτόνησε και δεύτερος γιουγκοσλάβος υπουργός
  • [14] Ενταση στις ρωσο-γεωργιανές σχέσεις
  • [15] Ατύχημα ή επίθεση η έκρηξη στην Τυνησία;
  • [16] Η ασφάλεια της διάσκεψης των G-8
  • [17] Παρουσία Φωτιάδη τα εγκαίνια Τελωνείου Υψάλων
  • [18] Ο Παπαδήμος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
  • [19] Μειώθηκε η ανεργία την περασμένη χρονιά
  • [20] Τέσσερις μήνες εκτός ο Καραγκούνης
  • [21] Με παρουσία Μπλάτερ ο τελικός κυπέλλου
  • [22] Σάντος:''Πρώτα από όλα ο Ηρακλής''
  • [23] Κράους:'' Δεν είμαι μάγος''
  • [24] ΠΑΟΚ: Ατυχος ο Ουντέζε
  • [25] Β. Παπανδρέου: οι Ολυμπιακοί θα ναι υπέροχοι
  • [26] Τραυματίστηκε ο Μπέκαμ
  • [27] Η ΕΦΕΤ διαψεύδει περί Ε425 στα ζελέ
  • [28] Διεθνής διάκριση της ιστοσελίδας του Δήμου Στυρέων
  • [29] Πέθανε ο γηραιότερος πολίτης της Αυστρίας

    [01] Δηλώσεις Παπανδρέου για το μεσανατολικό

    Πηγή: NET 105,8 fm 12/4/2002 4:41:00 μμ

    Την ελπίδα να εξελιχθεί με επιτυχία το δύσκολο ταξίδι του κ. Πάουελ στα Παλαιστινιακά εδάφη, εξέφρασε σε συνέντευξη του στη μεσημβρινή "Ραδιοεφημερίδα" της ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως είναι ακόμα νωρίς για να κρίνει κάποιος τη διπλωματική προσπάθεια Πάουελ, καθώς μέχρι τώρα η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταφέρει να δώσει λύσεις στο Παλαιστινιακό ζήτημα, με αποτέλεσμα την αγανάκτηση του Αραβικού κόσμου, που βλέπει το ζήτημα και συμβολικά για την αξιοπρέπεια του και το δίκιο του.

    Παπανδρέου:''Παλαιστινιακό κράτος για εδραίωση της ειρήνης''

    Οι λύσεις που θα δοθούν, υποστήριξε ο υπ. Εξωτερικών, θα πρέπει να εγγυώνται την ασφάλεια των Παλαιστινίων σε ένα δικό τους κράτος. Το Ισραήλ πρέπει να καταλάβει ότι η ασφάλεια του εξαρτάται από την ασφάλεια των Παλαιστινίων με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους.

    Τέλος ο κ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε σπάνια την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά με την τουρκική ,δεδομένου ότι πρόκειται για δύο χώρες με παραδοσιακή αντιπαλότητα. Ομως, δείχνει τη σοβαρότητα που δείχνουν τα δύο κράτη στην επίλυση του προβλήματος στη Μέση Ανατολή, η οποία είναι σημαντική και συμβολικά και ουσιαστικά.

    Στο Κάϊρο ο Απόστολος Κακλαμάνης

    Ειρηνευτική πρόταση για το παλαιστινιακό απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στην έκτακτη συνάντηση της ευρο-μεσογειακής διάσκεψης προέδρων κοινοβουλίων, που πραγματοποιείται σήμερα, στο Κάϊρο.

    Η πρόταση περιλαμβάνει δράσεις όπως την καταδίκη της βίας στην περιοχή, την άμεση συμμόρφωση του Ισραήλ με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το πάγωμα της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ Ε.Ε. και Ισραήλ.

    [02] Επαφές Παπανδρέου με Χάνεϊ-Κίνοκ

    12/4/2002 3:49:00 μμ

    Με τον ειδικό απεσταλμένο της Βρετανίας για το Κυπριακό Ντέϊβιντ Χάνεϊ, συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου υπάρχει στενή συνεργασία για το Κυπριακό και αμφότερες οι πρωτεύουσες θέλουν να συμβάλλουν στη διαδικασία που έχει αρχίσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

    Παπανδρέου:''Συνεργασία με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ''

    Διανύουμε μία σημαντική φάση, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, που προσέθεσε, ότι υπάρχει ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και υπενθύμισε ότι η συγκυρία αυτή με το Μεσανατολικό δείχνει πώς ένα άλυτο πρόβλημα οδηγεί σε κύκλο βίας.

    Ελπίζουμε να μην συμβεί το ίδιο και αλλού και προσδοκούμε να συνεργαστούν όλοι στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, κατέληξε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

    Ο κ. Χάνεϊ από την πλευρά του δήλωσε ότι, συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών, τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στο Κυπριακό, υπενθυμίζοντας όμως ότι τον κυρίαρχο ρόλο τον έχουν οι δυο πλευρές στην Κύπρο.

    Υπάρχουν ευκαιρίες και κίνδυνοι, πρέπει να αδράξουμε τις ευκαιρίες και να αποφύγουμε τους κινδύνους, πρόσθεσε ο κ. Χάνεϊ που ερωτηθείς να διευκρινίσει τι εννοεί με κινδύνους απήντησε την αποτυχία.

    Συνάντηση με Κίνοκ

    Ο κ. Παπανδρέου νωρίτερα συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις Νιλ Κίνοκ. Μετά την συνάντηση ο Νιλ Κίνοκ τόνισε ότι η εμπειρία και η συνεισφορά της Ελλάδας στον τομέα της διεύρυνσης θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική.

