Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Σημίτη
  • [02] Νέα κριτήρια για τις προσλήψεις στο Δημόσιο
  • [03] Σύγκρουση αμαξοστοιχίας με ταξί
  • [04] Χωρίς ταξί για δύο μέρες
  • [05] Απεργιακές κινητοποίησεις σε όλη τη χώρα
  • [06] Με προβλήματα η κυκλοφορία στον νέο κόμβο
  • [07] Αιφνίδιος θάνατος καταδρομέα
  • [08] Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος
  • [09] Πολύνεκρη έκρηξη στο Κασμίρ
  • [10] Ν. Κορέα:Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών
  • [11] Η Αλ Κάιντα πίσω από την έκρηξη στην Τυνησία
  • [12] Δημοσκοπήσεις για τη γαλλική προεδρεία
  • [13] Έναρξη διαλόγου για το φορολογικό

    [01] Συναντήσεις Σημίτη

    16/4/2002 11:50:00 πμ

    Τα προβλήματα στις Πολεοδομίες των νησιών τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη που έχει από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με την Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, τον Υπουργό Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη και την Υφυπουργό Περιβάλλοντος Ροδούλα Ζήση. Επίσης, στη 1:00 το μεσημέρι ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τη Γ.Γ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά από αίτημα της ίδιας, στη 1:30 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη, μια συνάντηση στην οποία οι δύο άνδρες θα συζητήσουν όλες τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

    [02] Νέα κριτήρια για τις προσλήψεις στο Δημόσιο

    16/4/2002 11:20:00 πμ

    Τις προτεινόμενες ρυθμίσεις στο σύστημα προσλήψεων, παρουσιάζει αυτήν την ώρα, ο Yπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης στην αρμόδια επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργος Νικητιάδης δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι οι νέες ρυθμίσεις δίνουν λύση στο θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων και επιταχύνουν με αξιοκρατία τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Τα βασικά κριτήρια είναι τα προσόντα των υποψηφίων, η προϋπηρεσία, η γνώση ξένης γλώσσας και η γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

    Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κατάργησης των ορίων ηλικίας.

    Πρόσθετη μοριοδότηση συμβασιούχων με προϋπηρεσία 24 μηνών, ώστε να διεκδικήσουν με σοβαρές πιθανότητες την πρόσληψή τους σε μόνιμες θέσεις, της ειδικότητας τους, στο Δημόσιο και την Αυτοδιοίκηση προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Η ρύθμιση αυτή, ισχύει για όσους έχουν προσληφθεί μετά την 1/1/1994 και θα ισχύσει για τις προσλήψεις μέχρι το τέλος του 2004.

    [03] Σύγκρουση αμαξοστοιχίας με ταξί

    16/4/2002 8:38:00 πμ

    Αμαξοστοιχία του ΟΣΕ συγκρούσθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες με ΤΑΞΙ, σε φυλασσόμενη διάβαση στην Δραπετσώνα. Τραυματίσθηκαν ελαφρά ο 50χρονος οδηγός του οχήματος Ευάγγελος Μόλαρης και η συνεπιβάτης Ανθούλα Γκούμα 51 ετών

    [04] Χωρίς ταξί για δύο μέρες

    16/4/2002 11:18:00 πμ

    Χειρόφρενο τραβάνε τα ταξί στο λεκανοπέδιο της Αττικής από τις 5:30 το πρωί της Τετάρτης και για 48 ώρες. Οι ιδιοκτήτες διεκδικούν αυξήσεις στα κόμιστρα, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8, ανέρχονται σε 20% ενώ, ειδικά για τις διαδρομές από και προς το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", διεκδικούν τριπλασιασμό της αποζημίωσης. Το υπουργείο Μεταφορών απορρίπτει αυτές τις αυξήσεις.

