Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάλογος για τον νέο εκλογικό χάρτη
  • [02] Ασθενής σεισμική δόνηση στην Αθήνα
  • [03] Συνάντηση Στεφανόπουλου-Σημίτη
  • [04] Υποψηφιότητες ΠΑΣΟΚ για τρεις νομαρχίες
  • [05] Τη σκότωσε γιατί τον μάλωνε!
  • [06] Πέθανε ο Οργανωτικός Γραμματέας του ΕΚΘ
  • [07] ''Οχι'' του Ισραήλ στην επιτροπή του ΟΗΕ
  • [08] Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά Λεπέν και ρατσισμού
  • [09] Παραίτηση Μανασή από προεδρία Cosmote
  • [10] Σύσκεψη για Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
  • [11] Κλειστό αύριο το ΧΑΑ
  • [12] Μεγαλύτερες οι επενδύσεις των Ταμείων
  • [13] Παπαδήμος:Ριζικές μεταβολές σε όλα τα επίπεδα
  • [14] Επιστήμονες κατασκεύασαν ''μηχανική καρδιά''
  • [15] Εφυγε η Νίτσα Τσαγανέα
  • [16] Απαγορεύεται το τσιφτετέλι ως ατραξιόν στην Τουρκία

    [01] Διάλογος για τον νέο εκλογικό χάρτη

    Πηγή: NET 105,8 fm 30/4/2002 2:12:00 μμ

    Σε διάλογο καλεί τα κόμματα ο υπουργός Εσωτερικών, όχι για το θέμα αλλαγής του εκλογικού συστήματος, αλλά για το ενδεχόμενο κατάτμησης μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως αυτή της Β' Αθηνών, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε "περιφέρεια-γίγαντα". Ο Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι ο εκλογικός χάρτης της χώρας αλλάζει με βάση τη μετακίνηση του πληθυσμού, όπως προέκυψε από την τελευταία απογραφή, χωρίς την οποιαδήποτε παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών. "Πρόκειται για απλή αριθμητική, που καμία σχέση δεν έχει με πολιτικά παιχνίδια", πρόσθεσε ο υπουργός.

    Να σπάσει στα τέσσερα η Β περιφέρεια της Αθήνας, προτείνει μέσω της ΝΕΤ 105, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Ανωμερίτης.

    "Περιφέρεια-τέρας" τη χαρακτηρίζει και η Αννα Ψαρουδα Μπενακη.

    "Είναι αδιανόητο ο υπουργός Εσωτερικών να θέτει, από το παράθυρο, ξανά θέμα για τον εκλογικό νόμο" δήλωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, και πρόσθεσε ότι "φαίνεται πως βρίσκονται σε πανικό, εν όψει των επερχόμενων Νομαρχιακών και Δημοτικών Εκλογών, και προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη".

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Βασίλης Βαλασόπουλος δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι "χρειάζονται πολιτικές αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης για να κρατηθεί ο κόσμος στον τόπο του".

    Ναι στο διάλογο λέει η ΝΔ αλλά μετά τις εκλογές

    Ανοιχτή δηλώνει η Νέα Δημοκρατία να συζητήσει τις αλλαγές στον εκλογικό χάρτη, αλλά θέτει δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, ότι η ατζέντα της συζήτησης θα περιέχει μόνο αυτό το ζήτημα και δεύτερον ότι θα γίνει μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Οπως τόνισε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Δ. Σιούφας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Προκόπης Παυλόπουλος, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι δεν υπάρχει ζήτημα για αλλαγή του εκλογικού νόμου και ότι δεν πρόκειται να μπει σε καμία συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα.

