Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανθρωπιστική βοήθεια προς Παλαιστινίους
  • [02] Φόρουμ για τη Δημοκρατία στα Δ.Βαλκάνια
  • [03] Αρχισε η πληρωμή της πρώορης σύνταξης των αγροτών
  • [04] Περισσότερο πράσινο για την Αθήνα μέχρι το 2004
  • [05] Στο Ιατρικό ο Γιαννόπουλος
  • [06] Το τραύμα πρώτη αιτία θανάτου
  • [07] Τα πρωτεία κρατάει η Ελλάδα στις αμβλώσεις
  • [08] Τηλεοπτικός μαραθώνιος για τους Καλάς στην ΕΤ 3
  • [09] Ο Ελτον Τζον στην αμερικανική Γερουσία για το AIDS

    [01] Ανθρωπιστική βοήθεια προς Παλαιστινίους

    13/4/2002 10:51:00 πμ

    Ποσό ύψους 500.000 δολαρίων διατίθεται, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ως μια πρώτη συνεισφορά της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών επιβίωσης του παλαιστινιακού λαού. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης, χαρακτήρισε τραγική την ανθρωπιστική κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη, ως συνέπεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, ενώ τόνισε ότι απαιτείται ευρύτερη ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας. Εν τω μεταξύ ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον υπεύθυνο θρησκευτικών υποθέσεων του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών και έναν Παλαιστίνιο βουλευτή.

    Σειρά πρωτοβουλιών για ανακούφιση των κατοίκων στις πόλεις Τζενίν, Ραμάλα και Βηθλεέμ

    Οπως ανακοίνωσε ο κ. Μπεγλίτης μετά από κοινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών και Υγείας Παπανδρέου και Παπαδόπουλου, αποστέλλεται ιατροφαρμακευτικό υλικό ύψους 100 χιλ. δολ. που αναμένεται να διατεθεί εντός των επόμενων 24 ωρών στην πόλη Τζενίν, ενώ ταυτόχρονα αποστέλλεται βοήθεια σε τρόφιμα, ύψους 100 χιλ. δολ. που θα διανεμηθεί στις πόλεις Ραμάλα και Βηθλεέμ, με στόχο να καλυφθούν ανάγκες διατροφής 1.000 οικογενειών για διάστημα ενός μηνός.

    Η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας οργανώνεται σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τον Πατριάρχη κ. Ειρηναίο, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα, Παλαιστινιακές μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καθώς και ορθόδοξες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

    ''Εχουμε ζητήσει από τις ισραηλινές αρχές - είπε ο κ. Μπεγλίτης - την απρόσκοπτη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας από τα σημεία ελέγχου και αναμένουμε από την πλευρά τους να εγγυηθούν τη μεταφορά αυτή. Παράλληλα έχουμε αποφασίσει να χρηματοδοτήσουμε άμεσα πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας μεταξύ των νέων Παλαιστινίων, που παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις λόγω του οικονομικού αποκλεισμού και των στρατιωτικών επιχειρήσεων, σε συνεργασία με φορείς της Παλαιστινιακής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Παλαιστίνης. Τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσουμε στη "διδυμοποίηση" ελληνικών με παλαιστινιακά νοσοκομεία για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων λειτουργίας τους. Αποφασίσαμε, επίσης, μόλις η κατάσταση το επιτρέψει, να πραγματοποιήσουμε, σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς και την Παλαιστινιακή Αρχή μια πρώτη αξιολόγηση των ζημιών σε έργα υποδομής ώστε να συμβάλει η χώρα μας αποτελεσματικά στη διαδικασία της ανασυγκρότησης των παλαιστινιακών εδαφών''.

    Τέλος, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών συνεργάζεται για το συντονισμό των ανθρωπιστικών αυτών πρωτοβουλιών με την Εκκλησία της Ελλάδος και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, ''η ετοιμότητα του οποίου για βοήθεια σε αυτές τις δύσκολες ώρες για τον παλαιστινιακό λαό, είναι ιδιαίτερα σημαντική και την χαιρετίζουμε''.

