Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιματηρό επεισόδιο στον Ασπρόπυργο
  • [02] Στάση εργασίας αύριο στα δημόσια νοσοκομεία
  • [03] Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στη Μονεμβασιά
  • [04] Και ξένοι δάσκαλοι στα ελληνικά σχολεία
  • [05] Στις ΗΠΑ ο Απόστολος Κακλαμάνης
  • [06] Κατάθεση Λαλιώτη για τη Mayo
  • [07] Στοίχημα ΠΑΣΟΚ η μεταρρύθμιση δημόσιας διοίκησης
  • [08] Μείωση της ζήτησης ταξί στα επόμενα 20 χρόνια
  • [09] Αρχίζουν οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών
  • [10] Σόφια: άκυρα πτυχία σε 31 Ελληνες φοιτητές
  • [11] Επίθεση αγνώστων στα γραφεία της ΠΑΕ Αρης
  • [12] Εκρηξη βόμβας δυτικά του Αλγερίου
  • [13] Ο Ιλίρ Μέτα στο Βελιγράδι
  • [14] Ουγγαρία: λήστεψαν τράπεζα, σκότωσαν 6 άτομα
  • [15] Περιορισμένες οι δαπάνες των δημ. υπαλλήλων
  • [16] Στην Αγκυρα ο Ν. Χριστοδουλάκης
  • [17] Ο Φερνάντο Σάντος χαιρέτησε την ΑΕΚ
  • [18] Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών
  • [19] Οργή του Γιώργου Μπατατούδη
  • [20] Ποινική δίωξη στους θερμόαιμους οπαδούς ΟΣΦΠ
  • [21] Δώρο ζωής στην 7χρονη Αλεξανδρα από τη μητέρα της
  • [22] Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά...
  • [23] Oι ''βεντέτες'' της δημοπρασίας του οίκου Σόθμπις
  • [24] Νέο συμβόλαιο υπέγραψε η Μαράια Κάρεϊ
  • [25] Στο Αγιο Όρος ο Κάρολος
  • [26] Ποντίκια έφαγαν χρήματα επιχειρηματία

    [01] Αιματηρό επεισόδιο στον Ασπρόπυργο

    9/5/2002 6:35:00 μμ

    Αιματηρό επεισόδιο για οικογενειακούς λόγους έγινε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα, στον Ασπρόπυργο. Ο Δημήτριος Κυμπούρης, 35 ετών, εισέβαλε οπλισμένος με κυνηγετική καραμπίνα, στα γραφεία μεταφορικής εταιρείας στην οδό Κριεζή πίσω από το δημαρχείο Ασπροπύργου, όπου εργάζεται η εν διαστάσει σύζυγός του, Θεώνη Μπιστογιάννη, 31, και την πυροβόλησε τρεις φορές, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει στο θώρακα και στο δεξί χέρι. Από τα σκάγια τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι και την πλάτη και ο υπάλληλος της εταιρείας Αδάμ Καράπαπας, 38. Ο δράστης μετά την πράξη του διέφυγε με Ι.Χ αυτοκίνητο και αναζητείται, ενώ οι τραυματίες διακομίστηκαν στο Θριάσειο.

    [02] Στάση εργασίας αύριο στα δημόσια νοσοκομεία

    9/5/2002 6:04:00 μμ

    Στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, έχει κηρύξει για αύριο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Η απεργία γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της διεθνούς ημέρας νοσηλευτών, η οποία είναι στις 12 Μαΐου. Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας είναι να γίνουν προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, να δοθούν αυξήσεις στους εργαζόμενους και να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

    [03] Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στη Μονεμβασιά

    9/5/2002 5:36:00 μμ

    Σεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε στις πέντε τα ξημερώματα την ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας. Το επίκεντρο ήταν στο θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Μονεμβασιάς. Δεν υπήρξαν ζημιές. Στο μεταξύ, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας υποστηρίζει ότι τρεις περιοχές υψηλής σεισμικής επικινδυνότητας μπορούν να δώσουν σεισμό μέχρι και 6 Ρίχτερ τα επόμενα χρόνια.

    Αναμένουμε 6 Ρίχτερ με βάση της μεθοδολογίας σεισμικής ησυχίας

    Ο Κορινθιακός και ο Πατραϊκός κόλπος και το Ιόνιο συγκεντρώνουν πιθανότητες για έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους έως και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα. O επιστήμονας υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να προβλέψει κάποιον σεισμό, απλά η έρευνα του στηρίζεται σε μια μεθοδολογία σεισμικής ησυχίας, όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

    Πάντως, η χρονική περίοδος της σεισμικής δραστηριότητας στις τρεις συγκεκριμένες περιοχές δεν μπορεί να προσδιορισθεί. Καλό όμως είναι να μην πανικοβάλλεται κανείς. Όπως αναφέρει και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας η έρευνα υπό τη μορφή της μεθοδολογίας έχει καθαρά προληπτικό χαρακτήρα, έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στην περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού.

