Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η γιορτή της Ευρώπης
  • [02] Επίσκεψη Σημίτη στη Γιουγκοσλαβία
  • [03] Λειτουργεί κανονικά το Ρίο-Αντίρριο
  • [04] Σεισμική δόνηση στη Μονεμβασιά
  • [05] Εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για το Ναό
  • [06] Ρωσία:Τραγωδία σε στρατιωτική παρέλαση
  • [07] Αιματηρές συγκρούσεις στο Νεπάλ
  • [08] Στο τραπέζι του διαλόγου τραπεζίτες και ΟΤΟΕ
  • [09] Συνάντηση Ρέππα με ΕΒΕΑ
  • [10] Αλλάζει το τοπίο της αγοράς αυτοκινήτου
  • [11] Βίαια επεισόδια μετά την κατάκτηση του UEFA
  • [12] Sex symbol η Τσέλσι Κλίντον;

    [01] Η γιορτή της Ευρώπης

    9/5/2002 9:44:00 πμ

    Πενήντα δύο χρόνια συμπληρώνει σήμερα η Ενωμένη Ευρώπη και αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της. Ο φετινός εορτασμός θα επικεντρωθεί στα μεγάλα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και, ειδικότερα, στη διεύρυνση, που θα είναι το κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων.

    Εορταστικές εκδηλώσεις

    Η "Ημέρα της Ευρώπης" είναι η επέτειος της Διακήρυξης του Ρόμπερτ Σούμαν το 1950, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) και την απαρχή της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

    Ο εορτασμός της 9ης Μαΐου αποκτά φέτος ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμπίπτει με την τελική φάση της προετοιμασίας για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (που αποτελεί και το κεντρικό θέμα του εορτασμού), με το Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης (στο πλαίσιο της ομώνυμης Συνέλευσης οι εργασίες της οποίας άρχισαν στις 28 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες) και την επικείμενη Ελληνική Προεδρία.

    Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ζάππειο και θα περιλαμβάνουν:

    Δεξίωση το μεσημέρι, στο Περιστύλιο του Ζαππείου, με προσκεκλημένους εκπροσώπους του πολιτικού, διπλωματικού, ακαδημαϊκού και καλλιτεχνικού χώρου καθώς και των ΜΜΕ

    Γιορτή, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ, στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, με ελεύθερη προσέλευση του κοινού. Θα στηθούν αντιπροσωπευτικά περίπτερα των 13 υποψηφίων προς ένταξη χωρών με εκθέματα, ενημερωτικό υλικό και τοπικά εδέσματα. Την εκδήλωση θα πλαισιώνουν συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής από υποψήφιες χώρες.

    Τέλος, θα υψωθεί το Ευρωπαϊκό Αερόστατο, που φέρει το έμβλημα και τα χρώματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το οποίο μεταφέρθηκε από την Αγγλία, ειδικά για τον εορτασμό της "Ημέρας της Ευρώπης".

    Στην ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη και η έκτακτη εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 σήμερα 11 με 1 με τον Πολυδεύκη Παπαδόπουλο και το Γιώργο Γιουκάκη.

    Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη

    Στις 28 Μαΐου 1979 υπογράφεται μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας- ΕΟΚ η Πράξη Προσχώρησης. Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ πραγματοποιήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1981.

    Η πολιτική εξουσία στην Ελλάδα αντιλήφθηκε έγκαιρα την αναγκαιότητα συμμετοχής της χώρας στις ενοποιητικές διαδικασίες της Ευρώπης. Ετσι, στις 8 Ιουνίου 1959 η Ελλάδα υποβάλλει Αίτηση Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, η οποία υπογράφεται στις 9 Ιουλίου 1961.

    Η Συμφωνία Σύνδεσης άρχισε να εφαρμόζεται την 1η Νοεμβρίου 1962 αλλά διακόπηκε στις 21 Απριλίου 1967 λόγω της επιβολής του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα. Η Συμφωνία Σύνδεσης "σφράγισε" κατά κάποιο τρόπο τους προσανατολισμούς της χώρας και προέβλεπε μεταξύ άλλων μείωση των δασμών που έθεταν οι χώρες της ΕΟΚ στην ελληνική σταφίδα, άνοιγμα της Κοινοτικής αγοράς στα καπνά, ενώ παράλληλα η Ελλάδα διατηρούσε το δικαίωμα επιβολής (για 12 χρόνια) προσωρινών δασμών για τα βιομηχανικά προϊόντα των έξι ιδρυτικών χωρών της ΕΟΚ στην περίπτωση που θα εθίγοντο τα ομοειδή εγχώρια προϊόντα. Τέλος, προβλέπετο ότι από το 1965 θα άρχιζε η ευθυγράμμιση του δασμολογίου προς το Κοινό δασμολόγιο της ΕΟΚ.

