Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαντωνίου για ευρωστρατό και Κύπρο
  • [02] Συνέντευξη Χριστόδουλου εφ' όλης της ύλης
  • [03] Σεισμός 4,5 αισθητός στη Μυτιλήνη
  • [04] Επέτειος της Γενοκτονίας των Ποντίων
  • [05] Πορεία ειρήνης στη μνήμη του Λαμπράκη
  • [06] Ηττηθηκε απο τη Γαλλια η εθνική Παίδων
  • [07] Το Ανατολικό Τιμόρ διακύρηξε την ανεξαρτησία του
  • [08] Νέα δημοσκόπηση για δημοτικές
  • [09] Νέα επίθεση καμικάζι στο Ισραήλ
  • [10] Στην Τιφλίδα αντιτρομοκρατική αποστολή
  • [11] Nέο βίντεο του Λάντεν;
  • [12] Αιματηρές επιθέσεις στο Κασμίρ
  • [13] Ν.Κορέα: Κρούσματα αφθώδους πυρετού
  • [14] Απόψε το ντέρμπι ΟΣΦΠ-ΠΑΟ
  • [15] Όχι στην λήψη δειγμάτων DNA δίχως άδεια

    [01] Παπαντωνίου για ευρωστρατό και Κύπρο

    19/5/2002 12:43:00 μμ

    Δεν υπάρχει λογική στη σύνδεση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με τη στάση μας στο θέμα του ευρωστρατού, δηλώνει στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι η διεύρυνση της ΕΕ δεν θα προχωρήσει χωρίς την Κύπρο. Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου δηλώνει κατηγορηματικά ότι η χώρα δεν θα κάνει πίσω στο θέμα του ευρωστρατού.

    Όσον αφορά τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ο υπουργός εκτιμά ότι "ανίερες συμμαχίες επιδιώκουν κάποιοι παράγοντες της δεξιάς και της αριστεράς. Έχουν στόχο να συμπήξουν αντικυβερνητικό μέτωπο'' , και επισημαίνει ότι ''αυτοί οι παράγοντες επιχειρούν να επαναλάβουν το πείραμα του 1989 σε νέα βάση''. Ο ίδιος όμως πιστεύει ότι θα αντιδράσει το εκλογικό ακροατήριο της αριστεράς.

    Τέλος, ο κ. Παπαντωνίου θεωρεί ότι η συνταγή νίκης για το ΠΑΣΟΚ είναι "επιτάχυνση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, περισσότερη ενότητα και κυρίως να μάθουμε να κυβερνάμε με συναίνεση. Για το τελευταίο χρειαζόμαστε την αριστερά'' ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για καιροσκοπισμό.

    [02] Συνέντευξη Χριστόδουλου εφ' όλης της ύλης

    19/5/2002 5:27:00 μμ

    Επί της ουσίας, οι σχέσεις με την κυβέρνηση δεν είναι αρνητικές, τονίζει στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος δηλώνει έτοιμος για με εφ' όλης της ύλης συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Επιτίθεται, όμως και πάλι κατά του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου και κάνει λόγο περί "φονταμενταλιστών του αθεϊσμού", ενώ δηλώνει ότι έχει κάνει την κριτική του για τη στάση του την περίοδο της χούντας.

    Πρόθυμος για συζήτηση με Σημίτη άνευ όρων

    Στη συνέντευξη του προς την εφημερίδα, ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις του με την κυβέρνηση και την προοπτική συνάντησής του με τον κ. Σημίτη, σημειώνει ότι "επί της ουσίας οι σχέσεις μας με την κυβέρνηση δεν είναι αρνητικές" και προσθέτει "και ασφαλώς δεν θα αρνηθούμε να συναντηθούμε με τον κ. πρωθυπουργό για μια συζήτηση εφ όλης της ύλης και χωρίς περιοριστικούς όρους.