    [03] Συνομιλίες Πάτεν με ελληνική κυβέρνηση

    12/4/2002 1:17:00 μμ

    Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κρις Πάτεν. Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση ανέφεραν ότι αντικείμενο των συνομιλιών ήταν ακόμη η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

    Οι τρέχουσες εξελίξεις συζητήθηκαν

    Ο κοινοτικός επίτροπος τόνισε ότι οι συζητήσεις του είχαν να κάνουν με τον έγκαιρο προγραμματισμό και τις σχέσεις της Επιτροπής με την ελληνική προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2003.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και ειδικότερα έγινε μία εξέταση των βασικών θεμάτων, ξεκινώντας απο την ευρωμεσογειακή διάσκεψη που θα γίνει στη Βαλένθια σε 10 μέρες περίπου, σε ένα κλίμα ιδιαίτερα βαρύ για το χώρο της Μεσογείου, τις αραβικές χώρες που συμμετέχουν και την Ευρώπη, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

    Το Μεσανατολικό συζητήθηκε εκτενέστερα στη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου. Στη συνέχεια ο κ. Πάτεν έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    [04] Ωρα του πρωθυπουργού για το Σύνταγμα

    12/4/2002 12:53:00 μμ

    Το Σύνταγμα λειτουργεί και εφαρμόζεται απάντησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, σχετικά με την καθυστέρηση ψήφισης των εκτελεστικών του Συντάγματος νόμων. Οπως είπε ο κ. Σημίτης, η καθυστέρηση οφείλεται στη θέληση της κυβέρνησης να επεξεργαστεί στο έπακρο τα νομοθετήματα και όχι σε αμέλεια.

    [05] Παπαντωνίου:Ικανοποίηση για επίσκεψη στις ΗΠΑ

    12/4/2002 11:17:00 πμ

    Σημαντική και ουσιαστική σε όλα τα επίπεδα χαρακτήρισε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι δεν υπήρξαν πιέσεις ή διαφωνίες από τους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ στα θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας ανάπτυξης. Σχολιάζοντας το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε στην Ουάσιγκτον, κυρίως με τον ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ και τη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Κοντολίζα Ράις, ο υπουργός ανέφερε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη "να εξασφαλίζονται τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων και να υπάρχει ισορροπία".

    Ωστόσο επανέλαβε ότι "είναι θέμα καθαρά θεσμικό μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια", και για αυτό δεν είναι δυνατή η διασφάλιση του. Ο κ. Παπαντωνίου πρόσθεσε ότι "δεν ήρθαμε στις ΗΠΑ για να διαπραγματευτούμε, αλλά να ανταλλάξουμε απόψεις".

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας διαπίστωσε μια γενικότερη "συναντίληψη" στο Κυπριακό όπου, όπως είπε, όλοι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να αξιοποιηθεί η διαδικασία των απ' ευθείας συνομιλιών που βρίσκεται σε εξέλιξη για να λυθεί το πρόβλημα. Εξέφρασε δε την άποψη, με την οποία -όπως είπε- σύμφωνησαν οι συνομιλητές του, ότι "υπάρχει ιστορική ευκαιρία να λυθεί εν όψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση", διευκρινίζοντας ότι "η ένταξη θα γίνει ανεξάρτητα από το εάν λυθεί ή όχι το πρόβλημα".

    Για τα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι η αρνητική στάση που υιοθετήθηκε στο παρελθόν σε ότι αφορά την πραγματοποίηση συνομιλιών με την Τουρκία δεν ήταν σωστή και τάχθηκε υπέρ της προσέγγισης με τη γείτονα χώρα.

    Τέλος, για την τρομοκρατία σημείωσε ότι "εκδηλώσαμε για μια ακόμη φορά την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η Ελλάδα είναι στο πλευρό των ΗΠΑ σ' αυτό τον αγώνα για όσο χρόνο χρειαστεί", προσθέτοντας ότι "η συνδρομή της χώρας μας έχει αναγνωριστεί".

    [06] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το ασφαλιστικό

    12/4/2002 7:34:00 μμ

    Εικοσιτετράωρη απεργία για τις 18 Απριλίου αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, αντιδρώντας στις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Aνάλογη απόφαση πήραν τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Θεσσαλονίκης και περίπου τριάντα ακόμα πόλεων. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφάσισε επίσης η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά να γιορταστεί με συλλαλητήριο στην αμερικανική πρεσβεία και στη συνέχεια πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ.

    [07] Συνήγορος του επιβάτη

    12/4/2002 7:26:00 μμ

    Επόπτες γραμμής απέκτησαν τα μπλε λεωφορεία, ύστερα από εντολή του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Βερελή για να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επιβάτες. Οι επόπτες γραμμής λειτουργούν ως συνήγοροι του επιβάτη πραγματοποιώντας ελέγχους για τη σωστή τήρηση των δρομολογίων.

    [08] Δεύτερος θάνατος ασθενή στο Λαϊκό

    12/4/2002 5:25:00 μμ

    Μετά από δύο ημέρες στην λίστα αναμονής για ανεύρεση κρεβατιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, πέθανε σήμερα το πρωί στο Λαϊκό Νοσοκομείο η 69χρονη Αρετή Θέου, η οποία έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας και παρουσίαζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

    Χθες στο ίδιο νοσοκομείο είχε πεθάνει άλλη μία γυναίκα, περιμένοντας και αυτή, κρεβάτι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο θάνατός της αποδόθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου στην σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας της.

    Αύξηση των θέσεων εντατικής θεραπείας υπόσχεται ο υφυπουργός Υγείας

    Με αφορμή τους δύο θανάτους ο υφυπουργός Υγείας Εκτωρ Νασιώκας με δηλώσεις του στην ΝΕΤ 105,8 τόνισε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα αυξηθούν κατά 80 τα ήδη 425 υπάρχοντα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

    [09] Παπασπύρου:''Παραίτηση για λόγους ευθιξίας''

    12/4/2002 4:07:00 μμ

    "Λόγοι ευθύνης και ευαισθησίας υπαγόρευσαν την παραίτηση μου από τη γραμματεία του τομέα συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ" δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, ο οποίος ως γνωστόν, δέχτηκε επικρίσεις για τους χειρισμούς του στο ασφαλιστικό.