    Οι θετικές αυτές εξελίξεις ανακόπηκαν λόγω της επιβολής του στρατιωτικού πραξικοπήματος το 1967, ωστόσο στο μεταξύ ο πυρήνας των έξι ιδρυτικών κρατών-μελών λειτουργεί ως πόλος έλξης για άλλες χώρες, όπως για τη Δανία, η οποία υποβάλλει Αίτηση Ενταξης στις 21 Οκτωβρίου 1961, τη Νορβηγία, η οποία υποβάλλει επίσης Αίτηση Ενταξης στις 2 Μαΐου 1962 και την Αυστρία στις 28 Ιουλίου του ιδίου έτους.

    Την 1η Ιουλίου 1968 οι "έξι" αποφασίζουν την κατάργηση των ενδοκοινοτικών δασμών και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής) της Χάγης, στις 1-2 Δεκεμβρίου 1969, αποφασίζουν την έναρξη των διαδικασιών για την ίδρυση μιας Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Επίσης αποφασίζουν τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Συνεργασίας (Ε.Π.Σ.), καθώς γίνεται κατανοητό ότι για την πολιτική ολοκλήρωση δεν αρκούσε η προώθηση της οικονομικής ενοποίησης. Μετά μάλιστα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης τα κράτη-μέλη προσπαθούν και πολλές φορές κατορθώνουν να υιοθετήσουν κοινές στάσεις απέναντι στα διεθνή δρώμενα.

    Στη Διάσκεψη Κορυφής που έγινε στο Παρίσι το 1972 ορίζεται για πρώτη φορά ότι ο απώτερος στόχος εγκαθίδρυσης της ένωσης θα προωθηθεί με τη συνολική πρόοδο της ενοποιητικής διαδικασίας τόσο σε πολιτικό και θεσμικό όσο και στον οικονομικό τομέα. Αποφασίζεται ο προσδιορισμός νέων πεδίων δράσης όπως η περιφερειακή και ενεργειακή πολιτική και η πολιτική για το περιβάλλον.

    Το 1973 η Κοινότητα διευρύνεται με την ένταξη της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Δανίας. Με την ένταξη αυτή, κυρίως της Βρετανίας, η οποία είχε πρωτοστατήσει στη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών, αποδείχθηκε ότι το όραμα της ενωμένης Ευρώπης δεν εξαντλείται στη δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης.

    Στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 1974 οι αρχηγοί κρατών-μελών και κυβερνήσεων αποφασίζουν να συνέρχονται ως "Ευρωπαϊκό Συμβούλιο" τρεις φορές το χρόνο, αλλά και τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το οποίο έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών της ενωμένης Ευρώπης.

    Η λειτουργία του ταμείου άρχισε την 1/1/1975. Η Ελλάδα, λόγω της δικατορίας, όχι μόνο απουσιάζει από όλες τις ανωτέρω διεργασίες αλλά και δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις, ώστε να προετοιμάζεται για την ένταξή της.

    Αμέσως όμως μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις 12 Ιουνίου 1975 υποβάλλεται η Αίτηση Προσχώρησης στην ΕΟΚ και περίπου ένα χρόνο αργότερα αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Κατά την διαπραγμάτευση της ένταξης, η απόσταση που χώριζε τη χώρα μας από την τότε ΕΟΚ ήταν μεγάλη, αφού οι οικονομικοί δείκτες δεν πλησίαζαν καν αυτούς των άλλων χωρών, με τις οποίες γινόταν η διαπραγμάτευση.

    Επιπλέον, οι συνομιλητές μας είχαν πολιτικούς ενδοιασμούς για την ένταξη της Ελλάδας, αφού στο διάστημα 1974-1976 βρισκόμασταν στα πρόθυρα εμπόλεμης κατάστασης με την Τουρκία και υπήρχε ο φόβος ότι τα διμερή μας ζητήματα θα μεταφέρονταν στους κόλπους της ΕΟΚ.

    Ενας από τους λόγους που έκαναν τον Καραμανλή να ανοίξει διάλογο με την Τουρκία ήταν και αυτός, να δείξει δηλαδή στην Ευρώπη ότι δεν θέλουμε να μεταφέρουμε τα δικά μας, διμερή, προβλήματα, στους Ευρωπαίους. Ετσι προωθήθηκε ένας διάλογος με την Τουρκία που δεν απέδωσε τίποτε, βοήθησε όμως στον καθησυχασμό των ευρωπαϊκών φόβων.

