Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή το ασυμβίβαστο του βασικού μετόχου
  • [02] Τηλεδιάσκεψη με τον Πέτρο Ευθυμίου
  • [03] ΗΠΑ: μετακινήσεις των ιρακινών πυραύλων
  • [04] Βόλεϊ-Α1: πρωταθλητής ο Ηρακλής

    [01] Στη Βουλή το ασυμβίβαστο του βασικού μετόχου

    22/4/2002 10:19:00 μμ

    Στη Βουλή κατατέθηκε απόψε το βασικό νομοσχέδιο που καθορίζει την έννοια του βασικού μετόχου για τον οποίο ισχύει το ασυμβίβαστο της παράλληλης δραστηριοποίησης στον τομέα των ΜΜΕ και τον τομέα των προμηθειών του Δημοσίου. Βασικός μέτοχος θεωρείται όποιος κατέχει ποσοστό 5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, ή ανεξαρτήτως ποσοστού εάν ο αριθμός των μετοχών που κατέχει υπερβαίνει το ποσοστό που κατέχουν οι άλλοι μέτοχοι. Ασυμβίβαστο ισχύει και για συζύγους ή συγγενείς μέχρι τετάρτου βαθμού, εφ όσον όμως είναι οικονομικά εξαρτημένοι. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του νόμου από τις ίδιες τις επιχειρήσεις το πρόστιμο είναι ίσο με το 100% του κεφαλαίου ή του πάγιου εξοπλισμού και σε περίπτωση υποτροπής φτάνει μέχρι την ανάκληση της άδειας ή την διακοπή της δραστηριότητάς τους. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα αρχίσει μετά το Πάσχα.

    Ρύθμιση για τα λεγόμενα ''παρένθετα πρόσωπα''

    Στο νομοσχέδιο ορίζονται ως παρένθετα πρόσωπα, εκείνα που είναι οικονομικά εξαρτημένα ή ενεργούν βάσει γενικής, ή ειδικής συμφωνίας για λογαριασμό, ή καθ υπόδειξη άλλου προσώπου. Στους ίδιους περιορισμούς, υπάγονται οι συγγενείς και οι σύζυγοι των εν λόγω επιχειρηματιών, μέχρι τετάρτου βαθμού, "εφ όσον δεν μπορούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν οικονομική αυτοτέλεια" σε σχέση μαζί τους. Ο όρος της οικονομικής εξάρτησης, μπαίνει για τους συγγενείς, προκειμένου να αποφευχθεί η απόδοση "οικογενειακής ευθύνης", η οποία, κατά την εισηγητική έκθεση, αποτελεί "απαρχαιωμένο νομικό θεσμό".

    Με τις ρυθμίσεις για τα "παρένθετα πρόσωπα", θεωρείται ότι αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα της παράκαμψης της νομοθεσίας, μέσω παράκτιων (off-shore) εταιριών, καθώς "η χώρα μας, είναι η μόνη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, που έχει καθιερώσει, ήδη από το 1988, την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών των επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης μέχρι φυσικού προσώπου, ως βασικό κανόνα". Ο έλεγχος των παραπάνω, ανατίθεται αποκλειστικά στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης-από την άλλη, οι αρχές του Δημοσίου που αναθέτουν τα δημόσια έργα, ή τις προμήθειες, σε ιδιώτες, υποχρεούνται να υποβάλλουν τα στοιχεία που έχουν για τις εν λόγω επιχειρήσεις, στο Τμήμα Ελέγχου και Διαφάνειας του ΕΣΡ, προκειμένου να υπάρξει διασταύρωσή τους.

    Το Οργανο, εντός 20 το πολύ, εργάσιμων ημερών, υποχρεούνται να έχει εκδώσει πιστοποιητικό που να βεβαιώνει τη μη συνδρομή των ασυμβίβαστων ιδιοτήτων. Κάθε δε, αμφισβήτηση των αποφάσεων του ΕΣΡ, υπάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Κυρώσεις στους παραβάτες του νόμου

    Ενδιαφέρον τέλος, παρουσιάζουν και οι κυρώσεις στους παραβάτες του νόμου:

    - Σε περίπτωση που οι ασυμβίβαστες ιδιότητες εντοπίζονται στην επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο της ενημέρωσης, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει και στο 100% του κεφαλαίου της, ή της αξίας του πάγιου εξοπλισμού της και αν υπάρξει υποτροπή, το ΕΣΡ μπορεί να επιβάλλει ακόμα και την ανάκληση της άδειας της επιχείρησης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στο ΕΣΡ να επιβάλλει ποινές σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι μια επιχείρηση ΜΜΕ, "ασκεί, ή επιδιώκει να ασκήσει με άμεσο, ή έμμεσο τρόπο, αθέμιτη επιρροή στη διαδικασία σύναψης μίας, ή περισσοτέρων δημοσίων συμβάσεων".