    Επίσκεψη Χριστόδουλου στα Ιεροσόλυμα

    Εν τω μεταξύ επέστρεψε το μεσημέρι από τα Ιεροσόλυμα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος και η συνοδεία του, μετά από το ταξίδι-αστραπή που πραγματοποίησε στην Αγία Πόλη.

    Οπως δήλωσε ο κ. Χριστόδουλος μόλις έφθασε στην Αρχιεπισκοπή, στόχος της αποστολής ήταν να δώσει η Εκκλησία της Ελλάδος κουράγιο και να υποστηρίξει τους ανθρώπους που αγωνίζονται εκεί για να μην έχουν την αίσθηση ότι είναι μόνοι.

    "Η Εκκλησία της Ελλάδος - είπε - ανέλαβε την υποχρέωση σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια από τρόφιμα και φάρμακα και ό,τι άλλο χρειάζεται για τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, καθώς εκτυλίσσεται μια τραγωδία σε αυτή την περιοχή, η οποία φαίνεται να μην έχει τέλος. Συναντηθήκαμε με τους θρησκευτικούς χριστιανούς ηγέτες της Ιερουσαλήμ και συζητήσαμε. Κάναμε μια κοινή ανακοίνωση στην οποία ζητούμε απο τους πολιτικούς να βρούν μια λύση για να παγιωθεί η ειρήνη σε αυτή την περιοχή και επίσης να παραμείνει αδιατάραχτο το καθεστώς των Αγίων Τόπων. Δυστυχώς δεν πήγαμε στην Βηθλεέμ όπως επιθυμούσαμε. Είχαμε ήδη υποβάλει το αίτημα, αλλά οι ισραηλινές αρχές δεν μας το επέτρεψαν παρά το γεγονός οτι ο σκοπός μας ήταν να συνοδέψουμε ενα φορτηγό με τρόφιμα. Είμαι βέβαιος οτι οι ισραηλινές αρχές θα δεχθούν τα τρόφιμα και την ανθρωπιστική βοήθεια που ετοιμάζουμε.

    Ο κ. Χριστόδουλος ευχήθηκε να βρεθεί λύση και το ταξίδι αυτό να συμβάλει ''μαζί με τις άλλες φιλότιμες προσπάθειες απ΄όπου προέρχονται προκειμένου να πάψει η άδικη αιματοχυσία της οποίας θύματα είναι ο άμαχος πληθυσμός και τα γυναικόπαιδα''. Υπάρχει ειδικό πρόγραμμα που θα το θέσουμε σ΄ενέργεια αυτές τις ημέρες, κατέληξε.

    [02] Φόρουμ για τη Δημοκρατία στα Δ.Βαλκάνια

    13/4/2002 10:57:00 πμ

    Συνεχίζονται και σήμερα για δεύτερη μέρα, στη Θεσσαλονίκη, οι εργασίες του φόρουμ για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια, που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Μιλώντας στις εργασίες του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης των κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και το ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της ώστε η πολύπαθη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων να μην αφεθεί στην τύχη της.

    [03] Αρχισε η πληρωμή της πρώορης σύνταξης των αγροτών

    13/4/2002 11:01:00 πμ

    Αρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα, η καταβολή της αποζημίωσης του Προγράμματος Πρόωρης Συνταξιοδότησης Αγροτών, σε 29.250 δικαιούχους. Υπολογίζεται ότι το ύψος της μηνιαίας σύνταξης ανέρχεται από 311 ευρώ μέχρι και 367 ευρώ.

