Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε επιφυλακή για τα κρούσματα μυοκαρδίτιδας
  • [02] Πρωτοβουλία Παπανδρέου για Μεσανατολικό
  • [03] Συνεδρίαση νέου οργάνου του ΠΑΣΟΚ
  • [04] Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Γ. Παπαντωνίου
  • [05] Ο βασικός μέτοχος των ΜΜΕ στη Βουλή
  • [06] Επίσκεψη Σημίτη στο Υπ. Εσωτερικών
  • [07] Εντονες αντιδράσεις για προβάδισμα Λεπέν
  • [08] Συνομιλίες για το Ναό Γεννήσεως στη Βηθλεέμ
  • [09] Βουλγαρία:Ελέγχεται η επιδημία πανούκλας
  • [10] Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

    [01] Σε επιφυλακή για τα κρούσματα μυοκαρδίτιδας

    23/4/2002 9:39:00 πμ

    Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι υγειονομικές μονάδες της χώρας, για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού από τις ιογενείς λοιμώξεις, μετά τα τέσσερα νέα κρούσματα μυοκαρδίτιδας. Τις επόμενες μέρες αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για την ταυτότητα του ιού που προκαλεί τα κρούσματα της νόσου, ενώ καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος τόνισε ότι παγκοσμίως δεν έχει υπάρξει επιδημία μυοκαρδίτιδας.

    Καταγραφή διαγνωσμένων περιστατικών

    Στο μεταξύ, άλλοι τρεις άνθρωποι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο ''Αγία Ολγα'' με συπτώματα περιμυοκαρδίτιδας και άλλο ένα στο ''Αμαλία Φλέμιγκ''. Οι τρεις ασθενείς είχαν παρατεινόμενη ίωση με συμπτώματα ανάλογα με τη γρίπη και δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο.

    Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι οι λοιμώξεις οφείλονται σε διαφορετικούς ιούς, όπως ο ιός Κοχάξι και ο ιός της γρίπης.

    Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων επισημαίνει ότι συνεχίζει τη συστηματική επιδημιολογική επιχείρηση και την παρακολούθηση της έξαρσης εμπύρετης λοίμωξης σε συνεργασία με όλα τα Περιφερειακά Συμβούλια Υγείας και τα νοσοκομεία της χώρας.

    Επίσης, τονίζει ότι εάν τα συμπτώματα αυτά έχουν να κάνουν με οξύ και επίμονο πόνο στην περιοχή του θώρακα πίσω στην πλάτη, αλλά και στην κοιλιακή χώρα είναι επιβεβλημένη η άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο.

    Οι επιστήμονες του Κέντρου διευκρινίζουν πως η συχνότητα των σπανίων αυτών επιπλοκών βρίσκεται στα αναμενόμενα όρια. Αναμένεται, δε, να ζητηθεί από τα καρδιολογικά τμήματα των νοσοκομείων να αναφέρουν τον ακριβή αριθμό διαγνωσμένων περιστατικών μυοκαρδίτιδας, προκειμένου να αποφεύγονται τα φαινόμενα σύγχυσης που σήμερα υπάρχουν.

    [02] Πρωτοβουλία Παπανδρέου για Μεσανατολικό

    23/4/2002 11:18:00 πμ

    Επιστολή -έκκληση των επικεφαλής τριών θρησκευτικών δογμάτων στην Ιερουσαλήμ μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στους ομολόγους του, που συμμετέχουν από χθες στην Ευρωμεσογειακή διάσκεψη της Βαλένθια για το παλαιστινιακό. Στην επιστολή γίνεται λόγος για άταφους Παλαιστίνιους νεκρούς και τραυματίες μοναχούς, καθώς και για καταστροφή ιερών τόπων της χριστιανοσύνης.

    [03] Συνεδρίαση νέου οργάνου του ΠΑΣΟΚ

    23/4/2002 11:09:00 πμ

    Τα θέματα αιχμής της κυβερνητικής πολιτικής, τα ανοιχτά μέτωπα που αντιμετωπίζει το κυβερνών κόμμα, καθώς και η γενικότερη πολιτική συγκυρία τίθενται επί τάπητος απόψε στην πρώτη συνεδρίαση του νέου οργάνου επικοινωνιακού σχεδιασμού, υπό τον Πρωθυπουργό.

