Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ήθη και Έθιμα της Πρωτομαγιάς
  • [02] Παράταση στον αποκλεισμό Αραφάτ
  • [03] Φόβοι επεισοδίων για την Πρωτομαγιά στη Γαλλία
  • [04] Η Λεβερκούζεν στον τελικό του Τσάμπιονς Λινγκ
  • [05] Εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

    [01] Ήθη και Έθιμα της Πρωτομαγιάς

    Αννίτα Πασχαλινού 1/5/2002 12:06:00 πμ

    Πρωτομαγιά. Πολύ πριν αποτελέσει σύμβολο κοινωνικών αγώνων η πρώτη μέρα του Μάη, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, με τη νίκη της Ανοιξης κατά του Χειμώνα και την ήττα του θανάτου από τη ζωή. Τον τόνο στα έθιμα της Πρωτομαγιάς δίνουν σήμερα τα λαϊκά τραγούδια που μιλούν για τη δροσιά, τη ζωντάνια και την άνθηση που γνωρίζει το μήνα Μάιο, η φύση αλλά και οι καρδιές των ανθρώπων.

    Ο Μάης των Αγροτών

    Την πρώτη μέρα του Μάη, οι περισσότεροι αναζητούν στη Φύση την ομορφιά και τη δροσιά της Ανοιξης.

    Κόβουν λουλούδια από τους αγρούς για να πλέξουν πολύχρωμα στεφάνια που θα κρεμάσουν στη συνέχεια στις πόρτες των σπιτιών τους. Όχι όμως όλοι.

    Για κάποιους, όπως για παράδειγμα τους αγρότες, τα λουλούδια χωρίς καρπούς, δεν είναι αυτό που αναζητούν.

    Για αυτό και επιλέγουν να φτιάξουν το Μάη τους με πρασινάδες και καρπούς χωρίς να παραλείπουν το σκόρδο για τη βασκανία και το αγκάθι για τον εχθρό.

    Στο Ρέισδερε της Σμύρνης, οι αγρότες, την παραμονή της Πρωτομαγιάς πήγαιναν στην εξοχή για να κόψουν οτιδήποτε είχε καρπό: σιτάρι, κριθάρι, κλαδιά συκιάς με τα σύκα, σκόρδα, κρεμμύδια, κλαδιά αμυγδαλιάς με τα αμύγδαλα, κλαδιά ροδιάς με τα ρόδια.

    Στις Κυδωνίες, σε κάθε στεφάνι έβαζαν ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τους εχθρούς και ένα στάχυ για την ευφορία.

    Στην Αγιάσο, κάνουν στεφάνια από όλα τα λουλούδια και βάζουν μέσα "δαιμοναριά", άγριο χόρτο με πλατιά φύλλα και κίτρινα λουλούδια για να δαιμονίζονται οι γαμπροί.

    Στη Σέριφο, αποβραδίς, κρεμούν στην πόρτα ένα στεφάνι από λουλούδια τσουκνίδες, σκόρδο και κριθάρι.

    Η Πρωτομαγιά είναι μια γιορτή στην οποία μετέχουν σε ορισμένες περιοχές όλοι οι κάτοικοι.

    Σε μερικά χωριά, της Κέρκυρας, οι κάτοικοι περιφέρουν έναν κορμό κυπαρισσιού, ο οποίος είναι σκεπασμένος με κίτρινες μαργαρίτες και γύρω γύρω του έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά. Με το μαγιόξυλο αυτό, οι νέοι εργάτες ντυμένοι με κάτασπρα παντελόνια και πουκάμισα και κόκκινα μαντήλια στο λαιμό βγαίνουν στους δρόμους, τραγουδώντας το Μάη.

    Στον Αγιο Λαυρέντιο του Βόλου, ο Μάης ενσαρκώνεται στο μαγιόπουλο, ένα παιδί στολισμένο με λουλούδια.

    Στη Ναύπακτο, το μαγιόπουλο συνοδεύουν γέροι με φουστανέλες βαστώντας στο ένα χέρι κουδούνια, στολισμένα με ανθισμένη ιτιά.

    Ακόμα και μιμικές πράξεις, περιλαμβάνουν τα έθιμα της Πρωτομαγιάς, αποβλέποντας στην πιο άμεση και πιο παραστατική αναπαράσταση της αναγέννησης της φύσης.

    Στο Ζαγόρι της Ηπείρου, τα κορίτσια του χωριού παίζουν το Ζαρείφη.

    Ένα παιδί, ξαπλώνει στο χλωρό χορτάρι και τα κορίτσια το στολίζουν με άνθη και πράσινα κλαδιά. Ύστερα, κάθονται γύρω του και αρχίζουν το θρήνο και τον οδυρμό.

    Ακριβώς το ίδιο έθιμο, τελείται την Πρωτομαγιά και στην Καστανιά Στυμφαλίας και ονομάζεται Φουσκοδέντρι.