    Από την στιγμή που ο κ. Παπασπύρος παραμένει μέλος της Κ.Ε. του κόμματος, η παραίτηση του αποτελεί περισσότερο κίνηση τακτικής, παρά ουσίας, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    [10] Προς μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων

    Πηγή: ΑΠΕ 12/4/2002 2:28:00 μμ

    Το πράσινο φως για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων που είχαν εξαιρεθεί από τις μονιμοποιήσεις που έγιναν το 2000, ανάβει η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Το Εφετείο δίνει τη δυνατότητα στους συμβασιούχους της κατηγορίας αυτής να προσμετρήσουν επιπλέον χρόνο προϋπηρεσίας ώστε να συμπληρώσουν το εικοσιτετράμηνο που απαιτούσε όμως ο νόμος για να μονιμοποιηθούν. Η απόφαση αφορά συμβασιούχους διαφόρων υπουργείων, μεταξύ των οποίων τα υπουργεία Πολιτισμού και Γεωργίας, συμβασιούχους του ΤΕΒΕ του ΚΕΠΥΟ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση, πάντως, δια του Υπουργού Εσωτερικών έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν συμβασιούχους.

    [11] Κλειστό το Ρίο-Αντίρριο

    12/4/2002 3:25:00 μμ

    Επιδείνωση παρουσιάζει σήμερα ο καιρός με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στη δυτική Ελλάδα τα φαινόμενα είναι πιο έντονα με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστό το πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου ενώ προς το βράδυ θα ενισχυθούν οι άνεμοι και στα ανατολικά της χώρας. Ο ίδιος καιρός θα επικρατεί και αύριο ενώ ενδέχεται να παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης από το απόγευμα.

    [12] Πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

    12/4/2002 6:05:00 μμ

    Εκρηκτική η κατάσταση στη Βενεζουέλα. Oι Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας μετά από πραξικόπημα ενώ ο Πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες συνελήφθη και κρατείται. Επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης ανέλαβε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών της χώρας. Πέδρο Καρμόνα. Λόγω της κατάστασης στη Βενεζουέλα, σημαντική πτώση σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου στη διεθνή αγορά.

    Αποχώρηση με χειροκροτήματα-Αιματηρά επεισόδια

    Λίγα άτομα που βρίσκονταν ακόμη στο Προεδρικό Μέγαρο, ανάμεσά τους και ορισμένοι υπουργοί, τον χειροκρότησαν κατά την έξοδό του και έψαλαν τον εθνικό ύμνο, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το ραδιοφωνικό δίκτυο Union Radio. Ο Ούγκο Τσάβες, έφθασε λίγη ώρα αργότερα, στο οχυρό Τιούνα συνοδευόμενος από τον στρατηγό Μανουέλ Ροσέντο, επικεφαλής της διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων.

    ''Ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί και το δέχθηκε'', δήλωσε ο στρατηγός Ρινκόν σε διάγγελμά του ''προς τον λαό της Βενεζουέλας'' που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. ''Εμείς, τα μέλη του γενικού επιτελείου του στρατού, λυπούμεθα για τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν χθες στην πρωτεύουσα. Υστερα από τα γεγονότα αυτά ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί και το δέχθηκε'', πρόσθεσε.

    Εν τω μεταξύ, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, μεταξύ αντιπάλων και οπαδών του Τσάβες, μπροστά από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, στο κέντρο του Καράκας, με αποτέλεσμα έντεκα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή του και 95 να τραυματιστούν.

    Πρώτες αντιδράσεις

    Οι ΗΠΑ παρακολουθούν ''από πολύ κοντά'' τα γεγονότα στη Βενεζουέλα, καθώς "τα συμφέροντά μας βρίσκονται στη δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς'', δήλωσε από την Ιερουσαλήμ μέλος της αντιπροσωπείας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που συνοδεύει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στην επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε πως έχει εμπιστοσύνη στην μεταβατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας, που σχηματίστηκε μετά την παραίτηση του προέδρου Ούγκο Τσάβες, και πιστεύει πως η κυβέρνηση αυτή ''θα σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις αξίες''.

    Οι Δεκαπέντε επίσης εκφράζουν ''την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στο λαό της Βενεζουέλας και τη λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών'', κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που οδήγησαν στην παραίτηση του Τσάβες.

    Η Γαλλία εξέφρασε τη λύπη της για την ''διατάραξη της συνταγματικής τάξης'' στη Βενεζουέλα, αλλά και για τις τραγικές επιπτώσεις των συγκρούσεων που σημειώθηκαν χθες Πέμπτη στο Καράκας.

    Η Πορτογαλία κάλεσε σήμερα τις αρχές της Βενεζουέλας να βρούν μια ειρηνική λύση στην κρίση και να προγραμματίσουν το συντομότερο δυνατόν εκλογές.

    Τέλος, η Κούβα, κατάπληκτη από την παραίτηση του ισχυρότερου συμμάχου της στη Λατινική Αμερική, του πρώην προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε πως πίσω από τις εξελίξεις αυτές βρίσκεται μια ''συνωμοσία των πλουσίων''.

    H πτώση του Τσάβες ρίχνει την τιμή του πετρελαίου

    Την ίδια ώρα, σημαντική υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μετά την παραίτηση του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, καθώς η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε ομαλοποίηση και πάλι των εξαγωγών αργού από την υπ' αριθμόν τέσσερα, παγκοσμίως, πετρελαιοεξαγωγική χώρα.