    Μετά το 1976 υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ορίσθηκε ο Κοντογιώργης, ο οποίος μερίμνησε για τον συντονισμό μεταξύ των υπουργείων. Στον τομέα αυτό υπήρχε μεγάλο πρακτικό πρόβλημα. Οι υπηρεσίες δεν είχαν ακόμα καταλάβει τη σημασία όλης αυτής της διαπραγμάτευσης. Εντοπίσθηκαν πολλές περιπτώσεις απροθυμίας, έλλειψης συντονισμού, ανεπάρκειας στελεχών, απουσίας στοιχείων κλπ. Παράλληλα προβλήματα, αλλά σε μικρότερο βαθμό, εντοπίζονταν και σε ορισμένες κορυφαίες οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα και του αγροτικού χώρου.

    Σε όλα αυτά προστέθηκαν και νέες δυσκολίες, οι οποίες προέρχονταν από το γεγονός ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία, μετά την πτώση των δικτατοριών, άρχισαν να προετοιμάζονται για να ενταχθούν στην ΕΟΚ, γεγονός που δεν ήταν καθόλου επιθυμητό στη χώρα μας.

    Ετσι, ενώ θα διευκόλυνε τις Βρυξέλλες η παράλληλη διαπραγμάτευση και με τις τρεις χώρες (Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία), η Ελλάδα προσπάθησε να αποφύγει μια σφαιρική διαπραγμάτευση, που θα είχε αποτέλεσμα την εμπλοκή σε ατέρμονες συζητήσεις και την αποδυνάμωση των ελληνικών διαπραγματευτικών δυνατοτήτων.

    Επρεπε λοιπόν γίνουν πολύ γρήγορα βήματα και μάλιστα κατανοώντας ότι με την ΕΟΚ δεν διαπραγματεύεσαι αλλαγή του Κοινοτικού κεκτημένου, το οποίο είναι δεδομένο και πρέπει να γίνει αποδεκτό. Κατανοήθηκε επίσης ότι εκείνο που μπορείς να ζητηθεί είναι η μεταβατική περίοδος προσαρμογής στο ένα ή στο άλλο.

    Η απόδειξη της θέσης ότι η Ελλάδα έπρεπε να ενταχθεί νωρίτερα από Ισπανία και την Πορτογαλία ήρθε αργότερα, όταν διαπιστώθηκε πόσο χρονοβόρες ήταν οι διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες για την ένταξη τους.

    Στο μεταξύ στην ΕΟΚ διεξάγονται το 1979 οι πρώτες άμεσες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά οι διαδικασίες ενοποίησης ανακόπτονται λόγω των επιπτώσεων που είχε η δεύτερη πετρελαϊκή κρίση και η απόφαση της Βρετανίας να μειώσει τη συμβολή της στη χρηματοδότηση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού. Ωστόσο, η βούληση παραμένει ισχυρή.

    Στις 24 Ιουνίου 1981 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει την έκθεση της για την Εντολή της 30ης Μαΐου, με την οποία προτείνεται η ανάπτυξη της Ευρώπης της Δεύτερης Γενιάς, ενώ στις 7 Νοεμβρίου του ίδιου έτους υποβάλλεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τους υπουργούς της Γερμανίας και της Ιταλίας (Γκένσερ και Κολόμπο) για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βάσει του σχεδίου αυτού τα κράτη-μέλη της ΕΟΚ δεσμεύθηκαν, στις 19 Ιουνίου 1983, με τη Διακήρυξη της Στουτγάρδης. Για την πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στις 14 Φεβρουαρίου 1984 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ψήφισε το Σχέδιο Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γνωστό και ως σχέδιο Σπινέλι, με το οποίο αναγνωρίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση ως συνέχεια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

    Τα γεγονότα τρέχουν και η Ελλάδα διέρχεται την πρώτη φάση (1981-1985) ένταξής της. Οι διαφαινόμενες οικονομικές επιπτώσεις της ένταξης, η υποχρέωση προσαρμογής που επιβάλλεται στη δημόσια διοίκηση, αλλά και η αναγκαιότητα προσαρμογής στο Κοινοτικό Κεκτημένο, ήταν ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα ζητεί πότε ειδική σχέση και πότε ειδικό καθεστώς, σε μια προσπάθεια αναζήτησης της ταυτότητας και της θέσης της μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

    Τον Μάρτιο του 1982 υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το περιβόητο Μνημόνιο (Υπόμνημα), με το οποίο ζητούνται εξαιρέσεις και ενισχύσεις υπέρ της ελληνικής οικονομίας.

    Ενα χρόνο αργότερα, το Μνημόνιο γίνεται αποδεκτό, αναγνωρίζεται η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, αναβάλλεται η εφαρμογή του ΦΠΑ, προωθούνται ειδικά προγράμματα για την αύξηση αναλήψεων από την ΕΟΚ και θεσπίζεται ειδικός Κανονισμός για το γεωργικό τομέα.

    Τον Δεκέμβριο του 1984, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δουβλίνου, υποβάλλεται δήλωση της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία δεν θα έδινε τη συγκατάθεση της για την διεύρυνση της ΕΟΚ με την ένταξη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, εάν δεν υιοθετούντο τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (Μ.Ο.Π.).