    [05] Απεργιακές κινητοποίησεις σε όλη τη χώρα

    16/4/2002 10:11:00 πμ

    24ωρη απεργία έχουν κηρύξει για την Πέμπτη οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΔΑΣ και Αυτόνομη Παρέμβαση για το Ασφαλιστικό. Συμμετέχουν πολλά εργατικά κέντρα, ανάμεσά τους της Αθήνας,του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

    Τη διαφωνία της εκφράζει η ΠΑΣΚΕ του ΕΚΑ, που κατηγορεί τις υπόλοιπες παρατάξεις για "μικροκομματικές και μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες" και για "αδιέξοδη και επιζήμια τακτική". Στην απεργία θα συμμετάσχει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

    [06] Με προβλήματα η κυκλοφορία στον νέο κόμβο

    16/4/2002 9:45:00 πμ

    Μεγάλο μποτιλιάρισμα δημιουργήθηκε χτες στον κόμβο της Κηφισίας, στο ύψος του ΟΤΕ στο Μαρούσι, που δόθηκε στην κυκλοφορία φιλοδοξώντας να δώσει ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας. Προβλήματα υπάρχουν σε πολλά σημεία της λεωφόρου Κηφισίας πριν από το σημείο αυτό, αφού προετοιμάζονται τα εργοτάξια για την κατασκευή των άλλων ανισόπεδων κόμβων.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου που επισκέφτηκε το σημείο, συνέστησε στους οδηγούς υπομονή και πρόσθεσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει καλύτερη ρύθμιση της σήμανσης.

    [07] Αιφνίδιος θάνατος καταδρομέα

    Πηγή: NET 105,8 fm 16/4/2002 9:15:00 πμ

    Από άγνωστη αιτία και μετά από σπασμούς και υψηλό πυρετό που εμφάνισε αιφνιδίως, πέθανε στις 4:30 τα ξημερώματα ο 20χρονος καταδρομέας Γεώργιος Φωναζάκης, που μαζί με άλλους συναδέλφους του, εκτελούσε νυχτερινή πορεία σε ορεινή περιοχή της Αγίας Ρούμελης στη νότια Κρήτη. Στον άτυχο στρατιώτη προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον νοσοκόμο της μονάδας και από ιδιώτη γιατρό. Κατά την διάρκεια της μεταφοράς του στα Χανιά εξέπνευσε.

    Ο στρατιώτης κατάγονταν από το Ρέθυμνο και υπηρετούσε σε μονάδα καταδρομών της Κρήτης.

    [08] Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος

    16/4/2002 8:24:00 πμ

    Νέες συναντήσεις με τον Αριέλ Σαρόν και με τον Γιάσερ Αραφάτ, σήμερα και αύριο αντίστοιχα, θα έχει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες ισραηλινά θωρακισμένα εισέβαλαν στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης. Χθες ο Αριέλ Σαρόν, μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους, είχε δηλώσει πως ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από τη Τζενίν και τη Ναμπλούς μέσα μία εβδομάδα αλλά επανέλαβε την άρνησή του να διαπραγματευτεί με τον Γιάσερ Αραφάτ.

    Σε δίκη ο ηγέτης της Φατάχ

    Σιμόν Πέρες

    Ο Σαρόν, σχετικά με τη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη που προτάθηκε να γίνει υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε υπουργικό επίπεδο. Προηγουμένως όμως αντιτάχθηκε κατηγορηματικά στη συμμετοχή του Παλαιστίνιου ηγέτη. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι η παρουσία του Γιάσερ Αραφάτ δεν είναι απαραίτητη για την έναρξη μια τέτοιας διάσκεψης.

    Ενώπιον της δικαιοσύνης προτίθεται να φέρει η ισραηλινή κυβέρνηση τον Μαρουάν Μπαργούτι, ηγέτη της "Φατάχ" στην Δυτική Όχθη, που συνελήφθη χθες από το στρατό στη Ραμάλα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σιμόν Πέρες μιλώντας στο CNN. Εναντίον του Μπαργούτι εκκρεμούν υποψίες ότι ηγείται των "Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα", ένοπλης ομάδας που πρόσκειται στην "Φατάχ" και έχει αναλάβει την ευθύνη για τα πλέον αιματηρά πλήγματα κατά του Ισραήλ.

    Ο Πέρες επανέλαβε την άποψη ότι ο Αραφάτ αποτελεί τον μόνο "αξιόπιστο" συνομιλητή και πως θα πρέπει να είναι η μόνη αρχή πάνω από τα ανεξέλεγκτα στοιχεία.