    [04] Και ξένοι δάσκαλοι στα ελληνικά σχολεία

    9/5/2002 5:04:00 μμ

    Ανοίγει ο δρόμος της πρόσληψης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για δασκάλους και νηπιαγωγούς, υπηκόους χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι όροι τους οποίους θέτει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν άριστα την ελληνική γλώσσα και να είναι Χριστιανοί ορθόδοξοι. Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που κατατέθηκε για επεξεργασία στο συμβούλιο της Επικρατείας, φέρει τις υπογραφές των υπουργών Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη και του υφυπουργού Εσωτερικών Σταύρου Μπένου. Προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, για πρόσληψη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δασκάλων και νηπιαγωγών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τις ειδικότητες της Αγγλικής γλώσσας, της φυσικής αγωγής, της μουσικής και των καλλιτεχνικών μαθημάτων

    [05] Στις ΗΠΑ ο Απόστολος Κακλαμάνης

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/5/2002 12:35:00 μμ

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης αναχώρησε στις 12.30, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα έχει επαφές με ανώτατους κοινοβουλευτικούς παράγοντες όπως τον πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων του αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον και τον πρόεδρο της τοπικής Βουλής της Νέας Υόρκης. Ο κ. Κακλαμάνης θα παραμείνει έως την Παρασκευή 17 Μαΐου.

    [06] Κατάθεση Λαλιώτη για τη Mayo

    9/5/2002 6:58:00 μμ

    Κατάθεση για τέταρτη φορά κλήθηκε να δώσει ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης στον εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος ερευνά την υπόθεση του λογαριασμού που φέρεται να τηρούσε η ΝΔ μέσω της εταιρίας Mayo Investment Corporation. Ο κ. Λαλιώτης κατέθετε στον εισαγγελέα για περισσότερες από δύο ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε επιπλέον στοιχεία για το θέμα του τροφοδότη λογαριασμού. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ερευνά την υπόθεση μετά από σχετικές καταγγελίες του κ. Λαλιώτη, τον περασμένο Οκτώβριο.

    [07] Στοίχημα ΠΑΣΟΚ η μεταρρύθμιση δημόσιας διοίκησης

    9/5/2002 6:38:00 μμ

    Μεγάλο στοίχημα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, μιλώντας από το βήμα διημερίδας με θέμα ''Διοικητική μεταρρύθμιση ,πρόκληση και αναγκαιότητα''. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου τάχθηκε υπέρ της αύξησης των θέσεων ευθύνης στην δημόσια διοίκηση. Παράλληλα προειδοποίησε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κρατήσουν σκληρή στάση στα θέματα του Μισθολογίου και του Ασφαλιστικού.

    [08] Μείωση της ζήτησης ταξί στα επόμενα 20 χρόνια

    Πηγή: ΑΠΕ 9/5/2002 6:20:00 μμ

    Αποκαλυπτική των τάσεων που θα επικρατήσουν την προσεχή 20ετία στον τομέα των μετακινήσεων των Αθηναίων, είναι έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Πειραιά, για λογαριασμό του ΣΑΤΑ. Σύμφωνα με την έρευνα, μέχρι το 2020 η επιβατική κίνηση στα ταξί θα έχει φθίνουσα πορεία και θα πέσει κάτω από το μισό σε σχέση με σήμερα, ενώ θα αρχίσουν να κερδίζουν έδαφος τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Όπως προκύπτει από την έρευνα, ένα ταξί κινείται ημερησίως 19 ώρες, διανύοντας πάνω από 350 χιλιόμετρα, ενώ περίπου το 28% των χιλιομέτρων αυτών διανύονται χωρίς επιβάτες για την αναζήτηση πελατών. Σήμερα, το 50% των συνολικών μετακινήσεων γίνεται με ιδιωτικά αυτοκίνητα, το 28% από τα δημόσια μέσα μεταφοράς, το 11% πεζή και το υπόλοιπο 11% με ταξί.

    Μειώνεται και η χρήση των δικύκλων

    Σύμφωνα όμως με την έρευνα, το μέλλον των ταξί δεν διαγράφεται και πολύ ευοίωνο, καθώς η ζήτηση για ταξί θα μειωθεί έως το 2020 στο 4,7%. Η μόνη λύση, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η δημιουργία συνεταιρισμών, όπως γίνεται εδώ και χρόνια σε πολλά άλλα κράτη. Πτωτική προβλέπεται να είναι και η τάση για τη χρήση των δικύκλων και από 7,1% που είναι σήμερα, θα πέσει το 2020 στο 5,8%, ενώ οι μετακινήσεις πεζή, από 11,2% θα μειωθούν σε 9,8% και τη διαφορά στο ποσοστό θα πάρουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

    Από δεύτερη έρευνα που έγινε από το Πολυτεχνείο για τη λειτουργία των ταξί στην Αττική, προκύπτει ότι είναι ελλειμματική, καθώς το ετήσιο κόστος λειτουργίας τους φτάνει τα 20 εκατομμύρια δραχμές, ενώ τα έσοδα δεν ξεπερνούν τα 12,5 εκατομμύρια δραχμές. Η διαφορά αυτή καλύπτεται από τις διπλές και τριπλές κούρσες και από τη μη τακτική συντήρηση των οχημάτων.