    Ωστόσο, σημείωσαν, ότι αν η πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών αφορά αποκλειστικά και μόνο το θέμα που έχει ανακύψει μετά την απογραφή για τον αριθμό των εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια, τότε η Νέα Δημοκρατία μετά τις δημοτικές εκλογές θα συμμετάσχει σε αυτό τον διάλογο.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στο γεγονός ότι παρατηρείται μείωση των κατοίκων στην περιφέρεια και υπερσύγκεντρωσή τους στα αστικά κέντρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι γι' αυτό ευθύνεται η κυβερνητική πολιτική, που δεν έδωσε ανάπτυξη στην περιφέρεια και στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ο κ. Σιούφας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τη Νέα Δημοκρατία ανησυχεί περισσότερο ότι μία ακριτική περιοχή, όπως η Θεσπρωτία, γίνεται μονοεδρική, παρά ο γιγαντισμός της Β' εκλογικής περιφέρειας Αθηνών.

    Ο γραμματέας του πολιτισμού σχεδιασμού της ΝΔ Γιώργος Σουφλιάς, εξέφρασε ερωτηματικά γιατί η κυβέρνηση έδωσε αυτές τις αλλαγές μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και δεν ανέμενε λίγες ημέρες να τελειώσουν οι γιορτές του Πάσχα, εκτιμώντας ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να συνδέσει το θέμα με τον εκλογικό νόμο και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    Για το ενδεχόμενο να ''σπάσει'' η Β' περιφέρεια Αθηνών, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ότι είναι πιθανόν και ενδεχομένως στην ορθή κατεύθυνση, αλλά φοβούνται ότι και πάλι, όπως λένε, το κυβερνών κόμμα θα επιχειρήσει να κατατμήσει την περιφέρεια σε δύο ή τρεις μικρότερες, με βάση τα μικροκομματικά του οφέλη, όπως είχε κάνει, λένε, και στην περίπτωση του Καποδίστρια.

    [02] Ασθενής σεισμική δόνηση στην Αθήνα

    Πηγή: ΑΠΕ 30/4/2002 1:01:00 μμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:36 η οποία έγινε αισθητή στην Αθήνα και κυρίως στα βόρεια προάστιά της. Από το Αστεροσκοπείο ΑΘηνών γίνονται οι απαραίτητες μετρήσεις και αναμένεται σε λίγη ώρα να ανακοινωθεί το μέγεθος και το επίκεντρο του σεισμού. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο της Ραφήνας, 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας.

    [03] Συνάντηση Στεφανόπουλου-Σημίτη

    30/4/2002 12:43:00 μμ

    Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής αλλά και οι εσωτερικές εξελίξεις αποτέλεσαν το κύριο αντικείμενο της συνάντησης που είχαν σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ, δηλαδή το θέμα του Ευρωστρατού, και το Κυπριακό, ανέφερε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του αμέσως μετά. Επίσης, ενημέρωσε για τις επισκέψεις του στις βαλκανικές πρωτεύουσες, καθώς και στην επικείμενη στο Βελιγράδι, τον κ. Στεφανόπουλο. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως όλες οι Βαλκανικές χώρες θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, πράγμα που όμως είναι δύσκολο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Αντιδράσεις για ισχυρισμούς κατά του Προέδρου

    Ο κ. Σημίτης διευκρίνισε ότι χθες είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον ύπατο αρμοστή για την Ασφάλεια στην Ευρώπη Χαβιέ Σολάνα και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Για το θέμα του ευρωστρατού είπε ότι επισήμανε στον κ. Σολάνα πως θα πρέπει να υποβληθούν νέες προτάσεις για τη διευθέτηση του θέματος,από πλευράς ΕΕ.

    Στη συνομιλία του με τον Γλαύκο Κληρίδη, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνάντηση τέλη Μαϊου αρχές Ιουνίου, ενώ ο Κύπριος πρόεδρος του ανέφερε πως δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Στο μεταξύ, με σκληρή ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατίας απαντά σε ισχυρισμούς του δημοσιογράφου Βαγγέλη Παπαδόπουλου, ο οποίος σε εκπομπή του από τον τηλεοπτικό σταθμό Τηλε-Αστυ επιχείρησε να αμφισβητήσει το δημοκρατικό φρόνημα του Κωστή Στεφανόπουλου. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το γελοίο των ισχυρισμών του εν λόγω δημοσιογράφου είναι μεγαλύτερο από την κακοήθειά του.