    [04] Περισσότερο πράσινο για την Αθήνα μέχρι το 2004

    13/4/2002 11:27:00 πμ

    Την επέκταση του προγράμματος πρασίνου στην Αττική, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ανακοίνωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, διευκρινίζοντας ότι το συνολικό κόστος των αναπλάσεων και του πρασίνου, υπερβαίνει τα 463.68 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 158 δισεκατομμύρια δραχμές. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τον Εθνικό Κήπο, το Λυκαβηττό, όλα τα ολυμπιακά έργα, τα προσφυγικά (Κουντουριώτικα), στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ στη συμβολή των οδών Ερμού και Πειραιώς, θα υπάρξει μία τεράστια ανάπλαση που θα φέρει το όνομα "Η Τρίτη Πλατεία" ή Πολιτιστικό Πάρκο Κεραμεικού. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις στα Κουντουριώτικα και στον Κεραμεικό.

    Ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών

    Στα Κουντουριώτικα, θα υπάρξει μια μεγάλη παρέμβαση στην καρδιά της πόλης, σε μια έκταση 20 στρεμμάτων, που θα αναπλαστεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και την ιστορία της και θα συνδεθεί με το χώρο του σημερινού νοσοκομείου "Ελπίδα".

    Ενα τμήμα της θα υλοποιηθεί μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες στα πλαίσια της ανάπλασης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η μελέτη της οποίας έχει ήδη ανατεθεί. Το υπόλοιπο λόγω του μεγέθους του έργου, θα ολοκληρωθεί αργότερα, είναι όμως μια παρέμβαση που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής.

    Σε ό,τι αφορά στην "Τρίτη Πλατεία" στον Κεραμεικό, πρόκειται για μία πολύ μεγάλη παρέμβαση, σε μία αρκετά υποβαθμισμένη περιοχή, όπου σήμερα συγκεντρώνονται εκεί ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού, το αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της παλιάς λαχαναγοράς, ο χώρος του Γκαζιού, μέχρι τις πλατείες του Ρουφ, στις γραμμές του τρένου οδός Κωνσταντινουπόλεως και ο αδιαμόρφωτος χώρος στη γωνία Ιεράς Οδού και Πειραιώς, όπου το εργοτάξιο της πρώτης επιλογής του σταθμού του Μετρό που καταργήθηκε με τη νέα χάραξη, θα λειτουργήσει ως υπόγειο γκαράζ. Η συνολική αυτή επιφάνεια ανέρχεται σε 140 στρέμματα και είναι μια επιφάνεια ανάλογη με τον Εθνικό Κήπο.

    Ηδη, έχει ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης του αμαξοστασίου του ΗΛΠΑΠ για την κατασκευή νέου στο Ρουφ, κι έχουν προχωρήσει οι νομικές διαδικασίες για την απαλλοτρίωση της αγοράς.

    Μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα υπάρχει ένας μεγάλος χώρος πρασίνου στη συγκεκριμένη περιοχή. Με την ολοκλήρωση του έργου θα έχει δημιουργηθεί ένας σημαντικός υποδοχέας πολιτιστικών λειτουργιών, στην ευρύτερη περιοχή.

    Οσον αφορά το πρόγραμμα πρασίνου στα ολυμπιακά έργα, η κυρία Παπανδρέου τόνισε ότι θα φυτευθουν 820 χιλιάδες δένδρα από 280 χιλιάδες που προέβλεπε αρχικώς το πρόγραμμα και 14 εκατομμύρια θάμνοι από 12 εκατομμύρια που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την κυρία Παπανδρέου, στις ανάγκες ποτίσματος των εν λόγω φυτών.

    Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέθεσε στο ΙΓΜΕ μελέτη για τον εντοπισμό των περιοχών που θα γίνουν γεωτρήσεις, καθώς όπως εκτιμάται, θα χρειαστούν 20 χιλιάδες κυβικά, 800 κυβικά νερό ημερησίως. Μια πρώτη έρευνα έδειξε, ότι για το πότισμα των φυτών, θα αξιοποιηθούν τα νερά του Ηριδανού, του Ιλισού και της ΕΥΔΑΠ. ΚΟΜΒΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

    Τέλος η κα Παπανδρέου ανέφερε ότι εντός της άνοιξης ξεκινάει η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου της Λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος του Φάρου Ψυχικού, καθώς έχει επιλεγεί ο ανάδοχος του έργου

    [05] Στο Ιατρικό ο Γιαννόπουλος

    13/4/2002 11:12:00 πμ

    Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών νοσηλεύεται ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει πέτρα στο νεφρό και υποβάλλεται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή

    [06] Το τραύμα πρώτη αιτία θανάτου

    13/4/2002 11:32:00 πμ

    Νόσος της σύγχρονης εποχής με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις είναι το τραύμα, που αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 1-40 ετών και την τρίτη αιτία θανάτου για όλες τις ηλικίες στις προηγμένες χώρες. Το ένα τρίτο, επίσης, των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι τραυματίες. Τα τραύματα είναι πραγματική μάστιγα, αφού εξ αιτίας τους πέθαναν την τελευταία δεκαετία 20.000.000 άτομα σ' όλο τον κόσμο, ενώ σε κάθε θάνατο αντιστοιχούν και τέσσερις βαριά τραυματίες. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα συμβαίνουν κάθε χρόνο περίπου 24.000 ατυχήματα (τροχαία, εργατικά, τυχαία, καθώς και πράξεις βίας), που έχουν ως αποτέλεσμα 2.500 νεκρούς και 32.000 τραυματίες, από τους οποίους οι 4.500 σε σοβαρή κατάσταση. Το ετήσιο οικονομικό κόστος των ατυχημάτων στη χώρα μας έχει υπολογιστεί, ότι φθάνει τα 115 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Τρόποι αντιμετώπισης

    Η σύγχρονη αντιμετώπιση του πολυτραυματία είναι το θέμα εκτεταμένης συζήτησης, που θα γίνει κατά τη διάρκεια του 17ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν στις 11Απριλίου, με συντονιστή τον καθηγητή χειρουργικής στο Α.Π.Θ. Βασίλειο Δαλαΐνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο κ. Δαλαΐνας, το 50% των θανάτων συμβαίνει μέσα στα πρώτα λεπτά στον τόπο του δυστυχήματος κυρίως λόγω βλάβης του στελέχους του εγκεφάλου, διατομής του νωτιαίου μυελού, ρήξης της αορτής ή του μυοκαρδίου.

    Ακόμη ένα 30% των θανάτων συμβαίνει μέσα σε λίγες ώρες "χρυσή ώρα" από τον τραυματισμό, όπου συνήθως ο πολυτραυματίας βρίσκεται στο δρόμο ή κατά τη διακομιδή ή στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και συνήθως οφείλεται σε βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή σε αιμορραγία κάποιου κοιλιακού οργάνου ή αιμοφόρων αγγείων.

    Τέλος το 20% των θανάτων επισυμβαίνει κατά τη διάρκεια της μετέπειτα νοσηλείας των τραυματιών σε λίγες μέρες ή εβδομάδες λόγω κυρίως (στο 78% των περιπτώσεων) σήψης και δυσλειτουργίας οργάνων πολλών συστημάτων.

    Γι αυτό η άμεση αντιμετώπιση έχει ιδιαίτερη σημασία και μάλιστα όχι μόνο για την επιβίωση του τραυματία, αλλά και για την άμεση και απώτερη ποιότητα της ζωής του και τις οικονομικοκοινωνικές συνέπειες μιας τέτοιας κατάστασης (παρατεταμένη, μόνιμη αναπηρία κλπ).