    Σύμφωνα με την έρευνα, για να γίνει κερδοφόρα η λειτουργία των ταξί, πρέπει να αυξηθεί σημαντικά το κόμιστρο και να φθάσει τουλάχιστον στις 240 δραχμές το χιλιόμετρο.

    [09] Αρχίζουν οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών

    9/5/2002 6:06:00 μμ

    Με ψεκασμούς, επίγειους και εναέριους, ξεκινούν και εφέτος στο νομό Καβάλας οι επιχειρήσεις καταπολέμησης των κουνουπιών. Συνεργεία αποτελούμενα από ειδικούς επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν για την εξόντωση της ''ιπτάμενης απειλής'' μη χημικά εντομοκτόνα. Το πρόγραμμα δράσης ανέλαβε η Νομαρχιακή Εταιρία Καταπολέμησης Κουνουπιών της Καβάλας, ενώ η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Συνολικά, θα διατεθούν για την επιχείρηση περίπου 300.000.000 δρχ. Γεωγραφικά και χωροταξικά οι ψεκασμοί θα γίνουν στους ίδιους χώρους, όπου έγιναν και την περσινή περίοδο, δηλαδή από τη Νέα Καρβάλη Καβάλας και μέχρι το Δέλτα του Νέστου, περιοχές οι οποίες επί δεκαετίες υποφέρουν από τα επιβλαβή αυτά έντομα. Η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση των κουνουπιών θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, ήπιας μορφής και με μηδενική τοξικότητα.

    Μία πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση εξόντωσης

    Η προεργασία για το πώς, το πού και το πότε πρέπει να γίνουν οι αεροψεκασμοί, ξεκίνησε ήδη από το Φεβρουάριο, ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκαν τόσο η αεροφωτογράφηση, όσο και η χαρτογράφηση της περιοχής, όπου θα αναπτυχθεί η όλη επιχείρηση για τα ενοχλητικά κουνούπια. Στις εργασίες θα πάρουν μέρος περίπου 15 άτομα, τεχνικοί και ειδικοί σύμβουλοι, καθώς και δέκα οχήματα.

    Σύντομα, τέλος, θα τεθεί σε εφαρμογή και τηλεφωνική γραμμή, ο αριθμός της οποίας θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

    [10] Σόφια: άκυρα πτυχία σε 31 Ελληνες φοιτητές

    Πηγή: ΑΠΕ 9/5/2002 5:11:00 μμ

    Ακυρα πτυχία εξέδωσε το τμήμα Στοματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σόφιας το 1999, σε 31 Ελληνες φοιτητές. Αυτό υποστηρίζει ο πρώην πρύτανης της Σχολής Νικόλα Αθανάσοφ, με δηλώσεις του στο σημερινό Τύπο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αθανάσοφ, τα πτυχία των Ελλήνων φοιτητών είναι άκυρα, επειδή φέρουν την υπογραφή του τότε πρύτανη Μπορις Ιντζοφ, η εκλογή του οποίου ακυρώθηκε, στη συνέχεια, από το αρμόδιο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επαναβεβαιώσουν τα πτυχία τους στο βουλγαρικό Πανεπιστήμιο συνιστούν Βούλγαροι νομικοί στην εφημερίδα ''Τρούντ''.

    [11] Επίθεση αγνώστων στα γραφεία της ΠΑΕ Αρης

    9/5/2002 12:17:00 μμ

    Επίθεση με βόμβες μολότοφ έγινε τα ξημερώματα στα γραφεία της ΠΑΕ "ΑΡΗΣ", που βρίσκονται στην οδό Αιγαίου 36, χωρίς ευτυχώς να προκληθούν μεγάλες ζημιές. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, στις 4.15 τα ξημερώματα δύο άγνωστοι εκτόξευσαν προς το κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της ΠΑΕ "ΑΡΗΣ", δύο αυτοσχέδιες βόμβες, εκ των οποίων η μία έσπασε την τζαμαρία της πρόσοψης και στη συνέχεια προκάλεσε μικρής έκτασης πυρκαγιά, εξωτερικά του κτιρίου, που σβήστηκε από υπάλληλο ιδιωτικής εταιρίας παροχής ασφαλείας. Η δεύτερη βόμβα μολότοφ προσέκρουσε στον τοίχο του κτιρίου, χωρίς να πάρει φωτιά. Προανάκριση διενεργεί το Α' Τμήμα Ασφαλείας.

    [12] Εκρηξη βόμβας δυτικά του Αλγερίου

    Πηγή: ΑΠΕ 9/5/2002 5:55:00 μμ

    Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε σήμερα σε αγορά στην πόλη Τσερσέλ, στην περιοχή Τιπάζα, 70 χιλιόμετρα δυτικά του Αλγερίου, με αποτέλεσμα ένα άτομο να σκοτωθεί και δύο να τραυματιστούν, ανακοινώθηκε από το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS. Από την έκρηξη, που σημειώθηκε στις 10 το πρωί, τοπική ώρα, υπέστησαν ζημιές δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα. Δεν έχουν γίνει προς το παρόν γνωστές λεπτομέρειες για τους δράστες και τα κίνητρά τους. Όμως ένας έμπορος συνετέλεσε στο να μην είναι περισσότερα τα θύματα. Σύμφωνα με το APS ένας νέος του άφησε μία σακούλα για φύλαξη στο κατάστημά του, αλλά καθώς αυτός αργούσε να γυρίσει την άνοιξε και είδε την βόμβα. Έσπευσε να αφήσει την σακούλα σε σημείο μακριά από τον κόσμο, αλλά ο μηχανισμός εξερράγη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα και ένα από αυτά να υποκύψει στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε.