    "Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για ένα θέμα που θα μπορούσαμε Εκκλησία και Πολιτεία, να έχουμε συνεργαστεί, χωρίς να τραυματίσουμε τον λαό μας", υποστηρίζει ο κ. Χριστόδουλος.

    Επανέρχεται ο κ.Χριστόδουλος για τη δικτατορία

    Ο Αρχιεπίσκοπος επανέρχεται χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατά του προέδρου του ΣΥΝ, λέγοντας χαρακτηριστικά, "να αποσύρω αν θέλετε τον χαρακτηρισμό μου (σ.σ. περί ειδωλολατρών ) που επαναλαμβάνω δεν ήταν προσωπικός αλλά στηλιτευτικός του φαινομένου (σ.σ. μείωσης του θρησκευτικού αισθήματος του λαού), να ζητήσω και συγγνώμη ακόμη εάν αυτό οδηγήσει τους φονταμενταλιστές του αθεϊσμού να σέβονται και να μην περιφρονούν το θρησκευτικό φρόνημα του λαού μας".

    Ο ίδιος δηλώνει επί πλέον ότι έχει κάνει την αυτοκριτική του για τη στάση του στα χρόνια της δικτατορίας, ενώ για τους "παπαροκάδες" σημειώνει ότι ξεπέρασαν τα όρια.

    Απαντώντας στα σχόλια του Αρχιεπισκόπου ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι θεωρεί απρόκλητη την επίθεση του κ. Χριστόδουλου και ότι προσλαμβάνει συκοφαντικό, πολιτικό και ιδεολογικό χαρακτήρα.

    "Στή διάρκεια της δικτατορίας, όσοι βρεθήκαμε σε δεσμωτήρια, στρατοδικεία, εξορίες και κάτεργα, είχαμε δίπλα τον παπα-Γιώργη Πυρουνάκη, μάρτυρα και σύντροφο, την ίδια εποχή που ο κ. Χριστόδουλος μελετούσε και δεν έβλεπε, δεν άκουγε, ούτε μάθαινε τι γινόταν σ' αυτόν τον τόπο, για τον οποίο σήμερα κομπορρημονεί. Ολοι κρίνονται. Αυτή είναι η αλήθεια που ενοχλεί τον κ. Χριστόδουλο", καταλήγει στη δήλωση του ο κ.Κωνσταντόπουλος.

    [03] Σεισμός 4,5 αισθητός στη Μυτιλήνη

    Πηγή: ΑΠΕ 19/5/2002 4:04:00 μμ

    Ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη της Μυτιλήνης έγινε σεισμός έντασης 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη βόρεια ακτή της χερσονήσου της Ερυθραίας στην Τουρκία, σήμερα, στις 2 μετά το μεσημέρι. Το σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί. Από μέρους των Αστυνομικών Διευθύνσεων Λέσβου και Χίου έγινε γνωστό ότι δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

    [04] Επέτειος της Γενοκτονίας των Ποντίων

    19/5/2002 12:30:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα σε όλη την Ελλάδα για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων. O πρόεδρος της Bουλής κ.Aπόστολος Kακλαμάνης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που θα γίνει απόψε στην αίθουσα τελετών του AΠΘ και με την οποία θα κορυφωθούν στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για την Γενοκτονία των Eλλήνων του Πόντου από τους Τούρκους.

    Oι εκδηλώσεις άρχισαν την Παρασκευή με ομιλίες, εκθέσεις φωογραφίας, κ.α. στα σχολεία, ενώ σήμερα το πρωί τελέσθηκε δοξολογία στον Iερό Nαό Της Του Θεού Σοφίας. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Aγίας Σοφίας και πορεία προς το προξενείο της Tουρκίας, όπου πρόκειται να επιδοθεί ψήφισμα. Αργότερα το βράδυ, στην αίθουσα τελετών του AΠΘ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέραν της ομιλίας του κ.Kακλαμάνη, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, κ.α.