    Η προνοσοκομειακή αντιμετώπιση του τραυματία οφείλει να είναι σαφής και προδιαγεγραμμένη προέκταση της ενδονοσοκομειακής. Μελέτες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις θανάτους, κυρίως κατά το πρώτο δίωρο, θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί. Στις χώρες με σύγχρονο σύστημα αντιμετώπισης των πολυτραυματιών έπεσε θεαματικά το ποσοστό θανάτων των πρώτων ωρών με την ταχύτατη και αποτελεσματική αντιμετώπιση στον τόπο του ατυχήματος και την αστραπιαία μεταφορά με ελικόπτερα σε ειδικά κέντρα, που είναι χωροταξικώς κατανεμημένα. Τ

    α κέντρα αυτά, κατάλληλα εξοπλισμένα, βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και έχουν γιατρούς όλων των ειδικοτήτων σε οριζόντια ανάπτυξη με ενιαία διεύθυνση. Η αντιμετώπιση του πολυτραυματία γίνεται με πρωτόκολλα, που καθορίζουν τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενέργειες. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί η ιατροποιημένη θεραπευτική παρέμβαση σε προνοσοκομειακό επίπεδο, εκφραστής της οποίας είναι το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ). Το σύστημα αυτό προσομοιάζει με αυτά, που εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζονται σε χώρες της Ευρώπης, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

    [07] Τα πρωτεία κρατάει η Ελλάδα στις αμβλώσεις

    13/4/2002 11:39:00 πμ

    Την πρώτη θέση στις αμβλώσεις κατέχει η Ελλάδα συγκριτικά, τόσο με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όσο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο μεγάλος αριθμός των εκτρώσεων, που πραγματοποιούνται, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια του γάμου και που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές (συμφύσεις μήτρας, απόφραξη των σαλπίγγων κλπ) είναι και ο βασικός λόγος της ύπαρξης του τόσο υψηλού ποσοστού υπογονιμότητας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες στις εκτρώσεις οφείλεται το 40% της μείωσης της γονιμότητας της γυναίκας

    Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα 150.000 ζευγάρια δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, γιατί έχουν στο ιστορικό τους τουλάχιστον μια έκτρωση, που στο σύνολό τους υπερβαίνουν τις 250.000 το χρόνο, από τις οποίες περίπου 40.000 διενεργούνται σε ανήλικα κορίτσια ηλικίας κάτω των 16 ετών. Επίσης το ένα τρίτο από αυτές γίνονται σε γυναίκες παντρεμένες, που θα ήθελαν να τις αποφύγουν, αν είχαν τα οικονομικά μέσα για μεγαλύτερη οικογένεια. Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία ανακοίνωσε ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Ιωάννης Μπόντης μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών του 17ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου, που διοργανώθηκε από την Ιατρική Εταιρεία Θεσσαλονίκης.

    Στο χρονικό διάστημα 1980-1999, τόνισε ο κ. Μπόντης, η Ελλάδα παρουσιάζει μια μείωση της γονιμότητάς της κατά 41% διπλάσια δηλαδή ποσοστιαία μείωση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αντίθετα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παρουσιάζουν έναν έντονο δυναμισμό, αφού στο ίδιο χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση του συντελεστή γονιμότητας κατά 14%.

    Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα προέκυψε μετά από την επίδραση διαφόρων παραμέτρων. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση του αριθμού των γάμων, που τελούνται σε ετήσια βάση, συνδυαζόμενη με την αύξηση του αριθμού των διαζυγίων, περιόρισε τον αριθμό των γεννήσεων, αφού στην Ελλάδα, αντίθετα με χώρες του εξωτερικού, το 97-98% των παιδιών γεννιούνται μέσα στο πλαίσιο ενός γάμου.

    Επίσης τα τελευταία χρόνια, είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών, είτε λόγω τρόπου ζωής, παρατηρείται μια αύξηση του μέσου όρου ηλικίας απόκτησης του πρώτου παιδιού, με αποτέλεσμα τα χρονικά περιθώρια απόκτησης δεύτερου να περιορίζονται σοβαρά.