    [13] Ο Ιλίρ Μέτα στο Βελιγράδι

    9/5/2002 5:20:00 μμ

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα αναχώρησε σήμερα για τη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, Βελιγράδι, από όπου στη συνέχεια θα μεταβεί στο Πρέσεβο και το Μπουγιάνοβατς. Ο Ιλίρ Μέτα συνοδεύεται στο ταξίδι αυτό-το οποίο σχολιάστηκε πολύ τις τελευταίες ημέρες από τον αλβανικό Τύπο-από πρώην υπουργούς του, όπως ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Ιλίρ Γκιόνι και ο πρώην υπουργός Παιδείας Μπεν Μπλούσι. Ο ισχυρός άνδρας των Σοσιαλιστών αναμένεται να συναντηθεί σήμερα και με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο οποίος βρίσκεται στο Βελιγράδι. Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας θα έχει στο Βελιγράδι συναντήσεις με τη σερβική ηγεσία και ακολούθως θα μεταβεί στην περιοχή του Πρέσεβο της νότιας Σερβίας όπου μέχρι πρόσφατα συνεχίζονταν οι συγκρούσεις μεταξύ Αλβανοφώνων και Σέρβων.

    [14] Ουγγαρία: λήστεψαν τράπεζα, σκότωσαν 6 άτομα

    9/5/2002 5:08:00 μμ

    Ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν έξι άτομα κατά την διάρκεια ληστείας σε τράπεζα που σημειώθηκε σήμερα στην δυτική Ουγγαρία, ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται δύο άτομα ενώ ένα τρίτο έχει τραυματιστεί σοβαρά. Εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας ανέφερε ότι πιστεύεται πως δράστες είναι δύο άνδρες ηλικίας 20 με 25 ετών οι οποίοι μετά την επίθεση στην μικρή πόλη Μορ κατόρθωσαν να διαφύγουν. Όλοι οι δρόμοι μέσα και έξω από την πόλη αποκλείστηκαν ενώ έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Ουγγρικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι ληστές άρχισαν να πυροβολούν μόλις εισήλθαν στο υποκατάστημα της αυστριακής τράπεζας Erste Bank με αποτέλεσμα να πέσουν νεκροί από τις σφαίρες υπάλληλοι και πελάτες. Πιστεύεται ότι πρόκειται για μία από τις χειρότερες επιθέσεις του είδους στην Ουγγαρία.

    [15] Περιορισμένες οι δαπάνες των δημ. υπαλλήλων

    9/5/2002 4:09:00 μμ

    Αυστηρό περιορισμό των δαπανών για μετακινήσεις και υπερωρίες των δημοσίων υπαλλήλων, ανώτατο όριο πιστώσεων 2% στην αύξηση των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων και των άλλων φορέων του Δημοσίου, αυστηρό δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα προσλήψεων ανά υπουργείο για την επόμενη τριετία, καθώς και την πιλοτική εφαρμογή από το υπουργείο Παιδείας του νέου τρόπου ελέγχου των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων των δημόσιων φορέων θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2003. Η εγκύκλιος για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και απεστάλη σε όλα τα υπουργεία από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Φλωρίδη.

    Και νέες ρυθμίσεις για προσλήψεις

    Όσον αφορά στις δαπάνες για μετακινήσεις και υπερωρίες στο Δημόσιο, ο υφυπουργός είπε ότι τα κονδύλια αυτά παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μεταβολή και τις μεγαλύτερες αποκλίσεις κάθε χρόνο και ότι πλέον οι φορείς θα είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν όλες αυτές τις δαπάνες σε ειδικά έντυπα που θα τα υποβάλλουν με τον προϋπολογισμό τους και θα παρακολουθούνται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Σχετικά με τις προσλήψεις ο κ. Φλωρίδης κατέστησε σαφές ότι δεν ισχύει πλέον το δεσμευτικό όριο που υπήρχε πριν την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, το οποίο προέβλεπε μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις και τόνισε ότι στο εξής οι προσλήψεις θα αποφασίζονται ανάλογα με τις ανάγκες των υπουργείων και των δημοσίων φορέων.

    Νέο θεσμικό πλαίσιο για την κατάρτιση των προϋπολογισμών του κράτους

    Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για την κατάρτιση των προϋπολογισμών του κράτους. Ο προϋπολογισμός του 2003 θα καταρτιστεί με βάση το ισχύον πλαίσιο. Το νέο σύστημα θα προβλέπει ουσιαστικούς ελέγχους στην πορεία εκτέλεσης των έργων και προγραμμάτων των υπουργείων.