    [04] Υποψηφιότητες ΠΑΣΟΚ για τρεις νομαρχίες

    30/4/2002 12:40:00 μμ

    Ο υφυπουργός Μεταφορών Σπύρος Βούγιας, θα διεκδικήσει το δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ τη δημαρχία Ηρακλείου, Κρήτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Κουράκης. Για το δήμο της Πάτρας, εξάλλου, ανακοινώθηκε άπω το ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιος, ο πρώην δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Καράβολας. Παράλληλα από το ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκαν τα ονόματα των υποψηφίων για τις νομαρχίες, Θεσ/νίκης, ο κ. Γρηγόρης Χατζησάββας, ελεύθερος επαγγελματίας, Ηρακλείου ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαρρής και για τη νομαρχία Αχαΐας ο πρώην βουλευτής Δ. Κατσικόπουλος.

    'Τα πρόσωπα, που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιους δημάρχους, δήλωσε ο κ. Κ. Λαλιώτης, έχουν προταθεί και επιλεγεί από τις Τοπικές Κοινωνίες, με ανοιχτό διάλογο και δημοκρατικές διαδικασίες.

    Οι υποψήφιοι Νομάρχες και Δήμαρχοι, που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ σε κάθε Νομό και Δήμο διευκρινίζεται από τον κ. Λαλιώτη, είναι ελεύθεροι, με διασφαλισμένους όρους αυτονομίας και ανεξαρτησίας, με δική τους ευθύνη και πρωτοβουλία, να συγκροτήσουν αντιπροσωπευτικούς και πολυσυλλεκτικούς Συνδυασμούς και να διαμορφώσουν τα προοδευτικά προγράμματά τους.

    [05] Τη σκότωσε γιατί τον μάλωνε!

    30/4/2002 6:00:00 μμ

    Στις φυλακές Αυλώνα οδηγήθηκε ο 15χρονος μαθητής, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στην ανακρίτρια, για τη δολοφονία της 69χρονης Λάουρας Δομενικιώτη, την περασμένη εβδομάδα,στο Βύρωνα. Στην απολογία του υποστήριξε ότι πολλές φορές το θύμα, τον μάλωνε επειδή άφηνε το ποδήλατό του έξω από την πόρτα της. Η δικαστική λειτουργός, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα προφυλακίσεων, έκρινε οτι ο νεαρός πρέπει να τεθεί υπό παρακολούθηση ψυχιάτρου.

    [06] Πέθανε ο Οργανωτικός Γραμματέας του ΕΚΘ

    30/4/2002 4:16:00 μμ

    Τη μάχη με την επάρατο νόσο έχασε σήμερα το πρωί ο Οργανωτικός Γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Θανάσης Σιούλης. Ο Θανάσης Σιούλης είχε διατελέσει πρόεδρος του ΕΚΘ, αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ και δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Θεσσαλονίκης.

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Μεγάλη Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Οσίας Ξένης. Η διοίκηση του ΕΚΘ με ανακοίνωσή της εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

    [07] ''Οχι'' του Ισραήλ στην επιτροπή του ΟΗΕ

    30/4/2002 5:06:00 μμ

    Αρνητική ήταν τελικά η απάντηση του Ισραήλ σχετικά με την αποστολή των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για εκτίμηση της καταστροφής στη Τζενίν, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμη οι όροι που έχει θέσει. Εν τω μεταξύ 27 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν πριν από λίγο τον πολιορκούμενο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, ενώ ο ισραηλινός στρατός άρχισε την αποχώρηση του από τη Χεβρώνα, αφού προηγουμένως συνέλαβε πάνω από 200 Παλαιστίνιους.

    Παραμένουν πολλοί εγκωβισμένοι στο Ναό της Γεννήσεως - Διαμεσολαβητή στέλνει το Βατικανό

    Είκοσι επτά άτομα εγκατέλειψαν νωρίς το απόγευμα το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν ξένοι ανταποκριτές.