    Παράλληλα, καθώς η απόφαση για το πρώτο ή το δεύτερο παιδί βραδύνει, αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας, γεγονός που αποτελεί γνωστό παράγοντα μειωμένης γονιμότητας. Έτσι μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος, που σχετίζεται με την υπογεννητικότητα, είναι η υπογονιμότητα που αντιμετωπίζουν πολλά νέα ζευγάρια. Έτσι η υπογεννητικότητα και η υπογονιμότητα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως δύο φαινόμενα συγκοινωνούντα και αλληλοτροφοδοτούμενα, τα οποία πρέπει να εξεταστούν και κυρίως να αντιμετωπιστούν συνολικά, προκειμένου να περιοριστούν σε σημαντικό βαθμό τα διαφαινόμενα συμπτώματα της δημογραφικής κατάρρευσης της χώρας μας, κατέληξε ο κ. Μπόντης.

    [08] Τηλεοπτικός μαραθώνιος για τους Καλάς στην ΕΤ 3

    13/4/2002 11:40:00 πμ

    Τηλεοπτικό μαραθώνιο με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση της φυλής των Καλάς που ζούν στο βορειοδυτικό Πακιστάν διοργανώνεται σήμερα το απόγευμα από τις 7.30 ως τις 11 το βράδυ από την ΕΤ 3. Για τον ίδιο σκοπό και προκειμένου να εμφανισθεί στον τηλεοπτικό μαραθώνιο βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ο νεαρός δάσκαλος της φυλής των Καλάς Ανίς Ομάρ. Ο 31χρονος Ανίς Ομάρ διδάσκει εδώ και δέκα χρόνια στα παιδιά των Καλάς Αγγλικά, την τοπική γλώσσα "Ουρντού"αλλά και τη γλώσσα των Καλάς με καθαρά ελληνικές όπως ισχυρίζονται τα μέλη της φυλής- ρίζες. "Khaire" σημαίνει "Χαίρετε" , "Ιλα" σημαίνει "Ελα" .

    Οι συνήθειες των Καλάς

    Σε ημερίδα για τη φυλή των Καλάς που διοργάνωσαν στο πανεπιστήμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης οι "Ελληνες Εθελοντές" (ομάδα ελλήνων Εκπαιδευτικών από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Πάτρα και την Πιερία) ο Ανίς Ομάρ αναφέρθηκε στην καταγωγή της φυλής του (υποστηρίζουν ότι κατάγονται από τον Μέγα Αλέξανδρο και τον στρατηγό του Σέλευκο). Ο μύθος θέλει μάλιστα τους Καλάς απογόνους των Μακεδόνων στρατιωτών που στον 3ο π.Χ αιώνα, κατά την εκστρατεία του Μακεδόνα στρατηλάτη στην Ασία, έμειναν στα μέρη τους και συνευρέθηκαν με ασιάτισες γυναίκες.

    Ο Ανίς Ομάρ αναφέρθηκε σχεδόν με ενθουσιασμό και σε δεκάδες άλλες λέξεις των Καλάς που ισχυρίζεται πως έχουν ελληνική ρίζα. Χεμάν - ο χειμώνας, Δοντούγια - τα δόντια , Ισπάτα - ασπασμός , Ντι Τζάου - Ο Δίας Ζεύς.

    Οι 3.000 εναπομείνατες Καλάς που ζούν στις κοιλάδες Ρουμπούρ , Μπουμπουρέτ και Μπιρίρ του Ινδικού Καυκάσου (στη χώρα του Πακιστάν) είναι οι μόνοι από τα 135 εκατομμύρια του μουσουλμανικού πληθυσμού της χώρας που παράγουν και πίνουν κρασί , επιτρέπουν τις προγαμιαίες σχέσεις, χορεύουν κυκλικά , φορούν πολύχρωμες στολές και καλύμματα της κεφαλής (ταυτίζονται με τις Μακεδονικές "καυσίες").