    Εκδηλώσεις μνήμης και από τους ομογενείς

    Με το Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας και την πορεία διαμαρτυρίας στο τουρκικό προξενείο συνεχίστηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακών Σωματείων Μελβούρνης. Διακόσιοι, περίπου, ομογενείς με πανό και συνθήματα καταδίκασαν τη Γενοκτονία και θυροκόλλησαν ψήφισμα στην είσοδο του τουρκικού προξενείου.

    Η 19η Μαΐου αφιερώθηκε στην μνήμη της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού της περιόδου 1916-1922.

    [05] Πορεία ειρήνης στη μνήμη του Λαμπράκη

    Πηγή: ΝΕΤ 19/5/2002 11:47:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία ειρήνης από το Μαραθώνα έως το Σύνταγμα, στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, που πραγματοποιούν αυτή την ώρα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στον Τύμβο του Μαραθώνα, 39 χρόνια μετά το θάνατο του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές έριδες μεταξύ των κρατών.

    Ανθρωποι κάθε ηλικίας έδωσαν το παρόν. Το σύνθημα το ίδιο, όπως και τότε, διαχρονικό και επίκαιρο περισσότερο από κάθε άλλη φορά με τον πόλεμο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων να μαίνεται στη Μέση Ανατολή: "Ναι στην ειρήνη, όχι στον πόλεμο". Ο ίδιος ο Γρηγόρης Λαμπράκης είχε πάρει μέρος στην πρώτη απαγορευμένη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης το 1963.Τότε η πορεία είχε διακοπεί στο μέσο της διαδρομής και ο αγωνιστής της ειρήνης είχε συλληφθεί στο Πικέρμι όπου και βρίσκεται σήμερα μνημείο.

    Παρεμβάσεις στη λεωφόρο Μαραθώνος πραγματοποιεί η τροχαία για την διευκόλυνση της κίνησης των οχημάτων.

    [06] Ηττηθηκε απο τη Γαλλια η εθνική Παίδων

    19/5/2002 7:46:00 μμ

    Δεύτερη ήττα σε ισάριθμους αγώνες για την εθνική μας ομάδα των Eλπίδων, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ελβετίας. Το συγκρότημα του Ανδρέα Μιχαλόπουλου υποτάχθηκε φυσιολογικά στην ανωτερότητα της πανίσχυρης Γαλλίας, από την οποία έχασε με 3-1. Τώρα, η ελληνική ομάδα ελπίζει σε συνδυασμό αποτελεσμάτων, κατ΄αρχάς νίκη επί της Τσεχίας την τελευταία αγωνιστική και παράλληλα ήττα του Βελγίου από τη Γαλλία, για να διεκδικήσει την πρόκριση στη διαφορά τερμάτων.

    [07] Το Ανατολικό Τιμόρ διακύρηξε την ανεξαρτησία του

    19/5/2002 7:13:00 μμ

    Το Ανατολικό Τιμόρ ανακηρύχθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) ανεξάρτητο κράτος μετά από πολυετείς αγώνες και είναι το πρώτο κράτος που διακηρύσσει την ανεξαρτησία του τη νέα χιλιετία. Πάνω σε μια αυτοσχέδια εξέδρα σε ένα κτήμα στα περίχωρα της πόλης Ντίλι, της πρωτεύουσας του Ανατολικού Τιμόρ, ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν παρέδωσε τα ηνία τη εξουσίας στον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας και πρώην ηγέτη των ανταρτών Ζανάνα Γκουσμάο εν μέσω ζητοκραυγών του συγκεντρωμένου πλήθους. Ο Γκουσμάο ορκίσθηκε πρόεδρος της χώρας λίγα λεπτά αργότερα.