    Οι άνθρωποι βγήκαν από την εκκλησία ένας-ένας συνοδευόμενοι από ιερείς και αφού επέδειξαν τις ταυτότητές τους στους Ισραηλινούς στρατιώτες επιβιβάσθηκαν σε ένα λεωφορείο που περίμενε απ' έξω.

    Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, οι μισοί από τους 27 που εγκατέλειψαν την εκκλησία είναι μέλη των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας και οι υπόλοιποι πολίτες.

    Το Ισραήλ άρχισε την πολιορκία του Ναού της Γεννήσεως στις 2 Απριλίου. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό εκπρόσωπο στο Ναό της Γεννήσεως έχουν καταφύγει 200-300 Παλαιστίνιοι ''μεταξύ των οποίων καμία σαρανταριά τρομοκράτες και από αυτούς περίπου δεκαπέντε ενέχονται σε ενέργειες εναντίον πολιτών στο Ισραήλ''. Ανάμεσα στους πολιορκημένους υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου τριάντα παιδιά.

    Το Ισραήλ αξιώνει την παράδοση των Παλαιστινίων μαχητών για να παραπεμφθούν σε δίκη στο ισραηλινό έδαφος ή να απελαθούν. Οι Παλαιστίνιοι ζητούν αντίθετα να τους εξασφαλισθεί ασφαλής δίοδος προς τη Λωρίδα της Γάζας.

    Παράλληλα το Βατικανό ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Πάπας αποστέλλει στους Αγίους Τόπους ειδικό εκπρόσωπο για την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος στο Ναό της Γεννήσεως, τον Γάλλο καρδινάλιο Ροζέ Ετσγκαρέ, πρόεδρο του συμβουλίου ειρήνης και δικαιοσύνης του Βατικανού και από τους στενότερους συνεργάτες του Ποντίφηκα.

    Ο καρδινάλιος Ετσγκαρέ αναχωρεί αύριο το πρωί και αναμένεται στην Ιερουσαλήμ γύρω στις 13.00 (ώρα Ελλάδος), για συνομιλίες με την ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία και θα παραμείνει στην περιοχή τουλάχιστον έως την Κυριακή.

    Πυροβολισμοί γύρω από το αρχηγείο του Αραφάτ - Αποχώρηση του στρατού και κύμα συλλήψεων στη Χεβρώνα

    Πυροβολισμοί ακούστηκαν σήμερα κοντά στο αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ, που είναι περικυκλωμένο από ισραηλινά στρατεύματα. Πάντως ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είναι σώος και αβλαβής, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι πυροβολισμοί ρίχτηκαν κοντά στη βόρεια πλευρά του συγκροτήματος στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, αλλά τα πυρά δεν στρέφονταν εναντίον των γραφείων. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό από πού προέρχονταν.

    Στο μεταξύ, τα ισραηλινά στρατεύματα άρχισαν σήμερα να αποσύρονται από τη Χεβρώνα, αφού προηγουμένως συνέλαβαν πάνω από 200 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων οι 40 περιλαμβάνονται στη λίστα καταζητούμενων του Ισραήλ, μετέδωσε ο ισραηλινός ραδιοσταθμός.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δεκάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα άρχισαν να αποχωρούν από τη Χεβρώνα, την τελευταία από τις μεγάλες παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Οχθης, στην οποία εισέβαλαν στο πλαίσιο της μεγάλης κλίμακας επιχείρησης που άρχισαν στις 29 Μαρτίου ύστερα από ένα κύμα παλαιστινιακών επιθέσεων αυτοκτονίας.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εισέβαλε στη Χεβρώνα χθες το πρωί για μια ''επιχείρηση σκούπα'' με στόχο να συντρίψει τις ''τρομοκρατικές υποδομές'' στην πόλη. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι.