    Ο υφυπουργός έδωσε στη δημοσιότητα και τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Ανακοίνωσε πάντως ότι, όσον αφορά στο τετράμηνο, η πορεία των εσόδων βελτιώθηκε με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αύξηση κοντά στο 4,5% από 2,2% που ήταν στο τρίμηνο.

    Οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο φέτος παρουσίασαν αύξηση 5% έναντι στόχου του προϋπολογισμού 5,4%, ενώ οι δανειακές ανάγκες στο τρίμηνο παρουσιάζονται αυξημένες κατά 16,7% έναντι ετήσιου στόχου μείωσής τους κατά 425%.

    Ο κ. Φλωρίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο προϋπολογισμός τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών θα εκτελεστεί κανονικά χωρίς αποκλίσεις.

    [16] Στην Αγκυρα ο Ν. Χριστοδουλάκης

    Πηγή: ΑΠΕ 9/5/2002 5:00:00 μμ

    Η Ελλάδα αναζήτησε την κατοχύρωση των δημοκρατικών θεσμών της μέσα από τις σχέσεις της με την ΕΕ, υπενθύμισε σήμερα στην Αγκυρα ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης. Οι εισηγητές και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Μπιλκέντ προς τους οποίους μιλούσε ο υπουργός Οικονομίας δέχθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αναδρομή, αφού οι ίδιοι καλούνται να δώσουν ανάλογες απαντήσεις στα διλήμματα που θέτουν οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Συζητήθηκαν οι δυνατότητες ελληνοτουρκικής συνεργασίας

    Ο Ελληνας υπουργός είχε νωρίτερα γεύμα εργασίας με τον υπουργό Επικρατείας κ. Κεμάλ Ντερβίς κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν αναλυτικά οι δυνατότητες ελληνοτουρκικής συνεργασίας.

    Η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού συμπίπτει με τη στιγμή της ανάκαμψης της τουρκικής οικονομίας, πράγμα που διευκολύνει τη συνεργασία με την Ελλάδα είπε ο κ. Ντερβίς μετά τις συνομιλίες του με τον Ελληνα υπουργό. Από την άποψη αυτή σημαντική θεωρείται η παρουσία στη συνοδεία του Ελληνα υπουργού σημαντικών επιχειρηματιών όπως του κ. Νίκου Νανόπουλου της Eurobank και του κ. Γεωργανά της Τράπεζας Πειραιώς οι οποίοι είχαν σήμερα εκτεταμένες συνομιλίες με παράγοντες του τραπεζικού συστήματος της Τουρκίας.

    [17] Ο Φερνάντο Σάντος χαιρέτησε την ΑΕΚ

    9/5/2002 6:56:00 μμ

    Ο Φερνάντο Σάντος αποχαιρέτησε το απόγευμα και τυπικά τη Νέα Φιλαδέλφεια και την ΑΕΚ επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που τον ήθελαν να τερματίζει τη συνεργασία του με την Ενωση. Ο Πορτογάλος τεχνικός στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη τύπου δήλωσε περήφανος που προπόνησε την ΑΕΚ, ευχαρίστησε τους παίκτες και τον κόσμο για τη στήριξη τους, τον πρόεδρο εναντίον του οποίου άφησε, ωστόσο, αιχμές και υποστήριξε ότι δεν έχει συμφωνήσει με άλλη ομάδα εντός ή εκτός συνόρων. Κατά την αποχώρησή του από το "Νίκος Γκούμας" αποθεώθηκε από περίπου 100 οπαδούς της ΑΕΚ. Πιθανότερος προορισμός του Πορτογάλου, είναι ο Παναθηναϊκός, καθώς τα σχετικά "σενάρια" βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς να αποκλείεται και κάποια άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα.

    Προσωπική υπόθεση τώρα του Μάκη Ψωμιάδη

    Ο Πορτογάλος τεχνικός αν και έμεινε στην ομάδα για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, κέρδισε την εμπιστοσύνη και την αγάπη του κόσμου. Και όχι άδικα, καθώς κατάφερε να μετατρέψει την ΑΕΚ από κομπάρσο σε πρωταγωνίστρια. Πράγματι η "Ενωση" κατέκτησε το κύπελλο, έχασε το πρωτάθλημα στο "νήμα" και την οδήγησε σε μία πολύ καλή πορεία στην Ευρώπη και στους "16" του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Και όλα αυτά με 13-14 ποδοσφαιριστές, δείγμα των αναμφισβήτητων ικανοτήτων του. Ομως αν και η χρονιά κρίνεται τουλάχιστον επιτυχημένη για την Ενωση, οι δρόμοι με τον Σάντος "χώρισαν", καθώς δεν υπήρξε συμφωνία στους όρους ανανέωσης της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Στο μεταξύ, καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρουν πως ο κ Ψωμιάδης έχει αναλάβει προσωπικά την υπόθεση εξεύρεσης προπονητή και χωρίς υπερβολή, συζητά με προπονητές από τα. . τέσσερα σημεία του πλανήτη. Ο "ισχυρός άνδρας" της ΠΑΕ, στοχεύει να προσλάβει ένα τεχνικό εγνωσμένης αξίας σε παγκόσμιο επίπεδο και αν "καρποφορήσουν" κάποιες επαφές που κάνει ο κ Ψωμιάδης, η ανακοίνωση του νέου προπονητή της ομάδας, ενδέχεται να προκαλέσει "πάταγο" στα ελληνικά πράγματα.