    Η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 27 σεντς στα 24,84 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού απώλεσε 44 σεντς για να υποχωρήσει στα 24,46 δολάρια το βαρέλι.

    ''Ανησυχία'' εξέφρασε σήμερα ο ΟΠΕΚ για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, φοβούμενος ότι η χώρα θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου για να γεμίσει τα άδεια ταμεία της. ''Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με την τήρηση των ποσοστώσεων'' από το Καράκας, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο καρτέλ. ''Περιμένουμε να δούμε πώς θα συνεργαστεί η νέα κυβέρνηση μαζί μας''.

    Η Βενεζουέλα συγκαταλέγεται μεταξύ των κυριοτέρων προμηθευτών αργού στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων αυτήν τη βδομάδα, η ύψους 2,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως παραγωγή της μειώθηκε κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ μειώθηκε παράλληλα και ο ρυθμός παραγωγής στα διυλιστήρια της χώρας.

    [13] Αυτοκτόνησε και δεύτερος γιουγκοσλάβος υπουργός

    12/4/2002 6:00:00 μμ

    Νεκρός βρέθηκε τα ξημερώματα σε δωμάτιο κεντρικού ξενοδοχείου της Μαδρίτης ο μαυροβούνιος Μίοδραγ Κόβατς, 53 χρόνων υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Γιουγκοσλαβίας. Στο σημείωμα, που άφησε ο αυτόχειρας, επικαλείται ανυπέρβλητα αισθήματα απογοήτευσης, που τον οδήγησαν σε αυτή του τη πράξη. Ο Κόβατς ήταν επικεφαλής της γιουγκοσλαβικής αντιπροσωπείας στο συνέδριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη, με θέματα πρόνοιας. Ενώ κλινικά νεκρός, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Βλάικο Στοϊλίκοβιτς.

    Κλινικά νεκρός ο Στοιλίκοβιτς

    Ο Στοιλίκοβιτς βρίσκεται σε βαθύ κώμα και είναι θέμα λεπτών να σταματήσει να χτυπάει η καρδιά του, ανακοίνωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα δηλώσεις του διευθυντή της νευροχειρουργικής κλινικής όπου νοσηλεύεται.

    Ο Στοιλίκοβιτς αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι χθες μπροστά στο κοινοβούλιο της χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ψήφιση νόμου που προβλέπει τη συνεργασία της κυβέρνησης με το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης. Ήταν ένας από τους τέσσερις συνεργάτες του Μιλόσεβιτς, που διώκονται από το ΔΠΔ, για εγκλήματα πολέμου.

    Αντιδράσεις της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης

    Απο την Αγκυρα, όπου βρίσκεται ο γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς δήλωσε σήμερα ότι η απόπειρα αυτοκτονίας ενός πρώην υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας που καταζητείται για εγκλήματα πολέμου δεν θα επιδράσει στην απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει τους υπόπτους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    "Ηταν ένα πολύ τραγικό συμβάν. Ενδέχεται να έχει πολιτικές επιπτώσεις στην διαδικασία της εφαρμογής αλλά όχι σε επίπεδο που θα οδηγήσει στην ματαίωση της εφαρμογής του νόμου",παρατήρησε εκφράζοντας παράλληλα την λύπη του.

    Το κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατηγόρησε σήμερα τους μεταρρυθμιστές ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας ότι εξώθησαν έναν πρώην υπουργό σε μία δραματική απόπειρα αυτοκτονίας ψηφίζοντας ένα νόμο που προβλέπει την παράδοση του ίδιου και άλλων υπόπτων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    Περίπου 150 εθνικιστές διαδήλωσαν σήμερα έξω απο το κτίριο του κοινοβουλίου.

    Ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα χαρακτήρισε την δραματική ενέργεια του πρώην υπουργού Εσωτερικών ως τραγωδία.

    [14] Ενταση στις ρωσο-γεωργιανές σχέσεις

    Πηγή: ΑΠΕ 12/4/2002 4:25:00 μμ

    Τελεσίγραφο προς τη Μόσχα έστειλε ο γεωργιανός Πρόεδρος Εντουαρντ Σεβαρντνάντζε, ζητώντας την άμεση αποχώρηση των εκατό ρώσων στρατιωτών, που αναπτύχθηκαν σήμερα στα εδάφη της Αμπχαζίας. Η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι αποστολή των στρατιωτών είναι να εγκαταστήσουν ένα νέο στρατιωτικό φυλάκιο ελέγχου. Και ενώ ο γεωργιανός υπουργός Αμυνας Νταβίντ Τεβζάντζε ζήτησε την αποχώρηση του αποσπάσματος μέχρι το βράδυ ο Σεβαρντναντζε, προειδοποίησε τη Ρωσία ότι αν δεν δώσει πειστικές εξηγήσεις θα πρέπει «να αποχαιρετήσει για πάντα την ειρηνευτική της δύναμη».

    [15] Ατύχημα ή επίθεση η έκρηξη στην Τυνησία;

    Πηγή: ΑΠΕ 12/4/2002 4:17:00 μμ

    Επτά είναι συνολικά οι νεκροί από τη χθεσινή έκρηξη στη συναγωγή Γκρίμποα στη Τζέρμπα της Τυνησίας, μεταξύ των οποίων και τρεις γερμανοί τουρίστες, ένα 11χρονο αγόρι και δύο γυναίκες. Οι τραυματίες ανέρχονται στους 32- 24 γερμανοί - ενώ είναι σε κρίσιμη κατάσταση οι 16. Οι αρχές της Τυνησίας έκαναν λόγο για ''δυστύχημα'' και διέψευσαν τις πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί από διάφορα ΜΜΕ ότι η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο ενώ το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών επιμένει να χαρακτηρίζει την έκρηξη ''επίθεση''.