    Το πρωί ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε εισβολή σε χωριό ανατολικά της Βηθλεέμ. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, οι στρατιώτες επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας και προέβησαν σε συλλήψεις.

    Τέλος ένας 25χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα όταν ισραηλινό άρμα μάχης άνοιξε πυρ εναντίον του προσφυγικού καταυλισμού της Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

    Εμμένει στην άρνηση του το Ισραήλ ως προς θέμα της Τζενίν

    Σε διπλωματικό επίπεδο το Ισραήλ αποφάσισε σήμερα να συνεχίσει να μπλοκάρει την μετάβαση της ομάδας των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμη οι όροι που έχει θέσει.

    Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε συμφωνήσει αρχικά στην μετάβαση της ομάδας του ΟΗΕ, αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησε διαφωνώντας με τις αρμοδιότητες και τη σύνθεση της αντιπροσωπείας. ''Το Ισραήλ έχει θέσει ενώπιον του ΟΗΕ μια σειρά κρισίμων θεμάτων για μία δίκαιη εξέταση των γεγονότων στην Τζενίν, αλλά εφόσον οι όροι αυτοί δεν ικανοποιούνται δεν υπάρχει πιθανότητα έναρξης της εξέτασης'' μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας επικαλούμενο κυβερνητική ανακοίνωση.

    Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό ότι διέπραξε σφαγές στον καταυλισμό, κάτι που απορρίπτει το Ισραήλ υποστηρίζοντας ότι οι στρατιώτες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτραπούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων στη διάρκεια των συγκρούσεων με Παλαιστινίους μαχητές.

    Το παραπάνω ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και σε νέα σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά τη χθεσινή, τρίτη αναβολή της αναχώρηση της ομάδας των ειδικών για την Ιερουσαλήμ.

    Παράλληλα στην άρση της πολιορκίας του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, αναμένεται να προχωρήσει ο ισραηλινός στρατός, καθώς ο Ισραήλ ως αντάλλαγμα, αποδέχθηκε πρόταση της αμερικανικής πλευράς, για τη μεταφορά μέσα στις επόμενες 48 ώρες, των έξι Παλαιστινίων απο το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη που φέρεται να κατηγορούνται για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού Ρεχάμ Ζεβί, σε φυλακές στην Ιεριχώ.

    Σύμφωνα με την αμερικανική πρόταση, οι Παλαιστίνιοι θα φρουρούνται απο Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιωτικούς ειδικούς, σε θέματα ασφαλείας.

    [08] Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά Λεπέν και ρατσισμού

    30/4/2002 1:04:00 μμ

    Τουλάχιστον 80.000 μαθητές και φοιτητές διαδήλωσαν χθες στο Παρίσι με συνθήματα κατά του Λε Πεν και του ρατσισμού, ενώ ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν και σε πολλές επαρχιακές πόλεις. Συνολικά, ξεπερνούν το 1.000.0000 οι Γάλλοι που έχουν μετάσχει σε αντιφασιστικές διαδηλώσεις την τελευταία εβδομάδα.

    Στο μεταξύ, δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στο Παρίσι εν όψει των μεγάλων διαδηλώσεων που θα γίνουν αύριο. Συγκεκριμένα, το πρωί θα διαδηλώσουν οι οπαδοί του Ζαν Μαρί Λε Πεν και το απόγευμα θα γίνει η πρωτομαγιάτικη διαδήλωση των συνδικάτων που φέτος θα έχει όμως καθαρά αντιφασιστικό χαρακτήρα.

    Σύμφωνα με τους οργανωτές της, η συμμετοχή θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο καθώς αναμένεται να μετάσχουν σε αυτήν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Εκτός από τα συνδικάτα, στη διαδήλωση καλούν όλα τα κόμματα της αριστεράς καθώς και πολλές δεκάδες κοινωνικά κινήματα και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

    Χθες, ο απερχόμενος πρόεδρος και υποψήφιος για επανεκλογή Ζακ Σιράκ έπλεξε μεν το εγκώμιο των νεαρών διαδηλωτών αλλά και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να εκτραπούν οι διαδηλώσεις τους. Πάντως, δεν επανέλαβε προηγούμενη έκκλησή του να σταματήσουν οι διαδηλώσεις.