    Τον Μάρτιο του 1985, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, υιοθετούνται τα Μ.Ο.Π. Στο μεταξύ η Ελλάδα αναλαμβάνει, για πρώτη φορά, την Προεδρία του Συμβουλίου υπουργών της ΕΟΚ για το Β' εξάμηνο του 1983, γεγονός που την υποχρεώνει σε μια κινητοποίηση τμήματος της δημόσιας διοίκησης και εκμάθησης πολλών Κοινοτικών πρακτικών.

    Η πρώτη αυτή φάση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως φάση Αντίληψης της λειτουργίας της ΕΟΚ και Συναντίληψης με τους εταίρους για την προώθηση των κοινών συμφερόντων. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ συμπίπτει χρονικά με ένα ακόμα άλμα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει στο Συμβούλιο υπουργών, στις 14 Ιουνίου 1985, τη Λευκή Βίβλο, προτείνοντας προς διαπραγμάτευση μια σειρά από Οδηγίες (περίπου 300) για την Ολοκλήρωση της Εσωτερικής Αγοράς έως το 1992. Επρόκειτο για την προώθηση μιας σειράς μέτρων για την κατάργηση των φραγμών στη διακίνηση ατόμων, εμπορευμάτων και κεφαλαίων, αλλά και τον περιορισμό των φορολογικών συνόρων, ο οποίος θα επιτυγχάνετο μέσω των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

    Παρά το γεγονός ότι στους μη ειδήμονες φαινόταν πως η Λευκή Βίβλος είχε καθαρά οικονομικό και τεχνοκρατικό χαρακτήρα, στην πραγματικότητα ενσωμάτωνε μια μεγάλη πολιτική απόφαση των κρατών-μελών να μεταβιβάσουν αρμοδιοτητές τους μέσω της προσέγγισης των νομοθεσιών τους σε μια υπερεθνική εξουσία.

    Η Λευκή Βίβλος απετέλεσε ένα σημαντικό άξονα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Συνεργασίας. Ετσι, τέθηκαν δύο βασικοί στόχοι προς επίτευξη έως το τέλος του 1992. Η πραγμάτωση μιας ευρωπαϊκής Εσωτερικής Αγοράς και η προώθηση νέων πολιτικών σε θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και τεχνολογίας.

    Το ίδιο έτος παρουσίασης της Λευκής Βίβλου (1985), υπογράφεται στο Λουξεμβούργο, στις 14 Ιουνίου 1985, η Συνθήκη Σένγκεν μεταξύ της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου. Με τη Συνθήκη αυτή, η πρώτη που επιτρέπει σε ομάδα χωρών-μελών να συμπτύξουν μια λέσχη, προέβλεπε την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών των χωρών αυτών "σαν να μετακινούνται στο εσωτερικό μιας χώρας" αλλά και τη δημιουργία ενός κοινού εξωτερικού συνόρου για όσους ήθελαν να εισέλθουν σε μια από αυτές τις χώρες.

    Στις 10 Ιουνίου 1990 υπογράφηκε η Σύμβαση Εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν. Η ανωτέρω συνθήκη και η σύμβαση εφαρμογής τέθηκαν σε ισχύ στις 27 Μαρτίου 1995, ενώ προηγουμένως εντάχθηκαν και άλλες χώρες, ενώ η Ελλάδα αποτελεί ήδη μέλος της συμφωνίας αυτής.

    Η πρώτη φάση (αναζήτησης της ταυτότητας, αντίληψης και συναντίληψης) ακολουθείται από τη δεύτερη, η οποία οριοθετείται μεταξύ του 1985 και 1995. Η ελληνοκεντρική προσέγγιση των Κοινοτικών ζητημάτων αρχίζει να υποχωρεί, διακρίνεται μια δραστηριοποιημένη συμμετοχή και αναπτύσσεται η δυναμική ουσιαστικού εξευρωπαϊσμού χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι οι προσπάθειες απολήγουν πάντα στο επιθυμητό.

    Πάντως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ρόδου (Β' εξάμηνο 1988 - Δεύτερη Ελληνική Προεδρία) χαρακτηρίστηκε επιτυχές, οι ηγέτες των κρατών-μελών και κυβερνήσεων αποφάσισαν την προώθηση των σχεσεών τους με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, γνωστοποίησαν την προθεσή τους να διαδραματίσουν ευρύτερο ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις και αποσαφήνισαν ότι η ένωση δεν είναι ένα οχυρό προστατευτισμού αλλά θα διέπεται από την αρχή της αμοιβαιότητας που ισχύει στο πλαίσιο της GATT.