    Το Eνιαίο Kέντρο Πολιτικού και Eπικοινωνιακού Σχεδιασμού, όπως αποκαλείται, στελεχώνουν ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Νίκος Αθανασάκης, ο Μιχάλης Νεονάκης, ο Νίκος Θέμελης και ο Γιώργος Πανταγιάς.

    [04] Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Γ. Παπαντωνίου

    23/4/2002 8:13:00 πμ

    Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Το πρωί ο υπουργός θα συμετάσχει στο Forum Κοινωνικού διαλόγου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Γ' Σώμα Στρατού.

    Το μεσημέρι θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Το βράδυ θα συναντηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΛΒΟ, καθώς και με εκπροσώπους άλλων φορέων.

    Συνέντευξη στο ''Defense News''

    Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της αμυντικής επιθεώρησης "Defense News" αναφέρεται στην αμυντική στρατηγική της Ελλάδας, την αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων, τις προτεραιότητες του εξοπλιστικού προγράμματος και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Παπαντωνίου υπογραμμίζει ότι η νέα αμυντική στρατηγική της Ελλάδας ανταποκρίνεται στις απειλές του νέου περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι για την Ελλάδα οι απειλές είναι σαφείς:

    1) οι συγκεκριμένες τουρκικές διεκδικήσεις εναντίον του εθνικού μας εδάφους και της κυριαρχίας μας που αναγκάζουν την Ελλάδα να ξοδεύει το 5% του ΑΕΠ για την άμυνα,

    2) η συνεχιζόμενη αστάθεια στα βόρεια σύνορα που δημιουργεί μια σημαντική ροή παράνομης μετανάστευσης και επηρεάζει σημαντικά την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, ενώ, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να εισέλθουν στην Ελλάδα στοιχεία του οργανωμένου εγκλήματος, και

    3) η ασύμμετρη απειλή από την αύξηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Για τη νέα αμυντική δομή της χώρας, ο κ. Παπαντωνίου τονίζει ότι αυτή έχει δυο στόχους:

    α) να δημιουργηθεί μια νέα δομή διοίκησης με την δημιουργία κοινών Αρχηγείων όπου θα συμμετέχουν όλοι οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων υπό την αρχηγία του Α/ΓΕΕΘΑ και

    β) να αναδιαρθρωθούν οι ένοπλες δυνάμεις, ώστε να κινούνται πιο ευέλικτα.

    Ως συμπληρωματικούς στόχους θέτει τη βελτίωση της εκπαίδευσης, την αντικατάσταση κληρωτών από επαγγελματίες στρατιώτες, τη δημιουργία μικρών και ευέλικτων μονάδων, την ενίσχυση των ειδικών δυνάμεων ταχείας ανάπτυξης και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών επικοινωνιών και πληροφορικής που στοχεύουν στη συλλογή, επεξεργασία και διακίνηση πληροφοριών και θα επιτρέψουν την πλήρη χρήση των "έξυπνων όπλων" που έχει ήδη προμηθευθεί η Ελλάδα.

    Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του εξοπλιστικού προγράμματος, ο κ. Παπαντωνίου σημειώνει ότι τα κύρια οπλικά συστήματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα είναι άρματα μάχης, αεροσκάφη, φρεγάτες, μεταγωγικά ελικόπτερα, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και επικοινωνιών, και συστήματα συλλογής πληροφοριών.

    Παράλληλα επισημαίνει πως η προμήθεια αυτών των οπλικών συστημάτων δεν αποφασίζεται με βάση πολιτικά κριτήρια αλλά οι αποφάσεις στηρίζονται στο οικονομικό κόστος και την τεχνική επάρκεια των όπλων. Επίσης, υποστηρίζει ότι αυτά τα κριτήρια χρησιμοποιήθηκαν στις πρόσφατες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.

    Σε σχετική ερώτηση για το EUROFIGHTER, σημειώνει ότι υπάρχει πολιτική απόφαση για την προμήθεια του, αλλά το ΚΥΣΕΑ έχει αποφασίσει να αναβληθεί η υπογραφή του συμβολαίου για μετά το 2004. Χαρακτηρίζει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεδομένη και θεωρεί το ρόλο των ΗΠΑ στα Βαλκάνια κρίσιμο και ουσιαστικό, προσθέτοντας ότι η αμερικανική παρουσία θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή κυρίως για πολιτικούς λόγους.