    [18] Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών

    9/5/2002 4:52:00 μμ

    Ο σκηνοθέτης, χορογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης Δημήτρης Παπαϊωάννου αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εντεταλμένος σύμβουλος της "Αθήνα 2004", Μάρτον Σίμιτσεκ. Η πρόταση που κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, όπως είπε ο Μάρτον Σίμιτσεκ, είναι υψηλής αισθητικής που συνδυάζει την συγκίνηση με το μεγάλο θέαμα και την δύναμη με την ευαισθησία, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει το λαμπρό Ολυμπιακό πνεύμα. Η αμοιβή του Δ. ΠαπαΪωάννου και των συνεργατών του ανέρχεται σε 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

    Αμεσα και ο διαγωνισμός για την τεχνική υποδομή των εκδηλώσεων

    Επίσης, στο προσεχές διάστημα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εταιρία που θα αναλάβει την τεχνική υποδομή και υποστήριξη των εκδηλώσεων, καθώς κι εκείνης που θα αναλάβει την διαχείριση των οικονομικών.

    Οσον αφορά στον σχετικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε 49.156.000 ευρώ.

    Στο μεταξύ, ο Μάρτον Σίμιτσεκ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2002 θα είναι έτοιμο όλο το υλικό σχετικά με τις λειτουργίες των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Ο εντεταλμένος σύμβουλος της "Αθήνα 2004" είπε ακόμη χαρακτηριστικά, ότι έχουμε πρόβλημα πειθαρχίας ως λαός, αλλά και μεγάλη διάθεση αυτοσχεδιασμού.

    [19] Οργή του Γιώργου Μπατατούδη

    9/5/2002 7:33:00 μμ

    Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Γιώργος Μπατατούδης με γραπτή δήλωσή του επισημαίνει ότι η ντροπή στον αγώνα με την ΑΕΚ αποδεικνύει το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στην ομάδα. Οσοι έπαιξαν με την ιστορία και το κύρος του ΠΑΟΚ σφάλουν. Και το βαθμό του σφάλματος του θα τον αντιληφθούν σύντομα. Η καινούργια χρονιά θα έχει έναν άλλον ΠΑΟΚ, ο οποίος πάνω από όλα θα απαιτεί σεβασμό στην ιστορία του.

    [20] Ποινική δίωξη στους θερμόαιμους οπαδούς ΟΣΦΠ

    Πηγή: ΑΠΕ 9/5/2002 6:36:00 μμ

    Ποινική δίωξη για εφτά πλημμελήματα άσκησε ο εισαγγελέας εναντίον των πέντε νεαρών, για τα επεισόδια που έγιναν χθες τη νύχτα στο αεροδρόμιο" ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ", στη διάρκεια των πανηγυρισμών για την κατάκτηση τού πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό. Τα επεισόδια προκάλεσαν θερμόαιμοι οπαδοί, που προσπάθησαν να μπουν στην πίστα του Αεροδρομίου, για να υποδεχτούν τους παίκτες της ομάδας.

    Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου

    ''Ορισμένοι ανεγκέφαλοι χούλιγκαν παραβίασαν χθες κάθε όριο ασφαλείας και επιδίωξαν να βγουν στην πίστα του αεροδρομίου. Για την ασφάλειά τους και για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού, παρενέβη η αστυνομία και θα ασκηθούν ποινικές ευθύνες'', σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος σε επεισόδια που έγιναν χθες στο αεροδρόμιο των Σπάτων.

    [21] Δώρο ζωής στην 7χρονη Αλεξανδρα από τη μητέρα της

    9/5/2002 2:01:00 μμ

    Για δεύτερη φορά προσφέρει ζωή στο παιδί της, την 7χρονη Αλεξάνδρα Σημανταράκη από τα Χανιά, η μητέρα της. Το κοριτσάκι, που πάσχει από λευχαιμία, υποβάλλεται αυτήν την ώρα σε μεταμοσχευση μυελού των οστών. Η μικρή Αλεξάνδρα ευαισθητοποίησε 12 χιλιάδες ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, που έσπευσαν να γίνουν εθελοντές δότες, κανείς όμως δεν ηταν ιστοσυμβατός. Τελικά επέλεγη η μητερα της, που ειχε συμβατοτητα 50%, ως ο άνθρωπος που θα δώσει το μοσχευμα.

    [22] Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά...

    Πηγή: ΑΠΕ 9/5/2002 12:07:00 μμ

    Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει το δείκτη ευφυίας στα παιδιά, γράφει η ισπανική εφημερίδα "Ελ Παϊς". Παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά, μπορεί να μην έχουν καλές επιδόσεις στα μαθήματα, να παρουσιάζουν διαταραχές μνήμης και προβλήματα στη διανοητική τους ανάπτυξη, αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται τον ειδικό για τον ύπνο Νταβίντ Γκοζάλ. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρα μια καρδιοαγγειακή νόσο και προβλήματα συμπεριφοράς.