    Το ίδιο έτος (1988) επιτυγχάνεται σε Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο για πρώτη φορά η τήρηση κοινής στάσης απέναντι στην Τουρκία με τη δήλωση του Συμβουλίου ότι "το Κυπριακό επηρεάζει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας". Παράλληλα, η Ελλάδα αρνείται να συναινέσει στην εφαρμογή του 4ου Χρηματοδοτικού Πρωτοκόλλου που προέβλεπε τη χορήγηση 600 εκατ. ECU στην τρίτη αυτή χώρα.

    Και ενώ η Ελλάδα διανύει τα μέσα της δεύτερης φάσης ένταξής της, γύρω στο 1990 δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα λόγω της διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης, της πτώσης του τείχους του Βερολίνου και των γεγονότων στη Γιουγκοσλαβία. Οι εξελίξεις αυτές επέβαλαν την αναζήτηση μιας νέας Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής, όπως καθιερώθηκε να λέγεται.

    Στις 7 Φεβρουαρίου 1992 υπογράφεται από τους ηγέτες των 12 κρατών-μελών και κυβερνήσεων η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 1993. Στο Μάαστριχτ αποφασίσθηκε μεταξύ άλλων η δέσμη των κριτηρίων βάσει των οποίων τα κράτη-μέλη θα οδηγούντο στην πλήρη Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ).

    Παράλληλα, αποφασίστηκε η επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ένωσης σε τομείς όπως η τεχνολογία, το περιβάλλον, η κοινωνική πολιτική και η υγεία και η εισαγωγή της Αρχής της Επικουρικότητας έτσι ώστε οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται να είναι πιο κοντά στον πολίτη.

    Εξίσου σημαντικό ήταν το γεγονός ότι στο Μάαστριχτ προωθήθηκε η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ). Πρέπει να σημειωθεί ότι στη Συνθήκη του Μάαστριχτ είχε προβλεφθεί η Σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την αναθεώρηση ορισμένων διατάξεων όπως εκείνων που αφορούσαν την ΚΕΠΠΑ.

    Η αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ συντελέστηκε με τη συμφωνία των κρατών-μελών στη Συνθήκη του Αμστερνταμ που υπεγράφη στην ομώνυμη πόλη τον Οκτώβριο του 1997.

    Η νέα Συνθήκη αποτέλεσε τη συμπλήρωση της προηγούμενης με στόχο τη "δημιουργία μιας δημοκρατικότερης, κοινωνικότερης, πιο κοντά στους πολίτες της και πιο αποτελεσματικής Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόσο όσον αφορά στους θεσμούς όσο και στην παρουσία της στη διεθνή σκηνή".

    Η συμβολή της Ελλάδας στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της νέας Συνθήκης ήταν ουσιαστική, αφού η χώρα μας, με σειρά Υπομνημάτων, διαβουλεύσεις και τους κατάλληλους χειρισμούς κατόρθωσε να συμβάλει ουσιαστικά στο περιεχόμενο της νέας Συνθήκης.

    Η Συνθήκη του Αμστερνταμ προχωρά περισσότερο απ' ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ στα θέμα της ΚΕΠΠΑ, αφού γίνονται αναφορές στην προάσπιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και θεσπίζεται το δικαίωμα της Εποικοδομητικής Αποχής, σύμφωνα με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα σε ένα κράτος-μέλος που δεν συμφωνεί με τις θέσεις των άλλων, αντί να ασκήσει το δικαίωμα Αρνησικυρίας (βέτο) να απόσχει από τη ψηφοφορία προκειμένου να καταστεί δυνατή η λήψη απόφασης. Στην περίπτωση αυτή το κράτος-μέλος δεν υποχρεούται να εφαρμόσει την απόφαση αλλά και δεν στέκεται εμπόδια στη λήψη της.

    Αξιοσημείωτη ήταν και η εξέλιξη στον τομέα της αμυντικής πολιτικής "η θέσπιση ως στόχου της Ενωσης, της προοδευτικής διαμόρφωσης μιας αμυντικής πολιτικής".

    Αργότερα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι αποφασίστηκε από τους ηγέτες των κρατών-μελών και κυβερνήσεων η σύσταση ευρωπαϊκού στρατού 60.000 ανδρών έως το 2003.

    Με το "κλείσιμο" της δεύτερης χιλιετίας οι αποφάσεις των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ προωθούν όλο και περισσότερο την ενοποιητική διαδικασία της Ευρώπης και την εμβάθυνση αλλά και τη διεύρυνση με την ένταξη και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    Τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια του Βερολίνου (24 και 25 Μαρτίου 1999), της Κολωνίας (3 και 4 Ιουνίου 1999), της Φέιρα (19 και 20 Ιουνίου 2000) και της Νίκαιας (7-9 Δεκεμβρίου 2000) έδωσαν νέα πνοή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

    Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Βερολίνου αποφασίσθηκε το χρηματοδοτικό πλαίσιο για τα επόμενα χρόνια (2000-2006) μέσω του οποίου τα κράτη-μέλη της ΕΕ κατήρτισαν τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (Κ.Π.Σ.-3), τα οποία αποβλέπουν στη δημιουργία υποδομών, την οικονομική και κοινωνική συνοχή και την αντιμετώπιση του διεθνούς ανταγωνισμού.