    Τέλος, για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ επισημαίνει ότι η Ελλάδα ευνοεί τη μέγιστη δυνατή επέκταση προς Ανατολάς σε εύθετο χρόνο και μετά από μια σταδιακή διαδικασία που θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία.

    "Πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ χωρών Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας, η οποία θα πρέπει να γίνει μέλος μιας ευρύτερης Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά πρέπει να προχωρήσουμε με προσοχή και σταδιακά", καταλήγει ο κ. Παπαντωνίου.

    [05] Ο βασικός μέτοχος των ΜΜΕ στη Βουλή

    23/4/2002 11:33:00 πμ

    Κατατέθηκε τη Βουλή, το νομοσχέδιο που καθορίζει την έννοια του βασικού μετόχου, για τον οποίο ισχύει το ασυμβίβαστο της παράλληλης δραστηριοποίησης στον τομέα των ΜΜΕ και τον τομέα των προμηθειών του Δημοσίου. Βασικός μέτοχος θεωρείται όποιος κατέχει ποσοστό 5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης ή ανεξαρτήτως ποσοστού, εάν ο αριθμός των μετοχών που κατέχει υπερβαίνει το ποσοστό που κατέχουν οι άλλοι μέτοχοι.

    ''Κερκόπορτα για τη διαπλοκή στα ΜΜΕ" χαρακτήρισε τη ρύθμιση η ΝΔ.

    [06] Επίσκεψη Σημίτη στο Υπ. Εσωτερικών

    23/4/2002 11:28:00 πμ

    Το υπουργείο Εσωτερικών επισκέπτεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός.

    O κ. Σημίτης Θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη με κύρια θέματα την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τα μέτρα που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο δημόσιος τομέας και να βελτιωθεί η εικόνα του.

    [07] Εντονες αντιδράσεις για προβάδισμα Λεπέν

    23/4/2002 9:47:00 πμ

    Προβληματισμό τόσο στη Γαλλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη εξακολουθεί να προκαλεί το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας, εξέφρασαν την αντίθεση τους στη συμμετοχή του Ζαν Μαρί Λεπέν στο β' γύρο. Κομμουνιστές και σοσιαλιστές ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν τον Ζακ Σιράκ στις 5 Μαΐου. Ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους Γάλλους "να φράξουν το δρόμο στον Λεπέν, που είναι κίνδυνος για τη Δημοκρατία".

    Ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε επίσης ότι θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της 9ης και της 16ης Ιουνίου.

    Ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε ότι η Γαλλία έχει τραυματιστεί σοβαρά από την παρουσία στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών του ακροδεξιού Ζαν Μαρί Λεπέν.

    Ο ηγέτης της ακροδεξιάς στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογική αναμέτρηση δήλωσε ότι θα εγείρει το θέμα της αποχώρησης της Γαλλίας από την "Ευρώπη του Μάαστριχτ" αν εκλεγεί πρόεδρος της χώρας του.

    Πάντως, πολιτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το σοσιαλιστικό κόμμα να ζητήσει επίμονα από τον Ζοσπέν να αλλάξει γνώμη και να παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, όπου συγκεντρώνεται τώρα το ενδιαφέρον.

    [08] Συνομιλίες για το Ναό Γεννήσεως στη Βηθλεέμ

    23/4/2002 11:45:00 πμ

    Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι συναντώνται σήμερα στη Βηθλεέμ, προκειμένου να δώσουν τέλος στην πολιορκία των 200 και πλέον Παλαιστινίων που βρίσκονται μέσα στο Ναό της Γεννήσεως, όπως δήλωσε το μέλος του παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, Σαλάχ αλ Τααμάρι. Ο ίδιος, που θα είναι επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών, δήλωσε πως η ομάδα που θα συναντηθεί σήμερα στη Βηθλεέμ με τους ισραηλινούς υπευθύνους, "έλαβε το πράσινο φως από τον πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ. Στην ομάδα θα συμμετέχει κι ο δήμαρχος της πόλης.

