Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε διαθέσιμότητα δύο αστυνομικοί για βιαιοπραγία
  • [02] Σύντομα στην αγορά εμβόλια πολιομυελίτιδας
  • [03] Η ''Λυσιστράτη'' στέλνει ολυμπιακό μήνυμα ειρήνης

    [01] Σε διαθέσιμότητα δύο αστυνομικοί για βιαιοπραγία

    Πηγή: ΑΠΕ 12/4/2002 8:02:00 μμ

    Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης Ευστράτιος Χάλαρης και Βασίλειος Τρίτσας, οι οποίοι εμφανίζονται σε ερασιτεχνικό βίντεο να βιαιοπραγούν σε βάρος ενός 16χρονου Γάλλου, που είχε συλληφθεί για κλοπή αυτοκινήτου στην περιοχή του Πειραιά. Με απόφαση του Αττικάρχη, υποστράτηγου Γιώργου Αγγελάκου, διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση για την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού, ώστε να αξιολογηθεί η συμμετοχή όλων των αστυνομικών που εμφανίζονται στο βίντεο και να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες.

    Ο 16χρονος Γάλλος μαζί με άλλους τέσσερις ανήλικους ομοεθνείς του, παραπέμφθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα Πειραιά γιατί στο διάστημα από 6 - 11/4/2002 είχαν κλέψει από την περιοχή του Πειραιά συνολικά πέντε ΙΧ αυτοκίνητα, τα οποία αφού τα χρησιμοποιούσαν για λίγες ώρες τα εγκατέλειπαν.

    Οι ανήλικοι συμμετέχουν σε πρόγραμμα κοινωνικής αποκατάστασης των γαλλικών αρχών και περιόδευαν στην Ελλάδα με το πλοίο "PALYNODIA". Για το λόγο αυτό μαζί με τους ανήλικους παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα για παραμέληση της εποπτείας τους και οι Γάλλοι κοινωνικοί λειτουργοί Λιονέλ Βαλμαλέτ 28 ετών και Oλιβιέ Ντελαμπί 39 ετών.

    [02] Σύντομα στην αγορά εμβόλια πολιομυελίτιδας

    12/4/2002 8:40:00 μμ

    Περισσότερες από 200.000 δόσεις του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας διαθέτει το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας σύμφωνα σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από έλλειψη που παρατηρήθηκε στο συγκεκριμένο εμβόλιο. Ο ΕΟΦ ενημερώνει τους γιατρούς αλλά και το κοινό ότι το ΙΚΑ θα προμηθευτεί ικανές ποσότητες του εμβολίου για τις ανάγκες των ασφαλισμένων του από τις αρχές Μαΐου. Επίσης αναφέρει ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα εισαχθούν μετά από άδεια του ΕΟΦ μεγάλες ποσότητες του εμβολίου οι οποίες θα είναι διαθέσιμες και μέσω των φαρμακείων.

    [03] Η ''Λυσιστράτη'' στέλνει ολυμπιακό μήνυμα ειρήνης

    12/4/2002 9:39:00 μμ

    Παγκόσμια πρεμιέρα κάνει την ερχόμενη Κυριακή στις 14 Απριλίου, η λυρική κωμωδία ''Λυσιστράτη'' του Μίκη Θεοδωράκη, στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας ''2001-2004'', παρουσία πολλών και σημαντικών ξένων και Ελλήνων δημοσιογράφων και κριτικών μουσικής. Η ''Λυσιστράτη'', που ανεβαίνει σε μία υψηλών απαιτήσεων παραγωγή και σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, θα ολοκληρώσει την τετραλογία του συνθέτη, μετά την ''Ηλέκτρα'', τη ''Μήδεια'' και την ''Αντιγόνη''. Στο έργο συμμετέχει η χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και η ορχήστρα της, καθώς και εξαιρετικοί καλλιτέχνες μαζί με το Γιώργο Νταλάρα, στο ρόλο του ποιητή, σχολιαστή των γεγονότων και δημιουργού της Λυρικής Κωμωδίας. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ενώ τα σκηνικά είναι του Διονύση Φωτόπουλου και τα κουστούμια του Γιώργου Γαβαλά. Τη χορογραφία επιμελείται η Βαγγελιώ Ιερωνυμάκη και τη μουσική διεύθυνση ο Νίκος Τσούχλος μαζί με το Βασίλη Χριστόπουλο.