    - Σε περίπτωση που η συνδρομή της ασυμβίβαστης ιδιότητας διαπιστωθεί στο πρόσωπο του μετόχου, οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις επιβάλλονται από το ΕΣΡ, αποκλειστικά στο μέτοχο και όχι στην ίδια την εταιρία, καθώς ο μέτοχος έχει αυτοτελή νομική προσωπικότητα. Το πρόστιμο είναι ωστόσο υψηλό: Μπορεί να φθάσει μέχρι και το εικοσαπλάσιο της ονομαστικής, ή της χρηματιστηριακής αξίας του συνόλου των μετοχών που συνυπολογίστηκαν για το χαρακτηρισμό του ως βασικού μετόχου, ενώ σε περίπτωση που το εν λόγω άτομο τυγχάνει να είναι διευθυντικό στέλεχος, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει και το 20πλάσιο των ετήσιων αποδοχών του, ή, σε περίπτωση υποτροπής, να τιμωρηθεί με απαγόρευση εκλογής, ή διορισμό του σε ανάλογη θέση για ένα έως πέντε έτη. Εναλλακτικά, το ΕΣΡ μπορεί να επιβάλλει στον κατηγορούμενο, την εκποίηση εντός τριών μηνών, του αριθμού των μετοχών, ή δικαιωμάτων ψήφου που τον κατέστησαν "βασικό μέτοχο και σε περίπτωση μη-συμμόρφωσης, να ακυρώσει το σύνολο των μετοχών του.

    - Για τα όργανα της διοίκησης που ενδεχομένως να παρακάμψουν τις αποφάσεις του ΕΣΡ, προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Εφ όσον δε, διαπιστωθεί λαθροχειρία εκ μέρους μέλους του προσωπικού του ίδιου του ΕΣΡ, η τιμωρία του θα είναι φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.

    [02] Τηλεδιάσκεψη με τον Πέτρο Ευθυμίου

    Πηγή: ΑΠΕ 22/4/2002 7:42:00 μμ

    Με τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Αιγαίου, Οικονομικό και Μετσόβειο Πολυτεχνείο, συνδέθηκε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου στην ειδικά διαμορφωμένη με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα αίθουσα του υπουργείου. Κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, ο υπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, με πρυτάνεις, επιστήμονες, τεχνικούς υπεύθυνους και συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα που απασχολούν τα Πανεπιστήμια.

    Ένα απ αυτά είναι και οι ειδικοί λογαριασμοί που αν δεν αρθούν οι γραφειοκρατικές δεσμεύσεις που επιβάλλονται από το υπουργείο οικονομικών, όπως είπαν ορισμένοι πανεπιστημιακοί, αρκετά ιδρύματα θα έχουν πρόβλημα λειτουργίας τις αμέσως επόμενες ημέρες.

    Εξάλλου, από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν για τη χρηματοδότηση από το ΕΠΕΑΕΚ-2 Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών που λειτουργούν ήδη στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

    Υποβλήθηκαν συνολικά 155 προτάσεις και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 118 προτάσεων με ποσό συνολικού ύψους 14.200.000 ευρώ για δύο ακαδημαϊκά έτη, 2001-2 και 2002-3.

    [03] ΗΠΑ: μετακινήσεις των ιρακινών πυραύλων

    Πηγή: ΑΠΕ 22/4/2002 11:04:00 μμ

    Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς δήλωσε σήμερα ότι, όπως διαπιστώνεται, το Ιράκ αύξησε τις μετακινήσεις των συστοιχιών πυραύλων εδάφους-αέρος SAM στις ζώνες αεροπορικού αποκλεισμού τόσο στις βόρειες, όσο και στις νότιες περιοχές της χώρας. Ο Αμερικανός στρατηγός πρόσθεσε ότι οι μετακινήσεις αυτές ήταν οι πιο σημαντικές που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια.

    "Δεν θεωρούμε ότι αυτό σημαίνει κάτι άλλο από αυτό που διαπιστώνουμε", τόνισε. "Ο μοναδικός λόγος για τον οποίον το αναφέρω σήμερα είναι ακριβώς για να υπογραμμίσω το γεγονός ότι βάλλουν κατά των Αμερικανών, ενώ αυτοί οι τελευταίοι περιπολούν στις ζώνες απαγόρευσης των πτήσεων", κατέληξε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, αφού επεσήμανε ότι τα αεροσκάφη αυτά ενεργούν σύμφωνα με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    [04] Βόλεϊ-Α1: πρωταθλητής ο Ηρακλής

    Πηγή: ΑΠΕ 22/4/2002 9:00:00 μμ

    Ιστορία έγραψε σήμερα ο Ηρακλής. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης στέφθηκε για 1η φορά πρωταθλήτρια Ελλάδας στο βόλεϊ ανδρών, καθώς σ έναν συγκλονιστικό γ τελικό, ο ''γηραιός'' επικράτησε με 3-2 του Ολυμπιακού. Αν και βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ, ο Ηρακλής, βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να ισοφαρίσει αρχικά και να επικρατήσει στο τελευταίο σετ με 15-8. Δυστυχώς, μετά το τέλος του αγώνα δημιουργήθηκαν σοβαρά επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των γηπεδούχων και την αστυνομία.

    Πρωταγωνιστές οι Κράβαρικ, Κωνσταντίνοφ και Γκόμεζ

    Μορφές των πρωταθλητών οι Κράβαρικ και Κωνσταντίνοφ, ενώ για τον Ολυμπιακό ο πραγματικός ήρωας ήταν ο Γκόμεζ που προσπαθούσε μόνος του για όλα.

    Τα σετ: 25-16, 20-25, 25-22, 23-25, 8-15


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 April 2002 - 21:10:47 UTC