    Ανταλλαγή πυρών - συλλήψεις Παλαιστινίων

    Οι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται κλεισμένοι στο Ναό αντάλλαξαν πυρά με τους Ισραηλινούς στρατιώτες που τους πολιορκούν από τις 2 Απριλίου.

    Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται πως οι Παλαιστίνιοι "άνοιξαν πυρ από πολλά σημεία μέσα στο συγκρότημα του ναού και μέσα από το ίδιο το κτίριο του".

    Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τον στρατό ότι προσπάθησε να καταλάβει με επίθεση τη βασιλική, ρίχνοντας πρώτα καπνογόνα και δακρυγόνα στον περίβολό της.

    Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Δυτική Οχθη 26 Παλαιστινίους "υπόπτους για τρομοκρατικές δραστηριότητες", σύμφωνα με στρατιωτικό ανακοινωθέν. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι εννιά Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στο χωριό Σουρίφ και πέντε στο Χαντέρ, που βρίσκονται στην περιοχή της Βηθλεέμ. Αλλοι πέντε Παλαιστίνιοι ακτιβιστές συνελήφθησαν στη Γιάτα,νότια της Χεβρώνας. Ολοι οι ύποπτοι θα υποβληθούν σε ανάκριση, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Εκτέλεση Παλαιστινίων για συνεργασία με το Ισραήλ

    Τρεις Παλαιστίνιοι που είχαν κατηγορηθεί για ''συνεργασία'' με τους Ισραηλινούς βρέθηκαν σήμερα νεκροί στο κέντρο της Χεβρώνας, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Τα πτώματα των τριών ''συνεργατών'' του Ισραήλ ήταν διάτρητα από σφαίρες, είχαν τα χέρια δεμένα στην πλάτη και είχαν πυροβοληθεί και στο κεφάλι", δήλωσε κάτοικος της Χεβρώνας. Χθες, πλήθος Παλαιστινίων επιχείρησε να λιντσάρει στο κέντρο της Ραμάλα τρεις άλλους "συνεργάτες των Ισραηλινών", που είχαν συλληφθεί από τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας. Οι τρεις "συνεργάτες" τραυματίστηκαν σοβαρά και ο ένας υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

    [09] Βουλγαρία:Ελέγχεται η επιδημία πανούκλας

    22/4/2002 5:23:00 μμ

    Οι υγεινομικές αρχές της Βουλγαρίας κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία πανούκλας σε χοίρους, που χτύπησε την περασμένη εβδομάδα 12 περιφέρειες του βόρειου τμήματος περιοχή της χώρας. Ο Βούλγαρος υφυπουργός Γεωργίας Μπόικο Μπόεφ ανακοίνωσε σήμερα ότι για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανούκλας θανατώθηκαν 364 άρρωστα γουρούνια, ενώ παραμένει υπό απαγόρευση το εμπόριο ζωντανών χοίρων σε όλη τη χώρα. Ο Μπόεφ ανέφερε ότι κύριες αιτίες για την εξάπλωση της λοίμωξης είναι οι παραλείψεις κατά τον εμβολιασμό των ζώων και ο ανεπαρκής έλεγχος από την Εθνική Κτηνιατρική Υπηρεσία της Βουλγαρίας. Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι όλοι οι υπεύθυνοι θα υποστούν τις συνέπειες.

    [10] Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

    23/4/2002 12:45:00 πμ

    Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου αποτελεί πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (IPA), η οποία προτάθηκε στην UNESCO από την κυβέρνηση της Ισπανίας, για να διευρυνθεί αργότερα από την Ομοσπονδία της Ρωσίας, εσωκλείοντας και την ιδέα των πνευματικών δικαιωμάτων. Έτσι, κατά την 28η συνεδρίαση της Γενικής Διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε από τις 25/10 έως τις 16/11 του 1996 ομόφωνα έγινε δεκτή η πρόταση υπ αριθμόν 28 C/3.18, με την οποία η 23η Απριλίου αναγορεύτηκε σε Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων.