    [09] Παραίτηση Μανασή από προεδρία Cosmote

    30/4/2002 5:41:00 μμ

    Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Cosmote υπέβαλε ο κ. Νίκος Μανασής. Στη συνέχεια, το διοικητικό συμβούλιο της Cosmote εξέλεξε ως πρόεδρο τον κ. Ελευθέριο Αντωνακόπουλο, νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ. Με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων του καθηκόντων, ο κ. Αντωνακόπουλος ευχαρίστησε τα μέλη του ΔΣ της Cosmote για την εμπιστοσύνη τους και εξήρε τη ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά του κ. Νίκου Μανασή στην επιτυχία της Cosmote. Εμφανίσθηκε επίσης αισιόδοξος ότι η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας θα συνεχιστεί προς όφελος των εργαζομένων, των πελατών και των μετόχων της, αλλά και της ελληνικής οικονομίας.

    [10] Σύσκεψη για Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης

    30/4/2002 6:05:00 μμ

    Σύσκεψη με θέμα την απορρόφηση του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, Μεταφορών Χρ. Βερελής, ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τ. Γιαννίτσης και υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Πάχτας.

    Δηλώσεις Χριστοδουλάκη

    Η πορεία υλοποίησης του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα μας, υπάρχοντος, μάλιστα, του δυσμενούς διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας μετά το τέλος της σύσκεψης.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε επίσης, ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ιδιωτικών επιχειρήσεων αλλά και των δημοσίων έργων ώστε να ολοκληρωθούν οι υποδομές στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

    [11] Κλειστό αύριο το ΧΑΑ

    30/4/2002 12:01:00 μμ

    Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα χρηματιστήρια Αξιών και Παραγώγων Αθηνών, λόγω μη λειτουργίας του πανευρωπαϊκού διατραπεζικού συστήματος εκκαθάρισης TARGET και του αντίστοιχου ελληνικού HERMES.

    [12] Μεγαλύτερες οι επενδύσεις των Ταμείων

    30/4/2002 9:37:00 πμ

    Αυξάνεται από 20 σε 23% το ποσοστό που τα Ταμεία μπορούν να επενδύσουν σε ακίνητες και κινητές αξίες από τα διαθέσιμά τους, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που καθιερώνει νέο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών φορέων. Το ποσό της επένδυσης αφορά κατά 60% τοποθέτηση σε κινητές αξίες, δηλαδή ομόλογα και μετοχές, και κατά 40% σε ακίνητα.

    [13] Παπαδήμος:Ριζικές μεταβολές σε όλα τα επίπεδα

    30/4/2002 9:35:00 πμ

    Στην εκτίμηση ότι θα διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αλλά και ο υψηλός πληθωρισμός, αναφέρεται η ετήσια έκθεση του απερχόμενου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο κ.Παπαδήμος, λίγο πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναδεικνύει ως πρωτεύοντα για την πορεία της εθνικής μας οικονομίας τις ριζικές μεταβολές, αλλά και την άμεση ανάγκη για αλλαγή της νοοτροπίας πολιτών και κράτους.

    Ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών

    Ως κεντρικό ζήτημα προβάλλεται η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, καθώς και η διαιώνιση της κατάστασης αυτής, που όπως αναφέρει, ο κ.Παπαδήμος θα οδηγήσει σε μείωση των πραγματικών εισοδημάτων και της απασχόλησης.

    Επισημαίνεται, επίσης ότι θα πρέπει να βελτιωθούν σημαντικά αρκετοί διαρθρωτικοί δείκτες προκειμένου να επιτευχθεί η πραγματική σύγκλιση

    Αμεση πρέπει να είναι και η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η κοινωνική ασφάλιση, η αγορά εργασίας και το φορολογικό, προκειμένου να διασφαλιστούν η διατήρηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και η επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης.