    Ξεκινά μια νέα ζωή για τον άνθρωπο και τη φύση

    Πολλά έθιμα της Πρωτομαγιάς, ξεκινούν επίσης από την αντίληψη ότι ο Μάιος κάνει τα πάντα νέα. Μια νέα ζωή αρχίζει για τον άνθρωπο, όπως και για τη Φύση.

    Σε πολλά μέρη, όλα μέσα στο σπίτι πρέπει να ανανεωθούν.

    Στα Αγραφα, την Πρωτομαγιά, αδειάζουν από το βράδυ τα δοχεία. Δεν αφήνουν στάλα νερό μέσα. Τα ξημερώματα, τα κορίτσια παίρνουν τις στάμνες και πηγαίνουν στη βρύση. Την αλείφουν με βούτυρο, τη στολίζουν με λουλούδια, παίρνουν νερό και το πηγαίνουν σπίτι. Με το νερό αυτό, βάζουν μικρά παιδιά, τα οποία είναι καθαρά, να βρέξουν τους κάδους, όπου κοπανούν το γάλα και τα ζώα.

    Στο Ξηροχώρι της Εύβοιας, τα κορίτσια στολίζουν με λουλούδια και τα πηγάδια.

    Στην Κορώνη, το ράντισμα αυτό γίνεται με θαλασσινό νερό το οποίο ρίχνουν για το καλό, ακόμα και στα κεφάλια των παιδιών τους. Κάποια έθιμα της Πρωτομαγιάς, συναντώνται μόνο στα παιδικά παιχνίδια και αποσκοπούν στο "μαγικό" διώξιμο των φιδιών, ποντικών και ενοχλητικών ζωηφίων.

    Στην Ήπειρο, την παραμονή της Πρωτομαγιάς, τα παιδιά πηγαίνουν στους κήπους, χτυπώντας μαγειρικά σκεύη και λέγοντας

    " Όξω ψύλλος και ποντίκι,

    μεσ αρνί με το κατσίκι"

    [02] Παράταση στον αποκλεισμό Αραφάτ

    1/5/2002 11:37:00 πμ

    Ανίσχυρη καθίσταται πλέον η συμφωνία για την άρση του αποκλεισμού του Αραφάτ, καθώς ο ισραηλινός στρατός δεν επέτρεψε στους Παλαιστίνιους διαπραγματευτές να μπουν στο αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη για να πάρουν τη συγκατάθεσή του. Νωρίτερα ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, είχε υποστηρίξει ότι η άρση της πολιορκίας του Παλαιστίνιου ηγέτη θα γινόταν εντός 12 ωρών, εάν ο Αραφάτ αποδεχόταν τους όρους της συμφωνίας που προέβλεπε ότι οι έξι άνδρες που καταζητούνται από το Ισραήλ και είχαν βρει καταφύγιο στο αρχηγείο του θα τίθονταν υπό κράτηση στην Ιεριχώ, υπό αμερικανική και βρετανική επιτήρηση.

    Ο ΟΗΕ επανεξετάζει το ζήτημα της Τζενίν

    Την ίδια ώρα η ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται να συνεργαστεί και να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή του ΟΗΕ στην παλαιστινιακή πόλη Τζενίν, προκειμένου να διερευνήσει τις καταγγελίες για τη διάπραξη σφαγής από τα ισραηλινά στρατεύματα.

    Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ύστερα από αίτημα των αραβικών κρατών.

    Στο μεταξύ οι ιστραηλινές δυνάμεις, πραγματοποίησαν νέα εισβολή στην αυτόνομη παλαιστινιακή πόλη Καλκίγια στα βόρεια της Δυτικής Οχθης.

    Στη διάρκεια της επιχείρησης σημειώθηκαν σποραδικά πυρά, ωστόσο δεν υπήρξαν συλλήψεις.

    [03] Φόβοι επεισοδίων για την Πρωτομαγιά στη Γαλλία

    1/5/2002 11:42:00 πμ

    Στη Γαλλία, φόβοι εκφράζονται για βίαια επεισόδια στις πορείες της Πρωτομαγιάς. Συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις θα διαδηλώσουν κατά της ακροδεξιάς του Λεπέν σε όλες τις μεγάλες πόλεις πόλεις, ενώ οι οπαδοί του προγραμματίζουν συγκέντρωση στο Παρίσι.

    [04] Η Λεβερκούζεν στον τελικό του Τσάμπιονς Λινγκ

    30/4/2002 11:53:00 μμ

    Ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά που ήταν σε βάρος της πριν από την έναρξη των ημιτελικών, η Λεβερκούζεν προκρίθηκε στον τελικό του Τσαμπιονς Λίνγκ που θα διεξαχθεί στο "Χάμπτεν Παρκ" της Γλασκώβης μετά το 1-1 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην "Μπάι Αρένα".