    Για την ένταση στη μεθόριο με τον Λίβανο, ο Πέρες τόνισε πως η "Χεζμπολάχ", η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν και τη Συρία, "επιζητεί μία κλιμάκωση" ανοίγοντας ένα "νέο μέτωπο". Την ίδια στιγμή η οργάνωση δηλώνει ότι αψηφά τις επιταγές του Κόλιν Πάουελ και θα συνεχίσει τις επιθέσεις της κατά των ισραηλινών στρατευμάτων που κατέχουν τα διαφιλονικούμενα αγροκτήματα Σεμπάα.

    Διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Ισραήλ

    Πολλές χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον για να διαδηλώσουν την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στη σύγκρουσή του με τους Παλαιστίνιους. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ταύτιζαν τις ισραηλινές επιθέσεις με τον αντιτρομοκρατικό πόλεμο που διεξάγει η αμερικανική κυβέρνηση μετά τα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Μεγάλη εκδήλωση υποστήριξης προς το Ισραήλ έγινε χθες και στη Ρώμη, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, πολλών άλλων πολιτικών και διανοουμένων και 10.000.

    Στη Μαδρίτη, ωστόσο 12.000 άτομα διαδήλωσαν υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και υπέρ της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη.

    Οι 15 υποστηρίζουν τις κινήσεις Πάουελ

    Οι 15 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στη διπλωματική προσπάθεια του Κόλιν Πάουελ, προσθέτοντας το αίτημα της ΕΕ για εκεχειρία, άμεση απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη, αποχή κάθε τρομοκρατικής ενέργειας και έναρξη διαλόγου.

    Την κοινή τους βούληση να επισκεφθούν από κοινού το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κ.κ. Παπανδρέου και Τζεμ, που συναντήθηκαν χθες στο Λουξεμβούργο ενόψει της σημερινής σύγκλισης του συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.

    Ανακατάληψη της Τουλκαρέμ-Επεισόδια γύρω από το Ναό της Γεννήσεως

    Ισραηλινά άρματα μάχης συνεπικουρούμενα από πυρά μαχητικών ελικοπτέρων εισέβαλαν τα ξημερώματα στην πόλη Τουλκαρέμ, στα βόρεια της Δυτικής Όχθης και ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχό της χωρίς να αντιμετωπίσουν κάποια ουσιώδη αντίσταση, ανέφεραν Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες. Την ανακατάληψη της Τουλκαρέμ επιβεβαιώνουν και στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ, τονίζοντας ότι πρόκειται για περιορισμένη επιχείρηση με στόχο τη σύλληψη υπόπτων.

    Ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε χθες βράδυ τις επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου εναντίον των περίπου 200 Παλαιστινίων που βρίσκονται μέσα στο Ναό της Γεννήσεως της Βηθλεέμ, μεταδίδοντας από μεγάφωνα εκκωφαντικούς θορύβους και επαναλαμβανόμενα μηνύματα για παράδοσή τους. Στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στον τομέα γύρω από την Βασιλική της Γεννήσεως τραυματίστηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και ένας Παλαιστίνιος.

    Συλλήψεις στελεχών της Χαμάς

    Δύο τοπικοί ηγέτες της "Χαμάς" στη Ραμάλα συνελήφθησαν σήμερα από τον ισραηλινό στρατό, ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Ιερουσαλήμ. Στη διάρκεια της νύχτας, ο στρατός συνέλαβε στην κοινότητα της Μπετούνια κοντά στη Ραμάλα τον "τοπικό ηγέτη της Χαμάς" Τζαμάλ Τάουιλ" και τον επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης στην περιοχή, Ασράφ Αμπού Ουάρντα, ανέφερε η ίδια πηγή και πρόσθεσε ότι οι δύο συλληφθέντες "είναι υπεύθυνοι για το φόνο πολλών Ισραηλινών".

    [09] Πολύνεκρη έκρηξη στο Κασμίρ

    Πηγή: ΑΠΕ 16/4/2002 10:57:00 πμ

    Τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων αρκετοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, από έκρηξη παγιδευμένου μοτοποδηλάτου στην περιοχή Αουαντιπόρα στο ινδικό Κασμίρ, 30 χλμ νότια της θερινής πρωτεύουσας Σριναγκάρ.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, ενώ μέχρι στιγμής ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη. Ωστόσο, οι αρχές την αποδίδουν σε αυτονομιστές μουσουλμάνους. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι 2 μαθητές και 4 Ινδοί στρατιώτες.