    Το BBC, επικαλούμενο δηλώσεις τυνήσιων αξιωματούχων, μετέδωσε ότι ένα βυτιοφόρο που μετέφερε φυσικό αέριο έπεσε κατά τύχη πάνω στον περίβολο της συναγωγής Γκρίμποα, η οποία είναι η παλαιότερη στην Αφρική. Εκπρόσωπος του γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι αυτή την στιγμή δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς εάν ήταν δυστύχημα, επίθεση ή τρομοκρατική ενέργεια, παρόλα αυτά η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη στείλει δύο ειδικούς στην περιοχή.

    [16] Η ασφάλεια της διάσκεψης των G-8

    Πηγή: ΑΠΕ 12/4/2002 3:50:00 μμ

    Δριμύτατη κριτική δέχτηκε χθες η καναδική κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, μετά την αναλυτική παρουσίαση στο διαδίκτυο των σχεδίων των 32 κτιρίων , όπου θα κινηθούν οι ηγέτες, που θα πάρουν μέρος στη διάσκεψη κορυφής G-8, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου στην Αλμπέρτα του Καναδά. Τα σχέδια των κτιρίων δόθηκαν στο ίντερνετ από την ιδιωτική εταιρεία, που ανέλαβε την ασφάλεια της διάσκεψης και περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου καθώς και τις θέσεις που θα πάρουν οι ηγέτες.Τα ντοκουμέντα αναφέρουν ακόμη και την ακριβή απόσταση ανάμεσα στις καρέκλες των ηγετών και τα παράθυρα. Και ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι οι 8 ηγέτες δεν κινδυνεύουν στην μικρή πόλη της Αλμπέρτας η αντιπολίτευση μιλάει για «εθνική ντροπή» υποστηρίζοντας ότι η δημοσίευση θέτει σε τεράστιο κίνδυνο της ασφάλεια της συνάντησης.

    [17] Παρουσία Φωτιάδη τα εγκαίνια Τελωνείου Υψάλων

    12/4/2002 4:56:00 μμ

    Στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Τελωνείου Υψάλων, στην Τουρκία, θα παραστεί αύριο ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης, προσκεκλημένος του υφυπουργού της τουρκικής κυβέρνησης, αρμοδίου για θέματα Τελωνείων, Νεβράτ Σαβγιλίογλου. Στην εκδήλωση θα παραστεί και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος θα έχει εθιμοτυπική συνάντηση με τον Έλληνα υφυπουργό Οικονομικών.

    Πριν από τα εγκαίνια, ο κ. Φωτιάδης, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Τελωνείο Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή των προϊσταμένων των Τελωνείων Ορμενίου, Καστανεών, Νέας Ορεστιάδας, Πυθίου, Κήπων και Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να εξεταστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών.

    [18] Ο Παπαδήμος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

    12/4/2002 4:56:00 μμ

    Αύριο το μεσημέρι θα αποφασιστεί η τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου στην θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η απόφαση θα ληφθεί κατά τη διάρκεια του γεύματος των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ που θα λάβει χώρα στο Οβιέδο της Ισπανίας.

    [19] Μειώθηκε η ανεργία την περασμένη χρονιά

    12/4/2002 2:04:00 μμ

    Στο 10,5 % του εργατικού δυναμικού μειώθηκε η ανεργία το 2001 από 11,1% που ήταν το 2000. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας συνολικά η απασχόληση το περασμένο έτος μειώθηκε κατά 0,8. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στη Δυτική Μακεδονία , 15,9%, και τα χαμηλότερα στο Βόρειο Αιγαίο, 6,6%. Στην Αττική η ανεργία ανέρχεται στο 10,4%.

    [20] Τέσσερις μήνες εκτός ο Καραγκούνης

    12/4/2002 6:51:00 μμ

    Σε αρθροσκοπική επέμβαση από τον γιατρό του Παναθηναϊκού, Αργύρη Μήτσου, υποβλήθηκε σήμερα ο Γιώργος Καραγκούνης. Ο διεθνής μέσος, που υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου στον αγώνα με τη Μπαρτσελόνα, σύμφωνα με τον κ. Μήτσου θα υποχρεωθεί να μείνει εκτός δράσης για 3-4 μήνες κάτι που σημαίνει ότι θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας των "πρασίνων" ενόψει της νέας σεζόν.

    Αύριο βγαίνει ο Καραγκούνης από το νοσοκομείο

    "Η επέμβαση πήγε πολύ καλά. Ευτυχώς ο Γιώργός δεν είχε άλλη βλάβη εκτός από τη ρήξη πρόσθιο χιαστό σύνδέσμο. Αποκαταστάθηκε η ζημιά αρθροσκοπικά. Αύριο θα βγει από το νοσοκομείο, θα ακολουθήσει ένα ειδικό πρόγραμμα και ελπίζουμε ότι θα επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους σε 3-4 μήνες", τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, o κ. Μήτσου.

    Ο κ. Μήτσου αναφέρθηκε και στην προσπάθεια του Καραγκούνη να συνεχίσει τον αγώνα με τη Μπαρτσελόνα, παρά το γεγονός ότι πονούσε αφόρητα από τον τραυματισμό του, τονίζοντας το πάθος του παίκτη για το ποδόσφαιρο.

    Το παρών στο χειρουργείο έδωσε και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Αγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος αφού πρώτα έκανε την επισήμανση ότι "ο Γιώργος στάθηκε τυχερός στην ατυχία του αφού έπαθε τη ζημιά σε μια ευνοϊκή περίοδο", διευκρίνισε σχετικά με την ανανέωση του συμβολαίου του ότι "ο Καραγκούνης είναι παίκτης του Παναθηναϊκού".