    Στο συμβούλιο αυτό αποφασίστηκαν οι δημοσιονομικές προοπτικές έως το 2006. Βάσει των αποφάσεων αυτών η Ελλάδα θα εισπράξει 9,5 τρισεκατομμύρια δραχμές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ.

    Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κολωνίας αποφασίσθηκε η σύγκληση Διάσκεψης των κρατών-μελών, υπογραμμίστηκε η προσήλωση της Ενωσης στην περιφερειακή σταθερότητα στα Βαλκάνια, αποδόθηκε η δέουσα σημασία στις διατλαντικές σχέσεις και τονίσθηκε ότι η προαγωγή της Απασχόλησης παραμένει ο πρώτος και κύριος στόχος στην Ευρώπη.

    Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φέιρα αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η ένταξη της Ελλάδας στην ευρω-ζώνη, και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας επιβεβαιώθηκε η ιστορική διάσταση της διαδικασίας της Διεύρυνσης, δόθηκε νέα ώθηση στην Οικονομική αλλά κυρίως στην Κοινωνική Ευρώπη και στη στρατηγική για την απασχόληση κλπ.) Στη λήψη των σχετικών αποφάσεων σε όλα τα ανωτέρω Ευρωπαϊκά Συμβούλια η Ελλάδα ήταν παρούσα με την υποβολή προτάσεων, τις διαβουλεύσεις που διεξήγαγε και τη δημιουργία συμμαχιών προκειμένου να διευκολύνει τη λήψη των αποφάσεων.

    Η σημασία της συμμετοχής της χώρας ως πλήρους μέλους της ΕΕ αλλά και της ευρω-ζώνης είναι αναμφίβολα τεράστια, πολυποίκιλη και πολυεπίπεδη. Η τρίτη φάση της ένταξης (ουσιαστικά μετά το 1994) σήμανε για την Ελλάδα την έναρξη μιας νέας εποχής, η οποία οδηγεί στο όραμα δεκαετιών, στην Ενωμένη Ευρώπη.

    Η ελληνική σφραγίδα είναι εμφανής σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της ΕΕ, στα Μ.Ο.Π., στην ανάγκη εκδημοκρατισμού των αποφάσεων των 15, στην προώθηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας.

    Την 1η Ιανουαρίου 2002 συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην (τότε) ΕΟΚ, η οποία ανήκει πλέον στις ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομικές χώρες, στη ζώνη του ευρώ.

    [02] Επίσκεψη Σημίτη στη Γιουγκοσλαβία

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/5/2002 11:30:00 πμ

    Διήμερη επίσκεψη στη Γιουγκοσλαβία πραγματοποιεί από το πρωί ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Στόχος των επαφών του με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία είναι ένα νέο ξεκίνημα στη βαλκανική πολιτική της Ελλάδας. Στο Βελιγράδι ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Ντράγκισα Πέσιτς, τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Μίρολιουμπ Λάμπους και τον Πρωθυπουργό της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς.

    Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη της Σερβίας, Παύλο, ενώ θα πάρει μέρος και στη συνάντηση Γιουγκοσλάβων και Ελλήνων επιχειρηματιών, σε ξενοδοχείο του Βελιγραδίου.

    Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει αύριο το απόγευμα στην Αθήνα.

    Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού μετά από 16 χρόνια στη γειτονική χώρα.

    [03] Λειτουργεί κανονικά το Ρίο-Αντίρριο

    9/5/2002 9:11:00 πμ

    Ανοιξε από τις 6.45 το πρωί το Ρίο και Αντίρριο, ωστόσο η κίνηση εξακολουθεί να είναι αυξημένη, αλλά σταδιακά πιστεύεται ότι θα απορροφηθεί. Πολλοί από τους εκδρομείς του Πάσχα, που επέστρεφαν, προτίμησαν τον οδικό άξονα της Στερεάς Ελλάδος.