    Η αμφισβητούμενη περιοχή Τζαμού και Κασμίρ παραμένει στο επίκεντρο στρατιωτικής έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Η Ινδία ελέγχει το 45% του Κασμίρ, το Πακιστάν το 1/3 και η Κίνα το υπόλοιπο. Περίπου 12 οργανώσεις ανταρτών μάχονται κατά της Ινδικής κυριαρχίας στο Κασμίρ, όπου σύμφωνα με τις αρχές περίπου 33.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα 12 χρόνια συγκρούσεων. Οι αυτονομιστές ανεβάζουν στις 80.000 τον απολογισμό των θυμάτων.

    [10] Ν. Κορέα:Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

    16/4/2002 9:37:00 πμ

    Στους 120 ανέρχονται μέχρι αυτή την ώρα οι νεκροί από τη χθεσινή συντριβή αεροσκάφους των κινεζικών αερογραμμών, στη Νότια Κορέα, οκτώ άτομα αγνοούνται, ενώ από τους 38 τραυματίες οι 28 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το αεροσκάφος συνετρίβη εν μέσω πυκνής ομίχλης και βροχής σε δασώδη βουνοπλαγιά, κοντά στο αεροδρόμιο που εξυπηρετεί τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Νοτίου Κορέας, την Πουσάν. Σύμφωνα με Νοτιοκορεάτη αξιωματούχο, είναι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους είναι ζωντανός. Στο Μπόινγκ 767 επέβαιναν 155 επιβάτες και 11μελές πλήρωμα.

    [11] Η Αλ Κάιντα πίσω από την έκρηξη στην Τυνησία

    16/4/2002 8:53:00 πμ

    Με προκήρυξή της σε αραβική εφημερίδα, η οργάνωση Αλ Κάιντα του Μπιν Λάντεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την πολύνεκρη έκρηξη ενός βυτιοφόρου, την προηγούμενη Πέμπτη, μπροστά από τη συναγωγή της νήσου Τζέρμπα, στην Τυνησία. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 16 άτομα, από τους οποίους οι 11 ήταν Γερμανοί τουρίστες που περνούσαν με το τουριστικό λεωφορείο τους.

    ''Αυτή η επιχείρηση αυτοκτονίας είναι η απάντηση στα ισραηλινά εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα'', αναφέρει το κείμενο, το οποίο σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα Αλ-Κοντς Αλ-Αράμπι είναι ''αυθεντική προκήρυξη'' της Αλ Κάιντα.

    [12] Δημοσκοπήσεις για τη γαλλική προεδρεία

    Πηγή: NET 105,8 fm 16/4/2002 9:27:00 πμ

    Ζακ Σιράκ

    Ο δεξιός πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 5ης Μαΐου με το 51% των ψήφων, δηλαδή με μικρή διαφορά από τον συνυποψήφιό του και σημερινό πρωθυπουργό, σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν. Αυτά είναι τα αποτελέσματα σφυγμομέτρησης του IFOP, που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

    Ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαν-Μαρί Λε Πεν λαμβάνει 10,5% και προηγείται του Ζαν-Πιερ Σεβενεμάν της αριστεράς, που λαμβάνει 8,5%.

    [13] Έναρξη διαλόγου για το φορολογικό

    16/4/2002 8:31:00 πμ

    Αρχίζει αύριο ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς για την φορολογική μεταρρύθμιση, μετά την ολοκλήρωση του οποίου η κυβέρνηση θα διαμορφώσει τη θέση της. Ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, τόνισε ότι η έκταση της μεταρρύθμισης θα είναι τέτοια ώστε να μην διασαλευτεί η δημοσιονομική σταθερότητα. Βασικοί άξονες στη φορολογική μεταρρύθμιση είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, η απλοποίηση και διαφάνεια του φορολογικού συστήματος και η ενίσχυση της εργασίας, των συντάξεων, των επιχειρήσεων και των επενδύσεων.

    Ο υπουργός δήλωσε ότι σε ένα μήνα η κυβέρνηση θα καταθέσει τη δική της πρόταση για τις αλλαγές στη φορολογία και επανέλαβε ότι η πρόταση της επιτροπής Γεωργακόπουλου δεν δεσμεύει την κυβέρνηση. Διευκρίνισε τέλος, ότι οι αλλαγές που θα αποφασιστούν θα ισχύσουν από την 1.1.2003.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 April 2002 - 9:03:48 UTC