    Ελληνες και Πέρσες μαζί στους Ολυμπιακούς...

    Το έργο αυτό απευθύνεται στην παγκόσμια μουσική κοινότητα, ενώ μετά την Αθήνα θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, και την Κωνσταντινούπολη.

    Θα επαναληφθεί σε πέντε ακόμη παραστάσεις από τις 16 μέχρι τις 20 Απριλίου.

    ''Η Λυσιστράτη ενσαρκώνει σαν γυναίκα ένα αποφασιστικής σημασίας δράμα, επειδή ολόκληρους αιώνες θεωρούσαν τη γυναίκα κατώτερη απο τον άνδρα και επιπλέον τα μεγαλύτερα θύματα του πολέμου είναι οι γυναίκες, οι μητέρες. Βέβαια, ο τρόπος, που επιβάλει η Λυσιστράτη την ειρήνη είναι εκπληκτικός. Σ' αυτό το έργο υπάρχει πολύ σεξ, πολλά γέλια, αλλά πίσω απο αυτά υπάρχει πάντα το δράμα των γυναικών. Και αυτό ακριβώς είναι στο μυαλό του Αριστοφάνη, ο οποίος κάθε φορά που το έργο κινδύνευε να μπει στο πεδίο της τραγωδίας έκοβε αμέσως την ατμόσφαιρα με τη σάτιρα και επέστρεφε στην κωμωδία. Είναι φανταστικό και αυτό ακριβώς κάνω και εγώ στο Λιμπρέτο της όπεράς μου''. Tόνισε, μεταξύ άλλων, ο Μίκης Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στο μηνιαίο πολιτιστικό περιοδικό του Λουξεμβούργου ''Κουλτουρίσιμο'' (ένθετο στην καθημερινή εφημερίδα ''Τάγκεμπλατ'')

    Σημειώνεται πως για τη δημιουργία αυτού του έργου, ο Θεοδωράκης αξιοποίησε με ιδιαίτερη λάμψη το αντιπολεμικό μήνυμα του Αριστοφάνη, το δε λιμπρέτο καθιστά αυτή την όπερα ιδιαίτερα σύγχρονη, ενώ το θέμα της συναντά το κεντρικό ολυμπιακό μήνυμα, δηλαδή το μήνυμα της ειρήνης.

    Ο διάσημος Ελληνας μουσικοσυνθέτης, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γκι Βάγκνερ, προέδρου του Διεθνούς Ιδρύματος ''Μίκης Θεοδωράκης'' και άριστου γνώστη της κλασικής μουσικής για το ''πώς σκέφτεται το τέλος της όπερας'', τονίζει τα εξής: ''Ηδη, ο Αριστοφάνης είχε κάνει έκκληση για την ένωση των Ελλήνων, επιχειρηματολογώντας ότι έχουν την ίδια θρησκεία, την ίδια γλώσσα, την ίδια ράτσα, το ίδιο πνεύμα, την ίδια αγωνιστική νοοτροπία και συμμετέχουν μαζί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μαχόμενοι επίσης μαζί τους Πέρσες. Αυτή την έκκληση στην ενότητα είναι που διακήρυξα σε όλη μου τη ζωή. Είναι η φιλοσοφία μου. Η ενότητα όλων των Ελλήνων πρώτα και μετά η ενότητα όλων των πολιτών του κόσμου. Νομίζω ότι αυτή είναι η παγκόσμια αρμονία, η κοινωνική αρμονία".

    Όπως δήλωσε μάλιστα ο ίδιος ο συνθέτης, πρόκειται για ''μία γιορτή της μουσικής, του θεάματος, του ανθρώπινου δυναμικού, μία γιορτή ειρήνης''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 April 2002 - 20:55:13 UTC