    Εκτός του κ. Φιλιππίδη, την εγχείρηση παρακολούθησε και ο γιατρός της ομάδας Νίκος Τζουρούδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη δική του περιπέτεια στο Νου Καμπ. "Η κατάστασή μου βελτιώνεται όσο περνούν οι μέρες. Επειδή παραμένω ένας από τους ρομαντικούς του ποδοσφαίρου, το να ζήσω μια τέτοια εμπειρία σε ένα τέτοιο γήπεδο δεν ήταν ότι καλύτερο".

    [21] Με παρουσία Μπλάτερ ο τελικός κυπέλλου

    12/4/2002 6:51:00 μμ

    Παρουσία υψηλών προσκεκλημένων θα διεξαχθεί ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, μεταξύ ΑΕΚ - Ολυμπιακού (η Ενωση θα είναι τυπικά γηπεδούχος, μετά από κλήρωση που έγινε σήμερα), το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 21.00, στο ΟΑΚΑ. Εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, στον οποίο επιδόθηκε χθες η πρόσκληση, στον τελικό πρόκειται να παραβρεθεί και ο πρόεδρος της FIFA, Γιόζεφ Μπλάτερ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης.

    Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο τελικός

    Στο μεταξύ, ο τελικός "ξεκίνησε" από σήμερα με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Η σημερινή σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν, αλλά και την γενικότερη οργάνωση του τελικού, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, στα Γραφεία της ΕΠΟ.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις που λήφθηκαν, θα κυκλοφορήσουν 65.000 εισιτήρια, με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό να παίρνουν από 31.000 και την ΕΠΟ 3.000. Θα υπάρχουν αυστηρά αστυνομικά μέτρα, ενώ για λόγους ασφαλείας θα μείνουν κενές οι Θύρες 10Α, 8, 7Β, 26, 28, και 29 Α. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού θα καθίσουν στις θύρες που βρίσκονται προς την πλευρά της Κηφισίας, ενώ της ΑΕΚ, αυτές που είναι προς την πλευρά του Σταθμού Ειρήνης. Οι θέσεις της ΕΠΟ θα είναι στην Θύρα 9.

    Οσοναφορά στον διαιτητή του τελικού, ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Γιώργος Μπίκας, τόνισε, ότι θα ήταν καλύτερα εάν ΑΕΚ και Ολυμπιακός κατέληγαν σ΄ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Παράλληλα, να σημειωθεί, ότι ο Πειραιώτης διαιτητής του αγώνα κυπέλλου ΑΕΚ-Ξάνθη, Παύλος Παπίλιας βγήκε εκτός πινάκων μέχρι τέλος της περιόδου, με απόφαση της ΚΕΔ.

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΠΟ έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση για την παραίτηση του προέδρου της ΠΑΕ Ηρακλής, Ευάγγελου Μυτιληναίου, από την θέση του α΄ αντιπροέδρου της ΕΠΑΕ:"Δεν έχω μάθει τους λόγους, αλλά είναι λυπηρό το γεγονός να αποχωρούν από την ΕΠΑΕ παράγοντες όπως ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Μετά από την λήξη της αγωνιστικής περιόδου θα γίνει σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων και θα υποβληθούν προτάσεις για ένα καλύτερο πρωτάθλημα του χρόνου".

    [22] Σάντος:''Πρώτα από όλα ο Ηρακλής''

    12/4/2002 6:51:00 μμ

    Ενώ όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα ζει στους ρυθμούς των δύο επικείμενων ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, που θα κρίνουν τους δύο φετινούς τίτλους (πρωτάθλημα και κύπελλο), ο Πορτογάλος προπονητής της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος, παραμένει προσγειωμένος στην πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που επιβάλλει στην ομάδα του να κερδίσει τον Ηρακλή, προκειμένου να διατηρήσει-τουλάχιστον-την διαφορά τριών βαθμών που έχει από τον Ολυμπιακό και στην συνέχεια να αρχίσει να σκέπτεται τον αγώνα με τους ''ερυθρόλευκους''.

    Θέληση αυτοθυσία και πάθος για τη νίκη η συνταγή της επιτυχίας

    ''Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το παιχνίδι με τον Ηρακλή που προηγείται χρονικά. Αυτή τη στιγμή είναι το πιο σημαντικό παιχνίδι για μας'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάντος κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου και συνέχεισε: ''Ξέρουμε ότι αν κερδίσουμε τον Ηρακλή, το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό θα γίνει αποφασιστικό. Είμαι σίγουρος ότι οι παίκτες έχουν απόλυτη συνείδηση ότι πρέπει να σκέφτονται μόνο το παιχνίδι της Κυριακής''.

    Ο κ. Σάντος, αναφερόμενος στην εύλογη κούραση των παικτών σε όλες τις ομάδες και το κατά πόσο αυτό θα επηρρεάσει τους ποδοσφαιριστές του, ο Πορτογάλος τεχνικός, ανέφερε, ότι πάντα υπάρχει κούραση στο τέλος, όταν έχουν προηγηθεί πολλά ματς και έχουν συγκεντρωθεί πολλοί μήνες δουλειάς.

    Οσον αφορά στην ''συνταγή'' με την οποία θα έρθει η επιτυχία στο παιχνίδι με τον ''γηραιό'', ο Σάντος τόνισε πως χρειάζεται θέληση, αυτοθυσία και πάθος, ενώ με αφορμή τον αποκλεισμό του Χιώτη από το παιχνίδι κυπέλλου με την Ξάνθη και την μη χρησιμοποίηση από την αρχή των Τσάρτα και Λάκη, ο Πορτογάλος τόνισε με έμφαση πως έχει εμπιστοσύνη σε όλους τους παίκτες του.