    Η βάση της ενεργητικής εκπαίδευσης και της κριτικής σκέψης

    Οι ρίζες του εορτασμού βρίσκονται στην Καταλανία της Ισπανίας, όπου σύμφωνα με την παράδοση, στις 23 Απριλίου -ημέρα του Αγ.Γεωργίου- μαζί με κάθε βιβλίο που αγοράζεται προσφέρεται ένα τριαντάφυλλο. Και ένας περισσότερο. . οικουμενικός λόγος για την επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας: Η 23η Απριλίου είναι η ημερομηνία γεννήσεως ή θανάτου πολλών διάσημων συγγραφέων, όπως οι Miguel de Cervantes, William Shakespeare, Inca Garcilaso de la Vega, Maurice Druon, K. Laxness (Ισλανδός Νομπελίστας), Manual Mejia Vallejo, Vladimir Nabokov και Josep Pla.

    Η "Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων" στοχεύει στην πρόκληση της προσοχής των κυβερνητικών κλιμακίων και του κοινού με όχημα τη γνώση, την έκφραση και την επικοινωνία, που, παρά την έκρηξη των νέων μέσων, εξακολουθεί να παραμένει η βάση της ενεργητικής εκπαίδευσης και της κριτικής σκέψης. Επίσης, έμφαση δίνεται στον ρόλο των βιβλίων και των πνευματικών δικαιωμάτων στη δημιουργία ενός πολιτισμού της ειρήνης, της ανοχής και του παγκόσμιου διαλόγου.

    Ενας παγκόσμιος θεσμός μέσα από την παράδοση της Valencia

    Μια πρωτοβουλία των Καταλανών O Vicente Clavel υπήρξε ένας ανήσυχος και δημιουργικός δημοσιογράφος από τη Valencia. Το 1917 εγκαταστάθηκε στη Βαρκελώνη, όπου ίδρυσε τις Εκδόσεις Cervantes. Η πόλη αποτελούσε εκείνη την εποχή τον σημαντικότερο εκδοτικό πυρήνα της Ισπανίας, ενώ το ίδιο έτος με την άφιξη του Clavel ο καταλανός συνάδελφός του Gustau Gili έθετε τις βάσεις της ισπανικής Camara del Libro, ενός θεσμού που φιλοδοξούσε να συγκεράσει τα συμφέροντα όλων των παραγόντων που σχετίζονταν με το βιβλίο σε διεθνές επίπεδο.

    Ο Clavel, που βρέθηκε γρήγορα στη θέση του αντιπροέδρου της camara, είχε μια ιδέα στο μυαλό του και πέτυχε την πραγματοποίησή της από τον οργανισμό, παρουσιάζοντάς την στην κυβέρνηση του δικτάτορα Miguel Primo de Rivera. Έπρεπε να δημιουργηθεί μια μεγάλη γιορτή του βιβλίου με ετήσιο χαρακτήρα για την προώθηση της ανάγνωσης σε όλη την Ισπανία. Ο καταλανός υπουργός Εργασίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Eduardo Aunos, υπέγραψε στις 9 Φεβρουαρίου του 1926 το βασιλικό διάταγμα της ίδρυσης της γιορτής.

    Πανεπιστήμια, σχολεία, βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία άρχισαν να αφιερώνουν δημόσιες εκδηλώσεις στην ανάγνωση και την απόδοση τιμών στο ισπανικό βιβλίο. Ταυτόχρονα, οι κρατικοί φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα δημαρχεία όφειλαν να προχωρούν σε μέτρα για την αγορά και την διανομή των βιβλίων.

    Η γιορτή είχε οριστεί για τις 7 Οκτωβρίου, ημέρα των γενεθλίων του Cervantes. Ωστόσο, η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας κράτησε ελάχιστα: το 1930 η γιορτή μεταφέρθηκε στις 23 Απριλίου, ημέρα του θανάτου του συγγραφέα του Δον Κιχώτη, η οποία έδινε άλλωστε την εγγύηση για περισσότερο ήλιο...Στην Καταλανία ταυτίστηκε με την γιορτή του Sant Jordi (Αγίου Γεωργίου) και υπήρξε πραγματική διέξοδος για τον κόσμο τα χρόνια της δικτατορίας του Franco. Ωστόσο, δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο για το υπόλοιπο κράτος.

    Το 1996, και πάλι ως απάντηση στην πρωτοβουλία των καταλανών εκδοτών, η 23η Απριλίου αναγορεύτηκε από την Unesco σε Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που γιορτάζεται σήμερα σε όλο τον κόσμo...


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 April 2002 - 8:56:41 UTC