    [05] Εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

    1/5/2002 11:43:00 πμ

    Με δύο χωριστές συγκεντρώσεις τιμούν και φέτος την εργατική Πρωτομαγιά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σε εξέλιξη η συγκέντρωση του ΕΚΑ και της ΑΔΕΔΥ στην αμερικανική πρεσβεία, αλλά και του Πανεργατικού Μετώπου στη πλατεία Συντάγματος. Μετά τις συγκεντρώσεις θα ακολουθήσει πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ. Κλειστή είναι αυτή την ώρα η κυκλοφορία στις οδούς Σταδίου, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως και Καραγεώργη Σερβίας λόγω της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ.

    Ξεχωριστές συγκεντρώσεις και στη Θεσσαλονίκη

    Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά θα γίνει στο Πασαλιμάνι.

    Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις θα εορταστεί η πρωτομαγιά και στη Θεσσαλονίκη. Η μια διοργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), με τη συμμετοχή της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (Ε.Δ.Ο.Θ.), στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το Μνημείο του Εργάτη και κατάθεση στεφανιών.

    Η άλλη θα διοργανωθεί από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), στο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στην πλατεία Δικαστηρίων και στη συνέχεια οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστή πορεία στο κέντρο της πόλης.

    Με στάσεις εργασίας και απεργίες τίμησαν τον εορτασμό οι εργαζόμενοι

    Κανονικά πραγματοποιούνται αυτή την ώρα τα δρομολόγια των λεωφορείων, των τρόλεϊ, του Μετρό και του ηλεκτρικού. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει, για σήμερα, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, θα πραγματοποιήσουν νέες στάσεις εργασίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

    Ματαιώνονται οι πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας από Θεσσαλονίκη προς Πάρο και από Αθήνα προς Σύρο και Ιωάννινα. Το δρομολόγιο Αθήνα - Χίος θα πραγματοποιηθεί στις 11.45, αντί στις 12 και τέταρτο.

    Οι εργαζόμενοι στην ακτοπλοΐα συμμετέχουν στην απεργία με στάση εργασίας μέχρι τη μία το μεσημέρι. Τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο Ρίο, εξαιτίας της απεργίας των ναυτεργατών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ουρά των αυτοκινήτων έχει ξεπεράσει τα 2 χιλιόμετρα και φθάνει μέχρι τα διόδια της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών.

    Τα τραίνα κινούνται κανονικά, ενώ ο ΟΣΕ προγραμματίζει και επιπλέον δρομολόγια, λόγω αυξημένης κίνησης.

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν.

    Στάση εργασίας από τις 11 έως τις 3 πραγματοποίουν και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.

    Μηνύματα πολιτικής ηγεσίας

    ''Το ΠΑΣΟΚ, μαζί με όλες τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, μπορούν να διασφαλίσουν τη σταθερή πορεία της χώρας προς το αύριο'' σημειώνει στο μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης και το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος.

    Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς παραμένει πάντα επίκαιρος, υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας σε μήνυμά του για την 1η του Μάη.

    "Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει τη χώρα μας και την ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με συνεχώς διογκούμενα προβλήματα, που τείνουν να εξελιχθούν σε αδιέξοδα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, γίνεται κοινή συνείδηση ότι οφείλουμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να αποτρέψουμε τους ορατούς κινδύνους, αλλά και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η νέα εποχή" τονίζει σε μυνημά του για την 1η Μαίου ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

    Κορυφαία ημέρα μνήμης, έμπνευσης και καθοδήγησης για δράση της παγκόσμιας εργατικής τάξης, χαρακτηρίζει την αυριανή ημέρα, 1η Μάη, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Ιστορική αναδρομή

    Ημέρα των εργατών έχει καθιερωθεί παγκοσμίως η 1η Μαΐου, μια ημέρα όπου γιορτάζεται επισήμως σε 107 κράτη και συνδέεται άμεσα με τους αγώνες της εργατικής τάξης σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με την καθοδήγηση της Δεύτερης Σοσιαλιστικής Διεθνούς και της Αμερικανικής Ομοσπονδίας της Εργασίας, αντίστοιχα.

    Η Πρωτομαγιά θεωρείται σύμβολο του αγώνα του εργατικού κινήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά από απόφαση της Δευτέρας Διεθνούς το 1889 για καθιέρωση της 1ης Μαΐου ως ημέρα εργατικών διεκδικήσεων και εις μνήμη της μεγάλης αιματηρής απεργίας το 1886.

    Το 1890 αποτέλεσε αφετηρία για τον εορτασμό της.

    Η καθιέρωσή της ως επέτειος που θα γιορτάζεται με μία μοναδική αγωνιστική εκδήλωση κάθε 1η Μαΐου υποβλήθηκε ως αίτημα από τους αντιπροσώπους των εργατών της Τουλούζης την ίδια χρονιά και ακολούθησε η απόφαση της Δευτέρας Διεθνούς στο συνέδριο της το 1891, στις Βρυξέλλες.

    Η Δευτέρα Διεθνής αποφάσισε επίσης οι εκδηλώσεις της εργατικής Πρωτομαγιάς να συνδυάζονται με απεργία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 1 May 2002 - 8:58:10 UTC