    Ελεύθερο μετά από 400 χρόνια αποικιοκρατίας

    Τα Ηνωμένα Εθνη διαθέτουν αντιπροσωπεία στο Ανατολικό Τιμόρ από το 1999, όταν μετά από δημοψήφισμα ο πληθυσμός του νησιού ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την απαλλαγή του Ανατολικού Τιμόρ από το σκληρό καθεστώς της Ινδονησίας, στο οποίο ανήκε τα τελευταία 24 χρόνια.

    Το Ανατολικό Τιμόρ, μια απο τις φτωχότερες χώρες του κόσμου με πληθυσμό 740.000 κατοίκων, ήταν πορτογαλική αποικία επί 350 χρόνια μέχρι το 1975 όποτε κατελήφθη από τις δυνάμεις της Ινδονησίας.

    [08] Νέα δημοσκόπηση για δημοτικές

    19/5/2002 1:18:00 μμ

    Πληθαίνουν οι δημοσκοπήσεις πέντε μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εταιρίας "Οπίνιον" για λογαριασμό της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας", για τη δημαρχία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος προηγούνται με περίπου 30 μονάδες του Χρήστου Παπουτσή και του Σπύρου Βούγια αντίστοιχα.

    Βάσει της δημοσκόπησης της εταιρίας "Τέιλορ Νέλσον Μέτρησις" για τον "Επενδυτή", η κ. Μπακογιάννη συγκεντρώνει ποσοστό 31,8% έναντι 23,7% του Χρήστου Παπουτσή και η Ν.Δ. προηγείται με 6,9 μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ.

    [09] Νέα επίθεση καμικάζι στο Ισραήλ

    19/5/2002 6:16:00 μμ

    φωτο Αρχείου

    Ο κύκλος του αίματος συνεχίζεται στη Μέση Ανατολή. Νωρίς το απόγευμα Παλαιστίνιος καμικάζι, ζωσμένος με εκρηκτικά σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο στην πολυσύχναστη σκεπαστή αγορά της Νετάνια, βόρεια του Τελ Αβίβ. Ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός είναι δύο νεκροί, μεταξύ των οποίων και ο δράστης της αιματηρής ενέργειας, επτά τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση και άλλοι δεκαπέντε, ελαφρύτερα τραυματισμένοι. Στον Αραφάτ επιρρίπτουν την ευθύνη οι Ισραηλινοί.

    Την ευθύνη για τη φονική επίθεση αυτοκτονίας ανέλαβε με τηλεφώνημα του στο Γαλλικό Πρακτορείο άγνωστος άντρας, για λογαριασμό της Χαμάς, ενώ μισή ώρα πριν το τραγικό περιστατικό είχε υπάρξει προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην αστυνομία. Σύμφωνα, όμως, με το κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, ενδέχεται το "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" να είναι υπεύθυνο για την επίθεση.

    Στην Παλαιστινιακή Αρχή και στον Πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας το Ισραήλ.

    "Εφ'όσον η Παλαιστινιακή Αρχή δεν αναλάβει συστηματική δράση κατά της βίας και της τρομοκρατίας, τότε επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας δεν θα γίνει, με λύπη διαπιστώνουμε ότι η τρομοκρατία συνεχίζεται", αναφέρεται σε δήλωση του ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γιάφα μπεν Αρι.

    Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τον βομβιστή να βγαίνει από ένα ταξί φορώντας ισραηλινή στρατιωτική στολή.

    Η παραθαλάσσια πόλη Νετάνια είναι σχετικά κοντά στη Δυτική Οχθη και έχει τον τελευταίο καιρό γίνει στόχος αρκετών βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας από Παλαιστίνιους.

    Η πιο πρόσφατη ήταν στις 27 Μαρτίου, όταν νεαρός ανατινάχθηκε μέσα σε κέντρο, όπου δειπνούσαν πολίτες επ' ευκαιρία του εβραϊκού Πάσχα.

    Σκοτώθηκαν 29 πολίτες, επακολούθησε δε η πολυήμερη εισβολή των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων σε πολλά σημεία της Δυτικής Οχθης και πολιορκία του Αραφάτ στη Ραμάλα μετά τις 2 Απριλίου.