    Ο κ.Παπαδήμος εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί στο 3,5% ενώ ο πληθωρισμός για το 2002 θα διαμορφωθεί στο 3,5% σε μέσα επίπεδα. Ο αντίστοιχος πληθωρισμός για την ευρωζώνη θα τρέχει με ρυθμό 2%.

    Ασφαλιστικό και φορολογικό στην κορυφή των προτεραιοτήτων

    Όσον αφορά στις αλλαγές, για το ασφαλιστικό η ΤτΕ εκτιμά πως το πρόβλημα της βιωσιμότητας του, θα οξυνθεί, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι απαιτούνται παρεμβάσεις και στα όρια ηλικίας. Στην αντίθετη περίπτωση οι αλλαγές που θα απαιτηθούν στο μέλλον θα είναι περισσότερο απότομες και επώδυνες.

    [14] Επιστήμονες κατασκεύασαν ''μηχανική καρδιά''

    30/4/2002 3:20:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατασκεύασαν μια ''μηχανική καρδιά'' που, όπως ισχυρίζονται, αποτελεί την εναλλακτική λύση στις μεταμοσχεύσεις. Η συσκευή αυτή, με την επωνυμία VentrAssist τελειοποιήθηκε από την εταιρία MicroMedical Industries και ήδη δοκιμάζεται με επιτυχία σε ασθενείς του νοσοκομείου της Μελβούρνης Alfred Hospital.

    Ο γενικός διευθυντής της εταιρίας MicroMedical Industries, Μάικολ Σπούνερ, δήλωσε ότι η επαναστατική συσκευή, εκτός των άλλών βοηθά και στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος όσους αντιμετωπίζουν καρδιακή ανεπάρκεια και θα είναι σωτήρια για όσους δεν μπορούν να κάνουν μεταμόσχευση καρδιάς.

    ''Συνολικά γίνονται ετησίως 3500 μεταμοσχεύσεις καρδιάς στην Αυστραλία ενώ τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές καρδιακές παθήσεις ανέρχονται στις 800 χιλιάδες. Για κάποια απ΄ αυτά τα άτομα η συσκευή μας θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες'' είπε ο κ. Σπούνερ.

    [15] Εφυγε η Νίτσα Τσαγανέα

    30/4/2002 6:51:00 μμ

    Σε ηλικία 99 ετών έφυγε από τη ζωή η αγαπητή ηθοποιός Νίτσα Τσαγανέα. Η Νίτσα Τσαγανέα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου και ήταν η δεύτερη σύζυγος του ηθοποιού Χρήστου Τσαγανέα. Έπαιξε σε πολλά θεατρικά έργα και σε κινηματογραφικές ταινίες που άφησαν εποχή όπως ''Ενας ήρωας με παντούφλες'' και ''Οι Γερμανοί ξανάρχονται''. Πρωτόπαιξε σε τουρκική ταινία με τον τίτλο ''Ο κακός δρόμος'' το 1924. Η κηδεία της Νίτσας Τσαγανέα θα γίνει το Μεγάλο Σάββατο στις 11 το πρωί από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

    [16] Απαγορεύεται το τσιφτετέλι ως ατραξιόν στην Τουρκία

    30/4/2002 6:45:00 μμ

    Ως ξένο έθιμο το τσιφτετέλι τελεί πλέον "υπό διωγμό" στα τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας. Με απόφαση του ο υπουργός Τουρισμού της γείτονος απαγόρευσε το "χορό της κοιλιάς" στις παραδοσιακές εκδηλώσεις για τους ξένους τουρίστες με την ονομασία ''τουρκικές νύχτες''.

    ''Εχουμε φολκλορικούς χορούς και έθιμα δικά μας. Ο χορός της κοιλιάς δεν είναι τουρκικός χορός'', δήλωσε ο υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 30 April 2002 - 17:06:07 UTC