    Στα σχολεία τους τα 600 παιδιά των Καλάς που αντιμετωπίζονται ως μειονότητα από την κυβέρνηση του Πακιστάν, διδάσκονται Αγγλικά, Ουρντού (η γλώσσα της περιοχής) , μαθηματικά, Πακιστανική ιστορία, Ισλαμική κουλτούρα και γενικές γνώσεις . Οι "Ελληνες Εθελοντές" δραστηριοποιούνται εδω και επτά χρόνια με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων - χορηγιών για την ενίσχυση των Καλάς.

    Ηδη έχουν ανεγερθεί σχολεία, δεξαμενές πόσιμου νερού, ναοί , λουτρά κ.α ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα οικονομικών υιοθεσιών των μαθητών Καλάς αντί 200 δολαρίων για τις ετήσιες σπουδές κάθε παιδιού. Ο λογαριασμός των Ελλήνων Εθελοντών στην Εθνική Τράπεζα είναι : 201/ 48055500.

    [09] Ο Ελτον Τζον στην αμερικανική Γερουσία για το AIDS

    13/4/2002 11:23:00 πμ

    Ο βρετανός σταρ της ποπ και μαχητικό στέλεχος της εκστρατείας κατά του AIDS, σερ Ελτον Τζον, μιλώντας χθες στην αμερικανική Γερουσία είπε ότι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο πρέπει να κάνει περισσότερα, ώστε να αναχαιτίσει τη χειρότερη επιδημία στον κόσμο. Ο διάσημος τραγουδιστής και συνθέτης, του οποίου το ίδρυμα για την καταπολέμηση του AIDS έχει χρηματοδοτήσει με 35 εκατομμύρια δολάρια προγράμματα πρόληψης και θεραπευτικής αγωγής σε 55 χώρες την τελευταία δεκαετία, ουδέποτε είχε μιλήσει σε πολιτειακό όργανο. Σε συνέντευξή του πριν την ομιλία του, είπε ότι είχε τρακ. Ωστόσο, ο Ελτον Τζον μίλησε με ευγλωτία για την παγκόσμια μάστιγα, που ήδη έχει πλήξει περίπου 25 εκατομμύρια ζωές.

    Ανάγκη αύξησης των κονδυλίων

    "Αυτή είναι η κυβέρνηση της πλουσιότερης χώρας στην ιστορία και εγώ βρίσκομαι εδώ για να σας ζητήσω περισσότερα χρήματα ώστε για να σταματήσει η χειρότερη επιδημία στην ιστορία", τόνισε απευθυνόμενος στην Επιτροπή Υγείας, Παιδείας και Εργασίας της Γερουσίας.

    Τα μέλη της επιτροπής άκουγαν με προσοχή, κυρίως όταν ο Ελτον Τζον τόνισε ότι "καλλιτέχνες και πολιτικοί συχνά χειροκροτούνται αλλά αυτό που πράγματι ενδιαφέρει είναι αν αυτό που πράττουν είναι κάτι ξεχωριστό". Πρόσθεσε ότι ορισμένα από τα προγράμματα που το ίδρυμά του χρηματοδότησε ήταν πολύ απλά.

    Στην Κένυα, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία για το AIDS εφοδιάστηκαν με δίκυκλα, ώστε η πρόσβαση να είναι ευκολότερη και σε περισσότερο κόσμο.

    Στο Σοβέτο της Νότιας Αφρικής, ένας ξενώνας εκκλησιαστικού ιδρύματος που προσφέρεται για όσους έχουν νοσήσει από AIDS έχει μόλις οκτώ κλίνες, σε μια χώρα όπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

    Ο δημοκρατικός γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Εντουαρντ Κένεντι και πρόεδρος της επιτροπής Υγείας είπε ότι επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την αύξηση των κονδυλίων, ώστε του χρόνου να έχουν συγκεντρώσει 500 εκατομμύρια δολάρια από 400, για την εκστρατεία κατά της νόσου.

    Πηγή: Ρόιτερ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 13 April 2002 - 8:54:30 UTC