    Πολλά παιδιά που χαρακτηρίζονται υπερκινητικά, στην πραγματικότητα είναι παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά.

    Παιδιά ηλικίας 4 και 5 ετών πρέπει να κοιμούνται 11 ώρες καθημερινά, ενώ παιδιά ηλικίας 14 ετών χρειάζονται εννέα ώρες ύπνου, επισημαίνει ο Γκοζάλ.

    [23] Oι ''βεντέτες'' της δημοπρασίας του οίκου Σόθμπις

    Πηγή: ΑΠΕ 9/5/2002 3:53:00 μμ

    Ο πίνακας ζωγραφικής του Εντγκάρ Ντεγκά ''Στο μουσείο του Λούβρου'' πωλήθηκε αντί 16,5 εκατομμυρίων δολαρίων στη δημοπρασία χθες βράδυ του οίκου Σόθμπις στη Νέα Υόρκη. Η αξία του περίφημου παστέλ του Ντεγκά (1834-1917) που εικονίζει την αμερικανίδα ζωγράφο Μέρι Κάσατ και την αδελφή της σε μια αίθουσα του μεγάλου παρισινού μουσείου είχε εκτιμηθεί από τους ειδικούς του οίκου δημοπρασιών μεταξύ 12 και 18 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 1870, η Μέρι Κάσατ συνεργαζόταν στενά με το γάλλο ζωγράφο και γλύπτη και συχνά δούλευαν στο εργαστήρι του, κυρίως στην παραγωγή λιθογραφίας.

    Ο Ντεγκά υπήρξε μέγας θαυμαστής του έργου της αμερικανίδας ζωγράφου από την οποία μάλιστα είχε αγοράσει πολλά δείγματα.

    Η έκπληξη στη χθεσινή και δεύτερη βραδιά των μεγάλων πωλήσεων που διοργανώνονται την άνοιξη στη Νέα Υόρκη ήταν η αγορά του πίκανα ''Η κανάτα και το πιάτο με τα αχλάδια'' του Πολ Σεζάν (1839-1906) αντί 16,7 εκατομμυρίων.

    Λάτρης της νεκρής φύσης του γάλλου ζωγράφου, που θέλησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του, παρενέβη τηλεφωνικά και κατοχύρωσε το έργο.

    Επίσης, μια ορειχάλκινη προτομή του ελβετού γλύπτη Αλμπέρτο Τζιακομέτι (1901-1966), ένα σπανιότατο κομμάτι με την προτομή του αδελφού του γλύπτη, Ντιέγκο, ''μοσχοπουλήθηκε'' αντί 13,7 εκατομμυρίων δολαρίων, επιβεβαιώνοντας έτσι την αγάπη των συλλεκτών στη γλυπτική.

    Οι καλές πωλήσεις για τον οίκο Σόθμπις, καθώς αγοράστηκαν συνολικά από διεθνείς συλλέκτες 52 από τα 55 έργα που διετέθησαν, απέφεραν στον οίκο δημοπρασιών 126 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των διοργανωτών.

    [24] Νέο συμβόλαιο υπέγραψε η Μαράια Κάρεϊ

    Πηγή: ΑΠΕ 9/5/2002 2:08:00 μμ

    Η αισθησιακή τραγουδίστρια Μαράια Κάρεϊ υπέγραψε νέο δισκογραφικό συμβόλαιο, έπειτα από την απομάκρυνσή της από την EMI/Virgin στις αρχές του έτους και με αποζημίωση 19 εκατομμυρίων στερλινών, ώστε να υπογράψει την ακύρωση του συμβολαίου της. Το ποσό με το οποίο κλείστηκε η νέα συμφωνία της 32χρονης τραγουδίστριας με τη δισκογραφική εταιρία Island/Def Jam, θυγατρική του μουσικού ομίλου Universal, δεν ανακοινώθηκε.

    Πάντως υπολογίζεται να είναι αρκετά υψηλό, καθώς έως πρόσφατα η Κάρεϊ συγκαταλεγόταν στους καλλιτέχνες με τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

    Ο Λίορ Κοέν, πρόεδρος της Island/Def Jam δήλωσε ότι: "παρότι υπήρξαν προσφορές από πολλούς ανταγωνιστές μας, είμαστε κατενθουσιασμένοι που η Μαράια επέλεξε την Island, ως το χώρο που θα ξεκινήσει την επόμενη φάση της πρωτοφανούς καριέρας της''.

    Η διάσημη τραγουδίστρια έχει ήδη ξεκινήσει την ηχογράφηση ενός δίσκου για λογαριασμό της νέας της εταιρίας.

    Ο στενός της συνεργάτης Τζέρι Μπλερ είπε ότι η Κάρεϊ που υποβλήθηκε σε θεραπεία για ψυχική κατάρρευση τον περασμένο Αύγουστο, είναι απίστευτα καλά.