    Ο Μίλεν Πέτκοφ τελικά δεν θα ακολουθήσει την αποστολή της εθνικής ομάδας της Βουλγαρίας στο υπερατλαντικό ταξίδι για το φιλικό ματς της προσεχούς Τετάρτης κόντρα στο Μεξικό, που είναι προγραμματισμένο να γίνει στη Νέα Υόρκη. Ο Βούλγαρος ομοσπονδιακός προπονητής, Πλάμεν Μαρκόφ, προτίμησε να αφήσει εκτός αποστολής τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ για να τον ξεκουράσει, όπως άλλωστε έκανε και με άλλους βασικούς παίκτες του αντιπροσωπευτικού σγκροτήματος της χώρας.

    [23] Κράους:'' Δεν είμαι μάγος''

    12/4/2002 6:50:00 μμ

    Πρώτη φορά στην ζωή του βλέπει τέτοιες σκηνές εκτρόπων σε γήπεδο, όπως αυτές που διαδραματίσθηκαν την περασμένη Κυριακή στο Χαριλάου κατά τον αγώνα του Αρη με την ΑΕΚ, ο Αυστριακός τεχνικός του πρώτου Μπερντ Κράους, όπως το ομολόγησε στην σημερινή συνέντευξη Τύπου. Για την κατάσταση της ομάδας και την πορεία της προς το τέλος του πρωταθλήματος ο κ. Κράους τόνισε "είμαι προπονητής δεν είμαι ο μάγος Ντέιβιντ Κόπερφιλντ. Είναι πολύ δύσκολο στα μέσα του πρωταθλήματος να κάνεις πολλές αλλαγές. Ο Αρης θέλει υπομονή. Οσο είναι στο χέρι μου και στη δύναμη μου, και το πιστεύω ότι θα γίνει, τα προβλήματα θα εξαφανιστούν και του χρόνου η ομάδα θα δουλέψει πολύ καλύτερα".

    Σε ό,τι αφορά τον αγωνιστικό τομέα ο Αγγελος Χαριστέας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αγωνιστεί, ενώ ο Νοτιοαφρικανός Νασίφ Μόρις ούτε και σήμερα ξεκίνησε από την πατρίδα του, οπότε δεν προλαβαίνει να αγωνιστεί στο Κυριακάτικο παιχνίδι.

    [24] ΠΑΟΚ: Ατυχος ο Ουντέζε

    12/4/2002 6:50:00 μμ

    Χωρίς τους τραυματίες Μπορμπόκη, Ουντέζε και τον τιμωρημένο Κούτση, θα υποδεχθεί μεθαύριο ο ΠΑΟΚ τον Ακράτητο. Θύμα της ατυχίας του ο Νιγηριανός Ουντέζε, με διπλό κάταγμα στο μετακάρπιο, τέλειωσε πρόωρα την φετινή σαιζόν και τώρα κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει τις ημερομηνίες ώστε να είναι έτοιμος σε 49 μέρες στην έναρξη του Μουντιάλ.

    Αλλαγές στην ενδεκάδα

    Πέραν αυτών ο Μπάγεβιτς είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές στον κορμό της ομάδας του, η οποία για πρώτη φορά φέτος λόγω και της μικρής σημασίας του αγώνα με τον Ακράτητο, δεν θα αποσυρθεί σε ξενοδοχείο. Ετσι, όλοι οι παίκτες θα προπονηθούν αύριο και στην συνέχεια θα διανυκτερεύσουν στα σπίτια τους.

    Στο μεταξύ, κλιμάκιο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ επισκέφθηκε σήμερα, το σχολικό συγκρότημα Αμπελοκήπων στα πλαίσια της ''ΚΕΡΚΙΔΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ'', και με την ευκαιρία της παρουσίας του κάλεσε όλους τους μαθητές της Θεσσαλονίκης στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Ακράτητο την Κυριακή στο γήπεδο της Τούμπας.

    Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και μίλησαν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων, οι διευθυντές των σχολείων και από πλευράς παικτών οι Χατζηζήσης, Κουτσόπουλος και Ζέμαν, εκπρόσωποι της διοίκησης κ.Βουζούκος και Παπαϊωάννου καθώς και ο υπεύθυνος marketing κ.Τζέτζης.

    [25] Β. Παπανδρέου: οι Ολυμπιακοί θα ναι υπέροχοι

    12/4/2002 2:33:00 μμ

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου σε συνέντευξή της σήμερα το πρωί στο διεθνές δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι CNN και σε ερωτήσεις σχετικά με την πρόοδο των ολυμπιακών έργων και την ολυμπιακή προετοιμασία της Αθήνας, διαβεβαίωσε ότι όλες οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και ότι η Αθήνα θα διοργανώσει σπουδαίους ολυμπιακούς αγώνες. Η κυρία Παπανδρέου συμπλήρωσε, επίσης, ότι όλα τα προγραμματισμένα ''test events'' θα διεξαχθούν στο χρονοδιάγραμμά τους και το πρώτο ''test events'' θα γίνει τον Αύγουστο.

    Σχετικά με τη φιλοξενεία

    Στο θέμα της φιλοξενίας η κυρία Παπανδρέου είπε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα και οι λύσεις για να μην υπάρξει πρόβλημα, τόσο για τα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας όσο και για τους ξένους τουρίστες και διευκρίνισε ότι εκτός από τα ξενοδοχεία και τα δωμάτια που θα ενοικιαστούν θα χρησιμοποιηθούν κρουαζιερόπλοια και θα προσφέρονται ''πακέτα'' τα οποία θα συνδυάζουν τις διακοπές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και την ημερήσια μετάβαση στην Αθήνα για την παρακολούθηση των αγώνων.

    Επίσης η κυρία Παπανδρέου ανέφερε ότι εφαρμόζονται πλέον διαδικασίες, οι οποίες λύνουν αμέσως τα τυχόν προβλήματα τα οποία μπορεί να δημιουργούνται από ενστάσεις αρχαιολόγων και τοπικής αυτοδιοίκησης.