    [10] Στην Τιφλίδα αντιτρομοκρατική αποστολή

    19/5/2002 2:49:00 μμ

    Σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της περιοχής της Τιφλίδας έφθασαν, σήμερα, περίπου 50 Αμερικανοί στρατιωτικοί διαφόρων βαθμών και όπλων, με αποστολή την άμεση εκπαίδευση συναδέλφων τους στις γεωργιανές ένοπλες δυνάμεις στις επιχειρήσεις με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Γεωργία. Οι γεωργιανές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται συχνά αντιμέτωπες με ισλαμιστές αντάρτες που αναπτύσσουν δράση σε δύσβατες ορεινές περιοχές της Γεωργίας. Η αμερικανική αποστολή έφθασε στην Τιφλίδα από στρατιωτική βάση της πολιτείας του Κολοράντο, μέσω ενός ενδιάμεσου σταθμού στη Γερμανία.

    Μετά τις 11/09/2001 εντάθηκε η παρουσία αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων σε πολλές δημοκρατίες της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ.

    Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Γεωργία προκάλεσε αρνητικά σχόλια ρώσικων επίσημων πηγών, που επανέλαβαν ότι η Μόσχα θέλει να έχει τη δική της συμμετοχή στη διεθνή αντιτρομοκρατική εκστρατεία στα εδάφη της Γεωργίας.

    Η εκπαίδευση με την συμμετοχή των περίπου 50 Αμερικανών στρατιωτικών θα κοστίσει περίπου 65 εκ. δολάρια και θα είναι σχεδόν εξαμηνιαία, θα εκπαιδευτούν δε περίπου 2.000 αξιωματικοί και στρατιώτες της Γεωργίας.

    [11] Nέο βίντεο του Λάντεν;

    Πηγή: NET 105,8 fm 19/5/2002 2:15:00 μμ

    Οι βρετανικοί "Σάντει Τάιμς" γράφουν ότι είδαν ένα νέο, βιντεοσκοπημένο πριν από 8 εβδομάδες μήνυμα του Μπιν Λάντεν, διάρκειας 40 λεπτών, στο οποίο καλεί και πάλι τους μουσουλμάνους σε ιερό πόλεμο και κατονομάζει ως πιθανό στόχο τη Βρετανία. Στο βίντεο ο Μπιν Λάντεν παρομοιάζει την κατάσταση στο Αφγανιστάν με τις Σταυροφορίες του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου εναντίον των μουσουλμάνων, γι' αυτό απειλεί πάλι με νέες επιθέσεις.

    Παράλληλα, σήμερα στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" αναφέρει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας έχουν καταγράψει μια σειρά αόριστων μηνυμάτων μεταξύ στελεχών της Αλ-Κάιντα, τα οποία δείχνουν ότι η οργάνωση του Μπιν Λάντεν σχεδιάζει κτύπημα εξίσου μεγάλο ή και ακόμη μεγαλύτερο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    "Υπάρχει και πάλι πολλή κουβέντα στο σύστημα", δήλωσε ένας αξιωματούχος, αναφερόμενος σε μια ανάλογη σειρά μηνυμάτων που είχε καταγραφεί την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2001 και κατέληξε λέγοντας ότι "τώρα τα εξετάζουν και προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει".

    [12] Αιματηρές επιθέσεις στο Κασμίρ

    Πηγή: ΑΠΕ 19/5/2002 2:01:00 μμ

    Τέσσερις Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίσθηκαν σήμερα όταν αυτονομιστές εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτες εναντίον θέσης του στρατού στο Κασμίρ. Η επίθεση πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον στρατοπέδου στο Τζαμού κατά την οποία σκοτώθηκαν 34 άνθρωποι, ανάμεσά τους και οι δράστες που πιστεύεται ότι ήταν μουσουλμάνοι αυτονομιστές από το Πακιστάν. Η επίθεση αύξησε την ένταση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν.