    [04] Σεισμική δόνηση στη Μονεμβασιά

    9/5/2002 8:21:00 πμ

    Σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή της Μονεμβασιάς. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις περιοχές Μολάων, Παπαδιάνικων, Ασσωπού, Μονεμβασιάς, Νεάπολης, και άλλους δήμους. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, που έχει η αστυνομική διεύθυνση Λακωνίας, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

    [05] Εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για το Ναό

    9/5/2002 10:21:00 πμ

    Νέα εμπλοκή στην άρση της πολιορκίας του Ναού της Γέννησης στη Βηθλεέμ. Ενώ είχε επιτευχθεί τα ξημερώματα μια αρχική συμφωνία τώρα οι έγκλειστοι Παλαιστίνιοι ζητούν νέες εγγυήσεις για την ασφαλή εξόδο τους. Η συμφωνία προέβλεπε την ελεύθερη αποχώρηση και τη μεταφορά 26 μαχητών σε φυλακή στη Λωρίδα της Γάζας, όπου θα φυλακιστούν, ενώ 13 ένοπλοι θα παρέμεναν στο Ναό εν αναμονή της χώρας που θα δεχθεί να τους δώσει άσυλο. Σύμφωνα με το Ρόιτερ οι 13 υπό απέλαση Παλαιστίνιοι επιμένουν τώρα να παραμείνει στον Ναό και ένας εκπρόσωπος της Ε.Ε ώστε να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.

    Το Ισραήλ αποφάσισε να προβεί σε αντίποινα

    Εν τω μεταξύ, δέκα ισραηλινά άρματα μάχης και δύο εκσκαφείς εισέβαλαν σήμερα το πρωί στην αυτόνομη παλαιστινιακή πόλη της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν σε βάθος 150 μέτρων στο εσωτερικό της πόλης που βρίσκεται κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες και άλλο ένα καταστράφηκε από τις οβίδες των αρμάτων μάχης.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ, που συνεδρίασε στη διάρκεια της νύχτας, υπό τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, αποφάσισε να προβεί σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ και τη Χάιφα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 16 άτομα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους απηύθυνε έκκληση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να θυμηθεί, πριν οποιαδήποτε απόφασή του, την προοπτική της ειρήνης, ενώ, παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα πως ο Γιάσερ Αραφάτ θα προχωρήσει σε ενέργειες ανάλογες με τις διακηρύξεις του.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ καταδίκασε χθες, την επίθεση αυτοκτονίας και διέταξε τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας να αποτρέψουν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον Ισραηλινών πολιτών.

    [06] Ρωσία:Τραγωδία σε στρατιωτική παρέλαση

    9/5/2002 10:28:00 πμ

    φωτό Αρχείου

    Τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν στην πόλη Κασπίσκ της ρωσικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν, όταν ένα λεωφορείο που μετέφερε στρατιωτική μπάντα προσέκρουσε σε νάρκη και ανατινάχτηκε. Το λεωφορείο εξερράγη στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλεσης για την 57η επέτειο της "Ημέρας της Νίκης" και το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

    Το Νταγκεστάν βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τσετσενία.

    [07] Αιματηρές συγκρούσεις στο Νεπάλ

    9/5/2002 9:05:00 πμ

    Σφοδρές μάχες διεξάγονται από τις αρχές της εβδομάδας στο Νεπάλ μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και μαοϊστών ανταρτών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 372 στρατιώτες, αστυνομικοί, μαοϊστές αντάρτες και άμαχοι. Οπως μετέδωσε σήμερα η κρατική ραδιοφωνία του Νεπάλ, 104 στρατιώτες και αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε βομβιστική επίθεση των ανταρτών εναντίον ενός σταθμού των δυνάμεων ασφαλείας στο Γκαμ της Ρόλπα, που αποτελεί προπύργιο των ανταρτών. Περίπου 250 άμαχοι που είχαν χρησιμοποιηθεί από τους αντάρτες ως ανθρώπινη ασπίδα βρήκαν επίσης τον θάνατο, κατά τη διάρκεια των μαχών, που συνεχίζονταν μέχρι χθες το πρωί. Τέσσερις αστυνομικοί και 14 αντάρτες σκοτώθηκαν σε μία διαφορετική μάχη στο Τσαϊνπούρ, 400 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας Κατμαντού, σύμφωνα με την αστυνομία.

    [08] Στο τραπέζι του διαλόγου τραπεζίτες και ΟΤΟΕ

    Πηγή: ΝΕΤ 9/5/2002 11:33:00 πμ

    Σε νέα συνάντηση στις 3 το μεσημέρι κάλεσαν την ΟΤΟΕ, οι διοικήσεις των τραπεζών κάτω από την πίεση των απεργιακών κινητοποιήσεων, ώστε να ξανασυζητήσουν τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Η δεύτερη μέρα της απεργίας των τραπεζοϋπαλλήλων υπήρξε επεισοδιακή καθώς το πρωί οι συνδικαλιστές προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του υποκαταστήματος της Eurobank στην πλατεία Συντάγματος και δημιουργήθηκαν επεισόδια μικρής έκτασης.

    [09] Συνάντηση Ρέππα με ΕΒΕΑ

    9/5/2002 11:21:00 πμ

    Νέο κύκλο επαφών για το ασφαλιστικό ξεκινά σήμερα ο Υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος στις 12 το μεσημέρι συναντάται με αντιπροσωπεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Η ΓΣΕΕ αναμένεται να στείλει επιστολή-πρόσκληση στον Υπουργό, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.