    Η ίδια ίδρυσε εταιρία που ασχολείται και με την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών.

    Η διάσημη τραγουδίστρια έπαιξε στην ταινία ''Wise Girls'' με την βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιό Μίρα Σορβίνο.

    Η ταινία θα προβληθεί από το αμερικανικό καλωδιακό δίκτυο HBO το φθινόπωρο, όπως είπε ο Μπλερ. Η αισθησιακή Κάρεϊ ήταν τεράστια εμπορική επιτυχία για την ''Columbia Records'' (που ανήκει στη Sony) όταν ξεκίνησε την καριέρα της το 1990.

    Ωστόσο, τα πράγματα δυσκόλεψαν για την ίδια μετά το διαζύγιό της με τον Τόμι Μοτόλα, πρόεδρο της Sony Music, o oποίος ''διεύθυνε'' την καριέρα ως πρόεδρος της ''Columbia''.

    Η επόμενη συμφωνία της με τη Virgin/EMI στην οποία ηχογράφησε μόνο το δίσκο ''Glitter'' με πωλήσεις δύο εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, δεν ήταν αρκετά προσοδοφόρα για την εταιρία που ζητούσε πολύ περισσότερα από την Καρεϊ και έτσι τον Ιανουάριο έπαυσε η συνεργασία τους. Έκτοτε η Κάρεϊ αναζητούσε νέα δισκογραφική εταιρία.

    [25] Στο Αγιο Όρος ο Κάρολος

    9/5/2002 1:56:00 μμ

    O διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην Αθωνική Πολιτεία από τη Δευτέρα του Πάσχα, αναμένεται να αναχωρήσει από το Αγιο Όρος, αύριο το απόγευμα ή το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες. Η επίσκεψη του Καρόλου έχει ανεπίσημο χαρακτήρα και φιλοξενείται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επισκεφτεί τις Ιερές Μονές Παντοκράτορος και Κουτλουμουσίου.

    Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου επισκέπτεται για τέταρτη φορά το "Περιβόλι της Παναγίας".

    Η προηγούμενη φορά ήταν πέρσι την ίδια χρονική περίοδο.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Κάρολος είναι ο Υψηλός Προστάτης της ομάδας "οι φίλοι του Αγίου Όρους" της Αγγλίας, τα μέλη της οποίας πραγματοποιούν εργασίες διάνοιξης και συντήρησης μονοπατιών για τη σύνδεση των Ιερών Μονών της Αθωνικής Πολιτείας.

    Ο Βρετανός Πρίγκιπας έφθασε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους με την θαλαμηγό του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση στην οποία επιβαίνει και η φίλη του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς και από εκεί με ταχύπλοο σκάφος μετέβη στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου.

    Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Καρόλου τηρείται απόλυτη μυστικότητα, καθώς εκπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας αναφέρουν ότι η επίσκεψη είναι αυστηρά ιδιωτική.

    [26] Ποντίκια έφαγαν χρήματα επιχειρηματία

    9/5/2002 11:55:00 πμ

    Ποντίκια καταβρόχθισαν χαρτονομίσματα αξίας 16.000 ευρώ, τα οποία είχε κρύψει επιχειρηματίας στην οροφή του σπιτιού του, γράφει η εφημερίδα ''Neues Volksblatt''. O άτυχος επιχειρηματίας είχε αποθηκεύσει το μεγάλο χρηματικό ποσό σε ένα μικρό βαθούλωμα που είχε διαμορφώσει σε κρύπτη κάτω από την ξύλινη οροφή του διαμερίσματός του σε προάστιο βόρεια της πόλης Λιντζ, στη βόρεια Αυστρία. Όταν ξαφνικά ένα μασημένο χαρτονόμισμα των 500 ευρώ έπεσε από την οροφή, ο επιχειρηματίας έσπευσε να ψάξει να βρει τα υπόλοιπα.

    Το θέαμα, όμως, που αντίκρυσε ήταν ανατριχιαστικό και θλιβερό, καθώς βρήκε λίγα κομματάκια από τα χαρτονομίσματα, ό,τι δηλαδή είχε απομείνει από τα γεύματα των ποντικών.

    Τώρα εναπόκειται στην εθνική τράπεζα της Αυστρίας να αποφανθεί αν το σημαντικό αυτό ποσό του επιχειρηματία θα αντικατασταθεί.

    Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα, ο επιχειρηματίας είχε λάβει το σεβαστό ποσό σε μετρητά, μετά από γραπτή εντολή πληρωμής.

    Στο παρελθόν χρησιμοποιούσε συχνά αυτό το ασφαλές κατά τα λοιπά μέρος για να καταχωνιάζει χρήματα και επίσημα έγγραφα, όπως διαβατήρια, έως τη μετατροπή του σελινιού σε ευρώ.

    Τα παλιά αυστριακά χαρτονομίσματα ήταν από χαρτί, ενώ τα χαρτονομίσματα του ενιαίου νομίσματος που φτιάχνονται κυρίως από βαμβάκι... και όπως φαίνεται τα ποντίκια τα βρήκαν πιο νόστιμα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 9 May 2002 - 17:03:12 UTC