    Χθες η ινδική κυβέρνηση αποφάσισε την απέλαση του διπλωματικού εκπροσώπου του Πακιστάν στο Νέο Δελχί ως αντίδραση στην αποτυχία του Πακιστάν να αντιμετωπίσει τη δράση των μουσουλμάνων αυτονομιστών στο Κασμίρ.

    [13] Ν.Κορέα: Κρούσματα αφθώδους πυρετού

    19/5/2002 12:17:00 μμ

    Δύο νέα ύποπτα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε χοίρους ερευνούν οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας. Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα θανατωθούν 1000 χοίροι σε μία προσπάθεια να προληφθεί εξάπλωση της νόσου, λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

    [14] Απόψε το ντέρμπι ΟΣΦΠ-ΠΑΟ

    19/5/2002 3:11:00 μμ

    Απόψε στις 20:30 οι "ερυθρόλευκοι" υποδέχονται στις 20:30 στο ΣΕΦ την ομάδα του τριφυλλιού, με το πλεονέκτημα του 1-0 που πέτυχαν στο ΟΑΚΑ. Ο νικητής του αποψινού αγώνα, που θα διεξαχθεί παρουσία οπαδών και των δύο ομάδων, θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ στον τελικό.

    Σε περίπτωση που χρειαστεί και τρίτος αγώνας, αυτός θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο ΟΑΚΑ και ώρα 20:00.

    [15] Όχι στην λήψη δειγμάτων DNA δίχως άδεια

    Πηγή: ΑΠΕ 19/5/2002 1:52:00 μμ

    Η βρετανική Επιτροπή για την Ανθρώπινη Γενετική σκοπεύει να συστήσει στην κυβέρνηση της χώρας να προωθήσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα απαγορεύεται η απόκτηση δειγμάτων DNA χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερομένου, γράφουν σήμερα οι βρετανικές εφημερίδες. Στόχος της κυβερνητικής αυτής οργάνωσης είναι να προστατευτούν τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς που εμπλέκονται σε υποθέσεις κηδεμονίας και απόδειξης της πατρότητας.

    Η πρόταση αυτή συμπίπτει χρονικά με τη μήνυση που κατέθεσε ο παραγωγός του Χόλιγουντ Στιβ Μπινγκ εναντίον του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη κινηματογραφικών στούντιο Κερκ Κερκόριαν, υποστηρίζοντας ότι υπάλληλοι του τελευταίου έκλεψαν ένα δείγμα του DNA του από έναν σκουπιδοτενεκέ προκειμένου να αποδείξουν ότι ο Μπινγκ είναι ο πραγματικός πατέρας της τετράχρονης κόρης της πρώην συζύγου του Κερκόριαν.

    Η πρόεδρος της βρετανικής Επιτροπής, Λαίδη Κένεντι, ανησυχεί για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ όπου ορισμένοι άνδρες όταν επισκέπτονται τα παιδιά τους παίρνουν δείγματα DNA χωρίς να υπάρχει προηγούμενη συγκατάθεση, γράφει η εφημερίδα "Σάντεϊ Τέλεγκραφ". "Θα προτείνουμε να θεωρηθεί αδίκημα το να παίρνεις το DNA κάποιου χωρίς τη συγκατάθεση του, χωρίς να έχεις προσφύγει στη δικαιοσύνη" φέρεται να δήλωσε η πρόεδρος.

    Τα τεστ DNA έχουν εξελιχθεί και επιτρέπουν πλέον στους επιστήμονες να παίρνουν δείγματα ακόμη και από το σάλιο που μένει σε ένα ποτήρι, από τις γόπες των τσιγάρων, ακόμη και από οδοντικό νήμα, όπως στην περίπτωση του Στιβ Μπινγκ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 19 May 2002 - 16:54:59 UTC