    [10] Αλλάζει το τοπίο της αγοράς αυτοκινήτου

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/5/2002 11:38:00 πμ

    Ρυθμίσεις για τη μείωση ή και κατάργηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για την αγορά νέων αυτοκινήτων, οι οποίες θα περιλαμβάνονται στη φορολογική μεταρρύθμιση μελετά σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των τελών κυκλοφορίας που βρίσκονται στα ίδια επίπεδα την τελευταία τριετία. Υπέρ της μετακύλισης των επιβαρύνσεων από την αγορά στη χρήση του Ι.Χ. έχει ήδη ταχθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ανοιχτό παραμένει επίσης και το θέμα της απόσυρσης.

    [11] Βίαια επεισόδια μετά την κατάκτηση του UEFA

    9/5/2002 10:46:00 πμ

    Με βανδαλισμούς γιόρτασαν χθες το βράδυ την κατάκτηση του Κυπέλου UEFA, οι οπαδοί της Φέγενορντ. Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε δεκάδες άτομα, προκειμένου να καταστείλει τις ταραχές που ξέσπασαν στο Ρότερνταμ μετά τον τελικό ανάμεσα στην τοπική ομάδα και την Μπορούσια Ντόρντμουντ. Οι Ολλανδοί φίλαθλοι πανηγύριζαν αρχικά για την νίκη της Φέγενορντ και την κατάκτηση του κυπέλου UEFA όταν ξαφνικά εκατοντάδες χούλιγκανς άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών και να καταστρέφουν βιτρίνες καταστημάτων. Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στο κέντρο της πόλης και η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού για να επιβάλει την τάξη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας οι ταραχές ξέσπασαν αφού είχαν εγκαταλείψει την πόλη οι φίλαθλοι της Μπορούσια χωρίς επεισόδια. Η αστυνομία κατόρθωσε μόλις τα ξημερώματα να καταστείλει τις ταραχές. Πριν τον αγώνα είχαν συλληφθεί περίπου 100 φίλαθλοι γιατί ήταν μεθυσμένοι.

    [12] Sex symbol η Τσέλσι Κλίντον;

    9/5/2002 11:32:00 πμ

    Το αμερικανικό περιοδικό ''Vanity Fair'' ''βάφτισε'' την Τσέλσι Κλίντον ''η νέα J.F.K Jr'' σε μεγάλο άρθρο του που αναφέρεται στη μεταμόρφωση της πρώην ''πρώτης κόρης'' των Ηνωμένων Πολιτειών από ατημέλητη φοιτήτρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε διασημότητα που δεν κρύβει την ερωτική της ζωή. Το τεύχος Ιουνίου του αμερικανικού περιοδικού που κυκλοφορεί σήμερα παρουσιάζει την εικόνα της γοητευτικής, ερωτικής αλλά πάντα σοβαρής Τσέλσι, που όπως φαίνεται τώρα απολαμβάνει την κάθε στιγμή στην Οξφόρδη σε αντίθεση με το μοναχικό ξεκίνημα των σπουδών της εκεί το περασμένο φθινόπωρο.

    Το περιοδικό σχολίασε τις πρόσφατες εμφανίσεις της Τσέλσι σε επιδείξεις μόδας στο Παρίσι και το Μιλάνο, σε κινηματογραφικές πρεμιέρες στο Λονδίνο και τις φωτογραφίες της που κυκλοφόρησαν ευρέως να φιλάει και κρατάει σφιχτά το αγόρι της, τον αμερικανό συμφοιτητή της Ιαν Κλάους, στο φημισμένο βρετανικό πανεπιστήμιο.

    Οι αεικίνητοι φωτογράφοι κατάφεραν να δείξουν κάτι που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από χρόνια, όταν η Τσέλσι ντυνόταν με φορέματα της Λόρα Ασλεϊ. Η Τσέλσι Κλίντον έγινε ένα νέο ερωτικό σύμβολο. ''Είναι η νέα J.F.K. Jr'', γράφει το περιοδικό.

    Η 22χρονη κόρη του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον και της γερουσιαστή της Νέας Υόρκης Χίλαρι Κλίντον συμφώνησε να φωτογραφηθεί για το περιοδικό ωστόσο, όπως ακριβώς και οι γονείς της, αρνήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στο δημοσιογράφο του περιοδικού.

    Η Τσέλσι είχε εκφράσει την αίσθηση απογοήτευσης που την είχε καταλάβει και είχε μιλήσει για αντιαμερικανικά αισθήματα γύρω της σε γραπτή επιστολή της στο περιοδικό ''Talk'' τον περασμένο Οκτώβριο, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την άφιξή της στην Οξφόρδη ως μεταπτυχιακής φοιτήτριας των Διεθνών Σχέσεων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 9 May 2002 - 9:29:58 UTC