    [26] Τραυματίστηκε ο Μπέκαμ

    12/4/2002 12:52:00 μμ

    Ατυχος, μια ακόμη φορά, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, που τραυματίστηκε σοβαρά στον αγώνα της Μάντσεστερ με τη Λακορούνια για το Tσάμπιονς Λιγκ. Ο μεσοεπιθετικός υπέστη κάταγμα στον αστράγαλο του αριστερού του ποδιού. Εκφράζονται φόβοι πως θα απουσιάσει από το μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού, το Παγκόσμιο Κύπελλο.

    [27] Η ΕΦΕΤ διαψεύδει περί Ε425 στα ζελέ

    12/4/2002 6:51:00 μμ

    Σε κανένα από τα τυποποιημένα περιτυλιγμένα ζαχαρώδη προϊόντα ελληνικής παραγωγής δεν περιέχεται το συστατικό Ε425, διαβεβαιώνουν οι ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες ζαχαρωδών, οι οποίες προχώρησαν σε έντονο διάβημα προς τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ζητώντας την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας.

    Ανεπανόρθωτη ζημιά για τις βιοτεχνίες ζαχαρωδών

    Ο θόρυβος, που άρχισε με την ανακοίνωση της απόφασης των Βρυξελλών, δημιουργεί ανεπανόρθωτη ζημιά για τις ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες ζαχαρωδών, οι οποίες δεν χρησιμοποιούν σε κανένα προϊόν ως συστατικό το Ε425 Konjac για την παραγωγή ζελέδων, τονίζει η Ενωση Βιοχημανιών - Βιοτεχνών Ζαχαρωδών Ελλάδος.

    Ο κλάδος ζητεί την παρέμβαση της Πολιτείας ώστε να προστατευθούν οι ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες ζαχαρωδών, οι οποίες χωρίς να φταίνε σε τίποτα, όπως τονίζουν, υφίστανται τις σοβαρές συνέπειες από ελάχιστα εισαγόμενα προϊόντα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την εγχώρια παραγωγή.

    [28] Διεθνής διάκριση της ιστοσελίδας του Δήμου Στυρέων

    12/4/2002 5:20:00 μμ

    Η ιστοσελίδα του Δήμου Στυρέων της Εύβοιας, www.dimos-styeon.gr, τιμήθηκε αυτήν την εβδομάδα από τη Διεθνή Ένωση Κατασκευαστών και Σχεδιαστών Ιστοσελίδων (IAWMD), με τη διάκριση "Golden Web Awards" για την περίοδο 2002-2003. Η ιστοσελίδα του δήμου της νότιας Εύβοιας έκανε την εμφάνιση της στο Διαδίκτυο το Δεκέμβριο του 2001 και σχεδιάστηκε από τον Αθηναίο φωτογράφο Βασίλη Καλαλούγκα και περιλαμβάνει 110 φωτογραφίες από το αρχείο του, ενώ τα κείμενα είναι του Μιχάλη Καλαλούγκα.

    [29] Πέθανε ο γηραιότερος πολίτης της Αυστρίας

    Πηγή: ΑΠΕ 12/4/2002 2:24:00 μμ

    Ο γηραιότερος πολίτης της Αυστρίας και διακεκριμένος μαθηματικός Λέοπολντ Βιετόρις πέθανε χθες βράδυ σε ηλικία 110 ετών, στη γενέτειρά του το Ινσμπρουκ. Ο θάνατός του επήλθε λίγες εβδομάδες μετά το θάνατο της 101 ετών συζύγου του, Μαρίας. Το ζευγάρι έζησε μαζί 66 χρόνια. Πρωτοπόρος στην Τοπολογία (τομέας των Μαθηματικών) τη δεκαετία του 1920, ο καθηγητής Βιετόρις υπήρξε από τους κορυφαίους μαθηματικούς στη χώρα του και απέκτησε διεθνή φήμη αναπτύσσοντας τον ''Τύπο Βιετόρις-Μάγιερ''. Ενα από τα εργαλεία όλων των σύγχρονων τοπολογιστών είναι οι ''Ακολουθίες Μάγιερ-Βιετόρις'', τις οποίες ανέπτυξε μαζί με τον Βάλτερ Μάγιερ, βοηθό του Αϊνστάιν και καθηγητή στο Μαθηματικό Ινστιτούτο του Πρίνστον στις ΗΠΑ. Ο Βιετόρις δημοσίευσε συνολικά 80 μαθηματικά άρθρα, το τελευταίο ήταν πριν από επτά χρόνια, όταν ήταν 103 ετών. Στο διδακτορικό του που έκανε στο πανεπιστήμιο της Βιέννης το 1921 στις ''Αναλλοίωτες Ποσότητες'' παρουσίασε αριθμό θεμελιωδών ορισμών και κανόνων που έκτοτε αποτέλεσαν βασικό μέρος της διδασκαλίας της Τοπολογίας.

    Μία λαμπρή μόρφωση και καριέρα για ένα λαμπρό μυαλό

    Ο Βιετόρις γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1891. Ξεκίνησε τις σπουδές του στα μαθηματικά στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης το 1910 αλλά κλήθηκε να υπηρετήσει στο στρατό κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, ολοκληρώνοντας έτσι τις σπουδές του το 1920. Για τα επόμενα επτά χρόνια ήταν λέκτορας στο Γκρατς και στη Βιέννη. Αργότερα έγινε καθηγητής στο Ινσμπρουκ, όπου και παρέμεινε έως το 1961 όταν συνταξιοδοτήθηκε. Επί δεκαετίες ήταν δεινός ορειβάτης και σκιέρ, ενώ το 1973 του απονεμήθηκε το ανώτατο βραβείο της χώρας του για την Επιστήμη και τις Τέχνες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 April 2002 - 16:55:34 UTC